Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Επίθεση Sabah στον Γ.Καρατζαφέρη.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

H τουρκική εφημερίδα Sabah κατηγορεί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σχετικά με τις δηλώσεις του για τους λαθρομετανάστες. Η Sabah αναφέρει ότι ο “πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ , δήλωσε ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα βυθίσει κάθε πλοίο που φέρνει λαθρομετανάστες. Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρη έχει ταχθεί εναντίον του τεμένους στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στη Λάρισα
Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν έρθει στα πράγματα, μέσα στον πρώτο χρόνο, θα φροντίσει να φύγουν από την Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια αλλοδαποί».

onalert.gr

Read more...

Casus belli και ΑΟΖ


Ν. Λυγερός

Πολλοί από τους δικούς μας που αναρωτιούνται ακόμα κατά πόσο η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας επιτρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο παλαιότερων διακρατικών διαπραγματεύσεων, έχουν την εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να προκηρύξει ένα νέο Casus belli που να αφορά στην ΑΟΖ. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι τρεις διακρατικές συμφωνίες της Κύπρου με το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ανέδειξαν το ορθολογικό υπόβαθρο του προβληματισμού τους. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ελληνο-αλβανική συμφωνία είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί και ότι ο χρόνος είναι μαζί μας, πράγμα το οποίο αποδεικνύει de facto ότι η πρόθεση για Casus belli δεν έχει νόημα εκ μέρους της Τουρκίας. Ας αναλύσουμε όμως αυτό το θέμα δομικά.

Μετά τη θέσπιση της ΑΟΖ η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με την Αλβανία, την Ιταλία τη Λιβύη, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Η ανάλυση μέσω θεωρίας παιγνίων οδηγεί στο στρατηγικό συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία πρέπει να είναι η τελευταία. Για όλες τις προηγούμενες η Τουρκία δεν συμμετέχει και κατά συνέπεια είναι το τρίτο μέρος. Σε αυτές έχουμε δύο κατηγορίες.
Η πρώτη είναι αυτή όπου η Τουρκία δεν έχει καμιά ανάμειξη όσον αφορά στα διαγράμματα Voronoi. Σε αυτή την κατηγορία, ένα Casus belli της Τουρκίας δεν θα είχε de facto νόημα.
Στη δεύτερη κατηγορία, η Τουρκία θα πρέπει να πείσει και το δεύτερο κράτος για να αποδεχθεί το αίτημά της, κατά συνέπεια το Casus belli θα ήταν στην ουσία διπλό, πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο.
Σε αυτές τις δύο κατηγορίες αναδεικνύεται η ιδέα ότι το τρίτο μέρος δυσκολεύεται να αναμειχθεί σε μια διακρατική σχέση μεταξύ δύο κρατών.
Αυτό είναι το παράδειγμα της Κύπρου.
Το δομικό πρόβλημα είναι ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι μια μονομερής απόφαση μόλις υπάρχουν επικαλύψεις. Τώρα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας με την Τουρκία, το Casus belli δεν αποτελεί μοχλό πίεσης, αφού επαρκεί στην Τουρκία να μην υπογράψει τη διακρατική συμφωνία.
Αποδείξαμε λοιπόν εξετάζοντας εξαντλητικά όλες τις περιπτώσεις, ότι το Casus belli στην περίπτωση της ΑΟΖ δεν θα ήταν αποτελεσματικό.
Δεν υπάρχει λοιπόν αναλογία με το Casus belli που αφορά στα 12 Ν.Μ. Η διαφορά που κάνει τη διαφορά είναι απλή και είναι η εξής: η επέκταση στα 12 Ν.Μ. είναι μια μονόπλευρη απόφαση.
Έτσι το Casus belli μπορεί με την ύπαρξή του να ακυρώσει αυτή την απόφαση, ακόμα και αν έχουμε υπογράψει τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε λανθασμένες αναλογίες, οι οποίες ευνουχίζουν τη σκέψη μας. Τελικά η ΑΟΖ δεν έχει τα ίδια δομικά προβλήματα που έχουν τα χωρικά ύδατα ακόμα κι αν μοιάζουν φαινομενικά.
Έτσι η ΑΟΖ αποφεύγει τα προβλήματα του παρελθόντος και επιτρέπει την ύπαρξη ενός δυναμικού πλαισίου το οποίο είναι εφικτό να μετατραπεί σε συμμαχικό πεδίο δράσης.
Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε φοβίες για ένα θέμα που έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο την αφοπλιστική του αποτελεσματικότητα ακόμα και με παραδοσιακά δύσκολους παίκτες.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Παρέμβαση του τουρκικού Στρατού στην Δικαιοσύνη


Ειδικού Συνεργάτη

Άλλη μια ωμή παρέμβαση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη, αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό επιτελείο σχετικά με τις διώξεις για την υπόθεση Εργκενεγκόν και τον σχεδιασμό πραξικοπήματος. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:

1-Συνεχίζονται οι διαδικασίες δίωξης με αφορμή ένα σχέδιο σεμιναρίου που διεξήχθη στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003, το οποίο θεωρήθηκε σχέδιο επικείμενου Πραξικοπήματος.
2-Το Δικαστήριο απέρριψε στις 5/4/2011 το αίτημα των 163 στρατιωτικών που κρατούνται , για να αποφυλακιστούν μέχρι την εκδίκαση της δίκης τους.

3-Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αποφεύγουν πάντα να ενεργούν κατά τρόπο που να θεωρηθεί παρέμβαση τους στη Δικαιοσύνη, προσκόμισαν προς όλες τις αρχές και τους αρμοδίους φορείς όλα τα στοιχεία για το σεμινάριο.
4-Οι Ένοπλες Δυνάμεις δυσκολεύονται να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο συνεχίζεται η προσωποκράτηση των 163 συναδέλφων τους.
5-Εκδίδουμε την παρούσα ανακοίνωση για ενημέρωση της κοινής γνώμης.


Σημειώνεται ότι το «σεμινάριο» περιλάμβανε ως «υποθετικό σενάριο», πυρπόληση τζαμιών με εκατοντάδες θύματα, τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη και άλλες τέτοιου τύπου «δραστηριότητες».

‘Άλλωστε και η αποτελούμενη από 46 σελίδες Έκθεση του State Department για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, επισημαίνει τον επίσημο και ανεπίσημο μηχανισμό του Στρατού, με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή.

Οι συντάκτες της Έκθεσης καταγράφουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, την βία σε βάρος των γυναικών, τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δημοσιευμάτων εναντίον του Ισραήλ.

ασικό θέμα αποτελούν οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων. Όσοι, γράφει ενδεικτικά, αναφέρονται στο Στρατό, στους Αλεβήδες, στους Αρμένιους και τους Κούρδους κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον των Δικαστηρίων.

Το θέμα του Τύπου απασχόλησε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) , το οποίο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση σε φυλακισμένους δημοσιογράφους. Ξεπέρασε δηλαδή την Κίνα και το Ιράν.
elzoni.gr

Read more...

Καλπάζει η Τουρκική οικονομία την ίδια ώρα που η δική μας πέφτει στα Τάρταρα


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Θετικές προβλέψεις για την τουρκική οικονομία κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τε τους αξιωματούχους το ΔΝΤ η τουρκική οικονομία το 2011 θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατα 4.6%. Για το 2012 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατα 4.5%. Το 2010 η Τουρκία παρουσίασε αύξηση του ΑΕΠ κατα 8.6% προκαλώντας τα βλέμματα θαυμασμού της Ε.Ε και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανεργία στην Τουρκία το 2011 θα μειωθεί στο 11.4 % απο το 11.9% που ήταν το 2010. Πάντως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, γεγονός που προβληματίζει τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2011 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει στο 8% σε σχέση με το ΑΕΠ , όταν το ποσοστό αυτό το 2010 ήταν στο 6%.

onalert.gr

Read more...

Κασσάνδρες στο Αιγαίο


Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Τη «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ της δήλωσης αυτής περιορίστηκε μόνο στο πρώτο επίπεδο: η κυβέρνηση ζητεί τη συναίνεση (και συνεργασία;) πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικτρής οικονομικής κατάστασης της χώρας και επομένως τη χαλάρωση του αντιμνημονιακού μετώπου.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της πρωθυπουργικής αναφοράς στη συναίνεση που εξέφρασε την επιθυμία να έχει. ΚΑΙ αυτή δεν είναι άλλη από την αναφορά στα εθνικά θέματα και στις «συγκλίσεις» που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, στη ζώνη του λυκόφωτος της δημοσιότητας, σε ό,τι αφορά το στόχο της συνεκμετάλλευσης-συνεργασίας στο Αιγαίο.

ΟΛΕΣ οι επιμέρους, σκόρπιες, αποκλίνουσες και συγκλίνουσες πληροφορίες και μισόλογα (σ.σ. από μια κυβέρνηση που κατά τ’ άλλα δηλώνει φανατική τής open goverment) επιμένουν ότι ο στόχος της Αθήνας αλλά και της Αγκυρας είναι να κατοχυρωθεί η επωφελής οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο.

ΓΙΑ ΝΑ μπορέσει όμως να γίνει δεσμευτική μια τέτοια «επωφελής συνεργασία» πρέπει κάποιος να αναλάβει και την υψηλή εποπτεία αυτής της δέσμευσης, π.χ. μια μεγάλη ή μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται και θα αποδίδουν τα ανάλογα ποσοστά στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
ΜΕ ΔΥΟ λόγια, στο όνομα των οικονομικών πλεονεκτημάτων και προοπτικών (που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η χώρα), μπορούν κάλλιστα να μπουν άλυτες στο περιθώριο οι τουρκικές αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και να ξεχαστεί το διεθνές δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ αυτά εξετάζονται ενδελεχώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόνον που για να υλοποιηθούν (;) χρειάζονται περισσότερους από έναν «παίκτες» στον ελληνικό χώρο.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση θα χρειαστεί ενδεχομένως την «κριτική υποστήριξη» και άλλων πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων πέραν των υπαρχόντων. Αν κρίνεται εκ των προτέρων αδύνατη ή πολύ δύσκολη η απαιτούμενη συναίνεση για τα υπάρχοντα «παραδοσιακά» κόμματα δεξιά και αριστερά του ΠΑΣΟΚ, το ενδιαφέρον μοιραία εστιάζεται σε «νέες δυνάμεις», που προέρχονται από αποσχίσεις δεξιά και αριστερά του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ διάστημα -μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουν οι πλέον ανησυχούντες, το επόμενο εξάμηνο ίσως, εκτιμούν οι πιο «χαλαροί»- η εθνική συναίνεση θα έχει εκδηλωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. ΣΤΟ ΚΑΤΩ της γραφής, οι πολίτες αυτής της χώρας, μπερδεμένοι και χαμένοι μέσα στα προβλήματα της ασφυκτικής οικονομικής καθημερινότητας, δεν θα έχουν ούτε χρόνο ούτε διάθεση ούτε και το σθένος να ασχοληθούν με «τα άυλα» θέματα αυτής της χώρας. ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τις Κασσάνδρες ξανανοίγει…

enet.gr

Read more...

Υπογράφηκε το συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των δύο τουρκικών υποβρυχίων κλάσης Ay


Στις 31 Μαρτίου υπογράφηκε το συμβόλαιο μεταξύ της τουρκικής εταιρείας STM και της SSM για τον εκσυγχρονισμό των δύο νεώτερων υποβρυχίων της κλάσης Ay (Type 209/1200) του τουρκικού Ναυτικού. Πρόκειται για τα υποβρύχια S-351 TCG Doğanay και S-352 TCG Dolunay τα οποία παραδόθηκαν στο τουρκικό Ναυτικό πριν από 20 χρόνια. Η απόφαση για την υλοποίηση του έργου λήφθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των περισκοπίων της Kollmorgen με το περισκόπιο SERO 400 και OMS 100 της εταιρείας Carl Zeiss Optronics.

Επιπλέον στα υποβρύχια θα εγκατασταθεί το σύστημα ESM/ECM ARES-2N της Aselsan το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα, θα εγκατασταθεί νέο σύστημα INS της Raytheon, νέα συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ δεν θα εγκατασταθεί νέο σύστημα Διαχείρισης Μάχης αλλά διατηρηθεί το υπάρχον. Οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν στα ναυπηγεία του Gölcük και το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δώδεκα παραβάσεις και παραβιάσεις του ΕΕΧ από 18 τουρκικά αεροσκάφη


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 μαχητικά αεροσκάφη και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 σε ανεξάρτητες περιπτώσεις πραγματοποίησαν σήμερα 5 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η περιοχή της τουρκικής δραστηριότητας εξελίχθηκε πρακτικά σε όλο το Αιγαίο, βόρειο, κεντρικό και νότιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ερώτημα Ανατολάκη στη Βουλή


Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γιώργος Ανατολάκης, κατήγγειλε ότι ο Πανθρακικός πρόκειται να πουληθεί σε τούρκικες εταιρείες. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο υπουργός του ΛΑ.ΟΣ τους ρωτάει αν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια αγοραπωλησία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«ΠΡΟΣ:

Toν Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τον Αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών.

1.Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ακριτική περιοχή της Θράκης, με το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο αν η μεγαλύτερη ομάδα του Νομού Ροδόπης περάσει στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών;

2.Πιστεύετε ότι ο εντυπωσιακός ζήλος που επιδεικνύουν οι Τούρκικες εταιρίες αποβλέπει μόνο σε καθαρά αθλητικά και επενδυτικά σχέδια;

3.Σε τι ενέργειες θα προβείτε έτσι ώστε να επηρεάσετε καίρια τους αρμόδιους παράγοντες και να αποφευχθεί η πώληση του Πανθρακικού σε Τούρκους επενδυτές;

Ο Ερωτών Βουλευτής:

Ανατολάκης Γεώργιος, Β’ Πειραιώς – ΛΑ.Ο.Σ».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP