Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Απροστάτευτη είναι η Κύπρος εάν επιτεθεί ο τουρκικός στρατός


Η είδηση, που είναι κοινό μυστικό στους αξιωματικούς που υπηρετούν στην Κύπρο, αποτελεί «βόμβα» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Πληροφορίες από το νησί της Αφροδίτης μας μεταφέρουν πως εδώ και καιρό έχει αρχίσει, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, η άρση των ναρκοπεδίων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας. Μάλιστα, η άρση – εκκένωση των ναρκοπεδίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής (πράσινη γραμμή) με το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, οι στρατιωτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή του κυρίου Χριστόφια, ο οποίος δείχνει να γίνεται περισσότερο από διαλλακτικός στις παράλογες τουρκικές αιτιάσεις.

Το Τάγμα Εκκαθαρίσεων Ναρκοπεδίων Ξηράς, έχει αναλάβει τον ρόλο του αποδομητή της Κυπριακής άμυνας, αφού η Εθνική Φρουρά πήρε σαφή εντολή να εκκαθαρίσει όλα τα ναρκοπέδια που βρίσκονται διάσπαρτα στη Πράσινη Γραμμή και να τα αντικαταστήσει με εικονικά ναρκοπέδια, μέχρι το τέλος του 2011!!! Μάλιστα, τα εικονικά αυτά ναρκοπέδια διατηρούνται για λόγους εκφοβισμού των λαθρομεταναστών και θα λειτουργούν ως «τεχνητό κόλλημα» απέναντι σε πιθανή λαθρομεταναστευτική εισρροή… Εάν όμως σκεφθεί κανείς πως στην Κύπρο δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, τότε μένει να αναρωτηθούμε εάν η ύπαρξη των εικονικών ναρκοπεδίων έχει σχέση με την παραπλάνηση του πληθυσμού του νησιού και ιδιαίτερα των κυπρίων κατοίκων που διαμένουν κοντά στην πράσινη γραμμή…
Σαφέστατα, υπάρχει εμπαιγμός απέναντι στους Κύπριους, οι οποίοι θα βλέπουν ναρκοπέδια, χωρίς να γνωρίζουν πως η ύπαρξή τους είναι προσχηματική και αφορά αποκλειστικά στην παραπλάνησή τους. Ο λόγος, που εικάζεται, για την ύπαρξη αυτών των «τυπικών-ανενεργών ναρκοπεδίων», είναι πως η κυβέρνηση του κυρίου Χριστόφια δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής και κοινωνικής έντασης μέσα από διαμαρτυρίες πολιτικών κομμάτων ή μέσω πορειών διαμαρτυρίας για την συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη πολιτική.
Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο είναι άκρως ανησυχητικό, αφορά εφοδιασμό με πολεμοφόδια, που για λόγους οικονομίας γίνονται από την Κίνα και δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα…! Η οικονομία φαίνεται πως για τον κύριο Χριστόφια αποτελεί όπλο, ικανό να τον σώσει σε περίπτωση που υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις από την τουρκική πλευρά.
Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν (μέχρι στιγμής έχει υπάρξει διασταύρωση που τις επιβεβαιώνει), τότε η Κύπρος βρίσκεται άοπλη, με πολιτική ευθύνη, μπροστά σε ένα νέο πιθανό Αττίλα…
Πώς σκοπεύουν, άραγε, να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την διακοπή της εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων της κυβέρνησης Χριστόφια;
Είδομεν…

Read more...

Ανακολουθίες και αυτοδιαψεύσεις


Οι Έλληνες πολίτες δέχονται το τελευταίο διάστημα μία ανηλεή και άνευ προηγουμένου ψυχολογική επίθεση απόρροια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και της ασάφειας των επιδιώξεων στα λεγόμενα ανοιχτά Εθνικά Θέματα. Μπορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχώρησε στη διάψευση τόσο του δημοσιεύματος της έγκριτης Κύρας Αδάμ στην Ελευθεροτυπία όσο και του δημοσιεύματος της Real News ότι μελετάται η μείωση της δύναμης της ΕΛΔΥΚ, ωστόσο η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη από τη στιγμή που επιμελώς αποκρύπτει το περιεχόμενο των επιστολών Παπανδρέου-Erdogan. Από την απίστευτη ασυνεννοησία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα του ένστολου προσωπικού και το ζήτημα των καταστάσεων επιβιβάσεως των οπλιτών, μέχρι την κατάργηση των μηχανοκίνητων παρελάσεων και την ακύρωση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στις ελληνικές πρεσβείες ανά το κόσμο, τα συναρμόδια υπουργεία κατάφεραν να καταρρακώσουν το Ηθικό και να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό και φόβο για τους μελλοντικούς κυβερνητικούς χειρισμούς στα ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Επί της ουσίας, αν όντως δηλαδή η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποια πρόταση για διευθέτηση των διμερών ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο που θα κάνει τη Συμφωνία της Μαδρίτης να φαντάζει ...εθνική επιτυχία μπροστά της, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το πάντα καλά ενημερωμένο "Δραγουμάνο":
"Σενάρια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και που δείχνουν ότι η επεξεργασία τους γίνεται από μικτή Επιτροπή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με την πλήρη συγκατάνευση των μελών της κυβέρνησης, προετοιμάζουν την «απώλεια» του ανατολικού Αιγαίου από το χώρο πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαν κύριοι λόγοι αναφέρονται τόσο το οικονομικό κέρδος (περίπου 2 δις ευρώ) όσο και το γεγονός πως έτσι θα επέλθει «ειρήνευση» με την Τουρκία. Τα σχέδια αυτά παρακολουθούν, εκ του σύνεγγυς ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, κ. Παπαδόπουλος ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ανυπεθα Π. Μπεγλίτης. Στόχος είναι να ετοιμαστεί πριν τα τέλη Μαρτίου πλήρης πρόταση που θα υποβληθεί στο Μαξίμου προκειμένου να λάβει την οριστική απόφαση ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, δεν αποκλείεται τις «βασικές αρχές» της πρότασης αυτής να συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός με την Χίλαρι Κλίντον, επιδιώκοντας να παρουσιάσει «κινητικότητα» στα Έλληνο – Τουρκικά. (...) Αν και τελικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου φέρεται να είναι η παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης προς την Τουρκική πλευρά επισήμως στη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, ήδη ένα προσχέδιο έχει προωθηθεί στην Άγκυρα προκειμένου να υποδείξει αντίστοιχες δικές της θέσεις προκειμένου να υπάρξει τελικός συμβιβασμός."
Όλα αυτά δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι η στρατηγική για την "εξημέρωση του θηρίου" (ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, σύμφωνα με τη πολιτικώς ορθή ορολογία) απέτυχε παταγωδώς.

Read more...

Με ελληνική υπογραφή η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό;


Ελευθεροτυπία, 08/03/2010

"Το σημερινό δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην Ελευθεροτυπία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", τoνίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος συμπληρώνοντας: "Το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς".
"Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία - την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή - προσεγγίσεις, όπως αυτή του δημοσιεύματος, δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας".


Read more...

H Eλλάδα απέναντι σε μια πυρηνική Τουρκία


Έχουμε αναφερθεί κατ΄επανάληψη στο εφιαλτικό σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια Τουρκία που θα έχει στη κατοχή της Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Β. Νetanyahu έκρουσε και επίσημα το κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη πυρηνικοποίηση της Τουρκίας, στην περίπτωση που το Ιράν επιτύχει τελικά το στόχο του και προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η πυρηνική επιλογή (nuclear option) της Άγκυρας δεν εδράζεται σε κάποιες υπερεκτιμημένες αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ή σε απαισιόδοξες προβλέψεις διεθνών αναλυτών, αλλά στο κλασσικό δίλημμα ασφαλείας που θα αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα την επομένη μιας ιρανικής πυρηνικής δοκιμής. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Stephen Rosen έγραφε τον Οκτώβριο του 2006 στην έγκριτη επιθεώρηση Foreign Affairs ότι οι ΗΠΑ θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από τη Τουρκία και την Αίγυπτο, θέση την οποία υπερθεματίζει και έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής το 2008 προβλέπoντας πυρηνικοποιηση της Τουρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για την ακρίβεια, η Τουρκία εκπληρώνει ήδη δύο από τα κυριότερα κίνητρα που οδηγούν ένα κράτος στην απόφαση απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου:


1. Τον εκκολαπτόμενο πυρηνικό κίνδυνο
Η Τουρκία αισθάνεται απειλή για την ασφάλειά της από το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Τεχεράνη, ακόμα και αν η ίδια δεν θεωρεί προς το παρόν ότι αποτελεί στόχο.
2. Η φιλοδοξία για ανάδειξη σε υπερδύναμη τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
Τόσο ο κεμαλικός όσο και ο ισλαμικός πόλος εξουσίας συναινούν στον εθνικό στρατηγικό στόχο για την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη.
Σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ George Robertson συνέδεσε το άνοιγμα Erdogan στη Τεχεράνη με το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Τουρκία. Μήπως στην πραγματικότητα η Άγκυρα, επικαλούμενη τον ιρανικό κίνδυνο, αναζητήσει μελλοντικά άλλοθι για να προχωρήσει σε αυτόνομη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων όταν το βασικό μέσο μεταφοράς τους έχει καταστεί επιχειρησιακό (βλ. Eπέκταση βεληνεκούς για τους Yildirim;);

Ο δημόσιος διάλογος που ξεκίνησε από το Βέλγιο για τη σκοπιμότητα αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος αγγίζει και την Ελλάδα. Σήμερα η Τουρκία εμφανίζεται να έχει στη κατοχή της σαράντα πυρηνικές κεφαλές Β61, ενώ πενήντα επιπλέον βρίσκονται αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Ιncirlik, γεγονός που επιβεβαίωσε και το ΝΑΤΟ δια του εκπροσώπου του, επισημαίνοντας ότι "τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στα κράτη-μέλη". Το αδιευκρίνιστο καθεστώς ελέγχου που φαίνεται να διέπει τις σαράντα πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να εντείνουν το προβληματισμό της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα εαν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι αυτές έχουν μεταφερθεί δυτικά και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Balikesir, έδρα της 9ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων και στην αεροπορική βάση του Akinci, έδρα της 4ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων. Οι παραπάνω δύο βάσεις φιλοξενούν από έξι ειδικούς Θόλους Αποθήκευσης Όπλων (Weapons Storage Vault/WSV) στο εσωτερικό ενισχυμένων καταφυγίων και είναι ενταγμένες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για εξαπόλυση πυρηνικών όπλων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η κατοχή πυρηνικών όπλων από το μοναδικό (στρατιωτικά) αντίπαλο της Ελλάδας θα πρέπει να αποφευχθεί ή σε περίπτωση αποτυχίας της προληπτικής διπλωματίας, να αναληφθούν άμεσες ενέργειες. Ιστορικά, αριθμούνται πέντε προληπτικές επιθέσεις για την αποτροπή απόκτησης πυρηνικής ικανότητας από εχθρικό κράτος: Ο βομβαρδισμός των γερμανικών εργοστασίων παραγωγής βαρέου ύδατος από τους Συμμάχους το φθινόπωρο του 1943, η επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας στο Οsiraq το 1981, επτά επιθέσεις των Ιρακινών στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Ιράν Bushehr μεταξύ 1980-88, η επίθεση των HΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Tuwaitha του Ιράκ το 1991 και η ισραηλινή επίθεση στον υπό κατασκευή πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας στη θέση Al Kabir το 2007. Οι παραπάνω προληπτικές επιθέσεις ενθαρρύνθηκαν πάντως από αποφασιστικές ηγεσίες και ελίτ.

Read more...

Οι αντιδράσεις σε Αρμενία και Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας


Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν, όπως αναμενόταν, τα συναισθήματα σε Αρμενία και Τουρκία, μετά από την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τον Τουρκικό Στρατό στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Οικογένειες Αρμενίων στην πρωτεύουσα της χώρας, Ερεβάν, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους και περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Αντιπρόσωπων Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όταν είδαν ότι με ψήφους 23 υπέρ, έναντι 22 κατά, είχε αναγνωριστεί η γενοκτονία του λαού τους από τους Τούρκους, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κλάματα χαράς και συγκίνησης, καθώς οι μνήμες γέμισαν το μυαλό και τα μάτια.

Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία οι αντιδράσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ο Τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Ψηφοφορία - κωμωδία» και «Η ψηφοφορία έφερε κρίση με τις ΗΠΑ».

Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την Ουάσινγκτον ήταν μόνο το πρώτο βήμα της Τουρκίας, η οποία είναι πλέον φανερά απογοητευμένη και εκνευρισμένη από την απόφαση του Κογκρέσου.

Read more...

«Τιμωρία» για το φλερτ Τουρκίας και Ιράν


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η προσέγγιση της Τουρκίας με το θεοκρατικό Ιράν και η ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων κρύβονται πίσω από το μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, το οποίο υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και αξιωματούχων του Κογκρέσου που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Το ψήφισμα έχει οδηγήσει σε «ψυχρό πόλεμο» την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα, η οποία παραδοσιακά θεωρεί εαυτήν κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οπως ήδη ακούγεται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, το προχωρημένο «φλερτ» με την Τεχεράνη οδήγησε στην «τιμωρία» της Τουρκίας από το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην ψηφοφορία έπαιξε και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, γνωστή για τις στενές σχέσεις της με την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα είναι βεβαίως ένα εν πολλοίς συμβολικό, μη δεσμευτικό κείμενο, που δεν έχει καμία ισχύ νόμου. Ζητεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα « να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο τη συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία» και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία» στα επίσημα κείμενά της.

Είχε προηγηθεί εντονότατο διπλωματικό παρασκήνιο. Αρκετοί τούρκοι βουλευτές μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν τους αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ομπάμα, κατά την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», του ζήτησε «να κάνει χρήση της επιρροής του» για να εμποδίσει τη λήψη της απόφασης.

«Παρέμβαση» υπέρ της τουρκικής θέσης, αλλά χλιαρή, όπως φαίνεται, προς τον Δημοκρατικό επικεφαλής της Επιτροπής Χάουαρντ Μπέρμαν πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνάντησή τους, όπου του τόνισε πως μια τέτοια κίνηση «θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αρμενία».

Ωστόσο ο κ. Μπέρμαν δεν «πειθάρχησε»: πριν από την ψηφοφορία κάλεσε τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την απόφαση. «Οι Τούρκοι λένε ότι η υπερψήφιση της απόφασης θα έχει τρομακτικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας, και πράγματι μπορεί να υπάρξουν κάποιες συνέπειες. Πιστεύωόμωςότι η Τουρκία αξιολογεί τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον όσο σοβαρά αξιολογούμε εμείς τις σχέσεις μας με την Τουρκία» δήλωσε.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα-κόλαφο με μόλις μία ψήφο διαφορά: 23 υπέρ έναντι 22 κατά. Η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε άμεση- άλλωστε η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την ψηφοφορία. Αμέσως ανακλήθηκε στην Τουρκία για διαβουλεύσεις ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν, ενώ ο πρόεδρος Γκιουλ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν θα ευθύνεται στο εξής για το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση». Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «σοβαρό πλήγμα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Αρμενία χαιρέτισε την απόφαση ως «μια επιπλέον απόδειξη της πίστης του αμερικανικού λαού στις οικουμενικές ανθρωπιστικές αξίες».

Μια απόφαση χωρίς (προεδρική) συνέχεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η νέα διαμάχη της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον με αφορμή τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων στο περιθώριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος θα φτάσει άμεσα να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Κογκρέσου, πολύ περισσότερο δε ότι θα φτάσει ως τη Γερουσία και, τελικά, το γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Χωρίς την προεδρική υπογραφή δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία με πολλά εμπόδια, τόσο γραφειοκρατικά όσο και πολιτικά. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Και το 2007 η ίδια επιτροπή είχε υιοθετήσει ανάλογο ψήφισμα, αλλά εξαιτίας των πιέσεων της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους δεν έφτασε ποτέ ως την Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ρητά την αναγνώριση της γενοκτονίας, προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους του αρμενικού λόμπι, αλλά στη συνέχεια «ανέκρουσε πρύμναν».

BHMA

Read more...

Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση στο προξενείο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη


Άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησε και τραυμάτισε ένοπλο που φέρεται να μετέφερε βόμβα ενώ προσπάθησε να μπει στο προξενείο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν την αστυνομία να εκκενώνει την περιοχή και παρακείμενα κτήρια στη συνοικία Φλόρια, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ο άνδρας, που είχε στον κατοχή του όπλο και βόμβα, δέχθηκε πυρά περίπου στις 9.00 το πρωί τοπική ώρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Όπως μεταδίδει το NTV επικαλούμενο δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ, τα κίνητρα του δράστη ήταν προσωπικά και όχι πολιτικά.


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Δρούτσα με Νταβούτογλου


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η σημερινή επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται μόλις δύο μέρες από την συνάντηση τους στην Κόρδοβα της Ισπανίας, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε και μόλις μία ημέρα πριν από την σύγκλιση της 15ης Συνόδου της Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Σύνοδος της Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, πρόκειται να λάβει χώρα αύριο 9 Μαρτίου στην Άγκυρα και θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη Επιτροπή ασχολείται με ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως περιβάλλοντος πράσινης ανάπτυξης, και αντιμετώπιση του αρνητικού για την Ελλάδα εμπορικού ισοζυγίου.

Οι Τούρκοι από την πλευρά του θα ζητήσουν από την Ελλάδα την κατάργηση της χορήγησης βίζας Σένγκεν για τα «πράσινα διαβατήρια», τα οποία χρησιμοποιούν πολλοί υπάλληλοι του τουρκικού δημόσιου τομέα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτής της κατηγορίας των διαβατηρίων κυμαίνεται μεταξύ 400.000 και 500.000.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω Επιτροπή συστήθηκε το 1999, όταν Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου. Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός πρόκειται να επισκεφτεί την Άγκυρα η οποία πιθανότατα υα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Read more...

Επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ μακριά από την ελληνογαλλική άσκηση


Τελικά διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν πως η τουρκική Αεροπορία θα επιχειρούσε διάτρηση της κοινής ελληνογαλλικής αεροναυτικής άσκησης που πραγματοποιείται στο Νότιο Αιγαίο, περιοριζόμενοι σε παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις του ΕΕΧ στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Έτσι δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο παρενόχλησης γαλλικών μαχητικών Rafale από τουρκικά μαχητικά, που είχε συμβεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζουμε πάντως πως υπάρχει σε εξέλιξη τουρκική άσκηση TASMO νοτιοανατολικά της Ρόδου. Κατά τα άλλα δύο σχηματισμοί από 14 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Από τα 14 αεροσκάφη τα έξι ήταν οπλισμένα.


Read more...

Πέμπτη φάλαγγα στο Κυπριακό


Επιχείρηση αθώωσης Ερντογάν και Τουρκίας από ελληνοκύπριους δημοσιογράφους.
Αναστάτωση έφεραν στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εγκεμέν Μπαγίς, οι οποίοι μετέτρεψαν δημοσιογράφους του «ναι», υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, με τους οποίους είχαν συνάντηση στην Τουρκία, σε αγωγούς μεταφοράς της τουρκικής πολιτικής.

Ομάδα δημοσιογράφων και πολιτικών του κόμματος του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου και της συζύγου του και νυν Επιτρόπου για θέματα Παιδείας Ανδρούλας, μετέβησαν στην Τουρκία όπου τους κλείσθηκε συνάντηση και συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς. Αυτό το οποίο προβλήθηκε ως κύρια είδηση είναι ο αμέριστος θαυμασμός των δημοσιογράφων για τον κ. Ερντογάν και τον κ. Μπαγίς, οι οποίοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση λύσης είναι έτοιμοι να σηκώσουν τον τουρκικό στρατό από την Κύπρο. Μάλιστα, ο ένας από τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους τα έβαλε δημόσια με τα κόμματα, διότι αμφισβητούσαν τις προθέσεις του Ερντογάν για λύση και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Επιφυλακτικότητα από τα κόμματα
Τα κυπριακά κόμματα αμφισβητούν τις τουρκικές προθέσεις. Τονίζουν ότι θα ήταν ευχής έργον να ήταν όντως αληθείς, διερωτώνται όμως γιατί δεν αποδεικνύει η Τουρκία τις καλές της προθέσεις στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού, παρά μόνο υποστηρίζει λύση συνομοσπονδίας και διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων επί του νησιού. Οι πραγματικές τουρκικές προθέσεις αποτυπώνονται στα όσα είπε προς τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους για το πώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και η χώρα θεωρούν την κατάσταση στην Κύπρο. Όπως τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, δύο κράτη και δύο Πρόεδροι.

Το συμπέρασμα
Η όλη συνάντηση με δημοσιογράφους και πολιτευτές του «ναι» θεωρείται ένα ακόμη εγχείρημα αθώωσης της Τουρκίας και προώθησης της θέσης ότι θέλει λύση και ότι αυτοί που δεν την επιθυμούν είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Read more...

Διζωνική με απλά λόγια


Του Λάζαρου Μαύρου

Να εξαναγκαστείς να θέλεις εκείνο που, με το πιστόλι στον κρόταφό σου, απαίτησε από σένα ο εισβολέας - κατακτητής! Να κάνεις λάβαρό σου και σημαία δική σου, τη συμμόρφωσή σου, την υποταγή σου, στη θέληση και στις απαιτήσεις του εισβολέα κατακτητή! Να εγκαταλείπεις τις δικές σου θέσεις, να υποστέλλεις, να εξοβελίζεις και να εξαφανίζεις σιγά-σιγά τη δική σου θέληση, τα δικά σου δίκαια και δικαιώματα και ν’ αποδέχεσαι, να νομιμοποιείς, να δικαιολογείς και να δικαιώνεις εκείνα που ο εισβολέας κατακτητής επιβουλεύεται εναντίον σου! Να υιοθετείς τελικά τις εναντίον σου θέσεις του κατακτητή ως… δικές σου. Ως διεκδικήσεις σου!

Αυτή είναι περίπου, εν άλλοις λόγοις, η ιστορία της Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας, από το 1974 που την πρωτο-απαίτησε ο Αττίλας, ώς σήμερα. Το σχήμα και ο τίτλος, για την αποδοχή και τη νομιμοποίηση και τη δικαίωση του δίδυμου κακουργήματος, που σχεδιάστηκε και διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνισμού, εναντίον του κυπριακού λαού, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα της ανθελληνικής Χούντας και τη βάρβαρη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας.

Είναι συνάμα και η επακόλουθη διαδοχική αλληλουχία των «εξειδικευμένων» επιπρόσθετων τουρκικών απαιτήσεων. Που, όσο βλέπει και αισθάνεται ο κατακτητής ότι εσύ δείχνεις υποχωρητικότητα, τόσο περισσότερες και προβάλλει. Με τη βεβαιότητα ότι, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, κι εκείνες θα υιοθετηθούν: «Αν υποχωρήσετε θα προβάλουν, αμέσως, άλλη μεγαλύτερη απαίτηση, γιατί θα γνωρίζουν ότι και τώρα υποκύψατε από φόβο»: «Και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες», καθώς έγραψε ο Θουκυδίδης στην 1η Περικλέους δημηγορία Α-140.

Ι Δ Ο Υ , λοιπόν, του λόγου το ασφαλές: Τα αρχικώς άδηλα και κρύφια, όσα δηλαδή εκείνοι που πρώτοι υποχώρησαν στην τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, απέρριπταν μετά βδελυγμίας και ούτ’ εδέχοντο να τ’ ακούσουν καν, δίνουν τώρα σάρκα και οστά στο «ΕΠΙΤΑΧΘΗΣΕΣΘΕ». Προς υπακοή και υποταγή: Η «πολιτική ισότητα» της ρατσιστικής, αντιδημοκρατικής και ανθελληνικής εξίσωσης του 82% με το 18%. Η υπερκέραση των «δύο κοινοτήτων» με τα «δύο συνιστώντα στέιτς», «ισότιμου καθεστώτος». Η προαγωγή της «δι-κοινοτικής» σε «δι-κρατική». Η «συνίδρυση» του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς». Και η Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία, επί του «Συνεταιρισμού», έτσι ώστε ο έλεγχος, η εξουσία, η ισχύς και η κυριαρχία που οι κατακτητές ασκούν, να επεκταθεί ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ και στις άχρι τούδε ελεύθερες εισέτι περιοχές. Εφ’ ολοκλήρου δηλαδή της Κύπρου. Αρχής γενομένης, με την αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία…

Read more...

Στο στόχαστρο και η ΕΛΔΥΚ;


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News υπάρχουν εισηγήσεις για απομάκρυνση του 30% των οπλιτών της ΕΛΔΥΚ, στο πλαίσιο των περικοπών του υπουργείου για το προσωπικό που υπηρετεί εκτός συνόρων. Με βάση το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρόσχημα τη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας, μελετά τη δραστική μείωση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ενέργεια η οποία θα έχει ανυπολόγιστες στρατιωτικο-διπλωματικές συνέπειες. Στην ΕΛΔΥΚ (σχηματισμός επιπέδου Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) υπηρετούν σήμερα 950 Ελλαδίτες, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με λειτουργικές δαπάνες χαμηλότερες του ενός εκατ. ευρώ. Η ΕΛΔΥΚ διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός (61 άρματα μάχης Μ-48Α5 MOLF, τουλάχιστον 80 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ και σημαντικό αριθμό πυροβόλων) ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

Οι απαράδεκτες αυτές εισηγήσεις δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο αμυντικό σχεδιασμό και αναπόφευκτα, εν μέσω συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δημιουργούν συνειρμούς με την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας το 1968, όταν οι σαφώς υπέρτερες κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τη βελτίωση των υποδομών τους και την ανανέωση του παλαιότερου υλικού. Οποιαδήποτε κατ΄ελάχιστο μείωση της δύναμης της ΕΛΔΥΚ σημαίνει ότι η Αθήνα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Συνθήκες Εγγυήσεως, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

Read more...

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται


Η Τουρκία τείνει να μετατρέψει το Αιγαίο... σε οικόπεδο εξ αδιαιρέτου με προοπτική να της παραχωρηθεί... ως γονική παροχή, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών θέσεων που κατά καιρούς παίρνουν τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Μεταφορών.

Ιδού το πρόσφατο παράδειγμα:

Η Τουρκία ζήτησε από την ΥΠΑ να εκδώσει αγγελία (NOTAM) για την εκτέλεση βολής του τουρκικού ναυτικού στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2010 στα διεθνή ύδατα, βορειοδυτικά της Χίου. Η ΥΠΑ πράγματι εξέδωσε την αγγελία Α0115/10, η οποία σημειωτέον έχει ισχύ νόμου, διότι απορρέει από το Παράρτημα 15 της Σύμβασης του Σικάγου (νόμος 211/1947), με την οποία επισημαίνει στην Άγκυρα ότι οι βολές του τουρκικού ναυτικού δεν πρέπει να προσεγγίζουν τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναερίου χώρου. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση. Απάντησε ότι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στον εναέριο χώρο των 6 ν.μ.
από τις ακτές.

Η ΥΠΑ επανήλθε και επεσήμανε στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα επέκτεινε με νόμο του 1931 τον εθνικό της εναέριο χώρο στα 10 ν.μ. για σκοπούς αεροναυτιλίας και αστυνόμευσης.
Η Τουρκία με την απάντησή της απέρριψε τα 10 ν.μ.

Έτσι έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το αλαλούμ που επικρατεί από το 1999 στους κόλπους της ΥΠΑ, του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ σχετικά με τον εθνικό εναέριο χώρο.
Η απάντηση της ΥΠΑ ότι η Ελλάδα έχει καθορίσει με νόμο του 1931 τα 10 ν.μ. καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1999. Τούτο όμως είναι παντελώς ανακριβές. Και τούτο διότι τα 10 ν.μ. καθορίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 6/18ΣΕΠ 1931/ΦΕΚΑ325 και όχι με νόμο, τον οποίο η Τουρκία έπρεπε να γνωρίζει ως συνορεύουσα με την Ελλάδα χώρα. Ενώ η ΥΠΑ με την πρόσφατη αγγελία Α0140/10 υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καθορίσει με νόμο του 1931 τα 10 ν.μ., από την άλλη έχει επιτρέψει στην Άγκυρα να εκτελέσει από τις 3 Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2004 αεροναυτική άσκηση στα 5,8 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Αφού λοιπόν η ΥΠΑ δεν ζητά από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ενεργοποιήσει το άρθρο 54 της Σύμβασης του Σικάγου 1944 και να καταδικάσει την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στη Λήμνο, επιτρέπει καθεστώς πρακτικής νομιμοποίησης παρανομίας σε βάρος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η παρούσα αγγελία τής ΥΠΑ Α0140/10 της 1ης Φεβρουαρίου 2010 για τα 10 ν.μ. να είναι άνευ αντικρίσματος.
Η μόνιμη σύγχυση και η ανεπάρκεια των εμπλεκομένων με τα εθνικά θέματα αποτελεί καθεστώς το οποίο αξιοποιεί η Άγκυρα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παριστάνει… τον παρατηρητή στην περιοχή του Αιγαίου.
Έτσι, τον Οκτώβριο του 2004, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ δήλωσε στη ΝΑΤΟϊκή Επιτροπή Αεράμυνας το παγκόσμιο παράδοξο για τον εναέριο χώρο: «Η Ελλάδα καταλαβαίνει τον όρο “Συμμαχικός Εναέριος Χώρος” ως εξής: Τον εναέριο χώρο πάνω από κάθε χώρα του ΝΑΤΟ και τις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ μπορεί και κάνει επιχειρήσεις, όπως έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών».

Με τη δήλωση αυτή, η οποία έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ο έλληνας εκπρόσωπος κατήργησε ακόμα και τα 6 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου και τον περιόρισε μόνον πάνω από την ξηρά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ το 2005 ουδόλως αντέδρασε, αντιθέτως επιβράβευσε με προαγωγή τον εκπρόσωπο αυτόν. Στην ίδια συνεδρίαση όμως ο τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε εγγράφως ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος εκτείνεται πάνω από την ξηρά και πάνω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική της Ελλάδας να δηλώνει άλλοτε ότι έχει 10 ν.μ., αλλά παράλληλα να επιτρέπει στην Άγκυρα να εκτελεί μονίμως άσκηση 5,8 ν.μ. από τις ακτές τής Λήμνου και άλλοτε να δηλώνει ότι ο εθνικός εναέριος χώρος εκτείνεται μόνον πάνω από την ξηρά έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και καταγράφει σύγχυση και αδυναμία υποστήριξης των εθνικών θέσεων.
Παράλληλα όμως αυτές οι ενέργειες προκαλούν αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και δίνουν το δικαίωμα στην Άγκυρα να επικαλείται γκρίζες ζώνες στις νησίδες και βραχονησίδες.

Read more...

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών


Πότε έκανε το τελευταίο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Φ. Ξυδάς για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις των κανόνων αεροπλοΐας εντός του FIR Αθηνών; Μήπως τελικά εκτός από τις αναχαιτίσεις αποφάσισαν να κόψουν και τα διαβήματα για να μην ενοχλούνται οι κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου;

Σε λίγο θα μας πείσουν ότι η συνάντηση της ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής (Steering Committee) με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον Τρύφωνα (Παρασκευόπουλο), θα κάνει θαύματα και έτσι θα φέρει σημαντική πρόοδο η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα και η πρόσκληση του (νεοσουλτάνου) Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.


• Η Επιτροπή, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με αντικείμενο τη συνεργασία «χαμηλής πολιτικής». Η πράσινη ανάπτυξη, ο... χρυσαετός των βραχονησίδων κ.λπ. Αρκεί βεβαίως να μη διαπιστωθεί ότι ο... χρυσαετός πετάει πάνω από καμιά αμφισβητούμενη βραχονησίδα, γιατί τότε μάλλον τον έφαγε η μαρμάγκα.

• Εξάλλου και ο κ. Δρούτσας σε συνεντεύξεις του σε ξένες εφημερίδες δήλωνε ότι με την Τουρκία υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για συνεργασία σε θέματα… περιβάλλοντος. Καλά όλα αυτά για τα οποία, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας λόγω της ΕΕ, αλλά ας μη σπεύδουν να παρουσιάσουν τέτοια θέματα ως την κορωνίδα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

• Το μοντέλο αυτό είδαμε πού έχει οδηγήσει από το 1999: Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα εκπληρώνοντας σταδιακά τους μεγάλους στόχους τής εξωτερικής πολιτικής της χωρίς να έχει κάνει ένα βήμα καλής θέλησης προς την Ελλάδα. Ακόμη και στο άσχετο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Ερντογάν από το 2004, ακόμη μένει κλειστή. Και εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε το σέρβις δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας σε Ευρώπη και Αμερική. Με τα ψευδοπροσχήματα της υποτιθέμενης προσέγγισης…

• Η τουρκική πλευρά είναι αποδεδειγμένα «μάστορας» σε επιχειρήσεις προπαγάνδας και δημοσίων σχέσεων. Θα είδατε τις υποτιθέμενες προωθημένες θέσεις Ερντογάν για το Κυπριακό και για τους εξοπλισμούς. Σημαντική λεπτομέρεια: η τουρκική κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει στην Κωνσταντινούπολη ραντεβού του κ. Ερντογάν με τρεις ελληνοκύπριους δημοσιογράφους εντύπων που υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν και έτσι ήταν «κατάλληλοι» για να μεταφέρουν τις θέσεις του τούρκου πρωθυπουργού. Και τον άκουσαν χωρίς αντίλογο να τους λέει ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να αποσύρει σταδιακά κάποιες από τις (κατοχικές) δυνάμεις της εφόσον υπάρξει λύση και το επιθυμούν και οι δύο πλευρές στο νησί…

Ερντογάν : Στιγμές χαλάρωσης πρίν απο την συνέντευξη

• Δεν βρέθηκε κανείς να του παρατηρήσει ότι ακούγεται ως ανέκδοτο πως η Τουρκία περιμένει από τους Τουρκοκυπρίους το ΟΚ για να αποσύρει ή να διατηρήσει τις κατοχικές δυνάμεις στο νησί… Ούτε κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν αποσύρει τώρα ένα μέρος των κατοχικών δυνάμεων ως «προίκα» για τη λύση, αφού δεν υπάρχει φυσικά κίνδυνος στρατιωτικής... εισβολής των Ελληνοκυπρίων στον κατεχόμενο Βορρά...

• Παρεμπιπτόντως, διαβάσαμε ότι στην… τυχαία συνάντηση Ερντογάν με τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους ήταν παρόντες και άλλοι, μεταξύ αυτών, από ό,τι καταλάβαμε, και κάποιος που ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ και διακρίθηκε κυρίως για τις μανιώδεις επιθέσεις εναντίον του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και όσων διαφωνούσαν με το Σχέδιο Ανάν. Άραγε ο κύριος αυτός έχει ακόμη σχέση με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ; Και εάν η απάντηση είναι θετική, τότε τι ακριβώς γύρευε στη συνάντηση του νεοσουλτάνου, με τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους;

• Διαβάσαμε ακόμη ότι ο κ. Ερντογάν, λόγω της οικονομικής κρίσης, δηλώνει ότι θα μπορούσαν να μειωθούν οι εξοπλισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ορθότατη ιδέα, απλώς δεν τον ρώτησε κανείς εάν ταυτόχρονα θα δηλώσει δημοσίως η Τουρκία ότι σέβεται και αποδέχεται την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, αποδέχεται το στάτους κβο στο Αιγαίο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Διαφορετικά η έκκλησή του για μείωση των εξοπλισμών μάλλον ακούγεται ως το κάλεσμα του λύκου στην Κοκκινοσκουφίτσα…

Read more...

To DNA έδειξε Τάσσο


Από τις 4.40 το πρωί, η Αστυνομία γνωρίζει ότι η σορός που βρέθηκε χθες βράδυ στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές στο Τσέρι, ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Η σορός είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 από το Κοιμητήριο Δευτεράς, μια ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ''έγινε ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης DNA και η σορός όντως ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''.


''Είναι από τις 5 παρά 20 το πρωί που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το Ινστιτούτο και ιδιαίτερα τον κ. Μάριο Καριόλου που εργάστηκαν καθ ΄ όλη την διάρκεια της νύκτας για να έχουμε τόσο σύντομα τα αποτελέσματα'', είπε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η σορός εντοπίστηκε χθες βράδυ μεταξύ 7 και 7.15 στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές στο Τσέρι.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από πολίτη, γύρω στις 6.30 το βράδυ, τηλεφώνημα που έγινε από θάλαμο στην περιοχή Λαπάτσας μεταξύ Τσερί -Δευτεράς.

Μετά την πληροφορία στον χώρο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, τα οποία αναγνώρισαν κάποια στοιχεία.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κατσουνωτός έρευνες έγιναν και στον τηλεφωνικό θάλαμο που έγινε το τηλεφώνημα από τον πολίτη. Τις έρευνες διεξήγαγαν μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και του ΤΑΕ Λευκωσίας με βοήθεια ειδικού της CYTA σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων τεκμηρίων.

Ο κ. Κατσουνωτός απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τις έρευνες της Αστυνομίας, κατά πόσο στρέφονται στις Κεντρικές Φυλακές ή αν έγιναν ακόμη συλλήψεις για την υπόθεση.

''Κάποιες εξελίξεις μπορεί να ανατρέψουν τα γεγονότα γι αυτό κάνετε υπομονή'', σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε τέλος στο ΚΥΠΕ, ότι η Αστυνομία θα δώσει όλες τις πληροφορίες γύρω από την υπόθεση σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, η ώρα της οποίας θα καθοριστεί αργότερα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/to-dna.html#ixzz0hhu8HMk8

Read more...

Λόγια και πράξεις


Μιχάλης Ιγνατίου, Oυάσιγκτον

Την ίδια στιγμή που ο «ευγενής» Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφιζόταν με τους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι τον παρουσίασαν ως ένα φιλειρηνικό και φιλήσυχο ηγέτη, η τουρκική αεροπορία παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο... Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που προς το παρόν ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τους Τούρκους στρατηγούς χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον νικητή του λυσσαλέου αυτού πολέμου, πέτυχε τον σκοπό του, ο οποίος ήταν ένας και μοναδικός: Να παρουσιαστεί από τους εκστασιασμένους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους ως ο καλός ηγέτης, που επιθυμεί ειρήνη...


Βέβαια, η εικόνα που παρουσίασαν για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της είναι ψεύτικη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπική ισλαμική ατζέντα, στην οποία η Κύπρος είναι κομμάτι του «Ισλαμικού Εθνους της Τουρκίας».

Ο σημερινός Τούρκος πρωθυπουργός είναι φανατικός -αν και δεν το δείχνει με την βοήθεια στρατευμένων δημοσιοσχεσιτών- και δεν πρόκειται ποτέ να συνθηκολογήσει ούτε με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο δε με την Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει καμία συμφωνία εάν δεν εξασφαλίζονται 100% τα κέρδη από την τουρκική εισβολή του 1974.

Δεν θα επιστρέψει ούτε ένα μέτρο εδάφους, εάν δεν ελέγχει το νησί. Οσοι πιστεύουν πως η Αγκυρα θα αφήσει να βασιλεύσει η ειρήνη στην Κύπρο είναι επικίνδυνα αφελείς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε απόλυτα τις θέσεις του στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους αφού όλες οι ερωτήσεις τους κρίνοντας από το αποτέλεσμα ήταν παιδικές. Η επιλογή των εφημερίδων και των δύο τουλάχιστον εκ των τριών δημοσιογράφων έγινε από την κολυμβήθρα του Σχεδίου Ανάν. Ηταν τότε φανατικοί υποστηρικτές του αντιδημοκρατικού Σχεδίου Ανάν και σήμερα φιλαράκια του Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος τους «έδωσε» με τη διαρροή των εγγράφων του.

Εάν το σκηνικό της «συνέντευξης» του κ. Ερντογάν στήθηκε από τους συνεργάτες του για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στην Κύπρο και την Ελλάδα, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Αντίθετα έγινε δεκτή η «συνέντευξη» με οργή και βοήθησε τον λαό να αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι κάλπικες. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς τα «όμορφα λόγια» του κ. Ερντογάν, ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής θα μπορούσε να επιτύχει την υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν και από τους Ελληνοκύπριους με μία απλή κίνηση: με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και την ταυτόχρονη κατάργηση των εγγυήσεων. Δεν το έπραξε διότι η πολιτική της Τουρκίας, ακόμα και αυτή την στιγμή, προβλέπει παραμονή του κατοχικού στρατού και τουρκικές εγγυήσεις επί όλου του νησιού. Και όμως... Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι μας βεβαίωσαν πως ο Ερντογάν αποδέχεται την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Η Τουρκία δεν φημίζεται για την «μπέσα» της ως χώρα. Δεν μας έχει συνηθίσει να υιοθετεί τις συμφωνίες που οι ηγέτες της έχουν υπογράψει. Ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εκκρεμούν πολλές συμφωνίες τις οποίες δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν οι βουλευτές σε συνεννόηση με τον εκάστοτε πρωθυπουργό και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει για την Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν θα επιτρέψει ποτέ την επανένωση του νησιού. Οι σχεδιασμοί της ήταν πάντα εναντίον της συνύπαρξης. Οπότε, ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μου είπε ένας διπλωμάτης, ίσως να μην είναι καθόλου κακή ιδέα η διχοτόμηση... Ενα τρομακτικό σενάριο που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πραγματικότητα...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_9608.html#ixzz0hhtY4O55

Read more...

Μεθοδεύουν βήμα προς βήμα συνδιαχείριση στο Αιγαίο


Σε «στοχευμένες» στρατιωτικές τακτικές για την ενίσχυση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την επιβολή της δικής της ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβαίνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα. Οι προκλητικές ενέργειές της δημιουργούν σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Το Πολεμικό Ναυτικό μελετάει τις περίεργες «βόλτες» των Τούρκων, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.
Ηδη, με αφορμή και την «κρουαζιέρα» της περασμένης Κυριακής του τουρκικού πλοίου στο Σούνιο, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ εξετάζονται και άλλες μορφές απάντησης στις επιδεικτικές ενέργειες των Τούρκων.


Σύσταση για ψυχραιμία
Πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνέστησε χθες (από την Καβάλα) στρατηγική ψυχραιμία, χωρίς, όπως είπε, αυτό να σημαίνει υποστολή της εθνικής σημαίας σε οποιοδήποτε σημείο, ούτε διάθεση διολίσθησης σε σχέση με τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. «Τείνουμε χέρι φιλίας, συνεργασίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένες και χειροπιαστές πρωτοβουλίες», είπε.

Την υπεύθυνη αυτή στάση που περιγράφει ο κ. Βενιζέλος δεν επέδειξε ωστόσο το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση. Με ερωτήσεις που κατέθεταν στη Βουλή οι αρμόδιοι τομεάρχες αμφισβητούσαν την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. (η οποία εκφραζόταν με τις ίδιες σχεδόν φράσεις που χρησιμοποιεί τώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας) μιλώντας για παραλείψεις και λάθη στην εξωτερική πολιτική. Δεν απέφυγαν μάλιστα το ολίσθημα και μίλησαν ακόμη και για χαμηλές διαθεσιμότητες πλοίων και αεροσκαφών (σ.σ. τι κάνει άραγε σήμερα το υπουργείο Αμυνας γι’ αυτό;).

Μπορεί πάντως η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και αποχρώσεις ανάλογα με το πού και πότε εκφράζεται, στην Τουρκία όμως δεν ισχύει αυτό. Η πολιτική προώθησης των αξιώσεών της στο Αιγαίο πηγαίνει βήμα προς βήμα. Και το τελευταίο διάστημα φαίνεται η Αγκυρα να προχωράει, ακολουθώντας νέες τακτικές, επιδιώκοντας το ένα και μοναδικό. Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Επίδειξη δύναμης
Οι κινήσεις των Τούρκων που έχουν ανησυχήσει τους επιτελείς του Πενταγώνου χαρακτηρίζονται από συστηματικότητα και «επίδειξη δυνάμεως».
Είναι, κατ’ αρχάς, η δεύτερη σε διάστημα μικρότερου της μίας εβδομάδας «βόλτα» τουρκικού πλοίου. Η πρώτη ήταν την περασμένη Κυριακή με τη φρεγάτα που είχε υψωμένη την ημισέληνο να φθάνει στο Σούνιο και η δεύτερη μόλις την Παρασκευή, όπου κινήθηκε στην καρδιά των Κυκλάδων. Η σκοπιμότητα, κατά βάση, της ρότας που ακολουθούν τα πλοία της Αγκυρας είναι το θέμα που προβληματίζει την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Τα σημεία αναφοράς είναι τα ίδια. Από τη βάση του Ακσάζ στα Στενά του Ελλησπόντου. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην ακανόνιστη και μέσω… Σουνίου ή Μυκόνου πορεία είναι μία. Πρόκληση και επίδειξη «τσαμπουκά». Για το λόγο αυτό άλλωστε τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνται από ελληνικά.

Ο «τσαμπουκάς» αυτός εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες με δύο επιπλέον πρακτικές από την Αγκυρα. Την αμφισβήτηση εναερίου χώρου μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν τα ραντάρ της Σμύρνης και της Ντάτσα κάλεσαν αεροσκάφος της Frontex να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, είχε παραβιάσει «τουρκικό εναέριο χώρο» και την έκδοση ΝΟΤΑΜ αποσκοπώντας στη ματαίωση ελληνικής στρατιωτικής άσκησης στη Σαμοθράκη. Εθεσε δηλαδή η Τουρκία θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Σαμοθράκης και ακύρωση άσκησης επιπέδου τάγματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η προκλητικότητα στον αέρα, με τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν συστηματικά τον εθνικό εναέριο χώρο, διατηρώντας στην ημερήσια διάταξη εμπλοκές, ενίοτε και υπερπτήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1099.html#ixzz0hht51cli

Read more...

Όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε τα αεροπλάνα της..


Ένα απίστευτο περιστατικό που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση του Ικονίου στην Τουρκία πίσω στο 2005.Από ότι έγινε γνωστό ένας τούρκος πιλότος έβαλε λάθος τις συντεταγμένες της περιοχής του πεδίου βολής στον υπολογιστή του αεροσκάφους του με αποτέλεσμα να βομβαρδίσει με (εκπαιδευτικά) βομβίδια την μητρική αεροπορική του βάση.

Τα μαχητικά που καταστράφηκαν είναι του τύπου F-5 Freedom Fighter τα οποία η τουρκική αεροπορία έχει εκσυγχρονίσει και τα χρησιμοποιεί για προωθημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση για τους πιλότους που θα επανδρώσουν τα F-16.


Να προσέχουμε καλύτερα γιατί αυτοί οι πιλότοι παραβιάζουν κατά συνήθεια και τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, και όχι μόνο αυτό, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περνούν πολύ συχνά τετράδες αεροσκαφών πάρα πολύ χαμηλά πάνω από τις σκεπές των σπιτιών στα νησιά, ειδικά στo νησί των Φούρνων Ικαρίας, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, προσπαθώντας με θρασύδειλο τρόπο να τρομάξουν τους κατοίκους και πραγματοποιώντας αποστολές εικονικού βομβαρδισμού.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_949.html#ixzz0hhsP631K

Read more...

Η τουρκική βαρβαρότητα συνεχίζεται και από τον Ερντογάν


Οι Τούρκοι κατέχουν τη μισή Κύπρο για να 'προστατέψουν' τα δικαιώματα 120 χιλιάδων τουρκοκυπρίων, ενώ λειτουργούν ως κράτος εν κράτει στην ελληνική Θράκη, εκτουρκίζοντας με τρομοκρατικές μεθόδους τους πομάκους και τους ρομά, υπό την ανοχή του ελληνικού κράτους.
Κοιτάξτε τί κάνουν οι Τούρκοι 'δημοκράτες' στους Κούρδους, εν έτει 2010.
Μεταφράζουμε κατά λέξη από την εφημερίδα Μιλλιέτ:

Κράτησε ένα πανώ το οποίο, ως αναλφάβητη, δεν μπορούσε να ξέρει τί γράφει και τιμωρήθηκε με 7 χρόνια φυλάκιση
του İbrahim Yakut, Πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ


Η 49χρονη Vesile Tadik, μητέρα έξι παιδιών, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση 7 ετών και 3 μηνών, επειδή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε το απαγορευθέν Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) στην πόλη Σιίρτ (Siirt) του τουρκικού Κουρδιστάν, κράτησε ένα πανώ, του οποίου το περιεχόμενο δεν μπορούσε να γνωρίζει, αφού όχι μόνο είναι αναλφάβητη, αλλά δεν γνωρίζει λέξη τουρκικά.
Στη δίκη που έγινε στο 4ο Κακουργιοδικείο του Ντιγιαρμπακίρ, εκτός από την κ. Vesile Tadik, παραβρέθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο δικηγόρος Şakir Demir.
Η Ταντίκ, που απολογήθηκε στα κουρδικά μέσω μεταφραστή (δεν γνωρίζει τουρκικά), αφού ανέφερε ότι ήταν παρούσα στη συνέντευξη τύπου που έγινε στην κωμόπολη Κουρταλάν (Kurtalan) από την επαρχειακή επιτροπή του DTP, είπε τα εξής:
"Εγώ, όταν έγινε η συνέντευξη τύπου ήμουν ανάμεσα σε άλλες γυναίκες. Μου έδωσαν ένα πανώ και το κράτησα. Εγώ δεν ξέρω να γράφω και να διαβάζω. Έτσι, χωρίς να ξέρω τί γράφει, το άνοιξα και το κράτησα με τις άλλες γυναίκες που ήταν δίπλα μου".
Το δικαστήριο, μετά από μικρή διακοπή, καταδίκασε την Ταντίκ σε 6 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και σε φυλάκιση ενός έτους για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", συνολικό ύψος ποινής 7 χρόνια και 3 μήνες.
Ο δικηγόρος της Ταντίκ, Şakir Demir, σε δήλωση που έκανε στο Πρακτορείο Ανατολή είπε:
"Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων περιστατικών από δικαστήριο σε δικαστήριο. Στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας της δίκης είπε αυτά που έπρεπε να πω εγώ. Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είπε ότι το φύλλο, η ηλικία και η κατάσταση εκπαίδευσης της κατηγορουμένου, μας δείχνουν ότι είναι αδύνατη η συμμετοχή της γυναίκας αυτής στην ως άνω ενέργεια εν ονόματι της οργάνωσης και ζήτησε να καταδικαστεί μόνο για προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης. Το δικαστήριο όμως την καταδίκασε και για τις δυο κατηγορίες".
Η καταδικασθείσα παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή κρατούσε πανώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) στην κωμόπολη Κουρταλάν του νομού Σιίρτ.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_7676.html#ixzz0hhrm4qyM

Read more...

Τούρκος στρατιώτης νεκρός απο έκρηξη Νάρκης


Ενας ακόμη Τουρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και αλλοι τρείς τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην ύπαιθρο του Σεμντινλί, στην επαρχία Χακάρι.

Η έκρηξη σημειώθηκε όταν μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη κοντά στο όχημά τους κοντά στο Σεμντινλί.Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Hakkari όπου και νοσηλεύονται.


Είναι ο δεύτερος Τούρκος στρατιώτης που χάνει την ζωή του με τον ίδιο τρόπο στην επαρχία αυτή όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις εναντίον μελών τους εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Χτές κατά την διάρκεια ιδίου συμβάντος σκοτώθηκε ο δεκανέας πεζικού Onur Ayaydın και τραυματίστηκαν οι στρατιώτες πεζικού Minnet Batır, Cafer Ulu και Mustafa İnci.

TRT,UPI.COM

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_188.html#ixzz0hhqYfk01

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP