Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Hürriyet αναφέρεται στις κρίσεις στο στράτευμα που θα αρχίσουν – όπως άλλωστε κάθε χρόνο – την 1η Αυγούστου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις προαγωγές, τις μεταθέσεις και τις αποστρατεύσεις. Θεωρείται βέβαιη η αποστράτευση του Αρχηγού των Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχου Μπαμπάογλου, του Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων Ατάτς και του Διοικητή της Πρώτης Στρατιάς στρατηγού Σαϊγκούν.

Τονίζεται ότι Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων θα διοριστεί ο Διοικητής των Πολεμικών Ακαδημιών πτέραρχος Χασάν Ακσάι και Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων ο Διοικητής Στόλου ναύαρχος Γιγίτ. Για τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ λέγεται ότι θα παραμείνει στη θέση αυτή για ένα χρόνο ακόμη, για να παραλάβει στη συνέχεια, και για τρία χρόνια, την αρχηγία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει για τις κρίσεις, θα συζητηθεί και ο φάκελος του πλοιάρχου Ντουρσούν Τσιτσέκ, του οποίου το όνομα παραμένει στην επικαιρότητα μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf, της 12ης Ιουνίου, όσον αφορά το σχέδιο για τη διάλυσης του AKPκαι του κινήματος του Φετχιουλάχ Γκιουλέν, ή με την άλλη του ονομασία «Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας», το οποίο έφερε την υπογραφή του.

Read more...

ΑΜΕΙΩΤΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της κυβέρνησης Ερντογάν (δίκη Εργκένεκον-PKK-Ιράκ-Ε.Ε.) με καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά κρατώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα την ένταση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Χθες, στις 16:11, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 6 F-16 εισήλθε στο FIRΑθηνών, νοτίως Σάμου. Το ένα ζεύγος (2) αεροσκαφών F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3000 ποδών (16:16), συνεχίζοντας την πτήση του πέρασε πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 1000 ποδών (16:18) και πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3300 ποδών (16:20). Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών, λόγω βλάβης που δήλωσε το ένα από τα δύο αεροσκάφη, συνέχισε την υπέπτησή του πετώντας πάνω από το δυτικό άκρο της νήσου Ικαρίας στα 15000 πόδια, με ανατολική πορεία, γεγονός για το οποίο ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Eski Sehir-ΕΚΑΕ Λάρισας προκειμένου να ενημερωθεί το ΑΤΑ/ΕΚΑΕ. Ο προαναφερθείς σχηματισμός εξήλθε του ελληνικού FIR στις 16:34.

Βέβαια, το πρόβλημα που παρουσίασε το ένα από τα δύο αεροσκάφη του τούρκικου σχηματισμού αντιμετωπίσθη επιτυχώς από τον χειριστή του, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί ασφαλώς στη βάση του. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν το πρόβλημα ήταν μεγάλο, ο συγκεκριμένος χειριστής εγκατέλειπε το αεροσκάφος κι αυτό έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή της νήσου Ικαρίας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά των Τούρκων επιτελών, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά στέλνουν τα μαχητικά τους πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι αμείλικτα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η γραμμή εκτάκτου ανάγκης μεταξύ ΑΤΑ- Eski Sehir (hot line) από κάποιο μελλοντικό «ατύχημα» το οποίο θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.

Read more...

Προκλητικό δημοσίευμα ζητά παραίτηση περιφερειάρχη


Πολιτικές διαστάσεις παίρνει δημοσίευμα τοπικής τουρκόφωνης εφημερίδας και συγκεκριμένα της «Μπιρλίκ» με τίτλο «Να αποσυρθεί άμεσα από τα καθήκοντά του ο Σταμάτης», όπου με το όνομα «Σταμάτη» αποκαλεί τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρη Σταμάτη. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα θίγεται η ταυτότητα της μειονότητας η οποία αναγράφεται ως τουρκική ενώ η αναφορά στον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ γίνεται με τον όρο «εκλεγμένου μουφτή».

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα συνδέει την ελληνοτουρκική φιλία με την παραμονή του Δ. Σταμάτη στη θέση του περιφερειάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κύριος Δημήτρης Σταμάτης, καθ’ όλη την περίοδο των καθηκόντων του εδώ και όσο ο αξιότιμος κύριος Σαμαράς θα είναι υπουργός Πολιτισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκο-ελληνική φιλία».
Άμεση ήταν η απάντηση του Δ. Σταμάτη ενώ σε δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής.

Το δημοσίευμα της ΜΠΙΡΛΙΚ

Μεταφρασμένα αποσπάσματα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΠΙΡΛΙΚ στις 9 Ιουλίου, με τίτλο «Να αποσυρθεί άμεσα από τα καθήκοντά του ο Σταμάτης».
«Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τυγχάνει το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, με την συμπεριφορά απέναντι στην μειονότητα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, συνεχίζει να κινεί το ενδιαφέρον.
Ο Σταμάτης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στα οικονομικά αναπτυξιακά πακέτα που στέλνει η κυβέρνηση στην περιφέρεια, όχι μόνο δεν βρίσκεται κοντά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σχεδόν απέναντί της.
Ενοχλήθηκε ως φαίνεται από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει η μειονότητα και αφήνει να νοηθεί πως προσπαθεί να κάνει το παν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σαν να ήταν Ελληνικές, μακριά από την ουσία τους και σχεδόν σε βαθμό που να αμφισβητείται η ταυτότητα της μειονότητας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του παραδοσιακού φεστιβάλ κερασιού που πραγματοποιεί ο δήμος του Σώστη κάθε χρόνο, ο Περιφερειάρχης φέτος άσκησε οικονομική πίεση στον δήμαρχο Ισμέτ Καντή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα πανό που αναρτήθηκαν ούτε μία λέξη στην τουρκική γλώσσα. Εκτός τούτου υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως ασκήθηκε πίεση στον δήμαρχο για να μην περιληφθεί στον κατάλογο του πρωτοκόλλου το όνομα του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, για μια φορά ακόμη, χάρη των όσων γράφηκαν στα «Μικροκομοτηναίικα», μια στήλη της εφημερίδας «Χρόνος», εκ μέρους του Μπακιρτζάκη κατά του Καπλάνη Ιωσηφίδη, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Καπαδοκών Νέας Καρβάλης, του ανθρώπου εκείνου ο οποίος έκανε μεγάλες προσπάθειες για την τουρκο-ελληνική προσέγγιση και ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει ο σύλλογος, φέρνει από την Τουρκία συγκροτήματα μουσικών και παραδοσιακών χορών, δόθηκε η εντύπωση πως ο αξιότιμος κύριος Σταμάτης δεν επιθυμεί την τουρκο-ελληνική προσέγγιση. Στο συγκεκριμένο κείμενο ενώ αναφέρεται πως ο κύριος Σταμάτης ενοχλήθηκε πολύ, δεν μπορεί να βγει και νόημα από το ότι γράφηκε πως δεν μπορεί ο καθένας να ενεργεί από μόνος του σε ζητήματα Εξωτερικών Υποθέσεων διότι, στα δημοκρατικά καθεστώτα, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε το πιο φυσικό από το να προσκαλούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τους αρχηγούς κρατών, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς και όλους τους πολιτικούς. Ο κύριος Καπλάνης, είχε προσκαλέσει τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τον κύριο Ερτουγρούλ Γκιουνάι και τον υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος, τον κύριο Αντώνη Σαμαρά στους οποίους είχε πει πως δεν απέβλεπε σε τίποτε περισσότερο από την τουρκο-ελληνική φιλία. Όμως, ο κύριος Σαμαράς, άγνωστο γιατί, μετά την είδηση στην εφημερίδα «Χρόνος», ειδοποίησε πως δεν θα έρχονταν. Στην συνέχεια της είδησης που πήρε μέρος στην ίδια εφημερίδα, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα πως δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία ότι μετά την Νέα Καρβάλη ο κύριος υπουργός θα επισκέπτονταν το πανηγύρι του Αλάντεπε.
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, ο κύριος Σταμάτης αντιτάχθηκε εντόνως προς την επιθυμία της Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Εταιρίας να ζητά σχολείο στην περιοχή της Φιλύρας. Είναι εξάλλου γνωστό στους πάντες πως επέστρεψε στον δήμαρχο την αίτηση που έκανε ζητώντας παραχώρηση οικοπέδου για τον σκοπό αυτό.
Κατόπιν όλων τούτων, επειδή δεν μπόρεσε να ισορροπήσει την ευαισθησία μεταξύ των δύο στοιχείων της περιοχής και αν σκεφθεί κανείς πως παραμένει μόνο θεατής προς τις επιθέσεις των Ελληνικών εφημερίδων κατά της μειονότητας που τελευταίως έχουν αυξηθεί, κατ’ εμέ έχει λήξει και η εδώ υπηρεσιακή παραμονή του κυρίου Σταμάτη.
Δίνοντας την εντύπωση πως μεταξύ όλων των Γενικών Γραμματέων που πέρασαν από την Περιφέρεια δεν υπήρξε άλλος με τόσο εχθρική συμπεριφορά προς την μειονότητα, έπεσε στα μάτια του λαού της.
Αν ληφθούν δε υπόψη και οι στάσεις που κράτησε κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της Ζιραάτ Μπάνκ, ο κύριος Δημήτρης Σταμάτης, καθ’ όλη την περίοδο των καθηκόντων του εδώ και όσο ο αξιότιμος κύριος Σαμαράς θα είναι υπουργός Πολιτισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκο-ελληνική φιλία, πράγμα που πρέπει να κατανοήσει ο αξιότιμος κύριος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία.
Κανείς εξάλλου πολιτικός αρμόδιος δεν πρέπει να επιδιώκει να φτάσει κάπου κάνοντας πολιτική πάνω στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Άσε που το ζήτημα της μειονότητας είναι γνωστό πως κάπου -κάπου μπορεί και να τσουρουφλίζει.
Και στις Ευρωεκλογές εξάλλου, η σκέψη της μειονότητας να χρησιμοποιήσει λευκή ψήφο, ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών ... Μετά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές, ακούστηκε πως ο κύριος Καραμανλής είπε στο Γενικό Γραμματέα τον Σταμάτη «μάζευε τις αποσκευές σου». Γι’ αυτό και όπως αναφέρεται το ηθικό του κυρίου Σταμάτη είναι πολύ πεσμένο.
Όταν είχατε έλθει κύριε Σταμάτη εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ, σας είχαμε καλωσορίσει. Τώρα σας λέμε «στο καλό κύριε Σταμάτη»» καταλήγει το δημοσίευμα.

Απάντηση περιφερειάρχη Δ. Σταμάτη
«Η προοπτική της περιοχής
άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενή συνεργασία χριστιανών
και μουσουλμάνων»

Επί δημοσιογραφικής ερωτήσεως χθες το πρωί εάν έχει λάβει γνώση γύρω από δημοσίευμα εφημερίδας της μειονότητας με το οποίο ζητείται η αποχώρησή του από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα και πως το σχολιάζει, ο κ. Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε τα εξής:
«Το ξέρω το δημοσίευμα όπως γνωρίζω και πολύ καλά ποιος βρίσκετε πίσω από αυτό. Ξέρω επίσης πολύ καλά και είναι πίστη μου πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού και το γεγονός ότι έχω αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας με πολλούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας έχει ενοχλήσει κάποιους που θεωρούν ότι οι έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι αποτελούν αντικείμενο δικού τους ενδιαφέροντος.
Ξέρω επίσης ότι έχουν ενοχληθεί από αυτή τη στάση μου και τη συμπεριφορά μου εκείνοι που θέλουν να κρατούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή μας στο περιθώριο, μακριά από τα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας και της περιοχής μας για να μπορούν να τους διαφεντεύουν.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ότι εγώ θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο όρκος που έδωσα. Είναι υποχρέωση του γ.γ. της Περιφέρειας και αυτή την πολιτική της ενότητας απέναντι στους Έλληνες πολίτες θα την τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια είτε δυσαρεστεί είτε δε δυσαρεστεί κάποιους.
Θα την τηρήσω γιατί αυτό υπηρετεί το συμφέρον της χώρας μας, της πατρίδας μας που είναι πατρίδα όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Είναι η πατρίδα μας. Και θα την τηρήσω γιατί πιστεύω ότι το μέλλον και η προοπτική αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενή συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων, κάτι που απεύχονται κάποιοι και δρουν προς αντίθετη κατεύθυνση.
Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας σέβεται, αγαπά και φροντίζει τους πολίτες χωρίς να κάνει διάκριση στο θρήσκευμα, την καταγωγή ή στο φύλλο.
Οι φίλοι μουσουλμάνοι, οι φίλοι μου οι μουσουλμάνοι της Θράκης, ξέρουν πολύ καλά ότι ο γενικός τους γραμματέας, ο περιφερειάρχης τους, τους αγαπάει, τους προσέχει, με έργα όχι με λόγια και είναι δίπλα τους κάθε μέρα.
Θα ήθελα να σας πω κάτι ως μήνυμα επίσης. Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην περιοχή μας. Η Ελληνική πολιτεία, ο Ελληνικός νόμος είναι η μόνη εξουσία και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι» καταλήγει.

Γ. Πεταλωτής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Εκπρόσωπος της μειονότητας δεν μπορεί να είναι κάποιος εκδότης»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας απαντώντας ταυτόχρονα και στο ερώτημα αν το δημοσίευμα «εκπροσωπεί» τη μουσουλμανική μειονότητα. «Εκπρόσωπος της μειονότητας δεν μπορεί να είναι κάποιος εκδότης. Η μειονότητα εκπροσωπείται θεσμικά από τους αιρετούς δημοτικούς, νομαρχιακούς συμβούλους και τους βουλευτές της και όχι μόνο από τους μειονοτικούς αλλά από όλους μας. Διάβασα τους λόγους που επικαλείται το συγκεκριμένο δημοσίευμα και θεωρώ ότι δεν τους βρίσκω λογικούς και φυσικά ικανούς για να ζητηθεί η παραίτηση ενός γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Στην Ελλάδα υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία με τα όργανά της, ένα από τα οποία είναι και ο γ.γ. της περιφέρειας και την πολιτική την ασκούν αυτά τα συντεταγμένα όργανα. Κριτική μπορούν να δεχτούν, όχι όμως έτσι όπως αντιμετωπίζεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί και διαφορετικά αυτό το δημοσίευμα. Καλό είναι να μην ανοίγουμε καταστάσεις και να προσπαθούμε να βρούμε διαύλους εκεί που δεν υπάρχουν.
Χρέος της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι η ευημερία της μειονότητας και νομίζω ότι αυτό γίνεται μέχρι σ’ ένα βαθμό. Τις προτάσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε θετικά όταν έχουν θετικά κίνητρα έτσι ώστε να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της μειονότητας, μια και η πρόοδος της μειονότητας μάς αφορά όλους, δεν είναι ένα ξεκομμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Όταν η μειονότητα είναι υποβαθμισμένη υποβαθμισμένο θα είναι και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αλλά με το ανοίγουμε τέτοιου είδους πληγές δεν προσφέρουμε σε κανέναν και πολύ περισσότερο στη μειονότητα».
Για το αν το δημοσίευμα κάνει υποδείξεις συμπεριφοράς προς τον περιφερειάρχη σε περιπτώσεις όπως το ότι άσκησε πίεση προς τον δήμαρχο Σώστου για να μην συμπεριληφθεί στον κατάλογο πρωτοκόλλου ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ τον οποίο αποκαλεί αιρετό, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε. «Οι μουφτήδες στη Θράκη είναι διορισμένοι από την ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, άρα το να μιλάμε για άλλου είδους μουφτήδες οι οποίοι μάλιστα κάθε άλλο παρά θρησκευτικό ρόλο παίζουν και τις περισσότερες φορές παίζουν ρόλο πολιτικό – σε βάρος της μειονότητας πολλές φορές – νομίζω ότι είναι υπερβολές που έχουν άλλους στόχους».

Η νομιμότητα και η διασφάλιση της ειρήνης και της ισορροπίας στην περιοχή της Θράκης δεν χωράει κομματικές ή άλλες ταυτότητες, όπως αποδεικνύεται από τις δυο παραπάνω δηλώσεις.

Μαρία Αμπατζή
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Η συμφωνία για τον αγωγό Ναμπούκο και η θέση-«κλειδί» της Άγκυρας


Στην Άγκυρα υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, που θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή. Η υπογραφή της συμφωνίας, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις σημαντικότερες παραγωγές χώρες, ενισχύει τη θέση της Τουρκίας ως διαμετακομιστικής χώρας-«κλειδί» στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.
Την εβδομάδα που κύλησε υπεγράφη στην τουρκική πρωτεύουσα διακυβερνητική συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα διοχετεύει περίπου 30 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις χώρες του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Η συμφωνία συγκεκριμένα ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κατασκευής αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων, το κόστος του οποίου θα φτάσει το μυθικό ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2010 και θα περατωθούν σε μία τετραετία. Τον αγωγό θα κατασκευάσει πολυεθνική κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες ΟΜV (Αυστρίας), Bulgargaz (Βουλγαρίας), RWE (Γερμανίας), MOL (Ουγγαρίας), Transgaz (Ρουμανίας) και BOTAS (Τουρκίας), που συμμετέχουν στο έργο με ίσα μερίδια.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άνω των 10 χωρών, ενώ απουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία του αγωγού εκ μέρους της Μόσχας. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό βήμα» για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, που θα βασιστεί στον σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων και τις προοπτικές για έναν διαπολιτισμικό διάλογο. Έχοντας συνειδητοποιήσει απόλυτα τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός θα δώσει «νέα πνοή» στην υποψήφια για ένταξη στην Ευρώπη Τουρκία. Τέλος, στην προσπάθειά του να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ θα μπορούσαν επίσης, εάν το επιθυμούσαν, να συμμετάσχουν στο σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ στην Ευρώπη. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, γεμάτος αισιοδοξία, δήλωσε ότι το σχέδιο αποτελεί την αρχή μιας εποικοδομητικής περιόδου συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να φέρει μαζί της άλλες, μεγαλύτερες επιτυχίες.
Η πραγματοποίηση του αγωγού, που η σύλληψή του ανάγεται στις αρχές της τρίτης χιλιετηρίας, αποτελεί σχέδιο στρατηγικής σημασίας για την ενωμένη Ευρώπη, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να θέσουν φραγμό στην εξάρτησή τους σε υδρογονάνθρακες από τη Μόσχα, η οποία αποτελεί, ως αυτήν τη στιγμή, τον σημαντικότερο ενεργειακό εταίρο τους. Στην προσπάθεια των Ευρωπαίων να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Ρωσία είναι αρωγός και η Ουάσινγκτον, η οποία παρέχει την απαραίτητη πολιτική στήριξη.
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα βλέπει εκ των πραγμάτων να αναβαθμίζεται η θέση της σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού, θα είναι περισσότερο ορατή, καθώς θα επιτρέψει στην Άγκυρα να έχει σημαντικό λόγο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ο αγωγός θα ξεκινάει από το Ερζερούμ -τη βυζαντινή Θεοδοσιούπολη- της ανατολικής Τουρκίας, όπου θα συνδέεται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Ταμπρίζ - Άγκυρας (Ιρανοτουρκικός) και Μπακού - Τιφλίδας - Ερζερούμ και θα καταλήγει στην αυστριακή πόλη Μπάουμγκαρτεν. Τα 2.000 χιλιόμετρα του αγωγού που θα διασχίζουν τα εδάφη της Τουρκίας θα αποτελέσουν τον ιδανικότερο ίσως μοχλό πίεσης προς τα δυτικοευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους μπροστά στο ενδεχόμενο της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Στην περίπτωση που η Άγκυρα κάνει μελλοντικά χρήση του προνομίου της να ελέγχει τη ροή του αγωγού προς την Ευρώπη κατά το δοκούν, ενδεχόμενο που δεν θα πρέπει να αποκλείεται, για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών κ.ά. στόχων, τότε αναρωτιέται εύλογα κανείς ποιο είναι το όφελος από αυτήν την υπόθεση; Η Γαλλία, άλλωστε, είναι η πρώτη χώρα που γεύτηκε την πικρή εμπειρία του αποκλεισμού από την κοινοπραξία μετά την πεισματική άρνηση της Άγκυρας, πιθανόν ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την αρνητική στάση του γάλλου Προέδρου έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας ένταξης στην Ευρώπη. Εξάλλου, κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη, κυρίως στον ευρωπαϊκό Τύπο, ότι η Άγκυρα, παρά τις διαψεύσεις της τουρκικής πλευράς, απαίτησε να έχει το 15% του φυσικού αερίου που θα διέλθει από τον αγωγό για εγχώρια κατανάλωση και το οποίο θα υπόκειται σε ειδικές μειωμένες τιμές, απαίτηση που προφανώς δεν είδαν με καλό μάτι οι Ευρωπαίοι. Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα επενδυθούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την κατασκευή του τουρκικού τμήματος του αγωγού, καθώς επίσης η Άγκυρα θα έχει πρόσθετο εισόδημα από τους φόρους που θα συλλέγει από το διερχόμενο αέριο, το οποίο θα καταναλώνουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά!
Η σύγχρονη πολιτική ιστορία μάς διδάσκει ότι η Άγκυρα ξέρει να εκμεταλλεύεται πάντα τη γεωγραφική της θέση -χαρακτηριστική είναι η αμφίρροπη στάση που τήρησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και η άρνηση το 2003 να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα εδάφη της κατά την επέμβαση στο Ιράκ- για να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Με την υλοποίηση του αγωγού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ισχυροποιηθεί υπέρμετρα η διαπραγματευτική ικανότητα της Άγκυρας έναντι των Ευρωπαίων, γεγονός που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες και στα εθνικά μας θέματα, αρχής γενομένης με το Κυπριακό, όπου δρομολογήθηκε ήδη ένα νέο «Σχέδιο Ανάν», τη στιγμή μάλιστα που η Λευκωσία πιέζει απεγνωσμένα για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

K. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Απορρίπτει η Άγκυρα τις πρωτοβουλίες Οτσαλάν


Την άμεση αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η είδηση ότι τον ερχόμενο μήνα ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρόκειται να παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Η Τουρκία θα αναπτύξει λύσεις (...) η ίδια. Οι χώροι όπου συζητούνται τα ζητήματα αυτά είναι γνωστοί, είναι το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό Τύπο.

«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των προτάσεων, που θα διατυπωθούν από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στις προσπάθειες της Άγκυρας για μια διευθέτηση της σύγκρουσης.
Την περασμένη εβδομάδα, το PKK ανακοίνωσε ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σ' ένα νησί - φυλακή στη βορειοδυτική Τουρκία, θα ανακοινώσει τον Αύγουστο έναν «οδικό χάρτη για μια δημοκρατική λύση».
Οι αντάρτες παρέτειναν επίσης ως την 1η Σεπτεμβρίου μια μονομερή κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τις προτάσεις του αρχηγού τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Read more...

Τουρκία: Θα πάρει ή όχι τα κεφάλαια του ΔΝΤ;


Παρά τις υπεραισιόδοξες εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν, η παγκόσμια κρίση όχι μόνο δεν «προσπέρασε την Τουρκία», αλλά την ανέδειξε και μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων της διεθνούς ύφεσης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ με πρωτοφανή ρυθμό 13,8%, ενώ για το τρέχον έτος, το ΔΝΤ εκτιμά συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5,1%.

Το βάρος της εξόδου από την κρίση πέφτει στους ώμους του υπουργού Οικονομικών, Αλή Μπαμπακάν, και του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωνε υπεράνω πάσης αρωγής από το ΔΝΤ. Αντίθετη άποψη έχει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δανεισμού από το ΔΝΤ, τον οποίο θεωρεί απαραίτητο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στα «σκαριά» βρίσκεται 18μηνη διευκόλυνση ύψους 13 δισ. δολαρίων, παρότι πολλοί εκτιμούν ότι η Τουρκία χρειάζεται τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Το κύριο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η απροθυμία του Τ. Ερντογάν να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η βελτίωση της είσπραξης φόρων μέσω της ενοποίησης των διαφορετικών υπηρεσιών σε ένα φορέα. Το ΔΝΤ ζητά, επίσης, την υιοθέτηση οικονομικών κανονισμών για ανεξάρτητη παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και μείωση των κεφαλαίων που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και συχνά χρησιμοποιούνται για την εξαγορά ψήφων.
Παρά τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Σε μια πρόσφατη πρόβλεψή της, η Merrill Lynch εκτιμά μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το διάστημα 2010-2019, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 5,5% σε περίπτωση ελεγχόμενου πληθωρισμού.
Πηγή: Economist-Ναυτεμπορική

Read more...

Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ


Τελευταία ευκαιρία για τον τερματισμό της διαίρεσης στην Κύπρο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ.
«Είτε θα αλλάξει το καθεστώς στην Κύπρο, πράγμα που επιθυμούμε, είτε θα αναγκαστούμε όλοι να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι εναλλακτικές αυτές λύσεις δεν θα είναι δυνατόν να επιλύσουν το πρόβλημα εντελώς, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχτεί άλλο τους «άδικους», όπως τους χαρακτήρισε, αποκλεισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκυπρίους.

Τις δηλώσεις αυτές φέρεται να έκανε ο κ. Νταβούτγλου σε ομάδα δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επιβράδυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, είπε ότι η ΕΕ και το Κυπριακό αποτελούν την κατ’ εξοχήν προτεραιότητα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και επεσήμανε ότι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βαίνουν καλώς.
«Αντιλαμβάνονται το νέο ρυθμό μεταρρυθμίσεων που έχουμε υιοθετήσει,» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. θα αναπτυχθούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο επειδή τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, η Σουηδία, η Ισπανία και το Βέλγιο, είναι υπέρ της Τουρκίας και πρόκειται να αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ αυτό το διάστημα.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για ολόκληρη την περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα το κοινοβούλιο που θα προκύψει να είναι αντιπροσωπευτικών όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ.
Σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο κ. Νταβουτογλου είπε ότι η χώρα του δεν βλέπει τη Ρωσία με ανταγωνιστικό τρόπο, αλλά ως ένα σημαντικό γείτονα με τον οποίο η Τουρκία διατηρεί εμπορικές σχέσεις που ανέρχονται σε 38 δισ. δολάρια. «Το γεγονός ότι βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ δεν σημαίνει ότι εξασθενίζουν οι δεσμοί μας με τη Ρωσία,» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει μεγάλη σημασία για τις τουρκορωσικές σχέσεις.
Ο κ. Νταβούτγλου περιέγραψε τις νέες παραμέτρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, από μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας του με τον υπόλοιπο κόσμο σε μια πολιτική μέγιστης συνεργασίας, με στόχο την αύξηση της ευημερίας και των ωφελημάτων για όλους σε ένα ενοποιημένο κόσμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Ο «χάρτης» των Κούρδων


ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΕ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Διπλωματική επίθεση προς τους ανατολικούς της γείτονες ξεκινά η Τουρκία για διαμόρφωση συνθηκών αντιμετώπισης του κουρδικού ζητήματος, τη στιγμή που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Τουρκία κλίμα αναμονής για παρέμβαση της κουρδικής πλευράς, με αφορμή τον «χάρτη διαδρομής» που αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου, από τη φυλακή, ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οι δικηγόροι του Οτζαλάν έχουν ξεκινήσει επαφές με το χώρο των ΜΜΕ. Ενα πρώτο αποτέλεσμα ήταν το άρθρο που έγραψε το περασμένο Σάββατο ο διευθυντής της «Χουριέτ», ο οποίος υπογράμμισε ότι ο «χάρτης» του Οτζαλάν θα περιλαμβάνει έναν απολογισμό της μη επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, μια αναφορά περί ανάγκης στρατηγικών σχέσεων της Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας, εισήγηση για μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τέλος προτάσεις για τον αφοπλισμό των αντρών του ΡΚΚ και την παράλληλη αμνηστία.

Οι προτάσεις Οτζαλάν
Υπέρ των προτάσεων που θα διατυπώσει ο Οτζαλάν τάχθηκε χθες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπογραμμίστηκε ότι ο «χάρτης» που θα ανακοινώσει μέσω των δικηγόρων του ο Οτζαλάν «θα είναι πολύ σημαντική συμβολή στη διαδικασία της λύσης». Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι «εάν υπάρχει διάθεση για θετικά βήματα και προκειμένου να υλοποιηθούν τα βήματα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιρροή του Οτζαλάν στο λαό και στην οργάνωση (ΡΚΚ), να αξιοποιηθούν οι απόψεις του και να γίνει αποδεκτός ως συνομιλητής».
Εδώ και καιρό η Αγκυρα, ιδιαίτερα διά στόματος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνει λόγο για βήματα που θα γίνουν στο Κουρδικό. Ωστόσο, ένα από τα βασικά στερεότυπα της Αγκυρας είναι το «δεν συνομιλούμε με τρομοκράτες».
Προς το παρόν η Αγκυρα ετοιμάζεται για ένα άνοιγμα προς το Ιράκ και τη Συρία. Σήμερα αναχωρεί για τη Δαμασκό ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Αύγουστο θα επισκεφθεί το Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τον Οκτώβριο θα πάει στο Ιράκ και ο Ερντογάν.

Νταβούτογλου για ΡΚΚ
Ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα περί επικείμενων προτάσεων Οτζαλάν και απαντώντας στην ερώτηση αν αυτός εντάσσεται στη διαδικασία της λύσης, απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «η Τουρκία θα βρει τη λύση με τη δική της βούληση. Υπάρχουν κανόνες για τους χώρους στους οποίους εξετάζονται τα ζητήματα. Υπάρχει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν πρέπει να αναζητούμε άλλα φόρα». Ο Νταβούτογλου ερωτηθείς για τη συνεργασία με το Ιράκ στο θέμα του ΡΚΚ είπε ότι «το θέμα είναι να εκλείψουν οι λόγοι για τις θερμές επαφές με το ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ». Με άλλα λόγια, η Αγκυρα θα θέσει για άλλη μια φορά θέμα ΡΚΚ στο Ιράκ. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Η Τουρκία επεξεργάζεται τρόπους επίλυσης του Κουρδικού, επιβεβαιώνει ο Ερντογάν


Έναν «οδικό χάρτη» για δημοκρατική λύση αναμένεται να ανακοινώσει ο Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου

Θέλει να προλάβει τον Οτζαλάν
Τρόπους επίλυσης του κουρδικού ζητήματος ύστερα από μία 25ετία βίας και ανέχειας στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας επεξεργάζεται η Τουρκία, βάσει δήλωσης του Ταγίπ Ερντογάν που ενισχύσει τις προβλέψεις αναλυτών ότι η Αγκυρα θα ανακοινώσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων εντός ενός μήνα για να προκαταλάβει την εξαγγελία ενός «οδικού χάρτη» από τον Οτζαλάν.

«Είτε το αποκαλούμε κουρδικό, νοτιοανατολικό ή ανατολικό ζήτημα, είτε το αποκαλούμε κουρδική πρωτοβουλία, εμείς έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε γι' αυτό» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Συρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησής του, ούτε τι θα περιλαμβάνει, είπε όμως ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με την ηγεσία του στρατεύματος, τις μυστικές υπηρεσίες και τα συναρμόδια υπουργεία.
Τόνισε ακόμα ότι στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν διαβουλεύσεις με βουλευτές των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας και το σχέδιο θα ανακοινωθεί ύστερα από την τελική του έγκριση από την κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται μετά τις προβλέψεις αναλυτών ότι η Αγκυρα θα εξαγγείλει μέσα σε ένα μήνα το σχέδιό της για το κουρδικό ζήτημα, ώστε να προκαταλάβει την εξαγγελία ενός «οδικού χάρτη» για το θέμα αυτό από τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου.
Την περασμένη εβδομάδα το PKK ανακοίνωσε ότι ο Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία, θα ανακοινώσει τον Αύγουστο έναν «οδικό χάρτη για μια δημοκρατική λύση» αναφορικά με τη σύγκρουση που διεξάγεται εδώ και 25 χρόνια αναμέσα στο PKK και τις τουρκικές δυνάμεις.
Οι αντάρτες παρέτειναν επίσης ως την 1η Σεπτεμβρίου μια μονομερή κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τις προτάσεις του αρχηγού τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Ρόλο διαμεσολαβητή θέλει να αναλάβει ξανά η Αγκυρα στη διαπραγμάτευση Ισραήλ-Συρίας


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ζητήθηκε από την χώρα του να αναλάβει ξανά ρόλο διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Ο Ερντογάν έχει αναχωρήσει για την Συρία, όπου θα πραγματοποιήσει 24ωρη επίσκεψη.

Η Τουρκία είχε αναλάβει το 2008 τη διαμεσολάβηση των έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γύροι επαφών. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Δεκέμβριο, όταν η Δαμασκός αντέδρασε στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Έκτοτε διεξήχθησαν εκλογές στο Ισραήλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγινε πρωθυπουργός.

«Αισθανόμαστε μια ευθύνη ... Έχουν αρχίσει να έρχονται αιτήματα για την επανάληψη της διαδικασίας. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Χαλέπι της Συρίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, για την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επισκέπτεται τη Συρία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο χώρες της Μ.Ανατολής επιθυμούν να ξεκινήσουν ξανά τη διαδικασία. Συρία και Ισραήλ αντάλλαξαν στις αρχές Ιουλίου κατηγορίες για έλλειψη επιθυμίας ειρηνευτικού διαλόγου.

Βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το ζήτημα των Υψωμάτων του Γκολάν που κατέχει το εβραϊκό κράτος από το 1967 και η Δαμασκός επιθυμεί να πάρει πίσω.
ΝΕΑ

Read more...

Παρ ολίγον τραγωδία με τουρκικό F-16


Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά παρολίγον να αποδειχθούν μοιραία για έναν Τούρκο πιλότο F-16, όταν το πολεμικό αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη ενώ βρισκόταν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Βλάβη που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ατύχημα καταγράφηκε σε ένα από τα τουρκικά μαχητικά που προηγουμένως είχαν βομβαρδίσει εικονικά το τρίγωνο των νησιών Φαρμακονήσι – Αγαθονήσι – Φούρνοι το απόγευμα της Τετάρτης.


Έντεκα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα, σχηματισμός έξι τουρκικών F-16, εισέβαλε στο FIR Αθηνών, από την περιοχή νοτίως της Σάμου.

Το ένα ζευγάρι των τουρκικών μαχητικών κατευθύνθηκε νότια και στις 16.16 εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι, πετώντας περίπου χίλια μέτρα (3.000 πόδια) πάνω από τις ακτές του νησιού. Δυο λεπτά αργότερα, τα ίδια τουρκικά F-16 πέταξαν πολύ χαμηλά, μόλις 330 μέτρα (1000 πόδια) πάνω από το Αγαθονήσι. Στις 16.20 οι Τούρκοι πιλότοι οδήγησαν τα αεροσκάφη τους 3300 πόδια πάνω και από το έδαφος των Φούρνων.

Κατά τη διάρκεια των χαμηλών πτήσεων που εκτιμώνται ως ακόμη μια «άσκηση» προσομοίωσης βομβαρδισμού των ελληνικών νησιών, τα υπόλοιπα τέσσερα τουρκικά F-16 κάλυπταν τα δύο μαχητικά εμπλεκόμενα σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Κι ενώ οι πιλότοι των ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής ήταν απασχολημένοι με την αναχαίτιση των τεσσάρων τουρκικών μαχητικών, τα υπόλοιπα δύο F-16 πετούσαν πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους λες και κινούνται σε περιοχή της τουρκικής επικράτειας.

Ξαφνικά, το ζευγάρι των τουρκικών αεροσκαφών που είχε κάνει τις χαμηλές πτήσεις πάνω από τα κατοικημένα ελληνικά επικαλέστηκε κατάσταση «emergency» (έκτακτη ανάγκη) και δήλωσε ότι ένα από τα δύο μαχητικά είχε παρουσιάσει βλάβη. Αξιωματικοί από το τουρκικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τους Έλληνες στρατιωτικούς στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας, ανέφεραν ότι σε ένα από τα δύο F-16 έχει εμφανιστεί βλάβη και ενημέρωσαν ότι θα πετάξουν πάνω από την Ικαρία, προκειμένου να επιταχύνουν την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέρασε πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας σε ύψος 15000 ποδών με ανατολική πορεία και τελικώς βγήκε από το το FIR Αθηνών στις 16.34.

Οι αξιωματικοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμούν ότι η βλάβη που επικαλέστηκαν οι Τούρκοι ήταν πραγματική και όχι εικονική.

Το περιστατικό αυτό όμως αναδεικνύει τρία εξόχως σημαντικά συμπεράσματα:

* η Άγκυρα αξιοποίησε το παρ’ ολίγον ατύχημα για να καταδείξει (έστω κι αν επρόκειτο για μια ενέργεια θεατρικά υποκριτική) ότι αναγνωρίζει ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας την Ικαρία και αμφισβητεί με τον πλέον επίσημο τρόπο την ελληνική κυριαρχία στους Φούρνους, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι,
* πιθανό αεροπορικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αερομαχιών φαίνεται ως ένα όχι ακραίο σενάριο με απρόβλεπτες συνέπειες και επίσης,

αποκαλύπτεται ότι η μορφή των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρα. Αριθμός τουρκικών μαχητικών απασχολεί τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής σε dogfights, προκειμένου να καταφέρνουν τα υπόλοιπα τουρκικά αεροσκάφη να εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά ανενόχλητα και μάλιστα δίπλα σε νησιά όπως η Σάμος με αυξημένες πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρ ολίγον τραγωδία με τουρκικό F-16
Σήμερα, τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν όμως την προκλητική συμπεριφορά τους και έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους.

Ωστόσο, καθώς περνούσε πάνω από τους Φούρνους, το ένα τουρκικό F-16 παρουσίασε βλάβη, και ο πιλότος του ζήτησε βοήθεια. Αμέσως, οι Τούρκοι πιλότοι ενεργοποίησαν το σύστημα επικοινωνίας Τουρκίας-Ελλάδας σε περιπτώσεις ανάγκης, και ζήτησαν και έλαβαν την σχετική ελληνική άδεια ώστε το τουρκικό μαχητικό να περάσει πάνω από ελληνικό νησί για να φθάσει το συντομότερο δυνατόν στην Τουρκία.

Το επεισόδιο αυτό, χαρακτηρίζεται ως ενδεικτικό παράδειγμα των κινδύνων που κρύβει η προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων, που συνεχίζουν τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.Πηγή: www.ANT1online.gr,Εuro2day

Read more...

«Εισβολή» τουρκικής ακταιωρού στη Ρω


Η τουρκική πλευρά λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου άρχισε τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή. Τουρκικά πλοία παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο Καστελλόριζο, δημιουργώντας κλίμα εν όψει των ερευνών που προγραμματίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα χτες το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου στη νησίδα Ρω.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακταιωρός παρέμεινε στην είσοδο του λιμανιού για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κινήθηκε προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει ακόμη και άλλη πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και μικρό ελληνικό σκάφος που ψάρευε στην περιοχή. ΣΥΝΤΗΡΕΙ την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με νέες πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά αλλά και προκλητικές βόλτες τουρκικών πλοίων έξω από το Καστελλόριζο. Οι υπερπτήσεις προκάλεσαν ανησυχία στα ελληνικά νησιά και νέο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου άρχισε τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή. Τουρκικά πλοία παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο Καστελλόριζο, δημιουργώντας κλίμα εν όψει των ερευνών που προγραμματίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα χτες το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου στη νησίδα Ρω.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακταιωρός παρέμεινε στην είσοδο του λιμανιού για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κινήθηκε προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει ακόμη και άλλη πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και μικρό ελληνικό σκάφος που ψάρευε στην περιοχή.

Συνεχείς παραβιάσεις
Σημειώνεται ότι στη νησίδα Ρω υπάρχει φυλάκιο του Στρατού, αλλά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Πάντως ο δήμαρχος Καστελλόριζου κ. Παύλος Πανηγύρης δήλωσε χτες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι «τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η προκλητικότητα των Τούρκων γύρω από το νησί, μάλιστα δε σχεδόν καθημερινά τουρκική ακταιωρός διέρχεται πολύ κοντά από τις ακτές». Όπως έγινε γνωστό, επίσκεψη στο Καστελλόριζο πραγματοποίησε χτες και ο στρατηγός διοικητής της 95 ΑΔΤΕ όπου υπάγεται το ακριτικό νησί, προκειμένου να επιθεωρήσει την εκεί στρατιωτική μονάδα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα στο Αιγαίο. Χτες το μεσημέρι 6 τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους. Στη συνέχεια- κι ενώ τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά- ένα από αυτά που παρουσίασε βλάβη πέταξε πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας για να κόψει δρόμο προς τις ακτές της Τουρκίας αφού ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» Εσκί Σεχίρ- Λάρισας για να ζητηθεί άδεια διέλευσης.

Read more...

Κόλαση στο Αιγαίο μέχρι το Δεκέμβρη


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com
Σε εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης-διαιτησίας για το Αιγαίο αναφέρθηκε, προκαλώντας απορίες του πολιτικού κόσμου και διάψευση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μουράτ Ουζούργκεργκιν. Αν η δήλωσή του αληθεύει, θα επρόκειτο για μείζονα ανατροπή της πάγιας, πολυετούς και διακηρυγμένης επίσημης πολιτικής της Αθήνας, υπό διαφορετικές κυβερνήσεις, για μη διαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου και μη αποδοχή διαιτησίας.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο κ. Ουζούγκεργκιν δήλωσε τα εξής: «Καθόμαστε με καλή πρόθεση και συζητάμε τα μεταξύ μας προβλήματα, τα δε στοιχεία πάνω στα οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τα πάμε σε τρίτες πλευρές». Στη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου δεν διευκρινίζεται ρητά ούτε στα πλαίσια ποίου φόρουμ ή σε ποιό επίπεδο γίνονται αυτές οι «συζητήσεις» για το Αιγαίο, ούτε ποιές είναι οι «τρίτες πλευρές». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες διπλωματικές πηγές (βλ. άρθρο Δημ. Απόκη σε διπλανές στήλες) έχει συνομολογηθεί τριμερής (Ελλάδα, ΗΠΑ, Τουρκία), «άτυπος» μηχανισμός «αποφυγής εντάσεων» στο Αιγαίο. Οι «εντάσεις» όμως στο Αιγαίο είναι κυρίως προϊόν αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και η «αποφυγή» τους παραπέμπει σε συζητήσεις για την κυριαρχία.
Ο εκπρόσωπος πάντως του ελληνικού ΥΠΕΞ, ερωτηθείς από τον «Κ.τ.Ε.», διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση και επιδιαιτησία και επιμένοντας ότι το μόνο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και μόνη μέθοδος η Χάγη. Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον τα Υπουργεία Εξωτερικών ή ‘Αμυνας έχουν συνομολογήσει λειτουργία κάποιου τριμερούς μηχανισμού αποφυγής εντάσεων είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε τέτοιο. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται απορία για τις τουρκικές δηλώσεις και έλλειψη ικανοποίησης από τις κυβερνητικές εξηγήσεις. Σημαντική σκλήρυνση της στάσης του στα ευρωτουρκικά εκδήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση του κ. Λαφαζάνη που ζητά να τεθεί ως απαίτηση συνέχισης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η άρση των διεκδικήσεών της. ‘Αλλες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι είναι αδύνατο η κυβέρνηση ή το ΥΠΕΞ να έχουν μπει σε τέτοιου είδους διαδικασία μυστικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Πάντως τα ζητήματα Αιγαίου είναι (μαζί με το κυπριακό) πολύ ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής, όπως καταδεικνύουν επανειλημμένες δημόσιες αναφορές του αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών στην Κέρκυρα, που κάλεσε σε σχετικό ελληνοτουρκικό διάλογο. Η επίλυση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» και του κυπριακού συνιστά για Ουάσιγκτον και Λονδίνο πρωταρχική επιδίωξη για τη διευκόλυνση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, που αξιολογείται τον Δεκέμβριο, αλλά και πάγιων στρατηγικών τους επιδιώξεων. Κι όταν λένε «λύση» εννούν «ξανακοίταγμα» του καθεστώτος της Λωζάννης και παραλλαγή του σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία.
Οι πιέσεις βρίσκουν μια Αθήνα με έλλειψη στρατηγικής και διπλωματική ασάφεια απέναντι στην Τουρκία (αφού δεν ζητάει ρητά την άρση της πολεμικής απειλής και του μέσου της, όπως και των εδαφικών και λοιπών διεκδικήσεων, προ της προσφυγής στη Χάγη), αλλά και σύγχυση στον ίδιο τον πυρήνα της ελληνικής αμυντικής ποιλιτικής. Η τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα και οι συζητήσεις για διασύνδεση των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ, τη στιγμή που δύο τεράστιοι στρατοί παρατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, εισάγει ένα επικίνδυνο στοιχείο παραφροσύνης στο κέντρο της ελληνικής άμυνας, σε μια άτεχνη προσπάθεια καταστροφής της «εικόνας του εχθρού» στις τάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εικόνας που οφείλει να είναι στο κέντρο οποιασδήποτε αμυντικής διάταξης, αν θέλει να επιτελέσει την αποστολή της! Η ένταση στο Αιγαίο είναι προϊόν των «διαφορών», όχι το αντίθετο!
«Πλήρης ένταξη, πλήρης συμμόρφωση» είναι η διακηρυγμένη πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία, προς το παρόν όμως πίεση ασκείται μάλλον επί Ελλάδος και Κύπρου να «συμμορφωθούν» εκείνες στις τουρκικές διεκδικήσεις.
‘Εγκυροι διπλωματικοί και αμυντικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα γίνει «κόλαση» τους επόμενους μήνες στο Αιγαίο, προκειμένου να πιεσθεί η Αθήνα. «Κόλαση» όμως, διευκρινίζουν, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση σοβαρό «θερμό επεισόδιο», γιατί ένα τέτοιο επεισόδιο θα κινδύνευε να ανατρέψει και όχι να διευκολύνει τόσο την τουρκική, όσο και την αμερικανική πολιτική, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ‘Αγκυρα και την Ουάσιγκτον (η μόνη περίπτωση να γίνει τέτοιο επεισόδιο θα ήταν αν ήταν σίγουροι για μη αντίδραση της Αθήνας). «Θέλουν να τρομάξουν, δεν θέλουν να ξυπνήσουν τους ‘Ελληνες». Η διασπορά, από κυβερνητικές/κρατικές πηγές, εκτιμήσεων περί επικείμενου θερμού επεισοδίου (ή και εξέγερσης στη Θράκη!), αφενός αντανακλά έναν τρίτης κατηγορίας ψυχολογικό πόλεμο κατά της Ελλάδας, που δεν έχει αξιόπιστους/ανεξάρτητους μηχανισμούς ανάλυσης της τουρκικής πολιτικής, αφετέρου χρησιμοποιείται συχνά από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους, υπονομεύοντας όμως την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση της χώρας.
Κόσμος του Επενδυτή

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP