Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Καραβιές λαθρομεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα σκοπεύουν να φέρνουν οι Τούρκοι δουλέμποροι


Αλλάζουν τακτική οι Τούρκοι δουλέμποροι μετά την εξαγγελία κατασκευής του φράκτη στον Έβρο και των επιτυχιών της FRONTEX στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες οι Τούρκοι δουλέμποροι και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, αλλοδαποί και Έλληνες, πρόκειται να υιοθετήσουν μία νέα τακτική όσον αφορά τη μεταφορά των λαθρομεταναστών. Πιο συγκεκριμένα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι Τούρκοι δουλέμποροι προσπαθούν να βρουν στην Τουρκία παλαιά καράβια, παλαιά μεγάλα ψαροκάικα τα οποία αγοράζουν έναντι χαμηλού τιμήματος. Στόχος τους είναι η μεταφορά μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών όχι πια στα νησιά του Αν. Αιγαίου αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα διευκολύνοντας έτσι την πορεία αυτών προς την Ιταλία.

Εναλλακτικά τα πλοία αυτά θα σταματούν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τους λαθρομετανάστες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Τα πλοία αυτά είτε θα είναι μίας χρήσης είτε θα τροποποιούνται καθοδόν προς την Ιταλία ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν.
Με λίγα λόγια εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν τα περιστατικά μεταφοράς λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία σε μεγάλους αριθμούς (εκατοντάδες κάνοντας το ταξίδι πιο επικερδές) με τη χρήση μεγάλων παλαιών σκαφών, διαμορφώνοντας έτσι δρομολόγια σε ολόκληρο το Αιγαίο από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται το ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης θαλάσσης το οποίο θα μπορεί να δίνει μία συνολική εικόνα για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέχρι το 2013 η τουρκική Ακτοφυλακή θα μπορεί να διαθέτει στο Αιγαίο μία δύναμη 4 κορβετών εξοπλισμένες με ελικόπτερα ΑΒ-412 ενώ τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποκτηθούν 8 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης με εκτόπισμα 600 τόνων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε την εικόνα που θα διαθέτουν οι Τούρκοι για το κεντρικό Αιγαίο μέσω του προγράμματος UZUN UFUK.

defencenet

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP