Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΑΜΕΙΩΤΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της κυβέρνησης Ερντογάν (δίκη Εργκένεκον-PKK-Ιράκ-Ε.Ε.) με καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά κρατώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα την ένταση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Χθες, στις 16:11, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 6 F-16 εισήλθε στο FIRΑθηνών, νοτίως Σάμου. Το ένα ζεύγος (2) αεροσκαφών F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3000 ποδών (16:16), συνεχίζοντας την πτήση του πέρασε πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 1000 ποδών (16:18) και πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3300 ποδών (16:20). Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών, λόγω βλάβης που δήλωσε το ένα από τα δύο αεροσκάφη, συνέχισε την υπέπτησή του πετώντας πάνω από το δυτικό άκρο της νήσου Ικαρίας στα 15000 πόδια, με ανατολική πορεία, γεγονός για το οποίο ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Eski Sehir-ΕΚΑΕ Λάρισας προκειμένου να ενημερωθεί το ΑΤΑ/ΕΚΑΕ. Ο προαναφερθείς σχηματισμός εξήλθε του ελληνικού FIR στις 16:34.

Βέβαια, το πρόβλημα που παρουσίασε το ένα από τα δύο αεροσκάφη του τούρκικου σχηματισμού αντιμετωπίσθη επιτυχώς από τον χειριστή του, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί ασφαλώς στη βάση του. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν το πρόβλημα ήταν μεγάλο, ο συγκεκριμένος χειριστής εγκατέλειπε το αεροσκάφος κι αυτό έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή της νήσου Ικαρίας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά των Τούρκων επιτελών, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά στέλνουν τα μαχητικά τους πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι αμείλικτα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η γραμμή εκτάκτου ανάγκης μεταξύ ΑΤΑ- Eski Sehir (hot line) από κάποιο μελλοντικό «ατύχημα» το οποίο θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP