Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Θράκη: Πρόκληση πέρα από κάθε όριο…


Πρόκληση πέρα από κάθε όριο θεωρείται η μη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στις εθνικές και τοπικές επετείους, από τα δύο (2) υποκαταστήματα της τουρκικής Τράπεζας ZİRAAT BANKASI A.E.στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Στην καλύτερη περίπτωση αποτελείασέβεια σε βάρος της χώρας που την φιλοξενεί. Στην χειρότερη, αποτελεί αμφισβήτηση σε συμβολικό επίπεδο της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και συνδέεται με το φασιστικό ψυχολογικό κλίμα που συνθέτει το πολύπλοκο δίκτυο παράνομων συλλόγων, θρησκευτικών φροντιστηρίων, πυρήνων των γκρίζων λύκων και άλλων -νόμιμων κατά τα άλλα- οργανώσεων που χρηματοδοτούνται αθρόα (και σχεδόν φανερά) από τα κονδύλια του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.


Στόχο έχουν να οργανώΚομοτηνή. Επέτειος 25ης Μαρτίου 2011_ Χωρίς Ελληνική σημαία!σουν σε κάθε επίπεδο (μηδέ του αθλητικού εξαιρουμένου) τους μουσουλμάνους, να τους εμφυσήσουν τουρκική-ανθελληνική συνείδηση, να τους συνδέσουν οικονομικά με την Τουρκία και εν τέλει να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο σε περιόδους κρίσεως.

Η έρευνα της Ζαγάλισα, απεκάλυψε ότι η ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας δεν είναι προαιρετική από τις Tράπεζες, καθώς από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους, υπάρχει νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το θέμα. Ο ισχύων νόμος 851/1978, στο άρθρο 3, αναφέρει ρητά «…είναι υποχρεωτική δι΄ άπαντα εν γένει τα καταστήματα του Δημοσίου…των νομικών προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τα ιδιωτικά…». Δηλαδή και στις τράπεζες.

Σε κάθε εθνική ή τοπική επέτειο, οι κατά τόπους νομαρχίες της Θράκης, με έγγραφά τους καλούσαν υπηρεσίες και τράπεζες να προβούν σε σημαιοστολισμό. Η Ζιραάτ ΟΥΔΕΠΟΤΕ και σε καμία τοπική ή εθνική γιορτή, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕ την ελληνική σημαία. Οι προσόψεις των δύο καταστημάτων δεν διαθέτουν καν υποδοχές ιστού. Αντίθετα, σε όλη την Τουρκία τα υποκαταστήματά της έχουν αναρτημένη την τουρκική σημαία, όχι μόνο στις επίσημες εορτές, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Έγγραφο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.Το πιο πρόσφατο έγγραφο με σχετικό περιεχόμενο είναι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ημερομηνία 18.3.2011 και αριθ. πρωτ. 754, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες (με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου) και φυσικά και στα 2 καταστήματα της Ζιραάτ Μπάνκασι (Κομοτηνή και Ξάνθη). Στο έγγραφο καλούνται διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες να προβούν σε «Γενικό σημαιοστολισμό …από της 8ης πρωϊνής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2011… καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και των ΝΠΙΔ, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2011».

Φυσικά, η Ζιραάτ αγνόησε προκλητικά το έγγραφο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και δεν ανάρτησε ούτε μία φορά την ελληνική σημαία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στην Κομοτηνή. Την ίδια πρακτική ακολουθεί από το 2010 και το υποκατάστημα της Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι μεμονωμένη ενέργεια ενός καταστήματος (παράλειψη ή αδράνεια), αλλά αποτελεί στοχευμένη ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας.

Η ίδια τράπεζα έχει επιδΞάνθη. Επέτειος 25ης Μαρτίου 2011_ Χωρίς Ελληνική σημαία!είξει προκλητική συμπεριφορά από την έναρξη της λειτουργίας της στην Ελληνική Θράκη. Υπενθυμίζουμε την ύποπτη ενέργειά της να αποστείλει τον Δεκέμβριο του 2008, πρόσκληση για τα εγκαίνια του υποκαταστήματος Κομοτηνής, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θράκης (εγκαίνια της 18/2/2009), συντεταγμένη στα …Τουρκικά και στα Αγγλικά (δεν υπήρχαν Ελληνικά), όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με το οθωμανικό της όνομα, ως…Γκιουμουλτζίνε! Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του τότε Περιφερειάρχη Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και επέστρεψε με επιστολή του την πρόσκληση ως απαράδεκτη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ν. Ροδόπης (και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος) κ. Γ. Πεταλωτής, ως αντιπολίτευση πήρε θέση και με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, υπογράμμισε «Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους» (17.12.2009). Εμείς, διορθώνουμε τον κ. Πεταλωτή, σημειώνοντας ότι η Τουρκική τράπεζα έκανε απολύτως σωστή αρχή για τα τουρκικά συμφέροντα και συνεχίζει πάλι με εξίσου σωστό και συνεπή τρόπο. Αυτοί που κάνουν λάθος είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι Θρακιώτες βουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί και των τριών νομών, οι οποίοι καθεύδουν ομαδικώς και μακαρίως… Σήμερα, θα κάνει κάποια δήλωση ο κ. Πεταλωτής;

Ούτε η ιστορία ούτε οι συνειρμοί μας επιτρέπουν να σκεφθούμε θετικά. ΗΖιραάτ ήταν η Τράπεζα του κράτους δολοφόνου που εισέπραττε όλο το Βαρλίκ Βεργκισί, και εξουθένωσε οικονομικά τις μειονότητες στην Τουρκία.

Η Ζαγάλισα (δυστυχώς, μόνον αυτή!) διαθέτει στοιχεία για την Τράπεζα και την δράση της στην Ελληνική Θράκη, για τις διασυνδέσεις της με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και για άλλες πτυχές που εν καιρώ θα αποκαλύψουμε.

Πηγή: Εφ. "Ζαγάλισα"


Read more...

Ποιος θα συμμαζέψει τον Μάντατζη και τον Χατζηοσμάν;


Από κάθε όριο έχει ξεφύγει πλέον η συμπεριφορά των δύο μουσουλμάνων βουλευτών Ξάνθης και Ροδόπης.Οι δυο βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης, ξεσηκώνουν συνεχώς τη μειονότητα με ανυπόστατες καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας. Η συμπεριφορά τους έχει ξεφύγει πλέον από κάθε όριο.

Ο Τσετίν Μάνταντζη, ενώ γνωρίζει ότι γίνονται συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη τη χώρα, τις συγχωνεύσεις των μειονοτικών σχολείων επιχειρεί να τις αποδώσει σε διωγμό της μειονότητας. Γράφει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι «Το υπουργείο Παιδείας πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με οικονομικά κριτήρια, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη η συνθήκη της Λοζάννης και οι διμερείς ελληνοτουρκικές συνθήκες που καθορίζουν το στάτους της μειονοτικής εκπαίδευσης». Ζητά δε «έναν πραγματικό (!) διάλογο με το υπουργείο», διότι «σε αντίθετη περίπτωση θα φανεί ότι η υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός για ειλικρινή διάλογο με την μειονότητα, δεν εκπληρώνεται».


Ο Χατζηοσμάν με τη σειρά του, κατηγορεί την ελληνική διοίκηση του δήμου Κομοτηνής για «άνιση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τη δημοτική αστυνομία Κομοτηνής εις βάρος των μειονοτικών επαγγελματιών». Αναφέρει δε ότι «Ο νόμος να εφαρμόζεται ισότιμα προς όλους, ανεξαιρέτως θρησκεύματος, καταγωγής, μόρφωσης ή οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού κριτηρίου. Δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας, εκμεταλλευόμενος της εξουσίας που του έδωσε το Κράτος, να βγάζει τα απωθημένα του, να συμπεριφέρεται με ετσιθελικό τρόπο και να εφαρμόζει το νόμο επιλεκτικά όπου θέλει».

Αν λάβει κανείς υπόψη, ότι η πολιτεία -από δειλία αλλά για ψηφοθηρία- δεν τολμά να ελέγξει μουσουλμάνους, αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι αυτοί οι δυο κύριοι, εκλεκτοί του κόμματός τους, δεν θα βάλουν τέλος στην κατά της Ελλάδας πολεμική τους.

http://voria.gr/

Read more...

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη


Σε κανένα κράτος, ακόμη και σε ισλαμικό, δεν εκλέγονται οι Μουφτήδες. Ακόμη και στην Τουρκία, η οποία πιέζει την Αθήνα, οι μουφτήδες διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση!

* Σε τι αποσκοπεί αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία που προσπαθεί να επιβάλει η παράνομη κυβέρνηση Παπανδρέου;
* Δεν μπορούν να αντιληφθούν οι σφουγγοκωλάριοι των Αθηνών πως τέτοιου είδους αποφάσεις συντείνουν στην δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για την Ελληνικότητα της Θράκης;
* Δεν μπορούν οι καρεκλοκένταυροι αμφιβόλου ικανότητας να κατανοήσουν πως οι λάθος αποφάσεις τους δημιουργούν μείζονα εθνικά ζητήματα χωρίς να υφίσταται κανένας απολύτως λόγος;
* Επειδή η κοινή λογική αποκαλύπτει τον παραλογισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου σε οτιδήποτε αγγίζει την Θράκη, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκτελείται συγκεκριμένο σχέδιο για να ικανοποιηθεί η ιδεοληψία του πρωθυπουργού γύρω από το μη εθνικό κράτος και προς την κατεύθυνση της πολυπολιτισμικότητας που έχει ήδη αποτύχει στην Ευρώπη;

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η σαρία, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Οι μουφτήδες πάντως δεν εκλέγονται πουθενά αλλού στον κόσμο, καθώς ως πνευματικοί ηγέτες αλλά και δικαστές διορίζονται και μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, ενώ ακόμα και στην Τουρκία η εκλογή τους καταργήθηκε ήδη από το 1926!
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ανάδειξη των θρησκευτικών και δικαστικών λειτουργών (των μουφτήδων) της μουσουλμανικής μειονότητας παύει να γίνεται με διορισμό από το κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, κάτι που προανήγγειλε προ μηνός και ο Γ. Παπανδρέου από το χωριό Δημάριο της Ξάνθης.

Ωστόσο, η ανάδειξη αυτή δεν θα γίνεται με απευθείας εκλογή από τους ψηφοφόρους, όπως ζητεί επίμονα η Τουρκία και επανέλαβε πρόσφατα ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, αλλά έμμεσα, μέσω ενός εκλεκτορικού σώματος («επιτροπής επιλογής») 40-50 ιμάμηδων-θεολόγων, το οποίο θα προέρχεται από μια ευρύτερη λίστα υποψηφιοτήτων που θα υποβάλλονται στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα της εκλογής θα επικυρώνεται από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα. Η θητεία των τριών μουφτήδων, Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου, θα είναι πενταετής.

Σήμερα, πάντως, οι μουφτήδες δεν εκλέγονται πουθενά στον κόσμο, καθώς ως πνευματικοί ηγέτες αλλά και δικαστές διορίζονται και μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, ενώ και στην Τουρκία η εκλογή τους καταργήθηκε ήδη από το 1926. Το ίδιο ισχύει και για τη σαρία, δηλαδή τον ιερατικό νόμο, η οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζεται μόνο στη Θράκη, δηλαδή σε ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, όπως και στις ισλαμικές χώρες. Η τελευταία χώρα που την κατήργησε ήταν το 2001 η Γαλλία, η οποία αναίρεσε τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα του γάλλου μουφτή στο νησί Μαγιό του Ειρηνικού.

Ο μουφτής, εκτός των θρησκευτικών του καθηκόντων, έχει και δικαστικά, που αφορούν κυρίως το κληρονομικό και οικογενειακό δίκαιο. Στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προφανώς για λόγους ισορροπιών (και πιέσεων της Αγκυρας για αμοιβαιότητα με τα θέματα του πατριαρχείου) δεν κάνει το βήμα να καταργήσει τη σαρία, αλλά διατηρεί τον έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων των μουφτήδων είτε από νομικούς συμβούλους της μουφτείας είτε από το Πρωτοδικείο. Στο παρελθόν, πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι ο έλεγχος αυτός είναι μόνο τυπικός, αφού, όπως αναφέρει η δικηγόρος Χριστιάννα Λούπα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, σε σύνολο 1.071 αποφάσεων, μόνο μία βρέθηκε να αντίκειται στο σύνταγμα.

Και μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, όμως, χαρακτηρίζει τη σαρία ως «μαύρη τρύπα» στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, καθώς τα όσα προβλέπει για θέματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η διατροφή, η κηδεμονία, η ισλαμική διαθήκη κ.ά. αντίκεινται στο άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στο άρθρο 116 του ελληνικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι «το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Την ευθύνη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου έχει το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Οι Θρακιώτες (και φαντάζομαι και οι υπόλοιποι Έλληνες) σημειώνουμε την διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, εις βάρος της πατρίδας μας. Εάν η κυβερνητική πολιτική αποσκοπεί στην κερδοφορία ψήφων για τις εκλογές (όποτε αυτές γίνουν), τότε κάποιος πρέπει να πει στον κύριο Παπανδρέου πως οι ψήφοι του στην Θράκη θα είναι αποκλειστικά του τουρκικού προξενείου και όχι Ελλήνων πολιτών. Κι αυτό, επειδή με επαίσχυντες αποφάσεις και επικίνδυνα κατάπτυστα νομοθετήματα αυτού του είδους ο κύριος Παπανδρέου και η παρέα του δεν εκπροσωπούν ούτε κατ' ελάχιστο όσους αισθάνονται Έλληνες και αγαπούν την πατρίδα τους. Εξαιρούνται εκείνοι οι κρατικοδίαιτοι, τα κομματόσκυλα και λοιποί περιφερόμενοι των εξουσιών, που θα ψήφιζαν μέχρι και υπέρ της κατάργησης του Ελληνικού κράτους, εάν κάποιος τους πλήρωνε καλά ή τους "τακτοποιούσε" στο δημόσιο...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_2826.html

Read more...

Στη Βουλή το «Κέντρο Οθωμανικής Ιστορίας» της Καβάλας – Με ερώτηση του βουλευτή Σάββα Εμινίδη


Ερώτηση, που απευθύνεται σε τρεις υπουργούς, κατέθεσε στη Βουλή ο κυβερνητικός βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης, σχετικά με τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του πρόσφατα συσταθέντος «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» από το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» της Καβάλας.Συγκεκριμένα, ο Σάββας Εμινίδης ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού – Τουρισμού για το αν έχει εγκριθεί (και από ποιον δημόσιο ελληνικό φορέα) η λειτουργία του Κέντρου, ποιος ελληνικός φορέας ελέγχει τη λειτουργία του και την εκπλήρωση των καταστατικών του στόχων και αν είναι γνωστές οι πηγές της χρηματοδότησής του.

Θα έχει ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε –εντός των προσεχών εβδομάδων- τι απαντήσεις θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για ένα Κέντρο, που έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και στην τοπική κοινωνία κατά το μικρό διάστημα της λειτουργίας του (σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει και το kavalanet.gr τη περασμένη εβδομάδα).

Το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» είχε ιδρυθεί προ ετών, με πρωτεργάτρια την Άννα Τζούμα – Μισσιριάν, ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» της Καβάλας -το ιστορικού χαρακτήρα ακίνητο (φωτό εποχής 1900) ανήκει στο αιγυπτιακό κράτος- με σκοπό τη μελέτη, προβολή και ενίσχυση των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων, μέσω της έρευνας στην Ιστορία, την Παράδοση, τη Μουσική, τη διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων κ.α.

Πρόσφατα, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μνημείο και το «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας», που ιδρύθηκε ως «παρακλάδι» του Ινστιτούτου, επέδειξαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που διέμεινε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», καθώς και ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Καβαλιώτη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Εμινίδη, για το «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» είναι το ακόλουθο:

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στην Καβάλα η είδηση ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» με έδρα την Καβάλα. Αυτό δεν έγινε γνωστό στην πόλη και ευρύτερα μέσω κάποιας ανακοίνωσης, όπως θα ήταν το αυτονόητο, αλλά μέσα από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναπαρήχθησαν από τοπικές εφημερίδες της Καβάλας.
Την ημέρα που επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου την Καβάλα (10 Μαρτίου), η τουρκική εφημερίδα "Aksam" δημοσίευσε την είδηση της ίδρυσης του «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» στην Καβάλα, από το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Άλι από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir. Σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Κέντρου φαίνεται ότι διαδραματίζει και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Princeton μέσω του καθηγητή ιστορίας (και στα δύο πανεπιστήμια) Heath W. Lowry. Ο καθηγητής Heath W. Lowry κατέχει την έδρα «Κεμάλ Ατατούρκ» στο Πανεπιστήμιο Princeton και θεωρείται διεθνώς από τους βασικούς αρνητές της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Στόχος του Κέντρου αυτού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πολιτιστική προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας μέσω μελετών για τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο, θα γίνονται έρευνες για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική, ενώ θα δημιουργηθεί μια πλούσια βιβλιοθήκη και θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια.

Σε ένα φυλλάδιο που εκδόθηκε πρόσφατα περιγράφονται μια σειρά από κοινές δράσεις, στις οποίες φέρονται να συμμετέχουν καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Μπενάκη) αλλά και πανεπιστήμια του εξωτερικού (New York University, Princeton University, American University of Cairo, Istanbul University, Marmara University, Bahcesehir University). Στις δράσεις περιλαμβάνονται συντονισμένες δημοσιεύσεις, διαλέξεις και συμπόσια (καλοκαιρινά σεμινάρια για Έλληνες και Τούρκους), εκθέσεις και παρουσιάσεις αλλά και συναυλίες.

Ας σημειωθεί ότι ένας εκ των Ελλήνων καθηγητών που φέρονταν να συμμετέχουν το αρνήθηκε επίσημα με επιστολή του στην εφημερίδα της Καβάλας «Χρονόμετρο», που δημοσιεύτηκε στις 14/4/2011.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
1. Έχει εγκριθεί η λειτουργία του «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» κι αν ναι από ποιον δημόσιο ελληνικό φορέα;
2. Ποιος ελληνικός φορέας ελέγχει τη λειτουργία του και την εκπλήρωση των καταστατικών του στόχων;
3. Είναι γνωστές στο Υπουργείο σας οι πηγές της χρηματοδότησής του;»

http://www.kavalanet.gr/

Read more...

Θράκη: Το Τουρκικό Προξενείο μετά τις λοβοτομές πολιτικών τώρα κάνει και… περιτομές...


Στο Δροσερό Ξάνθης (οικισμός αθιγγάνων – ΡΟΜ) βρέθηκε χθες (30/4/2011) ομάδα ειδικών νοσηλευτών που ήρθαν από την Τουρκία -ειδικά για την περίσταση- με έξοδα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Σκοπός της ομάδας των νοσηλευτών, της οποίας ηγείτο ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Τουρκές Χατζημεμίς (φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα), ήταν η πραγμάτωση περιτομής σε όσους κατοίκους του οικισμού το επιθυμούσαν… Μάλιστα, η περιτομή (σουνέτι στα τουρκικά) ήταν δωρεάν, αφού την προσέφερε ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, ο οποίος προφανώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του κάνοντας μία σαφέστατη επίδειξη ισχύος και εμφανέστατη απόπειρα εκτουρκισμού των αθιγγάνων του οικισμού.

Οι «επεμβάσεις» έγιναν από νοσηλευτικό προσωπικό τουρκικής καταγωγής (ήρθαν από την Τουρκία ειδικά γι αυτό το σκοπό) σε Έλληνες πολίτες!!! Ο μη αποστειρωμένος χώρος εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών στα οποία έγινε η περιτομή, αλλά αυτό μάλλον είναι «ψιλά γράμματα» για τους «ανθρωπιστές» της χώρας μας και ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται στην κυβέρνηση.


Εμείς, αφελέστατα θέλουμε να ρωτήσουμε οποιονδήποτε υπεύθυνο υπάρχει (αν υπάρχει) σε αυτό το κράτος (αν υπάρχει κι αυτό): Αν αύριο το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής θελήσει να εμβολιάσει δωρεάν μουσουλμάνους της περιοχής ή οργανώσει μία αιμοδοσία για να ενισχύσει τα θύματα των εξεγέρσεων σε Συρία και στις χώρες της Βορείου Αφρικής και εάν θελήσουν οι προπαγανδιστικοί εγκέφαλοι της Άγκυρας να ζητήσουν από τους μετέχοντες να υπογράφουν έγγραφα του τουρκικού κράτους… πώς θα αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση; Δεν θα έχει υπάρξει (ήδη υπάρχει με την περιτομή) παρεμβατισμός και εκμετάλλευση δραστηριοτήτων Ελλήνων πολιτών; Γνωρίζουν αυτοί που σήμερα κυβερνάνε τη χώρα, πως τέτοιες κινήσεις είχανε γίνει και στην Κύπρο (πριν από την εισβολή του "Αττίλα");

Μία απλή ερώτηση θέτουμε, επειδή δεν θέλουμε να βάζουμε σκληρά και επίπονα ζητήματα στους μόνιμα απόντες κυβερνώντες και στους εκάστοτε υπαλλήλους τους στην Θράκη.

Βέβαια, ουδείς λόγος γίνεται για την τοπική αυτοδιοίκηση (μην ξεχνάμε πως από περιφερειάρχη μέχρι δημάρχους, όλοι τους προεκλογικά έτρεξαν να πάρουν βοήθεια από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τα διάφορα φερέφωνά του…), η οποία είναι κάτι περισσότερο από απούσα στο συγκεκριμένο γεγονός (της περιτομής), προφανώς επειδή δεν κατανοεί τους κινδύνους που εκτέθηκαν οι Έλληνες πολίτες, αλλά στην ουσία επειδή δεν επιθυμούν οι τοπικοί άρχοντες να δημιουργήσουν εστίες έριδος με την Άγκυρα…

Ελλάς το μεγαλείο σου! Η Τουρκία αποκτά επισήμως μέριμνα για τους μουσουλμάνους της Θράκης και κανείς δεν αντιδρά!!! Μήπως ξεχνούν οι «υπεύθυνοι» πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες; Μήπως αγνοούν οι «αρμόδιοι» πως υπάρχουν και χριστιανοί κάτοικοι των οποίων η Ελληνική υπόσταση αρχίζει να αμφισβητείται από «λάθη» και «ανθρωπιστικές πράξεις» των εκάστοτε ηγεσιών (τοπικών ή αθηνοκεντρικών); Δεν μπορούν άραγε να καταλάβουν οι επαγγελματίες πολιτικοί πως ενισχύουν την «μπότα» της Άγκυρας στην Θράκη, με αυτού του είδους τις συμπεριφορές; Οι λοβοτομημένοι πολιτικοί είναι δυνατόν να κατανοήσουν πως οι προσωπικές τους επιλογές, η προσωπική τους δειλία ή ανικανότητα, εκθέτουν σε εθνικούς κινδύνους την ακριτική Θράκη;

Τελικά, επειδή το «παιχνίδι» φαίνεται να χοντραίνει άσχημα, θα ήθελα να ρωτήσω αυτό που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι Έλληνες που επιμένουμε να μένουμε στην Θράκη: Πόσο πουλήθηκε η Θράκη;

Κωνσταντίνος Μιχαήλ

ΥΓ: Για την ιστορία, πρέπει να καταγράψουμε πως στο τέλος της "εκδήλωσης" της ομαδικής περιτομής μοιράσθηκε το παραδοσιακό πιλάφι (με έξοδα του τουρκικού προξενείου φυσικά)...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_5144.html

Read more...

Ο βίαιος εκτουρκισμός των Πομάκων στις ημέρες μας


Γυμνάσιο Σμίνθης, Έτος 2000: Ή επανάσταση των μικρών Πομάκων!

Στις 22 του Φλεβάρη στην ορεινή Ξάνθη συνέβη μια πραγματική κοσμογονία, κάτι πού λίγα χρόνια πριν θα ήταν μόνο στον χώρο της φαντασίας. Ένα γεγονός που θάφτηκε σκοπίμως και παραποιήθηκε συνειδητά από αυτούς που απεργάζονται τον εκτουρκισμό των μουσουλμάνων τής Θράκης, δηλαδή από Τούρκους πράκτορες και ορισμένους έλληνες «αρμόδιους».

Παρακολουθήστε λοιπόν, αν μπορέσετε, τις λεπτομέρειες της υπόθεσης:

Ως γνωστόν στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπου ζουν οι Πομάκοι, το ελληνικό κράτος προ δεκαπενταετίας ίδρυσε, όπως είχε υποχρέωση, 3-4 δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, για τα οποία δέχθηκε μεγάλο πόλεμο. Οι προς ανατολάς αλλοιθωρίζοντες φρονούσαν ότι υπονομεύεται ο ... τουρκισμός των μαθητών και έκαναν το παν για να τα υπονομεύσουν.

Αφού δεν διδάσκονταν - όπως στο απαρτχάιντ των μειονοτικών δημοτικών σχολείων - τουρκική γλώσσα από Τούρκους δασκάλους και τουρκικά βιβλία, όλη ή προσπάθεια έπρεπε να απορριφθεί.

Πολύ νερό κύλησε στ' αυλάκι και, μετά» τον «Καποδί­στρια», μεταξύ, των μειονοτικών Δημάρχων που εξελέγησαν στην περιοχή ήταν κι ο γυιός του Αγγά (που παριστάνει τον μουφτή Ξάνθης) στην Μύκη. Ο Μουσταφά Αγγά ήταν κι από τα «στελέχη» που φλέρταρε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ για υποψήφιους βουλευτές.

Ο λεγάμενος λοιπόν βάλθηκε να πολεμάει με κάθε μέσον τα σχολεία της περιοχής του, που καθώς φαίνεται, την θεωρεί βιλαέτι του. Αρκεί να πούμε ότι αρνείται να καταβάλει στα σχολεία αυτά τα χρήματα που πήρε από την ελληνική Πολιτεία για το 1999! Ή... δικαιολογία του είναι ότι δεν αναγνωρίζει τα σχολεία αυτά, καθότι δεν είναι μειονοτικά αλλά κανονικά, δημόσια: «Οφείλουμε σύμφωνα με τον Νόμο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Δεν θέλουμε. "Ας το αναλάβει κάποια άλλη υπηρεσία»!!!

Το πρόβλημα επανήλθε στην επιφάνεια όταν το Γυμνάσιο Σμίνθης, όπου και η έδρα του Δήμου Μύκης, έμεινε από νερό. Σχολείο χωρίς νερό για τέσσερεις σχεδόν μήνες (με τις ανάγκες να καλύπτονται με τεπόζιτο και... κουβάδες) παραπήγαινε πλέον και οι γονείς των μαθητών επισκέφθηκαν τον Κύριο Δήμαρχο για να τού θέσουν το πρόβλημα. Εκεί αυτός είχε την ευκαιρία να δείξει για άλλη μιά φορά σε κάθε ενδιαφερόμενο «πόσο καλός Τούρκος είναι», αρνούμενος κάθε βοήθεια «όσο το σχολείο δεν έχει 4 στους 10 καθηγητές για τουρκικά μαθήματα» (εδώ βάλτε εσείς όσα θαυμαστικά ή σχόλια θέλετε).

Το γεγονός κατήγγειλαν οι μαθητές που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη και να βγάλουν ψήφισμα όπου αναφέρονταν τα έξης:

«Σήμερα αποφασίσαμε και ψηφίσαμε να κάνουμε κατάληψη. Ο λόγος που θέλουμε να κάνουμε κατάληψη είναι ότι δεν έχουμε νερό στις βρύσες από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα που η ημερομηνία είναι 22-2-2000.

Ο Δήμαρχος Μύκης δεν θέλει να μας βοηθήσει. Σε μια επίσκεψη που πήγε το προεδρείο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων μάς είπε ότι στο σχολείο πρέπει να έχει έστω 4 στους 10 καθηγητές που να κάνουν τουρκικά μαθήματα. Γι' αυτό το λόγο δεν μας βοηθάει. Εμείς σαν μαθητές του Γυμνασίου Σμίνθης θέλουμε βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας, από τη Νομαρχία και από την Περιφέρεια.

Εμείς θα κάνουμε κατάληψη από αύριο 23-2-2000, μέχρι που να λυθεί το πρόβλημά μας.
Ο Δήμαρχος Μύκης δεν μας βοηθάει καθόλου! Θα σας χρωστούμε χάρη αν μας βοηθήσετε εσείς, για να λειτουργεί σωστά το σχολείο μας και να έχουμε το δικαίωμα να μορφωθούμε όπως τα άλλα παιδιά της Ελλάδας».


Το κείμενο συνοδεύονταν από τα ονόματα και τις υπογραφές όλων των μαθητών ανεξαιρέτως (123 τον αριθμό)! Το θέμα πήρε διαστάσεις αλλά μόνο τοπικά, καθώς κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν είναι για προβολή τέτοια ζητήματα.

Αξίζει να σημει­ωθεί ότι τα παιδιά κρέμασαν στο σχολείο τους πανώ στα ελληνικά άλλά και στα πομάκικα, ...κάτι πού συμβαί­νει για πρώτη φορά, ενώ φώνα­ξαν και συνθήμα­τα στα πομάκικα μπροστά στο Δη­μαρχείο! Γεγονό­τα αδιανόητα προ ελαχίστων ετών... ' Ο Δήμαρχος αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ...«βουλγάρικη» τη γλώσσα των παιδιών (μα πού μάθανε τα άτιμα «βουλγάρικα»;) και να κατονομάσει την διευθύντρια Δήμητρα Κατάκη ως «υποκινήτρια» των γεγονότων.

Στο τηλεοπτικό «Κανάλι 6» της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε εκπομπή με καλεσμένη την κ. Κατάκη και κλήθηκε κι εκπρόσωπος του Δήμου. Κανέναν δεν τόλμησαν να στείλουν. Όλη ή ορεινή περιοχή περίμενε στην τηλεόραση να δει την αγαπημένη της καθηγήτρια και ν' ακούσει από το στόμα της την αλήθεια. Το συμβάν έγινε γνωστό σε όλους. Σε μερικές μέρες - κι αφού ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις στην περιοχή της Βάσως Παπανδρέου και του Γεράσιμου Αρσένη (πώς να βρίσκονταν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα τής πολιτικής τους;) - το πρόβλημα του νερού λύθηκε. Με συνεργασία τής Νομαρχίας, του Δήμου Ξάνθης και της Περιφέρειας - και μετά από συνάντηση και με τα ίδια τα παιδιά - αποφασίστηκε η εξυπηρέτηση από την Ξάνθη με υδροφόρα κάθε τρεις μέρες, μέχρι να κατασκευαστεί νέα δεξαμενή. Του Δημάρχου http://www.blogger.com/img/blank.gifτο πρόβλημα είναι που παραμένει...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο απαράδεκτος τρόπος (συν)κάλυψης του γεγονότος από κάποια τοπικά μέσα. Άλλος βρήκε κομματικά παιχνίδια, άλλος ευκαιρία για προσωπικό πόλεμο, ο δε ροδοπαίος εκσυγχρονισμός έδωσε ρεσιτάλ προπαγάνδας: Ή ...Ντιλέκ Χαμπίπ (!) μάς μετέφερε όλα όσα τής είπε ο Δήμαρχος, άλλά «ξέχασε» να ρωτήσει παιδιά, γονείς και καθηγητές. Μόνη αναφορά του ρεπορτάζ (χωρίς φωτογραφία, φυσικά) για το γεγονός: «η κατάληψη έγινε μια μέρα πριν την άφιξη της υπουργού» και «όπως υποστηρίζουν οι μαθητές δεν έχουν νερό»!

Και πολύ φοβούμαι πως ακόμα δεν πιάσαμε πάτο...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αντιφωνητής» (2/3/2000) και το ιστολόγιο Πομακοχώρια

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_5250.html

Read more...

Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες διαμαρτύρονται για το Τούρκο πρόξενο με επιστολή τους… στον Ερντογάν


Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η αποκάλυψη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Τα Νέα της Θράκης» σύμφωνα με την οποία 14 μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες της Θράκης συνέταξαν και έστειλαν επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν καθώς και στο τουρκικό ΥΠΕΞ καταδεικνύοντας την απαράδεκτη στάση του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή απέναντι στα μέλη της μειονότητας.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή που συντάχτηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2010 δηλαδή μερικές ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Τούρκος πρόξενος έχει δημιουργήσει ένα σχίσμα στο εσωτερικό της μειονότητας καθώς διαχωρίζει τα μέλη της σε «δικούς μας και «χαφιέδες των Ελλήνων».

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστολής ο Τούρκος πρόξενος είχε θέσει με εκβιαστικό τρόπο το ζήτημα της στήριξης συγκεκριμένων ατόμων από την μειονότητα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόξενος σύμφωνα πάντα με τους 14 καταγγέλλοντες πίεσε τα μέλη της μειονότητας ώστε να στηρίξουν τους εκλεκτούς του προξενείου απειλώντας να διακόψει ακόμα και τους μισθούς των διδασκάλων προκειμένου να στηρίξουν τον εκάστοτε υποψήφιο που ο ίδιος ο πρόξενος επέλεξε.

Από αυτή την αποκάλυψη προκύπτουν σειρά ερωτηματικών τα οποία θα έπρεπε η ελληνική πολιτεία κάποια στιγμή να διερευνήσεις. Πρώτα από όλα, από πότε Έλληνες πολίτες απευθύνονται στον πρωθυπουργό μίας γειτονικής χώρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας που διαβιούν και είναι πολίτες.

Με την πράξη τους αυτή οι 14 μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, ζητούν από τον Τούρκο πρωθυπουργό να παρέμβει στα εσωτερικά μίας ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας θεωρόντας αυτόν ως προστάτη τους κάτι που σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν ισχύει. Ουσιαστικά οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας παρέκαμψαν τις ελληνικές αρχές και προσέφυγαν στις τουρκικές τη στιγμή που ο Τούρκος πρόξενος προέβη σε παράνομες πράξεις όπως εκβιασμούς.

Όπως αναφέρουν, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή τους ασκούσε πίεση να ακολουθήσουν τις πολιτικές επιλογές του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όσοι δεν τις αποδέχονταν τους εκβίαζε και τους απειλούσε ότι θα στερηθούν των χρημάτων που του τουρκικό προξενείο τους έδινε σε τακτικά διαστήματα.

Με την επιστολή τους αυτή οι 14 καταγγέλλοντες επισημαίνουν κάτι ακόμα που στην Θράκη είναι κοινό μυστικό, ότι το τουρκικό προξενείο έχει λίστα τακτικής μισθοδοσίας ατόμων τα οποία συνεργάζονται μαζί του, διότι η επιστολή αυτή ουσιαστικά αποκαλύπτει μέλη της μειονότητας ελάμβαναν χρήματα από το προξενείο που λόγω των επιλογών τους κινδύνευσαν να τα απολέσουν.

Επιπλέον οι 14 μουσουλμάνοι αναφέρουν ότι ο πρόξενος λειτουργούσε ουσιαστικά υπονομευτικά για την ασφάλεια της ελληνικής δημοκρατίας και με τρόπο επικίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή αφού διαχώριζε τα μέλη της μειονότητας «σε δικούς τους» και σε «χαφιέδες των Ελλήνων» σπέρνοντας έτσι τη διχόνοια και την αντιπαλότητα μεταξύ Ελλήνων πολιτών. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη κατατεθεί ερώτηση στο Υπ. Εσωτερικών από τον Βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο στις 12 Απριλίου του 2011.

Η επιστολή των 14 μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών παρατίθεται στα τουρκικά στην ισροσελίδα του defencenet.gr. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην αρχή της επιστολής οι συντάκτες ονομάζουν την Κομοτηνή ως Gumulcine που είναι το τούρκικο όνομα της θρακικής πόλης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η "ακτινογραφία" της ΜΙΤ. Έκθεση του διοικητή της για τα "υπέρ και τα κατά


Ο Διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν συμπλήρωσε πλέον ένα χρόνο σε αυτό το πόστο. Στα πλαίσια αυτά ετοίμασε μια ειδική αναφορά για το 2010. Στην αναφορά αυτή περιγράφει μία-μία τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής υπηρεσίας. Στο κείμενο περιγράφεται πως «λόγω εμποδίων που πηγάζουν από την υπάρχουσα νομοθεσία, η υπηρεσία δεν μπορεί να επωφεληθεί ευρέως από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού». Στην αναφορά ανακοινώνονται στην κοινή γνώμη λεπτομερείς πληροφορίες για τα έξοδα, ανακοινώνεται πως το76,5 % του προσωπικού της υπηρεσίας είναι 26-45 ετών και πως το 77% εξ αυτών είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης, και πως το 80,8% είναι άνδρες και το 19,2 % γυναίκες.

Στην αναφορά προτείνεται η αλλαγή του υπ. αρ. 657 νόμου για τους κρατικούς υπαλλήλους καθώς ¨δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες¨. Στην αναφορά περιγράφεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του 2010 της ΜΙΤ ήταν 523 εκ 479 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Εξ αυτών το 73,91% ήταν έξοδα προσωπικού, το 8,7% κοινωνική ασφάλιση, το 13,33 επιχειρησιακά έξοδα, το 4,49% λειτουργικά έξοδα και το 0,19% δαπάνες κρατικοποιήσεων.

Ο στόχος είναι μια πιο αποτελεσματική δομή
Στο τμήμα ¨παρουσίαση¨ που γράφτηκε από τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν αναφέρεται πως ¨Η ΜΙΤ συνεχίζει τις προσπάθειες της ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων συνθηκών να φτάσει να είναι μια πιο αποτελεσματική δομή. Στην παρουσίαση χρησιμοποιείται η φράση πως ¨ανακοινώνονται προς την κοινή γνώμη στην βάση των κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας¨.

Στο τμήμα της αναφοράς για τα καθήκοντα της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων εντύπωση προκάλεσαν φράσεις που λένε πως « Η ΜΙΤ θα εξασφαλίζει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της συνεργασίας και του συντονισμού, σύμφωνα με τους νόμους, κανονισμούς και εγχειρίδια για το σχέδιο το οποίο πρέπει να γίνει από την ίδια για τα καθήκοντα, υπηρεσίες και ευθύνες και τις άλλες εργασίες σχετικά με την ¨Καθολική Άμυνα Και Εθνική Επιστράτευση¨, για την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, επιστράτευσης και πολέμου και την ¨Πολιτική Άμυνα και Ασφάλεια¨.

onalert

Read more...

Ανησυχεί η Τουρκία για το μέλλον των συμφωνιών με τη Συρία για την κοινή δράση εναντίον του PKK


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα αναφορικά με το μέλλον της ισχύος των συμφωνιών που έχουν υπογράψει η Τουρκία με τη Συρία για την καταστολή της δραστηριότητας των Κούρδων ανταρτών του PKK. Η ανησυχία αφορά και στην προοπτική των συμφωνιών, οι οποίες αφορούν ευρύτερα στη στρατιωτική συνεργασία, αλλά και στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ και η υπηρεσία Πολιτικής Ασφαλείας της Συρίας υπέγραψαν συμφωνία για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών, ούτε βέβαια έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την επίσκεψη του Τούρκου υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την εκπαίδευση του συριακού στρατού από Τούρκους στρατιωτικούς.

Στις 14 Απριλίου, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για το PKK εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο. Στην Άγκυρα επικρατεί προβληματισμός καθώς δεν είναι βέβαιο σε τι αποφάσεις θα οδηγήσουν τη Δαμασκό οι ταραχές, οι οποίες έχουν ξεσπάσει στη Συρία, αλλά και ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη τις οποίες θα επιφέρει ενδεχόμενη ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος και του Ασάντ.
Κύκλοι στην Άγκυρα φοβούνται ότι αργά η γρήγορα η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσει με ακόμη πιο εντατικό και πιεστικό τρόπο την επιχειρηματολογία ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και Κούρδοι και θα απευθυνθεί για βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να καταστείλει την εξέγερση, ενώ παράλληλα ανησυχούν και για την εντατικοποίηση των διαδηλώσεων.
Η Τουρκία θέλει να αποφύγει την εμπλοκή του στρατού ή των υπηρεσιών της στην καταστολή των λαϊκών εκδηλώσεων στη Συρία. Ωστόσο αν η Δαμασκός επικαλεστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το επιχείρημα της δραστηριοποίηση Κούρδων για την ανατροπή του καθεστώτος του Ασάντ, τότε η θέση της Άγκυρας θα είναι λεπτή Η Τουρκία, ωστόσο δεν παύει να ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σοβαρές ταραχές σημειώνονται σε μία χώρα στην οποία κατοικεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Κούρδοι. Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι Κούρδοι από τη Συρία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις τάξεις του PKK.
Μάλιστα πριν από λίγους μήνες, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκία παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις αντίστοιχες της Συρίας, για τους τρόπους καταστολής διαδηλώσεων, οι οποίες τότε αναμένονταν και τελικά ξέσπασαν.

Συνεργασία και ταραχές
Ένας από τους λόγους στους οποίους βασίζεται η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Συρία, τους πάλαι ποτέ εχθρούς, οι οποίοι βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο το έτος 1998, εξαιτίας της στήριξης, την οποία παρείχε η Συρία στο PKK, είναι το κοινό μέτωπο το οποίο έχουν συγκροτήσει εσχάτως οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών.
Η πολιτική της Άγκυρας και πιο εξειδικευμένα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί σταθερά η μετριοπαθής ισλαμική κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), βάσει του οποίου η Τουρκία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στα εδάφη της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, να ενισχύσει τη διείσδυση της στον αραβικό και στον ισλαμικό, ευρύτερα, κόσμο και τελικά να καταστεί ηγετική περιφερειακή δύναμη στην Μέση Ανατολή, έχουν φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.
Σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις είναι εξαιρετικές, αφού και τουρκικές επενδύσεις γίνονται στην Συρία, και συμφωνίες σε μία σειρά από τομείς έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, ενώ τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών η συνεργασία ενισχύεται συνεχώς. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία, παρά την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στην Άγκυρα για την τύχη του Ασάντ και του μπααθικού καθεστώτος, όποιες και αν θα είναι οι εξελίξεις στη Συρία δεν θα μεταβάλλει την πολιτική της με μία χώρα η συνοριακή γραμμή με την οποία είναι μήκους 900 χλμ και με την οποία χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις δεκαετίες σφοδρής αντιπαλότητας για επανέλθουν οι σχέσεις σε φυσιολογικά επίπεδα.
Με αυτό το δεδομένο η τουρκική κυβέρνηση τηρεί αποστάσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγει να τοποθετηθεί εναντίον του καθεστώτος του Ασάντ, ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες πλευρές, πραγματοποιεί εκκλήσεις για σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απευθύνει καλέσματα για μεταρρυθμίσεις.
Ο ρόλος του Φιντάν
Οι ταραχές στη Συρία απασχόλησαν τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν επαφές σε ανώτατο επίπεδο με αξιωματούχους στη Δαμασκό. Μάλιστα με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ συναντήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν έχει τη φήμη του φιλοϊρανού, έχει αποτελέσει προσωπική επιλογή του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και έχει επιφορτιστεί ειδικά με τον ρόλο της ενίσχυσης των σχέσεων της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει στη Δαμασκό τον Χακάν Φιντάν με την ιδιότητα του Ειδικού Εκπροσώπου. Ο Φιντάν έχει αναλάβει την διαχείριση, από την πλευρά της Άγκυρας, της τριγωνικής σχέσης που συνδέει την Τουρκία με τη Συρία και με το Ιράν.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες είχαν διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό, οι υπηρεσίες των τριών αυτών κρατών είχαν αναπτύξει και επεξεργαστεί σενάρια για την δολοφονία επιφανών Κούρδων στις Βρυξέλες.

newscode

Read more...

Η Τουρκία απομάκρυνε το προσωπικό της πρεσβείας της από την Τρίπολη


Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου,η Τουρκία απομάκρυνε προσωρινά από την Τρίπολη το προσωπικό της πρεσβείας της μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν χθες Κυριακή σ' αυτή την πόλη με στόχο πρεσβείες.

Επίσης πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε την περασμένη νύκτα (Κυριακή), έχοντας υπόψη την κατάσταση της ασφάλειας, να απομακρύνουμε για ένα χρονικό διάστημα την αντιπροσωπεία μας από την Τρίπολη».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Απίστευτο: Οι Τούρκοι κατασκεύασαν το πρωτότυπο του άρματος μάχης Altay δύο χρόνια ενωρίτερα


Δύο χρόνια ενωρίτερα απ'ότι αναμενόταν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Βεγκντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπου του τουρκικής κατασκευής άρματος μάχης Altay θα παρουσιαστεί σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Μαΐου!

Ο Τούρκος υπουργός, δήλωσε με κομπασμό ότι "Το τουρκικό άρμα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο σε σχέση με τα άρματα που βρίσκονται σήμερα στο τουρκικό οπλοστάσιο" Σήμερα στον τουρκικό Στρατό το καλύτερο άρμα είναι το γερμανικό LEO2A4 και το Μ60 SABRA ένα εκσυγχρονισμένο Μ60 με πυροβόλο των 120 χλστ. και νέο πύργο. Ο συνολικός αριθμός που θα παραχθεί δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον 500.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι 8 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκικό υποβρύχιο σε Σέριφο και Κέα με κατεύθυνση βόρεια...


Τουρκικό υποβρύχιο βρίσκεται αυτή την στιγμή δυτικά της Σερίφου και μέχρι το βράδυ σήμερα, αναμένεται να περάσει μεταξύ Κέας και Κύθνου με κατεύθυνση βόρεια. Είναι το πλέον σύγχρονο υποβρύχιο του τουρκικού στόλου κλάσης 209/1400, αλλά χωρίς σύστημα ΑΙΡ.

Αυτή την φορά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προτίμησε να ανακοινώσει επίσημα την παρουσία τουρκικού υποβρυχίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Κέας και όχι να αφήσει να διαρρεύσει το θέμα μέσω του defencenet.gr, αλλά και πάλι δεν διευκρινίζονται κάποια κρίσιμα πράγματα: Το τουρκικό υποβρύχιο θα είναι εν καταδύσει ή στην επιφάνεια;

Ας δούμε όλη την ανακοίνωση του ΓΕΝ

"Ανακοινώνεται ότι το τουρκικό Υ/Β PREVEZE το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR και βρίσκεται δυτικά Σερίφου πρόκειται να διέλθει το στενό Κέας – Κύθνου και το στενό Καφηρέα από απογευματινές έως βραδινές ώρες της 2 Μαΐου 2011, εκτελώντας προγραμματισμένο πλου επιστροφής στα στενά Ελλησπόντου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησής του στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παρακολουθείται από ελληνικό πολεμικό πλοίο". Μία συμπληρωματική ανακοίνωση δεν βλάπτει. Γιατί αν είναι εν καταδύσει, αλλάζουν τα πράγματα...

(Ανανέωση 19.28: Από το ΓΕΝ δηλώθηκε ότι το τουρκικό υποβρύχιο θα περάσει σε ανάδυση από τις παραπάνω περιοχές...)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

H τουρκική αλαζονεία και η ελληνική αδράνεια


Γράφει ο Γιώργος Λιλλήκας
Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Η Τουρκία του Ερντογάν αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, εκδημοκρατικοποιείται! Η Τουρκία του Νταβούτογλου είναι ισχυρή, ενδυναμώνεται και παίζει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή! Αυτές οι διαπιστώσεις που ακούμε συχνά, αποτελούν αλήθειες αλλά όχι όλη την αλήθεια. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι οι ηγέτες ενός ισλαμικού κόμματος, κάτι που συχνά ξεχνάμε. Η Τουρκία τους διολισθαίνει κοινωνικά και πολιτικά στον Ισλαμισμό. Το όραμα εξάλλου του Νταβούτογλου είναι η Τουρκία να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που, ενώ θέλει να μπει στην ΕΕ, δεν προχωρά στην έμπρακτη θεσμική εναρμόνισή της με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες, το δίκαιο και ό,τι άλλο συνθέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τους δικούς της όρους. Την ίδια αλαζονική στάση επιδεικνύει απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της (φυλάκιση δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων) αλλά και απέναντι στους γείτονές της, αρχής γενομένης από την Κύπρο και την Ελλάδα.


Αυτή η αλαζονεία οδηγεί την Τουρκία στην επιθετικότητα, στη συντήρηση παλαιών και στην εφαρμογή νέων επεκτατικών πολιτικών απέναντι στους γείτονές της, με τους οποίους θέλει, όπως δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου, να έχει «μηδενικά προβλήματα». Με την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων», η Αγκυρα δεν εννοεί την εξεύρεση συναινετικών ή συμβιβαστικών λύσεων, αλλά την επιβολή των δικών της λύσεων. Η τουρκική αλαζονεία εδράζεται στην ανοχή της διεθνούς κοινότητας και στην αμέριστη στήριξη που για δεκαετίες έχει από ΗΠΑ και Βρετανία. Η τουρκική αλαζονεία όμως τρέφεται και από τη δική μας συμπεριφορά απέναντί της. Η ήπια αντίδρασή μας και η ανοχή μας μεταφράζεται ως αδυναμία από την Αγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση, ενόσω πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους της (ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμελισμό του Αιγαίου, έλεγχο της Κύπρου), δεν έχει κανένα λόγο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η ανεκτικότητά μας δεν συνετίζει την Αγκυρα. Αντίθετα της δημιουργεί επεκτατική βουλιμία. Αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, θα χάσουμε το παιχνίδι. Δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι εκτός από τον Ελληνισμό. Θα πρέπει να τους κάνουμε όλους να καταλάβουν ότι είτε θα πάμε σ’ ένα παιχνίδι όπου όλοι θα κερδίσουμε (σενάριο που ασφαλώς είναι η πρώτη μας επιλογή) είτε θα πάμε στην επιλογή όπου όλοι θα χάσουμε.

Το χαρτί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μοχλό πίεσης πρέπει να το παίξουμε τώρα και όχι στο τέλος της ενταξιακής πορείας της. Αργότερα, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Πρώτο, κάποιες χώρες να ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Τουρκίας ακυρώνοντας το δικό μας διαπραγματευτικό ατού. Δεύτερο, όλες οι χώρες να εγκρίνουν την ένταξη και μόνοι μας να πρέπει να σηκώσουμε (απέναντι στους 26 εταίρους μας και στις ΗΠΑ) το βάρος της απόρριψης της ένταξης της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η τουρκική αλαζονεία δεν θα καμφθεί με διαπιστώσεις και αναλύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Απέναντι στην αλαζονεία της Τουρκίας πρέπει να καταθέσουμε την ελληνική αποφασιστικότητα. Και πρέπει να το πράξουμε τώρα και όχι αργότερα.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/h.html

Read more...

Στο κενό η προσπάθεια της Άγκυρας να "ανακαλύψει" μειονότητες σε Ρόδο και Κω


Με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Γκρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω υποχώρησε, τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο, η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στα δύο νησιά.

Η Εκθεση, την οποία συνέταξε ο Ελβετός βουλευτής Ανδρέας Γκρος, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της PACE, με τίτλο όμως που... απείχε κατά πολύ από την αρχική εντολή που είχε λάβει.

Ο τίτλος της Εκθεσης είναι «Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω, με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο», ενώ το αρχικό ψήφισμα αναφερόταν σε «Τουρκική μειονότητα Ρόδου και Κω».

Από την Εκθεση, πάντως, δημιουργήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ύπαρξη «μειονότητας» στα δύο νησιά αλλά και για κάποιου είδους ύπαρξης αμοιβαιότητας της υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω, με την αναγνωρισμένη από τη Συνθήκη της Λοζάνης ελληνική μειονότητα της Ιμβρου και της Τενέδου.

Στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε ο Ελβετός βουλευτής στα δύο νησιά (19-21 Απριλίου 2010), διαπίστωσε ότι οι «πολίτες με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο είναι γενικώς ικανοποιητικά ενσωματωμένοι στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες των δύο νησιών», ενώ χαιρέτισε την «ειλικρινή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διατήρηση και ανάπτυξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα των δύο νησιών».

Συστάσεις

Η πολυπολιτισμικότητα των δύο νησιών αποδίδεται μάλιστα από τον κ. Γκρος στην υπαγωγή τους για τέσσερις αιώνες στην «ανεκτική οθωμανική-τουρκική κυριαρχία».

Η έκθεση προβαίνει και σε συστάσεις που αφορούν κυρίως την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, τη διαχείριση της βακουφικής περιουσίας και την ανάδειξη θρησκευτικών λειτουργών.

Προτείνεται:

* να ενημερωθούν οι γονείς όλων των μαθητών για τη δυνατότητα απογευματινών μαθημάτων τουρκικής γλώσσας, που θα οργανώσουν οι εκπαιδευτικές Αρχές ύστερα από υποβολή αιτήματος των γονέων,
* διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας των διαχειριστών των δύο βακουφίων προς τα μέλη των τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, δημοσιοποίηση των ισολογισμών τους και διασφάλιση ορισμού των διοικήσεων σε τακτά διαστήματα,
* διασφάλιση για τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ρόδου και της Κω του δικαιώματος ελεύθερης ανάδειξης θρησκευτικών λειτουργών (ιμάμηδων). Στο σημείο αυτό, βεβαίως, υπάρχει μια ιδιαίτερα προβληματική αναφορά, καθώς δηλώνεται ότι η ανάδειξη των ιμάμηδων πρέπει να γίνει βάσει «του πνεύματος της απόφασης της PACE για τη θρησκευτική ελευθερία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_6263.html

Read more...

Οι Κούρδοι στολίζουν τις προτομές του Σφαγέα των Λαών της Ανατολίας


Για μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς τον Κεμάλ Αττατούρκ-Διεστραμμένο Σφαγέα των Λαών της Ανατολίας κατα τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης κάνει λόγο η Sabah καθώς νεαροί Κούρδοι κρατώντας σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος BDP, αλλά και πανό με συνθήματα σκαρφαλωσαν στο άγαλμα του Κεμάλ.Ενας ναρός Κούρδος με μια φωτογραφία του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη στα χέρια του σκέπασε το πρόσωπο του Κεμάλ. Ανάλογη αντιμετώπιση επεφύλαξαν στον Σφαγέα οι Κούρδοι και στο Ντιγιαμπακίρ.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_2478.html#more

Read more...

Σκοτεινές Δυνάμεις δεν επιθυμούν Λύση του Κουρδικού ζήτηματος


Oι Κούρδοι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της συνεχιζόμενης καταστολής του Τουρκικού κράτους εις βάρος τους σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.Η ανεξάρτητη υποψήφια και πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα - η οποία φυλακίστηκε για 10 χρόνια από το τουρκικό κράτος λόγω των αγώνων της για τα δίκαια του Κουρδικού Λαού- σε συγκέντρωση των Κούρδων στο Silvan αναφερόμενη στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν δήλωσε «Δεν είστε μεγαλύτεροι από αυτόν τον λαό" και τόνισε πώς σε αυτή τη χώρα είμαστε μάρτυρες της προσπάθειας πολύ σκοτεινών δυνάμεων που κάνουν ότι μπορούν για να μην υπάρξει λύση στο Κουρδικό ζήτημα .


Κατά την τελευταία συνάντηση του με τους δικηγόρους του, ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν-έγκλειστος στις φυλακές του Ιμραλί- επεσήμανε ότι κατά την τελευταία πενθήμερη επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Άγκυρα ,Τουρκία και ΗΠΑ ήρθαν σε μυστική συμφωνία βάσει της οποίας η Τουρκία θα υποστηρίξει την πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και τη Συρία, ώστε να καταστεί δυνατή η υπονόμευση της συμμαχίας Ιράν-Συρίας απο την Ουάσιγκτον.Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την πολιτική της Τουρκίας στο Κουρδικό ζήτημα

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_5991.html#more

Read more...

ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΜΟΥΦΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Ξεπεράστηκε η κρίση με την αρχιμουφτεία της Βουλγαρίας που διήρκησε επί σχεδόν ένα χρόνο. Ο εκλεγμένος αρχιμουφτής, Mustafa Aliş Hacı, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του μετά από την επικύρωση της εκλογής του αρχιμουφτή από το Αστικό Δικαστήριο της Σόφιας. Ο αστικός εισαγγελέας της Σόφιας είχε σφραγίσει την αρχιμουφτεία στις 27 Νοεμβρίου 2010, μετά την είσοδο ατόμων που πρόσκεινται στον Nedim Gencev μαζί με ένα δικαστή στο κτίριο.

Το κτίριο που στεγάζει την αρχιμουφτεία ξεσφραγίστηκε μετά την προχθεσινή απόφαση βουλγαρικού εφετείου υπέρ του εκλεγμένου αρχιμουφτή Mustafa Aliş Hacı. Οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας που συγκλήθηκαν σε έκτακτη διάσκεψη επανεξέλεξαν ομόφωνα ως αρχιμουφτή τον Mustafa Aliş Hacı.Το αστικό δικαστήριο της Σόφιας επικύρωσε το αποτέλεσμα της εκλογής που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Έτσι ο εκλεγμένος αρχιμουφτής Mustafa Aliş Hacı ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του.Πρόκειται για την πέμπτη θητεία του Mustafa Aliş Hacı στην αρχιμουφτεία της Βουλγαρίας.


*Oπως επισημαίνει το ΕΛΚΕΔΑ (http://www.elkeda.gr) πρόκειται για περίεργη πολιτική απόφαση η οποία θα επηρεάσει άμεσα και τα ανάλογα πράγματα στην Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα ανυποχώρητη Βουλγαρία σε τέτοια ζητήματα με την απόφαση του Εφετείου της Σόφιας, ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Read more...

Ο αχρησιμοποίητος ελληνικός δορυφόρος, νοικιάστηκε από τους Τούρκους


Ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat έμεινε κενός λόγω της κρίσης, και τον ελεύθερο χώρο τον νοίκιασε ο τουρκικός Türksat, που έχει… γεμίσει. Αυτό ανάφερε ο γενικός διευθυντής της Türksat A.Ş., Οζκάν Νταλμπάι, σημειώνοντας πως καθώς η χωρητικότητα των δορυφόρων που χρησιμοποιεί η Τουρκία έχει σχεδόν γεμίσει, νοικιάστηκε χώρος στον Hellas Sat. Ο Νταλμπάι ανέφερε πως η ενοικίαση θα διαρκέσει μέχρι το 2013.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημ. «Χουριέτ/TourkikaNea», το ποσοστό πλήρωσης των δορυφόρων που χρησιμοποιεί η Τουρκία έφτασε στο 91%, πως δεν αρκεί για τα αιτήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και πως για να υπάρξει ανταπόκριση νοικιάστηκε χώρος από τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat ως το 2013. Ο Νταλμπάι δήλωσε επίσης πως υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τους δορυφόρους Türksat 4A και 4B, πως έχουν αρχίσει οι εργασίες σχεδιασμού τους και πως έχει δοθεί και η παραγγελία των υλικών για τους δορυφόρους. «Τον Türksat 4A τον εκτοξεύουμε τον Νοέμβριο του 2013 και τον 4Β τον Φεβρουάριο του 2014. Οι ημερομηνίες αυτές εξαρτώνται από τα τεστ, αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα εκτοξευθούν σε αυτές τις ημερομηνίες», είπε.

http://voria.gr/

Read more...

H Σμύρνη Κέντρο της Τουρκικής Διπλωματίας


του Χρήστου Μηνάγια από το Geopolitics

Η απόφαση του Ερντογάν να εντάξει τη Σμύρνη και την Αττάλεια στα κέντρα της τουρκικής διπλωματίας, πραγματοποιώντας εκεί διεθνείς συνόδους και συνεργασίες, έχει σχέση με την επιδιωκόμενη επέκταση των βιομηχανικών, πολιτιστικών, ενεργειακών και στρατιωτικών γραμμών της περιοχής των δυτικών παραλίων προς το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τις χώρες της Βόρειου Αφρικής.

Read more...

Η Σερβία συλλαμβάνει ύποπτο μέλος της τουρκικής Χεζμπολάχ


Η αστυνομία στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας έχει θέσει υπό κράτηση δύο άτομα τα οποία φέρεται να προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα παράνομα, ένας εκ των οποίων ενδέχεται να είναι μέλος της τουρκικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Ο υπουργός Εσωτερικών Ιβίτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε το Σάββατο (30 Απριλίου) ότι η αστυνομία έχει στείλει αντιγράφα εγγράφων και δακτυλικών αποτυπωμάτων στις τουρκικές αρχές για να πιστοποιήσουν τις ταυτότητες των υπόπτων.
(Beta, B92, Tanjug, Radio Free Europe - 30/04/11)
SETimes.com

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP