Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;


Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα θα αιφνιδιάσει αυτούς που έχουν ήδη χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως ένα κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Ερωτας στα χρόνια της χολέρας». Η επίσκεψη εξελίσσεται σε εντυπωσιακή εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης και ανατρέπει πολλά από τα στερεότυπα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε ήδη την επίσκεψη «ιστορική». Ο τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκέμεν Μπαγίς συγκρίνει την επίσκεψη με τις συμφωνίες Βενιζέλου- Ατατούρκ το 1932.
Πολλά σημεία στον ορίζοντα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Η επίσκεψη δεν κατατάσσεται στα «διπλωματικά χρονικά», η σημασία της για την Τουρκία έχει μετατοπισθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το μισό υπουργικό συμβούλιο θα συμμετάσχει στο νέο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και οι εκατό και πλέον επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό υπογραμμίζουν κάτι άλλο: ότι η Τουρκία βλέπει την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα ως επικύρωση της αποτίναξης της στρατιωτικής κηδεμονίας στη δημόσια ζωή!
Απολαμβάνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σαν απαγορευμένο ως σήμερα καρπό. Η «πολιτική ορθοδοξία» επέβαλε την «εχθρότητα» προς την Ελλάδα. Ξέρουμε πλέον ότι η ένταση στο Αιγαίο και οι αερομαχίες χρησιμοποιούνταν σκόπιμα από πραξικοπηματικές ομάδες μέσα στον στρατό για να συσπειρώνουν την τουρκική κοινή γνώμη γύρω από τους αυτόκλητους ταγούς της κεμαλικής κληρονομιάς. Ξέρουμε επίσης πως η δίωξη των μειονοτήτων ήταν επίσης συνέπεια της ίδιας πολιτικής. Αλλά τα σημάδια της ιστορικότητας της επίσκεψης δεν σταματούν εδώ. Η συγκυρία της κρίσης προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να δράσει όσο καταλυτικά έδρασε ο σεισμός του 1999. Η Τουρκία έχει βιώσει ανάλογα σκληρή εμπειρία με αυτήν που πλήττει σήμερα την Ελλάδα: την κρίση του 2001 και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ενα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα που εφάρμοσε πιστά- τι άλλο θα μπορούσε να κάνει- κατ΄ αρχάς ο κ. Κεμάλ Ντερβίς και στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση του Ερντογάν έβγαλε την Τουρκία από καταστρεπτική κρίση- σχετικά σύντομα. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια περίοδος ισχυρής ανάπτυξης και μοναδικής πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα. Η Τουρκία λοιπόν αισθάνεται αλληλεγγύη και συμπαράσταση για τη σημερινή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας. Αναβιώνει μια βαθύτερη ιστορική συνείδηση, που συμπαρατάσσει τα συμφέροντα Ελλήνων και Τούρκων, ιδιαίτερα απέναντι σε πιέσεις που ξεκινούν από τη Δύση. Τίποτα δεν θα ικανοποιήσει την τουρκική κοινή γνώμη περισσότερο από μια κοινή νίκη, μια κοινή μάχη απέναντι στους Φράγκους!

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP