Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τουρκικός Τύπος 12.05.2010


Ξεκινάμε στη σημερινή σύντομη επισκόπηση του τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Haber Türk η οποία στην είδηση που τιτλοφορεί «Ημέρα υπογραφής για τα πυρηνικά», δημοσιεύει ότι ξεκίνησε χτες η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρόεδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül και ο Μεντβέντεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία η οποία προβλέπει το σχέδιο ύψους 30 δις. εκ. δολ. για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία.

Σε μια άλλη είδηση της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο: «Η συνάντηση Ιράν – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία». Αναφέρεται ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να συναντηθούν με την επίτροπου αρμόδια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, είπε: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διαπραγματευθούμε".

Ο Μοτακί δήλωσε ότι η συνάντηση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι με την επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον, θα γίνει στην Τουρκία όμως δεν έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Περνάμε στη Milliyet όπου διαβάζουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον ισχυρίζεται πως μερικά μέλη της κυβέρνησης στο Πακιστάν ξέρουν την τοποθεσία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην είδηση επικαλούμενη την εφημερίδα «Dawn News» η οποία κυκλοφορεί στο Πακιστάν, μας ενημερώνει ότι η Κλίντον στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε ότι πιστεύει πως ορισμένοι Πακιστανοί βουλευτές ξέρουν πού κρύβεται ο Λάντεν.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει ότι ο Γκόρντον Μπράουν παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρόεδρου των Εργατικών που ηττήθηκαν στις εκλογές. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ η οποία δέχτηκε την παραίτηση του Μπράουν, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται την κοινή μοίρα», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Zaman για την είδηση σχετικά με την ομιλία που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στον οποίο απονεμήθηκε χτες ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Galatasaray. Ο Σιράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται την κοινή μοίρα και πρόσθεσε πως οι σχέσεις πρέπει να είναι ισχυρές όσο είναι δυνατόν.

Τέλος η Cumhuriyet μας πληροφορεί ότι παρά τις αντιδράσεις της Παλαιστίνης ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που αποτελείται από τις αναπτυγμένες χώρες εκ των οποίων και η Τουρκία, δέχτηκε το Ισραήλ ως νέο μέλος. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προχθές ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη του οργανισμού Σλοβενία, Εσθονία και Ισραήλ θα συμβάλουν Στην πλουραλιστικότητα και διαφάνεια του ΟΟΣΑ ο οποίος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Read more...

Πόκερ με ανοιχτά χαρτιά


Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Οι Τούρκοι φημίζονται ότι παίζουν διπλωματικό πόκερ με ανοιχτά χαρτιά. Και το επιβεβαιώνουν. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες με αφορμή το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, επισήμανε προς την Ισπανική Προεδρία και τους ΥπΕξ των λοιπών εταίρων ότι ο κανονισμός για το «απευθείας εμπόριο» θα πρέπει να εγκριθεί για τρεις κυρίως λόγους:


1. Για να σταματήσουν οι Ε/κ να αισθάνονται ισχυροί λόγω της ένταξής τους στην ΕΕ, γεγονός που τους επιτρέπει να μη συμβιβάζονται στο Κυπριακό.

2. Για να αισθανθούν οι Ε/κ την πίεση και να προχωρήσουν σε λύση.

3. Με βάση την απόφαση της 26ης Απριλίου του 2004, η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ είναι θεσμική απόφαση της ΕΕ που έμεινε ανεκπλήρωτη.


Πιέσεις και κεφάλαια
Η Τουρκία και η Ισπανική Προεδρία επιδιώκουν να ανοίξουν ή να κλείσουν δυο ή ακόμη και τρία κεφάλαια ώς το τέλος Ιουνίου. Πρόβλημα υπάρχει, καθότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κατάφερε ακόμη να ψηφίσει τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν στο κεφάλαιο 12 και πιο συγκεκριμένα την ασφάλεια των τροφίμων. Η ψήφιση προσδοκάται ότι θα γίνει κατορθωτή από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις 24 Μαΐου, διαδικασία που θεωρείται δύσκολη να ολοκληρωθεί εντός της ΕΕ ώς το τέλος Ιουνίου. Ταυτοχρόνως, η τουρκική πλευρά επιδιώκει, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενέργειας και του πολιτισμού, τα οποία είναι μπλοκαρισμένα από την κυπριακή κυβέρνηση, οπότε είναι πιθανό να δεχθεί πιέσεις η Λευκωσία για αλλαγή στάσης.

Δεν βοηθά
Το ζητούμενο είναι εάν και πώς θα συνδέσει το άνοιγμα παγωμένων τουρκικών κεφαλαίων με το πάγωμα της υπόθεσης του «απευθείας εμπορίου». Πάντως, ο ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού, που έχει σειρά επαφών στης Βρυξέλλες (είδε Μπαρόζο, Σουλτς και σήμερα βλέπει τον Μπούζεκ, Πρόεδρο της Ευρωβουλής) τονίζει στους ομιλητές του ότι το θέμα του εμπορίου:

1. Στηρίζεται σε λανθασμένη νομική βάση.

2. Δεν υποβοηθά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθότι, εάν εγκριθεί ο κανονισμός για το εμπόριο, δημιουργεί συνθήκες νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

3. Δεν είναι η ορθή η ώρα που ηγέρθη το ζήτημα αυτό, διότι ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μιλά για λύση «δυο λαών» και «δυο ισότιμων θεσμικά συνιστώντων κρατών», στην πρακτική της διζωνικότητας και του νέου συνεταιρισμού.

Ανοικτό το θέμα
Χθες ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές για την επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με το εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων. Δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα τεθεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων το εν λόγω ζήτημα, ενώ ταυτοχρόνως δεν έγινε ακόμη γνωστό πώς το θέμα βρέθηκε στην ατζέντα της Επιτροπής των Εξωτερικών για γνωμοδότηση.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_6399.html#ixzz0nk94u9ET

Read more...

Νυχτερινές τουρκικές προκλήσεις


Οι φόβοι για τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τη διεξαγωγή τριών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, τις οποίες η «Διπλωματία» είχε επισημάνει εγκαίρως, επιβεβαιώνονται. Χθες, τουρκική φρεγάτα παρενέβη μέσω ασυρμάτου και ζήτησε από ελληνικό μεταγωγικό C-130, αλλά και από μαχητικά που εκτελούσαν νυχτερινή άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο, τα στοιχεία των πτήσεων τους και ποιες είναι οι προθέσεις τους. Κάτι που εκλαμβάνεται από Έλληνες επιτελείς ως προσπάθεια των Τούρκων να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία του Αιγαίου και να εμφανιστούν ως «συνδιαχειριστές».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αποβατικής άσκησης «Effes» και της αεροναυτικής άσκησης «Beyaz Firtina» που εκτελούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περιοχές που έχουν δεσμεύσει στο Αιγαίο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο και επρόκειτο να διαρκέσουν έως τις 5 Ιουνίου και 21 Μαίου αντίστοιχα, πλοία της Άγκυρας αναπτύχθηκαν στη Χίο, την Άνδρο και τη Σκύρο. Μόλις το απόγευμα της Τρίτης η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπ» (έχει κάνει και βόλτα μέχρι το Σούνιο) κάλεσε μέσω ασυρμάτου το πλήρωμα του C-130 που εκτελούσε το δρομολόγιο Λέσβος-Λήμνος και ζήτησε να μάθει που κατευθύνεται και ποια είναι η ώρα προσγείωσης του. Αυτό δηλαδή που κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιχείρησε να το πράξει η τουρκική φρεγάτα με προφανή στόχο να εκφράσει τις προθέσεις της και να διερευνήσει τυχών αντιδράσεις.
Ενδεχομένως για τους ίδιους λόγους προσπάθησε να «ελέγξει» και τις νυχτερινές πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών «Φάντομ» και F-16 στο κεντρικό Αιγαίο. Από την τουρκική φρεγάτα εκλήθησαν οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών, τα οποία πετούσαν στην περιοχή της Σκύρου, να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους και ποιος ήταν ο τελικός τους προορισμός. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου διαψεύδουν πληροφορίες που θέλουν τα μαχητικά της Π.Α. να εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ της τουρκικής φρεγάτας, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τα τουρκικά πλοία έπλεαν εντός των περιοχών που είχαν δεσμευθεί για την πραγματοποίηση των ασκήσεων τους.
Η θρασύτητα των Τούρκων δεν περιορίσθηκε στις ενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου, αλλά εκδηλώθηκε και με παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τουρκικά ελικόπτερα, που απονειώνονταν από φρεγάτες και πετούσαν για μισή έως μιάμιση ώρα εκτελώντας ανθυποβρυχιακές αποστολές. Τα ελικόπτερα της Άγκυρας S-70 προχώρησαν σε τουλάχιστον 9 παραβιάσεις του εθνικού χώρου, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων, στις περιοχές της Χίου, της Σάμου, της Σκύρου, της Λέσβου και της Ικαρίας, από την 1 μετά τα μεσάνυχτα έως και τις 8 το πρωί σήμερα. Από την ώρα εκείνη και μετά τη σκυτάλη πήραν τα τουρκικά μαχητικά προχωρώντας σε παραβιάσεις ακόμη και με Νατοϊκό «καπέλο».
Οι νυχτερινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στους Έλληνες επιτελείς, οι οποίοι πίστευαν πώς εν’ όψει της άφιξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Οι εκτιμήσεις τους διαψεύδονται ωστόσο με ποιοτική μάλιστα αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει, ίσως για να μην διαταράξει το κλίμα των επαφών που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Παρασκευή. Κάτι πάντως που δεν σέβεται η απέναντι πλευρά, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πώς δεν παρεκκλίνει των πάγιων επιδιώξεων της σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.

Οι συνομιλίες
17:43
C-130 Εκπαίδευση Σκύρο-Λήμνο (κάθοδος για touch and go) - Λέσβο - 112 Π.Μ.
Η κλήση έγινε στον Αγ. Ευστράτιο στα 9.000' και στη συχνότητα κινδύνου F-401 (243,0)
Κείμενο
Unknown aircraft this is Turkish warship F-490... N3915 E2456 speed 300 knots heading 020 what is your intention?

21:09 και 21:15
ΑΙΑΣ SILVER: 4-F4 από 117 Π.Μ. συνεργασία 2ν2 (Σ20) χαμηλές στην 2Α σε ύψος από 3.000' έως 7.000'. Δέχτηκαν δύο κλήσεις.
Η πρώτη κλήση 21:09 στη συχνότητα κινδύνου F-401 (243,0) με κείμενο: Unknown aircraft N3853 E2562 identity.
Η δεύτερη κλήση 21:15 στη συχνότητα κινδύνου F-401 (243,0) με κείμενο: Unknown aircraft your position N3853 E2526 request your identity.

22:16
ΚΕΡΑΥΝΟΣ GOLD 2-F16, από 111 Π.Μ. συνεργασία 2ν2 χαμηλές με ΠΕΡΣΕΑΣ Victor στην 15Α.
Δόθηκε εκτροπή στα ΚΕΡΑΥΝΟΣ GOLD 2-F16 για την περιοχή 2Α (για συμβάν φωτοβολίδας) όταν με χρόνο 22:16 δέχτηκαν κλήση στη συχνότητα κινδύνου F-401 (243,0) σε ύψος 10.000' με κείμενο: Unknown aircraft at position N3930 E2519 radio check over.

Read more...

Τουρκική προβοκάτσια στο Facebook για τις ένοπλες δυνάμεις!


Τούρκικη προβοκάτσια ...μέσω facebook. Εδώ και μέρες έχει αναρτηθεί κείμενο το οποίο καλεί τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να απέχουν από τις εργασίες τους στις 21 Μαίου! "Αν τα μέλη του γκρούπ ξεπεράσουμε τα 10.000 το υλοποιούμε. Ενημερώστε τους διοικητές ή διευθυντές σας και πείτε τους ότι δεν θα παρουσιαστείτε τη συγκεκριμένη μέρα. Αν ο διοικητής σας είναι στόκος και δεν έχει καταλάβει που πάει το πράγμα, πείτε του τη συγκεκριμένη ημέρα ότι είστε άρρωστος", αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει IP που δρομολογείται από την Άγκυρα!

Ο υπουργός 'Αμυνας στη συνάντηση που είχε το πρωί με πιλότους στη Τανάγρα,τους επεσήμανε ότι πρέπει να είνα ιιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοια μηνύματα και γενικά σε οποιαδήποτε πληροφορία που προέρχεται από αδιευκρίνιστες πηγές.

Read more...

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;


Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα θα αιφνιδιάσει αυτούς που έχουν ήδη χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως ένα κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Ερωτας στα χρόνια της χολέρας». Η επίσκεψη εξελίσσεται σε εντυπωσιακή εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης και ανατρέπει πολλά από τα στερεότυπα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε ήδη την επίσκεψη «ιστορική». Ο τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκέμεν Μπαγίς συγκρίνει την επίσκεψη με τις συμφωνίες Βενιζέλου- Ατατούρκ το 1932.
Πολλά σημεία στον ορίζοντα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Η επίσκεψη δεν κατατάσσεται στα «διπλωματικά χρονικά», η σημασία της για την Τουρκία έχει μετατοπισθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το μισό υπουργικό συμβούλιο θα συμμετάσχει στο νέο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και οι εκατό και πλέον επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό υπογραμμίζουν κάτι άλλο: ότι η Τουρκία βλέπει την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα ως επικύρωση της αποτίναξης της στρατιωτικής κηδεμονίας στη δημόσια ζωή!
Απολαμβάνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σαν απαγορευμένο ως σήμερα καρπό. Η «πολιτική ορθοδοξία» επέβαλε την «εχθρότητα» προς την Ελλάδα. Ξέρουμε πλέον ότι η ένταση στο Αιγαίο και οι αερομαχίες χρησιμοποιούνταν σκόπιμα από πραξικοπηματικές ομάδες μέσα στον στρατό για να συσπειρώνουν την τουρκική κοινή γνώμη γύρω από τους αυτόκλητους ταγούς της κεμαλικής κληρονομιάς. Ξέρουμε επίσης πως η δίωξη των μειονοτήτων ήταν επίσης συνέπεια της ίδιας πολιτικής. Αλλά τα σημάδια της ιστορικότητας της επίσκεψης δεν σταματούν εδώ. Η συγκυρία της κρίσης προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να δράσει όσο καταλυτικά έδρασε ο σεισμός του 1999. Η Τουρκία έχει βιώσει ανάλογα σκληρή εμπειρία με αυτήν που πλήττει σήμερα την Ελλάδα: την κρίση του 2001 και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ενα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα που εφάρμοσε πιστά- τι άλλο θα μπορούσε να κάνει- κατ΄ αρχάς ο κ. Κεμάλ Ντερβίς και στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση του Ερντογάν έβγαλε την Τουρκία από καταστρεπτική κρίση- σχετικά σύντομα. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια περίοδος ισχυρής ανάπτυξης και μοναδικής πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα. Η Τουρκία λοιπόν αισθάνεται αλληλεγγύη και συμπαράσταση για τη σημερινή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας. Αναβιώνει μια βαθύτερη ιστορική συνείδηση, που συμπαρατάσσει τα συμφέροντα Ελλήνων και Τούρκων, ιδιαίτερα απέναντι σε πιέσεις που ξεκινούν από τη Δύση. Τίποτα δεν θα ικανοποιήσει την τουρκική κοινή γνώμη περισσότερο από μια κοινή νίκη, μια κοινή μάχη απέναντι στους Φράγκους!

Read more...

15 παραβιάσεις του ΕΕΧ και μεγάλες τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο, 72 ώρες πριν έρθει ο Τ.Ερντογάν!


Μπαράζ παραβιάσεων του ΕΕΧ σήμερα από τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις που έχει ξεκινήσει η Τουρκία: Συγκεκριμένα 1 σχηματισμός αποτελούμενος από 13 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησε 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 16 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας. Όλα αυτά τρεις μόλις ημέρες πριν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα!
Κατ’αρχήν σημαντικά αναβαθμισμένη, με την συμμετοχή μεγάλων αεροναυτικών δυνάμεων ξεκίνησε από σήμερα και μέχρι τις 21/05 τουρκική άσκηση Beyaz Firtina 2010 («Άσπρη Θύελλα») στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο (και την Μ.Ασία). Θα διεξαχθεί γύρω από τις Χίο και Λέσβο. Η τελευταία βάσει των δεσμευμένων περιοχών από την Τουρκία είναι ουσιαστικά ολοκληρωτικά εγκλωβισμένη.

Tρεις, συνολικά, αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούνται την εβδομάδα αυτή: Εκτός από την Beyaz Firtina 2010 χθες Δευτέρα ξεκίνησε η άσκηση «Εφές 2010», που πραγματοποιείται απέναντι από τη Χίο, σε διάφορες φάσεις και για το διάστημα 10 Μαΐου με 5 Ιουνίου.
Τέλος, επίσης χθες, ξεκίνησε στον κόλπο Ξηρού, στην ανατολική Θράκη, η τεχνική άσκηση ναρκαλιείας του τουρκικού ναυτικού, υπό την επωνυμία «Λογιαράζ 2010» («Βορειοανατολικός άνεμος 2010»), που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και τις 12 του μηνός.

Read more...

Σύγχρονο πολεμικό υλικό ξεφορτώνει ο Αττίλας στην Αμμόχωστο


Η Κυπριακή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», στο χθεσινό κύριο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Μεγάλες ανησυχίες για την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς» και υπέρτιτλο «Ενώ ο Αττίλας ξεφορτώνει συνεχώς πολεμικό υλικό» το οποίο συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες υπογραφόμενο από τον Άδωνη Παλληκαρίδη με τίτλο «Η Βουλή ζητά εξηγήσεις για την άμυνα», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ανώτατοι επιτελείς παραπονούνται ότι έχουν ανασταλεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που εμφανίζει γυμνή την κυπριακή άμυνα μπροστά στον Αττίλα. Την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές κονδυλίων που αφορούν την αμυντική αναβάθμιση, ο Αττίλας συνεχίζει να ξεφορτώνει από το κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου πολεμικό υλικό.

Ο περιορισμός στα αναλώσιμα της Ε.Φ. έχει περιορίσει και τις ασκήσεις που διεξάγονται στο μίνιμουμ, παραπονούνται μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν την ερχόμενη Πέμπτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Υπουργός Άμυνας να δώσουν εξηγήσεις για το τι γίνεται.
Όπως επισημαίνουν επιτελείς, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, μέσα από τις ασκήσεις αναπτύσσεται η αποτρεπτική ικανότητα. Μέσα από τις ασκήσεις με πραγματικά αν είναι δυνατόν πυρά, σφυρηλατείται η καλή εκπαίδευση και υπάρχει ανάλογη απόδοση στο πεδίο της μάχης. Την ίδια ώρα που στην Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, και η άμυνα καθίσταται το πρώτο θύμα, ο Αττίλας συνεχίζει να ασκείται κανονικά. Στο δάσος του Διόριος, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του αρματικού δυναμικού του εχθρού, έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες κινήσεις αρμάτων, που εμπίπτουν σε ασκήσεις μικρής κλίμακας. Οι Αττίλες έχουν προβεί και σε αντικαταστάσεις υλικού, επιλέγοντας να κρατούν το στρατό κατοχής στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εξοπλισμού.
Την ίδια ώρα της αμυντικής υποβάθμισης, η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η κυβέρνηση Χριστόφια θεωρεί το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως προθάλαμο του NATO και δεν θέλει να έχει καμία σχέση. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν ξεκάθαρα στον Πρόεδρο ότι η χώρα μας ζημιώνεται, γιατί απουσιάζει από αυτόν τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού γίγνεσθαι. […]
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εκφράζει ανησυχία για όλα όσα ακούγονται για την Εθνική Φουρά από στελέχη που υπηρετούν στο στράτευμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις, δηλώνει, και αναμένουμε τον υπουργό Άμυνας στην Επιτροπή για να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει. Το κλίμα είναι βαρύ από όλα τα μέλη της Επιτροπής γιατί φαίνεται να απουσιάζει το όραμα και να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις για σοβαρά θέματα. Ζητήθηκαν με δημόσια δήλωση εξηγήσεις για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, για τις κρίσεις και το φαινόμενο της φυγοστρατίας. Δεν περιοριζόμαστε εδώ, ζητούμε ενημέρωση και για τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, για τα παράπονα που ακούγονται, για το χειρισμό των εφέδρων και των κληρωτών. Είναι φανερό ότι, χωρίς ισχυρό στρατό, δεν μπορεί να υπάρξει αντίβαρο στον Αττίλα […]».
Το ρεπορτάζ της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ δίνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος, που την ίδια ώρα βομβαρδίζονται με προκλητικές τουρκικές ανακοινώσεις περί «μείωσης των εξοπλισμών». Δεν απέχει η Αθήνα παρά πέντε ημέρες πριν ο Ερντογάν σταθεί μπροστά μας, κάτω από την Ακρόπολη και επαναλάβει τα περί «μείωσης των εξοπλισμών», δηλαδή των δικών μας, για να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Αυτό που συμβαίνει όμως στην Κύπρο, συμβαίνει κι αλλού. Εννοούμε τις Μικρασιατικές ακτές όπου η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει ιδιαίτερα τις στρατιωτικές δυνάμεις, με μονάδες επιθετικών κινήσεων, νέα αεροδρόμια και μικρές βάσεις ναυτικού ανεφοδιασμού, που βέβαια δεν αποσκοπούν, όπως λένε, στην αντιμετώπιση του … κινδύνου εξ Ανατολών, εννοώντας το ΡΚΚ!

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Άγκυρα ακύρωσε την Aegean Shield μέχρι τις … 18/05!


Mε μία διπλωματική κίνηση που στόχο έχει να προλειάνει το έδαφος για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα σε τρεις ημέρες, η Τουρκία χθες εξέδωσε μία NAVTEX την 359/10 με την οποία ακυρώνει την προκλητική 101/10 NAVTEX, μόνο όμως, από τις 7/5/2010 μέχρι και τις 18/5 – όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα Ρ.Τ.Ερντογάν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του Γ.Παπανδρέου. Δηλαδή στην πράξη ακυρώνει μόνο για ένδεκα ημέρες, την επιχείρηση Aegean Shield!

Βάσει της νέας NAVTEX, όπως προαναφέραμε, ακυρώνεται η NAVTEX 101/10 και «περιορίζεται» για ένδεκα ημέρες τουλάχιστον η Aegean Shield με την οποία Η Αγκυρα έχει εξαγγείλει διεθνώς και μονομερώς από τις αρχές του χρόνου ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο ασφαλείας των θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης πετρελαίου στην περιοχή του Αιγαίου μέχρι το λιμάνι του Πειραιά! και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εναντίον της τρομοκρατίας.

Με τη ναυτική αναγγελία NAVTEX101/10 η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Agean – Mediteranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή αυτή.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτικές και ναυτικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών και Λευκωσίας, εναντίον της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει διεθνώς και επισήμως στην προσπάθεια αυτή της Αγκυρας, αν και έχει ήδη πάρει «πρόγευση» των διαθέσεων της Τουρκίας, με τις πρόσφατες «κρουαζιέρες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.
Ιδού η νέα NAVTEX
TURNHOS – NAVIGATIONAL WARNING NUMBER : 359
NAVTEX – NAVIGATIONAL WARNING NUMBER : 359/10
MEDITERRANEAN
1) TURKISH UNITS ARE CONDUCTING OPERATION MEDITERRANEAN SHIELD IN THE EASTERN MEDITERRANEAN AND NATO UNITS ARE CONDUCTING OPERATION ACTIVE ENDEAVOUR IN THE MEDITERRANEAN TO PROVIDE FOR THE SAFE AND SECURE MOVEMENT OF VESSELS AT SEA AND TO DETER TERRORISM. IF CONTACTED BY TURKISH OR NATO UNITS YOUR COOPERATION AND ASSISTANCE IN ANSWERING QUESTIONS WOULD BE GREATLY APPRECIATED. PLEASE REPORT ANY SUSPICIOUS ACTIVITY OR INFORMATION TO TURKISH OR NATO WARSHIPS, TO THE NATO MARITIME COMMANDER’S FREE CALL NUMBER 00 39 081 1970 6533 OR TO THE TURKISH NAVAL FORCES COMMAND OPERATION CENTRE
00 90 312 4032222 OR TO THE NATO SHIPPING CENTRE FREE CALL NUMBER 00 44 1923 843574 OR EMAIL TO DKHM(AT)DZKK(DOT)TSK(DOT)TR AND OAENOW(AT)LIVE(DOT)COM. THANK YOU.
2) CANCEL 101/10.
WIDE BERTH ADVISED.
Σε σύνοδο για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, πλοίαρχος Κενάνογλου, δήλωσε ότι με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 1η Απριλίου 2006, η Τουρκία έχει αναλάβει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την επωνυμία «Ασπίδα της Μεσογείου».
Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει -και παρακαλούνται- όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, να δίνουν πληροφορίες στα τούρκικα πολεμικά πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις «Ασπίδα της Μεσογείου», προκειμένου να διευκολύνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υψηλά ιστάμενη πηγή, συνδύασε την εν λόγω NAVTEX με την επίσκεψη Ερντογάν: «Θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο. Μετά την επίσκεψη και από τις 18/05 θα δούμε τις πραγματικές τους προθέσεις. Κατ’αρχήν «μυρίζει» το γνωστό ανατολίτικο παιχνίδι».

Read more...

Συνεχή αεροναυτικά επεισόδια στο Αιγαίο – Τουρκικές φρεγάτες κατά C-130 F-4E & F-16.


Σειρά αεροναυτικών επεισοδίων είχαμε σήμερα τη νύχτα στο Αιγαίο με τις τουρκικές δυνάμεις να συμπεριφέρονται όχι απλώς προκλητικά, αλλά καθαρά επιθετικά, με εγκλωβισμούς ελληνικών μαχητικών και ενός μεταφορικού αεροσκάφους C-130 από ραντάρ τουρκικών φρεγατών (!), αλλά και να παραβιάζουν περισσότερες από 17 φορές τον Ε.Ε.Χ. με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 και μαχητικά αεροσκάφη.
Την σκυτάλη πήραν σήμερα το πρωί στις 09.14 τουρκικά μαχητικά F-16 που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Όλα τα επεισόδια, τα σοβαρότερα και περισσότερα εδώ και πολλούς μήνες κρατήθηκαν μυστικά από την κυβέρνηση, προφανώς για να μην «χαλάσει το κλίμα» της επίσκεψης του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σε δύο ημέρες.

Τα πλέον σοβαρά και ανησυχητικά συμβάντα σημειώθηκαν γύρω από την Λέσβο και την Χίο. Χθες το απόγευμα στην περιοχή του Αη Στράτη πετούσε ένα C-130 της Π.Α. εκτελώντας δρομολόγιο ρουτίνας, όταν δέχθηκε σήμα από τουρκική φρεγάτα ότι παραβίαζε δεσμευμένη περιοχή και έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα γιατί «κινδύνευε η ασφάλεια του αεροσκάφους»!
Το C-130 ενημέρωσε το ΑΤΑ και συνέχισε την πορεία του μέχρι να βρεθεί εκτός του βεληνεκούς των Α/Α συστημάτων της τουρκικής φρεγάτας (κλάσης Ο.Η.Perry με βλήματα SM-1).
Λίγο αργότερα στις 21.05, η Πολεμική αεροπορία έστειλε στο βόρειο Αιγαίο ένα σχηματισμό μαχητικών κρούσης και συγκεκριμένα 4 F-4E Peace Icarus 2000, τα οποία ενώ πετούσαν εντός του ΕΕΧ δέχθηκαν νέα προειδοποίηση για ενδεχόμενη κατάρριψή τους από τουρκική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή.
Σε βοήθειά τους έσπευσαν δύο ελληνικά F-16C τα οποία πέταξαν σε μεγαλύτερο ύψος από τα F-4 «για τον φόβο των Ιουδαίων». Στις 22.16 κι ενώ τα F-4 είχαν αποχωρήσει, τα ελληνικά F-16 πήραν σήμα ότι είχαν εγκλωβιστεί από τα αντιαροπορικά ραντάρ δύο φρεγάτών και έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα!
Η νύχτα που ακολούθησε ήταν πραγματικά έντονη και κράτησε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τουρκικά ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70 εκτελώντας συνδυασμένες ασκήσεις με τα τουρκικά υποβρύχια που σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις κινήθηκαν, όπως μας αναφέρθηκε, «κοντά ή μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα», προχώρησαν σε 10 παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ.!
Ιδού οι ακριβείς ώρες και τα σημεία που έγιναν οι παραβιάσεις οι οποίες απεκρύβησαν επιμελώς:
12:24 Χίο- Σάμο
1:47 ΒΔ Ικαρίας
3:37 ΒΑ Σκυρου
3¨50 Σάμο-Κω
5:00 Νότια Σάμου
5:21 Λήμνο Λέσβο
6:34 Δυτικά Λέσβου
6:38 Νότια Σάμου
8:10 Χίο- Σάμο
8:43 Λήμνο-Λέσβο
Από τις 8:00 μέχρι τις 8:50 υπήρξε μπαράζ παραβιάσεων από όλα τα τουρκικά αεροπορικά μέσα οι οποίες ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό να καταμετρηθούν!
Πάντως στις 9:14 δύο τουρκικά F-16 μεταξύ Λήμνου-Λέσβου, στις 9:19 δύο άλλα F-16, επίσης σε Λήμνο-Λέσβο και στις 10:40 ελικόπτερο μάλλον S-70 σε μεταξύ Σάμου-Κω, παραβίασαν τον Ε.Ε.Χ.
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι απόλυτα ακριβείς, αλλά τονίζουμε την δυσχέρεια στην συλλογή των πληροφοριών λόγω της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στα Επιτελεία από την κυβέρνηση.

Read more...

Κλείνουν το γραφείο του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη


Η εθνομηδενιστική κατολίσθηση δεν έχει όρια. Το γραφείο στην Ξάνθη του ΥΠΕΞ, του αρμόδιου φορέα για τα θέματα μειονότητας, όλα δείχνουν ότι θα κλείσει, ενώ ο χειρισμός των μειονοτικών θεμάτων θα περάσει στο υπουργείο Εσωτερικών! Ένα γραφείο λοιπόν, που συνεισέφερε τα μέγιστα, υπό την ηγεσία του Βασίλη Μπορνόβα (πρόξενός μας πλέον στην Κωνσταντινούπολη) και αργότερα (και μέχρι σήμερα) του Αλέξη Αλεξανδρή, θα παύσει να λειτουργεί. Όπως παρασκηνιακά πιέζει η Άγκυρα εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον Τύπο της Κομοτηνής, η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τη συρρίκνωση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Σημειωτέον ότι το προαναφερόμενο γραφείο δημιουργήθηκε το 1936, μετά από εισήγηση του Αθανάσιου Σουλιώτη-Νικολαΐδη, συνεργάτη του Ίωνος Δραγούμη και είχε ως σκοπό να αντισταθμίσει τη δράση του τουρκικού προξενείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν δίνει καμία σημασία στο γραφείο της Ξάνθης. Την ίδια ώρα, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν επαφές με ύποπτα στοιχεία της μειονότητας, πιέζουν στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης των παραγόντων του ΥΠΕΞ από την ακριτική πόλη…
Η Χαρά Νικοπούλου μάχεται σθεναρά:
Οι άνθρωποι του προξενείου λογοδότησαν
Εκδικάστηκε στην Ξάνθη η αγωγή της ηρωικής δασκάλας Χαράς Νικοπούλου εναντίον της μειονοτικής εφημερίδας «Μιλλέτ». Η Νικοπούλου διεκδικεί ένα εκατομμύριο ευρώ για συκοφαντία εις βάρος της και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα. Για την ιστορία: η «Μιλλέτ» είχε γράψει παραμονή πρωτοχρονιάς σε μια άθλια προβοκάτσια, ότι η ελληνίδα δασκάλα είχε ζητήσει από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ. Η μειονοτική εφημερίδα προσπάθησε να ανασκευάσει τα όσα είπε, χωρίς όμως να ζητήσει συγνώμη από την Νικοπούλου. Σημειωτέον ότι εκκρεμούν άλλες δύο αγωγές της ιδίας εναντίον των μειονοτικών εφημερίδων «Μπιρλίκ» και «Γκιουντέμ», που θα εκδικαστούν στην Κομοτηνή στις 2 Ιουνίου.

Read more...

Διευκρινήσεις από το ΓΕΕΘΑ για την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο.


Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαΐου 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια, δύο σχηματισμοί ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν, το μεν μεταφορικό την «πρόθεσή του», τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».
Το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Συνταγματική Αναθεώρηση και το ενδεχόμενο του Δημοψηφίσματος


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η στάση του τούρκου Προέδρου για τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος το προσεχές διάστημα, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Την εβδομάδα που πέρασε ψηφίστηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το περιβόητο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση κρίσιμων άρθρων του Συντάγματος του 1982, άμεσο αποτέλεσμα του στρατιωτικού καθεστώτος που είχε καταλάβει την εξουσία το 1980. Το νομοσχέδιο περιείχε 23 άρθρα και η ψηφοφορία κράτησε αρκετές ημέρες, καθώς η διαδικασία προβλέπει δύο γύρους. Μολονότι το ισλαμικό κόμμα πέτυχε να περάσει κρίσιμης πολιτικής σημασίας τροποποιήσεις – η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης της επέτρεπε να φτάσει το απαιτούμενο όριο των 330 βουλευτών για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο – δεν έλειψαν και οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου αυτού είναι ότι η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν πέτυχε να ψηφίσει μία σειρά από άρθρα που αλλάζουν τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των ισλαμιστών έναντι του σκληρού πυρήνα της Κεμαλικής παράταξης. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΑΚΡ πέτυχε να περάσει κρίσιμες τροποποιήσεις, όπως εκείνες που αφορούν τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, το δικαίωμα παραπομπής στη δικαιοσύνη των αποφάσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS), τη δομή και τη θητεία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ατομική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, την άρση της ασυλίας των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, η οποία δεν τους επέτρεπε να λογοδοτήσουν ενώπιον δικαστηρίου για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, και τη σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικηγόρων και Εισαγγελέων (ΗΥSΚ).

Η μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε κατά την ψήφιση του άρθρου 8 του πακέτου αναθεώρησης, το οποίο προέβλεπε τροποποιήσεις στη διαδικασία απαγόρευσης της λειτουργίας ενός πολιτικού κόμματος. Ενώ κατά τον πρώτο γύρω το άρθρο αυτό έλαβε την έγκριση του σώματος με 337 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 5 λευκά, στον δεύτερο γύρω συγκέντρωσε μόλις 327 ψήφους (76 κατά, 2 λευκά, 5 άκυρα) και απορρίφτηκε καθώς δεν εξασφάλισε το απαιτούμενο όριο των 330 ψήφων. Η υπερψήφιση του εν λόγω άρθρου ενείχε μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς δυσχέραινε σημαντικά την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων μετατοπίζοντας το κέντρο απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο κυριαρχείται από τους Κεμαλιστές, στην Εθνοσυνέλευση. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ισλαμικό κόμμα διέθετε την απαραίτητη πλειοψηφία για να ψηφιστεί το άρθρο 8. Επιπλέον, φαίνεται ότι κατά τον πρώτο γύρω εξασφάλισε και την υποστήριξη μέρος των βουλευτών του Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (ΒDP), το διάδοχο σχήμα του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ), που απαγορεύθηκε πριν από λίγο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου είχε κάθε λόγο να το υπερψηφίσει. Ωστόσο, κατά τον δεύτερο γύρω το άρθρο δεν ψηφίστηκε όχι μόνο από τους κούρδους βουλευτές, αλλά ούτε καν από όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, οι μεν Κούρδοι απέσυραν την υποστήριξή τους για πολιτικούς λόγους, οι δε βουλευτές του ΑΚΡ εις ένδειξιν δυσαρέσκειας προς την ηγεσία τους. Οι τελευταίοι παρόλο που γνώριζαν ότι η τροποποίηση θα απαλλάξει το κόμμα τους από το άγχος της αντιμετώπισης μιας νέας απειλής απαγόρευσης, προτίμησαν να το καταψηφίσουν, καθώς μία τέτοια τροποποίηση θα ευνοούσε και τα κουρδικά κόμματα! Υπολογίζεται ότι έως δέκα βουλευτές της εθνικιστικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ απέσυραν την υποστήριξή τους στη δεύτερη ψηφοφορία εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον ηγέτη τους.

Το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων της εθνοσυνέλευσης (367/550) και ούτε κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να ισχύσουν αυτομάτως οι τροποποιήσεις. Συνεπώς, το νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στον ισλαμιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος έχει την επιλογή είτε να το επιστρέψει στην εθνοσυνέλευση, πράγμα δύσκολο, είτε να το θέσει στην κρίση του λαού. Με την πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου περί Δημοψηφίσματος που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα μετά το πέρας δύο μηνών. Από τη μεριά της η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί για τη συλλογή του απαραίτητου αριθμού υπογραφών (110) των μελών της Εθνοσυνέλευσης για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στοχεύοντας έτσι την ακύρωση του αποτελέσματος.

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι καθοριστική για το αν τελικά ο τουρκικός λαός θα αποφασίσει να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προωθεί το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ. Σε κάθε περίπτωση η ισλαμική παράταξη φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα έναντι των Κεμαλιστών, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ των δύο παρατάξεων.

K. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Θέατρο η "παραίτηση" Μπαϊκάλ – "Μαγειρεύεται" επιστροφή του


Θεαματικός θεατρινισμός θεωρείται πλέον από τους εγκυρότερους παρατηρητές η «παραίτηση» χθες του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την αρχηγία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επαύριο της κυκλοφορίας ερωτικής ταινίας με πρωταγωνιστές τον ίδιο και βουλευτή του κόμματος. Τα παρασκήνια εντός του κόμματος έχουν «πάρει φωτιά» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «μαγειρεύεται» η επιστροφή του Μπαϊκάλ, που θα «εξαναγκασθεί» από τους συνέδρους να αποδεχθεί την πανηγυρική επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος κατά το συνέδριο της 22ας και 23ης Μαΐου. Η διεξαγωγή του τακτικού αυτού συνεδρίου είχε προγραμματισθεί πριν την ανακοίνωση της παραίτησης του Μπαϊκάλ, που εκτίναξε το ζήτημα της αρχηγίας στην κορυφή της ατζέντας των συνέδρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των εγκυρότερων εφημερίδων, ο Μπαϊκάλ «παραιτήθηκε» γνωρίζοντας πως ο κομματικός μηχανισμός θα εργασθεί πυρετωδώς για την επανεκλογή του στην αρχηγία στο ερχόμενο συνέδριο. Όπως επισημαίνει ο βετεράνος αναλυτής Τζεγκίζ Τσαντάρ στη «Ραντικάλ», ο Μπαϊκάλ δεν απαιτείται να παραυρεθεί καν στο συνέδριο για να επανεκλεγεί. Ο Μουράτ Γετκίν της Ραντικάλ επισημαίνει πως το σημερινό καταστατικό «καθιστά» υποψήφιο οποιοδήποτε στέλεχος υποδειχθεί για τη θέση αυτή από το 20% του συνόλου των συνέδρων. Προς την κατεύθυνση αυτήν της «υπόδειξης» του Μπαϊκάλ ως υποψηφίου κατευθύνεται ο μηχανισμός του κόμματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχονται οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές.

Ο διευθυντής της Χουριέτ Φάτιχ Τσεκίργκε διατείνεται πως πραγματοποίησε «δημοσκόπηση» των παρασκηνιακών φορέων του CHP. Και αρχίζει με τη διαπίστωση πως η «αποχώρηση του Μπαϊκάλ δε θα είναι και τόσο εύκολη». Την αποχώρηση αυτή υποστήριξε με σθένος η Χουριέτ, που έσυρε τα εξ αμάξης στον Μπαϊκάλ αμέσως μετά τη δημοσίευση της ροζ βιντεοταινίας ενώ χαιρέτισε ως «γενναία» και «υπεύθυνη» την παραίτησή του. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και των αναλυτών που στηρίζουν το CHP επιθυμούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση του Μπαϊκάλ, που θεωρείται το πρότυπο της μικροπολιτικής και υπεύθυνος για την οικτρή απόδοση του κόμματος στις εκλογές. Ωστόσο, σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού στηρίζει το Μπαϊκάλ, όπως διαπιστώνουν με δυσαρέσκεια αναλυτές σαν τον Τσεκίργκε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κομματικός μηχανισμός ασκεί όλη του την επιρροή προκειμένου να επιστρέψει ο Ντενίζ Μπαϊκάλ στην αρχηγία. Έχει δε δημιουργηθεί τέτοια ατμόσφαιρα, ώστε οποιοσδήποτε θέσει την υποψηφιότητά του στις ερχόμενες εκλογές να θεωρηθεί «προδότης» από τον κομματικό μηχανισμό. «Δεν είναι δυνατή η αλλαγή αρχηγού υπό τις παρούσες συνθήκες» δήλωσε στη Χουριέτ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ονούρ Οϊμέν. Σημείωσε δε πως εφόσον δεν θέσει κανείς υποψηφιότητα για την προεδρεία στο συνέδριο και το 20% των συνέδρων προτείνει τον Μπαϊκάλ ως υποψήφιο, αυτός θα επανεκλεγεί, ακόμη και χωρίς να έχει θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα και χωρίς να είναι παρών στη διαδικασία.

Για τον Τσεκίργκε και άλλους αναλυτές, η ανακοίνωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που πολλοί θα ήθελαν να δουν στην αρχηγία του CHP, ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο αποδίδεται από τους πολιτικούς αναλυτές σε αυτό το κλίμα εντός του κόμματος, που απεικονίζει τον οποιονδήποτε ανθυποψήφιο του Μπαϊκάλ για τη θέση «προδότη». Παράλληλα, η ανακοίνωση του «παραιτούμενου» Μπαϊκάλ ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και ότι δεν παραδίδεται στα σχέδια συνομωσίας που υφαίνονται εναντίον του, θεωρείται ένδειξη πως δεν προτίθεται, κατ’ ουσία, να εγκαταλείψει την ηγεσία του CHP.

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν πως το σενάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί – κανένα από τα κύρια στελέχη του CHP δε θα θέσει υποψηφιότητα, τουλάχιστον ένα 20% των συνέδρων θα υποδείξουν τον Μπαϊκάλ για την αρχηγία και ο τελευταίος θα επανεκλεγεί. Ο Οϊμέν εξήγησε στον τύπο πως το καταστατικό του CHP επιτρέπει την εκλογή στην αρχηγία ακόμη και όταν ο υποψήφιος δεν παραστεί στο συνέδριο του κόμματος.

Ανώτατο στέλεχος του CHP που ανήκει στο χώρο της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» εναντίον του Μπαϊκάλ δήλωσε στο newstime.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, τα εξής: «Βρίσκομαι ενεργά εντεταγμένος στο CHP για πάνω από 50 χρόνια. Σήμερα, το CHP πλήττεται από σοβαρό έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας. Σίγουρα, η δημοσίευση σκηνών από την ιδιωτική του ζωή με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Ωστόσο, στο όλο περιστατικό βρίσκεται η ερωτική συνεύρεση μεταξύ του Μπαϊκάλ και μίας σημερινής βουλευτή, συνεύρεση που σύμφωνα με τις καταγγελίες είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί η τελευταία στις λίστες βουλευτών του κόμματος. Εδώ, και όχι στην όποια εξωσυζυγική σχέση, έγκειται το επίμεμπτο της ιστορίας. Όσο για το σημερινό καταστατικό, πράγματι καθιστά δυνατή την εκλογή κάποιου στην ηγεσία ακόμη και εάν αυτός δε θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα ή δεν παραστεί στο συνέδριο. Οι εν λόγω διατάξεις, όμως, θα πρέπει να δημιουργήσουν ερωτηματικά στο κόμμα και να προβληματίσουν. Υπάρχει σήμερα στο CHP ένα κλίμα φίμωσης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, το οποίο πρέπει να ανατραπεί. Με τον Μπαϊκάλ στην ηγεσία, το CHP δεν πρόκειται να δει τις ψήφους του να αυξάνονται».

Read more...

Φ. Ξύδας: θαυμάζουμε την τουρκική οικονομία & εξωτερική πολιτική!


’Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, την Παρασκευή φτάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς. Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεικτό ελληνο-τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Θα τεθούν επί τάπητος τα διμερή θέματα και θα αξιολογηθούν αυτά που μπορούν να γίνουν για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Εν όψει της πολύ-αναμενόμενης επίσκεψης του Erdoğan, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φώτης Ξύδας, προέβη σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber. Ο Ξύδας δήλωσε ότι πιστεύει πως η αρμονία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο Πρωθυπουργών, θα γεννήσουν πολύ θετικά αποτελέσματα στις σχέσεις. «Αυτό είναι ένας κύριος παράγοντας για να είναι καρποφόρα η επίσκεψη. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή, θα είναι πολύ ωφέλιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρεσβευτής.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας κ. Ξύδας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν κυρίως στην οικονομία. Ο Έλληνας πρεσβευτής αφού σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκε αντιμέτωπος με την πολιτική λιτότητας δήλωσε:«Σε μερικά χρόνια θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Σχολιάζω τις διαδηλώσεις ως τελείως φυσιολογικές αλλά ο θάνατος των τριών ανθρώπων είναι τελείως απαράδεκτο. Θα διδαχτούμε από όσα συνέβησαν». Τέλος ο Ξύδας δήλωσε ότι “παρακολουθούν με θαυμασμό την επιτάχυνση που έχει σημειώσει η τουρκική εξωτερική πολιτική την τελευταία περίοδο.’’

Read more...

Ο Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει το άνοιγμα της Μόσχας στην Τουρκία!


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ, έφτασε χθες απόγευμα στην Τουρκία έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα ανέλθουν στα 60 δις. δολάρια, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ενώ στη διάρκεια της δίμερης επίσκεψής του αναμένεται να συζητηθούν και να υπογραφούν οι εξής συμφωνίες:

• Κατασκευή του αγωγού South Stream.
• Αγωγός Blue Stream – 2.
• Αγωγός Σαμψούντας – Τζεϋχάν.
• Η κατασκευή πυρηνικού κέντρου ηλεκτρικής ενέργειας.
• Συμφωνία για την άρση των προξενικών θεωρήσεων.
• Θα συσταθεί Συμβούλιο Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου.
• Θα συζητηθεί το θέμα μείωσης της τιμής αγοράς φυσικού αερίου.
• Η Τουρκία θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικότητα όσον αφορά το θέμα «πάρε ή πλήρωσε».(λόγω οικονομικών δυσκολιών)
• Θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της διενέργειας του εμπορίου με τις νομισματικές μονάδες κάθε χώρας.
• Θα αναζητηθεί λύση και στην εξαγωγή του λευκού κρέατος.
• Θα αναζητηθεί λύση στα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν στα Τελωνεία.
• Θα έλθει επί τάπητος και το θέμα των τροφίμων, το οποίο σε κάθε περίοδο αποτελεί και ένα πρόβλημα.
Στην αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται και οι Πρόεδροι των Δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Ταταριστάν, που θεωρούνται από την Άγκυρα “ειδικού τουρκικού ενδιαφέροντος”, ενώ στην 50μελή επίσημη αντιπροσωπεία του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ θα μετέχουν, εκτός από τους αναφερόμενους στον τίτλο δύο Προέδρους, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σέτσιν, ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς και οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού και Ομοσπονδιακών Τελωνείων.
Το Ρώσο Πρόεδρο και τη συνοδεία του μετέφεραν στην Άγκυρα δύο αεροσκάφη, ενώ ένα τρίτο κενό αεροσκάφος έφτασε και αυτό στην Άγκυρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εν ώρα ανάγκης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος και η σύζυγός του παρακάθισαν χθες το βράδυ σε ανεπίσημο δείπνο, το οποίο παρετέθη εκ μέρους του Προέδρου Γκιούλ και της συζύγου του. Το επίσημο πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου αρχίζει σήμερα το πρωί με επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ. Ο Μεντβέντεφ, στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό. Εκεί αναμένεται να υπογραφούν δύο ξεχωριστές συμφωνίες. Ο Μεντβέντεφ το μεσημέρι θα γευματίσει με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν. Μεντβέντεφ και Ερντογάν θα είναι Συμπρόεδροι του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου, το οποίο θα συσταθεί. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα κοινωνικό Forum από Τούρκους και Ρώσους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεργασία και η προσέγγιση των ΜΚΟ.

Εξομάλυνση ή συνεργασία

Η δυναμική επανεμφάνιση της Μόσχας στην Τουρκία, μετά τηνπρώτη αποτυχημένη προσπάθεια που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή ο τότε ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία διαφαίνονται ορισμένες κοινές πολιτικές των δυο χωρών στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο του Καυκάσου και της Μ. Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι και οι δυό χώρες στηρίζουν το καθεστώς του σύρου προέδρου Άσαντ, ενώ και οι δυο χώρες είναι από τις τελευταίες που στηρίζουν τον πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και αρνούνται να προχωρήσεουν σε σοβαρά μέτρα κατά των Αγιατολλάχ.

Εντούτοις τα πράγματα δεν είναι παντού ομοιόμορφα και οι κοινές απόψεις που διαμοιράζονται έχουν όρια. Για παράδειγμα η Τουρκία στηρίζει την αντι-πυραυλική ζώνη που προτείνουν οι ΗΠΑ αλλά και την αναγνώριση του Κοσόβου, τις μεταβολές στη Βοσνία και την ανεξαρτησία της Τσετσενίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η Μόσχα έχει ζητήσει από την Άγκυρα να τσαματήσει να προσφέρει άσυλο σε τσετσένους μαχητές.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την Άγκυρα, είναι το γεγονός πως η Μόσχα εξακολουθεί να στηρίζει ποικιλλοτρόπως την Αρμενία, μοναδικό της πλέον σύμμαχο στο Νότιο Καύκασο, στις προσπάθειές της να αντικρούσει τις τουρκικές πολιτικο-οικονομικές πιέσεις, τόσο απέναντί της όσο και στην περιοχή του Ναγκρόρνο – Καραμπάχ.

Η Ρωσία, επιχειρεί να “κερδίσει” την Τουρκία σε μια στιγμή που η Αμερικάνικη πολιτική αν και εμφανώς φιλο-Τουρκική, έχει επιτρέψει τη δημιουργία ορισμένων αντι-αμερικανικών αισθημάτων στη χώρα (κι όχι μόνο στα λαϊκά στρώματα οπαδών του ΑΚΡ), εξαιτίας κυρίως της υποστήριξης στο Ισραήλ αλλά και λόγω της “αναγνώρισης” της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το τι θα καταφέρει, σε μια στιγμή που η Άγκυρα, παρά την πολυδιαφημισμένη “εξωτερική πολιτική Νταβούτογλου”, εξακολουθεί να κερδίζει σημεία αλλά χωρίς να επιτυγχάνει “τελικούς στόχους” μένει ερωτηματικό και μόνο οι επόμενοι 12-18 μήνες θα καταδείξουν ποιές πολιτικές και ποιές οικονομικές συμφωνίες, θα υλοποιηθούν στην πραγματικότητα….

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP