Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μπασμπούγ και Ερντογάν παρακολουθούν τον Θαλασσόλυκο...


Συνεχίζεται στα διεθνή ύδατα του Αιγαιου και της Μεσογείου η άσκηση του τουρκικού Ναυτικού «Θαλασσόλυκος 2009», για την οποία το www.defencenet.gr έχει αναφερθεί εκτενώς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε την τρίτη φάση της άσκησης μαζί με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ιλκές Μπασμούγ από τη γέφυρα της φρεγάτα Κεμάλ Ρέις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν μετέβη στο ναύσταθμο του Ακσάζ όπου επιθεώρησε τις τουρκικές δυνάμεις ενώ παράλληλα διανυκτέρευσε. Η ασφάλεια του πρωθυπουργού και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανατέθηκε σε κλιμάκια ειδικών δυνάμεων (SAT).

Στα πλαίσια των σεναρίων μάχης της τρίτης φάσης, επλήγη πολεμικό πλοίο με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ελικόπτερο, ενώ στην άσκηση μετείχαν και αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας.

Τα αποτελέσματα της άσκησης φαίνεται ότι... άρεσαν στον Μπασμπούγ, αφού δημοσίευσε χαιρετισμό στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του για «άλλη μια φορά» από την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Τουρκικά Phantom πάνω από το Φαρμακονήσι


Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από το μπαράζ παραβιάσεων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και η Άγκυρα ξαναστέλνει τα μαχητικά της με σκοπό να προκαλέσει και να δημιουργήσει για άλλη μία φορά κλίμα έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Φαρμακονησίου να δεχθεί τις «επισκέψεις» των γειτόνων μας.

Στις 11:02 σχηματισμός 8 τουρκικών αεροσκαφών (4 F-16 και 4 F-4) εισήλθε μεταξύ των νήσων Χίου και Σάμου και κατά την έξοδό τους στις 11:24, δύο μαχητικά F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου του Φαρμακονησίου σε ύψος 1000 πόδια.
Τα αεροσκάφη της Άγκυρας αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Με «πραγματικό» σενάριο η τουρκική άσκηση στο Αιγαίο Απόβαση σε νησί ο στόχος της άσκησης!


Μεγάλη στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται σήμερα στα τουρκικά παράλια με τη συμμετοχή συνολικά 6.605 ανδρών από τα τρία Σώματα του Στρατού, Αεροπορία, Πεζικό και Ναυτικό.
Πρόκειται για την άσκηση «Efes 2009» που διεξάγεται στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, ανοιχτά του κόλπου της Σμύρνης και το σενάριό της παραπέμπει άμεσα σε μια πιθανή ελληνο-τουρκική πολεμική διένεξη.
Η υπόθεση του σεναρίου της άσκησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως «προκλητική» προς την Ελλάδα, αφού αφορά σε δύο γειτονικές χώρες, τη χώρα «Ατσάλι» και τη χώρα «Σίδερο», οι οποίες δεν μπορούν να λύσουν τις διαφωνίες τους με ειρηνικό τρόπο, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί η ένταση στα μεταξύ τους σύνορα.
Το φωτογραφικό υλικό δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως ο τουρκικός Στρατός πραγματοποιεί, βάσει σεναρίου, «απόβαση» σε νησί, πράξη που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος του πραγματικού «σεναρίου» σε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα.

Ο τουρκικός Στρατός «οργανώνει» συντονισμένη επίθεση στα παράλια της «αντίπαλης» χώρας από ξηράς, θάλασσας και αέρος.
Οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες δείχνουν στιγμιότυπα αμφίβιας απόβασης, ενώ σύμφωνα με το σενάριο, οι ειδικές δυνάμεις που καταφθάνουν στα «εχθρικά» παράλια έχουν την υποστήριξη δυνάμεων της Αεροπορίας με πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4.
Επίσης, διεξάγεται ηλεκτρονικός πόλεμος κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα χημικά, βιολογικά και ραδιενεργά όπλα.
Ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποίησε στη συγκεκριμένη άσκηση και όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως το GBU-10, το οποίο με τη χρήση λέιζερ χτύπησε κινητούς στόχους και τεθωρακισμένα στην ξηρά.
Την ίδια στιγμή, η φρεγάτα «Barbaros» υποστήριξε την απόβαση στην εχθρική χώρα, χτυπώντας στόχους από απόσταση 10 χιλιομέτρων, ενώ βολές πυροβολικού πραγματοποιήθηκαν από ξηρά.
Η σημασία της συγκεκριμένης άσκησης για την ηγεσία του τουρκικού Στρατού διαφαίνεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά.
Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, δήλωσε με νόημα ότι οι «φίλοι» της Τουρκίας που παρακολουθούν την άσκηση, αισθάνονται ευτυχείς και οι «εχθροί» της ανησυχούν, βλέποντας τη δύναμη πυρός του Στρατού και τις μεγάλες ικανότητες που επέδειξε στη διεξαγωγή νυχτερινής επιχείρησης.
Την άσκηση «Efes 2009» παρακολουθούν εκτός του Τούρκου πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan, 35 στρατιωτικοί ακόλουθοι από 31 χώρες, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Τουρκία.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΣΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις των Κεμαλικών εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζοντας «φασιστικές» τις διώξεις εθνικών μειονοτήτων από την Τουρκία. Η αναφορά του σχετιζόταν με τις διώξεις εναντίον Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Σεπτέμβρη 1955. Ο Ντενίς Μπαϊκάλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε σχετικά απευθυνόμενος στους βουλευτές του: «Τι θέλει να καταφέρει κατηγορώντας την Τουρκία; Θα μπορούσαμε φυσικά να συζητήσουμε τι κάναμε λάθος αλλά το καθήκον του πρωθυπουργού είναι να σέβεται τα δικαιώματα των Τούρκων». Ενώ ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί χαρακτήρισε τις δηλώσεις "μαύρη σελίδα" στα πολιτικά πεπραγμένα του Ερντογάν.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν συνιστούν αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας σ’ ότι αφορά την σιωπή και διαστρέβλωση που επιβάλλει για τις εθνοκαθάρσεις εναντίον των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ελλήνων. Οι δηλώσεις του Ερντογάν συνιστούν μια «ρεάλ πολιτίκ» που αναγνωρίζει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να θίγει τα «ιερά και τα όσια», όπως είναι για παράδειγμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας που συντελέστηκε.


Read more...

Το αεροδρόμιο Ντεμιρέλ γίνεται στρατιωτικό


Akşam
(25/5/2009)

Στην Ισπάρτα, γενέτειρα του 9ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το αεροδρόμιο, το οποίο φέρει και το όνομά του, θα μετατραπεί σε «στρατιωτική βάση».

Το εν λόγω αεροδρόμιο έκλεισε πριν από δύο χρόνια, μετά την πτώση ενός πολιτικού αεροσκάφους και το θάνατο 57 επιβατών. Τώρα, στο αεροδρόμιο αυτό θα εγκατασταθεί η Σχολή Αεροπορίας Πεζικού, η οποία θα μεταφερθεί από την περιοχή Ετιμεσγκούτ της Άγκυρας.


Read more...

H Toυρκορθόδοξη εκκλησία και η Εργκενεκόν


Sabah
(26/5/2009)

Η Σεβγκί Ερένερολ [εγγονή του Παπα Ευθύμη του λεγόμενου τουρκορθόδοξου πατριαρχείου], νυν υπόδικος για την υπόθεση Εργκενεκόν, έγινε γνωστό πως το 2006 είχε δώσει διάλεξη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέροντας στους Τούρκους αξιωματικούς ότι σκοπός των ιεραποστόλων είναι να βάλουν στο χέρι την Ανατολία.

Τα cd της διάλεξης αυτής εστάλησαν στο 14ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης, όπου διεξάγεται και η δίκη για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Μέσα από αυτά γίνεται φανερό ότι στις διαλέξεις, που η εκπρόσωπος Τύπου του “τουρκορθόδοξου πατριαρχείου” και υπόδικος της Εργκενεκόν, Ερένερολ, είχε δώσει τόσο στη Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου, όσο και στο Αρχηγείο των Αεροπορικών Δυνάμεων, υπήρξε συμμετοχή μεγάλου αριθμού αξιωματικών.

Η ίδια είχε αναφέρει, επίσης, ότι η επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010 αποσκοπούσε στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Η ίδια χαρακτηριστικά είχε πει: «Ο ιεραποστολισμός, όσο και εάν είναι γνωστός ως μια κίνηση αλλαγής θρησκείας, εν τούτοις αποτελεί και ένα πιόνι της πολιτικής. Ο μοναδικός σκοπός είναι εν ονόματι της θρησκείας η κατάληψη των εδαφών αυτών. Ένα τμήμα αυτού είναι και η υπόθεση της οικουμενικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια ανακαίνιση των βυζαντινών μνημείων, εργασία η οποία συνεχίζεται με ταχύτητα. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει και η περίοδος του διαμελισμού του κράτους».


Read more...

Η «αδελφότητα» Γκιουλέν εγκαινιάζει νέα σχολεία στη Μέση Ανατολή


H προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής έχει και μια πολιτισμική διάσταση που συχνά αγνοούμε. Τα εγκαίνια νέων σχολείων της «αδελφότητας» Φετχουλάχ Γκιουλέν σε δύο χώρες της Μέσης Ανατολής την περασμένη εβδομάδα, αποδεικνύουν περίτρανα το τουρκικό ενδιαφέρον στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή αυτή.

Η απόφαση του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον ισλαμικό κόσμο μέσω της Τουρκίας, έφερε και πάλι στο προσκήνιο την αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, που διακρίνεται για τις επιτυχίες της στον τομέα της εκπαίδευσης. Η αδελφότητα διατηρεί εκατοντάδες εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων στις αναπτυσσόμενες μουσουλμανικές -και όχι μόνο- χώρες της Ευρασίας και της Αφρικής. Τα τελευταία επιτεύγματα της αδελφότητας ήταν τα εγκαίνια νέων σχολείων στο Αφγανιστάν και την Αίγυπτο.
span id="fullpost">
Το πρώτο εκπαιδευτήριο εγκαινιάσθηκε στη Χεράτ -την αρχαία Αλεξάνδρεια εν Αρίοις- του Αφγανιστάν. Πρόκειται για ένα αφγανοτουρκικό παρθεναγωγείο, το δεύτερο στο είδος του έπειτα από εκείνο της Καμπούλ, που θα λειτουργήσει αρχικά με 150 μαθήτριες. Το δεύτερο εκπαιδευτήριο, με την ονομασία «Σελαχαντίν Εγιουμπΐ» -ο Σαλαντίν, ο μουσουλμάνος ηγέτης και απελευθερωτής των Ιεροσολύμων- εγκαινιάσθηκε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο. Το σχολείο έχει ανεγερθεί σε έναν χώρο δεκατριών χιλιάδων τετραγωνικών και είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει τμήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η διδασκαλία στα εκπαιδευτήρια Γκιουλέν γίνεται, ως συνήθως, στα αγγλικά, ενώ η τουρκική διδάσκεται ως γλώσσα επιλογής. Οι μαθητές επιλέγονται με μεγάλη προσοχή κατόπιν εξετάσεων και δέχονται μια μοντέρνα εκπαίδευση, που απορρίπτει τη στείρα μάθηση και παπαγαλία και που στοχεύει να φτιάξει ενεργούς πολίτες. Μόνο που το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα προωθεί πρότυπα καθ' όλα σύμφωνα με εκείνα της «τουρκοϊσλαμικής σύνθεσης», από την οποία αντλεί τις ρίζες του και ο νεοοθωμανισμός. Οι απόφοιτοι των φετχουλαχικών σχολείων, συνεπώς, είναι πρόσωπα φτιαγμένα στα νεοοθωμανικά πολιτισμικά πρότυπα.

Ο πολλαπλασιασμός των σχολείων αυτών, σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Αφγανιστάν, είναι θέμα χρόνου, καθώς τόσο οι ντόπιοι παράγοντες επιθυμούν να αναπτύξουν πολιτισμικές σχέσεις με την Άγκυρα όσο και οι τούρκοι επιχειρηματίες το επιδιώκουν. Ο Αφγανός νομάρχης Γιουσούφ Νουριστανί, φερ' ειπείν, στην τελετή των εγκαινίων, πέρα από την ευγνωμοσύνη του στους τούρκους επιχειρηματίες, εξέφρασε την επιθυμία του να πολλαπλασιαστούν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες και να ιδρυθούν ακόμη περισσότερα σχολεία στη χώρα του. Ας σημειωθεί ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες της αδελφότητας Γκιουλέν έχουν ιδρύσει ήδη άλλα επτά σχολεία στην πολύπαθη αυτή χώρα. Περίπου τα ίδια εξέφρασαν και οι αιγύπτοι θρησκευτικοί αρχηγοί και διανοούμενοι, οι οποίοι προσλαμβάνουν το τουρκικό εκπαιδευτήριο στο Κάιρο ως το πρώτο βήμα για την επικείμενη «τουρκοαιγυπτιακή σύνθεση».

Η διεθνής δραστηριότητα του θρησκευτικού χαρακτήρα μη κρατικού τουρκικού παράγοντα συμπίπτει, αφενός, με την έπαρση του ισλαμικών προδιαγραφών νεοοθωμανισμού που εκφράζεται από την ηγεσία της Άγκυρας και, αφετέρου, με τα σχέδια της αμερικανικής «αυτοκρατορίας» να προσεγγίσει και να ελέγξει τις ισλαμικές χώρες μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας. Και το ερώτημα που τίθεται έχει ως εξής: Για πόσο ακόμη θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε «ανέπαφες» τις στενές ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρούμε με αυτές τις χώρες, κυρίως τις γειτονικές αραβικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, εν όψει της εξάπλωσης των φετχουλαχικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία επιδιώκουν τη δημιουργία τουρκόφιλων ελίτ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή;

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Πως η Τουρκία εξαγοράζει χώρες και προσωπικότητες


Τον Ιούνιο του 2002, στην γνωστή εφημερίδα των ΗΠΑ Washington Post, μια πρώην χαμηλόβαθμος υπάλληλος του FBI δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο της, στο οποίο κατήγγειλε συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ,τα οποία εργάζονταν για λογαριασμό της Τουρκίας.Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς (Sibel Edmonds) έφερε στο φως της δημοσιότητας απίστευτα γεγονότα κατασκοπείας για διεισδύσεις των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ αλλά και στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς περιγράφουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ το οποίο περιλαμβάνει, στρατολογήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ από την Τουρκική ΜΙΤ, επιχειρήσεις διείσδυσης μέσα στο FBI Τούρκων πρακτόρων, γεγονότα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και πυρηνικών υλικών, μέχρι και τον χρηματισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των Τουρκικών συμφερόντων!

Οι καταγγελίες της μεταφράστριας του FBI προκάλεσαν ισχυρό σοκ στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια κοινότητα των Μυστικών Υπηρεσιών του κόσμου!

Οι έρευνες, οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις, της Σιμπέλ ΄Εντμοντς συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση πολλούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με αγωνία την σύγκρουση της Σιμπέλ ΄Εντμοντς με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τα όργανά τους στις ΗΠΑ, τα οποία επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου συγκάλυψη της υπόθεσης η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νεοσυντηρητικού κατεστημένου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό των ΗΠΑ Vanity Fair (Σεπτέμβριος 2005) στελέχη του American Turkish Council (ATC) «πλήρωσαν» τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ντένις Χάστερτ (Dennis Hastert), για να ενεργήσει κατάλληλα, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Η.Res.596», το οποίο αφορούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2000 ο Ντένις Χάστερτ, ως Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κείμενο του νομοσχεδίου 596. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2000 ο βουλευτής Ραντάνοβιτς, κατέθεσε το νομοσχέδιο στο Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί. Στις 20 Οκτωβρίου λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο Χάστερτ απέσυρε το κείμενο του νομοσχεδίου παρουσιάζοντας και σχετική επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Κλίντον.

Την ίδια ημέρα ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, δήλωνε ότι «ένας μεγάλος κίνδυνος στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχει εκλείψει».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε η Σ. ΄Εντμοντς, φέρουν τον Χάστερτ να έχει λάβει από ανώτατο αξιωματούχο της Τουρκικής Πρεσβείας το ποσό των 500.000 δολαρίων υπό την μορφή εισφοράς για την προεκλογική του εκστρατεία!

Σε μια άλλη ηχητική τεκμηρίωση (τηλεφωνική υποκλοπή) ανώτατος υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να καλείται στο «Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο» να λάβει την αμοιβή του, ύψους 7.000 δολαρίων για την «μεσολάβησή του» για την προώθηση αγοράς όπλων για λογαριασμό της Τουρκίας.

Σε μια άλλη «ακρόαση» ο Χάστερτ φέρεται να έλαβε άλλες 50.000 δολάρια μετά την ακύρωση της σχετικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου 596, από την Τουρκική Πρεσβεία ως «δώρο» για τις προσωπικές του ανάγκες. Στην ίδια «ακρόαση» ο Χάστερτ αποκαλείται από τους Τούρκους με το παρατσούκλι «Denny-Boy» και γίνεται αναφορά για «επιδοτήσεις» του με την μορφή μικροποσών, των 200 δολαρίων, για να μην υπάρχει η υποχρέωση για την δήλωση προέλευσή τους! Πληροφορίες φέρουν τον « Denny-Boy» να έχει λάβει εκατοντάδες «επιδοτήσεις» των 200 δολαρίων…

Η πρακτική της δωροδοκίας και της εξαγοράς για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους των ΗΠΑ εκ μέρους της Τουρκίας, όπως προκύπτει, πρόκειται για μια μακροχρόνια πρακτική ρουτίνας! Η ρουτίνα συνήθως ωθεί τους πράκτορες σε απενεργοποίηση των κανόνων ασφαλείας. Η Τουρκική ΜΙΤ έπεσε θύμα της πρακτικής αυτής, και δεν τήρησε έστω και τους απλούς κανόνες ασφαλείας, που αφορούν τις επικοινωνίες της! Με τον ποιο αφελή τρόπο αποκαλύφθηκε όλο το δίκτυο των συνεργατών της και των πρακτόρων της στις ΗΠΑ αλλά και οι τρόποι δράσης της!


Η αποκάλυψη Σιμπέλ ΄Εντμοντς

Η υψηλής στρατηγικής αξίας υπόθεση κατασκοπείας, προδόθηκε από την απουσία εφαρμογής των κανόνων και μέτρων ασφαλείας της όλης επιχείρησης, αλλά και από μια ασήμαντη υπάλληλο του FBI! Την μεταφράστρια, Σιμπέλ ΄Εντμοντς!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Έζησε την παιδική και εφηβική της ηλικία, μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Είναι σιϊτικού θρησκεύματος. Πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου γνώρισε και τελικά παντρεύτηκε τον αμερικανό σύζυγό της και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί ξεκινώντας μια νέα ζωή.

Μετά τις επιθέσεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο FBI ως μεταφράστρια στο τμήμα υποκλοπών, όπου εργάζοντανστην μετάφραση απορρήτων συνομιλιών που είχαν σχέση με υπόπτους τρομοκρατίας αλλά και κατασκοπείας.

Την ίδια εποχή προσλήφθηκε στο FBI στο ίδιο τμήμα με την Σ. ΄Εντμοντς, η Τουρκάλα Μελέκ Κάν ως μεταφράστρια και εργάζονταν μαζί στους ίδιους τομείς.

Η Τουρκάλα πριν την πρόσληψή της στο FBI, εργάζονταν στο ATC και ένα άλλο αμερικανοτουρκικό «ίδρυμα» το Assembly of Turkish American Associations (ATAA),έχοντας προϋπηρεσία και στο Γερμανικό-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας…

Ιδρύματα τα οποία αποτελούν προκαλύμματα της Τουρκικής ΜΙΤ και βραχίονες επηρεασμού της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκάλα Μελέκ Κάν, απέκρυψε στο βιογραφικό της και την αίτησή της προς το FBI, τις προηγούμενες ιδιότητές της…΄Όταν ξέσπασε η καταιγίδα των αποκαλύψεων της Σ. ΄Εντμοντς, οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ Πάτρικ Λίχι και Τσάρλς Γκράσλεϊ, κατέθεσαν ερώτηση στο FBI, γιατί δεν διεξήχθη όπως προβλέπετε από τους κανονισμούς, η SBI (Special Background Investigation) « Ειδική ΄Έρευνα Παρελθόντος» για την Μελέκ Κάν.

Το FBI απάντησε ότι η Τουρκάλα προσλήφθηκε στην υπηρεσία με αδιαφανής διαδικασίες και «άνωθεν» παρεμβάσεις, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας της απολάμβανε καθεστώς «ιδιαίτερης μεταχείρισης» εξασφαλίζοντας την επάρκεια για την διενέργεια της μυστικής της δράσης, για λογαριασμό της ΜΙΤ!

Πώς όμως κατάφερε μια γυναίκα πράκτορας της ΜΙΤ να διεισδύσει στα πλέον απόρρητα τμήματα του FBI και με τόσο θράσος αλλά και θάρρος, να υπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας?

Υπόθεση «Ντάγκλας Ντίκερσον»

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα,ο Επισμηναγός Ντάγκλας Ντίκερσον ως Στρατιωτικός Ακόλουθος , υπεύθυνος και τα θέματα προμηθειών και λογιστικής υποστήριξης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και προϊστάμενος του Ντίκερσον, ήταν ο γνωστός νεοσυντηρητικός και μετέπειτα Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Γκρόσμαν.Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της παραμονής του στην Τουρκία, ο Επισμηναγός γνωρίστηκε με την προαναφερόμενη Τουρκάλα την Μελέκ Καν Χαρπτουλού. Η σχέση τους εξελίχθηκε ραγδαία και κατέληξε σε γάμο το 1995.

Ο Επισμηναγός Ν. Ντίκερσον αναβαθμίζεται και προάγεται σε κύριο διαχειριστή όλων των προμηθειών όπλων για το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Ταξιδεύει συνεχώς έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Μελέκ Κάν-Ντίκερσον… Μέχρις εδώ όλα φαίνονταν φυσιολογικά, ώσπου το 1996 φτάνουν σημαντικές πληροφορίες στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, για δωροδοκία και στρατολόγηση Αξιωματικού της Πρεσβείας στην Άγκυρα από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ). Ο Αξιωματικός συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να δωροδοκείται από την ΜΙΤ!

Ο Ντίκερσον μετά από διαταγή του Πρέσβη Μ. Γκρόσμαν, βοηθά σθεναρά την εταιρεία,ΙΑΙ (International Advisors Inc.) η οποία εκπροσωπεί την Τουρκία στις ΗΠΑ στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας και των προμηθειών. Η ΙΑΙ είχε δημιουργηθεί το 1989 από τον γνωστό Ντάγκλας Φέϊθ Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον Βοηθό Υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Πέρλ.

Ο Ντίκερσον πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην Πρεσβεία, μετατέθηκε στην Γερμανία όπου τον ακολούθησε και η σύζυγό του, για την οποία η έρευνα της CIA την παρουσίαζε ως πράκτορα της ΜΙΤ.

Η Μελέκ Κάν-Ντίκερσον αμέσως προσλήφθηκε στον «Γερμανο-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας» γνωστό ίδρυμα-βιτρίνα της Τουρκικής ΜΙΤ στην Γερμανία.

Το 2001 ο Ντίκερσον μετατίθεται στην βάση Bolling της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) στην Ουάσινγκτον και αναλαμβάνει επικεφαλής του Τμήματος Παρακολούθησης εξοπλισμών της Τουρκίας και των χωρών που προαναφέρθηκαν, όταν ήταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Η Μελέκ αναλαμβάνει ταυτόχρονα δύο θέσεις. Μια στο ATC και μια στο ATAA. Μετά από λίγο διάστημα προσλαμβάνεται στο FBI ως μεταφράστρια έχοντας ως συνάδελφός της και άμεση συνεργάτη της την Σιμπέλ ΄Εντμοντς.


Η ΜΙΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ FBI-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΛΕΥΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς, εκ των πραγμάτων και της στενής συνεργασίας της με την Μελέκ, διαπιστώνει δύο πράγματα. Πρώτον, μια δαιδαλώδη διαπλοκή των ζητημάτων τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία με επίκεντρο την Τουρκία. Δεύτερον, το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας στο τρίγωνο, ΗΠΑ-Πακιστάν-Τουρκία!

Η Σ.΄Εντμοντς κατέγραφε με ακρίβεια όλες τις κινήσεις της Τουρκάλας συναδέλφου της και διαπίστωσε ότι αυτή, υπέκρυπτε συγκεκριμένες συνομιλίες από τις υποκλοπές ή τις μετέφραζε παραποιημένα. Ειδικά τις επικοινωνίες του Τουρκικού Προξενείου στο Σικάγο τις απέκρυπτε πολύ επιμελώς! Κατά σύμπτωση ο Πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ εκλέγονταν στην συγκεκριμένη περιφέρεια!

Η ΄Εντμοντς διαπίστωσε ότι στις συνομιλίες που απέκρυψε η Μελέκ υπήρχαν στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001!

Επίσης, στο κρυφό αρχείο της Τουρκάλας βρήκε πλήθος στοιχεία για την αγορά με παράνομους τρόπους πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας με κύριο οργανωτή το ATC!

Το 2001 ιδρύθηκε η Τουρκική εταιρεία ενέργειας «Μπεγιάζ ΄Ενερτζυ» (Beyaz Enerji, Λευκή Ενέργεια) η οποία συνεργάζονταν με το ATC στην ανεύρεση, αγορά και εξαγωγή πυρηνικών υλικών, ατομικής τεχνολογίας και στρατιωτικής νανοτεχνολογίας με προορισμό την Τουρκία αλλά και το Πακιστάν.

Η «Λευκή Ενέργεια» κατάφερε και βρήκε πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια πυρηνικών ερευνών των ΗΠΑ του Όακ Ρίτζ και του Λός Άλαμος. Ταυτόχρονα προσπάθησε να αγοράσει δύο εταιρείες συμβούλων που είχαν πρόσβαση στα παραπάνω εργαστήρια, αλλά και στελέχη από το εξειδικευμένο εργαστήριο «Λώρενς Λίβερμορ»!

Την ίδια περίοδο η εταιρεία-βιτρίνα της CIA «Brewster Jennings & Associates» απόκτησε προσβάσεις στην «Λευκή Ενέργεια» και παρακολουθούσε στενά τις ενέργειές της για την απόκτηση πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας.

Η «Λευκή Ενέργεια» μάλιστα ξεκίνησε προσπάθειες να αγοράσει την εταιρεία-βιτρίνα της CIA!!! Τότε στα δύο τηλεφωνήματα που υπέκλεψε το FBI ο Υφυπουργός Μ. Γκρόσμαν ένα προς την «Λευκή Ενέργεια» και ένα προς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) όπου τους πληροφορεί να σταματήσουν κάθε επαφή με την εταιρεία-βιτρίνα γιατί είναι της CIA!!!

Τις υποκλοπές αυτές δεν τις μετάφρασε η Μελέκ και τις απέκρυψε!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς καθημερινά ανακάλυπτε πλήθος άλλες πληροφορίες που απέκρυπτε η Τουρκάλα πράκτορας της ΜΙΤ και έντρομη ζήτησε ακρόαση από τους προϊσταμένους της, ο οποίος αμέσως κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μια μεγάλης έκτασης περίπτωση κατασκοπείας και λαθρεμπορίου πυρηνικών και έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό του FBI.

Η έμπειρη Τουρκάλα πράκτορας, κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτή και αμέσως ειδοποίησε την ΜΙΤ και τους συνεργάτες της στις ΗΠΑ. Απείλησε την Σιμπέλ ΄Εντμοντς για την ζωή της! Αλλάζοντας τακτική την επόμενη μέρα, της τηλεφώνησε αιφνιδιαστικά ζητώντας με ευγένεια να την επισκεφθεί στο σπίτι της για μια «κοινωνική συνάντηση».

Η Τουρκάλα πράκτορας πρόσφερε στην Σ.΄Εντμοντς και τον σύζυγό της πολλές χιλιάδες δολάρια και συνεργασία με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες!

Την ίδια στιγμή η αδελφή της Σ.΄Εντμοντς που διαμένει στην Άγκυρα δέχεται απειλές για την ζωή της, ενώ προσκαλείται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της «για υπόθεσή της», όπου απειλείται και κατηγορείται για πλήθος αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου! Η μηχανή της Τουρκικής ΜΙΤ ενεργοποιείται πλήρως και η ΄Εντμοντς βρίσκεται πλέον μέσα στα δίχτυα της! Παράλληλα μυστικά ενεργοποιείται πλήρως όλο το σύμπλεγμα της Τουρκικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με κυρίαρχο άξονα τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Η Τουρκία διαθέτει ισχυρότατες προσβάσεις από δεκαετίες βαθιά μέσα στο Ισραηλινό κατεστημένο των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση σε όλους τους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα!

Το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ ξεκινά μια τιτάνια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης καθώς εμπλέκονται και υψηλά ιστάμενα στελέχη και μέλη του που κατέχουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις στις ΗΠΑ!

Η ΄Εντμοντς βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και αρχίζει εναντίων της ολόκληρη επιχείρηση «αποδόμησης»…Οι απειλές εις βάρος της και σε ότι έχει σχέση με αυτήν λαμβάνουν καταιγιστική μορφή!

Η ΄Εντμοντς προσφεύγει στα ΜΜΕ για να γλιτώσει πιστεύοντας ότι εάν το θέμα δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον θα σώσει την δική της ζωή και του συζύγου της!

Εμφανίζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS όπου και αποκαλύπτει μέρος των όσων γνωρίζει. Ταυτόχρονα προσφεύγει και στην Δικαιοσύνη καθώς βλέπει ότι τα όρια γύρω της στενεύουν και πως οι καταγγελίες της προς τους προϊσταμένους της δεν έχουν το αποτέλεσμα που αναμένονταν.


Η Σ.΄Εντμοντς απολύεται από το FBI ως «προβληματική»!!!

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Άσκφορτ εκδίδει απαγόρευση στην Σ. ΄Εντμοντς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα, ενώ η επιτήρησής της είναι στενή με την λογική ότι «κινδυνεύουν ζητήματα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» !

Η Σ.΄Εντμοντς προσφεύγει στο Κογκρέσο το οποίο ερευνά την υπόθεση και με ενέργειές του καταφέρνει να απεγκλωβίσει την αδελφή της Σ.΄Εντμοντς από την Τουρκία, καθώς είχε προφυλακιστεί χωρίς καμία αποδεδειγμένη κατηγορία!

Η Σ. Έντμοντς προσφεύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας δικαίωση και πλήρη διαλεύκανση της σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας.

Κάθε προσπάθεια της Σ. ΄Εντμοντς προσκρούει σε απίθανες δυσκολίες! Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα…

Το αόρατο δίκτυο προστασίας της ΜΙΤ στις ΗΠΑ και τα Τουρκοϊσραηλινά συμφέροντα μεταθέτουν τον Ντίκερσον τον Ιανουάριο του 2006 πολύ μακριά από τις ΗΠΑ…

Στην αεροπορική βάση Γιοκοτά της Ιαπωνίας, ως διοικητή στην 374η Μοίρα Λογιστικής Ετοιμότητας! Μάλιστα ο Ντίκερσον προήχθη και σε Αντισμήναρχος!

Τον Αύγουστο του 2005 ο Ντίκερσον ανακρινόμενος για την υπόθεση και τις κατηγορίες κατασκοπείας εις βάρος του και της συζύγου του, απειλεί με σοβαρές αποκαλύψεις!

Παρεμβάσεις υψηλά ισταμένων κυβερνητικών στελεχών βάζουν τέλος στις ανακρίσεις.

Για την συγκάλυψη της υπόθεσης παρεμβαίνει και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι!

Ο Ντίκερσον προάγεται και φεύγει μαζί με την σύζυγό του στην Ιαπωνία!


Η αθέατη όψη της Τουρκίας

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς και τα στοιχεία τα οποία διαθέτει και έδωσε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν απίστευτα γεγονότα και τεράστιες διαπλοκές!

Πλήρης εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πυρηνικών υψηλά ισταμένων κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ. Σχέσεις της Τουρκίας με την Αλ Κάϊντα σε ανώτατα κυβερνητικά και πολιτικά κλιμάκια, απίστευτες συγκαλύψεις υποθέσεων τρομοκρατίας και ένα τεράστιο δίκτυο όχι απλά κατασκοπείας, αλλά πολιτικού επηρεασμού και χειραγώγησης της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Πως όμως κατάφερε η Τουρκία και κυρίως οι Μυστικές της Υπηρεσίες να στήσουν ένα τέτοιου μεγέθους δίκτυο με τόσο μεγάλες προεκτάσεις?

Άραγε διαθέτει η Τουρκία τόσους οικονομικούς πόρους και τέτοια μεγάλη εμπειρία να κατασκοπεύει στην καρδιά των ΗΠΑ και να τοποθετεί πράκτορές της σε τόσο σημαντικές θέσεις?

Με την δυνητική προοπτική ότι κάποια στιγμή όλα θα αποκαλύπτονταν η Τουρκία πως δεν εξέταζε το ενδεχόμενο της πλήρους ρήξης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και πολύ σοβαρά αντίποινα εις βάρος της από την υπερδύναμη?

Ποιος «αόρατος προστάτης» και «υποκινητής» βρίσκεται πίσω από τέτοιου μεγέθους «κατασκοπευτικές διαβρώσεις» και «δράσεις» τις οποίες θα ζήλευε και η περιβόητη KGB?

Οι αποκαλύψεις της Σ. ΄Εντμοντς έφεραν στο προσκήνιο ολόκληρη την διαπλοκή μεταξύ των Τουρκικών και των Ισραηλινών «Ιδρυμάτων» και «Οργανώσεων» στις ΗΠΑ!

Μια διαπλοκή που εμπλέκει τεράστιο αριθμό κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, αλλά που ταυτόχρονα επηρεάζει τα μέγιστα την πολιτική των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία!

Από i-reporter και sofokleous10

Read more...

Τουρκία: «Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τα λιμάνια για κυπριακά πλοία»


Σχόλια του υπουργού Επικρατείας και διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς για το Κυπριακό.«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τα λιμάνια», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς και επανέλαβε ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει παράλληλα με την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επιβάλει την χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004.

"Πρέπει να ακυρωθεί η άδικη απομόνωση της ΤΔΒΚ. Αυτό ζητάμε»,είπε και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας».

» Το άνοιγμα των λιμανιών δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ακόμα ο κ Μπαγίς, αναφερόμενος στο επιχείρημα που αναπτύσσουν όσοι στην Τουρκία επιμένουν ότι δεν μπορεί να δεχθεί η Άγκυρα την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, όπως απαιτεί η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Read more...

Αμερικανοί στην Κύπρο για πετρέλαιο


Αμερικανική θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αρχίσει τις έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη χθες, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Φρανκ Ούρμπαντσικ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Κύπρου
Ο αμερικανός διπλωμάτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα αρχίσουν οι έρευνες (απλώς ανέφερε «σύντομα »), δηλώνοντας όμως ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο με την έλευση της αμερικανικής εταιρείας ενέργειας, η οποία θα αρχίσει να εξερευνά τις νοτιανατολικές ακτές της Μεγαλονήσου.


Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντοπισθεί περίπου πριν από έναν χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή από ερευνητικά και ωκεανογραφικά σκάφη που είχε εκμισθώσει η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε συμφωνίες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με τις γειτονικές προς αυτήν χώρες Αίγυπτο και Λίβανο. Η Αγκυρα όλο αυτό το διάστημα όχι μόνον παρενοχλούσε με φρεγάτες τα ερευνητικά πλοία που επιχειρούσαν για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά επισήμως ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου και ότι εν πάση περιπτώσει αν υπήρχε περίπτωση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίων, πρέπει να έχουν σε αυτήν συμμετοχή και οι Τουρκοκύπριοι. Παράλληλα η Αγκυρα προχώρησε και σε δικές της έρευνες με ωκεανογραφικά και σεισμολογικά σκάφη σε περιοχές του Αιγαίου, φθάνοντας ακόμη και ως το Κατελόριζο. Η Λευκωσία διατηρεί χαμηλούς τόνους για το όλο θέμα, απέφυγε να ανακοινώσει ότι αρχίζουν οι έρευνες και άφησε την αμερικανική πλευρά να αποκαλύψει ότι στις έρευνες αυτές θα μετάσχει αμερικανική εταιρεία ενέργειας. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία χαρακτήριζαν την ενέργεια αυτή «κίνηση ματ», τη στιγμή που εφεξής θα είναι δύσκολο για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να πλησιάζουν τα αμερικανικά ερευνητικά με σκοπό να τα παρενοχλήσουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν προς «Το Βήμα» ότι άδειες για εντοπισμό θα δοθούν και σε άλλες εταιρείες από την Ευρώπη.
hellenicbusiness.gr

Read more...

Λευκή σημαία υψώνει το ΡΚΚ.Εγκαταλείπουν την ιδέα ανεξάρτητου κράτους με αντάλλαγμα ένα αυτόνομο κοινοβούλιο


«Μπορούμε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα χωρίς να χυθεί άλλο αίμα»... Κλάδο ελαίας τείνει στην Άγκυρα ο ηγέτης του ΡΚΚ, Μουράντ Καραγιλάν. Οι αντάρτες, λέει, είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το όνειρο ενός ανεξάρτητου κράτους σε αντάλλαγμα για ένα αυτόνομο κοινοβούλιο, όπως της Σκωτίας.
Είκοσι πέντε χρόνια κρατάει αυτός ο πόλεμος. Έχει κοστίσει περισσότερες από 30.000 ζωές. Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ πήραν τα όπλα εναντίον της Τουρκίας το 1984, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και δεν εγκατέλειψαν στιγμή μέχρι σήμερα. Προσφάτως, όμως, ο 52χρονος Μουράντ Καραγιλάν, ο υπαρχηγός του φυλακισμένου Οτζαλάν, διέταξε τους 6.000 μαχητές του να παραμείνουν έως την 1η Ιουνίου σε θέση «παθητικής άμυνας».


«Είμαστε έτοιμοι για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση εντός των συνόρων της Τουρκίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Τimes» από μυστική τοποθεσία στα βουνά του Βορείου Ιράκ. Το πρώτο «άνοιγμα» στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Καραγιλάν το έκανε προ ημερών, σε έναν Τούρκο δημοσιογράφο τον οποίο συμφώνησε να συναντήσει στο Βόρειο Ιράκ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ κατέστησε τότε για πρώτη φορά σαφές πως οι αντάρτες θα δέχονταν να εγκαταλείψουν τη βασική τους αξίωση- ένα ανεξάρτητο κράτος για τους 12 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας· παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένα βήματα προς την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εκεχειρίας και της έναρξης διαπραγματεύσεων: «Η Βρετανία αποδέχθηκε τη βούληση των Σκωτσέζων δίνοντάς τους δικό τους κοινοβούλιο, αυτό πρέπει να κάνουν και οι Τούρκοι με εμάς». Ο Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει πως αν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη και την κουρδική κυβέρνηση της Αρμπίλ σταθεροποιηθούν, τότε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα διευκολυνθεί. Το ΡΚΚ μοιάζει να συνειδητοποιεί πλήρως τις πολιτικές ευκαιρίες που του προσφέρονται. Και η Άγκυρα; Τα εθνικιστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση των ανταρτών, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία, εντούτοις, έχει περιγράψει το άνοιγμα ως μια «ιστορική ευκαιρία».

Ο Καραγιλάν πάντως προειδοποίησε πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού, το ΡΚΚ θα απαντήσει.
Ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό»

Η ΝΤΙΛΣΑ εγκατέλειψε το σπίτι της στη Συρία στα 17 της χρόνια. Και σκότωσε τον πρώτο της στρατιώτη στην Τουρκία στα 19.

Στα 31 της, η Ντίλσα είναι σήμερα υπαρχηγός μιας διμοιρίας ανταρτισσών του ΡΚΚ- από τους 6.000 μαχητές της οργάνωσης, το 40% είναι υποχρεωτικά γυναίκες. Όλες τυφλά αφοσιωμένες στο ΡΚΚ, όπως και η Ντίλσα: «Τα παπούτσια μου, το ρολόι μου, η στολή μου, ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό, ακόμα και η ψυχή και το κορμί μου». Έχει τραυματιστεί δύο φορές. Έχει να δει 14 χρόνια την οικογένειά της. Μόνο μια φορά τους μίλησε στο τηλέφωνο, το 2005. Αν τελειώσει ο πόλεμος, λέει, θα τους συναντήσει.
ΝΕΑ

Read more...

Κουρδικό άνοιγμα στην Τουρκία


Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι "πλέον πρέπει όλοι μας να βρούμε μια λύση στο Kουρδικό" άρχισε στην Τουρκία κινητικότητα για το Κουρδικό. Στις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου συμμετείχαν όλοι μαζί, και οι Κούρδοι βουλευτές, και οι Τούρκοι βουλευτές και οι στρατιωτικοί. Αυτή η κατάσταση δείχνει μια νέα πολιτική. Η πολιτική των "μηδέν προβλημάτων" του νέου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξελίσσεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που και η δίκη Εργκένεκον βρίσκεται σε εξέλιξη ακριβώς αυτή την περίοδο.
Οι εθνικιστές της Εργκένεκον για να προστατέψουν τη δική τους εξουσία ήθελαν μια Τουρκία αντιδημοκρατική. Η πολιτική της μη λύσης στο Κουρδικό, το Κυπριακό και το Αρμενικό απομάκρυνε την Τουρκία από τη Δύση και την έκλεινε στον εαυτό της. Απεναντίας για να φτάσει το πετρέλαιο στην ανατολή χρειάζεται μια Τουρκία ισχυρή χωρίς εσωτερικά προβλήματα. Για να φτάσει ο αγωγός Ναμπούκο στην Ουγγαρία μέσω της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στις κουρδικές περιοχές. Είναι σημαντική η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Συρία, οι καλές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ καθώς και η τελευταία έκκληση του Προέδρου Γκιουλ προς τους Κούρδους της Τουρκίας "ας πάρουμε μαζί πρωτοβουλίες".

Η Τουρκία αλλάζει γρήγορα. Είναι σημαντικό που οι αρμόδιοι της ΕΕ είπαν στον Νταβούτογλου κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι "για μας το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το Κυπριακό. Αυτό το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί". Η ζωή είναι ευμετάβλητη όπως το νερό της θάλασσας. Η ακινησία και η φουρτούνα είναι αλληλένδετες.
Εμείς οι Κύπριοι που από το 1963 ζούμε μέσα στην ακινησία δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε ακόμη πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας οι νέες εξελίξεις στον κόσμο. Δεν καταφέραμε ακόμη να σχολιάσουμε την έξοδο που έκανε στην πολιτική σκηνή η Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή ως οικονομική δύναμη. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν γνώμη για το ρόλο της Τουρκίας στα νέα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα του παλαιού κόσμου. Η διαιώνιση αυτής της παλαιάς κατάστασης δεν βοηθά καμιά από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κατά την ενταξιακή τους διαδικασία έλυσαν τα εθνοτικά και δημοκρατικά τους ζητήματα και εντάχθηκαν στην ΕΕ. Η Τουρκία ανανεώνεται με την πολιτική του Νταβούτογλου για "μηδέν προβλήματα" με τους γείτονες. Η ανάπτυξη νέων σχέσεων με την Αρμενία, τα νέα κουρδικά ανοίγματα στην Τουρκία και η λύση στην Κύπρο. Αυτές είναι σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Αντιλαμβανόμενοι αυτή τη νέα διαδικασία οι Κύπριοι θα προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση. Αυτή δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΖΜΠΑΛΙΚΤΣΙ
Κωδικός άρθρου: 874090
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/05/2009, Σελίδα: 12

Read more...

Ο φασιστικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους,


Φ Α Σ Ι Σ Τ Ι Κ Η χαρακτήρισε, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πολιτική του τουρκικού κράτους διά της οποίας εκδιώχθηκαν από την Τουρκία οι μειονότητες. Όλοι ξέρουν ότι αναφερόταν και στο φοβερό έγκλημα των Σεπτεμβριανών '55, κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, που διέπραξε, αφιονίζοντας τους τουρκικούς όχλους το τουρκικό κράτος (ο «Μηχανισμός της Καταστροφής», όπως είναι κι ο τίτλος του βιβλίου του Σπύρου Βρυώνη για το τουρκικό πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτ. 1955 και τον αφανισμό της ελληνικής κοινότητας της Πόλης).



Α Λ Λ Α ο ίδιος, φασιστικής χαρακτηροδομής μηχανισμός, το ίδιο «βαθύ» και «ξέβαθο» κράτος, με το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του Γενικού του Επιτελείου και τις διαδοχικές κυβερνήσεις του, από Μεντερές και εντεύθεν, παρήγαγε στην Κύπρο και τη φασιστική ΤΜΤ. Διά της οποίας επέβαλε, με τις δολοφονίες των αριστερών Τουρκοκυπρίων το 1958, τη φασιστική ηγεσία των Κιουτσούκ - Ντενκτάς. Ο ίδιος φασισμός παρήγαγε τις σφαγές τύπου Κιόνελι, με τις οποίες η ΤΜΤ μεθόδευσε τις «διακοινοτικές συγκρούσεις» του 1958 και του 1963-64. Ο ίδιος, τουρκικής εκδοχής, φασιστικός και νεοχιλτερικός, κεμαλο-ισλαμισμός (Ετζεβίτ - Ερμπακάν) παρήγαγε τον Αττίλα 1974, την εισβολή, κατοχή και εθνοκάθαρση στην Κύπρο. Ο ίδιος τουρκο-φασισμός εξόντωσε την τουρκική αριστερά, επέβαλε τη χούντα του Εβρέν κι εξαπέλυσε τον βρόμικο πόλεμο κατά των Κούρδων. Ο ίδιος τουρκικός φασισμός απαίτησε τη φασιστο-Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία στην Κύπρο και τώρα τον φασιστο-Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς.

Α Λ Λ Α αυτές τις αλήθειες, προεκτάσεις και προϊόντα του ιδιοτύπως φασιστικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αδυνατεί βέβαια να ομολογήσει ο κ. Ερντογάν, πρωθυπουργός επί επτά ήδη χρόνια του εν λόγω ίδιου και απαράλλακτου κράτους, στην Τουρκία και στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη της Κύπρου.

Ο Σ Ο Ι δεν έχουν την επάρκεια να εντοπίζουν τον διαφορετικό μεν από του Μουσολίνι, φασιστικό πάντως και διαφορετικό από του Αδόλφου, χιτλερικό, όμως, χαρακτήρα του κεμαλο-ισλαμικού εθνικιστικού (milliyetcilik) κράτους, της «πραιτωριανής τουρκ τζουμχουριετί», δεν μπορούν να αντιληφθούν και, κυρίως, να αντιμετωπίσουν, παραδείγματος χάριν, πώς ο δήθεν «αριστερός», «σύντροφος και φίλος» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκαμε «180 μοιρών στροφή και πρόδωσε τις αρχές της αριστεράς» (δηλώσεις Δ. Χριστόφια, «Χαραυγή» 17.11.06), αναδείχθηκε σε ντενκτασικότερο του Ντενκτάς και εκδηλώνει την «αχορταγία» που κι ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας διέγνωσε και εκφώνησε 21η Μαΐου 2009, μετά από την… 29η συνάντηση των «απευθείας διαπραγματεύσεών» του με τον κ. Ταλάτ...
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αφού εναντίον (και κυρίως) των περιουσιών εκτοξεύτηκε κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955, στην Κων/πολη, ο τουρκικός φασισμός (εκδίωξης των μειονοτήτων) περί του οποίου ομολόγησε ο κ. Ερντογάν, πόσο μεγαλύτερος σε έκταση είναι, ο -ίδιος και χειρότερος- ΦΑΣΙΣΜΟΣ του «συντρόφου και φίλου» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη σκλαβωμένη Κερύνεια, Μόρφου, Καρπασία, Αμμόχωστο και, άρα, ποια πρέπει να είναι ΕΔΩ στην Κύπρο τα καθήκοντα των γνήσιων αντιφασιστών;

Λάζ.Α.Μαύρος ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Καβγά «άναψε» στην Τουρκία η εκκαθάριση ναρκοπεδίων


Εντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν για την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στα τουρκοσυριακά σύνορα, που εκτείνονται σε μήκος 510 χλμ. Το νομοσχέδιο ετέθη προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, αλλά επί δύο εβδομάδες τροφοδοτεί την πολεμική μεταξύ του κυβερνώντος ΑΚΡ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Τέσσερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν εγκριθεί, αλλά όχι εκείνο που αφορά την ενοικίαση τμήματος της έκτασης των ναρκοπεδίων από εταιρεία, που αναλαμβάνει την εκκαθάριση και τη μετατροπή της περιοχής σε καλλιεργήσιμα εδάφη σε 44 χρόνια. Διεκδικητές του έργου, στο πλαίσιο διαγωνισμού, είναι δύο ισραηλινές εταιρείες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για εθνική μειοδοσία, με το επιχείρημα ότι σχεδιάζει την πώληση τουρκικού εδάφους έκτασης 16 τετρ. χλμ., επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ. «Θα δημιουργήσετε μια δεύτερη Γάζα» προειδοποίησε την Εθνοσυνέλευση ο αντιπρόεδρος του CHP Χακί Σουκά Οκάι.


Η Συνθήκη της Οτάβα

Εχοντας συνυπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, η Τουρκία έχει διορία έως το 2014 για να απαλλάξει τα σύνορά της από τις νάρκες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τουρκικό έδαφος πρέπει να πουληθεί στο Ισραήλ», επιμένει η αντιπολίτευση, προκαλώντας την μήνιν του Τούρκου πρωθυπουργού. Αυτός, παρά την έντονη αντιπαράθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες σε τηλεοπτική συζήτηση στο Νταβός με αιτία τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, φαίνεται να διακατέχεται από έντονο πραγματισμό στο θέμα της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων. Πολλώ μάλλον που η Τουρκία, αμυντικός εταίρος του Ισραήλ εδώ και χρόνια, διαδραματίζει έντονο διαμεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια προσέγγισης Ισραήλ - Συρίας.

Η υποτιθέμενη «πώλησή» τους στις ισραηλινές εταιρείες, συνδέθηκε και με την αυτοκριτική του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις διώξεις εις βάρος των κοινοτήτων άλλης εθνικότητας, που ζούσαν στην Τουρκία, το περασμένο Σάββατο. Τότε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και όσους φοβούνται τους ξένους επενδυτές για «σύνδρομο ανασφάλειας».

Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια. Ελπίδα μιας πτέρυγας της τουρκικής ηγεσίας είναι το εγχείρημα να αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία (NAMSA) του ΝΑΤΟ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Και το Αιγαίο στην ατζέντα θέλουν οι ΗΠΑ


Τη διαμόρφωση νέας «ατζέντας» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ο κ. Σπέκχαρτ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που αφορούν, με σειρά προτεραιότητας, «το Αιγαίο, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ». Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι «ανάγκη να συνεχίσουν όλες οι πλευρές να δουλεύουν για τη διευθέτηση των ζητημάτων, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους».Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».Η πρώτη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στάινμπεργκ στις δηλώσεις του είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «...να σας θυμίσω ότι συζητήσαμε και ζητήματα όπως τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο...».

«Η Ελλάδα κατάλαβε»

Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερο κεφάλαιο «το θέμα του Αιγαίου» (;) χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με εκκωφαντική σιωπή στο νέο αυτό «κεφάλαιο» συνομιλιών (;).

Ο κ. Σπέκχαρτ στη χθεσινή ομιλία του έκανε ιδιαίτερο άνοιγμα στο πρόσφατο άνοιγμα της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μήνυμα Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Χάουελ και Τσιζόφ

Από βρετανικής πλευράς, ο λόρδος Χάουελ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» επέμεινε στον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Τουρκία στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή...

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες με το σχέδιο εγκατάστασης αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι καμιά προσπάθεια για τη διεθνή σταθερότητα δεν μπορεί να αποκλείει τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Απόσυρση της «ομολογίας» για τις μειονότητες ζητούν από τον Ερντογάν οι εθνικιστές


Αγκυρα: Τη συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογάν προς το τουρκικό έθνος ζητά το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) αναφορικά με τη δήλωσή του περί εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα, γεγονός το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης.

Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο αρχηγός του ακροδεξιού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταδικάσει το τουρκικό έθνος και την ένδοξη ιστορία του με μία βαριά συκοφαντία και κατηγορία περί φασισμού και για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος».Και συνέχισε: «Εάν δεν το κάνει, πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια περίοδο της ιστορίας μας και σε ποιες εθνικές ταυτότητες αναφέρεται, αν εννοεί τους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Τουρκία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών και της σχετικής συμφωνίας του 1923 και τέλος, αν επεκτείνεται και υιοθετεί τα ψεύδη των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν δεν τα κάνει αυτά, αν σιωπήσει ή αλλάξει τα λόγια του, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης, ως πρωθυπουργό, που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων».
Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική αυτοκριτική» και επικροτήθηκε από πολλές τουρκικές εφημερίδες. Επικριτική, αντίθετα, ήταν η στάση της αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης επί τιμή Ονούρ Οϊμέν, σχολίασε: «Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα».

Πηγή: Φιλελευθερος

Read more...

Εκβιασμοί-πιέσεις μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ


Χρονοδιάγραμμα με πιέσεις προς την ελληνική πλευρά προωθούν μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι Αγγλοαμερικανοί και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Λυν Πάσκο. Από την πλευρά τους τίθεται πλέον με επιτακτικό τρόπο η αλλαγή των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κλοιός πιέσεων στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο ετοιμάζεται πάντα από τους Βρετανούς, αναφέρεται στο διατακτικό ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να παρουσιάσει το Δεκέμβριο ( που θα υποβληθεί έκθεση και θα υιοθετηθεί ψήφισμα), εισηγήσεις και ιδέες για τη μορφή και τους όρους εντολής της Δύναμης.
Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων από αύριο στη Νέα Υόρκη και θα επιχειρηθούν αλλαγές, με τη Λευκωσία να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές. Είναι πρόδηλο ότι το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι Αγγλοαμερικανοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν το σενάριο αυτό.

Στόχος των νέων μεθοδεύσεων είναι διά του καθορισμού ενός χρονοδιαγράμματος, που ειρήσθω εν παρόδω συμπίπτει με την αξιολόγηση της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματεύεται έχοντας από πάνω της δαμόκλειο σπάθη: Της αλλαγής της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη μείωση του αριθμού. Η Λευκωσία θα είναι όμηρος και των όσων θα τίθενται στη διαδικασία για το Κυπριακό όσο και σε σχέση με τη στάση της στα ευρωτουρκικά. Πέραν των πιέσεων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις, είναι σαφές πως σε περίπτωση αλλαγής των όρων εντολής, ανατρέπεται το ψήφισμα 186/1964, το οποίο διασφάλισε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, ο Ταλάτ είπε ότι αναμένει από τον ΟΗΕ να ετοιμάσει σχέδιο λύσης για να λυθεί το Κυπριακό στο τέλος του 2009. Σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά, ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστόφια δεν επιθυμούν τη λύση και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να επιδείξει ευελιξία. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, σχολιάζοντας τον Ταλάτ είπε ότι δεν θα του κάνουμε το χατίρι να τον διευκολύνουμε στους στόχους του που είναι οι στόχοι της Τουρκίας.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι προσβλητικό για τον Πρόεδρο να λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική κατά την άποψη του κ. Ταλάτ και εμείς τον παρεμποδίζουμε».
Δεν βλέπει Ε.Ε. χωρίς τη λύση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστόφιας τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, ότι «δίνουμε συγχωροχάρτι στην κατοχή και σ΄ αυτούς που στηρίζουν την Τουρκία. Ούτε συζήτηση να γίνεται περί τούτου». Όπως είπε,«θέλουμε η Τουρκία να μπει στη θέση της. Να κατανοήσει ότι κατοχικές χώρες δεν μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως δημοκρατικές χώρες που μάλιστα να ζητούν να βρουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Λευκωσία, προς τιμήν του τέως Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρου Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να έχει στην έγνοια του τη διατήρηση της ταυτότητας και της οντότητας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων γιατί «η δημιουργική παρουσία τους στον τόπο και οι αδελφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πολιτισμικός πλούτος και ομορφιά για την Κύπρο και το λαό μας και αυτό τον πλούτο θα τον διαφυλάξουμε και θα τον αφήσουμε κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν».
Αναφερόμενος στον τέως Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρο Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμούμε σήμερα έναν πραγματικό φίλο και εκφράζουμε τον σεβασμό μας προς τον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που στα είκοσι χρόνια της διακονίας του στην Κύπρο υπηρέτησε με προσήλωση και αγάπη την κοινότητα των Μαρωνιτών, αγωνιζόμενος πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία της». ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΗΠΑ έχουν και θα διατηρήσουν μια πολύ γερή σχέση με την Τουρκία, προς όφελος όλων
Η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος και δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Frank Urbancic, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανία και ΗΠΑ επιχειρούν αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δεκέμβριο κάτι που θα υποβαθμίσει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.Σημειώνοντας πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται, όπως έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Urbancic είπε πως δεν υπάρχει τίποτε ασύνηθες σε αυτό, και πως δεν βλέπει οποιαδήποτε πιθανότητα να μην επεκταθεί η θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.
«Η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος. Η Κύπρος δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να σπάσω αυτή τη διασύνδεση. Δεν υπάρχει κάτι μεταξύ των δυο. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό να τροποποιηθεί», είπε.Ερωτηθείς αν η αλλαγή των όρων είναι μια παρασκηνιακή διαδικασία, ο κ. Urbancic είπε πως δεν υπάρχει παρασκηνιακή διαδικασία με αυτή την έννοια, επαναλαμβάνοντας πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει κάθε έξι μήνες και τώρα εξετάζεται η ανανέωσή της.Ερωτηθείς αν η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει αυτή την πρόταση για αλλαγή στους όρους, ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε πως δεν υπάρχουν μυστικά στα ΗΕ και το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξετάζεται στη Νέα Υόρκη όπου διαβουλεύονται οι Κυβερνήσεις.«Αυτή είναι η κανονική διαδικασία», είπε, σημειώνοντας πως ετοιμάζεται ένα προσχέδιο ψηφίσματος για οποιοδήποτε σκοπό γίνεται η συζήτηση και μετά αυτό συζητείται και υιοθετείται ή απορρίπτεται. «Αλλά δεν βλέπω οποιαδήποτε πιθανότητα να μην επεκταθεί», ανέφερε.
Σε παρατήρηση πως η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις της με την Αγκυρα, ο κ. Urbancic είπε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν και θα διατηρήσουν μια πολύ γερή σχέση με την Τουρκία, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς όφελος όλων.«Μας παροτρύνετε συχνά να μιλούμε με την Τουρκία και δεν θα μπορούσαμε να μιλούμε με την Τουρκία εάν δεν είχαμε σχέση μαζί τους», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως μια λύση στο επίμαχο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της Κύπρου θα είναι καλό για όλους, «περιλαμβανομένων και εσάς», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος αυτή της διαδικασίας επίλυσης.
iKypros26/05/2009

Read more...

Αποποιείται των μεταρρυθμίσεων.Δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ η Τουρκία για να πάρει δάνειο


Την ώρα που οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, αντιμέτωπες με τη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κάνουν μεγάλους συμβιβασμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.
Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και το ερώτημα που ανακύπτει τώρα δεν είναι εάν η Τουρκία έχει ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά εάν η κυβέρνησή της έχει την πολιτική βούληση να προβεί σε επώδυνες, αλλά αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με τις αγορές της χώρας να έχουν ανακάμψει, οι πολιτικές πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποδεχθεί τους όρους του ΔΝΤ έχουν υποχωρήσει. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. «Παρά την κρίση, η Τουρκία παραμένει ασφαλές λιμάνι», είπε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν.

Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα την ανάγκαζε να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. «Το ζήτημα που απασχολεί είναι εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αν θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει ο Ελιφ Μπίλγκι, γενικός διευθυντής της EFG Securities.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην τουρκική οικονομία είναι αισθητές. Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 16% και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί 5,1%. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, από τη Λετονία έως την Ουγγαρία, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώχευσης. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της μάλιστα αναμένεται να συρρικνωθεί κάτω από τα 10 δισ. δολάρια φέτος.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο κ. Ερντογάν είναι διστακτικός ως προς το να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας και φορολογίας εν όψει των εθνικών εκλογών του 2011.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Σουηδικό μοντέλο για δικαίωση του Αττίλα


Η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, από τη στιγμή που έχει δεχτεί ότι η Κύπρος ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη. Ο τουλάχιστον ατυχής αυτός παραλληλισμός που έγινε από το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου η χώρα του θα προεδρεύει της Ε.Ε. και ο ίδιος του Συμβουλίου Υπουργών.

Οπως δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα: «Εάν θεωρούμε ότι η Κύπρος, ένα νησί που βρίσκεται στα ανοικτά της Συρίας ανήκει στην Ευρώπη, τότε είναι δύσκολο να μη θεωρούμε ότι και η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη».

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία βδομάδα, που ο Σουηδός ΥΠΕΞ εμφανίζεται υπέρμαχος της τουρκικής υποψηφιότητας, αναπτύσσοντας παράλληλα μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα με στόχο να βγάλει την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας από το τέλμα.

Την περασμένη Τρίτη συμμετείχε, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες καθώς και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εάν και δεν είχε καμία υποχρέωση. Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει είναι ότι δεν πρέπει στο τέλος του χρόνου να «στριμώξουμε» την Αγκυρα επειδή αρνείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, όπως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Το θεωρεί θέμα ήσσονος σημασίας, ισχυριζόμενος ότι εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι να επιλυθεί το Κυπριακό και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να έχουμε δίπλα και όχι απέναντι την Τουρκία.

Ο κ. Μπιλντ έχει συναντηθεί τις τελευταίες μέρες δύο φορές με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο έχει υποσχεθεί ότι στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας θα κάνει τα πάντα ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Κι αυτό γιατί οι ενταξιακές με την Αγκυρα δεν προχωρούν δεδομένου από το 2005 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 11 από τα 35 κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Σουηδό υπουργό, η Ε.Ε. έχει ύψιστο στρατηγικό συμφέρον να έχει δίπλα την Τουρκία, η ένταξη της οποίας, όπως τονίζει, θα δώσει μεγάλο πολιτικό βάρος στην Κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα έχει καταλυτικό ρόλο και για τη συμφιλίωση με το μουσουλμανικό κόσμο.

Read more...

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ερντογάν


ημαντικός είναι στην Τουρκία ο απόηχος της δήλωσης που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί "εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν", πράγμα που ο ίδιος χαρακτήρισε "αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης".

Επικριτική ήταν η αντιπολίτευση, αλλά στην πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα στο σημερινό τουρκικό Τύπο, επιδοκιμάζουν τον Ερντογάν. Ωστόσο, υπάρχει και μία επερώτηση στη Βουλή.

Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Τζανάν Αριτμάν, κατέθεσε σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επερώτηση που απευθύνεται στον Ερντογάν. Η βουλευτής ζητεί να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

"Με ποιες δικαιολογίες έχουν γίνει οι διαδικασίες εκδίωξης; Πόσοι πολίτες και με ποια εθνοτική καταγωγή έχουν εκδιωχθεί; Πόσοι πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στην Ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας; Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των πολιτών που εγκατέλειψαν τη χώρα, είναι τουρκικής καταγωγής. Με ποιες δικαιολογίες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα οι πολίτες αυτοί; Σκέφτεστε να κάνετε έρευνα για τον αριθμό των πολιτών μας που αν βρουν ευκαιρία θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα; Θα προχωρήσετε σε έρευνα ιδιαίτερα για τους νέους; Είναι φασιστικό το τουρκικό κράτος;"

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης ε.τ. Ονούρ Οϊμέν, σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν, είπε: "Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα".

Ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Τουντζά Τοσκάι είπε σχετικά: "Ποιος έδιωξε ποιον; Υπάρχει η ανταλλαγή πληθυσμών σύμφωνα με τη Λωζάννη. Εάν πέραν τούτου υπάρχει εκδίωξη, ας μας το πει ο πρωθυπουργός. Μήπως έχει πρόβλημα με τη Λωζάννη;"

Άλλο είναι όμως το κλίμα στις στήλες του τουρκικού Τύπου. Ο αρθρογράφος της "Βατάν" Οκάι Γκιόνενσιν αναφέρει σήμερα ότι "αξίζει συγχαρητήρια ο πρωθυπουργός επειδή χαρακτήρισε φασιστοειδή, την πολιτική εκδίωξης των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων". Το άρθρο φέρει τον τίτλο "Φασιστική Εκκαθάριση".

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι "ο εκτουρκισμός της Μικράς Ασίας ξεκίνησε το 1915 με τον εκτοπισμό των Αρμενίων" και γράφει ότι "εάν μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας οι μη μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στη Μικρασία ήταν ευχαριστημένοι, δεν θα είχαν εγκαταλείψει τη χώρα". Ο Γκιόνενσιν χαρακτηρίζει "φασιστοειδή" το νόμο περί φόρου περιουσίας που είχε επιβληθεί κατά κύριο λόγο στις μειονότητες το 1942 και απαριθμώντας άλλα περιστατικά, όπως τα επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης το 1955 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, καταλήγει ως εξής: "Όσοι πρόκειται να επικρίνουν τον Ερντογάν ας θυμηθούν το σύνολο αυτών των γεγονότων. Ας ρίξουν μια ματιά στις δημογραφικές στατιστικές στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας και σήμερα και ας σκεφτούν, για ποιο λόγο εγκατέλειψαν τη χώρα τους, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων".

Ο Μεχμέτ Μπαρλάς, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής "Σαμπάχ", επικροτεί τη δήλωση του Ερντογάν, αλλά σημειώνει: "Να δούμε τώρα, αν ο Ερντογάν, μετά τη δήλωση αυτή, θα καθίσει να σκεφτεί και θα πει, πρέπει πλέον να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη".

Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Σταρ", δημοσιεύει σήμερα απόψεις επωνύμων. Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου, πρώην βουλευτής και συγγραφέας του βιβλίου "Φθινοπωρινή Οδύνη" που σχετίζεται με τα επεισόδια του 1955, το οποίο πρόσφατα γυρίστηκε και ως ταινία με τίτλο "Μέρες Φθινοπώρου",(προβάλλεται στην Ελλάδα) λέει τα εξής: "Είναι θετικά τα λόγια του πρωθυπουργού. Με τα επεισόδια εκείνα, εγκατέλειψαν την Τουρκία πολλοί Ελληνες μειονοτικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα".

Τέλος, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ", Κιουρσάτ Μπουμίν αναφέρει τα εξής: "Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρωθυπουργός έβαλε σε ανύποπτο χρόνο τον πήχη πολύ ψηλά. Μπορούμε να ελπίσουμε ότι η πολιτική στο εξής δεν θα πέσει κάτω από αυτόν τον πήχη; Από τη μία ρωτάω, αλλά από την άλλη λέω, ας ελπίσουμε πια. Θα είναι καλό για όλους, να σκεφτούν με δεδομένη την εικόνα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Δεν παρήλθε πια και για μας η φιλοσοφία του αυτάρεσκου κράτους που απομονώνει και κάνει διακρίσεις";
Flash.gr

Read more...

Ο τουρκικός στρατός κλιμακώνει τις πιέσεις και την καταστολή εναντίον των Κούρδων


Το γραφείο του Αλί Σιμσέκ, του τοπικού ηγέτη του κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), έχει ακόμη τα σημάδια της επίθεσης. Ένα δακρυγόνο της αστυνομίας έσπασε τα τζάμια και προσγειώθηκε στις πολυθρόνες. «Πρόκειται για τη νέα πολιτική του ΑΚΡ», λέει ο Σιμσέκ, αναφερόμενος στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.
«Μετά τις δημοτικές εκλογές, έχουν αποφασίσει να τιμωρήσουν το Ντιγιάρμπακιρ».Στις εκλογές της 29ης Μαρτίου, το DTP αύξησε σημαντικά τη δύναμή του και το ΑΚΡ υπέστη μια μεγάλη ήττα, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού. «Εμπόδισαν τα στελέχη μας να εργαστούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να μας αποδυναμώσουν», λέει ο Σιμσέκ στον ειδικό απεσταλμένο της Μοντ. «Αλλά οι πιέσεις τους δεν απέδωσαν. Τώρα, η κυβέρνηση και ο στρατός προσπαθούν να υπονομεύσουν την τοπική μας δύναμη».

Από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου οι τόνοι έχουν ανεβεί, καθώς έχουν συλληφθεί περισσότερα από 250 στελέχη του DTP με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες του PKK. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βουλευτές του κουρδικού κόμματος οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία στον περίβολο του κοινοβουλίου, στην Αγκυρα. Και την περασμένη εβδομάδα, 10.000 άτομα με επικεφαλής τον δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ έκαναν 48ωρη συμβολική απεργία πείνας σ'ένα πάρκο της πόλης ζητώντας μια δημοκρατική λύση στο Κουρδικό πρόβλημα. «Είναι μια ισχυρή απάντηση των Κούρδων στο ΑΚΡ», σημειώνει ο δήμαρχος της συνοικίας Αμπντουλάχ Ντεμιρμπάς που έλαβε κι αυτός μέρος στην απεργία. «Η κυβέρνηση λέει ότι δίνει έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Αυτό που έκανε, όμως, ήταν να κατασκευάσει στρατώνες, και δρόμους που οδηγούν στους στρατώνες».Ο Ντεμιρμπάς έχει βαρεθεί να μετράει τις φορές που τον έχουν σύρει στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια. «Την τελευταία πενταετία έχω δικαστεί 23 φορές, τις περισσότερες για δημοτικά φυλλάδια γραμμένα στην κουρδική και την αρμενική γλώσσα». Μια φορά δικάστηκε επειδή ανήγειρε μπροστά στο δημαρχείο ένα άγαλμα του Ουγκούρ Καϊμάζ, ενός παιδιού που σκοτώθηκε με 12 σφαίρες από την αστυνομία το 2005. Η τελευταία φορά που τον πήγαν στο δικαστήριο ήταν στις 7 Μαϊου, επειδή έδωσε μια συνέντευξη στο Roj TV, το κανάλι που πρόσκειται στο ΡΚΚ. Στη συνέντευξη αυτή έπλεξε το εγκώμιο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και τώρα κινδυνεύει με διετή φυλάκιση. Αλλά εκείνος επιμένει: «Ο Οτσαλάν είναι στην καρδιά μου».Στην Αγκυρα, όλες αυτές οι ενέργειες ερεθίζουν εμφανώς τους στρατηγούς. Από το 2007, ο τουρκικός στρατός μποϊκοτάρει επισήμως τις δεξιώσεις στο κοινοβούλιο λόγω της παρουσίας των 21 βουλευτών του DTP. Το κόμμα απειλείται από το Συνταγματικό Δικαστήριο με απαγόρευση της λειτουργίας του. Και ο Ερντογάν αρνείται πεισματικά να σφίξει το χέρι του αρχηγού του, του Αχμετ Τουρκ - ο οποίος, πάντως, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο.Ο στρατός αδιαφορεί επίσης για την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει μέχρι την 1η Ιουνίου ο στρατιωτικός διοικητής του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν. «Το ΡΚΚ αποτελεί μια πραγματικότητα, αλλά το κράτος θέλει μια λύση χωρίς το ΡΚΚ», τονίζει ο Αλί Σιμσέκ. «Λύση δεν υπάρχει. Δεν μπορούν να χωρίσουν το ΡΚΚ από το DTP, είναι σαν να θέλουν να χωρίσουν μια οικογένεια».Η κυβέρνηση επέτρεψε τον περασμένο Ιανουάριο τη λειτουργία ενός καναλιού στην κουρδική γλώσσα και εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει πανεπιστημιακά ινστιτούτα κουρδολογίας, καθώς και να ξαναδώσει στις πόλεις της περιοχής τα κουρδικά τους ονόματα. Αλλά η καταστολή έρχεται να διαψεύσει στην πράξη τα μεγάλα λόγια.Σε πολλές πόλεις, ανήλικοι έχουν καταδικαστεί σε βαρειές ποινές επειδή έλαβαν μέρος σε «απαγορευμένες» συγκεντρώσεις και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία. Ο 16χρονος Ντιζουάρ καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση έξι ετών και έντεκα μηνών επειδή πέταξε ασβέστη σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας ύστερα από μια διαδήλωση του DTP στο Ντιγιάρμπακιρ.
«Εδώ, κανείς δεν αγαπά την αστυνομία», λέει ο Ντιζουάρ, που έχει ήδη εκτίσει δέκα μήνες και περιμένει την απόφαση του εφετείου. «Αν η ποινή μου επικυρωθεί, θα πάρω τα βουνά και θα γίνω αντάρτης». Ο πατέρας του είναι απελπισμένος. «Δεν μπορείς πια να σταματήσεις τα παιδιά, Από την κοιλιά της μάνας τους βιώνουν τι σημαίνει να είσαι Κούρδος».
iKypros25/05/2009

Read more...

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στο ιρακινό Κουρδιστάν


Τέσσερις υποψήφιοι κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους για την προεδρία της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η ανεξάρτητη ανώτατη εκλογική επιτροπή του Ιράκ.
Οι υποψήφιοι είναι ο Μασούντ Μπαρζανί, ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Άλι Ιμπραήμ Άχμεντ, αδελφός της συζύγου του προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο Καμάλ Μιράουντλι, ένας πανεπιστημιακός με έδρα το Λονδίνο, και ο Χουσέιν Καρμιάνι, ένας επιχειρηματίας, διευκρίνισε η επιτροπή.Οι κουρδικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, επτά μήνες μετά τις επαρχιακές εκλογές που διεξήχθησαν στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ.Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του Κουρδιστάν, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δικαιούνται να ψηφίσουν ενώ στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 41 ψηφοδέλτια. Το περιφερειακό κουρδικό κοινοβούλιο έχει 111 έδρες.
iKypros


Read more...

Μήλον της Έριδος το κουρδικό αέριο


Ρελάνς με κουρδικό αέριο στη διαφαινόμενη ολική κυριαρχία των Ρώσων στη σκακιέρα του αερίου επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια τέτοια προοπτική ανοίγει ξανά με μεγαλύτερη ένταση το γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών, που μετά τις υπογραφές για το South Stream, φάνηκε προς στιγμήν να κλείνει με επικράτηση της Μόσχας και των σχεδιασμών του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι εξασφαλίζουν το σύνολο των ποσοτήτων του Σαχ Ντενίζ 2 και ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ αγωγός Nabucco βρίσκει «οξυγόνο» στα κοιτάσματα του Ιράκ, ο δικός μας ITGI φαίνεται να μένει ξεκρέμαστος. Ίσως γι’ αυτόν το λόγο πηγές του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις υπογραφές για το South Stream στη Μόσχα, υπογράμμιζαν τη ρευστότητα των εξελίξεων και δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο.


Αυτή ακριβώς η επιφυλακτική στάση τροφοδότησε σενάρια περί συγχώνευσης του ITGI με το South Stream, αν και ανώτατες πηγές της εταιρείας που θα κληθεί να κατασκευάσει τους δύο αγωγούς (ΔΕΣΦΑ) δηλώνουν ότι τα δύο projects αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά, βρίσκονται σε διαφοροποιημένα στάδια ανάπτυξης και δεν υφίσταται θέμα ενοποίησής τους. Σε σχέση πάντως με το Ιράκ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επαρχία του Κουρδιστάν και στην πόλη Αρμπίλ ήδη λειτουργεί από τις αρχές του έτους «γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων», του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς εταιρειών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη παρουσία στην περιοχή με συμβάσεις από τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ενώ πρόσφατα η Μότορ Όιλ είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί αγορές αργού από την περιοχή του Κιρκούκ. Αν και πολύ πρόωρο, σε περίπτωση που τα κοιτάσματα αερίου του Βορείου Ιράκ συνδεθούν με το δίκτυο της Τουρκίας, θεωρητικά θα μπορούσαν να φτάσουν ποσότητες ιρακινού αερίου και στο ελληνικό δίκτυο μέσω της διασύνδεσης του ελληνοτουρκικού αγωγού.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι το ταξίδι του νέου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στο Ιράκ τον Ιούνιο, που θα έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας εκμετάλλευσης του αερίου στο Βόρειο Ιράκ, στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή.
Ιsotimia.gr

Read more...

H Tουρκία δρα πλέον ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας


Η Τουρκία πήρε αυτά που ήθελε στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Και λίγο… σχέδιο Ανάν και απάλειψη ενοχλητικών αναφορών.Τα αποτυπώματα της Τουρκίας, η οποία δρα πλέον ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι εμφανέστατα στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, προκαλούν έντονες ανησυχίες στη Λευκωσία, η οποία είδε να τροποποιείται η έκθεση του Γ.Γ. μετά και την υποβολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Είναι δε προφανές ότι η Τουρκία δεν δρα μόνη της, έχει στήριξη ενώ έχει εντάξει το Κυπριακό στη λογική των διπλωματικών παζαριών, που γίνονται στα παρασκήνια του ΟΗΕ. Δηλαδή, «στήριξη σε διάφορα ζητήματα έναντι ανταλλαγμάτων».

Όπως τονίζουν ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα επιχειρεί να διασφαλίσει μέσα από τις παρεμβάσεις της, διατήρηση του μομέντουμ και συνέχιση της διαδικασίας μέχρι τουλάχιστον το Δεκέμβριο, προώθηση μιας νέας εκδοχής σχεδίου Ανάν και τη διασφάλιση των «κεκτημένων» της στο νησί. Η συνέχεια θα είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα τόσο ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, αυτή την εβδομάδα, όσο πρωτίστως το κρίσιμο -για Κυπριακό και ευρωτουρκικά- τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Με τη βοήθεια και τρίτων χωρών, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, η Άγκυρα κατάφερε να αφαιρέσει αναφορές στο κείμενο της έκθεσης και να προωθήσει θέσεις. Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση της Άγκυρας από της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος, ήταν με την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πώς καταγράφονται οι θέσεις της Τουρκίας στην έκθεση;
Πρώτο, η αναφορά στο «δεδομένο» ότι οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστοί (στα μέρη) καθώς και το ευρύ περίγραμμα. Δεν ξεκινούν, όπως σημειώνεται, από την αρχή, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ενός σημαντικού όγκου εργασίας (body ofwork) στο οποίο μπορούν να βασιστούν. Η παράγραφος αυτή παραπέμπει προδήλως στο σχέδιο Ανάν, ως βάση διαπραγμάτευσης.
Δεύτερο, η απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στα ψηφίσματα και η μη επεξήγηση του όρου πολιτική ισότητα, όπως συνηθίζεται.
Τρίτο, παραπέμπει στην Τουρκία( εγγυήσεις, παρουσία, κ.λπ.) η αναφορά πως «σε μία λειτουργική ενωμένη Κύπρο, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όχι μόνο αντιπροσωπεύονται αλλά επίσης προωθούνται αποτελεσματικά».
Τέταρτο, η απάλειψη από το τελικό κείμενο αναφοράς στην απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Όραμς. Εξέλιξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επιστολή-διάβημα του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Πέμπτο, αφαιρέθηκε από την παράγραφο που μιλά για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων σχέσεων, που θα μειώσουν το αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τη φράση «δεν συνιστά αναγνώριση».
Σε αυτό το παιχνίδι των παρεμβάσεων, τροποποιήσεων, ρόλο διαδραματίζουν και δυο στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Λυν Πάσκο και ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αυτό το έργο θα επαναληφθεί πολλές φορές, ενώ είναι σαφές πως διαμορφώνεται ένα κλίμα πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στα αζήτητα το θέμα των εποίκων
ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑπαραμένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, το εδαφικό και η ασφάλεια και μέχρι στιγμής το θέμα των εποίκων παραμένει στα αζήτητα. Εξαρχής υπήρξε διαφωνία, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς να εντάξει το κεφάλαιο αυτό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές και από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ο Ταλάτ επενδύσει πολιτικά στους εποίκους. Ήδη, θεωρείται δεδομένο ότι εισπράττει εκλογικά μεγάλο ποσοστό από τους έποικους και σε αυτούς θα καταφύγει στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Το γεγονός ότι και στις συζητήσεις για το Λιμνίτη έθεσε μεταξύ άλλων όρων και τη διακίνηση μέσω του οδοφράγματος αυτού και εποίκων, είναι προφανές πως θέλει να κρατήσει κοντά του την πληθυσμιακή αυτή ομάδα. Άλλωστε γνωρίζει πως η διακίνηση εποίκων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και τανάπαλιν ούτως ή άλλως γίνεται… Πέραν, ωστόσο, από τους εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς στο θέμα των εποίκων, πρωτεύοντα λόγο έχει η Τουρκία, η οποία επίσης δεν θεωρεί σκόπιμο να συζητήσει το ζήτημα τούτο σε αυτή τη φάση.
Ο μπαμπούλας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός των πυλών
Φωτογραφία
Οι πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίζουν επαναφέροντας τον μπαμπούλα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί, αλλά και της αλλαγής του όρου εντολής που διέπει το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε ουσιαστικά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξουδετερώνεται εν πολλοίς το ψήφισμα 186 του 1964 που διασφάλισε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την προσπάθεια ανατροπής και διάλυσής της από την Άγκυρα και την τ/κ ηγεσία.
Όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, το καμπανάκι κτύπησε για τη Λευκωσία. Είναι προφανές ότι οι προειδοποιήσεις είτε για αποχώρηση, περαιτέρω μείωση αλλά και αλλαγή της δομής και Δύναμης, χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τη Λευκωσία για τις συνομιλίες.
Στην προχθεσινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, για το περιεχόμενο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής της δομής της Δύναμης.
Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος σε παρέμβασή του υποστήριξε την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί και την αντικατάστασή της με πολιτικό προσωπικό. Κατά τη συζήτηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία υποστήριξαν πως θα πρέπει να προχωρήσει η μελέτη για αναθεώρηση των όρων εντολής και της δομής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σημειώνεται πως προ διμήνου περίπου, αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού είχαν επισκεφθεί την Κύπρο στα πλαίσια μελέτης τους για το ρόλο και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Εθνικός κίνδυνος: Άξων ΗΠΑ-Τουρκίας


Του Ν.Α.Καλογεροπούλου


Πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων αποκαλύπτουν ότι η Αμερική όχι μόνο αδιαφορεί για τα ελληνικά προβλήματα αλλά και δυσανασχετεί. Με το πνεύμα Πραγματισμού, κανών συμπεριφοράς της Αμερικανικής πολιτικής είναι «για να σου είμαι χρήσιμος, πες μου πρώτα σε τι είσαι εσύ χρήσιμος σε μένα». Είναι σαφές ότι η Ελλάς δεν έχει απάντηση.

H Αμερική έχει σήμερα τόσο επιδεινώσει την θέση της, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, ώστε βρίσκεται σε απόγνωση. Είναι περικυκλωμένη με κινδύνους από Δύση μέχρι Ανατολή, με εκκολαπτόμενους νέους γίγαντες που θα την αφανίσουν, χωρίς βοήθεια από παραδοσιακούς συμμάχους μέσα στο imbroglio που η αλαζονεία της έχει δημιουργήσει. Οι ΗΠΑ, βλέποντας την ΕΕ ως αντίπαλο, επιδιώκουν την διάλυσή της, με την σοφή μέθοδο του Δουρείου Ίππου. Δηλαδή, την εισδοχή μιας φτωχής και μη αφομοιώσιμης Τουρκίας των 73 μέχρι και 100 εκατομμυρίων κατοίκων που ετοιμάζουν μίαν νέα «μετανάστευση των λαών» (Völkerwanderung) για την άλωση της Ευρώπης. Όμοια με εκείνη που σφράγισε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με μόνη διαφορά ότι εκείνη απετελείτο από γερμανικούς λαούς με αξιοθαύμαστη ικανότητα προσαρμογής στον ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό που βρήκαν. Το ταξίδι Obama στην Τουρκία, ως νέα Canossa προς τον Μουσουλμανικό κόσμο, ήταν απεγνωσμένη αναζήτηση σωτηρίας από χώρα που ξέρει να παζαρεύει, από αταβίστικη φύση, για ακραία ανταλλάγματα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αρνηθούν, θυσιάζοντας μέσα στην απόγνωση, την πολυτέλεια του ηθικού νόμου και του Διεθνούς Δικαίου. Η διάλυση της Ευρώπης θα επιτευχθεί όταν η επιθετικότης και αλαζονεία μιας μη αφομοιώσιμης χώρας αποκτήσει και την δύναμη του βέτο. Συμπλήρωμα του μυστικού Αμερικανικού σχεδίου απογνώσεως είναι η συνέχιση διαμελισμού των Βαλκανίων με κύριο στόχο τώρα, μετά την Γιουγκοσλαβία, την ενοχλητική Ελλάδα για την οποίαν το βαθύ κράτος της Washington δεν κρύβει ότι επιφυλάσσει punishment, την τιμωρία και το μαστίγιο του Δυνάστη.

Το πρόβλημα εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ είναι κυρίως πρόβλημα Ευρώπης και ΗΠΑ. Ούτε το μυστικό Αμερικανικό σχέδιο διαμελισμού της Ελλάδος ενδιαφέρει την ΕΕ. Όπως το έδειξε η επίσκεψη του Obama, η ανάγκη της Τουρκίας συνδέεται με τα συμφέροντα της Αμερικής στην Μέση Ανατολή και την περιοχή Κασπίας. Όμως η Αμερική γνωρίζει ότι η ΕΕ, κυριαρχείται από Γαλλία και Γερμανία. Έχει εξελιχθεί από, αρχικά, πειθήνιο όργανο για εξυπηρέτηση των Αμερικανικών συμφερόντων, σε επικίνδυνο αντίπαλο. Οι αποδείξεις έχουν ξεπεράσει τις ενδείξεις. Η αντίσταση της Ευρώπης σε τρία πρόσφατα φλέγοντα για την Αμερικανική ιδιοτέλεια ζητήματα υπήρξε καταλυτική. Άρνηση Γαλλίας και Γερμανίας για τον ανόητο πόλεμο του Ιράκ. Ειλικρινής προσέγγιση προς την Ρωσία. Οικτρή αποτυχία της διασκέψεως του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Υπάρχει και ο τέταρτος μεγάλος παράγων. Η ισχύς του Ευρώ και η πιθανότατη αντικατάσταση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο είτε με το Ευρώ, είτε μάλλον με νέο ειδικό νόμισμα που θα έχει βάση το Ευρώ. Με όλα αυτά τα στοιχεία προβάλλεται ως αυτονόητο ότι μόνον η στρατηγική του Οδυσσέα μπορεί να εξυπηρετήσει τα Αμερικανικά συμφέροντα. Χρειάζεται Δούρειος Ίππος. Η Τουρκία με την αστείρευτη γεννητικότητα των 100 εκατομμυρίων της (έναντι της υπογεννητικότητος των 60 της Γαλλίας και 80 της Γερμανίας) καθίσταται σημαντικός παράγων για τις σχέσεις Αμερικής και Ευρώπης.

Η Ελλάς έχει ισχυρές θέσεις από άποψη Διεθνούς Δικαίου, αποφάσεων ΟΗΕ και Διεθνών Συνθηκών. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν λαμβάνεται στα σοβαρά όταν ισχύει το δίκαιο του Iσχυροτέρου. Αυτός ο υπερατλαντικός «Ισχυρότερος» διαπιστώνει ότι η Ελλάς αποτελεί εμπόδιο και είναι πιθανό ότι μία μέρα μπορεί να αποκτήσει Ηγέτη που θα θέσει τέρμα στην μέχρι σήμερα κομπλεξική πολιτική του «καλού παιδιού» που «δεν διεκδικεί τίποτε», και κατανεύει δουλικά χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, με την γνωστή τακτική του χαριτόβρυτου χασκόγελου από επίσημα ολάνοιχτα χείλη.. Ο «Ισχυρότερος» λοιπόν, έχει αρχίσει εφαρμογή εκτεταμένης προπαρασκευαστικής προπαγάνδας με τις γνωστές, δοκιμασμένες μεθόδους, ώστε να εξουδετερωθούν τα θετικά ερείσματα κατά την περιγραφή που κάποτε είχε αποδοθεί, ορθώς ή κατά λάθος, στον Κίσσινγκερ. Εξουθένωση των βάσεων υποστάσεως του Έλληνισμού από ιστορική, πολιτική, πολιτιστική, στρατιωτική, οικονομική, εκπαιδευτική και ηθική άποψη. Δεν είναι μόνο η κατευθυνόμενη διεθνής προπαγάνδα των Σκοπίων και των άλλων γειτόνων αλλά και η εντατική διείσδυση ισχυράς εσωτερικής Πέμπτης Φάλαγγος, μιας κλίκας που, κατά την αφελή έκφραση μιας Υπουργού Παιδείας, αποκαλούνται «επιστήμονες». Έχει ακουστεί από Ελληνίδα Ευρωβουλευτή (Άννα Καραμάνου, ΠΑΣΟΚ) να λέγει «δεν πρέπει να μιλάμε για ελληνισμό γιατί δείχνει επιθετικότητα». Άλλος Ευρωβουλευτής (Μπεγλίτης, ΠΑΣΟΚ), καταψηφίζει(!) ψήφισμα που ζητά αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο! Τα οικονομικά μέσα που διατίθενται από τον κύριο υπερατλαντικό Εχθρό, για εξουθένωση του Ελληνισμού, έχουν ήδη αποδώσει πλουσίους καρπούς εντός και εκτός Ελλάδος. Όλα αυτά τείνουν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάλυση της «ατίθασης» αυτής χώρας. Απεδείχθησαν κατάλληλη προπαρασκευή, ήδη έτοιμη για την απόπειρα του τελικού χτυπήματος που αποβλέπει στον διαμελισμό της Ελλάδος και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Μόνον οι αφελείς επαναπαύονται στα «ερείσματα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που είναι χάρτινα. Η στάση Clinton και ΝΑΤΟ με την δολοφονία της Σερβίας, του Bush με πρώτη πράξη την αναγνώριση «Μακεδονίας», η ιταμή και ανιστόρητη διαστρέβλωση της Ιστορίας από τον Obama, δεν είναι ενδείξεις αλλά αποδείξεις του μεθοδικά προετοιμασμένου πλαισίου. Η Ελλάς, με πενιχρού κύρους Ηγεσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Σε αυτή την κατάσταση, προ της γενικής κρίσεως, η Βουλή των Ελλήνων έχει μοναδική απασχόληση τα πραγματικά ή φανταστικά σκάνδαλα στον ιδιοτελή αγώνα των κομμάτων για άλωση (του λουφέ) της εξουσίας. Η Ελλάς βρίσκεται μόνη, χωρίς φίλους και συμμάχους, μπροστά στα βδελυρά μυστικά σχέδια της παρηκμασμένης Αμερικής που έχει προδώσει τις ουμανιστικές αρχές των ιδρυτών της. Αλλά το άλλο μονοπάτι, το έχει δείξει ο Sarkozy. Προ ημερών, σε λόγο του στην Ν.Γαλλία, θέτει εικονοκλαστική βόμβα στις Βρυξέλλες. Προτείνει την αντικατάσταση των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έναντι ενός «οικονομικού χώρου κοινής ασφαλείας» ο οποίος περιλαμβάνει την Τουρκία αλλά και την Ρωσία. Απόηχος της παλαιάς σκέψεως του De Gaule για Ευρώπη από Ατλαντικού μέχρι Ουραλίων. Η Ρωσία λοιπόν, πολύ πλησίον πολιτιστικά και ιστορικά στον Ελληνισμό, με τεράστια ενεργειακά αποθέματα, όχι πλέον φόβος αλλά ελπίδα, είναι μια νέα κατεύθυνση. Με ισχυρά Ηγεσία, η Ελλάς μπορεί να εξασφαλίσει, εντός της Ευρώπης, άμυνα κατά των σκοτεινών μυστικών σχεδίων των «συμμάχων» εχθρών της.

Το 2005 άρχισε η διαδικασία εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ. Ήταν απόφαση από όλα τα κράτη-μέλη σε μία από τις συνήθεις 24ωρες ταχυ-συνεδριάσεις Κορυφής μέχρι τα μεσάνυχτα όπου ο καθένας αδημονεί να γυρίσει στην βάση του. Απουσία πρωτοβουλίας από τον Πορτογάλο Barroso, αφελή παρατηρητή, για προ-Συνέδριο Αρχηγών προς ενδελεχή εξέταση, όλων των παραμέτρων για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της αποφάσεως. Ότι το συμφέρον δεν είναι η πώληση βιομηχανικών προϊόντων που μπορεί να εξασφαλισθεί με απλή ένωση κοινού οικονομικού χώρου.. Ούτε το αν ανταποκρίνεται στην Ιστορική πραγματικότητα το αφελές επιχείρημα επιστολής του Φιλανδού Επιτρόπου Olli Rehn προς την European League της Γενεύης ότι «αν η Τουρκία εφαρμόσει τα κριτήρια δεν θα είναι η χώρα που είναι σήμερα». Οι Αρχηγοί κρατών προσέρχονται στις διεθνείς συνελεύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής μελέτη. Η Commission στις Βρυξέλλες απαρτίζεται από αριθμό Επιτρόπων που διορίζονται εκάστοτε από το κόμμα που έχει, καταλάβει την εξουσία. Δεν υπόκεινται σε δημοκρατική διαδικασία αξιοκρατίας και εκλογών. Ο Πρόεδρος ορίζεται από τα ισχυρότερα κράτη με αδιαφανή κριτήρια χωρίς δυνατότητα κατευθύνσεως και μελέτης πολιτικών επιλογών. Υπάρχει και ο ΟΗΕ, με υπηρεσίες που απαρτίζονται από κομματικούς εγκαθέτους χωρίς ανεξάρτητα αξιοκρατικά κριτήρια. Ο Γενικός Γραμματεύς επιλέγεται όταν παρέχει όλα τα εχέγγυα υποτελείας στην ισχυρότερη δύναμη. Ο πρώην Γ.Γ. Javier Perez de Cuellar, είπε σε συνέντευξη προς ελβετική εφημερίδα. «Ο Γ.Γ. αντιμετωπίζει την Αμερικανική Υπερδύναμη η οποία θεωρεί ουσιώδη τον ρόλο της στον ΟΗΕ. Το ίδιο συμβαίνει με τα πέντε Μόνιμα μέλη. Αυτό που καθορίζει τις αποφάσεις είναι το Σ.Α., πραγματική εκτελεστική εξουσία με το οποίο ο ΓΓ οφείλει να διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης και κάθε φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες Δυνάμεις δίνοντας υπεροχή στις ΗΠΑ. Ένα από τα προβλήματα του διαδόχου μου Boutros-Ghali ήταν η μονομαχία του με την κυβέρνηση Clinton, η οποία κατέληξε στην απόλυσή του. Δεν νομίζω ότι ο ΓΓ μπορεί να σηκώσει κεφάλι σε έναν από τους 5 Μεγάλους! Για να παραμείνει στη θέση του οφείλει να διατηρεί την εμπιστοσύνη τους. Πιστεύω ότι ο Χάρτης του ΟΗΕ πρέπει να αλλάξει. Επειδή οι ΗΠΑ είναι τόσο βέβαιες για την δύναμή τους, έχουν προκαλέσει τόση ζημιά». Αυτά πρέπει να βλέπουν όσοι είχαν την αφέλεια να αναθέσουν την δίκαιη λύση του Κυπριακού στον ΟΗΕ περιμένοντας από τους εγκαθέτους Νίμιτς και Holbrook αμεροληψία, ή περιμένουν από την ΕΕ ή τον ΟΗΕ να παρασχεθεί σανίδα σωτηρίας.

Έτσι, οι αντιρρήσεις κρατών που διαθέτουν ιστορική πείρα (Αυστρία, Ελλάς) ή και άμεση εμπειρία κοινωνικών επιπτώσεων (Γαλλία, Γερμανία) δεν έγιναν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης. Πορτογαλία και Φινλανδία δεν έχουν μετάσχει ιστορικά στη διαμόρφωση των αρχετύπων του συλλογικού υποσυνειδήτου των λαών του πυρήνος της Ευρώπης. Ο ίδιος ο Erdogan, σε παρατήρηση του Chirac, έχει δηλώσει με έμφαση «αν νοείτε αφομοίωση (assimilation) με την κοινωνία της Ευρώπης, αυτό δεν θα το έχετε από εμάς». Τελικώς, μόνον ο Γάλλος Πρόεδρος, o Nicolas Sarkozy, έχει την τόλμη να επιμένει για την δημιουργία «ευρέως οικονομικού χώρου κοινής ασφαλείας, πλέον των 800 εκατ. κατοίκων, με Τουρκία και Ρωσία». Η στροφή στην Ρωσία, πακτωλό ενεργείας, είναι η αναγκαία κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά και κυρίως της Ελλάδος, που έγινε ελεύθερη χάρη στην Ρωσική Συνθήκη της Αδριανουπόλεως όταν, το 1828, η Αγγλία ετοίμαζε Ελλάδα «φόρου υποτελή» στον Τούρκο με τα ίδια φιλελληνικά αισθήματα που επέδειξε και με την υπαγόρευση του Σχεδίου Ανάν, με διάδοχο και συμπαραστάτη την Αμερική.

Οι Έλληνες των ΗΠΑ και Καναδά είναι αναστατωμένοι με την διαχρονική αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής και τις διπλωματικές μεθόδους του επίσημου κράτους. Όταν οι αντίπαλοί μας είναι από ετών συστηματικά οργανωμένοι και με άφθονα χρήματα ως μέσο διεισδύσεως στα επιρρεπή λόμπυ, οι ελληνικές κυβερνήσεις δείχνουν πλήρη ανικανότητα να αντιληφθούν την δύναμη και τις ψυχολογικές μεθόδους της προπαγάνδας. Οι κυβερνήσεις κινητοποιούν τους πολιτικούς παράγοντες στην Αμερική αποσπασματικά, ενώ η δημιουργία αποτελεσματικού λόμπυ απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Μου υπενθυμίζουν ότι ο Βενιζέλος, την εποχή των θριάμβων, είχε ζητήσει από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι να μη φείδεται εξόδων για συνεχείς επαφές με παράγοντες. Άλλοι ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ έχει εδραιωθεί πολιτική τιμωρίας, punishment, της Ελλάδος και επιτήδεια ενίσχυση το μυστικού σχεδίου διαμελισμού της Ελλάδος. Τονίζουν ότι ο κίνδυνος δεν αποτρέπεται με χαμόγελα. Εάν, μου γράφουν, οι παλαιοί σύμμαχοι έγιναν εχθροί, η Ελλάς, με το έρεισμα Ευρώπης, πρέπει να στραφεί προς παλιούς εχθρούς, την Ρωσία, που σήμερα μπορούν να γίνουν χρήσιμοί φίλοι.

Η Γενεύη είναι κέντρο πληροφοριών από το διεθνές προσκήνιο και παρασκήνιο. Είναι και κέντρο διαμαρτυρίας της διασποράς που, πάντοτε προσκολλημένη στο ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, έχει το θλιβερό προνόμιο να παρακολουθεί, μέσω δορυφόρου, τις ειδήσεις και συνεδριάσεις της Βουλής. Μας έρχονται φωνές αγανακτήσεως διότι οι πολιτικοί ρήτορες ομφαλοσκοπούν κατά συρροήν με τα σκάνδαλα και τις ατάκες εναντίον αλλήλων, Αλλά χωρίς συνείδηση ότι η Ελλάς σήμερα κρύβει την διεθνή της απομόνωση με χαριτόβρυτα χαμόγελα μαθητευόμενων μάγων της διπλωματίας. Την στιγμή που είναι περικυκλωμένη από εχθρούς, μέσα και έξω, που θέλουν να της κόψουν κομμάτια από το κρέας της και την ψυχή της. Και την στιγμή που αντιμετωπίζει από το ένα μέρος την αδιαφορία, ίσως και καταφρόνια, των Βρυξελλών και από το άλλο τον νεοσύστατο Άξωνα ΗΠΑ-Τουρκίας που περιλαμβάνει μεταξύ των σκοπών και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με εγκληματική μεθόδευση που θα συνεπάγεται αίμα και καταστροφές. Η διασπορά βλέπει τους πολιτικούς να χάνονται σε αντιπαραθέσεις για την άλωση της εξουσίας, αντί να συσπειρωθούν και αντιμετωπίσουν ενωμένοι τον μεγάλο εθνικό κίνδυνο που έρχεται πολύ σύντομα. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα με επέμβαση μιας Βουλής που έχει, η ίδια, ψηφίσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, δείχνει ότι στην Ελλάδα η αρχή διακρίσεως των εξουσιών έχει εκφυλισθεί στο κακό χάλι που κατεδίκασε ο Μοντεσκιέ τον 18ο αιώνα. Τα σκάνδαλα είναι ασχολία μόνο της Δικαιοσύνης ανεξάρτητης, χωρίς παραγραφές, από οποιαδήποτε ανάμειξη της Βουλής ή της κυβερνήσεως, ελεύθερης να αθωώσει ή να στείλει τους υπεύθυνους στη φυλακή και όχι απλώς «στο σπίτι τους».

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδος κρύβονται με εκπληκτική υποκρισία κάτω από το χαλί. Ποια η θέση της Ελλάδος απέναντι στον νεοσύστατο Άξωνα ΗΠΑ-Τουρκίας; Πρόβλημα εθνικής υποστάσεως που θυμίζει τον αλήστου μνήμης Άξωνα Βερολίνου-Ρώμης, με το δόρυ εστραμμένο εναντίον της Ελλάδος και την φιλοδοξία του Μάρε Νόστρουμ που τότε ελέγετο Μεσόγειος, σήμερα Αιγαίο. Τότε υπήρχε ελπίδα ισχυρών συμμαχιών. Είναι όμως σήμερα σύμμαχος οι Βρυξέλλες του Barroso ή η Μόσχα του Πούτιν; Δυστυχώς η Ρωσία, φυσικός εθνικός φίλος που πρόσφερε στην Ελλάδα την πλήρη ανεξαρτησία της με την Συνθήκη της Αδριανουπόλεως όταν η Αγγλία, πρόδρομος των ΗΠΑ, μας προόριζε φόρου υποτελείς στον Τούρκο, δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να δράξει την ευκαιρία για πραγμάτωση του ονείρου της Αικατερίνης, διότι καμία κυβέρνηση δεν θα έχει το θάρρος να κάνει την κατάλληλη προσέγγιση. Είναι σύμμαχος η ΕΕ; Δυστυχώς οι Βρυξέλλες, με άφρονη επέκταση που ο Πορτογάλος Barroso και ο Φιλλανδός Olli Rehn θέλουν να φτάσει σύντομα μέχρι Ανατολίας για πλήρη ειρηνική άλωση από τα 100 εκατομμύρια Τούρκων, δεν έχει αποκτήσει ακόμη την σύμπνοια και συσπείρωση των λαών της. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τα σημεία. Σε ερώτηση αν θεωρούν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ «ευτυχή ευκαιρία», ναι απήντησε μόνο το 23% των Άγγλων και μόνο το 55% κατά μέσον όρον τα υπόλοιπα μέλη, ενώ το 53% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις Ευρωεκλογές. Ποιος λοιπόν θα ενδιαφερθεί για τις συνέπειες του νεοσύστατου Άξωνος.; Στην Ελλάδα, οι προικοθήρες της εξουσίας ασχολούνται με λαϊκίστικες υποσχέσεις παροχών από το τίποτε, μπροστά σε θάλασσα από σειόμενες πλαστικές σημαιούλες. Από ποια μεριά θα αντλήσει το Έθνος ελπίδα;

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP