Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...


Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επιβλέπων τον ενεργειακό τομέα Ίγκορ Σέτσιν.
«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο κ. Σέτσιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα εξετάσει θετικά τη ρωσική πρόταση, η οποία διατυπώθηκε στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό και στο επίκεντρο των συζητήσεων επρόκειτο να βρεθεί η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο, διαρκώς διευρυνόμενη είναι η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 24,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (έναντι 23,5 το 2007), μεταξύ των οποίων 10,5 δισ. μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού «Βlue Stream». «Και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, «ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου (Blue Stream-2) μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».
Έως σήμερα η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Nabucco, που θα διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της και αποτελεί, κατά τη Μόσχα, έργο «θνησιγενές», διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για διοχέτευση στην Ευρώπη.
Η ρωσική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκία στον «South Stream» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Μόσχας να καταστήσει ανεφάρμοστο το σχέδιο Nabucco, όπως ήταν και η πρόσφατη συμφωνία των προέδρων Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.
Τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα διαδέχονται σήμερα και επισήμως αύριο οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αναβληθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος Σέτσιν περί τα μέσα Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP