Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Προκλητικό δημοσίευμα ζητά παραίτηση περιφερειάρχη


Πολιτικές διαστάσεις παίρνει δημοσίευμα τοπικής τουρκόφωνης εφημερίδας και συγκεκριμένα της «Μπιρλίκ» με τίτλο «Να αποσυρθεί άμεσα από τα καθήκοντά του ο Σταμάτης», όπου με το όνομα «Σταμάτη» αποκαλεί τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρη Σταμάτη. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα θίγεται η ταυτότητα της μειονότητας η οποία αναγράφεται ως τουρκική ενώ η αναφορά στον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ γίνεται με τον όρο «εκλεγμένου μουφτή».

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα συνδέει την ελληνοτουρκική φιλία με την παραμονή του Δ. Σταμάτη στη θέση του περιφερειάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κύριος Δημήτρης Σταμάτης, καθ’ όλη την περίοδο των καθηκόντων του εδώ και όσο ο αξιότιμος κύριος Σαμαράς θα είναι υπουργός Πολιτισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκο-ελληνική φιλία».
Άμεση ήταν η απάντηση του Δ. Σταμάτη ενώ σε δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής.

Το δημοσίευμα της ΜΠΙΡΛΙΚ

Μεταφρασμένα αποσπάσματα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΠΙΡΛΙΚ στις 9 Ιουλίου, με τίτλο «Να αποσυρθεί άμεσα από τα καθήκοντά του ο Σταμάτης».
«Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τυγχάνει το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, με την συμπεριφορά απέναντι στην μειονότητα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, συνεχίζει να κινεί το ενδιαφέρον.
Ο Σταμάτης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στα οικονομικά αναπτυξιακά πακέτα που στέλνει η κυβέρνηση στην περιφέρεια, όχι μόνο δεν βρίσκεται κοντά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σχεδόν απέναντί της.
Ενοχλήθηκε ως φαίνεται από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει η μειονότητα και αφήνει να νοηθεί πως προσπαθεί να κάνει το παν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σαν να ήταν Ελληνικές, μακριά από την ουσία τους και σχεδόν σε βαθμό που να αμφισβητείται η ταυτότητα της μειονότητας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του παραδοσιακού φεστιβάλ κερασιού που πραγματοποιεί ο δήμος του Σώστη κάθε χρόνο, ο Περιφερειάρχης φέτος άσκησε οικονομική πίεση στον δήμαρχο Ισμέτ Καντή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα πανό που αναρτήθηκαν ούτε μία λέξη στην τουρκική γλώσσα. Εκτός τούτου υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως ασκήθηκε πίεση στον δήμαρχο για να μην περιληφθεί στον κατάλογο του πρωτοκόλλου το όνομα του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, για μια φορά ακόμη, χάρη των όσων γράφηκαν στα «Μικροκομοτηναίικα», μια στήλη της εφημερίδας «Χρόνος», εκ μέρους του Μπακιρτζάκη κατά του Καπλάνη Ιωσηφίδη, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Καπαδοκών Νέας Καρβάλης, του ανθρώπου εκείνου ο οποίος έκανε μεγάλες προσπάθειες για την τουρκο-ελληνική προσέγγιση και ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει ο σύλλογος, φέρνει από την Τουρκία συγκροτήματα μουσικών και παραδοσιακών χορών, δόθηκε η εντύπωση πως ο αξιότιμος κύριος Σταμάτης δεν επιθυμεί την τουρκο-ελληνική προσέγγιση. Στο συγκεκριμένο κείμενο ενώ αναφέρεται πως ο κύριος Σταμάτης ενοχλήθηκε πολύ, δεν μπορεί να βγει και νόημα από το ότι γράφηκε πως δεν μπορεί ο καθένας να ενεργεί από μόνος του σε ζητήματα Εξωτερικών Υποθέσεων διότι, στα δημοκρατικά καθεστώτα, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε το πιο φυσικό από το να προσκαλούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τους αρχηγούς κρατών, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς και όλους τους πολιτικούς. Ο κύριος Καπλάνης, είχε προσκαλέσει τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τον κύριο Ερτουγρούλ Γκιουνάι και τον υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος, τον κύριο Αντώνη Σαμαρά στους οποίους είχε πει πως δεν απέβλεπε σε τίποτε περισσότερο από την τουρκο-ελληνική φιλία. Όμως, ο κύριος Σαμαράς, άγνωστο γιατί, μετά την είδηση στην εφημερίδα «Χρόνος», ειδοποίησε πως δεν θα έρχονταν. Στην συνέχεια της είδησης που πήρε μέρος στην ίδια εφημερίδα, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα πως δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία ότι μετά την Νέα Καρβάλη ο κύριος υπουργός θα επισκέπτονταν το πανηγύρι του Αλάντεπε.
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, ο κύριος Σταμάτης αντιτάχθηκε εντόνως προς την επιθυμία της Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Εταιρίας να ζητά σχολείο στην περιοχή της Φιλύρας. Είναι εξάλλου γνωστό στους πάντες πως επέστρεψε στον δήμαρχο την αίτηση που έκανε ζητώντας παραχώρηση οικοπέδου για τον σκοπό αυτό.
Κατόπιν όλων τούτων, επειδή δεν μπόρεσε να ισορροπήσει την ευαισθησία μεταξύ των δύο στοιχείων της περιοχής και αν σκεφθεί κανείς πως παραμένει μόνο θεατής προς τις επιθέσεις των Ελληνικών εφημερίδων κατά της μειονότητας που τελευταίως έχουν αυξηθεί, κατ’ εμέ έχει λήξει και η εδώ υπηρεσιακή παραμονή του κυρίου Σταμάτη.
Δίνοντας την εντύπωση πως μεταξύ όλων των Γενικών Γραμματέων που πέρασαν από την Περιφέρεια δεν υπήρξε άλλος με τόσο εχθρική συμπεριφορά προς την μειονότητα, έπεσε στα μάτια του λαού της.
Αν ληφθούν δε υπόψη και οι στάσεις που κράτησε κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της Ζιραάτ Μπάνκ, ο κύριος Δημήτρης Σταμάτης, καθ’ όλη την περίοδο των καθηκόντων του εδώ και όσο ο αξιότιμος κύριος Σαμαράς θα είναι υπουργός Πολιτισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκο-ελληνική φιλία, πράγμα που πρέπει να κατανοήσει ο αξιότιμος κύριος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία.
Κανείς εξάλλου πολιτικός αρμόδιος δεν πρέπει να επιδιώκει να φτάσει κάπου κάνοντας πολιτική πάνω στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Άσε που το ζήτημα της μειονότητας είναι γνωστό πως κάπου -κάπου μπορεί και να τσουρουφλίζει.
Και στις Ευρωεκλογές εξάλλου, η σκέψη της μειονότητας να χρησιμοποιήσει λευκή ψήφο, ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών ... Μετά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές, ακούστηκε πως ο κύριος Καραμανλής είπε στο Γενικό Γραμματέα τον Σταμάτη «μάζευε τις αποσκευές σου». Γι’ αυτό και όπως αναφέρεται το ηθικό του κυρίου Σταμάτη είναι πολύ πεσμένο.
Όταν είχατε έλθει κύριε Σταμάτη εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ, σας είχαμε καλωσορίσει. Τώρα σας λέμε «στο καλό κύριε Σταμάτη»» καταλήγει το δημοσίευμα.

Απάντηση περιφερειάρχη Δ. Σταμάτη
«Η προοπτική της περιοχής
άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενή συνεργασία χριστιανών
και μουσουλμάνων»

Επί δημοσιογραφικής ερωτήσεως χθες το πρωί εάν έχει λάβει γνώση γύρω από δημοσίευμα εφημερίδας της μειονότητας με το οποίο ζητείται η αποχώρησή του από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα και πως το σχολιάζει, ο κ. Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε τα εξής:
«Το ξέρω το δημοσίευμα όπως γνωρίζω και πολύ καλά ποιος βρίσκετε πίσω από αυτό. Ξέρω επίσης πολύ καλά και είναι πίστη μου πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού και το γεγονός ότι έχω αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας με πολλούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας έχει ενοχλήσει κάποιους που θεωρούν ότι οι έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι αποτελούν αντικείμενο δικού τους ενδιαφέροντος.
Ξέρω επίσης ότι έχουν ενοχληθεί από αυτή τη στάση μου και τη συμπεριφορά μου εκείνοι που θέλουν να κρατούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή μας στο περιθώριο, μακριά από τα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας και της περιοχής μας για να μπορούν να τους διαφεντεύουν.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ότι εγώ θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο όρκος που έδωσα. Είναι υποχρέωση του γ.γ. της Περιφέρειας και αυτή την πολιτική της ενότητας απέναντι στους Έλληνες πολίτες θα την τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια είτε δυσαρεστεί είτε δε δυσαρεστεί κάποιους.
Θα την τηρήσω γιατί αυτό υπηρετεί το συμφέρον της χώρας μας, της πατρίδας μας που είναι πατρίδα όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Είναι η πατρίδα μας. Και θα την τηρήσω γιατί πιστεύω ότι το μέλλον και η προοπτική αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενή συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων, κάτι που απεύχονται κάποιοι και δρουν προς αντίθετη κατεύθυνση.
Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας σέβεται, αγαπά και φροντίζει τους πολίτες χωρίς να κάνει διάκριση στο θρήσκευμα, την καταγωγή ή στο φύλλο.
Οι φίλοι μουσουλμάνοι, οι φίλοι μου οι μουσουλμάνοι της Θράκης, ξέρουν πολύ καλά ότι ο γενικός τους γραμματέας, ο περιφερειάρχης τους, τους αγαπάει, τους προσέχει, με έργα όχι με λόγια και είναι δίπλα τους κάθε μέρα.
Θα ήθελα να σας πω κάτι ως μήνυμα επίσης. Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην περιοχή μας. Η Ελληνική πολιτεία, ο Ελληνικός νόμος είναι η μόνη εξουσία και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι» καταλήγει.

Γ. Πεταλωτής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Εκπρόσωπος της μειονότητας δεν μπορεί να είναι κάποιος εκδότης»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας απαντώντας ταυτόχρονα και στο ερώτημα αν το δημοσίευμα «εκπροσωπεί» τη μουσουλμανική μειονότητα. «Εκπρόσωπος της μειονότητας δεν μπορεί να είναι κάποιος εκδότης. Η μειονότητα εκπροσωπείται θεσμικά από τους αιρετούς δημοτικούς, νομαρχιακούς συμβούλους και τους βουλευτές της και όχι μόνο από τους μειονοτικούς αλλά από όλους μας. Διάβασα τους λόγους που επικαλείται το συγκεκριμένο δημοσίευμα και θεωρώ ότι δεν τους βρίσκω λογικούς και φυσικά ικανούς για να ζητηθεί η παραίτηση ενός γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Στην Ελλάδα υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία με τα όργανά της, ένα από τα οποία είναι και ο γ.γ. της περιφέρειας και την πολιτική την ασκούν αυτά τα συντεταγμένα όργανα. Κριτική μπορούν να δεχτούν, όχι όμως έτσι όπως αντιμετωπίζεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί και διαφορετικά αυτό το δημοσίευμα. Καλό είναι να μην ανοίγουμε καταστάσεις και να προσπαθούμε να βρούμε διαύλους εκεί που δεν υπάρχουν.
Χρέος της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι η ευημερία της μειονότητας και νομίζω ότι αυτό γίνεται μέχρι σ’ ένα βαθμό. Τις προτάσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε θετικά όταν έχουν θετικά κίνητρα έτσι ώστε να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της μειονότητας, μια και η πρόοδος της μειονότητας μάς αφορά όλους, δεν είναι ένα ξεκομμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Όταν η μειονότητα είναι υποβαθμισμένη υποβαθμισμένο θα είναι και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αλλά με το ανοίγουμε τέτοιου είδους πληγές δεν προσφέρουμε σε κανέναν και πολύ περισσότερο στη μειονότητα».
Για το αν το δημοσίευμα κάνει υποδείξεις συμπεριφοράς προς τον περιφερειάρχη σε περιπτώσεις όπως το ότι άσκησε πίεση προς τον δήμαρχο Σώστου για να μην συμπεριληφθεί στον κατάλογο πρωτοκόλλου ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ τον οποίο αποκαλεί αιρετό, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε. «Οι μουφτήδες στη Θράκη είναι διορισμένοι από την ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, άρα το να μιλάμε για άλλου είδους μουφτήδες οι οποίοι μάλιστα κάθε άλλο παρά θρησκευτικό ρόλο παίζουν και τις περισσότερες φορές παίζουν ρόλο πολιτικό – σε βάρος της μειονότητας πολλές φορές – νομίζω ότι είναι υπερβολές που έχουν άλλους στόχους».

Η νομιμότητα και η διασφάλιση της ειρήνης και της ισορροπίας στην περιοχή της Θράκης δεν χωράει κομματικές ή άλλες ταυτότητες, όπως αποδεικνύεται από τις δυο παραπάνω δηλώσεις.

Μαρία Αμπατζή
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP