Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η Τουρκία επεξεργάζεται τρόπους επίλυσης του Κουρδικού, επιβεβαιώνει ο Ερντογάν


Έναν «οδικό χάρτη» για δημοκρατική λύση αναμένεται να ανακοινώσει ο Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου

Θέλει να προλάβει τον Οτζαλάν
Τρόπους επίλυσης του κουρδικού ζητήματος ύστερα από μία 25ετία βίας και ανέχειας στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας επεξεργάζεται η Τουρκία, βάσει δήλωσης του Ταγίπ Ερντογάν που ενισχύσει τις προβλέψεις αναλυτών ότι η Αγκυρα θα ανακοινώσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων εντός ενός μήνα για να προκαταλάβει την εξαγγελία ενός «οδικού χάρτη» από τον Οτζαλάν.

«Είτε το αποκαλούμε κουρδικό, νοτιοανατολικό ή ανατολικό ζήτημα, είτε το αποκαλούμε κουρδική πρωτοβουλία, εμείς έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε γι' αυτό» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Συρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησής του, ούτε τι θα περιλαμβάνει, είπε όμως ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με την ηγεσία του στρατεύματος, τις μυστικές υπηρεσίες και τα συναρμόδια υπουργεία.
Τόνισε ακόμα ότι στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν διαβουλεύσεις με βουλευτές των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας και το σχέδιο θα ανακοινωθεί ύστερα από την τελική του έγκριση από την κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται μετά τις προβλέψεις αναλυτών ότι η Αγκυρα θα εξαγγείλει μέσα σε ένα μήνα το σχέδιό της για το κουρδικό ζήτημα, ώστε να προκαταλάβει την εξαγγελία ενός «οδικού χάρτη» για το θέμα αυτό από τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου.
Την περασμένη εβδομάδα το PKK ανακοίνωσε ότι ο Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία, θα ανακοινώσει τον Αύγουστο έναν «οδικό χάρτη για μια δημοκρατική λύση» αναφορικά με τη σύγκρουση που διεξάγεται εδώ και 25 χρόνια αναμέσα στο PKK και τις τουρκικές δυνάμεις.
Οι αντάρτες παρέτειναν επίσης ως την 1η Σεπτεμβρίου μια μονομερή κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τις προτάσεις του αρχηγού τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP