Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΣΤΗΝ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ Οι μειονότητες οργανώνονται μεθοδικά και σκοπεύουν να καταπιούν …τους Ευρωπαίους


Στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 12-15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε 55η συνδιάσκεψη της Ομόσπονδης Ένωσης Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων (FUEN). Στην συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν τόσο ο γνωστός Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο πρόεδρος της οργάνωσης Νότιας Ευρώπης μουσουλμάνων Τούρκων Τζενγκίζ Ισμαήλ και ο Σεμπαχατίν Απτουραχμάν μέλος του συλλόγου επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης,.

Στη συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση περίπου 200 εκπρόσωποι των μειονοτικών ΜΚΟ από 30 ευρωπαϊκές χώρες όπου συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή. Η γνωστή οργάνωση Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, μοίρασε στα μέλη των άλλων ΜΚΟ, λουκούμι που είναι μέρος του «πολιτισμού των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» όπως είπαν στους παρευρισκόμενους, μπακλαβά, τουρκικό καφέ και ρακί (!), παραγωγή της περιοχής. Τα μέλη της μοίρασαν επίσης και το γνωστό ενημερωτικό φυλλάδιο, καθώς πρόβαλε και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ που δήθεν αφορά τα προβλήματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Σε στρογγυλό τραπέζι το οποίο στήθηκε και αφορούσε την συμμετοχή των μειονοτήτων στα πολιτικά πράγματα των χωρών που διαμένουν τόσο ο Χαμπίπογλου, όσο και ο Οζκάν Ρεσήτ, αλλά και ο Σεμπαχαττήν Απτουρραχμάν, μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ενημέρωσαν και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης, για το οποίο ως φαίνεται οι μειονοτικοί έχουν λόγους να ποντάρουν στην εφαρμογή του στην Θράκη ειδικότερα.

Στις αρχαιρεσίες που έγιναν την τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης ο Χαμπίπογλου επανεκλέχθηκε στο ευρωπαϊκό φόρουμ διαλόγου, ενώ στην ομιλία υποψηφιότητάς του, σημείωσε ότι είναι μέλος της «τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δήλωσε: «Με την πρόταση της Ομοσπονδίας και την δική σας υποστήριξη, πριν από δύο χρόνια εκλέχθηκα μέλος του ευρωπαϊκού φόρουμ διαλόγου. Είναι αλήθεια ότι στο χρονικό διάστημα αυτό των δύο ετών, ο διάλογος με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό δεν πρέπει να μας πτοήσει. Ως οικογένεια της FUEN και μέσω του Φόρουμ διαλόγου, πρέπει με επιμονή να αναγκάσουμε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύναψη διαλόγου».

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Εφ. Μπιρλίκ 20-5-2010

Πού υπάρχει τέτοιος πρωθυπουργός ;

Πιστεύω πως οι μη μουσουλμανικές μειονότητες που ζούνε μέσα στα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πραγματικά πολύ τυχερές και τις ζηλεύω. Διότι και εγώ θα ήθελα να είμαι στην θέση τους. Σκεφτείτε ένα πρωθυπουργό που όχι μόνο μιλάει για τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες αλλά ζητά με εντολές του να αρθούνε. Στις υπηρεσίες και στους φορείς του κράτους λέει : ¨Παρακαλώ να προβείτε στα δέοντα και να επιδείξετε την δέουσα ευαισθησία για την πλήρη απομάκρυνση των προβλημάτων. ¨. Δεν ξέρω, χρειάζεται να πω κι άλλα ; Αυτή η γραπτή ανακοίνωση έγινε από την πρωθυπουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 13-5-2010. Εγώ σαν Τούρκος της Δυτικής Θράκης μακάρι να είχα ένα τέτοιο πρωθυπουργό, που μιλάει ανοιχτά, είναι μακριά από διακρίσεις, δίνει αξία στον άνθρωπο, στη δημοκρατία, υπερασπιστή των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Σχόλιο : Δε πάει να τα πει αυτά τα φοβερά στα ΝΑ της μάνας πατρίδας του ; Γιατί εκεί μάλλον δεν συμφωνούνε…Εκεί που σίγουρα είναι μοναδικός ο Ερντογάν είναι η εξωτερική του πολιτική. Η συμπεριφορά του στο Νταβός απέναντι στον Ισραηλινό πρόεδρο, οι συμφωνίες με Ρωσία και με Ιράν, αλλά και ο τρόπος γενικά που διαπραγματεύεται, είναι απλά λίγα στοιχεία που δείχνουν πως η Τουρκία πλέον είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ.


Read more...

Το ΝΑΤΟ μοίρασε την τράπουλα


Του Κώστα Γουλιάμου
H επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφετηρία εμπέδωσης του νατοϊκού σχεδίου για οικονομική και στρατιωτική συνδιαχείριση του «ενιαίου ελληνοτουρκικού χώρου στο Αιγαίο». Και επειδή κάτι τέτοιο δυνατό να καταχωρηθεί ως αποκύημα φαντασίας, παραπέμπω στην κοινή συνέντευξη ενημέρωσης των Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν.

Εκεί, ο Τούρκος πρωθυπουργός -γνωρίζοντας πως το ΝΑΤΟ επιδιώκει να προσαρμοστεί πλήρως στους σχεδιασμούς του το καθεστώς στο Αιγαίοαπάντησε ότι «σύμφωνα με το ΝΑΤΟ δεν έχουν καταγραφεί ως παραβιάσεις οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών». Αξίζει να αναφέρουμε πως η γεωγραφική υπηρεσία των ΗΠΑ κυκλοφορεί ηλεκτρονικούς χάρτες, με το Αιγαίο δίχως σύνορα.


Και επειδή δεν πιστεύουμε πως μέσα μια νύκτα οι αμερικανικές υπηρεσίες ασπάσθηκαν τον αναρχισμό, παραπέμπουμε στον Ερντογάν ο οποίος -αξιοποιώντας παράλληλα τη νατοϊκή θέση που δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου- έθεσε σε αμφισβήτηση το καθεστώς του Αιγαίου. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει ενεργό το «casus belli» της Τουρκίας. Την ίδια ώρα έθεσε «μειονοτικό θέμα» στη Θράκη.

Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού στην Κυβέρνηση της Κύπρου, παραγνωρίζοντας βέβαια το καθεστώς της κατοχής και εγκαλώντας την για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Δεν υπερβάλλουμε, επομένως, αν υποστηρίξουμε πως το νεοταξικό ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει Ελλάδα και Τουρκία ως ενιαίο στρατηγικό χώρο στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του. Από τη μια, αντιμετωπίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ως προστιθέμενο βάρος για τη στρατηγική λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της συμμαχίας. Από την άλλη, όμως, και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του «στρατιωτικο-βιομηχανικού» συμπλέγματος, δίνει στην Τουρκία αναβαθμισμένο ρόλο για την αναμόρφωση της «ευρείας Μέσης Ανατολής» και τη γεωπολιτική της ενέργειας. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη Ερντογάν δικαιολογημένα προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς σχετικά με τη χρονική περίοδο υλοποίησής της.

Η Ελλάδα τελεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η δε Τουρκία μόλις εξήλθε από επιτήρηση και εμφανίζεται (τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων) ενισχυμένη γεωπολιτικά, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου ή τη συμφωνία με Ιράν και Βραζιλία. Μολοταύτα, έχει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.

Επ’ αυτού χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του Ερντάλ Γιουβέν, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ: «... πιστεύω ότι, εφόσον η Τουρκία έχει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με το δημόσιο έλλειμμα και χρειάζεται χρήματα. Προς το παρόν η Ελλάδα επίσης διανύει μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, από την οποία δεν θα είναι δυστυχώς εύκολο να ξεφύγει για πολύ καιρό. Συνεπώς θεωρώ ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν τη συγκυρία προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της».

Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται να οδηγήθηκαν σε ένα «παίγνιο» που εκκόλαψαν οι νατοϊκοί κύκλοι. Απλά, γνωρίζοντας τις αδυναμίες των Αθηνών έδωσαν το «πράσινο» όταν ο κόσμος θα ήταν στους δρόμους στραμμένος στον πολιτικό αγώνα για τα εργασιακά του -και όχι μόνο- δικαιώματα. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι σαφώς πιο εύκολο μια κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Από την έρευνα και διάσωση, τον έλεγχο του FΙRή την τουριστική εκμετάλλευση μέχρι την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Ωστόσο, επειδή οι προωθούμενες συμφωνίες έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα των ηγεμονικών ελίτ των δύο χωρών όπως αυτά (καθ)ορίσθηκαν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων,σε βάρος πάντοτε της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών και της ασφάλειας στη γενικότερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε πως μετά το σχεδιασμό για την υλοποίηση της πολιτικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου, θα ακολουθήσει ένα είδος επικοινωνιακής καταιγίδας με επίκεντρο τα «οφέλη» που θα προκύψουν από τη νέα κατάσταση.

Ό,τι παρακολουθήσαμε αποτελεί το βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εν ολίγοις, μια προπαγάνδα προβολής των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας. Στο μεταξύ, ο λαός θα βιώνει τη ρητορική πλειοδοσία της τουρκικής ηγεσίας. Όπου ενώ θα μιλά για εξομάλυνση, στην ουσία θα αποδεικνύεται λόγος κενός περιεχομένου. Άλλωστε γνωρίζουμε πως η πρακτική Ερντογάν προς Αρμένιους και Κούρδους απέδειξε ακριβώς ότι θαρραλέες προθέσεις ή θετικές εξαγγελίες όχι μόνο παραμένουν «πουκάμισα αδειανά», αλλά τελικά εκφυλίζονται πολιτικά.

*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Τουρκική ιδιωτική κλινική-νοσοκομείο ετοιμάζει η Άγκυρα στην Κομοτηνή!!!


Στα πλαίσια των καλών σχέσεων και της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία προσφάτως μας υπενθύμισε η στάση του Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, αποφασίστηκε να προωθηθεί ένα από τα μεγάλα σχέδια της Άγκυρας στην Θράκη. Η δημιουργία μίας νοσοκομειακής μονάδας, ιδιωτικού χαρακτήρα, που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει ποικιλοτρόπως τις ανάγκες και τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού.
Μέσα στα γενικότερα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε και την υποβάθμιση (που θ οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο) ή την ενοποίηση νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο αποφασίσθηκε και για τη Θράκη, αν και υφίστανται ιδιαίτερες ανάγκες που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης.

Έτσι, με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης Παπανδρέου, μέρος της ομάδας των εμποροβιομηχάνων που συνόδευαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού, αποφάσισαν να επισκεφθούν την Κομοτηνή προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τις επενδυτικές ευκαιρίες που τους προσφέρει η Ελλάδα. Κατά την συνάντησή τους με μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (παρακυβέρνηση φανατικών τουρκοφρόνων μουσουλμάνων), αλλά και με στελέχη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, οι τούρκοι επενδυτές ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που πραγματοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας μεγάλης ιατρικής κλινικής στην πόλη της Κομοτηνής. Και αυτό, ως πρώτη φάση, αφού υπάρχουν σαφείς σκέψεις προς τη δημιουργία δύο (2) μικρότερων -αλλά πλήρως εξοπλισμένων- κλινικών (μία στα ορεινά του νομού Ξάνθης και μία στα ορεινά του νομού Ροδόπης), που θα μπορέσουν να "αποσυμφορήσουν" την ιδιωτική κλινική της Κομοτηνής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ήδη ορισθεί η περιοχή ανέγερσης της τουρκικής κλινικής-νοσοκομείου. Οι ενδιαφερόμενοι τούρκοι "επενδυτές" προσανατολίζονται στην αγορά οικοπέδου στην ανατολική πλευρά της πόλης της Κομοτηνής (στα όρια του σχεδίου πόλης). Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κατ' αρχήν κοντά σε μουσουλμανικές γειτονιές, αλλά διαθέτει και άμεση πρόσβαση προς τη νοτιο-ανατολική πλευρά του νομού Ροδόπης όπου και βρίσκεται η κύρια εστία-πυρήνας μουσουλμανικών χωριών στα οποία το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει άμεση "επιρροή" (στον χάρτη που παρατίθεται, έχει σημειωθεί με κόκκινο χρώμα η περιοχή ενδιαφέροντος για την ανέγερση της ιδιωτικής κλινικής). Ταυτόχρονα, η κλινική βρίσκεται σχετικά κοντά στην Εγνατία Οδό, ενώ θα καλύπτεται -όπως μας αναφέρουν οι πληροφορίες μας- από μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων οχημάτων και από τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα οχήματα άμεσης βοήθειας (τύπου ΕΚΑΒ) τα οποία θα διαθέτουν και ειδικές κλίνες για την αντιμετώπιση και υποστήριξη κάθε είδους περιστατικού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιδιωτική κλινική θα διαθέτει ελικόπτερο μεταφοράς ασθενών και επειγόντων περιστατικών...!
Και όλα αυτά, επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να λειτουργήσει συγκεντρωτικά στον χώρο της υγείας και να "παύσει" το ούτως ή άλλως προβληματικό νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο δεν ανακαινίζει λόγω... οικονομίας! Έτσι, οι κάτοικοι του νομού Ροδόπης "σπρώχνονται" προς το Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης...! Η ιδιωτική κλινική-νοσοκομείο τουρκικών συμφερόντων, όμως, γίνεται ξαφνικά ελπίδα ζωής για τους κατοίκους της Κομοτηνής. Μία ελπίδα που θα κοστίζει πολύ ακριβά, εκτός εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίσει να υπογράψει σύμβαση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων με το τουρκικών συμφερόντων νοσοκομείο...!
Μία τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους κατοίκους αλλά και για τα ταμεία της ιδιωτικής τουρκικής κλινικής. Μία τέτοια απόφαση, όμως, θα σημάνει την μεταφορά σημαντικού αριθμού χρημάτων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όχι μόνο επειδή η υγεία κοστίζει ακριβά, αλλά κυρίως επειδή οι μουσουλμάνοι της περιοχής επισκέπτονται τακτικότατα -και χωρίς να έχουν πάντα ιδιαίτερους ή σοβαρούς λόγους υγείας- τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, μέσω της συρρίκνωσης-συγχώνευσης των υπαρχόντων νοσοκομείων, λειτουργεί τελείως ανάδρομα για την περιοχή της Θράκης, αφού και την εξαγωγή ελληνικού χρήματος προς την Τουρκία πριμοδοτεί, αλλά κάνει και εντονότερη την παρουσία της Άγκυρας στην περιοχή. Μάλιστα, η Άγκυρα θα εμφανιστεί ως η "μητέρα πατρίδα" που νοιάζεται έμπρακτα για τα "παιδιά" της και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί για τον ποθούμενο εκτουρκισμό της Θράκης. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, επιτρέπει την αλλοίωση της κρατικής υποδομής στην περιοχή της Θράκης και ταυτόχρονα επιτρέπει την δημιουργία υποδομών που θα λειτουργούν υπό την άμεση επίβλεψη της Τουρκίας. Όσο για τους αφελείς που θα τολμήσουν να ισχυριστούν πως μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να εμπλέκεται σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, ίσως θα έπρεπε να σκεφθούν για δεύτερη και για τρίτη φορά τον ισχυρισμό αυτό, αφού αποτελεί πάγια τουρκική βλέψη η "κατάκτηση" της ελληνικής Θράκης, για την οποία έχουν δαπανηθεί έως τώρα αμύθητα ποσά.
Σήμερα, η κυβέρνηση Παπανδρέου κάνει ένα τεράστιας σημασίας δώρο προς την Άγκυρα μέσω της συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής. Και η κλινική είναι μόνο η αρχή, αφού οι τούρκοι "επενδυτές" ενδιαφέρονται και για επιχειρήσεις στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής...! Και είναι απορίας άξιο, γιατί επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, όπου το παραγόμενο προϊόν θα κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι στην Τουρκία, λόγω μεγαλύτερων ημερομισθίων!!! Εκτός και εάν ο κύριος Παπανδρέου στοχεύει στην μεταβολή των υπαρχόντων ελληνικών ημερομισθίων σε επίπεδο Τουρκίας!!!
Η "άλωση" της Θράκης συνεχίζεται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, με αποφάσεις Παπανδρέου και με χρήματα της Άγκυρας. Η δε πρόσφατη μεταφορά "τεχνογνωσίας" από το Κόσοβο σε μουσουλμάνους της Θράκης, μόνο εφιάλτες μπορεί να δημιουργήσει... Ή, μήπως, οι εφιάλτες υπάρχουν αλλά κρύβονται επιμελώς από τους κυβερνώντες;
Κωνσταντίνος

Read more...

Το παιχνίδι της Αγκυρας με τους ιμάμηδες


«Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά. (σημ Εν κρυπτω: δεν χρειάστηκε, καθώς ολόκληρος σχεδόν ο μηχανισμός της Άγκυρας, κατέβηκε στην Αθήνα..) Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να "εκπροσωπηθούν" σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας... Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του μουφτή
Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.


«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων». Εκπαίδευση και ιμάμηδες
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.

Η Κοσοβοποίηση της Θράκης επι τάπητος στο κέντρο των Αθηνών..

Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.


H Ελληνική πολιτική ηγεσία -εκτός τόπου και χρόνου- φωτογραφίζεται με τους Χατζηοσμάν/Ερντογάν/Ματατζή. Τα χαμόγελα περισσεύουν..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:

Πρώτον, η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης", που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.

Δεύτερον, η "Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας", η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.

Τρίτον, ο "Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης", με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

Ο πόλεμος για την αρχηγία στη Θράκη άρχισε!


Ο χορός της μάχης της εξουσίας άρχισε στην Θράκη εδώ και αρκετούς μήνες, αφού οι καλά πληροφορημένοι μουσουλμάνοι "άρχοντες" φαίνεται πως γνώριζαν τις εξελίξεις και τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εις εκ των μνηστήρων της εξουσίας, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες μουσουλμάνους βουλευτές, είναι και ο ψευτομουφτής Μέτε, ο οποίος δείχνει να ανοίγει τα "χαρτιά" του και να διεκδικεί πλέον τον ρόλο του αρχηγού της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης. Αποφασισμένος να μην χαριστεί στις επιθυμίες της Άγκυρας, προσπάθησε προ ολίγων μηνών να πάρει τη θέση του Αχμέτ Σαδίκ και να εγκαθιδρυθεί στον "θρόνο" του "πρώτου" πριν υπάρξουν οι σημερινές εξελίξεις. Στο "χτύπημα" που δέχτηκε μέσα από την πρόταση οι μουφτήδες να εκλέγονται από όλους τους πιστούς και όχι από τους ιμάμηδες και τους χοτζάδες, ο Αμέτ Μέτε περνάει στην αντεπίθεση και κατακεραυνώνει τον ρόλο των μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης.
Τα μαχαίρια βγήκαν... και προβλέπεται πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν και "θύματα" στον πόλεμο εξουσίας που επίκειται και που μάλλον θα είναι πολύ άγριος, αφού οι αντίπαλες πλευρές δεν ασπάζονται δυτικότροπες συνήθειες επίλυσης των προβλημάτων...


Ιστοσελίδα του περιοδικού Αζινλίκτσα 20-5-2010
H Συμβουλευτική Επιτροπή δεν αποτελεί κέρμα στην τσέπη κανενός. Για αυτό να μην προσπαθήσει κανείς να την ξοδέψει, να μην πει λόγια εναντίον της.
Να επαναλάβω μια κουβέντα που λέω πάντα, αν υπάρχει κάποιος που θέλει να ¨τρέξει¨ τα μειονοτικά θέματα υπό την ομπρέλα της Συμβουλευτικής Επιτροπής ας ορίσει ! Αν υπάρχει κάποιος θαρραλέος ας έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλα τα μέλη της θα σταθούνε πίσω του. Εμείς πάντα το λέγαμε αυτό. Όμως οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν κατηγορούνε την Συμβουλευτική Επιτροπή. Αν και κανονικά, τα άτομα τα οποία όντας πρόεδροι της Συμβουλευτικής Επιτροπής, σε συγκέντρωση της, είπαν ακριβώς 9 φορές πως παραιτούνται, δεν έχουν το δικαίωμα να την κατηγορούνε.
Ο άνθρωπος ο οποίος όντας πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής λέει ¨Εγώ παραιτούμαι και φεύγω¨ στην πραγματικότητα υποτιμά τον εαυτό του.
Ο άνθρωπος ο οποίος όντας πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής λέει ¨Εγώ παραιτούμαι και φεύγω¨ στην πραγματικότητα υποτιμά τον εαυτό του. Και όχι την Συμβουλευτική Επιτροπή…
Ναι είναι σωστό πως με αυτές τις κινήσεις ανέστειλαν τις προσπάθειες της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Για αυτό μετά από αυτά τα περιστατικά αποφασίστηκε να αναζητηθούνε άτομα για επικεφαλής που δεν θα κάνουνε αντάρτικο, και σε εκείνη την συνάντηση λήφθηκε η απόφαση στην κενή θέση του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής να έρθουν οι μουφτήδες οι οποίοι τώρα την ¨τρέχουν¨ κατά τον καλύτερο τρόπο. Για αυτό ο άνθρωπος ο οποίος όντας πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής λέει¨Εγώ παραιτούμαι και φεύγω¨ στην πραγματικότητα υποτιμά τον εαυτό του. Και όχι την Συμβουλευτική Επιτροπή…
Εμείς παίρνουμε την σημαία από το σημείο που την άφησαν οι βουλευτές μας και προχωράμε
Προσέξτε εμείς παίρνουμε την σημαία από το σημείο που την άφησαν οι κύριοι βουλευτές μας και προχωράμε. Αυτοί που μας κατηγορούνε, ορίστε ας έρθουν να πάρουν τη σημαία και ως πολιτικοί ας προχωρήσουν. Όμως δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί που εξελέγησαν ως μειονοτικοί βουλευτές πλέον δεν φέρουν την ιδιότητα του μειονοτικού βουλευτή, αλλά αυτήν του βουλευτή ΠΑΣΟΚ. Τώρα αν πλέον δεν είναι μειονοτικοί βουλευτές αλλά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν δεν στηρίζουν κανένα αγώνα της μειονότητας, γελιούνται αν νομίζουν πως με τα ¨Συναντηθήκαμε με αυτόν και βγήκαμε φωτογραφίες με εκείνον¨ κάνουν διαφήμιση.
Προσέξτε τα προβλήματα παραμένουν όπως ήταν. Κατά κανένα τρόπο δεν ρυθμίστηκαν. Εμείς μέχρι σήμερα δεν θελήσαμε να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που εμείς εκλέξαμε, αλλά από σεβασμό στους ανθρώπους μας σωπάσαμε. Διαφορετικά είτε με την ιδιότητα μου ως προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής είτε σαν μουφτής θα μιλούσα.
Οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν είναι μεγάλη ξεδιαντροπιά
Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ένα νέο περιστατικό. Η ανακοίνωση των κυρίων βουλευτών πως ¨Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν¨ και οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν αποτελούνε μια μεγάλη ξεδιαντροπιά.
Στην προκειμένη ανακοίνωση τύπου τους, εξαφάνισαν την συνάντηση που κάναμε σαν Συμβουλευτική Επιτροπή με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τους υπουργούς. Το ίδιο έκαναν και στις φωτογραφίες. Το νόημα αυτών που έκαναν είναι πως ντρέπονται για την Συμβουλευτική Επιτροπή, ντρέπονται για τους μουφτήδες και ντρέπονται για τους συλλόγους από το όνομα των οποίων αφαιρέθηκε η λέξη τουρκικός ! Και πλέον αυτοί δεν είναι οι δικοί μας βουλευτές. Βλέπουμε ότι είναι βουλευτές των κομμάτων.
Αφού έγιναν εξουσία και μετά άλλαξαν
Και οι δύο βουλευτές αφού έγιναν εξουσία και μετά άλλαξαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν σκέφτονται με μυαλό μειονοτικού, αλλά με μυαλό του κόμματος ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί οι άνθρωποι τι κρίμα, απευθύνουν προς την Συμβουλευτική Επιτροπή υποτιμητικά λόγια.
Τι ενδιαφέρον, πως παρά το ότι στην πρώτη εκλογή του Μάντατζη στην προσπάθεια μου να τον στηρίξω, εκτέθηκα στην ελληνική κοινή γνώμη λόγω κάποιων λέξεων που χρησιμοποίησα, από τότε που εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής ούτε πέρασε από το γραφείο μου. Μάλιστα λέει πως δεν μπορεί ούτε καν να κάτσει δίπλα μου και να φάει.Αυτά πρώτη φορά τα μοιράζομαι με την κοινή γνώμη
Ο Τσετίν Μάντατζη είναι ο άνθρωπος που λέει πως ξεσπάθωσε στην Συμβουλευτική Επιτροπή
Προσέξτε ο Τσετίν Μάντατζη είναι ο άνθρωπος που σε μια ομιλία του στην Μύκη είπε πως ¨ξεσπάθωσε στην Συμβουλευτική Επιτροπή¨. Ο Τσετίν Μάντατζη είναι ο άνθρωπος που είπε ¨Δεν με νοιάζει για την Τουρκική Ένωση¨…
Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν είχα μοιραστεί αυτά τα γεγονότα με την κοινή γνώμη ήταν για να διαφυλάξω τους Τούρκους της Δ. Θράκης και να αποτρέψω την διαίρεση τους. Πλέον όλα όμως πρέπει να βγούνε στη φόρα. Όλοι ξέρουν πως εγώ σαν ευθύς άνθρωπος, σαν δάσκαλος, και ως μουφτής έναν δρόμο ξέρω… Και πως συνεχίζω και θα συνεχίζω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο.
Πλέον να μην λένε μεγάλα λόγια σε αυτό το έθνος
Εδώ θέλω να πω και κάτι άλλο. Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν με την ελληνική κυβέρνηση, δεν μετείχαν ούτε ο Τσετίν Μάντατζη, ούτε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν. Μα τώρα είναι δυνατόν να σηκώνονται και μη βάζοντας την συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην ανακοίνωση τους, να υποτιμούνε την Συμβουλευτική επιτροπή ; Οι βουλευτές είναι που δεν τους πήραν καν στις διμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις επιτροπές της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μπορείτε να αντιληφθείτε την σημασία αυτού του γεγονότος;
Τότε να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια σε αυτό το έθνος. Δεν θα κερδίσουν τίποτε επιτιθέμενοι εδώ και εκεί. Διότι αν ανοίξει κάποιος σε αυτούς την αγκαλιά, αυτός πάλι η μειονότητα θα είναι. Όσο και αν οι Έλληνες τους έχουν αγκαλιάσει, πρέπει να αξιολογήσουν το γεγονός πως δεν συμπεριληφθήκαν στις συναντήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.
Προσέξτε, μέχρι σήμερα σώπασα! Όμως μέχρι ενός σημείου. Διότι και εμείς εκπροσωπούμε φορείς, είμαστε υπεύθυνοι έναντι των ανθρώπων μας. Να μην ξεχνάνε πως εμείς ζητήσαμε ψήφους για αυτούς από την κοινότητα μας. Εμείς προσπαθήσαμε και ζητήσαμε ψήφους για να εκλεγούν βουλευτές στις εκλογές.
Οι άνθρωποι την ώρα που ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ, Θράκης Φερούχ Οζκάν μάζευε ψήφους για αυτούς, του είπαν ¨Δεν φτάνει να ρίξετε την ψήφο σας, και ο ίδιος θα έρθετε¨. Αυτοί είναι που πίεσαν το Οζκάν να παραιτηθεί και δεν τον δέχτηκαν σαν συνομιλητή τους. Φαίνεται ότι από κάπου πηγαίνουν οδηγίες στους δύο βουλευτές.
Όπως εμείς ξέραμε να τους κάνουμε εξουσία, έτσι σαν μειονότητα ξέρουμε να τους πάρουμε από εκεί
Δεν πρέπει ποτέ να βγάλουν από το μυαλό τους το εξής. Όπως εμείς ξέραμε να τους κάνουμε εξουσία, έτσι σαν μειονότητα ξέρουμε να τους πάρουμε από εκεί. Για αυτό είτε πρόκειται για μουφτή, είτε πρόκειται για βουλευτή, είτε για δήμαρχο, πρέπει ο καθένας να καθορίζει σωστά την στάση του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν χρειάζεται καν να συζητούνται τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι μια γνωστή πραγματικότητα…
Εμάς μας θυσίασαν για έναν υπουργό, για έναν Έλληνα
Θέλω να μοιραστώ με την κοινή γνώμη μια ακόμη λεπτομέρεια σχετική με τις συναντήσεις μας στην Αθήνα. Όταν ήταν βουλευτής ο Ιλχάν Αχμέτ και πηγαίναμε στην Αθήνα, μας πήγαινε ο ίδιος με το αυτοκίνητο του ως το ξενοδοχείο, και στον γυρισμό μας ξεπροβοδούσε έως το αεροδρόμιο.
Όταν όμως πήγαμε τώρα επ΄ευκαιρία της ιστορικής επίσκεψης της Τουρκικής κυβέρνησης, δεν είδαμε κανένα σημείο ενδιαφέροντος –ούτε καν υποχρεωτικό χαιρετισμό- από τους βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν. Και μάλιστα όταν συναντηθήκαμε μαζί τους στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου έμενε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, οι βουλευτές ήταν με ένα υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και δυστυχώς όταν μας είδαν τραβήχτηκαν στην άκρη και χωρίς να μιλήσουνε μαζί μας, μας θυσίασαν για έναν υπουργό, για έναν Έλληνα.
Να λοιπόν μερικά ¨ωραία μαργαριτάρια¨ γύρω από την επίσκεψη στην Αθήνα ! Εγώ μέχρι σήμερα πουθενά δεν είπα πως συνέβαλα στην εκλογή του Τσετίν Μάντατζη. Όταν όμως εξελέγη βουλευτής του είχα πει: ¨Σε παρακαλώ να μείνεις βουλευτής των 17 χιλιάδων ανθρώπων!¨.
Δεν πρέπει συνέχεια να βρίσκουν ελαττώματα στους φορείς, λες και οι ίδιοι δεν έχουν κανένα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή φαίνονται να έχουν κολλήσει σ ένα τρόπο συμπεριφοράς που υποτιμά τους φορείς.
Οι βουλευτές αγωνίζονται να κόψουν τον δρόμο μας
Εδώ θα ανακοινώσω μια δήλωση που έκανε ο Τσετίν Μάντατζη σε μια τελετή σουνέτ στην Νικομήδεια. Είχε πει: ¨ Στην Δυτική Θράκη ένα πρόβλημα υπάρχει. Στην Δυτική Θράκη θέλουμε θρησκευτικό ή πολιτικό ηγέτη; Όταν το ρυθμίσουμε αυτό στην Δυτική Θράκη δεν θα μείνει πολιτικό πρόβλημα¨. Τώρα λοιπόν εγώ λέω ότι είμαι θρησκευτικός ηγέτης. Ορίστε ως πολιτικοί ηγέτες ας πάνε μπροστά μας. Όμως βλέπουμε ότι άσε το να πάνε μπροστά, αγωνίζονται να κόψουν τον δρόμο μας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Όποιος ποδοπατά την μειονότητα, όταν έρθει ο καιρός θα πάρει την απάντηση για αυτό
Προσέξτε οι μειονοτικοί βουλευτές πρέπει να είναι μαζί με την μειονότητα. Και στις καλές και στις δύσκολες μέρες της μειονότητας μαζί πρέπει να είναι. Και αυτό, ανεβαίνοντας στις μερσεντές, πετώντας με πολλά λεφτά, πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά και στο τέλος ποδοπατώντας την μειονότητα, έ όχι δεν γίνεται ! Όποιος ποδοπατά την μειονότητα να μην έχει καμιά αμφιβολία πως όταν έρθει ο καιρός θα πάρει την απάντηση για αυτές του τις κινήσεις.
Οι βουλευτές που δεν ήρθαν στην Άγκυρα, στις συνομιλίες της Αθήνας έμειναν έξω από την πόρτα
Στις συναντήσεις μας στην Άγκυρα που είχαμε σαν εκπρόσωποι των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, οι βουλευτές δεν μπόρεσαν να έρθουν καθώς δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια ¨από κάπου¨. Και όμως ο πρωθυπουργός Ερντογάν το πρώτο που μας ρώτησε ήταν¨ Οι βουλευτές που είναι;¨. Διότι τα ονόματα τους υπήρχαν στα ονόματα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα της Άγκυρας. ¨Θα έρθουμε ¨ είχαν πει. Τι έγινε μετά και άλλαξαν γνώμη ;
Μάλιστα βλέπουμε ότι μετά από όλα αυτά ο πρωθυπουργός Παπανδρέου τους έδωσε μια πολύ καλή απάντηση. Οι βουλευτές που δεν ήρθαν στην Άγκυρα, στις συνομιλίες της Αθήνας έμειναν έξω από την πόρτα.

Σχόλιο: Αξίζει προσοχής η φράση ¨Μας θυσίασε για έναν Έλληνα¨. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά για κάποιον… λίγο ανώτερο από έναν σκύλο; Για έναν γκιαούρη δηλαδή; Ε μα, πως να μην εξανίσται ο άνθρωπος;

Read more...

Τα αδιέξοδα της μυστικής διπλωματίας


Από το 1974 κύρια μέριμνα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τουρκικής επίθεσης και να περιορίσουν τη δυσμενή κατάσταση που δημιούργησε η κατοχή της Κύπρου και η επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στη Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού, το περασμένο Οκτώβριο, σηματοδότησε την επανάληψη των λανθασμένων διπλωματικών χειρισμών που είχε ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά κατά τη προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών. Χωρίς τις επικοινωνιακές φανφάρες της "ελληνοτουρκικής φιλίας" και εν μέσω αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε και επιλέγει να ασκήσει μυστική διπλωματία:

* oι ανταλλαγείσες επιστολές με το Τούρκο ομόλογό του δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα,
* η προσέλευση του μαθητευόμενου Δρούτσα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε χωρίς τη συνοδεία κανενός αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, προφανώς για να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα πρακτικά των λεχθέντων (και συμφωνηθέντων), προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ
* το περιεχόμενο των 21 ελληνοτουρκικών συμφωνιών, μνημονίων κατανόησης, κοινών δηλώσεων, πρωτοκόλλων και διακηρύξεων που υπεγράφησαν τη περασμένη εβδομάδα δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Ενδεικτική του εύρους των μυστικών συνομιλιών είναι η δήλωση Εrdogan κατά την κοινή συνέντευξη με τον Κοσοβάρο ομόλογό του προ τριών ημερών, όπου αποκάλυψε ότι "ήδη η Ελλάδα και η Συρία κάλεσαν τον φίλο μου Thaci, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα!
Το Ανώτατο Ε/Τ Συμβούλιο Συνεργασίας σημείωσε παταγώδη αποτυχία στα θέματα υψηλής πολιτικής, επιβεβαίωσε το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ενέτεινε την αδιαλλαξία της γείτονος. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός:

* Απαίτησε ρητώς τον άμεσο αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
* Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει το casus belli σε βάρος της Ελλάδας.
* Εξίσωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τους μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ζήτησε επιτακτικά την άμεση λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι, παρά τη πρόσφατη απόφαση για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό.
* Ζήτησε τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού εντός του 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.
* Επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, αν δεν υπάρξει αμοιβαιότητα προς τους Τουρκοκύπριους.
* Προέβη σε ευθεία και απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του Γ. Παπανδρέου και από τους Έλληνες δημοσιογράφους την αποσιώπηση των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο!

Αυτά δεν είναι παρά τα αποτελέσματα της κατευναστικής πολιτικής, του διεθνολογικού αναλφαβητισμού και των φοβικών συνδρόμων.

Η Ελλάδα που:
1. δεν επεδίωξε, μετά το 1987, έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου
2. δεν άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. (σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Μεσογείου)
3. θεωρεί, με ένα -ιδιαίτερα πρωτότυπο διεθνώς- καθεστώς, ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος καλύπτει 10 ν.μ.
4. υφίσταται τις συνέπειες της αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ σε σχέση με το FIR, τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, τα δικαιώματα ελέγχου και έρευνας και διάσωσης στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου
5. επιχειρεί έναν διερευνητικό διάλογο 44 γύρων προκειμένου να διαπιστωθεί η διάθεση και ετοιμότητα της Τουρκίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω συνυποσχετικού,
οφείλει επιτέλους να ασκήσει με αποφασιστικότητα τα αναγνωρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματά της στο Αιγαίο.

Όπως εύστοχα σημειώνει ο Χρ. Ιακώβου "...η Χάγη δεν πρέπει να φαντάζει ως ένα ρομαντικό πεδίο που θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάς θα πρέπει να επιμένει ότι μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εγκαταλείποντας το απηρχαιωμένο αίτημα για την υφαλοκρηπίδα. Σε περίπτωση όμως που τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου και τα άλλα δύο αιτήματα (σ.σ. αποστρατιωτικοποίηση νήσων και "γκρίζες ζώνες") αυτομάτως τίθενται Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση τρίτων, ενώ Τουρκικά ουδέν. Άρα, η Τουρκία δεν έχει τίποτα να χάσει ενώ η Ελλάς θα πάρει ένα σημαντικό ρίσκο".

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΧΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η χώρα του αντιτίθεται στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχισθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για το πυρηνικό πρόγραμμα του γειτονικού Ιράν, μεταδόθηκε σήμερα από τις υπηρεσίες Τύπου της κυβέρνησης. Σε επιστολή του προς τους ηγέτες 26 χωρών-μόνιμων και προσωρινών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και των γειτονικών και κοντινών κρατών στην Τουρκία-ο Ερντογάν τονίζει λεπτομέρειες για τη συμφωνία Βραζιλίας-Τουρκίας και Ιράν για τα πυρηνικά του τελευταίου, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα.

«Η Τουρκία επί της αρχής αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα και εύχεται πως η περιοχή θα εκκαθαρισθεί από παρόμοια όπλα», τονίζει ο Ερντογάν στην επιστολή του και προσθέτει πως η διπλωματική οδός είναι πάντοτε «το καλύτερο μέσον» για να επιλυθεί η πυρηνική κρίση. Χθες, σε ανάλογη επιστολή του, ο Ερντογάν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην απορρίψει την τριμερή συμφωνία και να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης το «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα» εξέλεξε απόψε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νέο του ηγέτη, ο οποίος πρόκειται να είναι ο αντίπαλος του υποψηφίου του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος ΑΚ. Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μη θρησκευτικών δυνάμεων της Τουρκίας, όπου περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί και οι ανώτατοι δικαστικοί, είχε πέσει σε δυσμένεια μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο με τον πρώην ηγέτη του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο νέος ηγέτης του κόμματος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 62 χρόνων, πρώην γραφειοκράτης δήλωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα του είναι να αντιμετωπίσει την ανεργία και τις δωροδοκίες και επέκρινε τους πλουσίους.

«Σε ληστεύουν και χτίζουν βίλες με πισίνες για αυτούς και γίνονται όλο και πλουσιότεροι ενώ ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους φτωχούς» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματος του οι οποίοι φώναζαν «Ο Κεμάλ πρωθυπουργός». Ο Κιλιτσντάρογλου που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του CHP, έχει ασκήσει πιέσεις για την παραίτηση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ κατηγορώντας τους για διαφθορά. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που τον αποκαλούν «Γκάντι» λόγω της ομοιότητας του με τον ιστορικό ηγέτη της Ινδίας. Από τα 1.197 μέλη του κόμματος CHP που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου, υπέρ του Κιλιτσντάρολγλου ψήφισαν 1.189.

Read more...

«Ζωτικό χώρο» αναζητεί στο Αιγαίο η Τουρκία


Το γνωστό βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, «Το στρατηγικό βάθος. Η Διεθνής θέση της Τουρκίας», κυκλοφορεί, επιτέλους, στα ελληνικά τις επόμενες ημέρες. Στο πολυσέλιδο βιβλίο, που κυκλοφορεί (από τις εκδόσεις Ποιότητα), υπάρχουν ειδικά κεφάλαια για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες εντάσσονται ως στοιχεία στην περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, στη Μεσόγειο. Ας συγκρατήσουμε τις θέσεις του κ. Νταβούτογλου για τη νέα «θαλάσσια στρατηγική στο Αιγαίο» της Τουρκίας, που ευθέως αναζητεί μεγαλύτερο «ζωτικό χώρο» στο Αιγαίο. «Τα Στενά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή στρατηγικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας. Η χρήση αυτής της πηγής στρατηγικού πλεονάσματος βάσει μιας συνεπούς στρατηγικής, μίας ορθολογικής διπλωματίας και ενός καλού συγχρονισμού κρίνεται σημαντική όχι μόνον εξαιτίας της προσαρμογής της Τουρκίας στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και από την άποψη του μακροπρόθεσμου στρατηγικού της πεπρωμένου».


«Το Αιγαίο και η Κύπρος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποτέλεσαν δύο σημαντικά σημεία της επικαιρότητας, που ενδιαφέρουν άμεσα τη θαλάσσια περιοχή εγγύς της Τουρκίας, χωρίς να έχει μειωθεί ποτέ η σημασία τους. Η παγκόσμια και περιφερειακή συγκυρία που άλλαξε κατά τη μεταψυχροπολεμική περίοδο προσέθεσε νέα στοιχεία στη σημασία που έχουν αυτά τα δύο σημαντικά σημεία της επικαιρότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Στην κορυφή αυτών των νέων στοιχείων διακρίνονται το νέο πεδίο αλληλεπίδρασης και η στρατηγική διάρθρωση, που αναφέραμε παραπάνω».
«Η αλληλεπίδραση αυτή αύξησε τη σημασία κυρίως της ανατολικής Μεσογείου ως νέας περιοχής θαλάσσιας αλληλεπίδρασης. Τα ζητήματα, όπως του Αιγαίου και της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν από τη σημασία που έχουν τα ίδια ενέχουν και μία ιδιαίτερη σημασία που πηγάζει από τη διαπεριφερειακή αλληλεπίδραση. Γι' αυτό τον λόγο είτε στα ζητήματα που σχετίζονται με τα πεδία διαπεριφερειακής αλληλεπίδρασης είτε στα δευτερεύοντα ζητήματα, όπως της Κύπρου και του Αιγαίου, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο μία χώρα του Αιγαίου αλλά και μία χώρα της ανατολικής Μεσογείου, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε μία περιοχή που ξεκινάει από την Αδριατική και εκτείνεται ώς τον κόλπο της Αλεξανδρέττας και τη διώρυγα του Σουέζ. Χωρίς τον προσδιορισμό της στρατηγικής γενικότερα της Μεσογείου και ειδικότερα της ανατολικής Μεσογείου και χωρίς να υπάρχει ο συντονισμός της με τις πολιτικές που αφορούν τις εγγύς χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, δεν μπορούν να αξιολογηθούν στο πλαίσιο ενός στρατηγικού συνόλου ούτε το ζήτημα του Αιγαίου ούτε και εκείνο της Κύπρου. Οι πολιτικές της Τουρκίας για την Κύπρο και το Αιγαίο πρέπει να επανεξεταστούν ακόμη στο πλαίσιο της συγκυρίας του Ψυχρού Πολέμου. Μια Τουρκία που έχει αποκλειστεί από το Αιγαίο και έχει περικυκλωθεί στα νότια από την "Ρωμαίικη διοίκηση της νότιας Κύπρου"* (sic) σημαίνει ότι τα περιθώριά της να κάνει ένα άνοιγμα στον κόσμο έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Το Αιγαίο αποτελεί το σημαντικότερο θαλάσσιο κομβικό σημείο της ευρασιατικής παγκόσμιας ηπείρου στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου, που κατέχουν παρόμοιες θέσεις, το Αιγαίο, που βρίσκεται σε μία κοντινή απόσταση και από τις τρεις ηπείρους και παρέχει τη δυνατότητα του ανοίγματος και στις τρεις χωρίς κάποιο χερσαίο εμπόδιο, έχει από αυτή την άποψη μία πρώτης τάξης στρατηγική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, που διαθέτουν ακτές σε αυτή τη θάλασσα, αλλά κατ' αρχάς για τις παράκτιες χώρες του Ευξείνου Πόντου και έπειτα για όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις που έχουν ανάγκη ενός μεταφορικού και εμπορικού κόμβου».
«Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας. Η βασική πηγή προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αγεφύρωτη αντίφαση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του ισχύοντος καθεστώτος. Η εγγύτητα ενός σημαντικού μέρους των ελληνικών νησιών στη μικρασιατική ακτή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρησιακή βάση εναντίον της Μικράς Ασίας, και η περικύκλωση των υδάτινων διαδρόμων, που εξασφαλίζουν το πέρασμα από την Προποντίδα στη Μεσόγειο, από αυτά τα νησιά, αξιολογούνται από την Τουρκία ως ένα πολύ σοβαρό κενό ασφάλειας. Αντίθετα, η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική χρησιμοποίησης του πλεονεκτήματος που της παρέχεται από την κατοχή των νησιών, για να το εφαρμόσει στο σύνολο του Αιγαίου και της υδάτινης περιοχής. Το γεγονός ότι οι δίαυλοι (ανατολικά και δυτικά της Κρήτης) αφενός της Καρπάθου και της Κάσου και αφετέρου των Κυθήρων και του ακρωτηρίου της Σπάθης αλλά και της Καρπάθου και της Μαρμαρίδας, έχουν περικυκλωθεί από αυτά τα νησιά, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη σύνδεση με Εύξεινο Πόντο - Προποντίδα - Μεσόγειο της Τουρκίας».
«Στην περίπτωση που η ελληνική θέση αποκτήσει ισχύ, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία στρατηγική πολιορκία, αλλά θα επηρεαστεί απευθείας και στις οικονομικές της δραστηριότητες. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Το 88% του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας πραγματοποιείται μέσω θαλάσσιων μεταφορών και πέραν εκείνου που προορίζεται απευθείας για τα παράλια της Μεσογείου. Το υπόλοιπο (περίπου το 65%) διασχίζει το Αιγαίο. Από μία άλλη σκοπιά, 15.200 πλοία των 49 εκατ. καθαρής χωρητικότητας (Κ.Κ.Χ.) καταπλέουν / αποπλέουν διασχίζοντας το Αιγαίο σε λιμάνια του Αιγαίου, της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, ενώ 4.687 πλοία περίπου 15 εκατ. καθαρής χωρητικότητας (Κ.Κ.Χ.) καταπλέουν / αποπλέουν σε λιμάνια της Μεσογείου. Το τελευταίο έτος, περίπου το 85% των 20.500 τόνων αργού πετρελαίου, που γίνεται η επεξεργασία του στην Τουρκία, φτάνει στα διυλιστήρια των Νέμρουτ, Αλίαγα, Tupras,, Atas,, Botas,, διασχίζοντας τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η διασπορά σε λιμάνια της Τουρκίας ικανότητας φόρτο-εκφόρτωσης 120 εκατ. τόνων αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη θέση του Αιγαίου στις εμπορικές δομές της Τουρκίας. Περίπου το 25% αυτής της ικανότητας βρίσκεται στη Μεσόγειο, το 21% στο Αιγαίο, το 41% στην Προποντίδα και το 13% στον Εύξεινο Πόντο. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το Αιγαίο αποτελεί την περιοχή-διάπλου της Προποντίδας και του Ευξείνου Πόντου, η γεωοικονομική σημασία αυτής της θάλασσας - διάπλου μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά τον πιο ευδιάκριτο τρόπο.
Οι εντάσεις που υφίστανται στις σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μίας γενικής θαλάσσιας στρατηγικής στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η χώρα αυτή, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας, ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική. Και το σημαντικότερο μέσο, για να επιτευχθεί αυτό, είναι η απόκτηση από μέρους της Τουρκίας ενός ισχυρού εμπορικού στόλου που θα της επιτρέπει να χρησιμοποιεί με πιο δραστήριο τρόπο τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Η υπεροχή της Ελλάδας σε αυτό το θέμα πηγάζει όχι μόνο από το εύρος της περιοχής που κατέχει στο Αιγαίο αλλά και από την ικανότητα που διαθέτει στις θαλάσσιες μεταφορές.
Μια πιο αποτελεσματική χρήση του Αιγαίου, που αποτελεί θάλασσα-σύνδεσμο, μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με τη σύνδεση αυτής της θάλασσας με τις άλλες θαλάσσιες περιοχές. Η Τουρκία, για να γίνει μία πραγματική περιφερειακή δύναμη, είναι υποχρεωμένη να αυξήσει την πολιτική και οικονομική της επιρροή στις θαλάσσιες αρτηρίες που εκτείνονται από το Αιγαίο ώς την Αδριατική και από το Σουέζ ώς την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να ακολουθήσει μία δραστήρια πολιτική σε κάθε σημείο που οδηγεί τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο στις ανοικτές θάλασσες». *

Ελευθεροτυπία

Read more...

55 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά από την Άγκυρα


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα κάλεσε την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία με απευθείας συνομιλίες χωρίς την παρέμβαση τρίτων, προκειμένου το Αιγαίο να γίνει θάλασσα που ενώνει τους δύο λαούς και όχι που τους χωρίζει. Ο υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εδώ και καιρό κάνει λόγο για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», ενώ ο υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα, πυραύλους και μαχητικά όπως και η Τουρκία. Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως και ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας». Την ώρα που λέγονταν όλα αυτά στις 88 μεγάλες και μεσαίες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, ιδιωτικές και κρατικές, 68.831 άτομα έχουν ως κύριο, αν όχι αποκλειστικό, αντικείμενο τα αμυντικά προϊόντα. Προϊόντα που αρχίζουν από στολές και αρβύλες και φτάνουν έως τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα. Οι εξοπλιστικές δαπάνες της Τουρκίας συνεχώς αυξάνονται.

Φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως προβλέπει το «Σχέδιο Στρατηγικών Στόχων 2007-2016», 68,7 δισ. δολάρια ή περίπου 55 δισ. ευρώ θα ξοδευτούν για την κατασκευή και την αγορά οπλικών συστημάτων! Να σημειωθεί ότι στα τουρκικά προγράμματα υπολογίζεται ποσοστό συμπαραγωγής τουλάχιστον 50%, που σημαίνει και χαμηλότερο εργατικό κόστος. Ποια είναι όμως τα προγράμματα αυτά;

Αεροπορία
Στην Αεροπορία το πιο ακριβό και φιλόδοξο πρόγραμμα είναι αυτό του μαχητικού F-35 (JSF). Αν και η Τουρκία μείωσε τον αριθμό των προς προμήθεια αεροσκαφών από 120 σε 100, ο διπλασιασμός σχεδόν του κόστους παραγωγής στέλνει τη συνολική δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές το κόστος κάθε αεροπλάνου ξεπερνά τα 131 εκατ. δολάρια. Αν σ’ αυτά προστεθούν τα κόστη των βασικών ανταλλακτικών, της εκπαίδευσης κ.λπ., τότε η αγορά των τουρκικών F-35 υπολογίζεται να ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια. Από το 2011 η Τουρκική Αεροπορία θα παραλαμβάνει τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ Β737, που έχουν κόστος 6,4 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο θα αρχίσουν οι παραλαβές των εκσυγχρονισμένων F16, αλλά και των 30 καινούργιων F-16 block 50, που παραγγέλθηκαν το 2007. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο κ. Ερντογάν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, αναγγέλθηκε η προμήθεια από την Τουρκία τριών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) Predator, που μπορούν να φέρουν δύο πυραύλους αέρος-εδάφους. Με αφορμή την περιβόητη «Αντιπυραυλική ασπίδα» η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την προμήθεια 13 αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τελευταίας γενιάς. Ταυτόχρονα συζητά με τη Ρωσία για αντιαεροπορικούς πυραύλους S300.


Ναυτικό
Οι τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξίες έχουν ως κύριο άξονα ανάπτυξης το Ναυτικό. Με «ναυαρχίδα» ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων -όπως αυτό που αγόρασε πρόσφατα η Ρωσία από τη Γαλλία- η Τουρκία επιδιώκει την είσοδό της στην ομάδα των χωρών που μπορούν να πραγματοποιούν αμφίβιες επιχειρήσεις μακριά από τις ακτές της. Το κόστος προϋπολογίζεται στα 500 εκατ. δολάρια. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η ναυπήγηση 2 αρματαγωγών των 6.000 τόνων και οχτώ άλλων των 1.000 τόνων. Όλα αυτά μαζί με το ελικοπτεροφόρο θα αποτελούν «Ομάδα Μάχης» κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπήγησης του «Εθνικού Πλοίου» (MILGEM) που έχει δύο σκέλη. Ένα με δώδεκα κορβέτες των 1.200 τόνων κι ένα με έξι φρεγάτες των 6.000 τόνων και προϋπολογισμό 2 και 3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι Τούρκοι φιλοδοξούν όλα αυτά τα πλοία να έχουν το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ηλεκτρονικό σύστημα μάχης GENESIS. Πέρα απ’ όλα αυτά ναυπηγούνται 16 περιπολικά κι ένα μεγάλο πετρελαιοφόρο, ενώ έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τον ριζικό εκσυγχρονισμό των οχτώ (πρώην αμερικανικών) φρεγατών τύπου Perry και της ναυπήγησης έξι υποβρυχίων τύπου 214, όμοιων με τον «Παπανικολή», προϋπολογισμού 3 δισ. δολαρίων.

Στρατός
Την επόμενη χρονιά αρχίζουν οι παραδόσεις των δεκατεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook που έχουν κόστος 1,2 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα απόκτησης 50 επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, με προαίρεση για άλλα 41, προϋπολογισμού 2 δισ. δολαρίων προχωρά κανονικά. Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες ο εκσυγχρονισμός των 170 αρμάτων μάχης Μ60 με κόστος 700 εκατ. δολάρια, ενώ έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τη σχεδίαση του «εθνικού άρματος μάχης» Altay.
Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιλογή τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος. Άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι το πρόγραμμα της προμήθειας 36 γεφυροφόρων οχημάτων τύπου Leguan προορίζονται για ζεύξεις του Έβρου από τη Γερμανία, με την οποία έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις. Ακόμα προχωρά το πρόγραμμα κατασκευής αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλ. Firtina, από τα οποία έχουν παραδοθεί 144 και θα κατασκευαστούν άλλα 300.
Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί 36 εκτοξευτές και 150 βαλλιστικοί πύραυλοι Yildirm, με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα, που αναμένεται να φτάσουν τους 300!

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Κυριακάτικη ΖΑΜΑΝ γράφει για την επίσκεψη Ερτογάν στην Αθήνα…


Άγκυρα και Αθήνα βρήκαν την κατάλληλη στιγμή για σωστή στρατηγική και συνεργασία.
Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε άμεσες λύσεις για τις περίπλοκες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συνεργασία σε λύσεις και να αρχίσει η βελτίωση της συνεργασίας με χαμηλό προφίλ και στα πολιτικά θέματα.

Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος ήταν μεταξύ των 320-μελών της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες σχετικά με όλα τα είδη των θεμάτων, έτσι ώστε η αμοιβαία εμπιστοσύνη να μπορεί να εγκατασταθεί και οι δύο χώρες να μπορούν να συζητήσουν για τα σκληρά θέματα.

“Αυτό δεν είναι μια τακτική. Αυτό είναι μια στρατηγική και μια ψυχολογική επιχείρηση με στόχο τη βελτίωση της εμπιστοσύνης. Είμαστε εδώ για φιλία, και θέλουμε η ελληνική πλευρά να το καταλάβουν », είπε στην Zaman της Κυριακής ένας υψηλού επιπέδου διπλωμάτης.
Για το λόγο αυτό οι δύο πρωθυπουργοί προτίμησαν να ανταλλάξουν απόψεις για τους πιθανούς τομείς συνεργασίας, αντί να προσπαθούν να βρουν λύσεις για τις διαφορές. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη συνεδρίαση της νέας Στρατηγικής Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Συνεργασίας συγκαλούνται με τη συμμετοχή τους 10 υπουργοί από την Τουρκία και επτά από την Ελλάδα. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οι αντίστοιχοι υπουργοί θα συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να διερευνήσουν τρόπους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς τους.
Και οι δύο πρωθυπουργοί, μετά την υπογραφή 22 συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο τουρισμός και οι μεταφορές, έντονα υπογράμμισαν ότι έχουν την πολιτική βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Εμφανίζεται ισχυρή πολιτική διαλόγου.
Ο τούρκος επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Egemen Μπαγκίς δήλωσε στην Zaman της Κυριακής ότι πράγματι δεν είναι 22, αλλά είναι 23 οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. «Η 23η συμφωνία είναι μια συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τώρα υπάρχει ένας ισχυρός πολιτικός διάλογος και η βούληση για την επίλυση των προβλημάτων “, είπε. ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων Fuat Aksu, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız, δήλωσε ότι θα γίνει συζήτηση σχετικά με διάφορα θέματα και ελπίζει ότι η συζήτηση θα φέρει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και στην Ελλάδα. Και ενώ δεν έφεραν καμία λύση, προκάλεσαν κάποιες βελτιώσεις. Αλλά αυτή τη φορά με τους όρους και στις δύο χώρες και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι διαφορετικά.
“Αυτή η κυβέρνηση της Τουρκίας, αφού ήρθε στην εξουσία, έχει δώσει την εντύπωση ότι είναι μετά από συμβιβασμό με την διεθνή σκηνή. Αποδείχθηκε, επίσης, αυτή η στάση. Μια τέτοια προσέγγιση θα διευκολύνει την αλλαγή της παρεξήγησης με τους Ελλήνες για το ότι η Τουρκία είναι μια απειλή. Η τουρκική κυβέρνηση τονίζει, επίσης, συχνά επιδίωξή της για μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Έλληνες.
Ο Πρωθυπουργός [Γεώργιος] Παπανδρέου έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι επιθυμεί μια συνολική λύση για την επίλυση της διαφοράς. Υπάρχει μια βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και θέλουν να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, “είπε η Aksu Zaman της Κυριακής.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εσωτερική πολιτική των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Σύμφωνα με την Aksu, ο κ. Παπανδρέου, ενώ προσπαθούσε να εφαρμόσει σκληρά οικονομικά μέτρα στη χώρα του, μπορεί να διστάσει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση διμερών διαφορών, ώστε να αποφύγει να δώσει ώθηση στην ελληνική αντιπολίτευση.
Η Aksu υποστηρίζει ότι μια παρόμοια κατάσταση ισχύει και για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Κόμμα), το οποίο έχει εμπλακεί σε μια μεγάλη μάχη για να κάνει διάφορες πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών με την πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αλλά ο Μπαγκίς υπενθυμίζει ότι, ενώ το 1930 η Ελλάδα δήλωνε πτώχευση, το 1932 οι ηγέτες των δύο χωρών την εποχή εκείνη, ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ, προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. “Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι αναγκαία το θάρρος και η υποστήριξη του κοινού, και οι δύο πρωθυπουργοί έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά,” δήλωσε ο Μπαγκίς.
Σύμφωνα με την Zaman ο αρθρογράφος της σημερινής Lale Κεμάλ, οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες υπαγορεύουν ότι πρέπει να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για την επίλυση βαθιά ριζωμένων προβλημάτων για την κυριαρχία τους πάνω από το Αιγαίο.
“Όσο μεγαλύτερη η συνεργασία των δύο χωρών και η αύξηση των χαμηλών πολιτικών, στα μη-στρατιωτικών ζητημάτων, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη θα δημιουργηθεί για να προετοιμάσει το έδαφος για την αντιμετώπιση ακανθωδών ζητημάτων», έγραψε σε ένα άρθρο του στις 20 του Μάη.
Ο Κεμάλ υπενθυμίζει ότι οι δύο χώρες έχουν διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με τα αμοιβαία ζητήματα που αφορούν τους ισχυρισμούς της κυριαρχίας στο Αιγαίο τα τελευταία 10 χρόνια.
“Τρεις ανώτεροι διπλωμάτες από κάθε πλευρά είχαν συνομιλίες υπό την τήρηση αυστηρών κανόνων ,πως ό, τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν θα διαρρεύσει. Παρ ‘όλα αυτά, η αντίληψη είναι ότι οι διαπραγματευτές ήταν σε θέση να κάνουν σημαντική πρόοδο σε δύσκολα ζητήματα. Ο Παπανδρέου υπαινίχθηκε στη δήλωσή του κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα σχετικά με τις μεθόδους για την επίλυση της εδαφικής διαφοράς στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να επιλύονται σε δικαστήριο της Χάγης », σχολίασε.
Το πρόβλημα των έξι ναυτικών μιλίων.
Η από μακρού υποστήριξη της κυριαρχίας στο Αιγαίο έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το 1996. Η Τουρκία πιστεύει ότι η κάθε πλευρά διαθέτει έξι ναυτικά μίλια (11 χιλιόμετρα) από τις ακτές τους στο Αιγαίο, αλλά η Ελλάδα πιστεύει ότι η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται στα 12 μίλια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία παραπέμπει στον ίδιο νόμο και λέει ότι ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Αιγαίο, λόγω της εγγύτητας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο προς την τουρκική ξηρά. Ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η υφαλοκρηπίδα είναι το μόνο πρόβλημα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της κυριαρχίας που συνδέονται μεταξύ τους και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης.
Σύμφωνα με τον Κεμάλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης καμία πλευρά δεν άφηνε να διαφανεί οποιαδήποτε μείωση των εξοπλισμών των δαπανών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης, αλλά πετούσαν αερολογίες σχετικά με το θέμα.
“Μια ισχυρή πολιτική βούληση έχει προκύψει από τις δύο πλευρές να αυξήσουν τη συνεργασία, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Οι δηλώσεις που γίνονται και από τους δύο πρωθυπουργούς είχαν τη μορφή της αερολογίας προς το σκοπό αυτό », έγραψε.
Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Έγγραφο Στρατηγικής που ετοιμάστηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK), έβαλαν την Ελλάδα ως ο υπ ‘αριθμόν ένα εξωτερική απειλή, αλλά ότι το έγγραφο αυτό θα πρέπει να ξαναγραφτεί το τρέχον έτος.
“Εάν η Τουρκία να αντιληφθεί να πάψει να θεωρεί την Ελλάδα ως την κύρια απειλή και κάνει τις αλλαγές στο εθνικό έγγραφο στρατηγικής της, το οποίο εκπονήθηκε από τον στρατό, αυτό θα βοηθήσει αμφότερες τις χώρες να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους», σχολίασε. Ίσως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα για τα βαθύτερα ζητήματα, αλλά οι παρατηρήσεις του Ερντογάν σχετικά με το οικουμενικό χαρακτήρα του ελληνικού Πατριάρχη έγινε αντιληπτό ως πολλά υποσχόμενο. Όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν ήταν ανήσυχος σχετικά με τον ορισμό του ελληνικού Πατριαρχείου ως «οικουμενικού», είπε, “Όχι, δεν έκανε τους προγόνους μας ανήσυχους, και αυτό δεν μας κάνει ούτε εμάς”.
Δικαιώματα των μειονοτήτων και στις δύο χώρες.
Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, ο πατριάρχης είχε αναγνωριστεί ως οικουμενικός, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, για να αναγνωρίσουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ελληνικού Ορθοδόξου Πατριαρχείου θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή η δήλωση του Ερντογάν απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος υποσχέθηκε να βελτιώσει τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και τόνισε σε συνέντευξή του στην Zaman της Κυριακής ότι η κατασκευή ενός τζαμιού στην Αθήνα, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους για τους μουσουλμάνους της.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Baskin Oran, μπορεί κανείς να ελπίζει ότι μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν της Τουρκίας θα εγείρει το θέμα του καθεστώτος του πατριάρχη.
“Τέλος πάντων, η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το οικουμενικό καθεστώς του πατριάρχη. Αναγνωρίζω ότι μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την Τουρκία “, είπε στην Zaman της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ένα ελληνικό-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ήταν έκρινε επίσης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 επιχειρηματίες από την Τουρκία. Όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι πρωθυπουργοί έθεσαν ως στόχο την αύξηση αυτού του επιπέδου σε $ 5 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Aksu, υπό τις δεδομένες συνθήκες η αύξηση του όγκου συναλλαγών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων και να προετοιμαστεί το έδαφος για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ζητημάτων. Ο Οράν συμφώνησε, αλλά και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ακόμη και σε οικονομικά θέματα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που να έχουν γίνει.
“Οι συνεδριάσεις αυτές θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες εκ των προτέρων. Δεν πήρα τέτοια εντύπωση επί του παρόντος. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί μια λύση όσον αφορά την αερομαχίες πάνω από Αιγαίο, ή η Τουρκία θα πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει ένα ποσό στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα κατά τη διάρκεια αυτού του είδους τις επισκέψεις, θα μπορούσε να δημιουργηθούν απογοητεύσεις, απογοητεύσεις και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον των σχέσεων “, είπε.
Ωστόσο ο Μπαγκίς τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης όλα τα θέματα περί αερομαχίες, θέματα Αιγαίου, Κυπριακό, η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, τον οικουμενικό χαρακτήρα, ένα μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα και των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας – συζητήθηκαν πολύ ανοιχτά. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξαν συμφωνίες βγαίνοντας από την επίσκεψη, απάντησε: «Χρειαζόμαστε χρόνος. Έχουμε υπογράψει όλες αυτές τις συμφωνίες συνεργασίας. Η συνεργασία σε άλλους τομείς και η αντιμετώπιση των ήσσονος σημασίας ζητημάτων, θα φέρουν λύσεις σε άλλα θέματα. “
Το αυτούσιο Κείμενο στην Αγγλική.
Ankara, Athens find right time, right strategy for cooperation.
It is not realistic to expect immediate solutions to the complicated disputes between Greece and Turkey, but analysts argue it is the right time to work on solutions and start improving cooperation on low-profile political subjects.
A Turkish diplomat who was among the 320-member delegation accompanying Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan on his two-day visit to Athens last week said they are aiming to open the way to talks on all kinds of matters so that mutual trust can be established and both countries can in time discuss hard issues.
“This is not a tactic; this is a strategy and a psychological operation aiming to improve confidence-building. We are here for friendship, and we want the Greek side to understand it,” a high ranking diplomat told Sunday’s Zaman.
This is why both prime ministers preferred to exchange views on possible areas of cooperation instead of trying to find solutions to disputes. Within this framework, the first meeting of the new High Level Strategic Cooperation Council convened with the participation of 10 Cabinet ministers from Turkey and seven from Greece. The council will meet at least once a year under the chairmanship of the prime ministers. The respective ministers will meet at least twice a year to explore ways of deepening cooperation in their fields.
Both prime ministers, after signing 22 cooperative agreements in fields including education, the environment, tourism and transportation, strongly underlined that they have the political will to strengthen bilateral relations.
Strong political dialogue emerges.
Turkish chief EU negotiator Egemen Bağış told Sunday’s Zaman that actually not 22, but 23 agreements had been signed. “The 23rd agreement is a friendship agreement between the two prime ministers. This is extremely important. Now there is a strong political dialogue and the will to solve problems,” he said. Associate professor in international relations Fuat Aksu, from Yıldız Technical University, said that talking on various issues and hoping that talking will bring confidence-building has been tried before in bilateral relations between Turkey and Greece; and while it did not bring any solutions, it did cause some improvements. But this time the conditions in both countries and worldwide are different.
“This government of Turkey, since it came to power, has given the impression that it is after compromise in the international arena. It also proved this attitude. Such an approach facilitates a change in the misperception among Greeks that Turkey is a threat. The Turkish government also frequently emphasizes its pursuit of a policy of zero problems with its neighbors. Greek Prime Minister [George] Papandreou has demonstrated many times in the past that he wants a comprehensive solution to the disputes. There is a deep economic crisis in Greece, and they want to reduce their military expenditures,” Aksu told Sunday’s Zaman.
However, he added that internal politics in both countries might be an obstacle to taking concrete steps. According to Aksu, Papandreou, while trying to implement harsh economic measures in his country, might hesitate to take the initiative to solve bilateral disputes in order to refrain from giving leverage to Greek opposition. Aksu argues that a similar situation is also valid for the ruling Justice and Development Party (AK Party), which is involved in a major battle to make several political structural changes with the recent constitutional reform.
But Bağış recalled that while in 1930 Greece declared bankruptcy, in 1932 the leaders of the two countries at that time, Venizelos and Atatürk, nominated each other for the Nobel Peace Prize. “In order to solve the problems between the two countries courage and the backing of the public are needed, and both prime ministers have these attributes,” Bağış said.
According to Today’s Zaman columnist Lale Kemal, both countries have entered a period in which conditions dictate that they should begin substantive talks on resolving their deep-rooted sovereignty problems over the Aegean Sea.
“The more the two countries increase cooperation on low politics, non-military issues, the more trust will be created to prepare the groundwork to tackle thorny issues,” she wrote in a May 20 article.
Kemal recalled that the two countries have held exploratory talks on their mutual issues concerning sovereignty claims in the Aegean Sea over the past 10 years.
“Three senior diplomats on each side have been holding talks and have so far abided by strict rules that whatever is discussed behind closed doors would not be leaked. Nevertheless, the understanding is that negotiators have been unable to make important progress on difficult issues. Papandreou hinted in his statement during Erdoğan’s visit to Athens that an agreement might be reached soon on the methods of resolving the territorial dispute in the Aegean, repeating the Greek position that those issues should be resolved in court in The Hague,” she commented.
Six nautical miles problem.
The long-standing sovereignty claims in the Aegean Sea brought both countries to the brink of war in 1996. Turkey believes that each side possesses six nautical miles (11 kilometers) off their shores in the Aegean, but Greece believes its continental shelf extends to 12 miles under the International Law of the Sea. Turkey refers to the same law and says this rule cannot apply in the Aegean because of the proximity of the Greek islands in the Aegean to the Turkish landmass. While the Greek side considers the continental shelf the only problem, Turkey argues that territorial waters and airspace sovereignty are linked to each other and should be addressed as well.
According to Kemal, during the visit neither side hinted at any reduction in arms spending as part of efforts to diffuse tension, but they flew trial balloons on the issue.
“A strong political will has emerged on both sides to increase cooperation, which may pave the way for a reduction in military expenditures. Statements made by both prime ministers were in the form of trial balloons flown to this end,” she wrote.
She recalled that the National Strategy Document which was prepared by the National Security Council (MGK) put Greece as the number one foreign threat but that this document will be rewritten this year.
“If Turkey stops perceiving Greece as the main threat and changes its national strategy document, which is prepared by the army, this will help both countries reduce their military expenditures,” she commented.
Maybe no concrete steps were taken on the deeper issues, but the remarks of Erdoğan regarding the ecumenical status of the Greek Orthodox patriarch has been perceived as promising. When Erdoğan was asked if he was uneasy about the definition of the Greek Orthodox patriarch as “ecumenical,” he said, “No, it did not make our ancestors uneasy, and it does not make us uneasy, either.”
Rights of minorities in both countries.
During Ottoman rule, the patriarch was recognized as ecumenical, but Turkey claims that to recognize the ecumenical status of the Greek Orthodox Patriarchy would be a violation of the Lausanne Treaty. This statement of Erdoğan was praised by his Greek counterpart, who promised to improve the rights of Muslim minorities in Greece and underlined in an interview with Sunday’s Zaman that the construction of a mosque in Athens is an obligation of the Greek state for its Muslims.
According to Professor Baskın Oran, one can hope that after Erdoğan’s remarks Turkey will raise the issue of the status of the patriarch.
“Anyway, Turkey has nothing to do with the ecumenical status of the patriarch. To recognize it might bring many advantages to Turkey,” he told Sunday’s Zaman.
During Erdoğan’s visit, a Greek-Turkish business forum was also held, with the participation of more than 100 businessmen from Turkey. Trade volume between the two countries is around $2.5 billion, and the prime ministers set a target of increasing this level to $5 billion within the next five years. According to Aksu, under the given circumstances an increase in trade volume might pave the way to improving relations and prepare the groundwork for tackling larger issues. Oran agreed but also recalled that during the visit, even on economic issues no concrete steps were taken.
“Such meetings should be well prepared beforehand. I did not get the impression of this. At least a solution regarding the dogfights over Aegean should have been announced, or Turkey should have declared that it would invest a certain amount in Greece. If there are no concrete steps during these kinds of visits, it might create disappointments, and disappointments might negatively affect the future of the relations,” he said.
However Bağış underlined that during the visit all the issues — dogfights, Aegean issues, Cyprus, the Turkish minority in Greece, the ecumenical status, a mosque in Athens and illegal migrants entering Greece through Turkey — were discussed very openly. When he was asked why no agreements came out of the visit, he replied: “We need time. We signed all these cooperative agreements. Cooperation in other fields and tackling minor issues will bring solutions to other issues.”

Read more...

«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»


Για μεθόδευση που οδηγεί στην «γκριζοποίηση και διχοτόμηση της Θράκης» καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Π. Παύλου, με αφορμή το δρομολογούμενο πρόγραμμα που αφορά την «εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της Θράκης.
Το υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλει ο καθηγητής, «μεθοδεύει βήμα προς βήμα την τουρκοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Θράκης», καθώς βάσει του προγράμματος, για την υλοποίηση του οποίου θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη γίνει πρόσκληση στα ΑΕΙ της χώρας ώστε να υποβάλουν προτάσεις:
α) Σχεδιάζεται η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία της Θράκης,
β) δημιουργούνται δίγλωσσα νηπιαγωγεία,
γ) προάγεται η διαφοροποιημένη παιδαγωγική και
δ) υποβιβάζεται η ελληνική σε δεύτερη γλώσσα.

«Τέτοιες μεθοδεύσεις όχι μόνον δεν προάγουν μια ισότιμη φιλία και συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά αντίθετα δυναμιτίζουν τη φιλία των δύο λαών, αφού δημιουργούν όρους υποτέλειας του ενός στον άλλον», καταλήγει ο κ. Παύλου.
Ξάνθη, 13 Μαΐου 2010
Προς
Την Υπουργό Παιδείας
Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: Το νέο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» του Υπουργείου Παιδείας ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για την τουρκοποίηση της εκπαίδευσης στη Θράκη και τον υποβιβασμό της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Προσωπικά, πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας και της γόνιμης -σε κάθε επίπεδο- συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά όχι με όρους υποτέλειας.
Μελετώντας την νέα Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, της 23ης/3/2010 προς τα Α.Ε.Ι. της χώρας, για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Πράξης: «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» για τα έτη 2010-2013, αισθανόμαστε ότι, ή εμείς έχουμε χάσει τα λογικά μας και παραλογιζόμεθα ή εδώ στη Θράκη συμβαίνουν παράλογα πράγματα.
Διότι, εάν είχαμε αντίστοιχες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας για την εισαγωγή, παραδείγματος χάριν, της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα τουρκικά δημόσια σχολεία της Κωνσταντινούπολης, θα ήταν τότε κάπως κατανοητή η λογική του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα όμως, η όλη μεθόδευση προκαλεί εύλογη έκπληξη και απορία, την στιγμή μάλιστα που ευρισκόμαστε ενώπιον μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας του τουρκικού επεκτατισμού να ποδηγετήσει τη Θράκη, αφού είναι γνωστό ότι το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή έχει υπερβεί τα όρια των διπλωματικών του ευθυνών και λειτουργεί ως άτυπο Υπουργείο Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αντί να προάγει –όπως οφείλει- την δημόσια ελληνική εκπαίδευση στη Θράκη δίνοντας τη δυνατότητα –πέραν των χριστιανών- και σε όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να μορφώνονται ισότιμα όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, μεθοδεύει βήμα προς βήμα την τουρκοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Θράκης.
Διερωτώμεθα, εάν τα χρήματα του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν –εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης- να προορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας για να προετοιμάζεται το έδαφος, προκειμένου να εισαχθεί η τουρκική γλώσσα σε ολόκληρη την δημόσια εκπαίδευση της Θράκης και συγχρόνως να υποβιβάζεται η ελληνική σε δεύτερη γλώσσα. Διότι αυτό ακριβώς είναι κατ’ ουσίαν το περιεχόμενο και ο στόχος της ανωτέρω Πρόσκλησης.
Επιπλέον, αντί το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να εστιάσει στην αξιοποίηση των προς διάθεση κονδυλίων για τη διεύρυνση και τη δημιουργία νέων δημόσιων σχολείων στη Θράκη, ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή της, δαπανά από το 1997 μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην κατεύθυνση υλοποίησης Προγραμμάτων, τα οποία δυστυχώς δεν δημιουργούν ουδεμία μόνιμη και βιώσιμη υποδομή στην εκπαίδευση. Ενώ, μόλις αυτού του είδους τα Προγράμματα περατωθούν και αφού έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά, δεν απομένει καμία ουσιώδης υφιστάμενη δομή και επιστρέφουμε πάλι στην αρχή, όπως έχουμε δείξει και σε άλλες επιστολές μας.
Πιο συγκεκριμένα, στις Ενότητες της εν λόγω Πρόσκλησης, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «… Μελέτη με αντικείμενο την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας … στα δημόσια σχολεία της Θράκης… υλοποίηση του μέτρου εισαγωγής της διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Επεξεργασία αναλυτικού προγράμματος για την τουρκική γλώσσα… Διαμόρφωση Προτάσεων …για τα εκπαιδευτικά υλικά και βιβλία διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία…» (Σελίδες 6,7,8,9 της Πρόσκλησης).
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν νέες παραχωρήσεις προς τον τουρκικό επεκτατισμό που πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν διανοείτο να πράξει. Η εν λόγω δε μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας θεωρούμε ότι υποκαθιστά και επί της ουσίας ακυρώνει όλη την ελληνική διπλωματία και την μέχρι σήμερα ισορροπημένη πολιτική στην Θράκη, στην οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Παράλληλα, το ίδιο πρόγραμμα προωθεί τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, έτσι ώστε η τουρκοποίηση όλων των Μουσουλμάνων της Θράκης, συμπεριλαμβανομένων των Πομάκων και των Τσιγγάνων (που αποτελούν περίπου τα 2/3 της μουσουλμανικής μειονότητας), να αρχίζει -με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- από τη νηπιακή ακόμη ηλικία.
Τραγικότερο δε όλων είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την ανωτέρω Πρόσκληση: «…Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα είναι: νέες παιδαγωγικές μέθοδοι, διαφοροποιημένη παιδαγωγική, … διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» (σελ. 8 της Πρόσκλησης).
Στην Θράκη επομένως, του 2010, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, α) μελετά και σχεδιάζει επίσημα την εισαγωγή της τουρκικής σε όλα τα δημόσια σχολεία, β) δημιουργεί δίγλωσσα νηπιαγωγεία, για τα οποία δεν προνοεί κατά τον σχεδιασμό του την χρήση των άλλων μητρικών γλωσσών της μειονότητας (πομακική και τσιγγανική), γ) προάγει διαφοροποιημένη παιδαγωγική, δ) υποβιβάζει την ελληνική σε δεύτερη γλώσσα. Φοβούμαστε δε, ότι μετά από τη Θράκη σειρά έχει η υπόλοιπη Ελλάδα και τα υπόλοιπα δημόσια ελληνικά σχολεία να υποστούν τον διαπολιτισμό του Υπουργείου Παιδείας και τον υποβιβασμό της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα, αφού παντού πλέον υπάρχουν μουσουλμάνοι πολίτες.
Για τα ανωτέρω το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει για τους επόμενους 36 μήνες 10 εκατομμύρια ευρώ, εν μέσω περικοπών συντάξεων, μισθών και νέων φορολογικών αυξήσεων. Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτήν την προσβλητική για τη Δημοκρατία και την επιστημονική δεοντολογία μεθόδευση.
Ζητούμε από εσάς, Κυρία Υπουργέ, αλλά και από τον Πρωθυπουργό, τους Βουλευτές της Θράκης και σύσσωμο το ελληνικό Κοινοβούλιο, να ανασταλούν άμεσα αυτές οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες οδηγούν απευθείας στη γκριζοποίηση και διχοτόμηση της Θράκης. Συγχρόνως, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή εγκλωβίζουν τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνησή του αλλά και την ελληνική πολιτική σε μια μη αντιστρεπτή κατάσταση πραγμάτων.
Για αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε σχετική επιστολή μας.
Τέλος, επισημαίνοντας το προφανές, ότι τέτοιες μεθοδεύσεις όχι μόνο δεν προάγουν μια ισότιμη φιλία και συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά αντίθετα, δυναμιτίζουν την φιλία των δύο λαών, αφού δημιουργούν όρους υποτέλειας του ενός στον άλλο, σας ζητούμε α) να ακυρώσετε άμεσα την εν λόγω Πρόσκληση, β) να την αναπροσαρμόσετε, αφού προηγηθεί διαβούλευση επιστημόνων από όλα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., γ) να περιορίσετε την Πρόσκληση σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λοιπής εκπαιδευτικής στήριξης και, δ) ο σχεδιασμός της νέας Πρόσκλησης να προβλέψει ισότιμη μεταχείριση όλων των μητρικών γλωσσών της μουσουλμανικής κοινωνίας.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Γεώργιος Π. Παύλου
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ.

Read more...

Το περσικό σύμπλεγμα της Τουρκίας.


Η μονόπλευρη εξέταση της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει ν’ ανακαλύψουμε το περσικό της σύμπλεγμα. Η Περσία είναι διαχρονικά η αυτοκρατορία του κέντρου. Κι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις το κέντρο βάρους κι άλλων αυτοκρατοριών, ακόμα και αυτής του Μέγα Αλέξανδρου.
Στον τομέα της θρησκείας, η Περσία παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο κι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς λαούς του Ισλάμ. Στον τομέα του πολιτισμού, η Περσία είναι μία από τις κορυφές, όχι μόνο του ισλαμικού κόσμου αλλά και της ανθρωπότητας. Όλα αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία είναι πολλά για έναν γείτονα. Κι όπως η μίμηση είναι το πρώτο στάδιο του θαυμασμού, δεν ξαφνιάζει κανέναν ειδικό η προσπάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να λειτουργήσει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο βέβαια, αλλά πάνω στο ίδιο έδαφος.

Όμως για να γίνει αντάξια και να μπορέσει να υλοποιήσει το όνειρό της, δηλαδή να ξεπεράσει ακόμα και την εμβέλεια της Περσίας, δεν αρκεί να έχεις τις ίδιες διεκδικήσεις, πρέπει να έχεις τους ίδιους εχθρούς και βέβαια να τους εξοντώσεις πιο αποτελεσματικά. Στον τομέα της φρίκης, η Τουρκία κατάφερε να κάνει την καινοτομία με τη γενοκτονία. Σ’ αυτό το σημείο εμπλέκεται κι ο ελληνισμός. Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες κι η Σαλαμίνα είναι στίγματα που δεν ξέχασε η ανθρωπότητα. Το θέμα δεν είναι αν ήταν νίκες ή ήττες, αλλά μάχες πολιτισμού και στρατηγικής. Κι η ύπαρξη της Τουρκοκρατίας για 400 χρόνια δεν μπόρεσε να σβήσει αυτές τις μνήμες και τις θυσίες. Για την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ασήμαντη και δεν αποτελεί παρά μόνον ένα πέρασμα, μία πρόσβαση στην Ευρώπη. Όμως για το σύμπλεγμά της είναι και παραμένει ένα ενοχλητικό σύμβολο.
Στην πραγματικότητα, την έχει μετατρέψει στο εξής νοητικό σχήμα. Η Ελλάδα είναι για την Ευρώπη, ότι ήταν οι Θερμοπύλες για την Αθήνα. Και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό σε όλους, η Ελλάδα είναι οι Θερμοπύλες της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο η πατρίδα μας έχει σημασία, όχι για το βαθύ κράτος, αλλά για τη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή του Νεοθωμανισμού. Το να γίνει κατανοητό σε όλους είναι απλώς θέμα χρόνου, αλλά είναι ήδη μία πραγματικότητα. Το πρόβλημα του περσικού συμπλέγματος δεν είναι η ύπαρξή του αλλά οι επιπτώσεις του.

Read more...

Νέες τουρκικές παραβιάσεις


Τον εθνικό εναέριο χώρο παραβίαζαν τουρκικά μαχητικά, την ώρα της επιμνημόσυνης δέησης για τον σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου 2006, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.
Ενας σχηματισμός από επτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο παραβιάσεις νότια - νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τέσσερα από αυτά να είναι οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι παραβιάσεις έγιναν Κυριακή, ημέρα κατά την οποία η τουρκική πολεμική αεροπορία πολύ σπάνια δραστηριοποιείται στο Αιγαίο.

Read more...

Το αναδυόμενο άστρο της πολυμέτωπης τουρκικής διπλωματίας


Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, η Τουρκία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μετά την επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Άγκυρα και την υπογραφή της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, ακολούθησε η κατά γενική ομολογία θετική επίσκεψη Έρντογαν στην Αθήνα. Στη συνέχεια, η Τουρκία πρωτοστάτησε από κοινού με τη Βραζιλία στην υπογραφή της συμφωνίας με το Ιράν, με την οποία επιδιώκεται να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία, ήταν και η πιο σημαντική. Όχι αδικαιολόγητα, μία ατμόσφαιρα θριάμβου πλανάται πάνω από την τουρκική διπλωματία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Έρντογαν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα έπεισαν τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντί – Νεζζάντ να δεσμευθεί σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ώστε να αποτραπεί η επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν. Η συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη στην Τεχεράνη υπήρξε απόρροια κοινής προσπάθεια παροχής «υπηρεσιών καλής θελήσεως» από την Τουρκία και τη Βραζιλία. Κι οι δύο χώρες αποτελούν την τρέχουσα περίοδο μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και μέλη του G20, των είκοσι δηλαδή μεγαλύτερων οικονομιών. Οι ηγεσίες τους επιθυμούν μία μεγαλύτερη ανάμιξη στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Και οι δύο χώρες θεωρούνται παράλληλα ανερχόμενες δυνάμεις στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Τεχεράνη, το Ιράν ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει 1200 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία. Ως αντάλλαγμα για το εμπλουτισμένο ουράνιο που θα παραδώσει προς φύλαξη, λάβει εντός ενός έτους καύσιμα. Η συμφωνία για ανταλλαγή του εμπλουτισμένου ουρανίου με καύσιμα αποτελεί πραγμάτωση των όρων που η ομάδα «5+1» – των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας – ζητούσε από το Ιράν να αποδεχθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων διπλωματικών επαφών.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, το Ιράν έστειλε προς τη Δύση το μήνυμα πως συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για το μη Πολλαπλασιασμό των Πυρηνικών Όπλων, αλλά παράλληλα θεωρεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμά του. Η Τουρκία τόνισε πως στηρίζει τη θέση αυτή του Ιράν σχετικά με το δικαίωμά του στην ειρηνική χρήση ατομικής ενέργειας, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την επιθυμία της τουρκικής διπλωματίας για μία Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα. Τις θέσεις αυτές της Τουρκίας είχε εκφράσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο Έρντογαν κατά τη συνάντησή του με τον Ντμίτρι Μεντβέντεβ.

Ο Τουρκικός τύπος υποδέχθηκε τη συμφωνία της Τεχεράνης με θριαμβικούς τίτλους. «Το δίδυμο που έσωσε τον κόσμο», «Έρντογαν και Λούλα: το αποτέλεσμα» έγραψε η φιλελεύθερη Ταράφ, ενώ τίτλοι όπως «Η Τουρκία παντού», «Το λαμπερό άστρο του Νταβούτογλου» κατέκλυσαν ακόμη και τις εφημερίδες που διατηρούν επιφυλακτική στάση έναντι της κυβέρνησης Έρντογαν. «Με ευχές για την παγκόσμια ειρήνη» δήλωσε ο Έρντογαν, ενώ ο Νταβούτογλου έσπευσε να τονίσει πως η συμφωνία είναι η πρώτη πολιτική συμφωνία που το Ιράν υπογράφει με τη Δύση, μετά από εκείνη για την απελευθέρωση των ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1981. Ο Τούρκος διεθνολόγος, με ειδίκευση στα θέματα Μέσης Ανατολής, Τζεγκίζ Τσαντάρ, σημειώνει πως κανείς στη Δύση δεν εμπιστεύεται το Ιράν, ενώ παράλληλα το Ιράν δεν τολμά να εμπιστευθεί κανέναν απολύτως. «Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπιστοσύνη που το Ιράν έδειξε στην Τουρκία είναι πολύ σημαντική» εξηγεί.

Έντονη είναι η διαφωνία μεταξύ των Τούρκων αναλυτών σχετικά με το πόσο βιώσιμη είναι η τριμερής συμφωνία με το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τόσο οι δυτικές κυβερνήσεις, όσο και οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν, εκφράζουν σχετικά τις επιφυλάξεις τους. Ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου δήλωνε πως μετά την υπογραφή από το Ιράν της συμφωνίας, η Δύση δεν έχει λόγο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν. Στην περίπτωση ψηφίσματος περί νέων κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόσο η Τουρκία όσο και η Βραζιλία θα καταψηφίσουν την πρόταση, σημείωσε. Παράλληλα, προειδοποίησε τις δυτικές χώρες πως απειλές για κυρώσεις κατά του Ιράν ενδέχεται να τορπιλίσουν τη συμφωνία, στρέφοντας την κοινή γνώμη του Ιράν εναντίον της. Παράλληλα, ο Έρντογαν προειδοποίησε το Ιράν πως οποιαδήποτε παράβαση των όρων της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωσή του, καθώς Τουρκία και Βραζιλία δε θα σταθούν στο πλευρό της Τεχεράνης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακόμη και οι αναλυτές που θριαμβολογούν με τη συμφωνία, όπως ο Τσαντάρ αλλά και η Γιασεμίν Τσογκάρ της Ταράφ, σημειώνουν πως οι αντιδράσεις από το δυτικό στρατόπεδο ήταν πιο χλιαρές απ’ ότι αναμενόταν. Εκφράζεται μάλιστα σχετικά κάποια πικρία, καθώς οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η τριμερής συμφωνία περιέχει ακριβώς τους όρους στους οποίους οι δυτικές δυνάμεις ζητούσαν από το Ιράν να συμφωνήσει τον περασμένο Οκτώβριο. Η αμερικανική ωστόσο πλευρά κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι η παρούσα συμφωνία δεν κατόρθωσε να διαψεύσει τους φόβους τους πως τελικός στόχος του Ιράν είναι να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, είναι διάχυτη η εντύπωση στη Ουάσιγκτον πως η συμφωνία δεν είναι παρά μία απόπειρα του Ιράν να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσει, τουλάχιστον, την όποια επιβολή κυρώσεων. Η Γιασεμίν Τσονγκάρ επικαλείται πηγές της στην Ουάσιγκτον και ισχυρίζεται πως στο State Department κυριαρχεί η εντύπωση πως η ανταλλαγή των 1200 κιλών ουρανίου δεν επαρκεί, και δεν πείθει πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η ποσότητα ουρανίου που θα παραδοθεί στην Τουρκία δεν αντιστοιχεί παρά στο ήμισυ των αποθεμάτων του Ιράν, τονίζουν οι πηγές αυτές της αμερικανικής διπλωματίας σύμφωνα με την Τσογκάρ. Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δέχονται πως οι δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να δουν τη συμφωνία ως ατελή και ενέχουσα προβλήματα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των κύριων τουρκικών εφημερίδων.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Οκτώβριο οφείλεται στη σθεναρή αντίσταση όλων των πολιτικών παρατάξεων στο Ιράν, ακόμη και των πιο φιλελεύθερων οπαδών της πολιτικής μεταρρύθμισης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Λόγος της πάνδημης αντίθεσης ήταν η πεποίθηση πως η επιμονή της Δύσης για τη μεταφορά του Ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό αποτελούσε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράν. Σήμερα, η κατάσταση στο Ιράν είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Οι περισσότερες εφημερίδες των μεταρρυθμιστών υποστηρίζουν την προσέγγιση με τη Δύση και άρα και τη συμφωνία, και καλούν τον Αχμαντί-Νεζζάντ να τηρήσει τους όρους της. Η εφημερίδα των σκληροπυρηνικών Τζομχουρί-γε-Εσλαμί, που βρίσκεται υπό τον απευθείας έλεγχο του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, στηλίτευσε τη συμφωνία ως «παράδοση, υποχώρηση στους τραμπουκισμούς της Δύσης». Ωσότσο, η Κεϊχάν, έτερος στυλοβάτης του θεοκρατικού καθεστώτος, εκφράσθηκε υπέρ της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι αποτελεί έκφραση της καλής θέλησης του Ιράν. Η συμφωνία καταρρίπτει τα επιχειρήματα της δύσης, με τα οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, υποστηρίζει.

Η Φεράι Τουντζ της Χουριέτ είναι πολύ πιο επιφυλακτική. Θεωρεί πως η συμφωνία της Τεχεράνης κινδυνεύει να «μπει στο ράφι» πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των σχετικών εγγράφων. Πέραν από τις δυναμικές στην Τεχεράνη, η δημοσιογράφος θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατόρθωσαν – μετά από μακρόχρονες προσπάθειες – να πείσουν τη Ρωσία και την Κίνα, τα μόνα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ταχθούν υπέρ των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο αγώνας της Ουάσιγκτον να πείσει τις δύο αυτές δυνάμεις να συστρατευθούν με το State Department στο θέμα του Ιράν υπήρξε ζήτημα κριτικής πολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, τονίζει. Τις επόμενες ημέρες, η Ουάσιγκτον θα επιδοθεί σε ένα νέο αγώνα να σώσει αυτή την ομοφωνία στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Τεχεράνη θα παλαίψει για να την καταρρίψει.

Ο Τσαντάρ πάλι υπονοεί πως οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται ενοχλημένες από τη σημασία της Τουρκίας στα διπλωματικά παίγνια, που αυξάνεται κατακόρυφα. Την ίδια περίοδο, η σημασία των άλλοτε Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης μειώνεται εξίσου γρήγορα και δραστικά, καθώς τείνουν πια να μετατραπούν σε «χώρες μεσαίας σημασίας», έχοντας απωλέσει τον άλλοτε καθοριστικό τους ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. «Τεκτονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο διεθνές σύστημα» υποστηρίζει ο βετεράνος διεθνολόγος.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εκτιμήσεις για το μέλλον της συμφωνίας, η γενική συμφωνία είναι πως η υπογραφή της αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία. Μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα βρέθηκε τρεις φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με το βλέμμα όλου του κόσμου στραμμένο στον Έρντογαν και τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνουν οι αναλυτές. «Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία τοποθετήθηκε στο χάρτη των διεθνών σχέσεων ως μία χώρα ικανή, με επιρροή και βαρύτητα, που προκαλεί την εμιστοσύνη» γράφει ο Τζεγκίζ Τσαντάρ.. Καθόσον μάλιστα η Τουρκία ενδιαφέρεται πλέον και δρα για την επίλυση όχι μόνο των δικών της ζητημάτων, αλλά και εκείνων των γειτόνων της, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο των δυτικών δυνάμεων, που δεν μπορούν να την αγνοήσουν. Αυτή είναι η γενική εκτίμηση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και αναλυτές σπεύδουν να σημειώσουν πως η επιτυχία της Τεχεράνης έλαβε χώρα μετά τις υψηλού επιπέδου επαφές με τη Ρωσία και την Ελλάδα. Όλοι τονίζουν πως η διπλωματική δράση της κυβέρνησης Έρντογαν είναι πολυμέτωπη, και συνεπώς δεν αφήνει χώρο για τις ανησυχίες που συχνά εκφράσθηκαν στο δυτικό τύπο για δήθεν «αλλαγή άξονα» στην εξωτερική πολιτική από τον Νταβούτογλου. Τα σχετικά δημοσιεύματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυριζόμενα ότι η Τουρκία είχε εγκαταλείψει την πρόσδεσή της στο δυτικό στρατόπεδο και έριχνε όλο της το βάρος στον Ισλαμικό κόσμο.

Δε θα έχει, τελικά, τόση σημασία για την Τουρκία το εάν η συμφωνία θα κατορθώσει να αποτρέψει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, οπότε η πρωτοβουλία θα θεωρηθεί επιτυχής. Για την Τουρκία, αυτό που πραγματικά μετρά είναι η έντονη παρουσία της στη διπλωματική σκακιέρα, αλλά και το γεγονός ότι κατόρθωσε να αναπτύξει μία αυτοτελή από τις ΗΠΑ και τη Δύση πολιτική. Η πολιτική αυτή αναπτύσσεται σε πολλαπλά μέτωπα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιφέρεια. Η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα «ισχυρής, αποφασιστικής, έξυπνης εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο διευθυντής της Ταράφ Αχμέτ Αλτάν. Γενική εκτίμηση των παρατηρητών, ότι οι καρποί της πολυμέτωπης διπλωματικής επίθεσης της χώρας θα συλλεγούν στο μέλλον.

Ο ίδιος ο Αλτάν, ωστόσο, επεσήμανε μία «κωμική αντίφαση». Η ηγεσία της Τουρκίας, που έχει αποδοθεί σε μία προσπάθεια να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, και προεχόντως το Κουρδικό. Από τη μια, το δίδυμο Έρντογαν – Νταβούτογλου προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία ως μία χώρα παγκόσμιας βαρύτητας, ταγμένη στην ειρηνική επίλυση κάθε προβλήματος της περιφέρειάς της. Από την άλλη, παντελής φαντάζει η έλλειψη προόδου στα φλέγοντα εσωτερικά ζητήματα, με το Κουρδικό να συνεχίζει να προκαλεί θανάτους και αναστάστωση στο εσωτερικό της χώρας. Αν στο εξωτερικό ο Έρντογαν φαντάζει «ηγέτης παγόσμιας εμβέλειας», στο εσωτερικό κινδυνεύει να θεωρηθεί «αδύναμος πρωθυπουργός». Προφανώς, ο Αλτάν επιθυμεί να προκαλέσει τον ευερέθιστο Έρντογαν να τον διαψεύσει, αναλαμβάνοντας δράση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP