Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μια εικόνα χίλιες λέξεις...


Να προσέξουμε τη φωτογραφία και να διαβάσουμε με προσοχή το κείμενο που ακολουθεί, για να αντιληφθούμε τί ακριβώς γίνεται το διάστημα αυτό στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν, και να βγάλουμε το συμπέρασμα αν αυτή η Τουρκία μπορεί να απειλεί, με τον θρασύ τρόπο που το κάνει, την Ελλάδα.

Φέτος έγιναν για 41η φορά τα εγκαίνια της "Έκθεσης Ανατολικής Ανατολής" στην πόλη Τάτβαν, του τουρκικού Κουρδιστάν (Tatvan Doğu Anadolu Fuarı). Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Επαρχείο του Τάτβαν (Tatvan Kaymakamlığı), που ανήκει στο υπουργείο εσωτερικών και αποτελεί, μαζί με τις νομαρχίες, την πιο σκοταδιστική υπηρεσία μέσα από την οποία φακελώνονται οι "άλλοι" (οι έπαρχοι, όπως και οι νομάρχες τοποθετούνται από το υπουργείο εσωτερικών), και από τον Δήμο του Τάτβαν, που ελέγχεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), που πρόσκειται φιλικά στο ΡΚΚ.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων καθώς και άλλες λεπτομέρειες της έκθεσης, ρυθμίστηκαν από τους υπαλλήλους του Δήμου, με τα εξής αποτελέσματα.

Πρώτον, στα εγκαίνια δεν παίχτηκε ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.
Δεύτερον, δεν κρεμάστηκε πουθενά η τουρκική σημαία.
Τρίτον, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των νεκρών της κουρδικής επανάστασης, απ' όπου και η φωτογραφία.
Στη διάρκεια της τήρησης ενός λεπτού σιγής στους ήρωες της κουρδικής επανάστασης, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι, εκτός από τον δυστυχή έπαρχο, κ.κ. Şefik Güldibi.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, εκτός του επάρχου κ. Γκιούλντιμπι και του δημάρχου κ. Οκ, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του DTP, Sakık, Yaman και Karabaş και άλλοι επίσημοι της κουρδικής πλευράς.
Ένα άλλο ευτράπελο των εγκαινίων ήταν η παρέμβαση της υπεύθυνης διοργάνωσης της έκθεσης, Hülya Dağ, η οποία απαίτησε να αποσυρθεί η τουρκική σημαία από το χώρο, όταν επιχείρησαν να την περιφέρουν κύκλοι που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος.

Πηγή: www.internethaber.com

Ας αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες αυτή η στάση των Κούρδων....τα συμπεράσματα δικά σας.

Read more...

Αχμέτ Τουρκ: Το Κουρδικό δεν μπορεί να λυθεί ερήμην του Οτζαλάν


Ο πρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, αναφερόμενος στην πολιτική λύση του Κουρδικού που επιχειρείται να βρεθεί αυτό το διάστημα, έκανε την εξής δήλωση:
"Το Κουρδικό Ζήτημα δεν είναι δυνατόν να λυθεί ερήμην του ηγέτη του κουρδικού λαού. Ο κόσμος θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό".
Ο Αχμέτ Τουρκ, συνεχίζοντας είπε τα εξής:
"Δεν είναι δυνατόν να λυθεί το Κουρδικό ερήμην του ηγέτη του κουρδικού λαού και χωρίς την ενεργή συμμετοχή και ανάμειξη των Κούρδων πολιτικών. Ο κουρδικός λαός είναι ο κύριος φορέας του αγώνα. Ο κόσμος όλος θα πρέπει να το γωνρίζει αυτό. Ο κουρδικός λαός έχει ταχθεί στον αγώνα για την ελευθερία. Δεν θεωρείται ζωή μια ζωή χωρίς την ελευθερία. Ο κουρδικός λαός δεν τελειώνει με τον πόλεμο και με τις επιχειρήσεις".

Ο Τουρκ αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται ο κουρδικός λαός είπε:
“Ο κουρδικός λαός δεν θέλει την ειρήνη; Η μήπως το κράτος είναι αυτό που δεν την θέλει; Ο κόσμος να δει και να κρίνει. Να σταματήσει η υποκρισία και η διπροσωπία. Ποιός δεν θέλει την ειρήνη; Ο αγώνας που κάνει ο κουρδικός λαός, είναι αγώνας για την ειρήνη. Το Κουρδικό Ζήτημα δεν είναι δυνατόν να λυθεί ερήμην του ηγέτη του και των πολιτικών του αρχηγών. Ο κουρδικός λαός είναι αυτός πυο αγωνίζεται και δεν είναι δυνατόν να επιδιώκεται λύση χωρίς να ληφθεί υπόψη η βούληση του λαού μας. Ας το καταλάβει καλά αυτό ο κόσμος. Και αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να έλθει και η δημοκρατία στην Τουρκία. Ας το λάβουν υπόψη τους αυτό ο κόσμος όλος και το τουρκικό ρκάτος. Εμείς εργαζόμαστε για την ειρήνη. Δίνουμε τον αγώνα για την ειρήνη με το λαός μας. Εμείς είμαστε με το λαό και κάνουμε αυτό που θέλει ο λαός μας. Η ζωή μας είναι αφιερωμένη στο λαό μας. Η αποφάσεις είναι δικές σας και θα τις στηρίξουμε μέχρι τέλους. Ο κουρδικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους για μια έντιμη και περήφανη ζωή.”
Πηγή: www.internethaber.com

Read more...

"ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΧΑΛΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"


Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ". Η εφημερίδα τονίζει ότι στην έκθεση αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: "Το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή, παρουσιάζεται ως πρόβλημα σε όλες τις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η ΕΕ για την Τουρκία και αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στην Τουρκία θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία έκφρασης και ισότητα στην παιδεία. Εάν επαναλειτουργήσει η Σχολή, η Τουρκία θα διανύσει σημαντική απόσταση στην ενταξιακή της πορεία. Τη στιγμή που θα ανοίξει τη σχολή, η Τουρκία θα επιβεβαιώσει ότι δεν είναι χώρα όπου επικρατεί ο φόβος και με την εικόνα χώρας όπου δεν επικρατεί απαγορευτική αντίληψη, θα συμπεριληφθεί μεταξύ των πλέον δημοκρατικών χωρών της ΕΕ.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα είναι βήμα προς την κατεύθυνση και της ποιοτικής αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος του Αγίου Γεωργίου στο οποίο και υπάγεται και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η Σχολή θα έχει ξεχωριστή και ανεξάρτητη από το τουρκικό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, θέση". Σύμφωνα με τη "Ραντικάλ", στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη αριθμεί τρεις χιλιάδες μέλη, ότι οι δυνατότητες της Σχολής είναι πολύ μεγάλες για το συγκεκριμένο πληθυσμό, ότι ενδέχεται να υπάρξει έλευση μαθητών προς τη Σχολή από πολλά σημεία του κόσμου, με πρώτη την Ελλάδα και ότι ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας. "Η αρχή της αμοιβαιότητας, τονίζεται, πρέπει να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1953 είχαν συμφωνήσει ώστε να αποστέλλονται από 25 μετακλητοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Δυτικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το 1955, ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 35. Ωστόσο η Ελλάδα μείωσε στους 16 τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποστέλλονται από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...


Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επιβλέπων τον ενεργειακό τομέα Ίγκορ Σέτσιν.
«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο κ. Σέτσιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα εξετάσει θετικά τη ρωσική πρόταση, η οποία διατυπώθηκε στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό και στο επίκεντρο των συζητήσεων επρόκειτο να βρεθεί η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο, διαρκώς διευρυνόμενη είναι η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 24,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (έναντι 23,5 το 2007), μεταξύ των οποίων 10,5 δισ. μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού «Βlue Stream». «Και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, «ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου (Blue Stream-2) μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».
Έως σήμερα η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Nabucco, που θα διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της και αποτελεί, κατά τη Μόσχα, έργο «θνησιγενές», διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για διοχέτευση στην Ευρώπη.
Η ρωσική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκία στον «South Stream» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Μόσχας να καταστήσει ανεφάρμοστο το σχέδιο Nabucco, όπως ήταν και η πρόσφατη συμφωνία των προέδρων Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.
Τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα διαδέχονται σήμερα και επισήμως αύριο οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αναβληθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος Σέτσιν περί τα μέσα Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

"ΜΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ..."


«Ο δρόμος, που ακολουθεί η Τουρκία, είναι γνωστός σε όλους. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απλώς η μέθοδος για την επίτευξη του στόχου μας, να φτάσει η Τουρκία στο επίπεδο των αναπτυγμένων κρατών. Η στάση που κράτησαν μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί απέναντι στην Τουρκία τραυμάτισε σοβαρά τον τουρκικό λαό και μας αποθάρρυνε», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του ομιλία του προς τον τουρκικό λαό.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως το θέμα των διαπραγματεύσεων της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν λείπει ποτέ από την ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά «δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία», υποστηρίζοντας πως «η αλήθεια είναι ότι μερικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., για θέματα εσωτερικής τους πολιτικής, αυτό μας στεναχωρεί και βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις, που υπάρχουν μεταξύ των κρατών. Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν είναι καθόλου σωστό να γίνεται θέμα συζήτησης η θέση της Τουρκίας και να ζητείται η αλλαγή του καταστατικού της ενταξιακής πορείας της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Eπέτειος των 2218 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού στρατού ξηράς.....



Την 27 Ιουν.09, εορτάστηκε η επέτειος των 2218 χρόνων από την ίδρυση του πρώτου τουρκικού στρατού. Ως έτος ίδρυσης αναφέρεται το 208 π.χ. και λογίζεται ως η πρώτη συγκρότηση του τουρανικού στρατού.

Η αφίσα που προβάλλει το ιστολόγιο, είναι μία εκ των τεσσάρων συνολικά που φιλοτέχνησε το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, για τον παραπάνω εορτασμό.


Read more...

Την Άγκυρα επισκέφθηκε ο στρατηγός Πετρέους


Ο Αρχηγός της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους (David Petraeus) επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους που παλαιότερα υπηρέτησε σε Ιράκ και Αφγανιστάν ήρθε στην Τουρκία στα πλαίσια των διμερών στρατηγικών συναντήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας

Ο στρατηγός Πετρέους ενημέρωσε σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρήσης του Τουρκικού εδάφους, αεροδρομίων και λιμένων της Τουρκίας, για την αποχώρηση τμημάτων των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Στην συνάντηση πέρα από τα θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αξιολογήθηκαν θέματα όπως η καταπολέμηση της δράσης του ΡΚΚ και οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ο Αμερικανός Στρατηγός, αργότερα συναντήθηκε με τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Ο Στρατηγός Πετρέους στις δηλώσεις που προέβη πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα σημείωσε πως «συνεχίζεται και επαυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια», αναφερόμενος στο ΡΚΚ.

Ακόμα συζητήθηκαν οι δράσεις του «τριπλού μηχανισμού» που σχημάτισαν Τουρκία, Ιράκ και ΗΠΑ, με κέντρο διοίκησης το Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ, για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.

Read more...

ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ-ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Οι Τουρκικές Αρχές προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη του Πλοιάρχου Dursun Cicek με την κατηγορία για συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο Ergenekon με στόχο την υπονόμευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά ΜΜΕ.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά τις νέες εντάσεις που προκλήθηκαν ανάμεσα στο ΑΚΡ και τον Στρατό, μετά από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για συνωμοσία στις ένοπλες δυνάμεις με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης μέ ''στημένα" άρθρα και ειδήσεις που θα φιλοξενούσε ο αντικυβερνητικός Τύπος.

Ο Dursun Cicek βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, τα οποία τον κατηγόρησαν για κατάρτιση ενός εγγράφου που περιγράφει σχέδιο για την υπονόμευση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πλοίαρχος αρνήθηκε τις συγκεκριμένες κατηγορίες λέγοντας ότι η υπογραφή του στο εν λόγω έγγραφο είναι πλαστή.

Ο πλοίαρχος αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, σε δηλώσεις του, ισχυρίστηκε πως η υπογραφή στα επίμαχα έγγραφα, είναι πλαστή και δεν ανήκει στον πλοίαρχο, ενώ έκανε λόγο, για την δημιουργία σκευωρίας εις βάρος του Στρατού, με σκοπό την απαξίωση και σπίλωση του.

Επίσης, κατατίθεται νομοσχέδιο που προβλέπει, πως οι εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί στην υπόθεση Εργενεκόν, δεν θα εξετάζονται και θα δικάζονται από τα αρμόδια στρατοδικεία, αλλά από τα πολιτικά δικαστήρια.

Το νέο νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρές και ισχυρές αντιδράσεις, μεταξύ των αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού.

Read more...

Με το που πάτησε σε ελληνικό έδαφος άρχισαν οι προκλήσεις...


Την ώρα που ο αρχηγός της Διοίκησης Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων επιθεωρούσε το άγημα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η τουρκική Αεροπορία αναλάμβανε να μας θυμίσει καλού-κακού την πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο...

Οκτώ τουρκικά F-16 εισήλθαν χωρίς σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών βόρεια της Σάμου και εξήλθαν ανατολικά της Ρόδου. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κατά πάγια τακτική, απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη, αναγνώρισε και αναχαίτισε τα τουρκικά.

Ο Τούρκος στρατηγός βρέθηκε στην Ελευσίνα όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε για την τριήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Τραγική ειρωνεία: Ενώ ακόμα δεν έχει επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, το επισκέφθηκε πρώτος ο Τούρκος Α/ΓΕΣ, ο οποίος πραγματοποιειί επίσκεψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην χώρα μας στο πλαίσιο των ΜΟΕ.
Αφού οι Aρχηγοί των γενικών επιτελείων δεν θεωρήθηκαν αρκετά σημαντικοί ώστε να προσκληθούν στα εγκαίνια του μουσείου, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Στρατού στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ ξεναγήθηκε σήμερα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Τούρκος στρατηγός βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από ανταποδοτική πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Δημήτρη Βούλγαρη, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Ευτυχώς που το www.defencenet.gr τους εξασφάλισε επίσκεψη και ξενάγηση, μιας και η επίσημη πολιτεία τους αγνοεί επιδεικτικά.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Ξεκάθαρη συνενοχή της Τουρκίας στην λαθρομετανάστευση βλέπει τώρα ο Μπαρό


«Αργήσαμε, αλλά ήρθαμε», ήταν η αφοπλιστική παραδοχή του Ζακ Μπαρό, που υποσχέθηκε αγώνα για τροποποίηση της σύμβασης Δουβλίνο 2 και πάγια επιχειρησιακή μετεξέλιξη της FRONTEX, ενώ κατσάδιασε για πρώτη φορά απροκάλυπτα την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Επίσης, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να αποβάλει τα ξενοφοβικά σύνδρομα και να στέρξει τους χρήζοντες πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την περιοδεία του στη Σάμο, στον Εβρο και την κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών στην Αθήνα, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τις πτυχές του προβλήματος, έδωσε συνέντευξη στο υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με τον Προκ. Παυλόπουλο.

«Άργησε η Ευρώπη, ναι. Αργησε γιατί οι μεσογειακές χώρες υπέστησαν διάφορα σοκ και τα σοκ σε κύματα, θα έλεγα, η Ελλάδα από το 2006 και μετά. Και η Μάλτα υπέστη αντίστοιχο σοκ. Και βεβαίως χρειάστηκε, και αυτό δεσμεύομαι να συνεχίσω να το κάνω, να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συνειδητοποιήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη, που δεν βρίσκονται στην περιφέρεια, δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα αυτά και να επιδείξουν τη σχετική αλληλεγγύη.
Για το Δουβλίνο 2 συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφώνησε και το Κοινοβούλιο. Μένει όμως να πείσουμε τους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών, κάτι που δεν είναι εύκολο για την ώρα, αλλά ελπίζω με τη βοήθεια του παρακαθήμενου υπουργού να το πετύχουμε.
Θα θέλαμε η τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο 2 να αρχίσει να λειτουργεί πριν από τα τέλη του 2009 και σε αυτό προσβλέπω στη στήριξη της σουηδικής προεδρίας».
Τα παραπάνω είπε ο κ. Μπαρό απαντώντας σε σχτικές ερωτήσεις της «Ε» ενώ σχετικά με τη στάση της Τουκίας ανέφερε: «Είναι γεγονός πάντως ότι θα ήθελα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επανεισδοχής Τουρκίας - Ευρώπης. Βέβαια, το θέμα των επανεισδοχών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας, κάτι που διαπιστώσαμε και στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, είναι ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές».
Σχετικά με την ξενοφοβία και τα προβλήματα στη χορήγηση ασύλου, ο κ. Μπαρό επισήμανε: «Σαφώς δεν ήμουν ικανοποιημένος πριν έρθω και ούτε είμαι ικανοποιημένος. Για παράδειγμα από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξέταση των αιτήσεων.
Υπήρξαν καταγγελίες, τις οποίες εξετάσαμε και μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Δεν λέω ότι ο ελληνικός λαός είναι πιο ξενόφοβος από ό,τι άλλοι, αλλά λέμε προσοχή. Ο κίνδυνος υφέρπει. Η ξενοφοβία μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα και θα πρέπει παράλληλα και οι Αρχές και οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές και εν προκειμένω οι ελληνικές Αρχές, να δείξουν στον πληθυσμό ότι έχουν τον έλεγχο του προβλήματος».

Read more...

Και έξω από την Τουρκία εκτείνονται τα πλοκάμια της Εργκένεκον


Το κουβάρι της Εργκένεκον που προσπαθούν να ξετυλίξουν οι Τούρκοι αδιάφθοροι δικαστές, είναι τόσο μπερδεμένο και έχει τόσες άκρες που ξεπερνά το σενάριο και της πιο «τραβηγμένης» ταινίας κατασκοπείας.
Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που έχουν οι εισαγγελείς στα χέρια τους συνδέουν την οργάνωση με τον πρώην αρχηγό του τουρκικού στρατού, πολιτικούς, δικαστές, δημοσιογράφους, πράκτορες της ΜΙΤ κ.ά.
Η Εργκένεκον συνδέεται με το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, το οποίο με τη σειρά του, βάσει στοιχείων που έχουν οι δικαστές, συνδέεται με την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, την οποία φάκελος της ΜΙΤ και Αμερικανοί πράκτορες συνδέουν με τη CIA, καταδεικνύοντάς τη ως πράκτορα.
Εδώ, βέβαια, προστίθεται και ο περίεργος θάνατος του πράκτορα της CIA που την είχε κατονομάσει ως ...«συνάδελφό» του.

Όμως οι εξελίξεις από την έρευνα αρχίζουν και ξεφεύγουν από τα στενά γεωπολιτικά όρια της Τουρκίας και ακουμπούν την Ε.Ε και την χώρα μας.
O εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκένεκον στην Τουρκία, έχει στα χέρια του κατάθεση πρώην μέλους της που αποκαλύπτει ότι είχαν στήσει παρακλάδια της στην E.E με στόχο την αποσταθεροποίηση της!
Η κατάθεση αυτή είναι προστατευόμενου μάρτυρα (κατά πληροφορίες πρόκειται για τον TG, πρώην αξιωματικό της ΜΙΤ που είχε εισχωρήσει στην Εργκένεκον).
Αν και το πλήρες περιεχόμενο της κατάθεσης αυτής που δίνει νέα συγκλονιστική τροπή στην υπόθεση δεν έχει διαρρεύσει,η «PRESS Time» στις 13/06 δήλωνε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της, σύμφωνα με το οποίο το πρώτο παρακλάδι της Εργκένεκον στήθηκε στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν και άλλα, σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία κ.α.
Το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι γιγαντιαίο. Το ίδιο κύκλωμα που οργάνωνε την πτώση της κυβέρνησης στην Τουρκία και την επιβολή χούντας και σχεδίαζε τρομοκρατικά χτυπήματα κατά βάσης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και δολοφονίες στρατιωτικών (μεταξύ των οποίων και Έλληνα) επιδίωκε την αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο.
Ο ίδιος μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι ο λόγος ύπαρξης της «αντιπροσωπείας» της Εργκένεκον στην Ελλάδα ήταν τα εκ των έσω χτυπήματα με διάφορους τρόπους.
Κατά τον μάρτυρα, τα μέλη της είχαν στόχο να οργανώνουν ενέργειες οι οποίες θα αποδιοργάνωναν τον κρατικό μηχανισμό, θα αποδυνάμωναν τη χώρα και στο τέλος θα οδηγούσαν στον διχασμό.
Σε πρώτη φάση οι πράκτορες της Εργκένεκον (ενδεχομένως και της ΜΙΤ, αφού η οργάνωση είχε εισχωρήσει βαθιά σε αυτή) «αρκούνταν» στο να οργανώνουν εν κρυπτώ καταστροφές στη χώρα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν αποδεδειγμένα να αποδοθούν σε ανθρώπινο παράγοντα ή, ακόμα κι αν γινόταν αυτό, δεν θα παρέπεμπε σε πράκτορες.
Απώτερος στόχος φέρεται να ήταν η δημιουργία έντασης με την Τουρκία, αφού θα είχε επιτευχθεί πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα!
Όπως έχει αποκαλυφθεί μάλιστα απόστρατος και μέλος της οργάνωσης καθώς και στελέχη του τουρκικού Στρατού έφτιαξαν δεκάδες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με στόχο να σπείρουν μίσος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Οι περισσότερες ήταν ανθελληνικές, κάποιες εναντίον των Κούρδων και των Αρμενίων, ενώ υπήρχαν και σελίδες-προβοκάτσια, οι οποίες ήταν φτιαγμένες -υποτίθεται- από Έλληνες και έβριζαν τους μουσουλμάνους.
Τις 35 ιστοσελίδες έστησε ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ, απόστρατος λοχαγός πληροφοριών Αταμάν Γιλντιρίμ, ο οποίος κρατείται για τη συμμετοχή του στην Εργκένεκον, σε συνεργασία με τον εργαζόμενο στον τουρκικό στρατό Μεχμέτ Μπουλέντ Σαρίκαχια.
Αυτοί είχαν αγοράσει και δημοφιλείς ιστοσελίδες, μέσω των οποίων οδηγούσαν στις σελίδες του μίσους.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι καθώς και συνεργάτες τους πυροδοτούσαν κόντρες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αναρτώντας υβριστικά και προσβλητικά βίντεο σε δημοφιλείς ιστότοπους όπως το Youtube. Άλλωστε είχαν ολόκληρη εταιρεία πληροφορικής για να στηρίζουν το εγχείρημά τους.
Κατά πληροφορίες, οι τουρκικές δικαστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν αίτημα συνεργασίας στις ελληνικές με αφορμή την κατάθεση.
Προς το παρόν πάντως και προτού προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, θέλουν να διαλευκάνουν και να διασταυρώσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης.
Ανάλογα αιτήματα θα σταλούν και στις άλλες χώρες, στις οποίες ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η Εργκένεκον δρούσε με στόχο την αποδιοργάνωση της Ε.Ε.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ομάδα εισαγγελέων από διάφορες χώρες, η οποία και θα χειριστεί τον φάκελο συνεργαζόμενη.

Read more...

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις


Ο στόχος του άρθρου αυτού δεν είναι να καταδείξει ποιος έχει δίκιο ή άδικο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τις τουρκικές βλέψεις και τις διαφορές των δυο κρατών στο πλαίσιο στρατηγικών επιδιώξεων που έχει η Τουρκία και σχετίζονται με τα «εθνικά της συμφέροντα» όπως εκείνη τα καταλαβαίνει, και που μοιραία, αυτές οι επιδιώξεις, αποβαίνουν εις βάρος της Ελλάδας.
Οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία αποτέλεσαν ανέκαθεν τη βάση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής. Οι ρίζες αυτών των σχέσεων έχουν ιστορικό βάθος χωρίς να θέλει να ισχυρισθεί κανείς ότι η ιστορία ενός λαού και των σχέσεων του με έναν άλλο προδιαγράφει την παρούσα ή την μελλοντική συμπεριφορά του. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι οι ιστορικές μνήμες κάθε λαού διαρκούν πάρα πολύ. Πρώτιστα πρέπει να είμαστε βαθείς γνώστες των προβλημάτων, των δυνατοτήτων και της ψυχολογίας των Τούρκων. Πρέπει να γνωρίζουμε άριστα τους παράγοντες που διαμορφώνουν την στάση τους απέναντι στη χώρα μας. Όλη αυτή τη γνώση πρέπει να τη συσχετίζουμε και να την συνεξετάζουμε με τα δικά μας δεδομένα και δυνατότητες.

Βασικό ρόλο στην διαχείριση των διαφορών μας με τους Τούρκους έπαιξαν και παίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο ( παλαιότερα) εκτός από την Κύπρο που συνεχίζεται και οι ΗΠΑ σήμερα. Η πολιτική και των δύο αυτών κρατών ανέκαθεν υπήρξε σταθερή και αναλλοίωτη ( ενίοτε με διαφορετικές αποχρώσεις) και έτσι αναμένεται να είναι και στο προβλεπτό μέλλον. Συνοψίζεται στο ότι «Η Τουρκία πρέπει να θεωρείται σημαντικότερη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης από την Ελλάδα. Εάν πρέπει να πάρουμε κάποιο ρίσκο αυτό πρέπει να είναι το ρίσκο της έντασης των σχέσεων της Δύσεως με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία».
Ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1922 άφησε στους Τούρκους την αίσθηση του θανάσιμου κινδύνου αποσυνθέσεως της χώρας τους. Η Ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν η αρχή των γεγονότων που επακολούθησαν με κατάληξη τον διαμελισμό της αυτοκρατορίας. Η Μεγάλη Ιδέα των Ελλήνων είναι το πρίσμα κάτω από το οποίο οι Τούρκοι έβλεπαν και βλέπουν όλα τα θέματα των σχέσεων τους με την Ελλάδα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Μεγάλη Ιδέα έπαψε να υπάρχει σαν όραμα για τους Έλληνες από το 1922.
Η αγωνία για την ασφάλεια της χώρας τους ήταν ίσως ο βασικότερος λόγος που κινούμενοι διαχρονικά με σταθερή στρατηγική επέτυχαν, τόσο τον εξοβελισμό της Αρμενικής και Ελληνικής μειονότητας από την Τουρκία, όσο και την διχοτόμηση της Κύπρου, ενώ, επιχειρούν την αλλαγή των δεδομένων στο Αιγαίο. Και επέτυχαν τους δύο πρώτους στόχους, παρά το ότι, υφίσταντο τις ίδιες πιέσεις από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους εν ονόματι της συνοχής της συμμαχίας με εμάς που υπήρξαμε περισσότερο ευάλωτοι και ασθενείς στις πιέσεις. Ίσως δεν μπορέσαμε ποτέ να διακρίνουμε την σταθερή επιμονή για την επίτευξη των δύο αυτών Τουρκικών στόχων και δεν καταλάβαμε ότι η συνέχεια και συνέπεια της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι αποτέλεσμα μιας αντιλήψεως που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων και δεν χρησιμοποιεί, αντίθετα με εμάς, την εξωτερική πολιτική ως όπλο ή σύνθημα στις εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι κουμάντο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας κάνουν οι στρατιωτικοί. Οι διάφορες εξουσίες στην Τουρκία δρουν συντονισμένα και σε αρμονία.
Ο στόχος του εξοβελισμού της Ελληνικής μειονότητας που είχε απομείνει στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο) άρχισε να υλοποιείται κατά παράβαση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λοζάννης όταν η διεθνής συγκυρία υπήρξε ευνοϊκή για την Τουρκία. Έτσι σταδιακά και μεθοδικά το 1941 μετά την κατάρρευση της Ελλάδας επέβαλαν την στράτευση των Ελλήνων ομογενών στα «τάγματα εργασίας». Το 1942/1943 τους επέβαλαν το φόρο περιουσίας {Varlik Vergisi ). Το 1955 με το Κυπριακό στην κορύφωση του, Τούρκος πράκτορας τοποθέτησε βόμβα στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη ώστε να επακολουθήσει η επίθεση του Τουρκικού όχλου στην Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, το Ελληνικό Προξενείο και τα σπίτια των Ελλήνων Αξιωματικών στην Σμύρνη. Το 1958 διέλυσαν την Ένωση Ελλήνων Κωνσταντινουπόλεως. Το 1964 με πρόσχημα τα γεγονότα στην Κύπρο απέλασαν σε 48 ώρες 1500 ομογενείς από την Ίμβρο και Τένεδο αφού τους χαρακτήρισαν ως επικίνδυνους για την δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα έκλεισαν τα μειονοτικά σχολεία, δήμευσαν τις περιουσίες και ίδρυσαν εκεί φυλακές για βαρείς εγκληματίες. Το 1971 έκλεισαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Σήμερα η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αριθμεί 1500 ανθρώπους έναντι 200000 χιλιάδων που ήταν.
O στόχος της διχοτόμησης της Κύπρου τέθηκε το 1956 από τον καθηγητή και μετέπειτα Πρωθυπουργό Νιχάτ Ερίμ παρά το γεγονός ότι με την Συνθήκη της Λοζάννης είχαν παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση για το νησί .Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο Κυπριακό καθώς και ο μη σεβασμός τους στις προβλέψεις της Συνθήκης της Λοζάννης έχει καταγραφεί στην ιστορία. Στην μελέτη που είχε υποβάλλει ο Ν.Ερίμ κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού Α.Μεντερές είχε διατυπώσει την θεωρία « Δεν μπορεί να επιτραπεί η ύπαρξη και η μετεξέλιξη μιας απειλής της οποίας ο αντίχειρας ακουμπά στον Έβρο τα δάκτυλα της εκτείνονται στα νησιά του Αιγαίου ο καρπός της εγκαταστάθηκε στην Κρήτη και στη Ρόδο, (απειλή), η οποία έθεσε ως στόχο την πολιτική της περικύκλωσης της Μικράς Ασίας από νότια και δυτικά καθώς και την απομόνωση της από την Μεσόγειο και η οποία τεντώνει τώρα τον δείκτη της στην Κύπρο ως εάν να ήθελε να σφίξει το λαρύγγι του Τουρκικού έθνους». Καθόριζε επίσης την συλλογιστική που πρέπει να ακολουθηθεί από την πλευρά της Τουρκίας στην διεκδίκηση της για την Κύπρο ως ακολούθως:
α. Η διεκδίκηση της απόδοσης της Κύπρου στην Τουρκία στηρίζεται σε πολιτικούς λόγους. Παρά ταύτα προκειμένου να μην δηλητηριάζονται οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας –Ελλάδας, αν παραχωρηθεί αυτοδιοίκηση στο νησί, η καλύτερη λύση είναι η μέση λύση διχοτόμησης.
β. Στην Κύπρο διαβιούν δυο διαφορετικές κοινότητες, δυο διαφορετικές ολότητες δυο οντότητες η κάθε μια από τις οποίες έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Το μέλλον των δύο οντοτήτων των δύο λαών, ανεξαρτησία, ένωση με την μητέρα-πατρίδα, συνέχιση της Βρετανικής διοίκησης ή κάτι άλλο θα αποφασισθεί κατόπιν δημοψηφίσματος σε κάθε μια απ’ αυτές.
γ. Η αρχή της αυτοδιαθέσεως θα εφαρμοσθεί με την μετακίνηση Ελληνικών πληθυσμών έτσι ώστε να υπάγονται στη διακυβέρνηση της αρεσκείας τους. Η εν λόγω μετακίνηση δεν συνιστά άσκοπη ταλαιπωρία αλλά θα βοηθήσει να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκικής κοινότητας που σήμερα είναι μειοψηφική, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας και θα αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση.
δ. Η Τουρκία θα πρέπει να καθορίσει την προσφορότερη γι’ αυτήν μορφή διχοτόμησης λαμβάνοντας υπ’ όψη τα οικονομικά και στρατιωτικά της συμφέροντα καθώς και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην ασφάλεια της περιοχής που θα παραχωρηθεί στους Ρωμιούς της Κύπρου θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία γιατί το θέμα σχετίζεται με την ασφάλεια της καθώς και της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα δεν δύναται να ζητήσει το ίδιο δικαίωμα για την Τουρκική περιοχή διότι το νησί απέχει από την Τουρκία 45 ν.μ ενώ από την Ελλάδα 600 ν.μ.
ε. Πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουμε τα μέτρα μας το σύνολο του Τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στο ποσοστό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε δεν θα ανησυχούμε για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης.( Τα στοιχεία για την μελέτη Ν.Ερίμ είναι παρμένα από κείμενο του κ. Γ.Αγγελετόπουλου Διευθυντού Γραφείου Τύπου Ελληνικής Πρεσβείας Λευκωσίας).
Η επίσημη υιοθέτηση του στόχου υπέρ της διχοτόμησης έγινε από τον ίδιο τον Α.Μεντερές στην ομιλία που εκφώνησε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου 1956. Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει την καταπληκτική στρατιωτική και διπλωματική επιτυχία των Τούρκων για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Από το 1964 που η Ελλάδα έλαβε μερικά περιορισμένης εκτάσεως μέτρα για την ασφάλεια των νησιών εξ αιτίας των κρίσεων στην Κύπρο κατηγορήθηκε από την Τουρκία για καταπάτηση των Συνθηκών και εξοπλισμό των νησιών. Οι κατηγορίες εντάθηκαν μετά το 1974. Στο τέλος του 1973 η Τουρκία διεκδίκησε επίσημα για πρώτη φορά την μισή υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η διεκδίκηση αυτή εμπεριείχε δύο ζητήματα: Το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και το πρόβλημα του καθορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης των δύο κρατών. Το 1974 η Τουρκία αμφισβήτησε τα όρια του Ελληνικού FIR καθώς και τις αρμοδιότητες στην έρευνα και διάσωση που είχαν καθορισθεί από τον ICAO το 1952, και λίγο μετά την κρίση στην Κύπρο τον ίδιο χρόνο έθεσε θέμα και ζήτησε τον περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου σε 6ν.μ. Από το 1975 οι Τούρκοι άρχισαν συστηματικά να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας στην έκταση μεταξύ 6 και 10ν.μ. και δημιούργησαν την 4η Στρατιά ή Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη. Το 1982 αμέσως μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας η Άγκυρα δήλωσε ότι θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12ν.μ αν το επιχειρήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο. Στις 8 Ιουνίου 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτούσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών για την περίπτωση επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 10ν.μ. Από τις αρχές του 1990 άρχισαν να επεξεργάζονται το θέμα των «γκρίζων ζωνών» το οποίο προέβαλαν με αφορμή την κρίση στα Ίμια στην αρχή και στη συνέχεια το 1998 όταν εξέδωσαν τεκμηριωμένη μελέτη του Ανωτάτου Ιδρύματος Κουλτούρας Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ, με την οποία τεκμηριώνουν με ιστορικά, γεωγραφικά και νομικά επιχειρήματα τις απόψεις τους επί του θέματος.
Είναι πρόδηλο ότι έχουν μελετήσει τα δεδομένα και έχουν θέσει νέο στρατηγικό στόχο ή στόχους για το Αιγαίο. Εξ άλλου οι επιδιώξεις τους είναι καταγεγραμμένες και κοινοποιημένες τουλάχιστον προς κράτη των οποίων υπολογίζουν την ισχύ. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το 1977 ο νεοδιορισθείς Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ουίλιαμ Σόφλι κατά την παρουσίαση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας διατύπωσε μια διφορούμενη άποψη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε Ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε διόρθωση της δήλωσης του Σόφλι που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε κατ’ αρχήν αποδεκτή. Η διόρθωση έλεγε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των Ελληνικών νησιών βασίζεται σε από μακρού χρόνου διεθνείς Συμφωνίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν πλήρως». Στη συνέχεια όμως η διατύπωση της διόρθωσης απαλείφθηκε από τα πρακτικά της κατάθεσης του διορισθέντος πρεσβευτή. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξοργίσθηκε και έκρινε τον Σόφλι ανεπιθύμητο. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι την 1η Φεβρουαρίου 1996 μετά τα γεγονότα στα Ίμια ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε « Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν Ελληνική ή Τουρκική κυριαρχία στα Ίμια και πιθανολογείται ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».
Από την εξέταση της φύσεως των Τουρκικών διεκδικήσεων αλλά κυρίως από την μελέτη του θέματος των «γκρίζων ζωνών» που είναι και το σοβαρότερο, όπως το έχει παρουσιάσει η Τουρκία, προκύπτει ότι έχει στόχο εδαφικές διεκδικήσεις σε νησιά του Αιγαίου προσδοκώντας εκτός των άλλων σε οικονομικές και άλλες ωφέλειες που θα αποκομίσει όταν στην συνέχεια καθορισθούν τα θαλάσσια σύνορα. Γι’ αυτό τον λόγο αμφισβητεί και την ισχύ της συμφωνίας που είχε κάνει με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα των Δωδεκανήσων πριν η τελευταία τα παραδώσει στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πουθενά αλλού δεν έχουν οριοθετηθεί τα θαλάσσια σύνορα μας με την Τουρκία. Μας απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση που επεκτείνουμε την χωρική μας θάλασσα γιατί στην χωρική του θάλασσα όπως και στον εναέριο του χώρο, το κάθε κράτος ασκεί κυριαρχία. Το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών το προβάλει σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες. Η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφώνεται με τους κανόνες του ICAO μέσα στο Ελληνικό FIR είναι συζητήσιμο αν είναι σωστή ή λάθος. Επιδιώκει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της οικονομικής ζώνης των δύο κρατών να διχοτομεί το Αιγαίο σε δυο ίσα κατά το δυνατόν τμήματα με βάση μια δική της λογική που έχει καταστήσει γνωστή στη Διεθνή κοινότητα .
Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι συγκαταλέγει τη χρήση ή την απειλή βίας μεταξύ των μέσων με τα οποία επιδιώκει την λύση των προβλημάτων ιδίως με αντιπάλους που θεωρεί ασθενείς. Διεύρυνε το πεδίο διαφορών με την Ελλάδα. Η τάση της πολιτικής της είναι μια τάση συνεχούς προωθήσεως και προβολής ευρύτερων αξιώσεων. Θεμελιώνει την εξωτερική και διπλωματική συμπεριφορά της στην επίδειξη ισχύος έναντι των γειτόνων της με την μορφή του δικαίου του ισχυρού. Στην περίπτωση μας η συμπεριφορά που έχει επιλέξει η Τουρκία περιλαμβάνει την διπλωματική συμπεριφορά που επιδιώκει να συνομιλεί με την Αθήνα αλλά ταυτοχρόνως ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση τονίζοντας την πιθανότητα προβολής στρατιωτικής ισχύος. Πιστεύει ότι η πίεση, όπου μπορεί να την ασκήσει, είναι πιο πρόσφορο μέσο από τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτό και στους τρίτους που θέλουν να παρέμβουν μεσολαβητικά στα Ελληνοτουρκικά θέματα λέει «Αφήστε μας να λύσουμε μόνοι με τους Έλληνες τα προβλήματα μας». Είναι πεποίθηση τους ότι η Δύση τους έχει ανάγκη ενώ εκείνοι δεν την έχουν. Ευελπιστεί στην σύγκληση των Ελληνικών και των Τουρκικών συμφερόντων με υποχώρηση της Ελλάδας σε μείζονα εθνικά θέματα και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της εν ονόματι της αποφυγής πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών.
Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο το οποίο όμως επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. (Αλλά τότε γιατί διαμαρτυρήθηκε για τον πλου της Τουρκικής φρεγάτας τελευταία μέχρι τον Σαρωνικό αφού το πλοίο κινήθηκε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας;). Υποστήριξε ακόμα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χωρίς κανένα όφελος Είναι αναγκαίο κατά συνέπεια να επαναπροσδιορίσουμε την γενικότερη πολιτική μας και να καθορίσουμε μια στρατηγική που θα κάνει σαφές στην Τουρκία ότι ο στόχος που έχει βάλει δεν μπορεί να επιτευχθεί και μπορεί να γίνει υπόθεση πολύ δαπανηρή γι’ αυτήν, ώστε να διερωτηθεί αν το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει με τέτοια πολιτική αντισταθμίζει την ωφέλεια.
Πρέπει επιτέλους να ενοποιήσουμε λειτουργικά τις διπλωματικές μας επιδιώξεις με την δράση των ενόπλων μας δυνάμεων και να πάψουν τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιούν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους ομογενείς στα διάφορα κράτη. Πρέπει να πείσουμε τους συμμάχους μας για την ορθότητα των θέσεων μας. Τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν τις διαμορφώνει μόνο η Τουρκία Τις διαμορφώνουμε και εμείς. Η ευρωστία ή μη της οικονομίας μας η σταθερότητα ή η αστάθεια της πολιτικής μας ζωής η γαλήνη ή η αναταραχή στον κοινωνικό μας χώρο είναι στοιχεία που έμμεσα επηρεάζουν τις σχέσεις. Η φροντίδα ή η παραμέληση των ενόπλων μας δυνάμεων, η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση της διπλωματίας μας επηρεάζουν την σχέση αυτή άμεσα.
Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι ενδέχεται στο μέλλον η Τουρκία να δημιουργήσει νέα προβλήματα:
α. Στη μεθόριο του ΄Έβρου όπου καθυστερεί η οριστική σήμανση της ορίου γραμμής, η κοίτη του ποταμού μετατοπίζεται συχνά και υπάρχουν περιορισμένης εκτάσεως μεθοριακά επεισόδια.
β. Εξ αιτίας της μουσουλμανικής μειονότητας στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης που σήμερα δημιουργεί δημοσιογραφικό θόρυβο για την μεταχείριση της. Στο μεταξύ όμως προσπαθεί να χαλκεύσει τον τουρκισμό στο εθνολογικά ανομοιογενές στοιχείο της περιοχής.
γ. Εξ αιτίας πιθανής διεκδίκησης κάποιας μορφής ελέγχου στο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσχημα την ασφάλεια της Τουρκίας ή τέλος
δ. Εξ αιτίας των διεκδικήσεων που προβάλλει τελευταία στην υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Ο κύκλος των προβλημάτων μας με αυτή την χώρα δεν φαίνεται να τελειώνει, και τούτο γιατί τα δύο μέρη διαφωνούν όχι μόνο επί της ουσίας των προβλημάτων τους αλλά και επί του τρόπου της επιλύσεως τους.

Read more...

Μαζικές παραβιάσεις και αλλαγή τακτικής από την τουρκική Αεροπορία


Νέο μπαράζ μαζικών παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο με ευδιάκριτη πλέον μιά νέα τακτική, ένα είδος σκωτσέζικου ντους που εφαρμόζει η τουρκική Αεροπορία. Οι παραβιάσεις είτε θα είναι μαζικές είτε θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά ενώ σήμερα, ημέρα, μάλιστα, επίσκεψης του Τούρκου Α/ΓΕΣ την Αθήνα, 16 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν συνολικά 17 φορές τον ΕΕΧ, χθες οι παραβιάσεις ήταν μόλις 2 από ένα σύνολο 16 αεροσκαφών.
Την Δευτέρα ο ίδιος αριθμός αεροσκαφών (16) προχώρησε σε 18 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Σήμερα είχαμε και 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR, ενώ οπλισμένα ήταν 8. χωρίς να έχουμε καμία εμπλοκή. αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν απομακρυνθεί εκτός των 10 ν.μ πριν σπεύσουν τα φίλια μαχητικά και δεν παρέμειναν στον ΕΕΧ.

Η τακτική των μαζικών παραβιάσεων την μία ημέρα και απραξίας την επόμενη ή τις δύο επόμενες ημέρες έχει γίνει καθεστώς τις τελευταίες εβδομάδες και προβληματίζει το ΓΕΑ, αφού δείχνει μία διαφοροποίηση στα γενικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουρκικών προκλήσεων, σε τακτικό πάντα επίπεδο. Και λέμα σε τακτικό, γιατί σε στρατηγικό από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις, έγινε σαφές ότι απώτερος στόχος τους ήταν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών περιοχών.
Ολα αυτά κανονικά θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο μείζονος προβληματισμού από πλευράς αρχιτεκτονικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος του κόσμου (τουλάχιστον από αυτά που έχουν οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις) το οποίο επιτρέπει συστηματικά να υπερίπτανται επάνω από τα εδάφη του μαχητικά αεροσκάφη γειτονικής χώρας με σαφείς ρεβιζιονιστικούς στόχους στην περιοχή.
Τον αναθεωρητισμό του τουρκικού κράτους έθεσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη Κυριακή.
Ως πότε το φάντασμα των Ιμίων και ο φόβος της κλιμάκωσης θα στοιχειώνει την ελληνική πολιτική έναντι της ΄Τουρκίας;

Read more...

Μεγάλη ένταση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας


Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στρατηγοί των ενόπλων δυνάμεων συναντήθηκαν, χθες, εν μέσω της έντασης που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα περί «σχεδίου» του Στρατού για να τρωθεί η αξιοπιστία της κυβερνώσας Ισλαμιστικής παράταξης, αλλά και περί πρωτοβουλιών στην εθνοσυνέλευση με στόχο να ελεγχθεί η ισχύς του στρατού.
Η συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, σημειώθηκε εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από μέρους των ενόπλων δυνάμεων, που υποστηρίζουν ότι έχουν καταστεί στόχος μιας "μεγεθυνόμενης και οργανωμένης" συκοφαντικής εκστρατείας.

Της συνόδου προήδρευσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταΐπ Ερντογάν, κορυφαίοι υπουργοί, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ίλκερ Μπασμπούγ και τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.
Ο στρατός, ο οποίος θεωρείται θεματοφύλακας του κοσμικού συστήματος της Τουρκίας, συγκρούεται συχνά με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να "διαβρώσει" το χαρακτήρα του κράτους και του πολιτεύματος.
Η -μόνιμη- ένταση κλιμακώθηκε όταν δημοσιεύθηκε, την 12η Ιουνίου, έγγραφο που φέρεται να είχε καταρτιστεί από το στρατό και περιέγραφε "σχέδιο" δράσης για να πληγεί το AKP και ο πνευματικός Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής μιας ισχυρής ισλαμικής αδελφότητας.
Ο στρατός, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια μείωσε τις παρεμβάσεις του στα πολιτικά πράγματα, απέρριψε τα δημοσιεύματα, έκανε λόγο περί πλαστογραφίας και κάλεσε να υπάρξει έρευνα σε βάρος αυτών που "κατασκεύασαν" το θέμα.
Αλλά πριν καν καταλαγιάσει η σκόνη που σήκωσε το θέμα, η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε στην εθνοσυνέλευση νομοθέτημα το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού και των στρατοδικείων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος.
Το νομοθέτημα -που χρειάζεται την έγκριση του Προέδρου της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ για να κυρωθεί- προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί που προβαίνουν σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης θα δικάζονται από ποινικά και αστικά δικαστήρια, όχι στρατοδικεία.
Η νέα ένταση προστίθεται σε αυτή που έχει ήδη επισωρεύσει η έρευνα για το σκάνδαλο Εργκένεκον-τη "συνομωσία" που φέρεται να εξυφαινόταν για να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για να προβεί ο στρατός σε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του AKP.
Δεκάδες ύποπτοι, ανάμεσά τους στρατηγοί ε.α., δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.
Η ως συνήθως σιβυλλική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του MGK ανέφερε ότι τα μέλη του "εξέφρασαν αγανάκτηση για τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που έχουν στόχο να σπιλώσουν ορισμένους κρατικούς θεσμούς" και προειδοποίησε πως "τέτοιου είδους ενέργειες δε θα φέρουν τίποτε καλό στη χώρα".
Ήταν μια από τις πιο πολύωρες συνεδριάσεις του Συμβουλίου το τελευταίο διάστημα. Πάντως το περιεχόμενο όσων συζητήθηκαν παρέμεινε, ως είθισται, μυστικό.
Η εφημερίδα Radikal έγραψε στο χθεσινό της φύλλο, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, πως ίσως η ένταση αποκλιμακωθεί εάν ο Γκιουλ ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο το AKP παρουσιάζει ως προσπάθεια εναρμόνισης με τις δημοκρατικές νόρμες της ΕΕ.
Πέραν των πολιτικών συνεπειών του, το νομοσχέδιο δέχθηκε επικρίσεις για την προχειρότητά του, και το γεγονός πως διατάξεις του θεωρούνται "ασύμβατες" με άρθρα του Συντάγματος.
Η ισχύς του Τουρκικού στρατού, που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η πίεση που δέχεται πλέον δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Όλα τα κόμματα συμφωνούν πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής, προκειμένου η Τουρκική δημοκρατία να βελτιωθεί. Αντίπαλοι του AKP πάντως ερίζουν ότι "πραγματικός στόχος" της κυβέρνησης είναι να εξουδετερώσει ένα θεσμό που λειτουργεί ως κυματοθραύστης του "ριζοσπαστικού ισλαμισμού".

Read more...

Τουρκική αμυντική βιομηχανία: Ακμάζουσα δύναμη


Την ώρα που ελληνική αμυντική βιομηχανία βιώνει την πλήρη απαξίωση, η τουρκική ΤUSAS εξασφάλισε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 42 μαχητικών αεροσκαφών F-16Α/Β Βlock15 της Αεροπορίας του Πακιστάν (ΡΑF) ύψους $75 εκατ., τα οποία θα δεχθούν επέκταση ορίου δομικής ζωής και αντικατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων, αναβαθμίζοντάς τα σε επίπεδο συγκρίσιμο του Block40. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου και στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF'09, η τουρκική Aselsan εξασφάλισε συμβόλαιο εκσυγχρονισμού 100 αρμάτων μάχης Leopard-1V της Χιλής με την εγκατάσταση του εγχώριας ανάπτυξης Συστήματος Ελέγχου Πυρός VOLKAN.


Read more...

Μυστήριο με την αποστολή έρευνας και διάσωσης στο Β.Αιγαίο


Εκτός της ζώνης ευθύνης του ελληνικού συστήματος έρευνας και διάσωσης ήταν το ατύχημα με τα δύο πλοία με σημαία Γερμανίας και Μάλτας που συγκρούστηκαν προχθές το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αυτό υποστηρίζουν πηγές του ΓΕΑ, το οποίο διέθεσε ένα ελικόπτερο Super Puma στην αποστολή.
Τα ελληνικά μέσα, πλωτά και αεροπορικά έσπευσαν στην περιοχή, μετά από σήμα του Κέντρου έρευνας και διάσωσης, αλλά όταν έφτασαν κοντά στο σημείο του ατυχήματος και ενώ είχαν σπεύσει και τουρκικά μέσα, δέχθηκαν εντολή να αποχωρήσουν.


Οπωσδήποτε τίθενται κάποια ερωτήματα ως προς την ζώνη ευθύνης, αφού σε ότι αφορά την Ελλάδα συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών και το ατύχημα (18,5 μίλια από την Λήμνο και 12,5 μίλια από την Τένεδο) δεν δείχνει να βρίσκεται εκτός των ορίων του FIR Αθηνών. Εν πάση περιπτώσει από ελληνικής πλευράς δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
Σε σχετικό ερώτημα του www.defencenet.gr, πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι "Έσπευσε στην περιοχή ελικόπτερο Super Puma, σε εκτέλεση σχετικής διαταγής και αποχώρησε πάλι σε εκτέλεση σχετικής διαταγής. Ούτως ή άλλως την ευθύνη για τον χειρισμό ναυτικών ατυχημάτων με ΦΕΚ του 1993 την έχει το Λιμενικό και μόνο αεροπορικών η Πολεμική Αεροπορία".
Επίσης οι Έλληνες πιλότοι χαρακτηρίζουν "μυθεύματα" τα όσα γράφει σήμερα τουρκική εφημερίδα περί "χρήσης προβολέων με τα οποία φώτιζαν τα τουρκικά σκάφη" και ότι "άνοιξαν διάλογο με τους Τούρκους".
Πληροφορίες του www.defencenet.gr, αναφέρουν ότι τα ελληνικά εναέρια μέσα έφτασαν στο απώτατο ανατολικό άκρο του FIR Αθηνών και βάσει των στοιχείων του FLIR, τα σκάφη που είχαν συγκρουστεί βρισκόντουσαν 1,8 μίλια ανατολικότερα, άρα εκτός ζώνης ευθύνης μας.
Πάντως το ερώτημα παραμένει, έστω για το Λιμενικό και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: Ποιά ήταν η ακριβής περιοχή του ατυχήματος;
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP