Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Προκλητικές οι κινήσεις της Αγκυρας


ντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, με χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια.
Χαρακτήρισε το νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κυπριακές θάλασσες, «απάτη,παρανομία και παραβίαση διεθνών συνθηκών». Την τακτική της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου (όπου διεξάγονται οι υποθαλάσσιες έρευνες) και τις παρενοχλήσεις που δέχονται τα πλοία κυπριακών συμφερόντων εντός της ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά, τις χαρακτήρισε προκλητικές.

Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά είναι διαρκείς, ενώ τις τελευταίες ημέρες με πρόσχημα άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η Τουρκία επιχείρησε να ακυρώσει de facto την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου, επιδιώκοντας να εμποδίσει τις έρευνες που διεξάγονται για πετρέλαιο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έφθασε μάλιστα και στο σημείο να ανακοινώσει ότι έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία δεν προτίθεται να εκχωρήσει: «Δεν βλέπω κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο να διαπιστώνει νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας που σχετίζονται με την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους και την παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας» ήταν το ξέσπασμα, μετά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, του προέδρου Χριστόφια

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP