Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος Γκιούλ


Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος Γκιούλ, συνοδευόμενος από τρεις Υπουργούς και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τα οικονομικά φύλλα, η επίσκεψη αποσκοπεί στη διευθέτηση των ανισοτήτων, που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών, στην προσέλκυση επενδυτών και στην προβολή της εικόνας της Τουρκίας ως μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει σήμερα την αναβληθείσα επίσκεψή του στο Ιράκ, μιλώντας στο Spiegel τόνισε ότι η πλήρης ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. εξακολουθεί να αποτελεί υψηλό στρατηγικό στόχο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ότι κάθε χώρα δικαιούται να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμφωνίες για το μη πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων και ότι η Τουρκία «δεν επιθυμεί να έχει πυρηνικά στο κατώφλι της». Σε ό,τι αφορά τον πολυσυζητημένο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στις περιφερειακές διενέξεις, σήμερα ο Τύπος αναφέρεται σε ισραηλινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Νετανιάχου διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την τουρκική διαμεσολάβηση στο διάλογό του με τη Συρία.


Read more...

Η κρίση των λαθρομεταναστών


H Hurriyetσε άρθρο της με τίτλο «Η κρίση των λαθρομεταναστών» γράφει:

Στην Αθήνα, το βράδυ του Σαββάτου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι πράγματι ωραίο. Πριν από δύο μήνες, είχα επισκεφθεί στη χερσόνησο Τέκε της Μεσογείου τις πόλεις, που αποτελούσαν το «Κοινό των Λυκίων». Το Μουσείο της Ακρόπολης μου έδωσε την ευκαιρία να συγκρίνω τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορετικότητες των ανθρώπων που ζούσαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές την ίδια περίοδο.

Στην Αθήνα είχα την ευκαιρία να κάνω και άλλες συγκρίσεις. Περνώντας από ορισμένες συνοικίες της πόλης, παρατήρησα ότι η Αθήνα, σε σύγκριση με προηγούμενες επισκέψεις μου, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η παράνομη λαθρομετανάστευση προσέλαβε απειλητικές διαστάσεις. Μέσα σε ένα χρόνο έφθασαν στην Ελλάδα 145.000 λαθρομετανάστες. Αναφέρεται ότι τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα υπάρχουν ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες. Ορισμένες περιοχές της Αθήνας, λόγω του ότι άρχισαν να εγκαθίστανται σε αυτές λαθρομετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εγκαταλείπονται από τους ντόπιους κατοίκους τους.

Υπάρχουν ακόμη ισχυρισμοί ότι οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη, έχουν μετατρέψει την πόλη της Πάτρας «σε πόλη - χαρτόνι», επειδή προσπαθούν να ζήσουν εκεί μέσα σε χαρτοκιβώτια. Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έγραψε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει καταυλισμούς για τους παράνομους μετανάστες. Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν έντεκα στρατόπεδα, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης το αντιλήφθηκα ακόμη περισσότερο, όταν οι φίλοι μου στην Αθήνα μου ανέφεραν: «Τη νύχτα να μην πας εδώ και εκεί, μην περνάς από αυτό το δρόμο». Λόγια, τα οποία δεν είχα ποτέ μου ακούσει.

Άκουσα, όμως, και άλλα σχόλια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δέχθηκε μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, προβάλλει το θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να λάβει πίσω τις ψήφους, που διολίσθησαν προς το ακροδεξιό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ..

Η κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται σε δύσκολη θέση μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι την πλειοψηφία της την εξασφαλίζει μια μόνο έδρα [151]. Σε περίπτωση κατά την οποία χάσει δύο βουλευτές, τότε θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Η κατάσταση αυτή επικρέμεται στο κεφάλι της εξουσίας ως Δαμόκλειος Σπάθη.

Η κυβέρνηση, η οποία ήδη είχε κλονισθεί με την οικονομική κρίση, μετά και την εκλογική ήττα φαίνεται ότι αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο την επιλογή μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να αντέξει, τότε θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές το αργότερο εντός του προσεχούς Μαρτίου. Το ότι η κυβέρνηση προσέδωσε στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης το χαρακτήρα μιας επιβλητικής τελετής, αλλά και η μεγέθυνση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, συνδέονται με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Τέτοιου είδους συνθήκες σημαίνουν ότι στην Ελλάδα διογκώνονται τα εθνικιστικά κύματα. Ακριβώς για το λόγο αυτό, τόσο η είδηση για την έλευση Ερντογάν στα εγκαίνια του Μουσείου, όσο και η ακύρωση της επίσκεψης, αποτέλεσαν μεγάλο θέμα. Την Παρασκευή, πριν δηλ. ανακοινωθεί η ακύρωση της επίσκεψης, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, διάρκειας 45 λεπτών, ο Καραμανλής θα εξέφραζε στον Ερντογάν «την ανησυχία που υπάρχει για την αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό, αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η οποία αυξάνεται από το γεγονός της μη λήψης μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας».

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης, οι τηλεοράσεις τα γύρισαν και άρχισαν να μεταδίδουν: «Ο Τούρκος Π/Θ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, επειδή δυσαρεστήθηκε από την αναφορά του ονόματος της Τουρκίας στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης».

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι λαθρομετανάστες μέσα στις μεγάλες πόλεις. Όμως, για χώρες, των οποίων ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους, η λαθρομετανάστευση είναι ένα γεγονός, το οποίο επηρεάζει τη συνοχή της κοινωνίας.

Άλλωστε, η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. και του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν το φόβο των λαθρομεταναστών και με τον τρόπο αυτό αποκτούν μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Κατά συνέπεια, είναι πολύ φυσικό να επηρεάζονται, από την ατμόσφαιρα αυτή και οι σχέσεις Τουρκίας ? Ελλάδας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο, όπου οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν εύκολα να προβούν «σε χειρονομίες καλής θέλησης». Την περίοδο αυτή, θέματα, όπως της παράνομης λαθρομετανάστευσης, θα ήταν σωστό να αντιμετωπισθούν με αμοιβαία κατανόηση, πριν εξελιχθούν σε μια νέα κρίση?

Read more...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Π/Θ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Όπως αναφέρεται στο σημερινό ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο, ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ερωτηθείς χθες σχετικά με την υγεία του Π/Θ Ερντογάν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες τόσο στη Θράκη [ανατολική] όσο και στη Σμύρνη κούρασαν τον Π/Θ και, σύμφωνα με τη διαπίστωση των γιατρών, εμφανίστηκε πρόβλημα υπέρτασης, που προήλθε από την αδιαθεσία και την ατονία που του προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Αρίντς είπε ότι παρόλα αυτά ο Π/Θ επιθυμούσε να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά οι γιατροί του συνέστησαν ανάπαυση. Ο Αρίντς συνέχισε ως εξής: «Ακυρώθηκε το ταξίδι στην Αθήνα και η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην Ελλάδα. Εκείνοι το αντιμετώπισαν με κατανόηση. Ο Π/Θ, ο οποίος τώρα αναπαύεται, αύριο [σήμερα], πρώτα ο Θεός, θα προεδρεύσει στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Αυτού του είδους οι αδιαθεσίες είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους συχνά. Του ευχόμαστε περαστικά. Ειδικά ο αξιότιμος Π/Θ λειτουργεί με πολύ έντονους ρυθμούς και καμιά φορά τον προειδοποιούμε και εμείς. Έτσι είναι ο τρόπος ζωής των πολιτικών».

Η Hurriyet σήμερα στην πρώτη της σελίδα και σε μονόστηλο με τον τίτλο «Ρυθμίστηκε η πίεσή του και η υγεία του είναι καλή» γράφει ότι έγινε γνωστό πως ρυθμίστηκε η πίεση του Π/Θ Ερντογάν, που αναπαύτηκε χθες στο σπίτι του στην Κων/πολη, και ότι η υγεία του είναι καλή.

Στα ίδια αναφέρεται η Milliyet επίσης σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας.

Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες αναφέρει ότι ο Π/Θ Ερντογάν θα γευματίσει σήμερα με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα για λόγους υγείας, επέστρεψε σήμερα στους κανονικούς του ρυθμούς και, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 12:30 παραθέτει γεύμα στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε..

Λέγεται ότι ο Π/Θ κατά το γεύμα θα αναφερθεί στο σημείο, στο οποίο έχουν φθάσει σήμερα οι σχέσεις Τουρκίας ? Ε.Ε., στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία και στις μεταρρυθμίσεις. Ο Ερντογάν θα απαντήσει και στα ερωτήματα των Ευρωπαίων πρέσβεων.

Ο Π/Θ Ερντογάν, ο οποίος θα συνοδεύεται στο γεύμα από τον Υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε. Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, το απόγευμα στις 16:00 θα προεδρεύσει στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του.

Read more...

Βρετανικός τύπος: Ευκαιρία για μια Τουρκο-Κουρδική ειρήνη


Δημοσιεύματα για την Τουρκία περιλαμβάνονται στο σημερινό Βρετανικό Τύπο. Σε άρθρο γνώμης του Henri Barkley με τίτλο «A chance for Turkish-Kurdish peace» για την εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, γίνεται λόγος για την ευκαιρία που ανοίγεται για μια προσέγγιση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, τερματίζοντας 25 χρόνια πολέμου και δράσης του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ο συντάκτης αναφερόμενος στο ΡΚΚ (το οποίο δεν αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση») υποστηρίζει ότι, παρά τις επιτυχίες της Τουρκίας εναντίον του (κυρίως τη σύλληψη Ocalan το 1999, με τη συνδρομή των ΗΠΑ) σήμερα στις τάξεις του στρατολογούνται παρόμοιοι αριθμοί μαχητών με εκείνους που καταγράφονταν 20 χρόνια πριν.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα προέρχονται από την Τουρκική ηγεσία, η οποία, σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις των Erdogan και Gul, δείχνει για πρώτη φορά έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω διαλόγου, ενώ επιχείρησε και προσέγγιση με τον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Barzani, ο οποίος μέχρι χθες ήταν «κόκκινο πανί» για την Τουρκία. Αλλά και ο ηγέτης του ΡΚΚ σε πρόσφατη συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της ειρήνευσης, σε περίπτωση που η Τουρκία δεσμευθεί για παραχωρήσεις προς το πολιτικό σκέλος της οργάνωσής του. Τώρα είναι η ευκαιρία για μια μεσολάβηση των ΗΠΑ, σημειώνει ο συντάκτης, με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών, τη συνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων (της Τουρκίας και του Ιράκ) και τη δημιουργία ζώνης οικονομικών ανταλλαγών (Qualified Industrial Zone) που θα καλύπτει τη Νοτιοανατολική Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, κατά το πρότυπο αντίστοιχης ρύθμισης στο Ισραήλ. Η επίλυση του Κουρδικού θα δώσει μεγάλη ώθηση στον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, καταλήγει ο συντάκτης, ομαλοποιώντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Read more...

Sabah: Ιστορική γκάφα από τον ελληνικό Τύπο


Η Sabah σε δίστηλο της βάσης της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Ιστορική γκάφα από τον ελληνικό Τύπο» δημοσιεύει ανταπόκριση του Σ. Μπερμπεράκη από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι δύο υψηλής κυκλοφορίας εφημερίδες στην Ελλάδα, ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΟ ΕΘΝΟΣ, παρουσίασαν ως πραγματοποιηθείσα την επίσκεψη του Π/Θ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία ακυρώθηκε.

Οι εν λόγω εφημερίδες έγραψαν μάλιστα ότι ο Π/Θ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Π/Θ της Ελλάδας Καραμανλή.

Οι ανωτέρω εφημερίδες, οι οποίες όχι μόνο παρουσίασαν μια συνάντηση, η οποία δεν είχε γίνει, σαν να έχει γίνει, αλλά δεν δίστασαν να γράψουν ακόμη ότι η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε μια άκρως ψυχρή ατμόσφαιρα».


Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στο χθεσινό της τεύχος έγραψε ότι τον Π/Θ Ερντογάν συνόδευε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου και ο Υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, καθώς επίσης και 5 σωματοφύλακες. Πάλι σύμφωνα με τη φανταστική είδηση της ίδιας εφημερίδας, ο Τούρκος Π/Θ δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τους λαθρομετανάστες, η οποία έδειχνε ως αποδέκτη την Τουρκία.

Εξάλλου, και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η οποία πάντα παρουσιάζει κακιά την Τουρκία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγραψε ότι ο Ερντογάν και ο Καραμανλής συναντήθηκαν στην Αθήνα, αναφερόμενη μάλιστα και «στο περιεχόμενο της συζήτησης», που είχαν.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψή του την τελευταία στιγμή οδήγησε στο να δημιουργηθεί θέμα με τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο γράφει η Sabah αυτές οι δύο εφημερίδες έδειξαν πόσο προκατειλημμένα και κακοπροαίρετα προσεγγίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέφτοντας στη δική τους παγίδα. Ελληνική ιστοσελίδα, που αντελήφθη την κατάσταση, επέστησε την προσοχή στο ότι η γκάφα αυτή θα περάσει ως κηλίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.

Read more...

Ο Νταβούτογλου μεταβαίνει στη Βαγδάτη


Ο Τ/ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει στο Ιράκ για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Τ/ΥΠΕΞ. Η επίσκεψή του αναμένεται να διαρκέσει μία ημέρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράκ Ταλαμπανί, τον Π/Θ Μαλικί και με τον Ιρακινό ομόλογό του Ζεμπαρί. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται η καταπολέμηση του ΡΚΚ, η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από το Ιράκ, καθώς και η κατάσταση που θα παρουσιαστεί μετά την απαγκίστρωση αυτή. Ο Νταβούτογλου αναμένεται να μεταβεί και στο Ερμπίλ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεσούτ Μπαρζανί. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν ο Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Κιρκούκ και στη Βασόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιρακινών πηγών, η διοίκηση της Βαγδάτης θα φέρει στο προσκήνιο και το θέμα των υδάτων [Ευφράτης], αφού είναι γνωστό ότι μεταξύ Άγκυρας - Βαγδάτης, όσον αφορά το θέμα αυτό, υπάρχει διάσταση απόψεων.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ


O Πορτογαλικός τύπος (22/06/2009), σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Υπουργός Άμυνας στο Λίβανο και στην Τουρκία», σημειώνει πως ο Πορτογάλος Υπουργός Άμυνας Νούνο Σεβεριάνο Τεϊσέιρα θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Κύριο θέμα των συναντήσεών του με τις τουρκικές Αρχές θα είναι η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ AKP / ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Η ε/φ LE FIGARO δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Κατηγορούμενο για διαφθορά, το AKP του Ερντογάν προσπαθεί να λευκανθεί» της Laure Marchand.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλεων προσπαθεί αδέξια να σώσει την εικόνα του, σημειώνεται εν είδει υποτίτλου. Επεξηγώντας ότι ak σημαίνει λευκό, και ότι η λέξη προσλαμβάνει επιπλέον μια θρησκευτική απόχρωση [συνώνυμη του «άμωμου»], χρησιμοποιούμενη από το ισλαμικό κόμμα, η δημοσιογράφος καταγράφει δήλωση του βασικού αντιπάλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, Ντ. Μπαϋκάλ, σχετικά με το ότι «το κόμμα έχει χάσει μέρος της λευκότητας/αγνότητάς του».


Οι κατηγορίες περί διαφθοράς αφορούν υπόθεση καταχρήσεων χρήματος από την τουρκική ΜΚΟ Deniz Feneri, που κατηγορείται από την γερμανική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση 14 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση πλήττει το κυβερνών ΑΚΠ, καθότι των πόρων αυτών φαίνεται να επωφελήθηκαν διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ Των οποίων και ο φιλοκυβερνητικός τ/σ Canal 7, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ύποπτος για εμπλοκή στην υπόθεση, ο επικεφαλής του τουρκικού ρ/τ συμβουλίου, αρνήθηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται επίσης.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο δε, ο εισαγγελέας που πέρυσι προσπάθησε να προωθήσει την απαγόρευση του AKP αναζητά σήμερα νέο έδαφος στην υπόθεση Deniz Feneri, με τον ίδιο πάντοτε στόχο. «Δεν θα βρείτε καμια κηλίδα στο AKP », απαντά ο κ. Ερντογάν.

Το δημοσίευμα καταγράφει και προηγούμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έπληξαν το τουρκικό κυβερνών κόμμα, το οποίο είχε ανέλθει στην εξουσία με την υπόσχεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, σημειώνει η δημοσιογράφος.


*** Η σημερινή LIBERATION δημοσιεύει σύντομη πρακτορειακής προέλευσης είδηση σχετικά με τη χθεσινή συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στην Σμύρνη της δυτ. Τουρκίας που διαδήλωσαν υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Read more...

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Η αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News σε πρωτοσέλιδη αναφορά με τίτλο «Politics behind PM’s canceled Athens visit», που παραπέμπει σε δημοσίευμα των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Politics behind PM’s ditched trip», υποστηρίζει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι οι λόγοι ακύρωσης την τελευταία στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, και της συνάντησής του με τον Έλληνα Π/Θ, με τον οποίο θα συζητούσε σημαντικά πολιτικά θέματα, είναι πολιτικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι ελληνικοί ισχυρισμοί περί παραβίασης του εναέριου χώρου» και οι αιτιάσεις της Ε.Ε. για θέματα διακίνησης λαθρομεταναστών, που συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη Παρασκευή, πιθανόν να κρύβονται πίσω από την ακύρωση της εν λόγω επίσκεψης.

Επίσης, η ίδια εφημερίδα σε άρθρο της Αριάνας Φερεντίνου με τίτλο «If he had gone to Athens?» αναφέρεται στην ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, λόγω αδιαθεσίας και στις υποψίες που προκλήθηκαν εξαιτίας και της πλούσιας από ελληνικής πλευράς ατζέντας διμερών θεμάτων, που περίμενε τον Τούρκο Π/Θ, για τα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις, όπως διαφάνηκε και από πρόσφατη συνέντευξη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στην τουρκική κρατική TRT.

«Προσωπικά γράφει η δημοσιογράφος δεν πιστεύω ότι η ασθένεια του Ερντογάν ήταν διπλωματική. Άλλωστε, κρίνοντας από τα εσωτερικά της χώρας, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται εξαντλημένος, όπως το ίδιο αισθανόμαστε και εμείς οι δημοσιογράφοι στην προσπάθειά μας να καλύψουμε αυτά που συμβαίνουν σε μια πολωμένη τουρκική κοινωνία.

Όμως, αν ο Ερντογάν είχε μεταβεί στην Αθήνα, σε αυτή την ύψιστη αρχαιολογική επίδειξη πολιτιστικής διπλωματίας, σίγουρα θα επέστρεφε στην Τουρκία με ένα κοπιώδες χαρτοφυλάκιο διμερών προβλημάτων. Καλύτερα, λοιπόν, να περιμένει την επικείμενη σε λίγες μέρες σουηδική προεδρία της Ε.Ε.».

Read more...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ


Στο ένθετο «Ταξίδια» της Σαββατιάτικης έκδοσης της εφημερίδας HET LAATSTE NIEUWS δημοσιεύεται πρόταση της εφημερίδας προς τους αναγνώστες να επισκεφτούν την Τουρκία. Το δημοσίευμα του Marc Uyttenhove με τίτλο «Να επισκεφτείτε σίγουρα την Τουρκία» αναφέρει ότι «Η Τουρκία είναι πάλι κι αυτό το καλοκαίρι με προβάδισμα ο πιο δημοφιλής προορισμός για τα πακέτα διακοπών. Ωστόσο αυτή η πλεονεκτική φόρμουλα έχει και την άλλη όψη της: ότι δεν κάνει κανείς τον κόπο να εξερευνήσει τη γύρω περιοχή, να αισθανθεί τον πολιτισμό και να ανακαλύψει την εγχώρια κουζίνα. Εμείς δίνουμε από τώρα το καλό παράδειγμα και αναζητήσαμε για εσάς τα καλύτερα σε κάθε μεγάλη τουριστική περιοχή των τουρκικών ακτών.»


Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με τέσσερις φωτογραφίες προτάσεων με εκδρομές στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και φωτογραφικό στιγμιότυπο της Ρόδου, με λεζάντα «Τέσσερις εκδρομές για όποιον αναζητά κάτι περισσότερο από ήλιο».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος στο εσωτερικό του ένθετου δημοσιεύεται σύντομο άρθρο με τίτλο «Κρουαζιέρα στη Ρόδο» που αναφέρει ότι οργανώνονται μονοήμερες εκδρομές για «το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο». Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον ιστότοπο: http://rhodes.marmarisinfo.com

Read more...

Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο «Ο Ερντογάν είπε: Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε» και όπως μεταδόθηκε από τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων, ο Π/Θ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο γεύματος, με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι στους τομείς εκδημοκρατισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν, κατά τα τελευταία χρόνια, στην Τουρκία πολύ σημαντικά ανοίγματα. Ακόμη είπε ότι αναβαθμίστηκαν τα δημοκρατικά πρότυπα και δρομολογήθηκαν τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία αποτελούσαν θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια.

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής: Κατά τις εβδομάδες που πέρασαν, προέκυψε ένα έγγραφο, το οποίο περιείχε κάποια βρώμικα σενάρια εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου είμαι ο Πρόεδρος. Τόσο από το κόμμα όσο και από τη δικαιοσύνη, διερευνάται εάν το έγγραφο αυτό είναι πλαστό ή γνήσιο. Όμως, εκείνο που ήταν εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή, ήταν ότι όλη η χώρα υποστήριξε τη δημοκρατία έναντι των σεναρίων του εν λόγω εγγράφου. Όλοι, από τα ΜΜΕ μέχρι τις ΜΚΟ, από τα πολιτικά κόμματα μέχρι και τους θεσμούς μας, οι πάντες υποστήριξαν τη δημοκρατία, την εθνική βούληση, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη συμπεριφορά.

Δεν επικράτησε κάποια ένταση στην Τουρκία εξαιτίας του εγγράφου αυτού, έτσι όπως ισχυρίστηκαν ορισμένα Μέσα του Τύπου στην Ευρώπη. Δεν ξεκίνησε κάποια συζήτηση λόγω του εν λόγω εγγράφου σχετικά με τη δημοκρατία και δεν τέθηκε θέμα σύγκρουσης μεταξύ των θεσμών. Φάνηκε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ότι ωρίμασε η δημοκρατία μας και ότι έφθασε στα σύγχρονα επίπεδα. Η Τουρκία έχει μπει σε ένα δρόμο που δεν γυρίζει πίσω όσον αφορά τη δημοκρατία, την επικράτηση του δικαίου και της εθνικής βούλησης και τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εφικτό να αποσπαστεί η Τουρκία από τη δημοκρατία και να απομακρυνθεί από τις γραμμές της προόδου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι για κάτι τέτοιο δεν επαρκεί η δύναμη κανενός. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι άκρως λανθασμένο το να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα σαν να υπάρχει ένταση και διάσπαση. Ακριβώς αντίθετα, η Τουρκία με την ευκαιρία αυτού του εγγράφου έδειξε ότι είναι ενωμένη σαν ένα σώμα και μια ψυχή έναντι παράνομων, έκνομων και μη δημοκρατικών σεναρίων. Αυτού του είδους τα γεγονότα και αυτού του είδους οι ενέργειες εναντίον του κόμματός μας και της κυβέρνησής μας, μας παροτρύνουν ακόμη περισσότερο στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και των μεταρρυθμίσεων».

Ο Π/Θ Ερντογάν επεσήμανε ότι επιδεικνύουν έντονη ευαισθησία για να διατηρήσουν πάντα ζωντανό τον ενθουσιασμό που επιφέρουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης, καθώς επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς μείωση στην ταχύτητα, και πρόσθεσε:

«Κατά καιρούς υπήρξαν επικρίσεις και ισχυρισμοί ότι μειώσαμε την ταχύτητά μας και ότι μειώθηκε ο ενθουσιασμός. Υπήρξαν ισχυρισμοί πως το θέμα της Ε.Ε. πέρασε στη δεύτερη θέση της ημερήσιας διάταξης. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα και με πάσα ειλικρίνεια ότι δεν υπήρξε η παραμικρή μείωση ούτε στην ταχύτητα ούτε στην προσπάθεια της Τουρκίας. Όμως, ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. και κάποιες συμπεριφορές, που τηρήθηκαν από ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ετοίμασαν το έδαφος για να επέλθει σοβαρή φθορά όσον αφορά την κοινωνική βούληση και συναίνεση».

Ο Ερντογάν είπε ότι το τελευταίο σχετικό παράδειγμα βιώθηκε κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, και επεσήμανε:

«Νομίζω ότι ενδέχεται και τις προσεχείς ημέρες να βρεθούμε αντιμέτωποι με ορισμένες προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας, λόγω εκλογών που θα διεξαχθούν σε ορισμένες χώρες. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ ωφέλιμο να επισημάνω για μια ακόμη φορά ενώπιον σε εσάς ότι σε καμία χώρα δεν επιφέρει όφελος η άσκηση εσωτερικής πολιτικής με την χρησιμοποίηση του θέματος της ένταξης της Τουρκίας. Τα κόμματα ενδέχεται να σκέπτονται ότι βραχυπρόθεσμα θα αποκομίσουν οφέλη. Όμως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι γνωστό ότι θα επιφέρει ζημία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις σχέσεις Τουρκίας ? Ε.Ε.. Εγώ έχω τη γνώμη πως σε ορισμένες χώρες η εκμετάλλευση της Τουρκίας και του θέματος της ένταξής της είναι άκρως λανθασμένη. Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία».

Ο Π/Θ Ερντογάν κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι στόχος του χρονοδιαγράμματος ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η πλήρης ένταξη και ότι αυτό έχει γίνει δεκτό παμψηφεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν και επιδεικνύοντας αποφασιστική πολιτική βούληση στο χρονοδιάγραμμα ένταξης, είναι φυσικό να αποτελεί προσδοκία τόσο δική μας όσο και του λαού μας η εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Το να γίνεται συνεχώς θέμα συζήτησης το καθεστώς της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα ένταξης και το να προβάλλεται η επιθυμία να αλλάξει αυτό, δυστυχώς, δεν συμβιβάζεται με τις υποσχέσεις που δόθηκαν».

Ο Π/Θ Ερντογάν όσον αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η επίλυσή του θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών και πρόσθεσε: «Στο νέο χρονοδιάγραμμα, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η ε/κ πλευρά προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες που οδηγούν σε ανησυχία όσον αφορά την ειλικρίνειά της για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Υπό την έννοια αυτή, προσδοκία μας από τους Ευρωπαίους φίλους μας είναι να παρεμποδίσουν το να προβαίνει η Ε/κ Διοίκηση της Ν. Κύπρου σε συμπεριφορές προς την κατεύθυνση της καθυστέρησης της λύσης ή της παρεμπόδισής της».

Ο Π/Θ Ερντογάν, στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες έναντι ορισμένων τρομοκρατικών ενεργειών με διεθνή διάσταση και ότι συνεχίζει και σήμερα αυτό να το αντιμετωπίζει εν μέρει. Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Η τρομοκρατική οργάνωση, που μπόρεσε να βρει δυνατότητα ύπαρξης και διαβίωσης στο Β. Ιράκ και να δρα από εκεί κατά της ηρεμίας και της σταθερότητας της Τουρκίας, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα μπορεί και βρίσκει υποστήριξη και υποστηρικτές για τον εαυτό της σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις προειδοποιήσεις μας για τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης, την εξάλειψη της δυνατότητας προπαγάνδας και την έκδοση των υπόπτων, δυστυχώς δεν εξασφαλίζουμε από ορισμένες χώρες την υποστήριξη που περιμένουμε.

Λέω συχνά ότι η τρομοκρατία στο σημερινό κόσμο δεν είναι πλέον τοπική. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η τρομοκρατία επεκτείνεται ταχύρυθμα. Και δείχνει την προσπάθεια να πάρει υπό την επήρεια της όλο τον κόσμο. Εκείνοι, οι οποίοι σήμερα παραμένουν αδιάφοροι και ασυγκίνητοι και δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον κατά της τρομοκρατίας, δεν πρέπει να παραβλέπουν την πιθανότητα η τρομοκρατία, μετά από κάποιο διάστημα, να στραφεί και εναντίον εκείνων. Επιθυμούμε η Ευρώπη να δράσει από κοινού και να επιδείξει κοινή συμπεριφορά κατά της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο Π/Θ Ερντογάν είπε στους Ευρωπαίους πρέσβεις ότι, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε., η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα διακόψει, λόγω θέρους, τις εργασίες της, αν δεν καταφέρει να εκδώσει 17 - 18 νόμους.

Read more...

ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ Ελληνικό Lobby...


Για να μην ξεχνάμε την σκληρή πραγματικότητα για τα γεωπολιτικής σημασίας ισχυρά συμφέροντα που ενώνουν τις δυο χώρες αξίζει τον κόπο να δούμε με προσοχή τον άκρως ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δυο υπουργοί εξωτερικών Αμερικής-Χίλαρυ Κλίντον- και Τουρκίας-Αχμέτ Ντταβούντογλου στις 5 Ιουνίου(09).

Μια άλλη πτυχή όμως που δεν πρέπει να περάσει επίσης απαρατήρητη είναι και το συνέδριο που οργάνωσε εδώ στις ΗΠΑ(στην Ουάσικτων) το πραγματικό - επαγγελματικό και άκρως αποτελεσματικό- Τουρκικό Lobby εκείνη την περίοδο για το οποίο ήρθε στην Ουάσιγκτων ο Τούρκος υπουργός κ. Νταβούντογλου. Ένα συνέδριο που κάθε χρόνο είναι ένα σημαντικό γεγονός για Αμερική και Τουρκία.

Δείτε και παρακολουθείστε τις τοποθετήσεις όλων των εισηγητών στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού τα μεγαλύτερα τουρκικά ιδρύματα -think tank- που εδρεύουν στην Ουάσιγκτων και γενικότερα στις ΗΠΑ. Προσέξτε πολύ καλά τους σπόνσορες και χορηγούς του συνεδρίου και μετά θα καταλάβετε τι ενώνει στην πράξη τις δυο χώρες...

Μελετείστε με πολύ προσοχή το πρόγραμμα και την συνολική προετοιμασία του συνεδρίου αυτού και κάντε τις συγκρίσεις σας με το αντίστοιχο συνέδριο που οργανώνει σε ετήσια βάση-κάθε Μάϊο- η εδώ Ελληνική και Κυπριακή ομάδα όσων ηγούνται αυτού που λέγεται "ελληνικό lobby"... Οι Τούρκοι είχαν το συνέδριο τους από τις 31 Μαϊου(09) μέχρι και της 3 Ιουνίου(09) οι δικοί μας Έλληνες κ Κύπριοι το είχαν λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως κάθε χρόνο, μέσα στον Μάϊο.

Παρατηρήστε με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα και στα δυο συνέδρια! Για τα Ελληνικά και Κυπριακά υπάρχει αυτό που βλέπετε μόνο! Βγάλτε συμπεράσματα για την σοβαρότητα της προετοιμασίας από την κάθε λεπτομέρεια! Αν θέλει κανείς να μάθει ότι κάπου(...) κάποτε(...) στην Αμερική έγινε κάτι για την προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών ζητήμάτων υπάρχει μόνον αυτή η ισχνή -σχεδόν ανύπαρκτη- ερασιτεχνική και παντελώς ανοργάνωτη αναφορά στο site της ΠΣΕΚΑ! Πουθενά αλλού! Η ΠΣΕΚΑ είναι αυτή που σηκώνει και όλο το βάρος της διοργάνωσης μαζί με την Κυπριακή Ομοσπονδία! Κατά τ' άλλα ψάξετε πολύ καλά και αν βρείτε κάποιο site-έστω όχι τόσο καλά οργανωμένο όπως των Τούρκων ή τον Σκοπιανών- της εταιρίας(ΜΑΝΑΤΟΣ& ΜΑΝΑΤΟΣ) και την ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ όπως αυτοτιτλοφορούνται οι οργανισμοί που μετέχουν σε αυτό το "συνασπισμό" Ελλήνων & Κυπρίων(άλλων υπαρκτών και άλλων ανύπαρκτων), που επισήμως οργανώνει για λογαρισμό της Ελλάδας και της Κύπρου την προώθηση και προβολή των ζητημάτων στην Ουάσιγκτων που απασχολούν τα δυο κράτη πείτε το μας...Αυτή δυστυχώς είναι η μαύρη αλήθεια που κάποιοι κρύβουν επιμελώς σε Ελλάδα και Κύπρο! Άλλωστε αν υπήρχε έστω κάν κάποια μικρή ομάδα Lobby που έστω δεν θέλει να διαφημίζεται και να προβάλλεται θα είχε όμως να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα στα χρονίζοντα Ελληνικά και Κυπριακά προβλήματα.

Πολύ σύντομα, σε προσεχείς συνδέσεις θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μια αποκαλυπτική έρευνα του Greek American News Agency για το Ελληνικό κ Κυπριακό Lobby...

Και τώρα Διαβάστε τον με προσοχή, τον διάλογο της κ. Κλίντον και του κ. Νταβούντγλου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο τον διάλογο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Καλό απόγευμα. Ο υπουργός Νταβούτογλου και εγώ μόλις είχαμε μια πολύ παραγωγική και σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης συζήτηση. Και είναι μεγάλο προνόμιο να τον καλωσορίζουμε εδώ, στο υπουργείο εξωτερικών, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη εκ μέρους του του υπουργείου εξωτερικών. Είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφτώ την Τουρκία πολύ νωρίς κατά τη θητεία μου ως υπουργός εξωτερικών και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια θαυμάσια επίσκεψη στην Τουρκία.

Και όλα αυτά λέγονται για να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συμμαχίας μας. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά μαζί. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζουν οπωσδήποτε μεγάλο αριθμό προκλήσεων, αλλά επίσης βλέπουμε ευκαιρίες. ‘Ετσι, το μήνυμά μας που βγαίνει από τη σημερινή μας συνάντηση και από τις προηγούμενες συναντήσεις μας είναι ότι πρόκειται να βαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε μια προϊούσα βάση, επειδή πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες, Τουρκία και ΗΠΑ έχουν μοναδικούς ρόλους να παίξουν.

Τώρα, προφανώς, ήδη συνεργαζόμαστε. Όχι μόνο είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και εργαζόμαστε, με τους G - 20 να απαντήσουμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τις συναλλαγές και το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες μας, εργαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε τις ενεργειακές μας πηγές, συμπεριλαμβάνοντας πηγές πρώτων υλών από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία. Συμμεριζόμαστε το στόχο να υπάρχει ένα σταθερό Πακιστάν και Αφγανιστάν, και αρνούμαστε στην Αλ - Κάϊντα ένα ασφαλές καταφύγιο, απ` όπου θα μπορεί να απειλεί τις χώρες μας αλλά και πολλές άλλες. Υπερασπιζόμαστε την Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ΠΚΚ, συνεργασία που έχει αποδειχτεί πολύ σημαντική.

Και επαναλαμβάνω σήμερα την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την ένταξη. Έχει υπάρξει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει γεννηθεί από τις ίδιες της τις εσωτερικές αποφάσεις, αλλά επίσης απαντά σε πολλές από τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την ισχυροποίηση αυτής της προσπάθειας. Και έτσι, επικροτούμε αυτό που ήδη έχει καταφέρει η Τουρκία και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία.

Και έτσι, συζητήσαμε ένα ευρύ αριθμό θεμάτων και θέλω απλώς να επισημάνω κάτι ιδιαίτερα. Όπως είπε χθες στο Κάϊρο ο πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ευρεία ανάπτυξη σχέσεων με τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, στηριγμένων στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε σθεναρά στην ελευθερία της θρησκείας και της έκφρασης, σε ζωντανές τοπικές κοινωνίες και γνωρίζουμε ότι αυτές τις αξίες τις συμμερίζεται και η Τουρκία.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό και την κυβέρνησή του για το ρόλο που παίζει η Τουρκία, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Αυτό είναι σημαντικό και έχει ήδη επιδειχτεί στη δουλειά που η Τουρκία έχει κάνει για πολλά χρόνια και συνεχίζει να κάνει με σεβασμό στην ειρήνη και την αλληλοκατανόηση στη Μέση Ανατολή. Και υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία και επίσης υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες να επιλυθεί η σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Συζητήσαμε το Κυπριακό, θέμα με το οποίο επίσης ασχολήθηκε ο πρόεδρος, όταν ήταν στην Τουρκία, τον Απρίλιο. Οι δύο κύπριοι ηγέτες έχουν μία ευκαιρία, μέσω της δέσμευσής τους για διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές. Θέλουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας ρύθμισης που θα επανενώνει την Κύπρο, σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Συζητήσαμε πάρα πολλά θέμα και είμαι απλώς ευγνώμων για τη δέσμευση του υπουργού και της κυβέρνησής του να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο δυναμικό μας κόσμο. Η σχέση μας δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, υπουργέ Κλίντον. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση το ότι συνάντησα σήμερα την υπουργό Κλίντον σε μια εντελώς ιστορική στιγμή, μετά το χθεσινό λόγο του προέδρου Ομπάμα και τη νέα δέσμευση των ΗΠΑ για περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη παντού. Γνωρίζουμε τη σοφία, τις προσεγγίσεις της, και πάντα εκτιμάμε και θαυμάζουμε την προσέγγισή της στα θέματα που αφορούν τα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Βασικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να ανταποδώσω την ιστορική της επίσκεψη στην Τουρκία, αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας διοίκησης το Μάρτιο, και την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα τον Απρίλη. Έτσι, αυτές οι ιστορικές επισκέψεις δείχνουν τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έτσι ήρθα εδώ μόλις τον πρώτο μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως υπουργού εξωτερικών, ώστε να συμπεριλάβω όλα τα περιεχόμενα, όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι ευγνώμων γι` αυτό. Και ασχοληθήκαμε με όλα τα ζητήματα, αντιμετωπίζοντας το βάθος και τους στόχους της ατζέντας μας. Αποφασίσαμε να έχουμε πολύ πιο πλατειά και με μεγαλύτερη κατανόηση προσέγγιση στις διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, τα πολιτιστικά ζητήματα. Επίσης, στα κύρια περιφερειακά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Καύκασος) και όλα τα σχετικά θέματα που έχουμε σε κοινή ατζέντα, προχωρήσαμε. Και είμαι πολύ ευτυχής που έχουμε ταυτόσημες, όμοιες προσεγγίσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις, συμφωνήσαμε μαζί ότι η συνεργασία μας δεν θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο σε περιφερειακές προσπάθειες, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, για να δουλέψουν μαζί πάνω σε παγκόσμια ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς. Συμμαχία των Πολιτισμών, όπως οι G - 20 και οικονομική - η κατάσταση μετά την οικονομική κρίση, όπως η συνεργασία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία πήρε την προεδρία πριν από λίγες μέρες. Και ήμουν χθες στη Νέα Υόρκη για την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ως Τουρκία - ως υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και ως τουρκική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τος ΗΠΑ σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, για να επιτύχουμε περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Αυτή είναι η συνεισφορά μας στο (... δεν ακούστηκε - σημ. δική μου: είναι προφανώς απομαγνητοφώνηση). Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Πολύ καλά υπουργέ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι ο Γιουμίτ Ενγινσόϊ από το τουρκικό κανάλι NTV. Κυρία υπουργέ, μετά τις τουρκικές, αρμενικές και ελβετικές δηλώσεις του Απριλίου, σε σχέση με την κοινή πρόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, έχετε παρατηρήσει καμμία πρόοδο προς αυτό το σκοπό και επίσης προς το σκοπό της επίλυσης του προβλήματος του Ναγκόρνο - Καραμπάχ; Και ελπίζετε ότι αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον; Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Λοιπόν, πήρα πολύ θάρρος από την πρόοδο που έχει γίνει και από τη δέσμευση των κυβερνήσεων που εμπλέκονται. Οπωσδήποτε, η Τπυρκία και η Αρμενία, με τη συνδρομή της ελβετικής κυβέρνησης, έχουν δεσμευτεί σε μια διαδικασία εξομάλυνσης. Έχουμε απολύτως υπ` όψη μας ότι αυτό είναι δύσκολο. Απαιτεί υπομονή και επαγρύπνηση. Αλλά δεν έχουμε δει ταλάντευση της δέσμευσης.

Ο υπουργός και εγώ το συζητήσαμε επί μακρόν. Με οδήγησε να δω τις βελτιώσεις. Και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές, ώστε να προχωρήσουν στο μονοπάτι που οι ίδιες χάραξαν. Είμαστε υποστηρικτικοί, αλλά είναι στο χέρι των κυβερνήσεων και των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται. Η εξομάλυνση των σχέσεων όχι μόνο συνεχίζει αυτό που έχω δει από την τουρκική κυβέρνηση, που είναι μια επιθυμία να λυθούν αυτή τη στιγμή προβλήματα, πράγμα που επικροτώ, αλλά νομίζω ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλα οφέλη στην περιοχή.

Επίσης, με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας προχωρούν και δουλεύουν από κοινού. Μόλις βγήκαν από μια πρόσφατη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη. Έτσι, πιστεύουμε ότι μεγάλη πρόοδος έχει γίνει σε ένα σχετικά σύντομο διάστημα, ως προς την επίλυση προβλημάτων που υπήρχαν επί μακρόν.

Το σημαντικό είναι η δέσμευση να φτάσουμε σε ένα σημείο επίλυσης αυτών των συγκρούσεων και τη βλέπω αυτή τη δέσμευση. Τώρα, υπάρχουν τρέχοντα προβλήματα; Οπωσδήποτε. Υπάρχουν σε κάθε δύσκολη διαδικασία. Αλλά δεν αμφισβητώ τη δέσμευση και οπωσδήποτε εκτιμώ την πολύ ισχυρή θέση που έχει πάρει η τουρκική κυβέρνηση. Και, ίσως, υπουργέ, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σ` αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην υπουργό Κλίντον, για την προσωπική της υποστήριξη και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές τις δύο διαδικασίες. Θέλουμε να επιτύχουμε μία πλούσια και ειρηνική Καυκασία. Και, κατά την έννοια αυτή, είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Αρμενία και επίσης, είμαστε πλήρως δεσμευμένοι και έτοιμοι να δουλέψουμε με τις ΗΠΑ και άλλους ομοτράπεζους της Ομάδας Μινσκ για την επίλυση των αρμενοαζερικών προβλημάτων.

Και ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος και θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για τη δέσμευση της κυρίας υπουργού Κλίντον σε αυτό το πνεύμα και θα δουλέψουμε μαζί. Υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός μιας πλούσιας και ειρηνικής Καυκασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπουργέ εξωτερικών Νταβούτογλου, πως εκτιμάτε το λόγο του προέδρου Ομπάμα προς το μουσουλμανικό κόσμο στο Κάϊρο; Και, υπουργέ Κλίντον, μετά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία, ποια είναι η κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η χθεσινή ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κάϊρο είναι μια ομιλία σοφίας, μια ομιλία με όραμα και μια ομιλία ειρήνης. Και μοιραζόμαστε εξ ίσου την άποψη της υπουργού Κλίντον. Συμμεριζόμαστε αυτή την οπτική γωνία και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Είμαι βέβαιος ότι θυμόσαστε την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα και την ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Και όταν κοιτάξετε την ουσία των δύο ομιλιών, θα μπορέσετε να δείτε μια βαθμιαία προσέγγιση, τη συνέχιση και εξέλιξη πολλών θεμάτων που είναι πολύ σημαντικές αρχές για τα περιφερειακά προβλήματα αλλά και για την παγκόσμια τάξη γενικά. Και είναι ένα καλό μήνυμα, ένα καθαρό μήνυμα στο μουσουλμανικό κόσμο ότι οι μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το μουσουλμανικό κόσμο, όπως και ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, θα είναι λαμπρές, στηριγμένες σε μία αμοιβαία κατανόηση της συνύπαρξης, της κοινής ζωής, στο μοίρασμα όλων των ανθρώπινων αξιών σε όλα τα μέτωπα. Και, ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε αυτό το όραμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα, ως πρόγραμμα και σχέδιο μαζί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Λοιπόν, εκτιμώ τα προηγούμενα σχόλια του υπουργού, για το χθεσινό λόγο του προέδρου Ομπάμα. Σαφώς, ο πρόεδρος εκθέτει ένα όραμα και είναι ένα όραμα που καλεί όλους τους ανθρώπους καλής πίστης να ενωθούν, να δουλέψουν μαζί, να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να έχουμε διαφορές ως προς τις εμπειρίες, ως προς τα περιβάλλοντα, ως προς τη θρησκεία και τη φυλή, αλλά είμαστε όλοι τμήμα της κοινής ανθρωπότητας. Και έχουμε μια ευκαιρία τον 21ο αιώνα να δουλέψουμε με σκοπό την υλοποίηση αυτού του οράματος. Και επικροτώ την τουρκική κυβέρνηση που είχε μια πρακτική, έμπρακτη προσέγγιση για να λύσει προβλήματα, να ξεκαθαρίσει τα εμπόδια που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ζήσουν σύμφωνα με το δυναμικό που τους έδωσε ο δικός τους θεός, από χώρες που σπάνε τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Και νομίζω ότι η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ισχυρή. Έχουμε ένα διαρκή δεσμό που πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά ερευνούμε νέους τρόπους για να διευρύνουμε και να βαθύνουμε αυτή την ισχυρή σχέση. Και αυτός ήταν ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης: να αρχίσουμε να κοιτάμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε το μοιρασμένο μας όραμα για το τι μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να προσφέρουν στην περαιτέρω απαίτηση της ανθρωπότητας για ειρήνη, ευημερία και πρόοδο, αναγνωρίζοντας και σε πνεύμα σεβασμού των εύλογων διαφορών μας ως προς τον πολιτισμό και τη θρησκεία, αλλά καθιστώντας σαφές ότι θα μοιραστούμε αυτόν τον διαρκώς αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Και μπορεί να υπάρχει είτε θετική είτε αρνητική αλληλεξάρτηση. Και η Τουρκία και οι ΗΠΑ πιστεύουν σε ένα θετικό μέλλον.

Έτσι, δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχέστερη και πιο αισιόδοξη για τις σχέσεις μας και για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

Read more...

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Παρακολουθώντας κανείς τις καθημερινές ανακοινώσεις του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ, καταλαβαίνει αμέσως ότι κάτι έχει αλλάξει στο αεροπορικό καθεστώς των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Και ενώ από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, έχει τεθεί σε ισχύ το θερινό μορατόριουμ που απαγορεύει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, τα τουρκικά μαχητικά χρησιμοποιούν σαν πεδία ασκήσεων τα ακριτικά νησιά Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάνοντας χαμηλές υπερπτήσεις, και χρησιμοποιώντας τοα ανάγλυφο του εδάφους εκπαιδεύονται σχεδόν καθημερινά.

Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος, που η Τουρκία αποδεικνύει ότι αδιαφορεί για το μορατόριουμ επιτρέποντας στις αεροπορικές της δυνάμεις να μπαινοβγαίνουν στο Αιγαίο χωρίς καμία προειδοποίηση και αδιαφορώντας για τους διεθνείς κανονισμούς του ICAO.

Χθες το πρωί, οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4) μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια εισέβαλαν σε περιοχές μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11.02, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν δύο τουρκικά F4B να πετούν πολύ χαμηλά σε ύψος 500 μέτρων (1500 πόδια) πάνω από το Φαρμακονήσι. Αμέσως μετά, έξι τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χαμηλή πτήση πάνω και από το Αγαθονήσι. Αυτήν τη φορά, τα τέσσερα τουρκικά F4Bκαι τα δύο F-16 πέταξαν στα 2500 πόδια (περίπου 800 μέτρα) πάνω από το Αγαθονησί.

Και συνεχίζοντας τον χαβά τους στις πέντε το απόγευμα, οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πέταξαν σε σχηματισμό ψηλά (σε ύψος 7000 ποδών) πάνω από τους Φούρνους.

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έχουν γράψει οι Τούρκοι επιτελείς το μορατόριουμ, αφού αξίζει να αναφέρει κανείς ότι, στις τρεις πρώτες μέρες ισχύος του, έχουν καταγραφεί 21 παραβιάσεις του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, έχουν σημειωθεί έξι σκληρές εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ενώ συνολικά 48 αεροσκάφη έχουν εισβάλει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης, όπως επιβάλουν οι διεθνείς συμβάσεις του ICAO.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, απεύθυναν και συστάσεις χθες το πρωί, στο πλήρωμα μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Cessna από τη Σλοβακία που πετούσε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Frontex» της E.E.για την αποτροπή μεταφοράς λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά, να απομακρυνθεί άμεσα από τον «τουρκικό» εναέριο χώρο. Δύο φορές, διαδοχικά στις 05.56 και στις 06.30 χθές το πρωί, οι επικεφαλής των τουρκικών ραντάρ κάλεσαν στον ασύρματο το Σλοβάκο πιλότο, και του ζήτησαν να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα το Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακροπόλεως και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η ατμόσφαιρα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών θα είναι ιδιαιτέρως θολή καθώς οι σχεδόν καθημερινές εμπλοκές των Ελληνικών μαχητικών με τα Τουρκικά μαχητικά, και οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την «τουρκική») μειονότητα της Θράκης, και συγχρόνως απαίτησε από την Αθήνα να επιτρέψει στους «πολίτες του» όπως αποκάλεσε τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης, να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι.

Read more...

Κίνηση στρατηγικής των Τούρκων στον Έβρο; (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ)


Αδιασταύρωτες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, αναφέρουν αυξημένη κινητικότητα των Τουρκικών στρατευμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου! Μάλιστα, η διάταξη χαρακτηρίζεται καθαρά επιθετική και δεν έχει υπάρξει παρόμοιά της από τους Βαλκανικούς Πολέμου και μετά…
Η συγκεκριμένη πληροφορία, δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να διασταυρωθεί, όμως η κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων έχει παρατηρηθεί πως αυξάνεται συνεχώς κατά το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, μετά από πρόσφατη ενίσχυση της Στρατιάς Ανατολικής Θράκης με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό αρμάτων μάχης, αλλά και την αριθμητική ενίσχυση δυνάμεων προσπέλασης υδάτινων κωλυμάτων, το Ελληνικό Πεντάγωνο δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Οι λόγοι ανησυχίας δεν έγκεινται τόσο για τα βόρεια σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα για τον ποταμό Έβρο, όσο για τα νησιά που δείχνουν να έχουν στοχοποιηθεί από τις συνεχείς και ολοένα αυξανόμενες ποσοτικά και ποιοτικά παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου αλλά και υδάτινου χώρου. Ο Έβρος θεωρείται ένα φυσικό σύνορο και αποτελεί ένα σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Στην μοναδική περίπτωση που ο τουρκικός στρατός θα ήθελε να ενισχύσει την Στρατιά Αν. Θράκης, είναι μόνο εάν θέλει να αμυνθεί για την περίπτωση αντιποίνων σε περίπτωση που υπάρξει Τουρκικό χτύπημα σε κάποιο ελληνικό νησί…
Έτσι, οι Επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου, δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, μετά και από την αποκάλυψη των επικείμενων συζητήσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση και μετέπειτα εκμετάλλευση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Μόνο που, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, παρά μόνο εάν το Καστελόριζο θεωρηθεί τουρκικό νησί!!!
Τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί το τελευταίο δεκάμηνο ο Ελληνικός στρατός έχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα, με συνεχείς ασκήσεις των Ελληνικών στρατιωτικών μονάδων σε συνοριακές περιοχές μία τουλάχιστον εβδομάδα κάθε μήνα; Από την άλλη, σε τι αποσκοπούν οι κινήσεις των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δείχνουν διατεθειμένοι να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν τα άκρα;
Πρόκειται απλά για κινήσεις στρατηγικής πάνω σε μία ιδιότυπη σκακιέρα, όπου οι στρατηγοί των δύο πλευρών αποφάσισαν να «παίξουν»; Ή μήπως πρόκειται για μία σειρά κινήσεων προετοιμασίας για κάτι μεγαλύτερο και σοβαρότερο;
Εάν τολμήσουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε πως μία σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών αποκλείεται για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Ένας από τους λόγους αυτούς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η θέληση της Τουρκίας να μπει σε αυτήν. Ένας άλλος σοβαρότατος λόγος είναι πως ο Λευκός Οίκος, το τελευταίο που θα επιθυμούσε, είναι μία ένοπλη –έστω και περιορισμένη χρονικά σε ώρες ή ημέρες- σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ενεργειακών του σχεδιασμών στην περιοχή. Επίσης, είναι λίγο δύσκολο για την Τουρκία να αναπτυχθεί απέναντι στην Ελλάδα και να ξεχάσει τον Κουρδικό παράγοντα, ο οποίος θεωρείται οπλισμένη βόμβα έτοιμη να εκραγεί καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής επικράτειας. Όμως, και ο παράγοντας «τουριστική οικονομία» με σειρά επενδύσεων –κυρίως ξένων κεφαλαίων- λειτουργεί αποτρεπτικά για τους στρατοκράτες της Άγκυρας, οι οποίοι εάν τολμήσουν να επιτεθούν στην Ελλάδα, θα θεωρηθούν εχθροί της Τουρκίας επειδή εμποδίζουν την οικονομική της ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένη την ακυβερνησία που επικρατεί στην Ελλάδα και την ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, με το στοιχείο της λαθρομετανάστευσης και των πιθανών πρακτόρων της ΜΙΤ ή φονταμενταλιστών που έχουν παρεισφρήσει στην χώρα μας ως πρόσφυγες, αλλά και με την δράση των «τρομοκρατικών ομάδων» τύπου «Σέχτα», φαίνεται πως ίσως να είναι η ιδανική στιγμή για ένα ακαριαίο σε δύναμη και σε ταχύτητα χτύπημα (πιθανότατα σε κάποιο κατοικημένο νησί). Η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντιδράσει, κυρίως λόγω των πολύ ανοιχτών θαλασσίων συνόρων αλλά και των αποστάσεων που θα πρέπει να καλύψει το Ελληνικό ναυτικό, και θα αναγκαστεί να πέσει σε καθεστώς συζητήσεων, μετά από ανακοίνωση «παύσης των εχθροπραξιών» από την Τουρκική πλευρά. Ένα γρήγορα και δυνατό χτύπημα, ίσως αποδώσει στους Κεμαλιστές στρατηγούς την αίγλη που έχασαν από τα χτυπήματα του Ερντογάν, αλλά ίσως και να περιπλέξει πολύ περισσότερο την κατάσταση ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας…
Μπορούν οι Τούρκοι να κάνουν το πρώτο χτύπημα; Σαφέστατα μπορούν, αλλά είναι σίγουρο πως δεν επιθυμούν να φανεί σαν δική τους επιθετική ενέργεια, αλλά σαν Ελληνική… για να μπορέσουν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν τις «εντυπώσεις» και κάτω από την ένοχη ανοχή του διεθνή παράγοντα, να τολμήσουν αυτό που επί δεκαετίες ονειρεύονται, δηλαδή την αρπαγή ενός Ελληνικού νησιού. Άλλωστε, οι αμφισβητήσεις ακόμη και για κατοικημένα Ελληνικά νησιά, για τα οποία προπαγανδιστικά κινούμενοι, διαδίδουν πως η Ελλάδα τα εποικίζει για να τα κάνει… δικά της, δημιουργούν το ψυχολογικό υπόβαθρο για μία σύγκρουση…
Γεγονός είναι πως οι οικονομίες και των δύο κρατών δεν αντέχουν να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια στιγμή οι «θερμόαιμοι» και από τις δύο πλευρές, πυροδοτούν τα πνεύματα όπως και όποτε μπορούν…
Ποιος θα αντέξει στις στρατηγικές κινήσεις του άλλου και δεν θα υποπέσει στο ολέθριο λάθος να ανοίξει πυρ; Άποψή μας είναι πως και οι δύο πλευρές, στρατιωτικά, διαθέτουν την ψυχραιμία, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου… δηλαδή, αν και τα πετρέλαια του Αιγαίου αποτελούν το «μήλο της έριδος», πολύ δύσκολα θα απλώσει χέρι η Τουρκία –ακόμη και η Ελλάδα, αν και το δικαιούται πλήρως- για να «γευτεί» τον μαύρο χρυσό και να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της…
Υ.Γ.: Για την Κύπρο δεν γίνεται καμία αναφορά, επειδή η Τουρκία θεωρεί «ξεδοντιασμένο» τον Κυπριακό στρατό μετά από τις τελευταίες αποφάσεις Χριστόφια… οπότε και σε καμία περίπτωση δεν την απασχολεί ως θέμα, στρατιωτικά τουλάχιστον…

Read more...

Η επίθεση προπαγάνδας της Άγκυρας στη Θράκη, άρχισε


Μετά από τα τελευταία αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, στα οποία καταδείχθηκε η αδυναμία ισχυρής πρόσβασης και επηρεασμού των μουσουλμάνων της Θράκης, από το Τουρκικό Προξενείο, ακολούθησε η δήλωση «υιοθεσίας» του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, προς τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, προκειμένου να τονισθεί κυρίως η αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας και να προσφερθεί μία «ζεστή αγκαλιά» προς τους μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης.
Τα αποτελέσματα των εκλογών κατέγραψαν μία σειρά από λάθη ή παραλείψεις του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, αλλά και μία τάση αμφισβήτησης ή διαφοροποίησης του μεγαλύτερου μέρους των μουσουλμάνων που κατοικούν στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Αρχικά, καταγράφηκε η μη ορθή μεταφορά «εντολών», με αποτέλεσμα να ψηφισθεί το κόμμα «Λευκό», αντί να επιλέγεται το λευκό χαρτί που δινόταν στα εκλογικά τμήματα για όσους ήθελαν να ψηφίσουν λευκό. Αυτή ήταν και η «εντολή» του Τούρκου Προξένου, μέσω και της «Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής» (η οποία συνεχίζει να υπάρχει και να δρα παράνομα και κατά των συμφερόντων και της ειρηνικής διαβίωσης του πληθυσμού της Θράκης, υπό την ανοχή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του συναρμόδιου Εσωτερικών, αποδεικνύοντας περίτρανα πως Μπακογιάννη και Παυλόπουλος βρίσκονται… αλλού!), η οποία όμως εντολή δεν μπόρεσε να περάσει αυτούσια και κάτω από την πίεση του χρόνου έγινε αντιληπτή από τους (αμόρφωτους κυρίως) αποδέκτες της ως «ψηφίστε το κόμμα λευκό», σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν υπήρχαν σε κανένα κόμμα σε εκλόγιμη θέση μουσουλμάνοι της Θράκης! Βέβαια, καμία ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ήθελε να καταθέσει ο Τούρκος πρόξενος μέσω των πρακτορίσκων του (που δρουν ανεξέλεγκτα κυρίως στα πεδινά του νομού Ροδόπης), παρά μόνο ήθελε να έχει μία αντικειμενική καταγραφή του αριθμού των μουσουλμάνων που επηρεάζονται και καθοδηγούνται άμεσα από την Άγκυρα… (οι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια καταγραφή μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να φέρνουν στην Ελληνική πλευρά, δεδομένου του γεγονότος πως ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή έχει προϋπηρεσία στο Κόσοβο, όπου σε αγαστή συνεργασία με τον Αμερικανού πρόξενο της Θεσσαλονίκης μπόρεσαν να δημιουργήσουν το εκτρωματικό κρατίδιο που απασχόλησε και θα απασχολήσει έντονα και στο μέλλον την Βαλκανική και την εσωτερική της ειρήνη και ασφάλεια).
Το λάθος αυτό, κατέστησε μία αδυναμία, την οποία όμως η ίδια η Άγκυρα μέσω των πρακτικών της έχει επιδιώξει: η αγραμματοσύνη των μουσουλμάνων –για να χειραγωγούνται ευκολότερα- ενήργησε ανάδρομα κι έτσι, η καταγραφή απέτυχε οικτρά. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα, όμως, έδωσαν ποικίλα μηνύματα τα οποία και ανάγκασαν τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Άγκυρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα. Η άλλη τάση, που καταγράφηκε (κυρίως στο νομό Ροδόπης) δήλωνε την αδιαφορία των περισσότερων μουσουλμάνων, οι οποίοι τελικά ψήφισαν όλα τα κόμματα στις Ευρωεκλογές και δεν ακολούθησαν τις εντολές «της μητέρας πατρίδας». Το γιατί συνέβη αυτό, απασχόλησε έντονα τους αρμοδίους και ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής, οι οποίοι εξέλαβαν την διαφοροποίηση ως είδος διαμαρτυρίας ή «τάσης φυγής» και αποφάσισαν την άμεση αντίδραση μέσα από σειρά μέτρων προσέγγισης και επανάκτησης της εμπιστοσύνης, εκείνων των μουσουλμάνων που «έφυγαν από το μαντρί» και τελικά ψήφισαν παρά την εντολή που είχε δοθεί…
Η άλλη περίπτωση καταγράφηκε στους Έλληνες μουσουλμάνους Πομάκους κατοίκους των ορεινών περιοχών των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, όπου κυρίως στην Ξάνθη, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όχι μόνο η άρνηση υπακοής στην εντολή του Τούρκου Προξένου, αλλά και η προτίμηση ψήφισης υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Η ψήφος αυτή, ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας προς την αδιαφορία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Μπακογιάννη, η οποία συνεχίζει να μην αναπτύσσει δράσεις αλλά και να μην ακούει στα κελεύσματα των Πομάκων, για εναγκαλισμό τους από την κυβέρνηση (π.χ. μη απάντηση στο αίτημα των Πομάκων για δημιουργία Ελληνόφωνων νηπιαγωγείων, άρνηση στον ορισμό ιμάμηδων σε μουσουλμανικούς ναούς –τζαμιά- όπου δεν υπάρχουν, απόφαση του υπουργείου για συμπλήρωση μονίμων θέσεων εργασίας από χριστιανούς υπαλλήλους στις Μουφτείες…).
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα οποία κατεγράφησαν από την Άγκυρα και από τους υπαλλήλους και τα όργανά της στη Θράκη, έχει ήδη ξεκινήσει η επίθεση φιλίας και αδελφοσύνης από την Τουρκία, προς τους Έλληνες γηγενείς μουσουλμάνους κατοίκους της Ελληνικής Θράκης, μέσα από ένα πλήθος τουριστών που καθημερινά έρχονται στη χώρα από την Τουρκία και επισκέπτονται μουσουλμανικά χωριά των δύο επίμαχων νομών (Ξάνθης και Ροδόπης). Ταυτόχρονα, αυξάνεται ραγδαία η τάση επισκεπτών από την Τουρκία, που με ιδιωτικά (ακριβά) αυτοκίνητα επισκέπτονται την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι επισκέπτες κυκλοφορούν ως αργά τα βράδια μέσα στις πόλεις (Ξάνθη και Κομοτηνή), επισκεπτόμενοι κατ’ οίκον (η πρακτική door to door –από πόρτα σε πόρτα-) μουσουλμάνους κατοίκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Έλληνες μουσουλμάνους, στις επισκέψεις αυτές γίνεται συνεχής λόγος για τις ομορφιές της «μητέρας πατρίδας», τον πλούτο και τις ανέσεις που δίνονται εκεί, γίνονται συνεχείς προτροπές για επισκέψεις προκειμένου να διαπιστωθεί κυρίως η άνεση που μπορούν να έχουν οι επισκεπτόμενοι την γείτονα χώρα και το βιοτικό επίπεδο ζωής που προσφέρει!!! Ταυτόχρονα γίνονται προτάσεις για διευκολύνσεις σπουδών των νέων της οικογένειας σε τουρκικά πανεπιστήμια, ενώ δεν παραλείπονται οι οικονομικές προσφορές δανείων στις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα, υπό την μορφή άτοκων δόσεων ή ακόμη και χωρίς αποπληρωμή, από την «πατρίδα που ενδιαφέρεται» για τους «τούρκους» (όπως χαρακτηριστικά τους αναφέρουν) μουσουλμάνους της Θράκης. Σε πάμπολλες περιπτώσεις γίνονται αναφορές σε μουσουλμάνους που έχουν δεχτεί την «βοήθεια» και στο επίπεδο ζωής που σήμερα έχουν, διαμένοντες στην Ελλάδα (οι αναφορές αυτές είναι στους έμμισθους πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής), οι οποίοι ανοιχτά χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ, μέσω των ωραίων κατοικιών ή εξοχικών τους, ακόμη και των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων!!!
Μετά από όλα αυτά, στον καθένα γίνεται αντιληπτό πως η Θράκη δέχεται επίθεση προπαγάνδας. Σε οποιονδήποτε σκεφθεί «και τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση;» δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απάντηση...! Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος Πρόξενος συνεχίζει να αλωνίζει ανέμελος στη Θράκη, έχοντας προφανέστατα την ειδική άδεια του υπουργείου Εξωτερικών (δηλαδή της κυρίας Μπακογιάννη…), εργαζόμενος συστηματικά για την Τουρκοποίηση, Κοσοβοποίηση (ή ποιος ξέρει τι άλλο) της ακριτικής αυτής Ελληνικής περιοχής!
Κωνσταντίνος

Read more...

Η Τουρκία μπροστά σε πραξικόπημα;


Η μήνυση κατ' αγνώστων που κατέθεσε το κόμμα του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποκάλυψη της εξυφαινόμενης στρατιωτικής συνωμοσίας εναντίον του, είχε στην πραγματικότητα γνωστούς αποδέκτες.
Για την ακρίβεια, τους «γνωστούς-άγνωστους» με τα πηλήκια στους στρατώνες και στα γραφεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τους ένστολους με την πλούσια παράδοση πραξικοπημάτων και συνωμοσιών. Μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίς Μπαϊκάλ ψέλλισε ότι πρόκειται για σκευωρία των ισλαμιστών με στόχο τις ένοπλες δυνάμεις...
Η αποκάλυψη του ντοκουμέντου της συνωμοσίας υπενθύμισε την ύπαρξη του λεγόμενου «τουρκικού παράδοξου» (την ασυνήθιστη λειτουργία των τουρκικών πολιτικών ελίτ, όπου οι κοσμικοί κύκλοι εκφράζουν το μιλιταρισμό και την αντίδραση και το πολιτικό Ισλάμ τη μετριοπάθεια και τον εκσυγχρονισμό) και ανέδειξε τα δύο βασικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την τουρκική πολιτική πραγματικότητα: το πρόβλημα ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης και το πρόβλημα των αναχρονιστικών στρατιωτικών δομών.

Υπότροποι
Δεν είναι, λοιπόν, αναπάντεχο το γεγονός ότι το ντοκουμέντο της συνωμοσίας έφερε την υπογραφή ενός εν ενεργεία ναυάρχου, του Ντουρσούν Τσιτσέκ, και βρέθηκε στο γραφείο ενός απόστρατου υπολοχαγού, του Σερντάρ Οζτούρκ, που δικάζεται ενεχόμενος στην πολύκροτη υπόθεση της παρακρατικής «Εργκενεκόν».
Η εμπλοκή αυτών των προσώπων και των κύκλων τους, δίνουν ήδη τις πρώτες εγγυήσεις γνησιότητας του ντοκουμέντου. Κάτι που για να τεκμηριωθεί οριστικά και επίσημα απαιτεί την ετυμηγορία της στρατιωτικής εισαγγελίας του Γενικού Επιτελείου.
Το πρόβλημα είναι ότι, όπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο της συνωμοσίας, το Γενικό Επιτελείο είναι εκείνο που φέρεται να σχεδίαζε το πραξικόπημα. Με άλλα λόγια, εκείνος που σχεδίαζε την παράνομη δραστηριότητα καλείται να την... καταγγείλει.
Πρόκειται ακριβώς για μια ορατή παρενέργεια της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από το στρατό, καθώς η Τουρκική Δημοκρατία διαθέτει το μοναδικό χαρακτηριστικό της ενσωμάτωσης στρατοδικείων στην ιεραρχία των λειτουργιών της.
Οπως επισημαίνει ο δρ Αντνάν Κουτσούκ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Κιρικαλέ, «τα στρατοδικεία πρέπει να αποβληθούν από τον πολιτικό οργανισμό της Τουρκίας και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στα ποινικά και αστικά δικαστήρια, διότι υπό τις συνθήκες αυτές η χώρα δεν θα καταφέρει να κάνει ούτε βήμα προς τον εκδημοκρατισμό και τη νομιμότητα».
Το δεύτερο πρόβλημα, του αναχρονιστικού μιλιταρισμού που διακατέχει τις στρατιωτικές ελίτ και διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας, αναδείχτηκε από την υπόθεση της εξυφαινόμενης συνωμοσίας.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Εμρέ Ουσλού, αναλυτή στο ίδρυμα Jamestown της Ουάσιγκτον, «το ντοκουμέντο, αν είναι αληθινό, είναι άριστη απόδειξη του πώς η στρατιωτική αφοσίωση μεταλλάσσεται σε στρατιωτική ηλιθιότητα». Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρει «δεν κατόρθωσαν ακόμη να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες πολιτικές συνθήκες και αντιδρούν με τον παραδοσιακό τρόπο τους, οργανώνοντας παρανοϊκά πραξικοπήματα».
Η αποκάλυψη της τελευταίας στρατιωτικής συνωμοσίας στην Τουρκία θύμισε με οδυνηρό τρόπο ότι, παρά τη νηνεμία των τελευταίων μηνών, μαίνεται ο πόλεμος του ευρωπαϊστή ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν με το απολιθωμένο μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας του.

Read more...

Ευρώπη και Άραβες δεν πιστεύουν την Τουρκία


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα στην Άγκυρα τη λύπη του για την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν Ευρωπαίοι τη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως έχει "διαβρώσει σοβαρά" τον ενθουσιασμό γύρω από τη διαδικασία αυτή στη χώρα του.
"Οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν έχουν μειωθεί καθόλου (...) Αλλά ορισμένες στάσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων άνοιξαν το δρόμο για μια σοβαρή διάβρωση του λαϊκού ενθουσιασμού και της συναίνεσης στην κοινή γνώμη", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησης με τους πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ.
"Δεν υπάρχει τίποτε να κερδίσει μια χώρα με το να κάνει την τουρκική ένταξη υπόθεση εσωτερικής πολιτικής (...) Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι αυτό θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", δήλωσε. "Η συνεχής αμφισβήτηση του στάτους της Τουρκίας και οι προσπάθειες που έχουν στόχο να τροποποιηθεί αυτό το στάτους παραβιάζουν τις υφιστάμενες συμφωνίες", προσέθεσε.

"Εθνική υπόθεση" της Τουρκίας το Κυπριακό
"Το Κυπριακό είναι εθνική μας υπόθεση. Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία έχουμε το περισσότερο δίκαιο", δήλωσε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας αρμόδιος για το Κυπριακό Τζεμίλ Τσιτσέκ σε ομιλία του σε συνέδριο του κόμματός του στη ΝΑ Τουρκία.
"Σε κάθε ψηφοφορία στον ΟΗΕ, από τα 55 ισλαμικά κράτη που παρουσιάζονται ως φίλια, εξασφαλίζουμε το πολύ 6 ψήφους και αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να τα ενημερώσει αρκετά", ανέφερε.
Δυστυχώς, για την Τουρκία, "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Και στην δική της περίπτωση μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά οι φωνές των νεκρών και των αγνοουμένων της Κύπρου, όπως και η άκρως επιθετική και "αφ' υψηλού" πολιτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Δυστυχώς, για την Άγκυρα, ακόμη και οι Άραβες δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στα ιστορικά αίσχη των Τούρκων και δεν τολμούν (ηθικά) να συμπερασταθούν σε ένα κράτος που σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του βυσοδομεί σταθερά προς την ανθρωπότητα και λειτουργεί ως στυγνός εκβιαστής και πολλές φορές βιαστής κάθε ηθικού στοιχείου, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Read more...

Απειλούν με αυτοδιάθεση οι Τουρκοκύπριοι!..... Τουρκοκύπριος υπαινιγμός για εναλλακτική λύση στις συζητήσεις επανένωσης


Ο Τουρκοκύπριος ψευδο-υπουργός Εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκουργκούν δήλωσε την Παρασκευή (19 Ιουνίου) ότι η κυβέρνησή του μπορεί να εξετάσει άλλες επιλογές εάν οι τρέχουσες συζητήσεις επανένωσης με τους Ελληνοκυπρίους αποτύχουν.
Η δήλωσή του ακολούθησε συνεδρίαση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ για τη Κύπρο Αλεξάντερ Ντόουνερ στη Λευκωσία. "Είπα στον κ. Ντόουνερ ότι θα έχουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις εάν η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν αποδώσει κάποιο αποτέλεσμα", αναφέρθηκε πως είπε ο Οζγκουργκούν.
"Η ελληνοκυπριακή πλευρά επίσης ξέρει ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση", πρόσθεσε.

Μετά από τις τελευταίες αυτές δηλώσεις, καθίσταται πλέον σαφέστατο πως οι Τουρκοκύπριοι κατέρχονται στις συνομιλίες με τον κύριο Χριστόφια προκειμένου να αποκομίσουν συγκεκριμένα οφέλη και να τα συνυπολογίσουν με την πιθανότητα της «αυτοδιάθεσής» τους στην Τουρκία. Η εκβιαστική αυτή δήλωση μόνο με παραίτηση του κυρίου Χριστόφια μπορεί να αντιμετωπισθεί, ο οποίος θα όφειλε να γνωρίζει τις διαθέσεις του συνομιλητή του Ταλάτ μέσα από όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών.
Ποια θέση πρόκειται να πάρει τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η διεθνής κοινότητα; Ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν μπροστά στον ξεδιάντροπο αυτό εκβιασμό; Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται περίτρανα πλέον η Κυπριακή παροιμία που λέει «τον Τούρκο φύλευε, τον κώλο σ’ φύλαε»…

Read more...

Προκλητικές οι κινήσεις της Αγκυρας


ντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, με χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια.
Χαρακτήρισε το νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κυπριακές θάλασσες, «απάτη,παρανομία και παραβίαση διεθνών συνθηκών». Την τακτική της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου (όπου διεξάγονται οι υποθαλάσσιες έρευνες) και τις παρενοχλήσεις που δέχονται τα πλοία κυπριακών συμφερόντων εντός της ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά, τις χαρακτήρισε προκλητικές.

Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά είναι διαρκείς, ενώ τις τελευταίες ημέρες με πρόσχημα άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η Τουρκία επιχείρησε να ακυρώσει de facto την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου, επιδιώκοντας να εμποδίσει τις έρευνες που διεξάγονται για πετρέλαιο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έφθασε μάλιστα και στο σημείο να ανακοινώσει ότι έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία δεν προτίθεται να εκχωρήσει: «Δεν βλέπω κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο να διαπιστώνει νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας που σχετίζονται με την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους και την παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας» ήταν το ξέσπασμα, μετά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, του προέδρου Χριστόφια

Read more...

Η Τουρκία υπονομεύει Ελλάδα και Κύπρο με λαθρομετανάστες


του Σάββα Ιακωβίδη
ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1980, ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, που οραματιζόταν αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τα βάθη της Ασίας μέχρι τα τείχη της Βιένης, είχε κωδικοποιήσει το εξής δόγμα: «Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ». Το όραμα Οζάλ υλοποιείται έκτοτε με εντεινόμενη συνεχώς προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας, διά των λαθρομεταναστών.
Την περ. Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μετέβη στην Άγκυρα και συζήτησε με Τούρκους επισήμους τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, με βάση το πρωτόκολλο του 2001, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο Κ. Μπίτσιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, προειδοποίησε πως αν η Τουρκία δεν πραγματοποιήσει, επιτέλους, τα αναγκαία βήματα, το θέμα της διοχέτευσης λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Ο Έλληνας διπλωμάτης επισήμανε στους Τούρκους ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα έφτασε σε σημείο που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει και γι’ αυτό ζητά όπως με την Τουρκία βρουν λύση.
Ο Κ. Μπίτσιος ανέφερε ότι, πέρσι, διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα 148.000 λαθρομετανάστες, γι’ αυτό και η Αθήνα ζητά τη συνεργασία της Άγκυρας. Η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργασθεί, αντίθετα θα εντείνει τη διοχέτευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα επειδή αυτό αποτελεί κρατική πολιτική της. Στο λαθρεμπόριο αυτών των δυστυχών εμπλέκεται το επίσημο τουρκικό κράτος για λόγους πολιτικής, που αποβλέπουν στην κοινωνική, πολιτική και δημογραφική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Επίσης εμπλέκονται ο τουρκικός στρατός και η στρατοχωροφυλακή, καθώς και η πανίσχυρη τουρκική μαφία, που χρησιμοποιεί πολλούς λαθρομετανάστες ως βαποράκια για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ένα ολόκληρο κύκλωμα έχει στηθεί στην Τουρκία για «υποδοχή» και διακίνηση των λαθρομεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου και, βεβαίως, διά των κατεχομένων προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.Η Τουρκία, παραβιάζοντας δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ, όχι μόνο αρνείται επανεισδοχή λαθρομεταναστών αλλά, προπάντων, ενθαρρύνει διοχέτευση μουσουλμάνων προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η πρόσφατη πρωτοφανής διαδήλωση μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας είναι ενδεικτική της έκτασης της υπονόμευσης, που η Τουρκία οργανωμένα και μεθοδικά προωθεί κατά της Ελλάδας. Εξάλλου, διά των κατεχομένων διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι, έρμαιο στα χέρια αδίστακτων δουλεμπόρων Τούρκων, που συνεργάζονται με άθλιους Έλληνες Κυπρίους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λαθρομετανάστες, που εισβάλλουν στις ελεύθερες περιοχές, είναι «δασκαλεμένοι» από τους δουλεμπόρους. Πρώτη τους έγνοια είναι να δηλώσουν ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες και γι’ αυτό αιτούνται πολιτικού ασύλου, με τη βοήθεια αργυρώνητων δικηγόρων. Προχθές, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία και τη Λιβύη να υπογράψουν ευρωπαϊκή συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, που εισέρχονται σε κοινοτικό έδαφος από την επικράτειά τους.
Η διατύπωση αυτή επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιέχονται πέντε σημεία για τη λαθρομετανάστευση, ως εξής:
- Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα, βασιζόμενη στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και στη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών.
- Θα ενισχυθεί η συνεργασία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για τη φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX). Προβλέπονται κοινές περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα και κυρίως ο εν λόγω οργανισμός να εμπλακεί ουσιαστικά στις κοινές πτήσεις επιστροφών των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
- Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις βασικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.
- Τίθεται ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών, επανεισδοχής, της ΕΕ με κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών. Αυτό αφορά, κυρίως, την Τουρκία και τη Λιβύη.
- Επισημαίνεται ότι μέχρι να συναφθούν οι συμφωνίες αυτές μεταξύ της ΕΕ και χωρών προέλευσης ή διέλευσης, οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να τις εφαρμόσουν πλήρως.
Πόσος είναι ο τζίρος της βιομηχανίας λαθρομετανάστευσης στην Τουρκία; Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τουρκικής αστυνομίας, υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος! Χώρια τα δισεκατομμύρια από την επίσημη, ακόμα και διά διπλωματικών αποστολών, διακίνηση ναρκωτικών (Πληροφορίες, στο πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο του Όμηρου Φωτιάδη: «Λαθρομετανάστευση-ναρκωτικά, ένα πονηρό σχέδιο της Τουρκίας» - InfognomonPolitics, 15.6.2009). Με αφορμή, εξάλλου, δημοσίευμα (στο «Φιλελεύθερο» της Πέμπτης), το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του επιχειρεί να μειώσει αρνητικές εντυπώσεις και υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει κατά τον τελευταίο χρόνο συγκρατηθεί και ελεγχθεί, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων μέτρων και ενεργειών της κυβέρνησης σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πόσοι είναι οι ξένοι στην Κύπρο; Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται σε 116.000 εργαζόμενους. Και οι παράνομοι; Πόσοι είναι σήμερα; Υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις; Το Υπουργείο δεν εξηγεί. Απλώς να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το 2007, ανέβαζε τον αριθμό των ξένων εργατών στις 80.000 και των παράνομων, κατ’ εκτίμηση, μεταξύ 20-30.000. Πριν από δύο χρόνια. Και ότι τότε αποτελούσαν το 25% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα; Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, που είναι αρκούντως ανησυχητικοί για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και δημογραφικούς, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των όσων αποφασίστηκαν προχθές στη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αξιοποιήσει κατά της Τουρκίας τις ευθύνες της στη διακίνηση λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόβλημα που ήδη ανέκυψε δεν είναι μόνο ανθρώπινο, αλλά περισσότερο πολιτικό και δημογραφικό. Με όλες τις εφιαλτικές εκτυλίξεις του για την Κύπρο.

Read more...

Θράκη: Εισηγήσεις αλλαγών από ορισμό σε εκλογή των Μουφτήδων!!!


Το ζήτημα της εκλογής μουφτήδων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που έθεσε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, και, μάλιστα, σε σχέση αμοιβαιότητας με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποτελεί πάγια διεκδίκηση της Άγκυρας.
Το θέμα απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών, και το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκλογή μουφτήδων αντί του διορισμού τους.

Ο θεσμός της σαρίας
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν επεξεργαστεί πρόταση για το καθεστώς που θα διέπει την εκλογή των μουφτήδων. Βασική παράμετρος της πρότασης είναι ότι οι εκλεγμένοι μουφτήδες δεν θα έχουν δικαιοδοτική ιδιότητα, δεν θα ισχύσει, δηλαδή, η σαρία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η στέρηση δικαιοδοτικής ιδιότητας θα προκαλούσε την αντίδραση της Αγκυρας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα γινόταν ευμενώς αποδεκτή από την Ευρώπη και τα αρμόδια όργανα, που δεν βλέπουν με συμπάθεια το θεσμό της σαρίας. Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, δικλίδες για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσώπευσης της κοινότητας στην εκλογική διαδικασία. Ετσι, όπως αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης, ενώ το μουσουλμανικό εθιμικό δίκαιο προβλέπει η εκλογή του μουφτή να γίνεται μόνο από άνδρες και μόνο από έναν εκπρόσωπο ανά οικογένεια, προτείνεται η σύνταξη εκλογικών καταλόγων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα ενήλικα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, ανεξαρτήτως φύλου. Η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
Το ποσοστό συμμετοχής
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι ο ορισμός ποσόστωσης ως προς τη συμμετοχή. Για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το 60% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους που θα συνταχθούν. Οπως επισημαίνει ο ίδιος διπλωμάτης, το μέτρο αυτό, με μικρότερη ποσόστωση, της τάξεως του 40%, εφαρμόζεται ήδη σε βαλκανικές χώρες.
Εν τω μεταξύ και ο επικεφαλής της Αγκυρας στην διαπραγματευτική ομάδα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, συνέδεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μιλώντας για «τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη ως προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Read more...

Αξιοζήλευτη υπερδραστηριότητα της Τουρκίας


Η Μαύρη Θάλασσα και ο Καύκασος αποτελούν πεδία μάχης για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους. Η Δύση (Ευρώπη/ ΗΠΑ) ανταγωνίζεται με την Ανατολή (Ρωσία), ενώ η Τουρκία, ως συνήθως, συμπαρατάσσεται και με τις δύο. Μολονότι πρόκειται για διπλωματική μάχη, απώτερος στόχος είναι η αυξημένη δύναμη μέσω πλουτισμού.

Το γενικό πλαίσιο
Η Μαύρη Θάλασσα και ο Καύκασος αποτελούν πεδία μάχης για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους. Η Δύση (Ευρώπη/ ΗΠΑ) ανταγωνίζεται με την Ανατολή (Ρωσία), ενώ η Τουρκία, ως συνήθως, συμπαρατάσσεται και με τις δύο. Μολονότι πρόκειται για διπλωματική μάχη, απώτερος στόχος είναι η αυξημένη δύναμη μέσω πλουτισμού.
Οι μέχρι τώρα συμφωνίες, όμως, δεν έχουν μόνον οικονομικούς στόχους.
Μερικές από αυτές, όπως το πρόσφατο ρωσικό πρόγραμμα γεωτρήσεων στα ανοικτά των ακτών της Αμπχαζίας, αποτελούν πιθανότατα μέρος του ρωσικού πολέμου φθοράς κατά του κ. Σαακασβίλι: η ΝΑ πλευρά της Μαύρης Θάλασσας έχει μεγάλο βάθος και δεν προσφέρεται για γεωτρήσεις, ενώ η ανάδοχος ρωσική εταιρεία έχει ελάχιστη πείρα σε αυτόν τον τομέα.
Κάποιες άλλες συμφωνίες, όπως η άρτι ανακοινωθείσα μεταξύ της Τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας και του βραζιλιάνικου κολοσσού Ρetroleo Βrasiliero, για γεωτρήσεις στα ανοικτά των τουρκικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνογνωσίας, καθώς οι Βραζιλιάνοι έχουν μεγάλη πείρα σε αυτόν τον τύπο γεωτρήσεων. Επί του παρόντος, όμως, καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, οπότε τα άμεσα οφέλη της Τουρκίας θα είναι η ενίσχυση του διεθνούς της προφίλ και η πρόσβαση στην ειδικότητα
των Βραζιλιάνων, η οποία, κάποια μέρα, θα μπορούσε να της φανεί χρήσιμη στο Αιγαίο.
Υπάρχουν όμως και συμφωνίες που αποτελούν επιχειρηματικές προτάσεις με σοβαρά γεωπολιτικά επακόλουθα: στις πιο πρόσφατες συγκαταλέγεται η ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή του Clear Stream 2, η σκοπιμότητα του οποίου ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ την απλή παροχή περισσότερου αερίου στην Τουρκία.
Η Τουρκία ξαναχτυπά
Η αξιολόγηση της κινητικότητας για τους αγωγούς αναδεικνύει κάποια ευρύτερα ζητήματα. Επισημαίνουμε τα εξής:
(α) την αποφασιστική επιδίωξη της Ρωσίας να κυριαρχήσει στην ενεργειακή αγορά, κρατώντας σε απόσταση τους κοντινούς γείτονές της
β) τη μέχρι στιγμής αδυναμία της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία
(γ) την υπερδραστηριότητα της Τουρκίας, που βασίζεται στην αυτοαντίληψή της ως ευρύτατης περιφερειακής δύναμης.
Καθώς η πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσία, για την προσθήκη ενός επιπλέον αγωγού στο Clear Stream, αποτελεί πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, αξίζει να την εξετάσουμε διεξοδικότερα.
Ως προς την εμβέλειά του, το Clear Stream 2 είναι λιγότερο φιλόδοξο από τον Νabucco ή το South Stream. Το κόστος του, επίσης, είναι τουλάχιστον κατά 75% χαμηλότερο. Εν τούτοις, το πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να μη βρει χρηματοδότηση καθώς, αφενός, ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος του, και, αφετέρου, η Ρωσία μπορεί να μη διαθέτει το απαιτούμενο αέριο για να εξυπηρετήσει τις συμφωνίες ώσπου να εξασφαλίσει τη ροή αερίου από τις εγκαταστάσεις της στη χερσόνησο Γιαμάλ στην Αρκτική.
Ωστόσο το Clear Stream 2 είναι πλήρες συμβολικής αξίας.
Κατά πρώτο λόγο, εμφανιζόμενο τόσο σύντομα μετά την επικύρωση του Νabucco εκ μέρους της Τουρκίας, υποδηλώνει αμφιβολίες για τη δυνατότητα εξασφάλισης αερίου. Μολονότι όμως η Ευρώπη θέλει να αποφύγει τις δοσοληψίες με τους Ρώσους, οι Τούρκοι δεν έχουν ανάλογους ενδοιασμούς.
Κατά δεύτερο λόγο, όποιο και αν είναι το άμεσο μέλλον του, το Clear Stream 2 θα μπορούσε, επεκτεινόμενο, να μεταφέρει μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Κάτι τέτοιο θα έδινε στη Ρωσία και στην Τουρκία έναν ακόμη τρόπο διανομής αερίου και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.
Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο συμπέρασμα;
Ο κ. Πούτιν αναδεικνύεται νικητής, σφίγγοντας όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αλλά και εμποδίζοντας τον κ. Ερντογάν να έλθει υπερβολικά κοντά με τον κ. Ομπάμα. Ο τούρκος πρωθυπουργός, από τη μεριά του, δηλώνει απρόθυμος να επιτρέψει στη νέα του προσέγγιση με τις ΗΠΑ να θέσει σε κίνδυνο τις υγιείς συναλλαγές του με τη Ρωσία.
Αυτοπρόκλητη παράλυση στην Ελλάδα
Ο τουρκικός χειρισμός της ενεργειακής αγοράς απαιτεί μια ευρύτερη σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική εξωτερική πολιτική.
Το παρόν άρθρο, όπως και κάθε κείμενό μου, δεν έχει κομματικό προσανατολισμό. Αναφέρεται όμως σε ζητήματα γεωπολιτικής και, άρα, είναι πιθανόν να προκαλέσει σκόπιμες ή τυχαίες παρερμηνείες. Αφήνοντας κατά μέρος την ελληνική επιτυχία αναφορικά με την απόρριψη του Σχεδίου Αναν και την τελική υπογραφή του σχεδίου για το Clear Stream, διαπιστώνω πως η εξωτερική μας πολιτική δίνει την εντύπωση ότι είναι παθητική και πεζή. Αποδίδω αυτή την εντύπωση στους εξής παράγοντες:
(α) στις διιστάμενες πολιτικές απόψεις, οι οποίες είναι άκρως επιζήμιες όταν αφορούν μια κυβέρνηση που, εντελώς αυτοκαταστροφικά, επιλέγει να αναλίσκεται σε απροκάλυπτες φιλοδοξίες πολιτικής διαδοχής
(β) στην (παρασκηνιακή) αμερικανική εκμετάλλευση αυτής της διάστασης απόψεων
(γ) στην προτίμηση των πολιτικών μας για στρατηγικές που επιδιώκουν τον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό, αλλά όχι για στρατηγικές που επικεντρώνονται σε κρίσιμα ζητήματα
(δ) στη νοοτροπία των συμβούλων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι- μέλη, λίγο-πολύ, της δικής μου γενιάς- υπέστησαν επί δεκαετίες (όπως και εγώ) την προπαγανδιστική πλύση εγκεφάλου των Αμερικανών. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύονται ακόμη και σήμερα να παρεκκλίνουν από την πεπατημένη.
Σύγκριση Ελλάδας και Τουρκίας
Σε κάθε απόπειρα σύγκρισης, πρέπει να αναφέρεται το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο. Ετσι, εν προκειμένω, θεωρώ ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η αυτοπεποίθηση με την οποία η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της. Στο κυβερνητικό ντουέτο αυτής της χώρας- τον Γκιουλ και τον Ερντογάν- έχει σήμερα προστεθεί ένας τρίτος πρωταγωνιστής: ένας ικανός πολιτικός, αλλά και σοβαρός διανοούμενος. Τα κείμενα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μόλις πρόσφατα άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ελλήνων παρατηρητών. Αξιοσημείωτες ιδιότητες αυτών των κειμένων είναι (α) η ευρύτατη γεωγραφική αντίληψή τους για τον ρόλο της Τουρκίας και (β) η στήριξή τους στη λογική και την ιστορία, και όχι στο συναίσθημα.
Η συγκεκριμένη αυτοαντίληψη επιτρέπει στην Τουρκία να διεκδικεί το δικαίωμα εκπροσώπησης, αν όχι και προστασίας, των μουσουλμάνων όλων των Βαλκανίων (και ίσως, κάποτε, όλης της Ευρώπης), αλλά και το δικαίωμα να εμφανίζεται ως διαμεσολαβήτρια υπέρ του θρησκευτικού, ή ακόμη και φονταμενταλιστικού, μουσουλμανικού κόσμου, διατηρώντας παράλληλα το δικό της κοσμικό μοντέλο διακυβέρνησης. Οι απόψεις του Νταβούτογλου για το Αιγαίο διαγράφονται επίσης δυσοίωνες.
Ας σημειωθεί ότιη τουρκική αυτοαντίληψη δεν απορρέει μόνον από την επίγνωση της χώρας για την κρίσιμη γεωγραφική της θέση. Οι περισσότεροι Ελληνες στηρίζονται στο συγκεκριμένο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν τη δική τους αναποτελεσματικότητα, πιστεύοντας, σχεδόν μοιρολατρικά, ότι δεν έχουν καμία επιλογή. Η στάση τους μόνον εν μέρει μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Το ελληνικό πρόβλημα, θεωρώ, είναι ότι έχουμε χάσει την αυτοπεποίθησή μας,την ενότητά μας, αλλά και την αίσθηση προσανατολισμού μας. Πολύ καταστροφικά, στο εξωτερικό, εμείς οι ίδιοι υποβιβάζουμε τη χώρα μας, ενώ, στο εσωτερικό, αναλίσκουμε τον χρόνο μας σε «πολέμους πρωθυπουργικής διαδοχής», πραγματικά ή φανταστικά σκάνδαλα, ή ακόμη και αναζωπυρώσεις παλαιών διενέξεων για τον Εμφύλιο! Από τη σύγχρονη Ελλάδα απουσιάζει επίσης ένα ιδανικό: ένας στόχος προς τον οποίο θα τείνουν οι ελπίδες και οι προσπάθειες των πολιτών. Ο πολιτικός που θα προσφέρει στον λαό ένα τέτοιο ιδανικό, μια πηγή ελπίδας και περηφάνιας, θα γίνει ο λυτρωτής της σημερινής «χαμένης» γενιάς. Ωσπου όμως να συμβεί αυτό, οι Ελληνες θα παραμείνουν απελπισμένοι, αποπροσανατολισμένοι, εσωστρεφείς και ανίσχυροι.
Ας μελετήσουμε, λοιπόν, τις εμπορικές μάχες της Μαύρης Θάλασσας από διάφορες σκοπιές, και όχι μόνον από τη σκοπιά της ενέργειας. Και ας μάθουμε από τους αντιπάλους μας ότι μπορεί μεν ο πλούτος να βοηθά τη διπλωματία, αλλά και η αποφασιστική διπλωματία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πλούτου. Τούτο, όμως, θα επιτευχθεί μόνον εάν έχουμε τη βούληση να επιδιώξουμε νέες ιδέες και την αυτοπεποίθηση να τις δηλώσουμε ανοιχτά και να πολεμήσουμε για αυτές- κυρίως, όμως, μόνον εάν σταματήσουμε να αφήνουμε τον κόσμο τού χθες να καθορίζει τον κόσμο τού αύριο.
Του Βασίλη Μαρκεζίνη

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP