Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Παρακολουθώντας κανείς τις καθημερινές ανακοινώσεις του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ, καταλαβαίνει αμέσως ότι κάτι έχει αλλάξει στο αεροπορικό καθεστώς των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Και ενώ από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, έχει τεθεί σε ισχύ το θερινό μορατόριουμ που απαγορεύει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, τα τουρκικά μαχητικά χρησιμοποιούν σαν πεδία ασκήσεων τα ακριτικά νησιά Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάνοντας χαμηλές υπερπτήσεις, και χρησιμοποιώντας τοα ανάγλυφο του εδάφους εκπαιδεύονται σχεδόν καθημερινά.

Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος, που η Τουρκία αποδεικνύει ότι αδιαφορεί για το μορατόριουμ επιτρέποντας στις αεροπορικές της δυνάμεις να μπαινοβγαίνουν στο Αιγαίο χωρίς καμία προειδοποίηση και αδιαφορώντας για τους διεθνείς κανονισμούς του ICAO.

Χθες το πρωί, οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4) μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια εισέβαλαν σε περιοχές μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11.02, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν δύο τουρκικά F4B να πετούν πολύ χαμηλά σε ύψος 500 μέτρων (1500 πόδια) πάνω από το Φαρμακονήσι. Αμέσως μετά, έξι τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χαμηλή πτήση πάνω και από το Αγαθονήσι. Αυτήν τη φορά, τα τέσσερα τουρκικά F4Bκαι τα δύο F-16 πέταξαν στα 2500 πόδια (περίπου 800 μέτρα) πάνω από το Αγαθονησί.

Και συνεχίζοντας τον χαβά τους στις πέντε το απόγευμα, οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πέταξαν σε σχηματισμό ψηλά (σε ύψος 7000 ποδών) πάνω από τους Φούρνους.

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έχουν γράψει οι Τούρκοι επιτελείς το μορατόριουμ, αφού αξίζει να αναφέρει κανείς ότι, στις τρεις πρώτες μέρες ισχύος του, έχουν καταγραφεί 21 παραβιάσεις του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, έχουν σημειωθεί έξι σκληρές εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ενώ συνολικά 48 αεροσκάφη έχουν εισβάλει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης, όπως επιβάλουν οι διεθνείς συμβάσεις του ICAO.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, απεύθυναν και συστάσεις χθες το πρωί, στο πλήρωμα μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Cessna από τη Σλοβακία που πετούσε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Frontex» της E.E.για την αποτροπή μεταφοράς λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά, να απομακρυνθεί άμεσα από τον «τουρκικό» εναέριο χώρο. Δύο φορές, διαδοχικά στις 05.56 και στις 06.30 χθές το πρωί, οι επικεφαλής των τουρκικών ραντάρ κάλεσαν στον ασύρματο το Σλοβάκο πιλότο, και του ζήτησαν να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα το Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακροπόλεως και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η ατμόσφαιρα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών θα είναι ιδιαιτέρως θολή καθώς οι σχεδόν καθημερινές εμπλοκές των Ελληνικών μαχητικών με τα Τουρκικά μαχητικά, και οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την «τουρκική») μειονότητα της Θράκης, και συγχρόνως απαίτησε από την Αθήνα να επιτρέψει στους «πολίτες του» όπως αποκάλεσε τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης, να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP