Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Κουρδικό άνοιγμα στην Τουρκία


Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι "πλέον πρέπει όλοι μας να βρούμε μια λύση στο Kουρδικό" άρχισε στην Τουρκία κινητικότητα για το Κουρδικό. Στις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου συμμετείχαν όλοι μαζί, και οι Κούρδοι βουλευτές, και οι Τούρκοι βουλευτές και οι στρατιωτικοί. Αυτή η κατάσταση δείχνει μια νέα πολιτική. Η πολιτική των "μηδέν προβλημάτων" του νέου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξελίσσεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που και η δίκη Εργκένεκον βρίσκεται σε εξέλιξη ακριβώς αυτή την περίοδο.
Οι εθνικιστές της Εργκένεκον για να προστατέψουν τη δική τους εξουσία ήθελαν μια Τουρκία αντιδημοκρατική. Η πολιτική της μη λύσης στο Κουρδικό, το Κυπριακό και το Αρμενικό απομάκρυνε την Τουρκία από τη Δύση και την έκλεινε στον εαυτό της. Απεναντίας για να φτάσει το πετρέλαιο στην ανατολή χρειάζεται μια Τουρκία ισχυρή χωρίς εσωτερικά προβλήματα. Για να φτάσει ο αγωγός Ναμπούκο στην Ουγγαρία μέσω της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στις κουρδικές περιοχές. Είναι σημαντική η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Συρία, οι καλές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ καθώς και η τελευταία έκκληση του Προέδρου Γκιουλ προς τους Κούρδους της Τουρκίας "ας πάρουμε μαζί πρωτοβουλίες".

Η Τουρκία αλλάζει γρήγορα. Είναι σημαντικό που οι αρμόδιοι της ΕΕ είπαν στον Νταβούτογλου κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι "για μας το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το Κυπριακό. Αυτό το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί". Η ζωή είναι ευμετάβλητη όπως το νερό της θάλασσας. Η ακινησία και η φουρτούνα είναι αλληλένδετες.
Εμείς οι Κύπριοι που από το 1963 ζούμε μέσα στην ακινησία δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε ακόμη πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας οι νέες εξελίξεις στον κόσμο. Δεν καταφέραμε ακόμη να σχολιάσουμε την έξοδο που έκανε στην πολιτική σκηνή η Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή ως οικονομική δύναμη. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν γνώμη για το ρόλο της Τουρκίας στα νέα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα του παλαιού κόσμου. Η διαιώνιση αυτής της παλαιάς κατάστασης δεν βοηθά καμιά από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κατά την ενταξιακή τους διαδικασία έλυσαν τα εθνοτικά και δημοκρατικά τους ζητήματα και εντάχθηκαν στην ΕΕ. Η Τουρκία ανανεώνεται με την πολιτική του Νταβούτογλου για "μηδέν προβλήματα" με τους γείτονες. Η ανάπτυξη νέων σχέσεων με την Αρμενία, τα νέα κουρδικά ανοίγματα στην Τουρκία και η λύση στην Κύπρο. Αυτές είναι σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Αντιλαμβανόμενοι αυτή τη νέα διαδικασία οι Κύπριοι θα προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση. Αυτή δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΖΜΠΑΛΙΚΤΣΙ
Κωδικός άρθρου: 874090
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/05/2009, Σελίδα: 12

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP