Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Και οι μειονοτηκοί το χαβα τους...μάλλον τους πονάει ακομά η εκλογή του Μουφτή


Έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε βαθυστόχαστες και εκ του πονηρού αναλύσεις στον μειονοτικό Τύπο από στελέχη της μειονότητας, που το έφεραν βαρέως επειδή επεκτάθηκε η θητεία του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή για τα επόμενα δέκα χρόνια.
-Και αυτοί οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να μας πείσουν πόσα θετικά βήματα έκανε η γειτονική Τουρκία προς όφελος των Ρωμιών, ενώ η πατρίδα τους η Ελλάδα δεν επιδεικνύει θάρρος και βάζει εμπόδια στα μειονοτικά θέματα.
-Το πόσο καλά φέρθηκε η Τουρκία το αποδεικνύουν οι 2000 εναπομείναντες Ρωμιοί στην Πόλη και οι γέροντες της Ίμβρου και της Τενέδου.
-Συνεχίζουν, βέβαια, με το ίδιο θράσος τα τσιράκια των ψευτομουφτήδων και προσπαθούν να αποδείξουν ότι συνδυάζονται οι δικαστικές αρμοδιότητες που θέλουν να έχουν οι ψευτομουφτήδες με τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
-Και ως επιχείρημα φέρνουν ότι η χώρα μας δυσκολεύεται ακόμη να συζητήσει για το διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.
-Γιατί, λοιπόν, ρωτούν ζητά να αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες από τους ψευτομουφτήδες και να χρησιμοποιείται αυτό ως άλλοθι για να παρακάμπτουν την συνθήκη της Λοζάννης;
-Ξεχνούν, βέβαια, όλοι ότι στην προσπάθεια τους να αποδείξουν αυτό που τους συμφέρει συγκρίνουν ανόμοια πράγματα και ότι οι ψευτομουφτήδες στην περιοχή μας πρώτα λειτουργούν ως πολιτικά πρόσωπα εκφράζοντας τις θέσεις της Άγκυρας.
-Φανταστείτε να αποκτήσουν και δικαστικές αρμοδιότητες, τη στιγμή που στους κόλπους της μειονότητας αμφισβητείται ακόμα και ο τρόπος της εκλογής τους.
-Θα έρθουμε στην εποχή των Ταλιμπάν.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Δεν έχει όρια το θράσος των πρακτόρων!


Είναι γνωστό ότι προ ολίγων εβδομάδων οι προξενοφυλλάδες «Γκιουντέμ» της Κομοτηνής και «Μιλλέτ» της Ξάνθης είχαν καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια με μεγάλα πρόστιμα για τις απίστευτες αθλιότητες που είχαν γράψει κάποτε για τη Χαρά Νικοπούλου (θυμίζουμε: για την περσινή γελοία ιστορία με τις δήθεν ζωγραφιές του…Αλλάχ). Δείτε λοιπόν τώρα (σε μετάφραση από το http://tourkikanea.wordpress.com) πώς αντέδρασε πριν από λίγες ημέρες στην απόφαση αυτή η αυτοφερόμενη ως «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», η οποία με περίσσιο θράσος δεν επιμένει μόνο στην ανακύκλωση ψεμμάτων και συκοφαντιών για τη Χαρά, αλλά επιχειρεί να παρέμβει και στα της ελληνικής Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ευθέως ότι προσπαθεί να φιμώσει τον μειονοτικό Τύπο. Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι λοιπόν. Και φυσικά η ίδια τακτική θα κλιμακώνεται επί παντός του επιστητού (και μαζί θα κλιμακώνεται και το απύθμενο θράσος τους), όσο όλη αυτή η μάζωξη από πεμπτοφαλαγγίτικες τουρκοπρακτοράντζες θα συνεχίζει να δρα ανενόχλητη. Τουλάχιστον η Δικαιοσύνη στέκεται ακόμη κουτσά-στραβά στο ύψος της. Θα θέλαμε να ευχηθούμε κάτι ανάλογο κάποια στιγμή και για την πολιτική εξουσία, αλλά δυστυχώς μεγάλα παιδιά είμαστε πια και δεν τρέφουμε πλέον αυταπάτες…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Μάθαμε από τον τύπο πως οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ τιμωρήθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά αποζημίωσης, μετά από αγωγή που είχε υποβάλλει η υπηρετούσα στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου, δασκάλα Χαρίκλεια Νικοπούλου.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολογεί αυτά τα υπερβολικά ποσά σε βάρος του μειονοτικού τύπου που προσπαθεί να επιτελέσει το λειτούργημα της ενημέρωσης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ως δυσανάλογα και άδικα.

Αυτές οι πολύ υψηλές ποινές που επιβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες εφημερίδες που εκδίδονται με περιορισμένα μέσα, υποθηκεύουν την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα να σχολιάζουν διάφορα περιστατικά. Οι εν λόγω ποινές, πιστεύουμε πως αντί για αποζημίωση του ατόμου που ισχυρίζεται πως αδικήθηκε, περισσότερο κινούνται στην κατεύθυνση της φίμωσης των μειονοτικών εφημερίδων.

Επιθυμούμε να τονίσουμε πως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αντιληφθούνε πως οι μειονοτικές εφημερίδες λαμβάνοντας υπόψιν τον θόρυβο που είχε ακουστεί από τα προβλήματα που υπήρξαν τον καιρό που υπηρετούσε στο χωριό, το γεγονός ότι είχε γίνει μέχρι και αποχή από τα μαθήματα για να μετατεθεί, τους ισχυρισμούς πως είχε συνεχείς τριβές με τους γονείς, και ακόμα και το ότι είχε δικαστήρια με κάποιους χωρικούς, υπό κάποια έννοια μετέφεραν το αίσθημα του κόσμου.

Ως Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζουμε πως αυτές οι υψηλές ποινές αποζημίωσης που επιβλήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στις μειονοτικές εφημερίδες, θα βελτιωθούνε στην περαιτέρω νομική διαδικασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Δηλαδή, μας λένε ότι και θα βρίζουν και θα απειλούν και δεν θα έχουν συνέπειες από την ελληνική δικαιοσύνη. Και το ερώτημα που μας γεννάται είναι το εξής: Γιατί να βρίσκονται όλοι αυτοί στο απυρόβλητο;

Η ελληνική δικαιοσύνη ορθώς έπραξε και επέβαλε το νόμο. Έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που ακούμε όλο και περισσότερο ότι στη χώρα μας πάσχουμε από την εφαρμογή των νόμων και όχι από έλλειψη νόμων. Τώρα για τους κυρίους της μειονότητας θα πούμε το εξής: Ας πρόσεχαν όταν άνοιγαν το στόμα τους, το τι θα ξεστόμιζαν. Τώρα ας υποστούν τις συνέπειες.

Και προς τους θιασώτες της πολυπολιτισμικότητας....εάν οι προστατευόμενοί σας μειονοτικοί δεν αλλάξουν μυαλά, προβλέπουμε σύντομα μέρες του 1990. Η ανοχή έχει και όρια. Πλησιάζει η επέτειος του θανάτου του άτυχου Σολακίδη. Αυτόν τον ξεχάσαμε πολύ γρήγορα. Σωστά;;;

Read more...

Η μυστική διπλωματία δημιουργεί υποψίες


* Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την αγωνία του για τον τρόπο αντιμετώπισης από το λαό των προσπαθειών του «να τα βρει» με τον Ταγίπ Ερτογάν στο θέμα του Αιγαίου και στα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η παρουσία του στη Βουλή για να απαντήσει στην Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και η έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα προς τους διευθυντές των Γραφείων Τύπων να χρησιμοποιούν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ ως «οδηγό» όταν έχουν να προωθήσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αποδεικνύουν εκτός από αγωνία και πανικό.

Το μέγα πρόβλημα που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός και ο κ. Δρούτσας είναι αυτό που και οι ίδιοι αποκαλούν, ασκούν και αποδέχονται: Η μυστική διπλωματία. Το δεύτερο μείζον θέμα είναι η στάση και των δύο στη διάρκεια της εκστρατείας επιβολής (impose) του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν. Αυτά τα δύο γεγονότα μας αναγκάζουν να είμαστε καχύποπτοι και να μην τους εμπιστευόμαστε.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε την Τουρκία και μίλησε με σκληρά λόγια για την τακτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Με λίγα λόγια μίλησε όπως θα μιλούσε ο πατέρας του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Ταγίπ Ερτογάν δεν αντέδρασε -σεβάστηκε τον φιλοξενούμενό του, είπε- αλλά στο αεροπλάνο για το Κουβέιτ ισχυρίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου του είπε πως... ξέφυγε κάπως. Λίγο - πολύ ότι δεν ήθελε να προκαλέσει ή δεν τα εννοούσε όσα είπε. Διαλέγετε και παίρνετε.

Στην Τουρκία είχε και μία τρίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της. Και στο σημείο αυτό αρχίζουν τα περίεργα, κατ' άλλους ύποπτα. Ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο λαλίστατος κατά τα άλλα Ταγίπ Ερτογάν δηλώνουν το παραμικρό για τα αποτελέσματα της μυστικής τους διπλωματίας. Δεν μιλά κανείς, ουδείς διαρρέει το παραμικρό. Γιατί; Είναι τόσο δύσκολο να ενημερωθούν οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα όσα συζητούν πίσω από την πλάτη τους οι ηγέτες τους; 'Η συμβαίνει αυτό που φοβάται ο σοφός λαός, ο οποίος στο τέλος -και θα με θυμηθείτε- δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ηγετών του αλλά το ενστικτό του.

Η άρνηση ενημέρωσης του λαού τον κάνει υποψιάζεται, τον κάνει να φοβάται και αναγκαστικά αντιδρά. 'Η δεν το καταλαβαίνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών ή δεν τους ενδιαφέρει η γνώμη του λαού. 'Η μήπως τους καθοδηγεί η φράση-δόγμα «να τους το επιβάλουμε (impose)» (σ.σ.: το Σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους) που εκστόμισε ο Αμερικανός τότε πρέσβης Τομ Μίλερ στη διάρκεια συνομιλίας που είχε τον Απρίλιο του 2004 με Ελληνα πολιτικό αρχηγό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δρούτσας ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει χθες ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει». Αλλά μου έκανε εντύπωση μία κουβέντα του. «Μην ακούτε κανέναν που υποστηρίζει τέτοια πράγματα», είπε κάνοντας λόγο για «φωνές» από «εξωθεσμικούς παράγοντες» ή κάποιους που «υψώνουν» φωνές ξένων αξιωματούχων.

Εχει υποχρέωση να αποκαλύψει τους εξωθεσμικούς παράγοντες, αλλά και αυτούς που παίζουν το παιγνίδι ξένων αξιωματούχων. Για να τους γνωρίζουμε και να προσέχουμε. Βέβαια, αν θυμάμαι καλά, ξένος αξιωματούχος ήταν και ο Κόλιν Πάουελ, τον οποίο ο ίδιος και ο πρωθυπουργός προτίμησαν και επέλεξαν να ικανοποιήσουν τον Απρίλιο του 2004...

Read more...

Νέες συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα


O 49ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Άγκυρα.
Οι συνομιλίες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη και της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου έχουν εντατικοποιηθεί –όπως είναι γνωστό- έπειτα από σαφείς εντολές των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.
Επισήμως, η γραμμή της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι «ακόμα δε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ούτε να κάνουμε κάποια ανακοίνωση για συγκεκριμένη πρόοδο αλλά ούτε και να πούμε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις συναντήσεις».

Με ξεκάθαρο τρόπο δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στις διερευνητικές επαφές υπάρχει εξέλιξη, αποφεύγει όμως να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί εξέλιξη καλυπτόμενη πίσω από την ρήτρα εμπιστευτικότητας, δηλαδή τη συμφωνία με την Άγκυρα να μην ανακοινώνονται τα θέματα που τίθενται στις συνομιλίες.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα ότι στις διερευνητικές, η ελληνική και η τουρκική διαπραγματευτική ομάδα εξετάζουν θέματα «τα οποία είναι νομικά, είναι εξαιρετικά σύνθετα, πολύπλοκα…». Όταν ζητήθηκε από τον κ. Δελαβέκουρα να εξηγήσει ποια είναι τα θέματα που συζητούνται, δεδομένου ότι επισήμως οι διπλωμάτες διαβουλεύονται για ένα και μόνο θέμα δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι έκανε λάθος στη διατύπωση αποδίδοντας τη χρήση του όρου «θέματα» σε γλωσσικό ολίσθημα…
Πραγματικά παράδοξο είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο επιταχύνονται οι διερευνητικές επαφές τόσο αυξάνονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.
Την ίδια ώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών κατά πληροφορίες εισηγούνται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των διερευνητικών προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει τουλάχιστον να περιοριστούν οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.

Read more...

Στο Καστελόριζο, το πιο πιθανό δεν είναι να δώσουμε μόνο μια διπλωματική μάχη


* Η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009 συμφώνησε με την Αλβανία την οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων. Ωστόσο αργότερα με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η συμφωνία κρίθηκε άκυρη. Φέρει η χώρα μας ευθύνες για το “ναυάγιο” της συμφωνίας; και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Η συμφωνία δεν αφορούσε μόνο στα χωρικά ύδατα, αλλά και στην ΑΟΖ. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε απλώς το έργο του το οποίο αφορά στο συνταγματικό. Η καταγγελία ήλθε από την αντιπολίτευση της Αλβανίας, η οποία εντόπισε το πρόβλημα. Η ευθύνη σχετίζεται με έλλειψη επαγγελματικότητας, σε σχέση με τη διαδικασία και ειδικά με την αρμοδιότητα των ομάδων διαπραγμάτευσης. Δεν είναι μόνον οι υπογραφές που είναι σημαντικές, αλλά και τα πρόσωπα που υπογράφουν. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, ειδικά αν επικεντρωθούμε στο θέμα της ΑΟΖ. (βλέπε Στρατηγικά βήματα για την καθιέρωση της ΑΟΖ, OPUS)

*
Σε άρθρο σας έχετε παρομοιάσει το Καστελόριζο με τις Θερμοπύλες μιας και εκεί τελικά ίσως χρειαστεί να δώσουμε τη διπλωματική μας μάχη. Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνει η χώρα μας άμεσα πριν είναι αργά;

Στο Καστελόριζο, το πιο πιθανό δεν είναι να δώσουμε μόνο μια διπλωματική μάχη. Τα συμφέροντα, όσον αφορά στη στρατηγική, είναι μεγάλα. Για να καταλάβετε, ακόμη και για το FIR, κοντά στο Καστελόριζο υπάρχει ένα τετραπλό σημείο επαφής: FIR Αθηνών, Λευκωσία, Istanbul, και Ankara. Το Καστελόριζο είναι ένα κρίσιμο σημείο για το λεγόμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, αν θέλουμε να το υποστηρίζουμε έμπρακτα, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την παρουσία μας, όχι με μια ελλαδική προσέγγιση, αλλά με την ευρωπαϊκή.

*
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει μιλήσει για Οθωμανικά Βαλκάνια, για μηδενικές τριβές με τις γειτονικές χώρες, και την ίδια ώρα δεν μπορεί να εμποδίσει τη Κύπρο, μια μικρή χώρα με τα γνωστά σε όλους προβλήματα (Κυπριακό – Κατεχόμενα), να υπογράψει τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες ΑΟΖ με άλλες χώρες. Μήπως εμείς οι Έλλαδίτες υπερεκτιμούμε τις διπλωματικές δυνατότητες των εξ ανατολής γειτόνων, ενώ δεν θα έπρεπε;

Οι διπλωματικές ικανότητες της Τουρκίας είναι συμβατικές. Δεν αποτελούν μια καινοτομία εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιούν εκφυλισμένα νοητικά σχήματα της γαλλικής διπλωματίας, της γερμανικής στρατηγικής, υπό την επιρροή της αμερικανικής νοόσφαιρας. Επιπλέον, δεν είναι καν παράδειγμα προς μίμηση των μουσουλμανικών χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών λειτουργεί περισσότερο ως Υπουργός Τύπου, που δίνει έμφαση σε δηλώσεις και όχι σε πράξεις. Στην τελική, δίνουμε αξία στην Τουρκία για να μεγαλώσουμε τη δική μας. Αλλά αυτή η στρατηγική έχει τα όριά της, όπως το απέδειξε η Κύπρος με τις συμφωνίες της με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

*
Πως αξιολογείται την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν στη χώρα μας; Είστε θετικός στη προοπτική μιας ευρύτερης ελληνοισραηλινής συνεργασίας;

Οι επισκέψεις έχουν νόημα όταν τις ακολουθούν συμφωνίες, αλλιώς είναι μόνον τεχνικές και τεχνητές. Οι Έλληνες, οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι ξέρουν τι σημαίνει γενοκτονία. Στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθούμε πάντα τη συνεργασία των θυμάτων. Τώρα όσον αφορά στις στρατηγικές μας, το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παίκτης, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένωση των FIR, των ΑΟΖ συμφέρει τους πάντες, άρα η διπλωματία μας πρέπει να γίνει πιο στρατηγική και όχι η στρατηγική μας να είναι τόσο διπλωματική.

*
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Αληθεύει; Και αν ναι, πως εξηγείτε το γεγονός πως το Ισραήλ αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ πριν από εμάς τους ίδιους;

To Ισραήλ δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει de jure την ελληνική ΑΟΖ, αφού η δική του ΑΟΖ δεν εφάπτεται με την πρώτη. Γενικότερα η ΑΟΖ καθορίζεται μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας που αποδέχεται την ύπαρξη κοινών συνόρων των ΑΟΖ τους. Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι – και μ’ αυτόν τον τρόπο που πρέπει να ερμηνεύσουμε το γεγονός αυτό – ν’ αναγνωρίσει de facto όχι την ΑΟΖ, αλλά το θεωρητικό της πλαίσιο. Με άλλα λόγια δέχεται την εφαρμογή της μέσης γραμμής της ΑΟΖ, και τον υπολογισμό της μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

*
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στο Ερζερούμ της Τουρκίας έκανε δηλώσεις που ενόχλησαν τη τουρκική πλευρά. Γιατί κατά τη γνώμη σας ο ομόλογός του Ερντογάν απόφυγε να απαντήσει τη στιγμή των Ελληνικών δηλώσεων;

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν είναι ενοχλητικές, αλλά αληθινές. Κι αυτό έχει τη διπλή του σημασία. Είναι σημαντικό που έγιναν για να τεθεί ένα πλαίσιο, αλλά είναι σημαντικότερο να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα, αλλιώς θα παραμείνουν λόγια για το φαίνεσθαι. Δεν αποτελούν, λοιπόν, ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά ένα πλαίσιο, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο δράσης.

*
Ποια η γνώμη σας σχετικά με τη προοπτική εξέλιξης μιας γενικότερης στρατιωτικο-πολιτικης συνεργασίας της χώρας μας με την Ρωσία, και γιατί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει τόσο πολύ τελικά καθυστερήσει;

O αγωγός δεν είναι απαραίτητα εκτός φαντασίας. Ας το σημειώσουμε λοιπόν ως ένα εργαλείο στον δυνητικό χώρο και μόνον και ας το χρησιμοποιήσουμε με τον αρμόδιο τρόπο για να μην έχουμε απογοητεύσεις. Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ουσιαστική, ακόμη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχύσει την θέση μας στο ζεύγος Ευρωπαϊκή Ένωση-Ρωσία. Ως γεωστρατηγικός παίκτης η Ρωσία είναι σημαντικότατος και ακόμη περισσότερο όταν ενσωματώνουμε στοιχεία τοποστρατηγικής. Για να το συνειδητοποιήσουμε αρκεί να μελετήσουμε τις επιπτώσεις του Συνεδρίου Βερολίνου του 1878.

*
Ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το γεγονός ότι ορισμένοι ιεράρχες εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους επάνω στα εθνικά θέματα;

Η εκκλησία θεσμικά παίζει ένα ρόλο στα εθνικά θέματα. Το γεγονός αυτό είναι και διαχρονικό και συνταγματικό, αλλά φαντάζομαι ότι το πλαίσιο της ερώτησης είναι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, δομικά είναι ανάλογο με την άποψη των βουλευτών όταν δεν εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί, δίχως όμως να ξεχνά ότι έχουμε το δικαίωμα να τον ακούσουμε ή όχι. Στα εθνικά θέματα γενικότερα, δεν έχουμε ανάγκη από απόψεις αλλά από γνώσεις και στρατηγική. Όλα τ’ άλλα λόγια, γι’ αυτούς που δεν υλοποιούν τίποτα το ουσιαστικό για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα απαιτεί, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, όχι λόγια αλλά ιδέες καινοτόμες για τη στρατηγική διαχείριση των κρίσεων.

(Ευχαριστώ θερμά το κύριο Νίκο Λυγερό για τη τιμή που μου έκανε και απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ιστολογίου Geopolitics & Daily News)

Ο Κος Νικόλαος Λυγερός είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Read more...

Το τουρκικό lebensraum κι ένα σχέδιο Ανάν για τους Κούρδους


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΑΥΤΑ που δικοί μας ηγέτες όφειλαν να λένε καθημερινά και να γράφουν, τα κάνουν, ευτυχώς ακόμα για μας, ξένοι, που νοιάζονται για την Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Δεν ανέχονται την τουρκική βαρβαρότητα, το υπερφίαλο και αλαζονικό ύφος της τουρκικής ηγεσίας και στιγματίζουν την Τουρκία και τους ηγέτες της. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, δεν μένει απαθής ενώπιον της τουρκικής ψευδολογίας και της αδίστακτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για το Κυπριακό. Διά του προέδρου του, δρα Νικολά Καλόι, ο Σύνδεσμος έστειλε πρόσφατα (12/1/2011) εμπεριστατωμένη επιστολή-απάντηση στον Τούρκο Πρωθυπουργό, με αφορμή τις απαξιωτικές και χλευαστικές αναφορές του προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ. ‘Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν κάλεσε προσβλητικά τη Μέρκελ να μελετήσει ξανά την πρόσφατη ιστορία. Και γιατί;

Επειδή η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε στη Λευκωσία ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται δεόντως στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστόφια, για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο δρ Καλόι υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι η πρόσφατη ιστορία, την οποία καλεί τη Μέρκελ να μάθει, είναι η ιστορία της τουρκικής εισβολής, που τα Ην. Έθνη καταδίκασαν με σειρά ψηφισμάτων τους. Μια ιστορία εποικισμού, προσφυγοποίησης 200 χιλιάδων Ελλήνων, αρπαγής της περιουσίας τους, καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, δολοφονιών, εθνικού ξεκαθαρίσματος, που καταδικάζονται από το διεθνές και το ποινικό Δίκαιο. Επ’ αυτού, ο δρ Καλόι επικαλείται τη Δίκη της Νυρεμβέργης, που δίκασε τους εγκληματίες ναζί. Σύμφωνα με το άρθρο 6, της απόφασης του δικαστηρίου, οι ναζί καταδικάστηκαν για: Εγκλήματα κατά της ειρήνης, αφού σχεδίασαν και έκαναν επιθετικό πόλεμο. Εγκλήματα πολέμου: Παραβίαση των κανόνων του πολέμου, εξορία, βασανιστήρια και κακομεταχείριση πολιτών και εκτέλεση αιχμαλώτων, καταστροφή πόλεων και χωριών. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Δολοφονίες, εξολόθρευση, απάνθρωπη μεταχείριση πληθυσμών, κτλ.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, επισημαίνει ο δρ Καλόι ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι του Κυπριακού: Οι Τούρκοι. Στη συνέχεια, η επιστολή προς Ερντογάν αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, που η Τουρκία επικαλείται για να κατηγορήσει τους Έλληνες επειδή το απέρριψαν. Ο δρ Καλόι θέτει στον Τούρκο Πρωθυπουργό την εξής ερώτηση: «Εάν το σχέδιο Ανάν είναι δίκαιο και μια πολιτισμένη λύση για ένα λαό, που διαχωρίζεται εθνοτικά μεταξύ του 20% και του 80%, ΓΙΑΤΙ δεν το εφαρμόζετε για να λύσετε το κουρδικό ζήτημα, που προκάλεσε τόσους θανάτους στην τουρκική και στην κουρδική πλευρά;». Οι Κούρδοι, επισημαίνει, είναι σε αναλογία, όσοι και οι Τ/κ στην Κύπρο - 25 εκ. σε έναν πληθυσμό 70 εκ. Ο δρ Καλόι αναφέρεται και στο βιβλίο Νταβούτογλου, «Στρατηγικό Βάθος» και στον όρο Lebensraum (ζωτικός χώρος), που επιβεβαιώνει τα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας από την Αδριατική και το Αιγαίο μέχρι την Αν. Μεσόγειο και τα βάθη της Ασίας.

Οι γνωστές υβριστικές δηλώσεις Μπαγίς κατά των Ε/κ θεωρούνται από το Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης ως αντικείμενο μελέτης από ειδικούς ψυχολόγους. Ειδικά, η δήλωσή του ότι «στην Άγκυρα ψάχνουμε να καθορίσουμε την ορολογία των ''μικρών Ευρωπαίων πολιτικών''» ή η αχρεία απειλή «1,5 δισεκατομμύριο μάτια μουσουλμάνων παρακολουθούν στενά». Έτσι έπρεπε να μιλούν οι ηγέτες μας προς την Τουρκία και στις συνάφειές τους με ξένους.

Να εξηγούν ωμά την τουρκική βαρβαρότητα και γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτή να εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Γιατί δεν το κάνουν;

http://www.sigmalive.com

Read more...

Απάντηση του ΥΕΘΑ για τις πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών ελικοπτέρων


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά τα δημοσιεύματα περί της άδειας πτήσης 3 στρατιωτικών τουρκικών ελικοπτέρων S-70A-28 Blackhawk πάνω από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΓΕΑ χορήγησε διπλωματική άδεια υπέρπτησης τριών τουρκικών ελικοπτέρων στις 5.12.2010 για τη μετάβασή τους στην Αλβανία και στις 19.12.2010 για την επιστροφή τους στην Τουρκία. Τα τουρκικά ελικόπτερα ήταν ελικόπτερα Έρευνας και Διάσωσης (SAR) και δεν έφεραν οπλισμό ή άλλο σύστημα τακτικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου. Μετείχαν δε από κοινού με Ελληνικά ελικόπτερα σε ανθρωπιστική επιχείρηση παροχής βοήθειας και εκκένωσης περιοχών λόγω των πλημμυρών στην Αλβανία. Τα τουρκικά ελικόπτερα και κατά την μετάβασή τους και κατά την επιστροφή τους στάθμευσαν στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» για ανεφοδιασμό και τον έλεγχο των αρμοδίων Ελληνικών κρατικών αρχών.

Ερώτηση 8386/29-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων

Συμφώνως με δημοσιεύματα των αμυντικών σελίδων του τύπου, επισημαίνεται ότι, πα ραχωρήθηκε επισήμως έγκριση και άδεια, σε σμήνος τριών τουρκικών στρατιωτικών μεταφορι­κών ελικοπτέρων, τύπου S~70Α/Α~28 Block Hawk, (που ανήκουν στις τ. ειδικές δυνάμεις), να πετάξουν πάνω από την Μακεδονία και την Θράκη μας, σε μία πτήση διαρκείας 90′ και σε ύψος μόλις 400 ~ 600 μέτρων από το έδαφος; προερχόμενα από την Αλβανία!

Τα 3 τουρκικά ελικόπτερα, που διέθεταν πλήρη πολεμικό εξοπλισμό, (όπως φαίνεται και από τις δημοσιευθείσες φωτογραφίες τους), έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις εκκενώσεως περιο­χών, στην Σκόδρα της Βορείου Αλβανίας. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι οι ανωτέρω τουρκικοί τύποι ελικοπτέρων, είχαν περάσει προσφάτως, από πρόγραμμα ευρέως εκσυγχρονισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Ποια υπηρεσία είχε την ευθύνη της χορηγήσεως της αδείας υπερπτήσεως των τουρκικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, πάνω από την Μακεδονία και την Θράκη μας και πώς ακριβώς τεκ­μηριώνεται και αιτιολογείται αυτή; Ποιος την υπογράφει;

2. Γιατί δεν υπεδείχθη το αυτονόητο στους Τούρκους να επιλέξουν την υπερπτήση, μέσω Σκοπίων και Βουλγαρίας;

3. Μήπως τυχόν πραγματοποιήθηκαν κάποιου τύπου έλεγχοι, στα 3 αυτά τουρκικά ελικόπτερα, έστω οι στοιχειωδέστεροι, προ της χορηγήσεως αδείας; Αν όχι, γιατί;

4. Ποιος άραγε θα μπορούσε να εμποδίσει, σε μία τόσο χαμηλή πτήση, διαρκείας μάλιστα 90′, τους Τούρκους πιλότους, να κινηματογραφήσουν με την άνεσή τους, «τα πάντα»;

Ο ερωτών βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Read more...

Έλληνες επιχειρηματίες στη Θράκη προτείνουν την πώληση κλειστών εργοστασίων στους Τούρκους


Ενδιαφέρουσες συζητήσεις φέρεται να είχαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet Daily News (http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=closed-greek-facilities-wait-for-turkish-investors-2011-01-16) Έλληνες επιχειρηματίες κάλεσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους να αγοράσουν και να θέσουν σε λειτουργία τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που υπάρχουν στην ελληνική Θράκη τα οποία έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης…

Οι εν λόγω Έλληνες.... επιχειρηματίες προτείνουν την πώληση των επιχειρήσεων τους σε χαμηλή τιμή για να διατηρήσουν τα μελλοντικά τούρκικα αφεντικά αυτών τις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια. Την θέση αυτήν των Ελλήνων επιχειρηματιών προωθεί και ο Τούρκος πρόεδρος της τουρκικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της γειτονικής χώρας (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, ο οποίος στην ομιλία του κατα τη διάρκεια του Συνεδρίου επεσήμανε το γεγονός ότι το 85% των εργοστασίων της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής είναι κλειστά.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι οδικός χάρτης για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, αφού όπως δήλωσε η Τουρκία εισάγει 200 δις δολάρια αγαθών το χρόνο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κερδίσουν μέρος αυτής της αγοράς. Αυτό που ξέχασε να πει ο Rifat Hisarcıklıoğlu είναι όσον αφορά τις συναλλαγές Ελλάδας Τουρκίας, αυτές είναι ελλειμματικές για την Ελλάδα.

Για την ιστορία από στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας Τurkstat για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφθασαν στα 1.094 εκατ. δολ. και οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στα 2.326 εκατ. δολ. (εμπορικό ισοζύγιο: -1.232 εκατ. δολ.).

Ενώ για την περίοδο 2008-2009 τα νούμερα ήταν 1,1 δις και 1,6 δις δολάρια αντίστοιχα (εμπορικό ισοζύγιο: -500 εκατ. δολ). Επομένως τι είδους εξαγωγές θα μπορούσαν να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν ο μέσος μισθός στην Τουρκία είναι 320 ευρώ και τα ελληνικά προϊόντα κάθε άλλο παρά φτηνά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε σχέση με τα τουρκικά.

Τα σχόλια δικά σας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Πάει Τουρκία ο Σαρκοζί.


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 25 Φεβρουαρίου για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις και την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Γαλλία αντιτίθεται, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Οι πολιτικές και οι εμπορικές σχέσεις ιδιαίτερα ανάμεσα στα δύο κράτη θα συζητηθούν μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Τούρκου ομόλογού του Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρόσθεσε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Άγκυρα δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Γαλλία για την επιβράδυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ.


http://www.onalert.gr/

Read more...

Κάρολος Παπούλιας: "Βάρβαροι οι Τούρκοι"...σηκώνοντας τους τόνους έναντι της Άγκυρας!


"Bάρβαρους" αποκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους Τούρκους κατά την υποδοχή του, σηκώνοντας τους τόνους έναντι της Άγκυρας, προφανώς σε απάντηση αυτών που τον κατηγορούν ότι είναι "πολύ ανεκτικός" απέναντι στην κυβερνητική υποχωρητικότητα κατά την προσφώνηση της υποδοχής του Αρμένιου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν.
"Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι όπως η σημερινή μέρα, λαμπρές και έχουν ιστορικό βάθος. Περάσαμε μαζί συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία μας. Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο. Τώρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ο κύριος Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν μια καινούργια σχέση με τη γείτονά μας.

Προσωπική μου ευχή είναι να ανταποκριθούν. Όπως σας είπα στις κατ’ιδίαν συνομιλίες, αν δεν είχαμε αυτό το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχαμε ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Γιατί δίνουμε τα περισσότερα λεφτά από τις χώρες της Συμμαχίας για εξοπλισμούς. Και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό.
Ελπίζουμε όμως. Σας δίνω τον λόγο να μιλήσουμε και για τα δικά μας που είναι πάρα πολύ σημαντικά και να βρούμε τρόπους ανάπτυξης των σχέσεών μας και των εμπορικών και των οικονομικών και των πολιτιστικών".


defencenet

Read more...

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίτς - Δεν πτοούν την Τουρκία οι προειδοποιήσεις


Η Τουρκία δεν λαμβάνει και πολύ σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και της Άγκελα Μέρκελ, ήταν η νέα προκλητική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς. Είχε κληθεί να απαντήσει εάν επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ερζερούμ και οι δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Κύπρο. «Στα εμπόδια που βγαίνουν συνεχώς μπροστά στη διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει την θαρραλέα και αποφασιστική στάσης της» ήταν η απάντηση του Μπουλέντ Αρίτς.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας απέδωσε, εξάλλου, τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ σε ανησυχίες στο εσωτερικό μέτωπο της Γερμανίας, προσθέτοντας, με το ίδιο προκλητικό ύφος, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθεια και πως η Γερμανίδα Καγκελάριος «πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν μιλά». Στο μοτίβο του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε, εξάλλου, ότι ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
«Και ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να μιλήσει πιο προσεκτικά» επέμεινε ο Μπουλέντ Αρίτς, λέγοντας ότι οι απαντήσεις δόθηκαν από τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
«Μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους υπάρχουν δυνατοί δεσμοί, οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν» ανέφερε, ακόμα, ο Τούρκος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά το 2004. «Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, αλλά εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό δεν είναι και το τέλος του χρόνου. Οι Τουρκοκύπριοι χουν πίσω τους την μητέρα πατρίδα Τουρκία» ήταν η αναφορά του Μπουλέντ Αρίτς. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος προέβη στις σχετικές δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον λεγόμενο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Κεμάλ Ντουρούστ, στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται για να ανακοινωθεί το έτος ψευδοκράτους στην Τουρκία. Ο Μπουλέντ Αρίτς ζήτησε τη στήριξη των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην προώθηση της εκστρατείας για το έτος, λέγοντας ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η κρατική τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο Ανατολή είναι έτοιμα να βοηθήσουν.

ikypros

Read more...

Αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό ζητά ο τουρκικός τύπος


Την αναγκαιότητα άσκησης πιο ενεργού διπλωματίας στο Κυπριακό από πλευράς κυβέρνησης Ερντογάν επισημαίνει σε χθεσινά δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος, με αφορμή τη γερμανική στάση στο κυπριακό πρόβλημα, όπως διατυπώθηκε στις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο. Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος εξακολουθεί να αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν και Γκιουλ επί των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η «Μilliyet» φιλοξενεί άρθρο του Semih Idiz με τίτλο: «Καιρός για μια νέα στρατηγική για την Κύπρο». Με αφορμή τη διαμάχη μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, ο συντάκτης κάνει μιαν ανασκόπηση του Κυπριακού τα τελευταία έτη, τονίζοντας ιδιαίτερα την απόρριψη του σχεδίου από τους Ε/κ και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία χρειάζεται μια πιο ενεργή διπλωματία στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα πρέπει να κινητοποιήσει τις μουσουλμανικές χώρες υπέρ των Τ/κ σε όλα τα πεδία και να αναλάβει εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ, επισημαίνει. Αναφορά στην ανταλλαγή δηλώσεων Merkel- Erdo?an φιλοξενεί και η Sabah.
Η «Radikal» φιλοξενεί δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο: «Στην Κύπρο υπάρχει φυσικό αέριο που επαρκεί για 150 χρόνια», το οποίο αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ε/κ Εταιρείας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται, επίσης, στην επίσκεψη του Νταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό, προκειμένου να συναντηθούν με τους ηγέτες της Συρίας και του Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Λίβανο. Η «H?rriyet» αναφέρει ότι ο Εrdogan και ο εμίρης του Κατάρ al Thani θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Σύρο πρόεδρο Assad να συγκαλέσει διεθνή συνδιάσκεψη για τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ διέκοψε την επίσκεψή του στο Ιράκ, προκειμένου να μεταβεί στη Δαμασκό.

Σημερινή

Read more...

Στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ


ην Τουρκία επισκέπτεται την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ ο κ. Λαβρόφ, από κοινού, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θα προεδρεύσουν στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας διακυβερνητικής Κοινής Ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού, στην Κωνσταντινούπολη. “Κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστούν ζητήματα οργάνωσης της εργασίας αυτού του νέου μηχανισμού ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι “επίκειται ανταλλαγή απόψεων για ευρύ κύκλο θεμάτων της διμερούς και διεθνούς ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας, της διευθέτησης του Μεσανατολικού, της κατάστασης στα Βαλκάνια, στην Υπερκαυκασία και σειρά άλλων περιοχών του κόσμου”.

newpost

Read more...

Τούρκος συνταγµατάρχης Αρίφ Ντογάν: «Υστερα από µια πληροφορία που είχα, πήρα 78 κεφάλια»


Τη δολοφονία 78 ανθρώπων σε δύο χωριά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο υπόδικος στη δίκη της Εργκενεκόν απόστρατος συνταγµατάρχης Αρίφ Ντογάν. «Υστερα από µια πληροφορία που είχα, πήρα 78 κεφάλια», είπε µεγαλόφωνα ο Αρίφ Ντογάν ο οποίος θεωρεί ότι έκανε «τον µεγαλύτερο αγώνα εναντίον του PKK». Η κατάθεσητου Αρίφ Ντογάν ενώπιον του δικαστηρίου προκάλεσε µεγάλη αίσθηση στην Τουρκία. «Η JITEM είναι δική µου, εγώ την ίδρυσα», είπε ο Αρίφ Ντογάν για τις µυστικές υπηρεσίες της στρατοχωροφυλακής, την ύπαρξη των οποίων αρνούνταν οι Αρχές. Για την ίδρυσή της είπε µάλιστα ότι είχε έρθει σε επαφή µε τον στρατηγό Βελί Κιουτσιούκ ο οποίος είναι ο νούµερο ένα κατηγορούµενος της Εργκενεκόν. Στην οργάνωση εργάζονταν 10 χιλιάδες άνθρωποι, όλοι πολίτες. Μόνο ο ίδιος ήταν στρατιωτικός, όπως είπε. «Πολέµησαν σαν ήρωες. Αν σας δώσω τα ονόµατά τους θα τους δικάσετε και αυτούς;».Ο Αρίφ Ντογάν πήγε στο δικαστήριο µε αναπηρικό καροτσάκι και το µεσηµέρι έγινε διάλειµµα για να του δοθεί οξυγόνο από τον γιατρό του.

«Μήπως του δίνετε πολύ οξυγόνο και είναι τόσο δυναµικός;», ρώτησε τον γιατρό του ο δικαστής. Οταν ο Αρίφ Ντογάν διαµαρτυρήθηκε για το σχόλιο, ο δικαστής απάντησε: «Φωνάζετε κύριε. Εδώ δεν είναι στρατοχωροφυλακή, είναι δικαστήριο, κι εσείς είστε υπόδικος».

ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

Καραβιές λαθρομεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα σκοπεύουν να φέρνουν οι Τούρκοι δουλέμποροι


Αλλάζουν τακτική οι Τούρκοι δουλέμποροι μετά την εξαγγελία κατασκευής του φράκτη στον Έβρο και των επιτυχιών της FRONTEX στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες οι Τούρκοι δουλέμποροι και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, αλλοδαποί και Έλληνες, πρόκειται να υιοθετήσουν μία νέα τακτική όσον αφορά τη μεταφορά των λαθρομεταναστών. Πιο συγκεκριμένα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι Τούρκοι δουλέμποροι προσπαθούν να βρουν στην Τουρκία παλαιά καράβια, παλαιά μεγάλα ψαροκάικα τα οποία αγοράζουν έναντι χαμηλού τιμήματος. Στόχος τους είναι η μεταφορά μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών όχι πια στα νησιά του Αν. Αιγαίου αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα διευκολύνοντας έτσι την πορεία αυτών προς την Ιταλία.

Εναλλακτικά τα πλοία αυτά θα σταματούν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τους λαθρομετανάστες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Τα πλοία αυτά είτε θα είναι μίας χρήσης είτε θα τροποποιούνται καθοδόν προς την Ιταλία ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν.
Με λίγα λόγια εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν τα περιστατικά μεταφοράς λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία σε μεγάλους αριθμούς (εκατοντάδες κάνοντας το ταξίδι πιο επικερδές) με τη χρήση μεγάλων παλαιών σκαφών, διαμορφώνοντας έτσι δρομολόγια σε ολόκληρο το Αιγαίο από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται το ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης θαλάσσης το οποίο θα μπορεί να δίνει μία συνολική εικόνα για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέχρι το 2013 η τουρκική Ακτοφυλακή θα μπορεί να διαθέτει στο Αιγαίο μία δύναμη 4 κορβετών εξοπλισμένες με ελικόπτερα ΑΒ-412 ενώ τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποκτηθούν 8 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης με εκτόπισμα 600 τόνων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε την εικόνα που θα διαθέτουν οι Τούρκοι για το κεντρικό Αιγαίο μέσω του προγράμματος UZUN UFUK.

defencenet

Read more...

"Οι μυστικές συζητήσεις με την Τουρκία και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου"


του Μιχάλη Ιγνατίου

- Mελέτησα με περισσή προσοχή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία...και τις απανωτές συνεντεύξεις του υπουργού Εξωτερικών και του εκπροσώπου του. Ήταν ολοφάνερη η αγωνία τους να πείσουν ότι δεν συζήτησαν με τους Τούρκους τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ δεν έκρυβαν πόσο τρομοκρατημένοι είναι για το γεγονός ότι ο λαός δεν πιστεύει τις διαψεύσεις και τους ισχυρισμούς τους για τα εθνικά θέματα. Αποκαλύπτοντας αυτή ακριβώς την αγωνία, ο κ. Δρούτσας, που γνωρίζει το 90% των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου: «Θα παρακαλούσα θερμά να ακούμε λίγο περισσότερο τι λέει η ελληνική κυβέρνηση και να μην δίνουμε τόσο βάρος σε αυτά που λένε εξωθεσμικοί παράγοντες».

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός δεν πιστεύει τίποτα απ’ όσα εκστομίζουν οι πολιτικοί και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μανδαρίνοι του υπουργείου Εξωτερικών. Εάν έκαναν τον κόπο να προσεγγίσουν το λαό, είμαι βέβαιος ότι ακόμα θα... έτρεχαν. Ευρισκόμενος στο Ηράκλειο, άκουσα από πρώτο χέρι τη γνώμη των Κρητικών για τους πολιτικούς αλλά και για μας τους δημοσιογράφους. «Δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε», μου είπε ένας εξ αυτών. «Από τους πολιτικούς ή από εσάς τους δημοσιογράφους;». Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα την οργή του λαού, των αγνών ανθρώπων που πληρώνουν το τίμημα κάθε φορά που οι πολιτικοί γονατίζουν τη χώρα. Ήταν ιδιαίτερες οι αναφορές στα εθνικά θέματα και ήταν μεγάλος ο θυμός για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συζητήσεις για το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο λαός ακούει πολλά και δικαιολογημένα φοβάται. Το Αιγαίο είναι χώρος ιερός και αδιαπραγμάτευτος. Και εάν ο υπουργός των Εξωτερικών λέει την αλήθεια υποστηρίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», τότε του μεταφέρω άσχημα νέα από την Κρήτη. Δεν τον πιστεύει κανείς. Και θυμώνουν όταν τους απαντάς ότι «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες». Είναι σαν να τους χτυπάς με το σφυρί στο κεφάλι.
Ο υπουργός των Εξωτερικών άστραψε και βρόντηξε για όσους κάνουν αναφορές στην άρνηση του ιδίου και του πρωθυπουργού να θέσουν το θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας πως η κατηγορία αποτελεί «προσβολή απέναντι στο υπουργείο Εξωτερικών κι όλα αυτά τα αξιόλογα στελέχη, τα οποία εδώ και τόσα χρόνια, ο καθένας με τον τρόπο του, δίνουν αυτή τη μάχη για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας». Το μέγα πρόβλημα όμως παραμένει ότι είναι δύσκολο να μας δείξει έστω και ένα διπλωμάτη ο οποίος να γνωρίζει το περιεχόμενο των μυστικών συνομιλιών με τους Τούρκους – άρα δεν νομίζω ότι προσβάλλει κανείς το διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου. Αλλά το εξίσου σοβαρότατο θέμα είναι ότι δεν ενημερώνουν ούτε το υπουργείο Άμυνας, που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά κάθε φορά που ο κ. Ερντογάν στέλνει τους πιλότους του βόλτα στους ουρανούς του Αιγαίου...
«Αυτοί που λένε ότι είμαστε μικροί κι αδύναμοι για να μιλούμε με την Τουρκία είναι οι ίδιοι μικροί και αδύναμοι», είπε στο Έθνος ο κ. Δρούτσας και προσέθεσε: «Μέσα από το κουτάκι του φόβου τους βλέπουν και την Ελλάδα μικρή. Όμως δεν είναι»... Ξεχνά ότι η Ελλάδα δεν ήταν μικρή, αλλά την «κόντυναν» οι πολιτικοί της. Ξεχνά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας την έκανε ευάλωτη, ιδιαίτερα όταν συζητούνται τα εθνικά θέματα... 

epikaira

Read more...

Τι γυρεύει ο νεο-οθωμανός στο παζάρι; Υποβαθμίσαμε την Ομόνοια, την παρατήσαμε και ερχόμεθα τώρα να την πουλήσουμε στους Τούρκους...!


Η τουρκική εταιρεία «Simit Sarayi»(Ελληνικά: Παλάτι Κουλουριού) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του καταστήματος στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημά της στην Ελλάδα. Ο Χαλούκ Οκουτούρ, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας «Simit Sarayi» ο οποίος χαρακτηρίζεται στη χώρα του «ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΜcDonalds», εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «μια καλή αρχή» για το άνοιγμα 100 καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρεία Simit Sarayi
Η εταιρεία Simit Sarayi, μία τουρκική εταιρεία με κύριο προϊόν το κουλούρι, το κυριότερο και φτηνό σνακ στην Τουρκία, σχεδιάζει την επέκτασή της στο εξωτερικό.Η εταιρεία δημιούργησε την εταιρεία Simit Sarayi Europe GMBH, με σκοπό την ίδρυση υποκαταστημάτων στην Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με ένα μίγμα 70% προϊόντων από την Τουρκία και 30% εγχώριων.Η εταιρεία ξεκίνησε με ένα μικρό κατάστημα απέναντι από το Πανεπιστήμιο «Bogazici» της Κωνσταντινούπολης και τώρα καταγράφει πωλήσεις 100.000 σε κουλούρια και παρεμφερή αρτοπαρασκευασμάτων.
Η εταιρεία σχεδιάζει την ίδρυση 500 σημείων πώλησης στην Ευρώπη, την επόμενη 10ετία και έχει ήδη έλθει σε σχετική συμφωνία με γερμανική επιχείρηση. Κύριος στόχος θα είναι η Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τον υπεραισιόδοξο στόχο της απασχόλησης 100.000 υπαλλήλων στα υποκαταστήματα της εταιρείας, μέχρι το 2019. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 2000 υπαλλήλους.
Στις ΗΠΑ, το πρώτο υποκατάστημα αναμένεται στο Σικάγο.Σύμφωνα με τον κ. Haluk Okutur, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, η εταιρεία θα ανοίξει υποκατάστημα σύντομα στην Ελλάδα.
Στο περιβάλλον της τωρινής οικονομικής κρίσης, η εταιρεία λειτούργησε επιθετικά, αυξάνοντας τον αριθμό των υποκαταστημάτων της από 44 σε 110.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, ιδιαίτερα το 2006 και 2007, οδήγησαν τις τιμές των ενοικίων και τα ποσά που ζητιόντουσαν για «αέρα» στα καταστήματα σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα η επέκταση της εταιρείας να «φρενάρει» μέχρι το φθινόπωρο του 2008.
Η κρίση που ακολούθησε επέτρεψε την εξεύρεση επαγγελματικών χώρων με συμφέροντες όρους κάτι που επέτρεψε την εκ νέου εκκίνηση της επέκτασης της εταιρείας. Στόχος είναι πλέον τα 250 υποκαταστήματα στην Τουρκία.
Το 2009 εξαγόρασε δύο τουρκικές εταιρείες (Pizza Max με 16 καταστήματα και Miss Crispy με τέσσερα καταστήματα) τις οποίες σκοπεύει να επεκτείνει σημαντικά,με τη μέθοδο του franchise. Το σχετικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα $ 100.000 για κάθε κατάστημα.


turkishgreeknews

Read more...

Απάτη η επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στην Τουρκία: Πρέπει να αποδείξουμε ότι ήρθαν από εκεί!


Εκθετειμένη είναι η κυβέρνηση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης μετά τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα και αναφέρουν ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο μειώνει τον αριθμό των αιτήσεων για επαναπροώθηση τους στην Τουρκία: 1527 αιτήματα για 26.516 λαθρομετανάστες το 2008, 879 αιτήματα για 16.123 το 2009, 295 αιτήματα για 10.198 το 2010...Και η Τουρκία τους δέχεται πίσω μόνο αν η Ελλάδα ... αποδείξει ότι ήρθαν μέσω Τουρκίας! Από τον Μάιο του 2010 αυτό είναι και το περιεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών που είχε ανακοινωθεί "εν χορδαίς και οργάνοις" κατά την επίσκεψη του Ρ.Ε.Ερντογάν. Με βάση αυτή την συμφωνία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης την οποία υπέγραψε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Μάιο του 2010, η κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει μέχρι και 1.000 αιτήματα επαναπροώθησης λαθρομεταναστών προς την Τουρκία ετησίως.

Κάθε αίτημα μπορεί να περιλαμβάνει απεριόριστο αριθμό λαθρομεταναστών, αρκεί η ελληνική πλευρά να αποδείξει ότι ότι μπήκαν στην χώρα παράνομα μέσω Τουρκίας...
Έτσι, το 2010 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία 10.198 λαθρομετανάστες, υποβάλλοντας 300 περίπου αιτήματα επανεισδοχής. Η Άγκυρα όμως δέχθηκε να επιστρέψουν μόνο 500λαθρομετανάστες.
Την ίδια αυτή πολιτική η Άγκυρα είχε υιοθετήσει και νωρίτερα της συμφωνίας τον Μαϊου. Μέσω του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας όμως την επέβαλλε και επίσημα για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της.


defencenet


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Ελπίζουμε μετά από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου κάποιοι, δήθεν προοδευτικοί που πετάνε τη σκούφια τους για τα "ανθρώπινα δικαιώματα", να κατανοήοσυν τη σημασία του φράχτη (ή κοτετσόσυρμα όπως το αποκάλεσε κάποιος "στρατιωτικός αναλυτής").

Read more...

Τουρκική Μαφία Λαθρομεταναστών


Tου Νίκου Χειλαδάκη

- Το τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς θόρυβος για την ανέγερση ενός τείχους στον Έβρο προς περιορισμό της λαθρομετανάστευσης. Πράγματι ένα αφελές σχέδιο που σίγουρα δεν θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα καθώς πίσω από το τεράστιο αυτό κύμα ισλαμικής λαθρομετανάστευσης βρίσκετε ένας από τους κυριότερους «θεσμούς» της γειτονικής χώρας. Αυτός είναι η τουρκική μαφία. Ένα θέμα ταμπού για πολλούς ιθύνοντες μια τελείως απροστάτευτης χώρας όπως είναι η Ελλάδα. Ένας από τους κύριους τομείς δράσης που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες η τουρκική μαφία είναι το τεράστιο δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών, κάτι που σκόπιμα αγνοείται από τις ελληνικές αρχές κανθέ φορά που αναφέρονται στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Ο τζίρος της τουρκικής μαφίας των λαθρομεταναστών που διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σε ένα πολύ κατατοπιστικό και αποκαλυπτικό άρθρο της τουρκικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης, «Aksyon», στις 22/8/2005, αναφέρονταν ότι το συνολικό κέρδος της τουρκικής «Μαφίας Διακίνησης Λαθρομεταναστών» έφτανε από τότε στα 7 δις δολάρια. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η μεγάλη αυτή επιχείρηση άρχισε από τα μέσα της δεκαετία του ενενήντα. Όπως αναφέρονταν, το 1995 είχαν μεταφερθεί 11.362 λαθρομετανάστες από την Ασία στην Ευρώπη. Το νούμερο αυτό το 1999 αυξήθηκε στις 50 χιλιάδες ενώ το 2000, στις 94.514. Την περίοδο 2001-2004 ο αριθμός των λαθρομεταναστών έφτασε στις 292.637 με συνεχή κατακόρυφη ανοδική πορεία. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με την τουρκική επιθεώρηση, ήταν Καύκασος, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Λίβανος Πολλοί από αυτούς στην προσπάθεια τους να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα έχαναν συχνά την ζωή τους καθώς οι συνθήκες μεταφοράς τους ήταν το λιγότερο άθλιες. Το άρθρο παρέθετε και ένα τιμολόγιο μεταφοράς που είχε οριστεί από την τουρκική μαφία σύμφωνα με το οποίο για χερσαία μεταφορά ζητούσαν 2,5-5 χιλιάδες δολάρια, για μεταφορά μέσω θαλασσής, 4-6 χιλιάδες δολάρια. Για το ίδιο θέμα της μαφίας λαθρομεταναστών σύμφωνα με μια ανταπόκριση του Αμερικανού δημοσιογράφου, Roger Koen, της αμερικανική εφημερίδας, New York Times, καθώς και της Herald Tribune από την Κωνσταντινούπολη, στις 28/12/2000, η Κωνσταντινούπολη από τότε είχε γίνει το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Όπως ανέφερε η ανταπόκριση, εκατοντάδες χιλιάδες από λαθρομετανάστες περίμεναν τις απαραίτητες διαδικασίες από την τουρκική μαφία για να περάσουν οι περισσότεροι από αυτούς στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονταν κυρίως από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας συχνά σε άθλιες συνθήκες και στοιβάζονταν κατά εκατοντάδες σε σπίτια που είχε νοικιάσει η τουρκική μαφία, περιμένοντας το «μαγικό διαβατήριο» που θα αγοράσουν από τους Τούρκους μαφιόζους για να μπορέσουν να φύγουν προς την Δύση. Κατά καιρούς, σύμφωνα με την αμερικανική ανταπόκριση, μετά από διαμαρτυρίες διαφόρων δυτικών χωρών γίνονται κάποιοι έφοδοι από την τουρκική αστυνομία σε αυτά τα «κρησφύγετα» και ανακαλύπτονται δεκάδες λαθρομετανάστες που βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, περιμένοντας την πολυπόθητη φυγή.
Ένα μεγάλο μέρος του τζίρου αυτής της γιγάντιας επιχείρησης μεταφοράς λαθρομεταναστών, γίνονταν και από τα πλαστά διαβατήρια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ανταποκριτές, στην Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής πλαστών διαβατηρίων που αποδίδει τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της. Τα διαβατήρια πουλιούνταν σε πολύ υψηλές τιμές και είναι περιζήτητα στους λαθρομετανάστες γιατί θεωρούν ότι με αυτά θα μπορέσουν να φύγουν και να σωθούν. Έτσι όπως αποκαλύπτονταν ένα διαβατήριο Δανίας στοίχιζε μέχρι και 9 χιλιάδες δολάρια, ενώ αν κάποιος το επιθυμούσε υπήρχε ακόμα και διαβατήριο Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα κόστιζε σε αυτόν που θα το έπαιρνε μέχρι και 14 χιλιάδες δολάρια. Σημειωτέων ότι η απόκτηση ενός πλαστού διαβατηρίου δεν σήμαινε ότι και ο κάτοχος του αυτομάτως έλυσε το πρόβλημα του και μπορούσε να διακινηθεί στην χώρα αυτή από την Τουρκία. Σε πολλές περιπτώσεις οι λαθρομετανάστες που πλήρωναν πανάκριβα για αυτά τα διαβατήρια στη προσπάθεια τους να φύγουν είχαν οικτρή τύχη. Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες, όπως ανάφεραν οι ανταποκρίσεις, ήταν Κούρδοι, Ιρακινοί, Ιρανοί, κάτοικοι χωρών της Ινδικής χερσονήσου, Αφγανοί, ακόμα και από αφρικάνικες χώρες, Τυνήσιοι, Παλαιστίνιοι, ενώ συχνά υπήρχαν και από χώρες της λατινικής Αμερικής. Εκτός από τους Τούρκους μαφιόζους που διακινούσαν μεγάλο μέρος των λαθρομεταναστών κερδίζοντας τεράστια ποσά, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχαν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και αραβικής καταγωγής μαφιόζοι, κυρίως Τυνήσιοι και Μαροκινοί, οι οποίοι επίσης είχαν ανοίξει κέντρα στην Κωνσταντινούπολη για την διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Δυτική Ευρώπη.
Την κατάσταση αυτή οι Αμερικανοί ανταποκριτές προσπάθησαν να εκθέσουν στον τότε Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Hikmet Samı Türk, επισημαίνοντας του την ανάγκη να ληφθούν κάποια μέτρα. Η απάντηση όμως που πήραν ήταν ότι η μεγάλη πολιτική αστάθεια των χωρών που συνορεύουν με την Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα, καθώς και η παρατεταμένη πολιτική και κοινωνική κρίση στις χώρες αυτές, είχαν εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του από τις τουρκικές αρχές. Η κατάσταση μετά την επικράτηση το 2002 των Ισλαμιστών του Ταΐπ Ερντογάν όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά αντίθετα η μαφία της διακίνησης λαθρομεταναστών αναπτύχτηκε ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστική εδώ μια μεγάλη έρευνα που έκανε το 2009 για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το «Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης», (Instanbul Ticaret Odasi), η οποία ανέφερε ότι μετά από το 2008 το πρόβλημα των λαθρομεταναστών είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και πως κάθε χρόνο εισέρχονται στην Τουρκία περί τις 300.000 λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από τα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας. Οι λαθρομετανάστες αυτοί στη συνέχεια, μέσω της τουρκικής μαφίας της λαθρομετανάστευσης, κατευθύνονται προς τα κέντρα συγκέντρωσης που είναι στα δυτικά παράλια καις τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, και Αϊδινίο για να προωθηθούν στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρονταν, ότι ολόκληρες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης χρησίμευαν σαν τόπος συγκέντρωσης χιλιάδων λαθρομεταναστών που συγκεντρώνονταν από την τουρκική μαφία. Οι λαθρομετανάστες αυτοί στοιβάζονταν από την μαφία σε άθλιες συνθήκες, για να προωθηθούν προς τα δυτικά. Γνωστές συνοικίες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, όπως το Bakırköy, Gazi Osmanpaşa, Eğüp, Bayrampaşa, Bağcılar, ακόμα και κεντρικότερες όπως Beyoğlou, ŞiŞli, και Fatih, συχνά γίνονται το επίκεντρο επιχειρήσεων της τουρκικής ασφάλειας, η οποία υποτίθεται πως προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη στο φαινόμενο της συγκέντρωσης λαθρομεταναστών χωρίς φυσικά ουσιαστικά αποτελέσματα. Αλλά και στην Σμύρνη, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρούνταν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωση, η εικόνα ήταν η ίδια και ακόμα χειρότερη. Γνωστές περιοχές της Σμύρνης, όπως το Aliağa και η Urla, και δυτικότερα το γνωστό λιμάνι του Çeşme, ήταν τόπος συγκέντρωσης χιλιάδων λαθρομεταναστών που ετοιμάζονταν να προωθηθούν στην Δύση. Επίσης μεγάλη βάση συγκέντρωσης αναφέρονταν η πόλη του Aydın, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, η περιοχή γύρω από την Muğla, που βρίσκεται απέναντι από τα Δωδεκάνησα, στα βόρεια παράλια του τουρκικού Αιγαίου το Ayvali, όπου επίσης η τουρκική μαφία συγκέντρωνε λαθρομετανάστες και τους προωθούσε συχνά με λαστιχιένες βάρκες στα ελληνικά νησιά, το λιμάνι του Çanak Kale στην αρχή του Ελλησπόντου, βορειοτέρα, στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας στην ανατολική Θράκη η Edirne, (Αδριανούπολη), η οποία τα τελευταία χρόνια είχε επίσης κατακλυστεί από χιλιάδες λαθρομετανάστες με προορισμό την Ευρώπη και το Uzun Köprü, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφεία όλων αυτών των λαθρομεταναστών που μεταφέρονται από την τουρκική μαφία, κερδίζοντας τεράστια ποσά για τα ταμεία της, είναι μουσουλμάνοι. Συνεπώς όλη αυτή η επιχείρηση λειτουργεί σαν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα «εργαλεία» εξισλαμισμού της Ελλάδας. Ολόκληρε στρατιές συχνά απελπισμένων μουσουλμάνων που έχουν μια μεγάλη περιφρόνηση για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές μας αξίες δημιουργούν μια απειλητική σκιά πάνω από την χώρα μας αλλά και πάνω από όλη την Ευρώπη. Οι στρατιές αυτές έχουν συχνά και πολιτική κάλυψη από διάφορες «προοδευτικές» οργανώσεις που επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την τουρκική μαφία της λαθρομετανάστευσης. Αυτό το «κόλπο» το έχουν ήδη καταλάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, που έχουν λάβει αυστηρά μετρά περιορισμού της λαθρομετανάστευση. Εμείς μόλις τώρα ανακαλύψαμε την «Αμερική» και προσπαθούμε με ασήμαντους «φράκτες», όπως χαρακτήρισε περιπαικτικά ο Ερντογάν το σχέδιο κατασκευής του τείχους στον Έβρο, να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη ίσως απειλή στην σύγχρονη ιστορία μας.

zoiforos

Read more...

Διαψεύδεται η χρήση τουρκικού αμυντικού υλικού από την Εθνική Φρουρά


Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του διαψεύδει την ύπαρξη ελαστικών τουρκικής προέλευσης σε οχήματα και αποθήκες μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
Όπως αναφέρεται, μετά από ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τέτοιων ελαστικών. Η κατηγορηματική διάψευση έγινε με αφορμή δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Ηaberdar, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή της αντιπροσωπείας της τουρκικής εταιρείας Petlas στην Ελλάδα που υποστήριξε ότι η εν λόγω τουρκική εταιρεία κατασκευάζει τα λάστιχα, τα οποία πωλούνται στην ΕΦ από ελληνική αντιπροσωπεία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροσώπου έγιναν μετά τις εργασίες του 2ου Εργασιακού Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Θράκη.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι από το 2005 προμηθεύει την ΕΦ με ελαστικά, στα οποία, όπως υποστήριξε, αναγράφεται η επιγραφή «Made in Turkey» και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αλλοίωση στις σημάνσεις.
Πρόσθεσε ότι ετησίως αποστέλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, 3-4 εμπορευματοκιβώτια των 20 τόνων γεμάτα με ελαστικά μέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας.


Το θέμα θορύβησε και τα κόμματα, με το ΕΥΡΩΚΟ να καλεί τον Υπουργό Άμυνας όπως ερευνήσει άμεσα το δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας.
Σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, διευθυντής τουρκικής εταιρείας στην Ελλάδα ανέφερε πως αποστέλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία ετησίως 80 περίπου τόνοι ελαστικών για τα οχήματα της Ε.Φ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί , αποτελεί σκάνδαλο και μας εκθέτει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι όχι απλώς εντελώς απαράδεκτο αλλά και εξωφρενικό.
Ανέφερε ωστόσο ότι προκειμένου να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει και για τα πραγματικά γεγονότα, ζήτησε ήδη αρμοδίως, μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, πληροφόρηση από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Αμυνας.
Απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Αμυντικό υλικό “made in Turkey” δεν αποκλείεται να δούμε και στα τεθωρακισμένα στον Ελληνικού Στρατού. Πρόσφατα, η Vippon AEBE απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Στρατιωτική ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σχετικά με την συνεχιζόμενη πρακτική της, όπως να τοποθετεί παραγγελίες για την προμήθεια αμυντικών υλικών από την Υπηρεσία Προμήθειων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ/ NAMSA), αποδεχόμενη σιωπηρά όρους και προϋποθέσεις, που αποκλείουν της πιστοποιημένες από το ΥΠΕΘΑ Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες από τις σχετικές διαδικασίες.
Πιo συγκεκριμένα, το ΓΕΣ προχωρά στην προμήθεια πελμάτων-πεδίλων ερπυστριών αρμάτων από την NAMSA, υπολόγιζόμενης αξίας 2,000,000 ευρώ, υιοθετώντας απαράβατους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους Ελληνες προμηθευτές να λαβουν έγγραφα πιστοποίησης από τους αντιστοιχους αλλοδαπούς ανταγωνιστές τους (!), προκειμένου όπως γίνει δεκτή η συμμετοχή τους στην προμήθεια.
Με τον τρόπο αυτό, η Υπηρεσία στερεί την δυνατότητα κατασκευαστικού έργου από εγχώριους κατασκευαστές, οι οποίοι επί σειρά ετών προμηθεύουν τον Ε.Σ. με τα υλικά αυτά, μέσω εγχώριων διαγωνισμών, επιτυγχάνοντας υψηλότατα ποσοστά Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας, σε ανταγωνιστικότατες τιμές, ως πιστοποιημένα μέλη του Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΜΚΑΥ) του ΥΠΕΘΑ.
Η εμμονή στην πρακτική αυτή θέτει εν αμφιβόλω τις πρόσφατες διακηρυχθείσες θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, κατά την έκθεση DEFENSYS 2010, περί αμέριστης στήριξης του Ελληνικού αμυντικού βιομηχανικού ιστού, στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών οικονομικής κρίσης και ύφεσης, ενώ ακυρώνει στην πράξη το ΜΚΑΥ και όλες τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης και συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην εφοδιαστική αλυσίδα του Ε.Σ.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω τραγελαφικά αφορούν μία εταιρία με σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες σε Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σιγκαπούρη.

Read more...

Άοπλοι στο στόμα του λύκου: Η τουρκική πλευρά ζητεί διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων


Σε θολό έως πλήρως συγκεχυμένο τοπίο κινείται η διαπραγμάτευση για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας. Μετά το νέο αιφνιδιασμό Έρογλου στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ένας νέος αιφνιδιασμός έρχεται στο κεφάλαιο ασφάλεια όπου ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για αποστρατιωτικοποίηση.

Στο τραπέζι των συνομιλιών και τα κατάστιχα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι καταγραμμένη με κεφαλαία γράμματα η υποχώρηση της πλευράς μας στις συνομιλίες στο θέμα ασφάλειας, αλλά αυτή δεν έλαβε αντίδωρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αποστρατιωτικοποίηση από κυπριακές ένοπλες δυνάμεις θα συμπεριληφθεί στις γεφυρωτικές προτάσεις που ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη για να τις υποβάλουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για ώθηση της διαδικασίας.
Το κεφαλαιώδες θέμα που ανακύπτει και συνεζητήθη πρόσφατα στην Αθήνα είναι κατά πόσο αυτή η υποχώρηση έχει τύχει της έγκρισης του κυπριακού λαού.

Δηλαδή αποδέκτηκε ο λαός της Κύπρου να αφοπλιστεί και να μείνει εγκλωβισμένος δίπλα από την καταθλιπτική παρουσία του τουρκικού στρατού και την αναβάθμιση της δύναμής του στην Ανατολική Μεσόγειο;
Στρατιωτικοί κύκλοι αναρωτιούνται κατά πόσο θα υπάρχει Κύπρος ως κυρίαρχη οντότητα μετά τη διάλυση του στρατού της.
Το θέμα αυτό συνεζητήθη ατύπως και τις τελευταίες μέρες, με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να δίνει την ερμηνεία ότι θα διατηρηθούν ειδικές δυνάμεις που θα είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του εδάφους, της θάλασσας και του αέρα. Δηλαδή θα γίνει ένα άλλο θεατρικό και να ξηλώσουμε ό,τι κτίσαμε με τόσους κόπους για να πείσουμε τους Τούρκους ότι έχουμε αγαθές προθέσεις.
Κι όλα αυτά με ασαφές ακόμη το πλαίσιο της παρουσίας του τουρκικού στρατού κατοχής. Δεν συμφωνήθηκε τίποτε σε αυτό το πλαίσιο παραμόνο ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν και θα συμφωνήσουν τη νέα ισορροπία.
Θίγηκε με την Αθήνα
Στο κρίσιμο αυτό θέμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επισημαίνει ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής είπε ότι τα θέματα αυτά αναμένεται να εξεταστούν από τη Βουλή, γιατί επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και έχουν αντίκτυπο στο αμυντικό γίγνεσθαι της Ε.Ε.
Αυτό που φαίνεται ότι επιζητεί τώρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είναι την ευρύτερη στήριξη των κομμάτων για να υποβληθεί τώρα αίτηση ένταξης στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας, οι απειλές της Τουρκίας, τα νέα ανοίγματα της Κύπρου επιβάλλουν αλλαγή στρατηγικής και σχεδιασμών που οφείλει να λάβει υπόψη η Κυβέρνηση στη χάραξη πολιτικής.
Όπως επισημαίνει, στο γεωστρατηγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει εκτός των ευρύτερων ευρωπαϊκών σχεδιασμών. Αυτό ακριβώς εξήγησε και στο διοικητή της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβενζίδη στην επίσκεψή του σε στρατόπεδο της Δύναμης πριν από λίγες μέρες.
Ο Γιαννάκης Ομήρου πρόθεσε ότι είναι αδιανόητη, ακατανόητη και ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα η πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε.
«Παραμύθια της Χαλιμάς»
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε μύθους και παραμύθια της Χαλιμάς τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ ότι ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι «αν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς είναι δυνατό να συμμετέχουν σε αυτό το μεταδιπολικό Οργανισμό οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία και Ελβετία;
Είναι δυνατόν η Ελβετία, που παραμένει ουδέτερη από την προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εποχή, να λέγεται ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ;
΄Η ότι φίλες χώρες όπως η Σερβία και η Αρμενία, επειδή συμμετέχουν στο «Συνεταιρισμό», θα ενταχθούν και στο ΝΑΤΟ; Δυστυχώς πρόκειται για μια δογματική προσέγγιση που αφορά έναν κόσμο που έχει φύγει οριστικά και στον οποίο φαίνεται να υπάρχει μια αδικαιολόγητη «προσκόλληση».
Η θέση του ΔΗΣΥ
Στο ίδιο πλαίσιο ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι αργήσαμε ήδη πολύ να κάνουμε τη σχετική αίτηση στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ίσως οι ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιοχή να απαιτούν πιο δραστικές κινήσεις.
Στο ΔΗΣΥ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ παρόλο ότι το βέτο της Τουρκίας θεωρείται σίγουρο. Θα δείχνει η κίνηση αυτή την πίστη προς το σύστημα ασφαλείας του νέου κόσμου και η χώρα μας θα σπάσει την αυτοαπομόνωσή της που τον οδηγεί κατευθείαν στα τουρκικά νύχια.
Σχολιάζοντας τα θέματα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο η Τουρκία και οι Βρετανικές Βάσεις να κληθούν να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα της άρνησης της Κύπρου να το καλύψει.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γιαννάκης Ομήρου:
«Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ υπάρχει ένας εκνευρισμός για το γεγονός ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, ως αποτέλεσμα του ότι η Τουρκία εγείρει ενστάσεις γι΄ αυτήν τη συνεργασία, προβάλλοντας ως λόγο τη μη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας. Πρόσφατα μάλιστα ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Τουρκία και πρότεινε τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Παρ’ όλο που η Τουρκία δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., ακριβώς για να λυθεί το πρόβλημα στη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Η Τουρκία, μη κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας ενώ η Κύπρος που είναι ισότιμος εταίρος της Ε.Ε. θα περιθωριοποιηθεί».
Ξέρουμε πού πάμε;
Ενώ τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ έχουν εδώ και καιρό παύσει να αναπαράγουν τη βρετανική υποβολή για αποστρατοποίηση η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ περί άλλων τυρβάζουν.
Επιμένουν σε μια στείρα θεώρηση του συστήματος ασφάλειας που παρουσιάζει τη χώρα ως μαύρο πρόβατο στους δυτικούς σχεδιασμούς.
Με δεδομένο ότι η τουρκική θέση είναι παραμονή αριθμού στρατευμάτων της Τουρκίας με εγγυητικά δικαιώματα εφ’ όλης της επικράτειας, γίνεται σαφές ότι μετά το αδιέξοδο θα μας μείνει η θέση υποχώρησης χωρίς να επιτύχουμε να θέσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τη διορθωμένη σωστή θέση για τη διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας.
Τι ζητούν οι Τούρκοι
Η τουρκική πρόταση ζητεί:
α) Διάλυση των τοπικών δυνάμεων των δύο πλευρών.
(Εδώ μπαίνουν δόλια στην ίδια μοίρα οι ανύπαρκτες τουρκοκυπριακές δυνάμεις που είναι μέρος του στρατού κατοχής με την Ε/Φ που σήμερα είναι ο στρατός της Κύπρου)
β) Μείωση μέχρι σε ένα συμφωνημένο επίπεδο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στο νησί. (Δηλαδή ο Αττίλας θα βαφτιστεί τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο νησί και μάλιστα ο αριθμός των Αττίλων θα προσδιοριστεί αργότερα).
γ) Για τις ελλαδικές δυνάμεις θα γίνει ανάλογη ρύθμιση. Δηλαδή θα συμφωνηθεί αργότερα ο αριθμός των στρατιωτών. (Ποιων στρατιωτών και πού θα τους βρει η Ελλάδα που μείωσε τη θητεία των κληρωτών σε 9 μήνες και οι άντρες και οι γυναίκες που διαθέτει σήμερα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των εκτεταμένων συνόρων της;)

http://www.sigmalive.com

Read more...

Το φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις (Α”Μέρος)&(Μέρος β’)


ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, ΝΙΚΟΥ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ & ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Στην κατηγορία των μεγάλων της ενεργειακής αγοράς έχει πλέον ανέβει το Ισραήλ ύστερα από την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Νόουμπλ Ένερτζι -πετρελαϊκής εταιρείας με έδρα το Χιούστον- και των εταίρων της σχετικά με την εντελώς απροσδόκητη ανακάλυψη, πριν λίγα μόλις χρόνια, ενός τεράστιου υπεράκτιου πεδίου με φυσικό αέριο, του Λεβιάθαν, σε μεγάλο βάθος ανοιχτά από τη βόρεια ακτή του Ισραήλ. Τα ισραηλινά αποθέματα φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν και στο γειτονικό υπεράκτιο πεδίο Ταμάρ εκτιμώνται -με στάνταρντ των ΗΠΑ- περίπου στα 700 δισ.κ.μ. (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).



Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, κάτω από την ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν γύρω στα 6 τρισ. (τρισεκατομμύρια) κ.μ. απολήψιμου φυσικού αερίου. Για το Ισραήλ, εκτιμάται -από σύγκριση με υπεδάφη παρόμοιας γεωλογικής δομής- ότι τα συνολικά υπεράκτια αποθέματά του σε φυσικό αέριο ξεπερνούν τα 1.4 τρισ.κ.μ., βρίσκονται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τα αποθέματα της Λιβύης και της Αιγύπτου, γεγονός που τοποθετεί το Ισραήλ ανάμεσα στις 25 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως από άποψη αποθεμάτων. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν και πώς το Ισραήλ θα καταφέρει να αξιοποιήσει αυτές τις ανακαλύψεις εκμεταλλευόμενο τα τεράστια αποθέματά του επικερδώς.
Η ποσότητα φυσικού αερίου την οποία μπορεί να καταναλώσει το Ισραήλ στο εσωτερικό του υπολείπεται κατά πολύ από τα αποθέματα που διαθέτει. Αν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε αποκλειστικά φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή (70 δισ. kWh/έτος) θα χρειαζόταν λιγότερο από 14 δισ.κ.μ./έτος. Ακόμα και σε περίπτωση μελλοντικής απόφασης για μετατροπή των κινητήρων όλων των οχημάτων ώστε να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είτε απευθείας είτε εμμέσως με τη χρήση ηλεκτροκινητήρων, το Ισραήλ θα μπορούσε και πάλι να εξάγει άνετα περίπου 25 δισ.κ.μ./έτος. Λογικός προορισμός αυτού του αερίου αναμένεται να είναι η Ευρώπη.
Επί του παρόντος, η Δυτική Ευρώπη εισάγει 340 δισ.κ.μ./έτος φυσικό αέριο, από το οποίο το 85% μεταφέρεται μέσω αγωγού και το υπόλοιπο 15% με πλοία ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ, liquefied naturalgas, LΝG). Οι προβλέψεις είναι οτι η ζήτηση για εισαγωγή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 50% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Επομένως, τα 25 δισ.κ.μ./έτος που διατίθενται για εξαγωγή από το Ισραήλ μπορούν εύκολα να απορροφώνται από τη Δυτική Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα απέδιδε στο Ισραήλ και στους βιομηχανικούς του εταίρους περίπου 4 δισ. $/έτος καθαρό εισόδημα (με σημερινές τιμές). Το εισόδημα από την πώληση φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 7% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού του Ισραήλ.
Αγωγοί φυσικού αερίου: Δυνατότητες και όρια
ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑπου έχει το Ισραήλ είναι να εξάγει αυτά τα 25 δισ.κ.μ./έτος μέσω ενός νέου χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, ή το Ιράκ, πριν περάσει από την Τουρκία, απ’ όπου θα καταλήξει στον ευρωπαϊκό αγωγό στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είναι μάλλον απίθανο, όμως, να αναλάβει το Ισραήλ το πολιτικό ρίσκο που συνεπάγεται η μεταφορά του φυσικού αερίου του διά μέσου των γειτόνων του στη Μέση Ανατολή.
Μια άλλη δυνατότητα που εξετάζεται αυτήν την στιγμή είναι η χρήση θαλάσσιου αγωγού. Τον Αύγουστο επισκέφθηκε την Αθήνα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και, όπως αναφέρεται, πρότεινε την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από τα υπεράκτια πεδία του Ισραήλ και θα καταλήγει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τέτοια απόπειρα θα αποτελούσε το πλέον δύσκολο τεχνολογικό εγχείρημα αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ. Ο αγωγός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος που έχει επιχειρηθεί ποτέ, με μεγάλα τμήματα του αγωγού σε βάθος 2000 μ., πάνω σε ανώμαλο υποθαλάσσιο έδαφος στη ράχη της ανατολικής Μεσογείου. Για να καλύψει τα 1040 χλμ από το Λεβιάθαν μέχρι το σημείο παράδοσης του αερίου κοντά στην Αθήνα, ο αγωγός θα πρέπει να έχει μήκος ίσο με εκείνο του μεγαλύτερου θαλάσσιου αγωγού στον κόσμο (ή και μεγαλύτερο κατά 200 χλμ, αν το αέριο πρόκειται να παραδίδεται στη βόρεια Ελλάδα).
Το κόστος κατασκευής τέτοιου θαλάσσιου αγωγού μπορεί να εκτιμηθεί κατά προσέγγιση από το κόστος ανάλογου αγωγού, του Γκρίνστριμ, που μεταφέρει αέριο από τη Λιβύη στην Ιταλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο, και για την κατασκευή του οποίου επίσης χρειάστηκε η υπέρβαση πολλών τεχνικών δυσκολιών. Ο Γκρίνστριμ έχει μήκος 520 χλμ, διάμετρο 32 ίντσες, χωρητικότητα 8 δισ.κ.μ./έτος, και φτάνει σε θαλάσσιο βάθος 1100 μ. Αποπερατώθηκε πριν από έξι χρόνια και κόστισε 6.6 δισ. $, ή 13 εκατ. $/χλμ.
Για τη μεταφορά 25 δισ.κ.μ./έτος από το Λεβιάθαν στην Ελλάδα, θα ήταν απαραίτητοι τουλάχιστον δύο αγωγοί παρόμοιοι με τον Γκρίνστριμ, με διπλάσιο μήκος ο καθένας, και συνολική χωρητικότητα τριπλάσια του Γκρίνστριμ. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να είναι περίπου 25 εκατ. $/χλμ (με την προϋπόθεση, φυσικά, οτι οποιεσδήποτε τεχνικές δυσκολίες δεν θα αποδειχθούν ανυπέρβλητες).
Προσθέτοντας το κόστος επέκτασης του ελληνικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, ώστε να τριπλασιαστεί η χωρητικότητά του για να αντεπεξέλθει στη μεταφορά των επιπρόσθετων 25 δισ.κ.μ./έτος, το κόστος για την κατασκευή αγωγού από το Λεβιάθαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ξεπερνάει τα 30 δισ. $, που ανάγεται σε κόστος 5 $/ΜΜΒtu (χωρίς επιδοτήσεις) για να φτάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβιάθαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο.
Προσθέτοντας επίσης στο κόστος μεταφοράς τουλάχιστον 1 $/ΜΜΒtu για κόμιστρα, το περιθώριο κέρδους για το Ισραήλ και τους εταίρους του από τη χρήση θαλάσσιου αγωγού, με βάση την τρέχουσα τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου στα γερμανικά σύνορα, είναι μηδαμινό.
Η μεταφορά του φυσικού αερίου με πλοία θα ήταν περισσότερο αποδοτική, όπως αναλύεται παρακάτω.
Πρώτη Φάση: Συμπιεσμένο φυσικό αέριο για Κύπρο και Ελλάδα



Η κοινοπραξία του Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει σε καθαρό εισόδημα πάνω από 1 δισ. $/έτος

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗφάση εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν ή το Ταμάρ, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει πλοία μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (ΣΦΑ, compressed naturalgas, CΝG) για ποσότητα μέχρι 5 δισ.κ.μ./έτος. Μόλις το Λεβιάθαν ή το Ταμάρ είναι έτοιμα να παράγουν φυσικό αέριο για εξαγωγή, το πρώτο βήμα είναι να τοποθετηθεί μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης, και εκφόρτωσης που θα βρίσκεται κοντά στην εξέδρα (floating production storage and offloading, FΡSΟ) κατάλληλη για μεγάλα βάθη, για την παραλαβή αερίου από τα φρέατα παραγωγής και διαχωρισμό υγρών/αερίων.

Μεγάλες μονάδες τέτοιου είδους μπορούν να εξοπλιστούν για την υπεράκτια επεξεργασία 5 δισ.κ.μ./έτος. Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο θα φορτώνεται σε ένα ή περισσότερα πλοία ΣΦΑ, τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια μεταξύ FΡSΟ και προορισμών παράδοσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η Κύπρος απέχει μόνο 150 χλμ από την πηγή του αερίου και είναι προφανής υποψήφιος για παραλαβή ΣΦΑ από το FΡSΟ. 1 δισ.κ.μ./έτος είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου, η οποία προορίζει το φυσικό αέριο ως αντικαταστάτη του μαζούτ ή ντίζελ που χρησιμοποιεί τώρα για ηλεκτροπαραγωγή.
Το ΣΦΑ από το Λεβιάθαν ή το Ταμάρ μπορεί να προμηθεύει την Κύπρο με φυσικό αέριο στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, και να ελαττώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής κατά 50%. Θα καταστήσει επίσης άχρηστη την κατασκευή πολυδάπανου τερματικού επαναεριοποίησης ΥΦΑ.
Το ΣΦΑ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή ακόμα 1 δισ.κ.μ./έτος στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης και χρησιμοποιούν μαζούτ ή ντίζελ για ηλεκτροπαραγωγή. Τα υπόλοιπα 3 δισ.κ.μ./έτος μπορούν να μεταφερθούν ως ΣΦΑ στο ελληνικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, που διαθέτει εφεδρική χωρητικότητα 4-5 δισ.κ.μ./έτος, και από κει να διοχετευθούν στα Βαλκάνια ή στη Δυτική Ευρώπη με διάφορους τρόπους.
Ξεκινώντας με ΣΦΑ στην πρώτη φάση, το Ισραήλ μπορεί να αρχίσει την εκμετάλλευση του υπεράκτιου φυσικού αερίου του μέσα σε 24 μήνες. Η συνολική επένδυση για το σύστημα ΣΦΑ υπολογίζεται γύρω στα 2.5 δισ. $, συμπεριλαμβανομένου του FΡSΟ και στόλου πλοίων ΣΦΑ για μεταφορά 5 δισ.κ.μ./έτος στην Κύπρο, τα ελληνικά νησιά, και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το συνολικό κόστος μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του ανηγμένου πάγιου κόστους, υπολογίζεται γύρω στα 3 $/ΜΜΒtu. Με την τρέχουσα τιμή πώλησης φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους τελικούς χρήστες γύρω στα 9 $/ΜΜΒtu, η κοινοπραξία του Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει σε καθαρό εισόδημα πάνω από 1 δισ. $/έτος από το ΣΦΑ, κάτι που θα αποτελεί μάλλον την πλέον επικερδή πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου.
Δεύτερη Φάση: ΥΦΑ για Δυτική Ευρώπη μέσω Κύπρου
ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗτων υπολοίπων 20 δισ.κ.μ./έτος, η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή του Ισραήλ είναι το ΥΦΑ. Μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα του GΤL(gasto-liquids, χημική μετατροπή του φυσικού αερίου σε υγρά προϊόντα, όπως υγρά καύσιμα), αλλά για την εκμετάλλευση ποσοτήτων τέτοιου μεγέθους, το ΥΦΑ αποτελεί τη λύση με το χαμηλότερο ρίσκο. Για υγροποίηση 20 δισ.κ.μ./έτος μπορεί να κατασκευαστεί εργοστάσιο ΥΦΑ στην Κύπρο με δύο μονάδες χωρητικότητας 7 εκατ. τόν./έτος και συνολικό κόστος 12-15 δισ. $, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής θαλάσσιου αγωγού από το Λεβιάθαν στο εργοστάσιο υγροποίησης.
Θα μπορούσε, βέβαια, το Ισραήλ να κατασκευάσει το εργοστάσιο υγροποίησης στο Ισραήλ. Είναι καλύτερη λύση, όμως, η κατασκευή τέτοιου εργοστασίου και ανάλογου λιμανιού στην Κύπρο, η οποία απέχει από το Λεβιάθαν περίπου όσο και το Ισραήλ.
Η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα οτι είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οπότε μπορεί να επωφεληθεί από ευνοϊκούς όρους για εισαγωγές σε άλλες χώρες της ΕΕ, και το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο υποστηρίζει μακροχρόνιες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για απευθείας επενδύσεις κονδυλίων από την ΕΕ ή από την κυπριακή κυβέρνηση.
Το Ισραήλ και η Κύπρος θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι την έναρξη παραγωγής ΥΦΑ. Με τις σημερινές τιμές, η κοινοπραξία του Ισραήλ είναι λογικό να αναμένει περίπου 4 δισ. $/έτος καθαρό κέρδος από πώληση ΥΦΑ.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις
Ξεκινώντας με το ΣΦΑ στην πρώτη φάση,το Ισραήλ μπορεί να αρχίσει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων αποθεμάτων του σε φυσικό αέριο μέσα σε 24 μήνες, με αναμενόμενο καθαρό κέρδος περίπου 1 δισ. $/έτος από πώληση 5 δισ. κ.μ./έτος. Το πρόσθετο κέρδος στη δεύτερη φάση αναμένεται γύρω στα 4 δισ. $/έτος από πώληση 20 δισ. κ.μ./έτος ως ΥΦΑ. Η εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Αν εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, η Κύπρος μπορεί να σταματήσει τη χρήση μαζούτ και ντίζελ -που είναι ακριβά και ρυπογόνα- στην ηλεκτροπαραγωγή. Μπορεί, επίσης, να αποφύγει το μεγάλο κόστος κατασκευής τερματικού επαναεριοποίησης για εισαγωγή ΥΦΑ – που καθίσταται πλέον περιττό από την προοπτική εισαγωγής αερίου από το Ισραήλ. Μάλιστα, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί με σημαντικά κέρδη από την εξαγωγή ΥΦΑ, όπως αναλύθηκε παραπάνω.
Παρομοίως, μπορεί και η Ελλάδα να επωφεληθεί οικονομικά με την αντικατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης, και θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδος 100 $/έτος από κόμιστρα για μεταφορά του αερίου -μέσω του εθνικού δικτύου- στη Βαλκανική και τη Δυτική Ευρώπη. Τέλος, η προοπτική σύσφιγξης των εμπορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ μέσω ενεργειακών σχέσεων αναμένεται να αντιμετωπισθεί ευνοϊκά και από τις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να βοηθήσει έμμεσα την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την εξουθενωτική οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
*Οι κ. Μιχάλης Οικονομίδης και Μιχάλης Νικολάου είναι τακτικοί καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και σύμβουλοι με τον κ. Νίκο Μητσόπουλο σε πολλές διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Φωτογραφία
Ο κ. Μιχάλης Οικονομίδης, είναι καθηγητής στο Cullen College ofΕngineering του Πανεπιστήμιο του Χιούστον, όπως και διευθυντής Τεχνολογίας του «Κέντρου Ενέργειας» του Τέξας. Προηγουμένως, ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας στο GlobalΡetroleum Research Ιnstitute (GΡRΙ) και διευθυντής του «Ιnstitute ofDrilling and Ρroduction» στο Πανεπιστήμιο Leoben Μining της Αυστρίας. Προηγήθηκε μια καριέρα σε ανώτερες τεχνικές και διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας.
Φωτογραφία
Ο καθηγητήςΜιχάλης Νικολάου, είναι επικεφαλής προγραμμάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χιούστον, απόφοιτος (Ρh.D) του UCLΑ από το 1989 και του Πολυτεχνείου Αθηνών το 1984.
Φωτογραφία
Ο κ. Νίκος Μητσόπουλος, είναι ειδικός ερευνητής στο εργαστήριο «Γήινης Μηχανικής» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για θέματα τεχνολογιών διανομής φυσικού αερίου για μονάδες παραγωγής.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ… ΧΟΤΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!Το αληθινό πρόσωπο του Ερντογάν


Το Γερμανικό Ίδρυμα Marshall στην Ουάσιγκτον οργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Τουρκία-Ε.Ε» , στην οποία μίλησε και ο καθηγητής Michael Oppenheimer , Πρόεδρος του Κέντρου CGA (Διεθνών Σχέσεων) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης . Ο κ. Oppenheimer στην ομιλία του που είχε θέμα «Η Τουρκία το 2020» προέβλεψε τρία σενάρια για την επόμενη δεκαετία . Η Τουρκία , κατά την άποψη του θα μετατραπεί:

1.Σε μια ισλαμική χώρα με την απόλυτη κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

2.Σε μια χώρα όπου θα επικρατήσει η στρατιωτική, κοσμική ελίτ και θα εξαφανιστεί το ΑΚΡ

3.Σε πλουραλιστική δημοκρατία, όπου θα ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, θα ανανεωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από αυτά τα τρία σενάρια πιθανότερο , όπως διαφαίνεται σήμερα είναι το πρώτο. Το ΑΚΡ που κατέλαβε την εξουσία το 2002 και ο κ. Ερντογάν που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2003 πρόβαλαν ένα εκσυγχρονιστικό δημοκρατικό , ευρωπαϊκό προφίλ. Ταυτόχρονα, όμως, για να ικανοποιήσει και τους θρησκευόμενους κύκλους έκαναν κάποια βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Η μαντήλα, το τσαντόρ, αποτέλεσαν σημαντικά εσωτερικά ζητήματα της διακυβέρνησης τους. Με υπομονή και μεθοδικότητα άλλαξε η στάση της κοινής γνώμης έναντι του Στρατού.

Θόλωσε η εικόνα του καλού Στρατηγού, ακόμα και αυτή του Κεμάλ με τα διάφορα σχόλια για τον τόπο καταγωγής του, την ανύπαρκτη στρατιωτική ικανότητά του στη μάχη των Δαρδανελίων και αλλού που είδαν το φως της δημοσιότητας. Εξαρθρώθηκε το βαθύ κράτος. Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με το πρόσφατο δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν έγινε ο κυρίαρχος της πολιτικής εξουσίας. Εάν μετά τις εκλογές του Ιουνίου καταφέρει να κερδίσει με ποσοστό 45% , όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τότε δεν θα τον σταματάει τίποτα.

Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα της ισλαμικής στροφής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
-Επέτρεψε στις γυναίκες να φορούν μαντήλα στις δημόσιες υπηρεσίες
-Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το γλυπτό που έφτιαξε ο Μεχμέτ Ακσόι στο Καρς για την τουρκο-αρμενική φιλία και ζήτησε την καταστροφή του.
Ασφαλώς αυτό δεν είναι το μόνο μνημείο που ενδεχομένως προσβάλλει την αισθητική του κ. Ερντογάν. Θα υπάρχουν και άλλα τερατουργήματα στη χώρα αλλά δεν ζητήθηκε η κατεδάφισή τους. Ο συμβολισμός του μνημείου ίσως να ήταν ο στόχος της καταστροφής του. Να θέλει δηλαδή ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών να προσελκύσει τους φανατικούς εθνικιστές.

Μπορεί, όμως, να θέλει να ικανοποιήσει και τους ισλαμιστές , γιατί το Ισλάμ δεν συμπαθεί τη ζωγραφική απεικόνιση γενικότερα.

-Με την εφαρμογή του άρθρου 102 του Ποινικού Κώδικα απελευθερώθηκαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χιτζμπουλλάχ που κατηγορούνται για 188 φόνους! Γιατί καθυστέρησε δέκα χρόνια η δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση αυτή; Μήπως για να τους απελευθερώσει;

-Ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ και με το πρόσχημα της προστασίας των νέων σχεδόν επιβάλει ποτοαπαγόρευση στη χώρα.

-Ορισμένοι ομοϊδεάτες του πρωθυπουργού διευθυντές σχολείων ορίζουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 45εκατοστών μεταξύ τους.

-Αρνείται τα δικαιώματα των Κούρδων και των Αλεβήδων

-Επιτρέπει τη θέσπιση του θεσμού του «οικογενειακού ιμάμη» με πιλοτική περιοχή τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ). Ο ιμάμης δηλαδή δεν θα περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά του καθήκοντα στα τζαμιά, αλλά θα επισκέπτεται τα σπίτια των πιστών και θα ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.

-Προκαλεί ρήξη στις σχέσεις του με το Ισραήλ για να εδραιώσει τη θέση του ισχυρού ισλαμικού ηγέτη στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Ο κ. Ερντογάν καταθέτει μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν που τόλμησε να του κάνει κάποιες παρατηρήσεις στο άρθρο του με τίτλο «Τζάμπα μάγκες».

Κατά την επίσκεψη του στο Μνημείο ηρώων του Σαρίκαμις στην Ερζερούμη , όπου έχασαν τη ζωή τους 90.000 στρατιώτες στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ισχυρίστηκε ότι ο παππούς του Κεμάλ Μουτλού βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσεϊν Ουνσάλ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή , με την οποία τον καλεί να αποδείξει ότι ο παππούς του έπεσε ηρωικά στον πόλεμο υπέρ της πατρίδας, γιατί το όνομα του δεν βρέθηκε στο πεντάτομο βιβλίο με τα ονόματα ηρώων που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τη στροφή αυτή του κ. Ερντογάν ευνοούνται τα διάφορα θρησκευτικά τάγματα και οι αδελφότητες και κυρίως ο «πεφωτισμένος»(Illuminati) Φεττουλλάχ Χότζας, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του αμέσως μετά τις εκλογές.
Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν αποκλείουν να δουν το χότζα να αναρριχάται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να είναι ο πρώτος ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP