Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Επίσκεψη Μπασμπούγκ στην Ουκρανία


Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε 2ήμερη επίσημη επίσκεψη από 13 εως 15 Μαϊ.09 στην Ουκρανία όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντγο Sergiy KYRYCHENKO.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker BAŞBUĞ, 13-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ukrayna Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sergiy KYRYCHENKO'nun davetlisi olarak Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunmuştur.

Read more...

Αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της Αγκυρας με φόντο την υπόθεση Εργκένεκον


Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή το κέντρο της Αγκυρας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο κατηγορούν ότι παραβιάζει τις αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.Η πορεία οργανώθηκε από την ένωση «Σκέψη του Ατατούρκ», η οποία εμπλέκεται στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση Εργκένεκον.

Περίπου 30.000 διαδηλωτές, κυματίζοντας τουρκικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «η κοσμική Τουρκία θα παραμείνει κοσμική» και «είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ», πραγματοποίησαν πορεία από την κεντρική πλατεία Ταντογκάν στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις συλλήψεις πανεπιστημιακών και άλλων αντικληρικών, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Εργκένεκον.

Στη διαδήλωση ακούστηκαν επίσης συνθήματα κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, καθώς η ανεργία σημειώνει ποσοστά ρεκόρ υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Καταγγέλθηκε ακόμα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την Εργκένεκον, μιας υπερεθνικιστικής οργάνωσης που κατηγορείται για συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν
ΝΕΑ

Read more...

Σε τροχιά λύσης του Κουρδικού;


Θα σκεφτεί κανείς... Η Τουρκία έλυσε όλα τ’ άλλα προβλήματα για να καταπιαστεί με το τόσο σοβαρό πρόβλημα, που την ταλανίζει δεκαετίες; Όχι βέβαια. Αλλά, αν λάβουμε υπόψη την αναφορά του Τούρκου Προέδρου, ότι «το Κουρδικό είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας και πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθεί», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν δεν επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα πρώτα, όλα τα άλλα είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»…

Τι Καυκάσους, Μέσες Ανατολές και Κεντρικές Ασίες; Πώς μπορεί να έχει λόγο σε αυτές τις μακρινές και πιο δύσκολες πολιτικά περιοχές μια Τουρκία, όταν δεν κοιτάζει τη δική της... καμπούρα; Τρεις-τέσσερεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Γκιουλ, περί ιστορικής ευκαιρίας για την επίλυση του Κουρδικού εντός του 2009, η πολιτική ημερήσια διάταξη της Άγκυρας κυριαρχείται σχεδόν από το θέμα αυτό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν τις επικρίσεις και τις αποδοκιμασίες, όπως άλλωστε ήταν φυσικό και γίνεται εδώ και δεκαετίες από όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς (σε κατάσταση αντιπολίτευσης), όταν ανοίγει η συζήτηση για την «καυτή πατάτα», που λέγεται ΡΚΚ, Κούρδοι κλπ.

Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναρωτιέται για το ποια είναι αυτή η ιστορική ευκαιρία και ποιον θα εξυπηρετήσουν οι αποφάσεις αυτές.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Εθνικιστικού Κόμματος Τουρκίας, από την πλευρά του, κάνει λόγο για μυστικές συμφωνίες και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι πάει να εμπλέξει όλους τους πολιτικούς φορείς σε εθνική προδοσία! Μόνο ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος DTP, ο Αχμέτ Τουρκ, ήταν θετικός και χαρακτήρισε την εξέλιξη θετική και ελπιδοφόρα. Μόνο που ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει αν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή είναι απλά ευχολόγια. Αποκλείεται, βέβαια, να μη γνωρίζει ο συγκεκριμένος για τι από τα δύο πρόκειται. Δεν είναι μόνο, όμως, ο Πρόεδρος Γκιουλ που άνοιξε τη συζήτηση για το Κουρδικό. Και ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι διακήρυξε: «Θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί», όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Πολύ κακό για το τίποτα;
Αναλυτές, όπως ο Μουράτ Γετκίν, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας «Ραντικάλ» στην Άγκυρα, εκφράζουν ωστόσο ακόμη επιφυλάξεις για το τι γίνεται στο Κουρδικό. «Τώρα, αν αφήσουμε στην άκρη τα λόγια των πολιτικών, οι οποίοι είναι πολύ φυσικό να επικρίνουν την κυβέρνηση, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Αφού το άτομο (σ.σ. Αμπντουλάχ Γκιουλ), το οποίο εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την Άγκυρα, πραγματοποίησε ένα τέτοιο άνοιγμα, η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα αυτό έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Ενδεχομένως κάτι να θέλει να κάνει. Όμως, τι είναι αυτό;» ρωτάει εύλογα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε: «Έχετε να ρωτήσετε κάτι;», τότε, οι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερώτημα γύρω από τις δηλώσεις Γκιουλ και εκείνος, με ένα χαμόγελο στα χείλη, το οποίο υποδήλωνε την έτοιμη απάντηση που θα έδινε, απάντησε: «Αποδέκτης της ερώτησης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος εξεδήλωσε μια καλή πρόθεση. Τι δηλαδή έπρεπε να πει; Ότι θα γίνουν άσχημα πράγματα; Εάν όλοι συμβάλουμε στο να γίνουν καλά πράγματα, τότε θα γίνουν. Και εγώ ο ίδιος αυτό λέω». Και συνεχίζει τον προβληματισμό του ο κ. Μουράτ Γετκίν: «Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα; Ή μήπως, αν και στα χέρια της κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, εντούτοις υπάρχει η βούληση; Μήπως, ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορμώμενος από αυτό, πραγματοποίησε τη δήλωσή του; Υπάρχει και το ενδεχόμενο το σχέδιο αυτό να είναι έτοιμο και να το γνωρίζουν όλες οι πλευρές της κυβέρνησης. Έτσι, ο πρόεδρος μάς γνωστοποιεί ένα σχέδιο, το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή.
Η συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης (την περασμένη εβδομάδα), μπορεί να έχει και την έννοια της προετοιμασίας του κατάλληλου υπόβαθρου, για την προετοιμασία της κοινής γνώμης;». Τι ακριβώς συμβαίνει, ακόμη κανείς δεν το γνωρίζει. Αρχικά, το είχε θέσει ο στρατηγός Μπασμπούγ, αργότερα το προώθησε ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος Γκιουλ, λέγοντας ότι «το 2009 αποτελεί έτος ευκαιρίας». Άραγε, όλα αυτά θα βάλουν σε μια τροχιά λύσης το πλέον καυτό πρόβλημα της Τουρκίας; Ή μήπως είναι μια πρωτοβουλία καλής θέλησης, όπως είπε άλλωστε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, η οποία έχει έρθει με τον άνεμο αισιοδοξίας που φύσηξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κατά την άφιξή του εδώ;

Έμμεσες συνομιλίες με ΡΚΚ
Ο ΜΟΥΡΑΤ Γετκίν και κάποιοι άλλοι ίσως είναι ακόμη στη φάση των αποριών, άλλοι όμως φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται με το Κουρδικό. Ο κοινωνιολόγος Μεσούτ Γεέν, του πανεπιστημίου της Άγκυρας (του μεγαλύτερου της Τουρκίας) θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με το Εργατικό Κουρδικό κόμμα (ΡΚΚ), που αποτελεί ακόμη την πολιτική φωνή των Κούρδων, παρόλο που αυτή εκφράζεται πολλές φορές με αιματηρό και καταδικαστέο τρόπο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, και του ηγέτη του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ότι «δεν ζητάμε αυτονομία και εξετάζουμε ό,τι γίνεται από πλευράς κυβέρνησης προσεκτικά», επίσης λίγες ημέρες πριν, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Άρα κάποια επαφή έγινε, που έφερε ως αποτέλεσμα αυτές τις... παρόμοιες δηλώσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης Καραγιλάν στη «Μιλιέτ» ήταν η δήλωση ότι το ΡΚΚ αποφάσισε να μην επιμείνει σε συνταγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά το Κουρδικό, πριν η οργάνωση καταθέσει τα όπλα. Αυτό σημαίνει ότι το ΡΚΚ θέλει να μετεξελιχθεί σε μία αστική οργάνωση, με έγκριτο πολιτικό λόγο και που δεν θα προσφεύγει πλέον στη βία.
Οι αναφορές Αταλάι και Καραγιλάν δείχνουν ότι κάποιες -έστω έμμεσες- επαφές μεταξύ κυβέρνησης-ΡΚΚ έχουν ξεκινήσει. Ο πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας δεν είναι άλλος από τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συνάντησε πρόσφατα τον Hasan Cemal, το δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη του ΡΚΚ, αν και προσπάθησε να υποβιβάσει ή ακόμη και να αποκρύψει προς τα ΜΜΕ τη συνάντηση αυτή.
Ο δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», ο Ταχά Ακγιόλ, αποκάλυψε μάλιστα ότι όχι μόνο ο πρόεδρος Γκιουλ, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Χασάν Τζεμάλ, ενώ ανάλογη επιθυμία για συνάντηση με τον Τούρκο δημοσιογράφο εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και για να εμπλέκεται και ο «αρχιτέκτονας» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε όλη αυτήν την επαφολογία, σημαίνει ότι κάτι συγκεκριμένο υπάρχει στο «μυαλό» της κυβέρνησης.

Προετοιμασία της κοινής γνώμης
ΘΑ ΗΤΑΝ ψευδαίσθηση, ωστόσο, αν πίστευε κάποιος ότι το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει αμέσως τον ένοπλο αγώνα. Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές περπατούν τώρα στον ίδιο δρόμο, αλλά ακόμη στέκονται σε διαφορετική πλευρά και οι δυνάμεις που μπορεί να τους κρατήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση είναι ακόμη πολύ ισχυρές.
Αλλά ακόμη κι αν το ΡΚΚ καταθέσει τα όπλα, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το Κουρδικό. Θα είναι μόνο η αρχή μιας ώριμης πλέον συζήτησης, η οποία τουλάχιστον δεν θα διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων. Και αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα το Κουρδικό Κόμμα (DTP) είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι το ΡΚΚ πράγματι έχει αλλάξει. Και ήδη ο πρόεδρός του Αχμέτ Τουρκ, με συνεντεύξεις που άρχισε να δίνει στον Τύπο, όπως αυτή στο CNN T?rk, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «το ΡΚΚ άλλαξε». Βέβαια, μέχρι αυτό να φανεί και στην πράξη, πρέπει να περάσει κάμποσος τουλάχιστον καιρός χωρίς να γίνει κάποια βομβιστική ενέργεια. Προς το παρόν, όμως, κάποιοι το τονίζουν για να μπει σιγά -σιγά στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Ο δημοσιογράφος της «Ραντικάλ» Ισμέτ Μπέρκαν αναφέρει, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν, σε μία συνάντηση που είχε με αρμόδιους υπουργούς, πρότεινε την άρση της απαγόρευσης να δίνονται κουρδικά ονόματα σε περιοχές, την άρση επίσης των περιορισμών μετάδοσης εκπομπών στην κουρδική γλώσσα στα τοπικά κανάλια και της δημιουργίας κουρδικών τμημάτων στα πανεπιστήμια.
Αν η κοινή γνώμη αρχίσει να μη θεωρεί το οτιδήποτε κουρδικό απαγορευμένο και συμβάλει σε αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας και το Γενικό Επιτελείο φυσικά, τότε η ώρα του συμβιβασμού έχει επέλθει. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί φυσικά ο αφοπλισμός του ΡΚΚ. Η κυβέρνηση το έχει καταστήσει αρκετά σαφές και το ΡΚΚ φαίνεται να το θέλει ή να το περίμενε κιόλας, προκειμένου να προχωρήσει κι αυτό σε μια πιο αποτελεσματική δράση. Το μέλλον είναι πλέον πολύ κοντά και όλη αυτή η «φιλολογία» περί Κουρδικού αναμένεται σύντομα να φανεί αν θα καταλήξει κάπου. Είτε θετικά, είτε γι' άλλη μια φορά αρνητικά. Αλλά κάθε φορά το σίγουρο σε όλα τα προβλήματα είναι ότι τουλάχιστον κάποιο σημαντικό κομματάκι θα προστίθεται.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Ορχάν Παμούκ


Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Ορχάν Παμούκ, με αφορμή τις δηλώσεις του για τις δολοφονίες Αρμενίων και Κούρδων στην Τουρκία.O Ορχάν Παμούκ, ο Τούρκος συγγραφέας που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, δήλωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει νέες αξιώσεις για αποζημιώσεις με αφορμή τις δηλώσεις που έχει κάνει για τη σφαγή των Αρμενίων, παρά την αθώωσή του από το δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε οδηγηθεί για την ίδια υπόθεση.
Το τουρκικό Εφετείο αυτή την εβδομάδα ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία είχαν απορριφθεί οι αξιώσεις για προσωπικές αποζημιώσεις που είχαν εγερθεί σε βάρος του Παμούκ, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Τούρκος συγγραφέας.
"Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δικαστώ πάλι, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο", ανέφερε ο Παμούκ, στη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση βιβλίου στο Τορίνο της Ιταλίας. "Σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζω το μέλλον με αγωνία", πρόσθεσε ο Νομπελίστας συγγραφέας.

Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις βασίζονται σε συνέντευξη που έδωσε σε ελβετικό περιοδικό , το 2005, ο Ορχάν Παμούκ, όπου ανέφερε ότι "30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έχουν σκοτωθεί" στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ, σε βάρος του συγγραφέα έχουν κινηθεί μία οργάνωση που υποστηρίζει οικογένειες στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες με Κούρδους αυτονομιστές και ένας εθνικιστής δικηγόρος.
"Δυστυχώς το δικαστικό σύστημα στη χώρα μου δουλεύει με πολιτικά κριτήρια", δήλωσε ο Ορχάν Παμούκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή."Αυτό δεν είναι καλό, αφού η δικαιοσύνη υποτίθεται ότι είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, άρα νομίζω ότι είναι καθήκον μου να μιλώ ελεύθερα", πρόσθεσε ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας.iKypros

Read more...

Κυπρος:Διεθνής άσκηση "Αργοναύτης 2009"


Το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα διεξαχθεί η διεθνής άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας (Civil Military Cooperation-CIMIC) με την ονομασία «Αργοναύτης 2009».Η συνεργασία διοργανώνεται σε συνεργασία με επτά Υπουργεία και συνολικά 26 Δημόσιες και Ημικρατικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με προσωπικό και μέσα άλλων Κρατών.
Η διεθνής άσκηση θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 22 Μαΐου και θα διεξαχθεί στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.

Το σενάριο αφορά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων «Ερευνας και Διάσωσης» ανθρώπων από ναυτικά ή αεροπορικά ατυχήματα, στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στο σύγχρονο περιβάλλον, όπως τρομοκρατία και πειρατεία εις βάρος εμπορικών και επιβατικών πλοίων, στην αντιμετώπιση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με υποδοχή μαζικών αφίξεων αμάχων από ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση περιστατικών, λαθρομετανάστευσης, χρήσης Ραδιολογικών - Βιολογικών και Χημικών (PBX) ουσιών, θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και διάσωσης πολιτών από κτίριο που κατέρρευσε.Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Μαΐου στις 10 το πρωί στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων παρατηρητών.iKypros

Read more...

Στήριξη Πολωνίας στην τουρκική ένταξη


Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την ένθερμη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ κατά την διάρκεια της σημερινής επίσκεψης στη Πολωνία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τον Τουσκ σχετικά με τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την εμπειρία της Πολωνίας για να διαπραγματευθεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη από τις δέκα χώρες κυρίως της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πως η διαδικασία θα τερματιστεί σύντομα."Υπάρχουν ορισμένα διεθνή κριτήρια και όταν ικανοποιηθούν τα κριτήρια αυτά κάθε εμπόδιο θα αρθεί",ανέφερε ο Τουσκ.

Η Πολωνία είναι μέλος της ομάδας "Φίλοι της Τουρκίας"στην ΕΕ και από μακρού υποστηρίζει την προσπάθειά της Αγκυρας για ένταξη στους 27.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα είναι μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και θα ενισχυθεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ εάν ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005.

Χώρες που αντιτίθενται στην ένταξή της όπως η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη χώρα και φτωχή χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Αναχαίτισαν μικρό αεροπλάνο της Ε.Ε. που ερευνούσε για λαθρομετανάστες


ΔΕΥΤΕΡΟ διαδοχικό κρούσμα αμφισβήτησης και των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων σημειώθηκε προχθές στον Έβρο από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, εντείνοντας τον προβληματισμό της Αθήνας για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Λίγη ώρα μετά την παρενόχληση του ιταλικού ελικοπτέρου στο πλαίσιο αποστολής της Ε.Ε. για εντοπισμό λαθρομεταναστών που αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», δύο τουρκικά F-16 ειδοποιήθηκαν να διακόψουν την εκπαίδευσή τους και να σπεύσουν στον Έβρο προκειμένου να αναγνωρίσουν ιπτάμενο μέσο που δήθεν πετούσε στην Ανατολική Θράκη προφανώς παρανόμως.
Ωστόσο, το ιπτάμενο ίχνος δεν αντιστοιχούσε παρά σε ένα μικρό αεροσκάφος Cessna του Λουξεμβούργου το οποίο και αυτό πετούσε για εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο αποστολής του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. FRΟΝΤΕΧ!

Στο Γενικό Επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για το προχθεσινό διπλό κρούσμα, που ήρθε μόλις λίγες ημέρες έπειτα από άλλον ψευδή τουρκικό ισχυρισμό ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Α-7 Corsair παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος στο ύψος της Αδριανούπολης. Κάτι που, όπως και στις προχθεσινές περιπτώσεις, είναι παντελώς ψευδές.
ΝΕΑ


Read more...

Ανησυχεί το Ισραήλ για τις σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς


Akşam
(14/5/2009)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου έστειλε στην Τουρκία υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Μανόρ, συνοδευόμενο από αντιπροσωπεία, προκειμένου να έχει επαφές στην Άγκυρα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, ο Μανόρ και η αντιπροσωπεία του κατά τις εδώ συνομιλίες τους ανέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τα θέματα Χαμάς και Ιράν.

Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι, ενόσω δεν αφήνει την τρομοκρατική της δραστηριότητα, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, καθώς και τις συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος της Γάζας.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι τα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν μέσω διαλόγου, ότι η Χαμάς έχει εκλεγεί από το λαό και ότι δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της αναφορικά με το θέμα αυτό.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατά τις επαφές της έφερε στο προσκήνιο και τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καθώς και την προσέγγιση της Τουρκίας με τη χώρα αυτή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του Ισραήλ, αλλά πρόβλημα ολόκληρης της περιοχής, και απευθύνοντας έκκληση για την αποδοχή μιας περιόδου αναμονής όσον αφορά το θέμα της υπογραφής μακρόπνοων οικονομικών συμφωνιών.

Η ισραηλινή πλευρά είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί σε ένα εμπάργκο, που μπορεί να επιβληθεί στο Ιράν, και απηύθυνε έκκληση αποφυγής των κινήσεων εκείνων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Ιράν.

Στις επαφές αναφέρθηκε και το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Συρίας – Ισραήλ, που προβλέπεται να αρχίσουν και πάλι με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. Η νέα στάση, που θα τηρήσει το Ισραήλ, θα ανακοινωθεί στην Άγκυρα εντός μιας εβδομάδος.

Read more...

ΣΥΡΙΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ


Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στη Δαμασκό. Σκοπός της επίσκεψής του είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επιχειρηθεί από τα δύο μέρη ένα νέο ξεκίνημα στις συνομιλίες με το Ισραήλ, οι οποίες διακόπηκαν τον Δεκέμβρη με αφορμή την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. «Η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να παίξει το ρόλο της ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν τα δύο μέρη είναι έτοιμα να συνομιλήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου τού Αμπντουλάχ Γκιουλ.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε η τουρκική αστυνομία να προβεί στις αγριότητες που συνέβησαν χθες διατάχθηκε από τη διεύθυνσή της. Αφορμή για τα εκτεταμένα επεισόδια στάθηκαν οι διαμαρτυρίες κατοίκων της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει πολυώροφο κτίριο που είχε ανεγερθεί χωρίς άδεια (από τα χιλιάδες που υπάρχουν στα προάστια της). Για να τους διαλύσει η αστυνομία προέβη στη χρήση δακρυγόνων κι έφθασε να ρίξει ακόμη και μέσα σε σχολικό προαύλιο τραυματίζοντας πολλά παιδιά. Η επιχειρούμενη οικιστική ανάπλαση στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις γιατί οξύνει το κοινωνικό πρόβλημα που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις με αφορμή την οικονομική κρίση που οδήγησε τη γειτονική χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ για πολλοστή φορά. Η ανεργία τον Ιανουάριο ανήλθε σε 15,5% ενώ είναι γνωστό ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο παρέμβασής της κατά μισή μονάδα φθάνοντάς το στο 9,25%. Από το Νοέμβρη μέχρι τώρα έχει μειωθεί το επιτόκιο κατά 7,5 μονάδες.


Read more...

Τουρκία; Κράτος λίγο πριν την αυτοκαταστροφή του;


Η τουρκική ιδιαιτερότης υπήρξε αιτία θαυμασμού και απωθήσεως για την υπόλοιπη Ευρώπη· σήμερα εκδηλώνεται ως ένας διχασμός της τουρκικής «αστικής» τάξεως, βαθύτατος και ανηλεής, που όμως συνδυάζεται με έναν δυναμισμό καινοφανή για τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα.
Δεν είναι συνεπώς παράδοξη η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με παγιωμένες κοινωνικές ισορροπίες και μια διαχειριστική αντίληψη περί του μέλλοντός τους. Στον αντίποδα ακριβώς η Τουρκία επέλεξε πορεία κινδυνώδη.
Υπάρχει σε εξέλιξη στην Τουρκία εντονότατη διαπάλη, που αφορά «δύο τμήματα της μεσαίας τάξεως, με διαφορετική πολιτιστική προέλευση», επισημαίνει ο κ. Ντιλέκ Κουρμπάν, του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνεών της Τουρκίας, πρώην διευθυντικό στέλεχος γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία.
«Η παλαιά ελίτ διαμορφώθηκε διά της εκπαιδεύσεως, ενώ η νέα προέκυψε από μια διαδικασία δοκιμασίας και σφαλμάτων», στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, υποστηρίζει ο κ. Κουρμπάν, σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που επισκέφθηκαν την Τουρκία, προσκεκλημένοι της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αγκυρα.

Από την Καισάρεια
Η κινητήριος δύναμη πίσω από τον πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ισλαμικό Κόμμα είναι αυτή η νέα «αστική» τάξη που προέρχεται όχι από τα κοσμοπολιτικά κέντρα του παρελθόντος -την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη- αλλά από την περιοχή της Καισάρειας. Είναι το δυναμικό στοιχείο της Κεντρικής Ανατολίας που έκανε την εμφάνισή του επί της πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ -του πλέον ενδιαφέροντος πολιτικού της μετακεμαλικής περιόδου- αναπτύχθηκε ραγδαία και απειλεί το παραδοσιακό κατεστημένο.
Οι γυναίκες με τις μαντίλες και οι ευσεβείς μουσουλμάνοι είναι απλώς η μάζα που νομιμοποιεί μια κυβέρνηση διά της ψήφου της. Δίχως τη νέα «αστική» τάξη, η μάζα των ισλαμιστών θα είχε παραμείνει στο περιθώριο και ο κ. Ερντογάν δεν θα είχε αναδειχθεί, ενδεχομένως, σε ηγέτη. Αυτό που προσδίδει ισχύ στη μαντίλα είναι το ντόπιο ισλαμικό «πράσινο κεφάλαιο», που διεκδικεί πρωταρχικό ρόλο στην «αγορά» και εκ παραλλήλου θέλει να καταστήσει σεβαστή την πολιτιστική του ταυτότητα.
Αλλά η μεσαία τάξη, σε κάθε εποχή και χώρα, είναι μία δύναμη επικίνδυνη. Μπορεί να έχει έκφανση δημοκρατική ή απολυταρχική, «φασιστική», όπως επισημαίνει ο κ. Κουρμπάν. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα του κ. Ερντογάν που εκφράζει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία είναι ο μοχλός των συνταγματικών αλλαγών. Οπως επίσης είναι κατανοητή και η ανησυχία του παραδοσιακού κατεστημένου που πίσω από τις αλλαγές ανιχνεύει τάσεις απολυταρχισμού.
Ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κ. Ονούρ Οϊμέν είναι γνωστός στους Ελληνες από τη διπλωματική του σταδιοδρομία και ένας από τους γνήσιους εκφραστές του παραδοσιακού κατεστημένου. Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση.
«Οχι» σε πραξικόπημα
Το πρόβλημα κατά τον κ. Οϊμέν δεν είναι η κατάργηση του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, που απαγορεύει τη διατύπωση ύβρεων εναντίον της Τουρκίας, του τουρκικού έθνους και των τουρκικών θεσμών, και απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι διώξεις του Τύπου από την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Το γεγονός, με άλλα λόγια, ότι 29 δημοσιογράφοι και τέσσερις διευθυντές τηλεοπτικών καναλιών βρίσκονται στη φυλακή και ότι ο δημοσιογραφικός όμιλος Ντογκάν, που πρόσκειται στο παραδοσιακό κατεστημένο, καταδικάσθηκε σε χρηματική ποινή 500 εκατ. δολαρίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε σημαντικότατες επιτυχίες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά στον ιδεολογικό τομέα το βασικό της επιχείρημα εξαντλείται στην επικίνδυνη απόκλιση της ισλαμικής κυβερνήσεως από το κοσμικό κράτος, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ.
Αυτό που σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ο κ. Οϊμέν είναι ότι μια στρατιωτική παρέμβαση είναι ανεπιθύμητη, τονίζοντας ότι «ο στρατός δεν έχει κανένα ρόλο στην πολιτική». Η μόνη εγγύηση του κοσμικού κράτους είναι η ανωτάτη δικαστική αρχή, που παραμένει ανεξάρτητη, όπως επισημαίνει ο κ. Οϊμέν.
Η πολιτική Νταβούτογλου
Αναλυτές επιχειρούν να διερευνήσουν εάν η εσωτερική πολιτική μπορεί να επηρεάσει τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας. Και το ερώτημα που τίθεται, σε γενικές γραμμές, είναι κατά πόσο η πολυεπίπεδη πολιτιστική διαστρωμάτωση της Τουρκίας θα εναρμονισθεί με τις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Στο θέμα αυτό ο νέος υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, δίδει μία απάντηση έμμεση πλην σαφέστατη.
«Ως Ευρωπαίος έχω ένα όραμα· πιστεύω σε μια Ευρώπη περισσότερο περιεκτική, -σ.σ. με ενσωματωμένη την Τουρκία σε αυτή- οικονομικά και στρατηγικά ισχυρότερη», είπε ο κ. Νταβούτογλου, αλλά πρόσθεσε ότι «στην ισλαμική συνδιάσκεψη θα μιλήσουμε ως χώρα της περιοχής και όχι ως Δυτικοί».
Σε πρακτικό επίπεδο η διατύπωση της αρχής «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» ή ο στόχος «δημιουργίας μιας ζώνης σταθερότητος γύρω από την Τουρκία», ορίζει το πλαίσιο της παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής του κ. Νταβούτογλου στις γειτονικές ισλαμικές χώρες, που φαίνεται να εξυπηρετεί τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα. Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τη στήριξη του κ. Ομπάμα προς την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Οϊμέν απλώς παρατήρησε: «Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί κάτι, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας -ο κ. Ερντογάν- έχει δύο επιλογές: να απαντήσει «Μάλιστα» ή «Μάλιστα, κύριε»».
Η κουρδική παράμετρος
Πέρα από τα δύο κόμματα εξουσίας, υπάρχει και μία άλλη σημαντικότατη παράμετρος, το υποστηρίζομενο από τους Κούρδους «Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας», που εξασφάλισε επίσης σημαντικά οφέλη στις τελευταίες εκλογές.
Η βουλευτής του κόμματος, κ. Σαμπαχάτ Τουντέλ, δηλώνει ότι το κόμμα της είναι το μόνο που έχει να προτείνει πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος και ότι σε μία τέτοια διαδικασία δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί ο ηγέτης του ΡΚΚ κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που υποστηρίζει πλέον ρύθμιση του κουρδικού προβλήματος στο πλαίσιο μιας ενιαίας Τουρκίας. Είναι προφανές ότι η αναφορά στον κ. Οτσαλάν μπορεί να κάνει τα άλλα κόμματα της Τουρκίας να λησμονήσουν προς στιγμή τις διαφορές τους.
Η Τουρκία βιώνει και αυτή τον διχασμό της «αστικής» της τάξης, που στάθηκε τόσο μοιραίος για την Ελλάδα της δεκαετίας του '20. Ως χώρα κατ' εξοχήν συντηρητική, μπορεί να επιτύχει κάποια ισορροπία. Εάν όχι, οι συνέπειες θα είναι δραματικές και ίσως όχι μόνον στο εσωτερικό αυτής της χώρας.

Read more...

Μειονότητα σε Κω και Ρόδο στήνουν Τούρκοι μαζί με Κύπριο βουλευτή!!!


Θέμα «τουρκικής μειονότητας στην Κω και στη Ρόδο» επιχειρείται να στηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί και ο Ελληνοκύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Χρήστος Πουργουρίδης.
Στον επίσημο ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναρτήθηκε η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος και άλλοι δεκαέξι βουλευτές με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω».
Είναι ενδεικτικό των προθέσεων ότι η Ρόδος και η Κως αναφέρονται και με τα τουρκικά ονόματά τους (Rhodes- Rodos και Kos-Istankoy), ενώ οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που το υπογράφουν είναι Τούρκοι, δίπλα στους οποίους φιγουράρει και ο Κύπριος Χ. Πουργουρίδης (από τους σθεναρούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν το 2004 και σφοδρός πολέμιος του αείμνηστου πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου).

Ο υποκινητής της προσπάθειας αυτής Ελβετός Α. Γκρος είναι ο ίδιος βουλευτής που πέρυσι είχε πραγματοποιήσει αποστολή στην Ιμβρο και την Τένεδο και είχε καταγράψει την καταθλιπτική κατάσταση των δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης και από τη Συνθήκη της Λοζάνης ελληνικής μειονότητας των δύο νησιών.
Τότε όμως είχε προαναγγελθεί από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα υπάρξει ως αντιστάθμισμα ανάλογη έκθεση όχι βεβαίως μόνο για τη Θράκη (όπου την εργολαβία έχουν αναλάβει και άλλοι «απεσταλμένοι» πέραν του κ. Γκρος) αλλά για την «τουρκική μειονότητα στην Κω και στη Ρόδο».
Ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής σε συνέντευξή του στη Ζαμάν (10 Αυγούστου 2008) δήλωνε: «Μετά την έκθεση που ετοίμασα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο, υποσχέθηκα στις τουρκικές αρχές να επισκεφθώ τη Ρόδο και την Κω.
Οι τουρκικές μειονότητες εκεί νιώθουν επίσης παραμελημένες. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε αντικειμενικοί, καταδεικνύοντας ότι και η αντίθετη πλευρά υπόκειται σε παρόμοια προβλήματα...»
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον δεν αποτραπεί η υπερψήφιση της πρότασης Γκρος, θα συνιστά διπλωματική ήττα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων δείχνει αδύναμο να αντιδράσει, καθώς υπάρχει και το χειρότερο σενάριο της αποδοχής της συμπερίληψης και του μειονοτικού ως θέματος στη διμερή ελληνοτουρκική ατζέντα, όπως παγίως διεκδικεί η τουρκική εξωτερική πολιτική.
Ο ΣΤΟΧΟΣ: Μεθοδεύουν συμψηφισμό για τον αφανισμό των Ελλήνων
Η πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο (Doc 11904) καταλήγει εκφράζοντας «ανησυχία για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω» και ζητώντας από το προεδρείο της Συνέλευσης να «εξετάσει την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω και να δώσει εντολή στην αρμόδια επιτροπή να διαμορφώσει μια έκθεση παρόμοια με αυτή που προαναφέραμε «Ιμβρος και Τένεδος: διατηρώντας τον διπολιτισμικό (bicultural) χαρακτήρα των δύο τουρκικών νησιών σαν μοντέλο για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας...».
Η πρόταση ψηφίσματος διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Η πρόταση υιοθετεί πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«...Τα μειονοτικά δικαιώματά τους παραμένουν αιτία ανησυχίας για την τουρκική κοινότητα. ...Η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός της τουρκικής μειονότητας των νησιών συνεχίζει να μειώνεται από το 1967.
Τα τουρκικά σχολεία στη Ρόδο και την Κω έπαυσαν να λειτουργούν το 1972. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε, αρνούνται στην τουρκική μειονότητα των νησιών το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα τους. Δεν τους επιτρέπεται καν η οργάνωση εβδομαδιαίων σχολείων η πρόσθετων τάξεων.
Η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της. Η θέση του μουφτή παραμένει άδεια από το 1972. Μόνο ένα από τα υπάρχοντα ακόμη 12 τζαμιά στη Ρόδο είναι ανοικτό για θρησκευτικές λειτουργίες».
Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπογράφουν την πρόταση του ουσιαστικά αποσκοπεί στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας.

Read more...

Τουρκία: Το κράτος των επαγγελματιών δολοφόνων. Ένα με το Τουρκικό κράτος η Εργκένεκον


Στον φάκελο της υπόθεσης Εργκενέκον περιέχονται στοιχεία για το πώς ο Ντάριους Φορουχάρ (τ. υπουργός και εκ των ηγετών του Ιρανικού Εθνικού κόμματος) και η γυναίκα του δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στην Τεχεράνη. Δολοφονήθηκαν στις 22-11-1998 από άτομα που μπήκαν στο σπίτι τους και τους μαχαίρωσαν. Τότε η ιρανική αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για ιρανικό παρακράτος, ενώ το κράτος έκανε λόγο για "πράκτορες ξένου κράτους".
Βρέθηκε γράμμα που απευθύνεται στον (νυν κρατούμενο εργατοπατέρα…) Μουσταφά Οζμπέκ και στο οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για το πώς το τουρκικό παρακράτος δολοφόνησε δύο πολιτικούς, μία Ρωσίδα βουλευτή και έναν Ιρανό τέως υπουργό, που παρά το ότι οι σχετικές δίκες τελείωσαν, το πέπλο μυστηρίου παρέμεινε. Το γράμμα που αρχίζει με τον τίτλο "Υπ’ όψιν Μουσταφά Οζμπέκ" φέρει ως υπογραφή το όνομα "Γκαφούρ" και περιέχει σχετική με τις δολοφονίες παράγραφο.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό από αυτή την παράγραφο είναι ότι την περίοδο που ο Οτζαλάν είχε φύγει από την Συρία και έψαχνε χώρα να καταφύγει, δύο πολιτικοί που συνομιλούσαν μαζί του και προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν δολοφονήθηκαν από το τουρκικό παρακράτος με χρονική διαφορά δύο ημερών.
Ας θυμηθούμε τώρα τις δολοφονίες αυτών των δύο πολιτικών. Η βουλευτής της Ρωσικής Δούμας και ηγέτης του κόμματος "Δημοκρατική Ρωσία" Γκαλίνα Βασίλιεβα Σταροβόιτεβα δολοφονήθηκε από ενόπλους στην είσοδο του διαμερίσματός της στις 20-11-1998. Στην επίθεση τραυματίστηκε και ο βοηθός της, Ρουσλάν Λινκώφ. Η δολοφονία της Σταροβόιτεβα, που ήταν και εθνολόγος και πίεζε για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και για διευρυμένα δικαιώματα για τις μειονότητες, είχε σχολιαστεί από τους Ρώσους δημοκράτες σαν δουλειά του ρωσικού παρακράτους λόγω και της μεγάλης επιρροής που είχε η Σταροβόιτεβα στον ηγέτη της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.
Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία, τον Ιούνιο του 2005, δύο Ρώσοι, ο Γιούρι Κόλτσιν και ο Βιτάλι Ακίσιν, βρέθηκαν ένοχοι για την δολοφονία και καταδικάστηκαν σε 20 και 23 χρόνια φυλακή αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο του 2006 ένας ακόμη Ρώσος ο Βιατσεσλάβ Λελιάβιν καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για τον σχεδιασμό της δολοφονίας. Το μέλος της Ρωσικής Δούμας Βαλερί Μπόρτσεβ δήλωσε πως δεν στάθηκε δυνατό να βρεθούν ποτέ αυτοί που πραγματικά οργάνωσαν τη δολοφονία και πως κουκουλώθηκε η δουλειά ενός παρακράτους. (9-4-2009, εφ. Ταράφ)
(Σ.Σ. : Ουσιαστικά αυτό που αποκαλύπτεται δεν είναι το παρακράτος της Εργκενέκον αλλά ένα κράτος-δολοφόνος)
Αμοιβαιότητα τώρα!
Ο Ερντογάν με τη δήλωση του για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης πως "Αυτή την στιγμή δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο¨ δείχνει την επιμονή της κυβέρνησης στην εκπεφρασμένη πολιτική της. Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται η Άγκυρα για την διατήρηση της κλειστής σχολής είναι και ότι ¨ Οι πρακτικές της Ελλάδας στην Δ. Θράκη δεν συνάδουν με την αμοιβαιότητα". (11-4-2009, εφ. Ταράφ)
(Σ.Σ. Το 1931 απαγόρευσαν δεκάδες επαγγέλματα στους Ρωμιούς, το 1942 τους επέβαλαν τον φόρο περιουσίας Το 1955 έδειξαν τον πολιτισμό τους στα Σεπτεμβριανά, το 1964 προέβησαν σε απελάσεις χιλιάδων… Έ, τώρα, με 2.500 παππούδες στην Πόλη, θυμήθηκαν την αμοιβαιότητα…)

Read more...

Δίκαιο παιχνίδι ζητάει ο Ερντογάν


Ο Ερντογάν έφερε ως παράδειγμα τους αγώνες στον αθλητισμό: «Όταν ξεκινήσει ένα αθλητικό παιχνίδι, στη διάρκειά του οι κανόνες δεν αλλάζουν. Είναι γελοίο.»
Την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι δηλώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί περί «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ.
Από την Πολωνία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε Γερμανούς και Γάλλους να μην αλλάζουν τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού».
Ο Ερντογάν έφερε ως παράδειγμα τους αγώνες στον αθλητισμό: «Όταν ξεκινήσει ένα αθλητικό παιχνίδι, στη διάρκειά του οι κανόνες δεν αλλάζουν. Είναι γελοίο.»
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «πολύ λυπηρές» τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Για τον ίδιο, οι δηλώσεις είχαν προεκλογικό χαρακτήρα, αφού οι πολίτες της ΕΕ προσέρχονται στις κάλπες το τριήμερο 4-7 Ιουνίου.
«Ό,τι συμφωνείται με διμερείς συμφωνίες, ας τηρείται. Ό,τι ισχύει για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ας ισχύει εξίσου για την Τουρκία» τόνισε.
Βέβαια, με την συγκεκριμένη του τοποθέτηση ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει πως είναι από εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που τα θέλουν όλα δικά τους... Γιατί, εάν θυμήθηκε τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, την λέξη και την έννοια της δικαιοσύνης, μάλλον έχει αργήσει... Αλλά, επειδή στην πατρίδα μας λέμε και το "κάλλιο αργά παρά ποτέ", ίσως θα πρέπει να είμαστε ελαστικοί απέναντί του και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του. Όχι βέβαια τόσο ελαστικοί όσο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που έχει μετατραπεί στον καλύτερο υποστηρικτή της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται να επιδείξουμε την αναγκαία ελαστικότητα που δεν έχει δείξει ο κύριος Ερντογάν όσον αφορά τις σχέσεις του απέναντι στην Ελλάδα και στα προβλήματα που επιδιώκει να δημιουργήσει, αλλά και απέναντι στην Κύπρο, όπου επιθυμεί ως "πασάς" να ορίσει την πορεία των συζητήσεων μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια, σκεπτόμενος φυσικά το συμφέρον της Τουρκίας.
Η ελαστικότητα συνάδει με την δικαιοσύνη, αλλά κατά πόσο ελαστικός και δίκαιος έχει αποδειχθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός απέναντι στους γείτονές του ή απέναντι στους Κούρδους της Τουρκίας; Πώς εννοεί ακριβώς το fair play ο Ταγίπ, για να μπορέσουμε να του το ανταποδώσουμε ακριβώς όπως ο ίδιος το εφαρμόζει, για να γευτεί (επιτέλους) και ο ίδιος τη "δικαιοσύνη" που ζητάει...
Προσωπικά, πιστεύω πως οφείλουμε ως χώρα να του αποδείξουμε πως ενστερνιζόμαστε της έννοια τις δικαιοσύνης όπως η Τουρκία την αντιλαμβάνεται απέναντι στον Οτσαλάν, στα Ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου ή απέναντι στην πολύπαθη μαρτυρική κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα, Κύπρο.
Ας του προσφέρουμε λοιπόν αυτά που καταλαβαίνει καλύτερα...

Read more...

Σενάρια "θερμού" επεισοδίου σε Αιγαίο και Θράκη





Read more...

Δημιουργία αμερικανικής βάσης στα Κατεχόμενα;


Η Άγκυρα φαίνεται να εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να πετύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής "Sabah" στις 21 Απριλίου, η Τουρκία φέρεται να προτείνει την εγκατάσταση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα, κατ΄αντιστοιχία των Βρετανικών Βάσεων στην ελεύθερη Κύπρο. Σε περίπτωση αποδοχής της τουρκικής πρότασης από την Ουάσιγκτον, ενταφιάζονται οι όποιες ελπίδες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με σημαντικές γεωστρατηγικές επιπτώσεις για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΚΚ.


Η Γαλλία ζητά να εξετάσει Κούρδους για πιθανή εμπλοκή του ΡΚΚ σε παράνομες δραστηριότητες. Συγκρούσεις στην Ν/Α Τουρκία μεταξύ ΡΚΚ και Δυνάμεων Ασφαλείας της Τουρκίας.-

Η Sabah σε μια είδησή της με τίτλο "Ταξίδι των 14 «μυστικών μαρτύρων» στο Παρίσι" μας ενημερώνει ότι οι 14 δηλωσίες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK που ξέρουν πολλά για μαύρα χρήματα και ναρκωτικά θα πάνε στη Γαλλία με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, μετά την επίσημη αίτηση που έκαναν οι Γάλλοι εισαγγελείς στην Άγκυρα για την κατάθεσή τους.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην αγροτική περιοχή Ερουχ στην επαρχία Σίιρτ, δήλωσε προς το πρακτορείο Ανατολή ο κυβερνήτης Νετσατί Σεντούρκ.

Σκοτώθηκαν προχθές τρεις Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, στην επαρχία Ερούχ (Eruh) του Σιίρτ (Siirt).

Στις συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν νεκροί 2 πολιτοφύλακες και τραυματίσθηκαν τρεις (πρόκειται για Κούρδους που εργάζονται για τις Τουρκικές Δυνάμεις ασφαλείας. Υπολογίζονται σε 60.000-65.000 και απολαμβάνουν κρατικού μισθού, συσσιτίου και διαφόρων άλλων ευεργετημάτων).

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το όρος Τσιράφ,μεταξύ Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και του Τουρκικού Στρατού.

Read more...

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Τον Ιούνιο του 2002, στην γνωστή εφημερίδα των ΗΠΑ Washington Post, μια πρώην χαμηλόβαθμος υπάλληλος του FBI δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο της, στο οποίο κατήγγειλε συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ,

τα οποία εργάζονταν για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς (Sibel Edmonds) έφερε στο φως της δημοσιότητας απίστευτα γεγονότα κατασκοπείας για διεισδύσεις των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ αλλά και στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς περιγράφουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ το οποίο περιλαμβάνει, στρατολογήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ από την Τουρκική ΜΙΤ, επιχειρήσεις διείσδυσης μέσα στο FBI Τούρκων πρακτόρων, γεγονότα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και πυρηνικών υλικών, μέχρι και τον χρηματισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των Τουρκικών συμφερόντων!

Οι καταγγελίες της μεταφράστριας του FBI προκάλεσαν ισχυρό σοκ στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια κοινότητα των Μυστικών Υπηρεσιών του κόσμου!

Οι έρευνες, οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις, της Σιμπέλ ΄Εντμοντς συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση πολλούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με αγωνία την σύγκρουση της Σιμπέλ ΄Εντμοντς με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τα όργανά τους στις ΗΠΑ, τα οποία επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου συγκάλυψη της υπόθεσης η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νεοσυντηρητικού κατεστημένου των ΗΠΑ.

Η συνέχεια της έρευνας κάτωθι.-

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό των ΗΠΑ Vanity Fair (Σεπτέμβριος 2005) στελέχη του American Turkish Council (ATC) «πλήρωσαν» τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ντένις Χάστερτ (Dennis Hastert), για να ενεργήσει κατάλληλα, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Η.Res.596», το οποίο αφορούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2000 ο Ντένις Χάστερτ, ως Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κείμενο του νομοσχεδίου 596. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2000 ο βουλευτής Ραντάνοβιτς, κατέθεσε το νομοσχέδιο στο Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί. Στις 20 Οκτωβρίου λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο Χάστερτ απέσυρε το κείμενο του νομοσχεδίου παρουσιάζοντας και σχετική επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Κλίντον.

Την ίδια ημέρα ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, δήλωνε ότι «ένας μεγάλος κίνδυνος στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχει εκλείψει».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε η Σ. ΄Εντμοντς, φέρουν τον Χάστερτ να έχει λάβει από ανώτατο αξιωματούχο της Τουρκικής Πρεσβείας το ποσό των 500.000 δολαρίων υπό την μορφή εισφοράς για την προεκλογική του εκστρατεία!

Σε μια άλλη ηχητική τεκμηρίωση (τηλεφωνική υποκλοπή) ανώτατος υπάλληλος του

Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να καλείται στο «Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο» να λάβει την αμοιβή του, ύψους 7.000 δολαρίων για την «μεσολάβησή του» για την προώθηση αγοράς όπλων για λογαριασμό της Τουρκίας.

Σε μια άλλη «ακρόαση» ο Χάστερτ φέρεται να έλαβε άλλες 50.000 δολάρια μετά την ακύρωση της σχετικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου 596, από την Τουρκική Πρεσβεία ως «δώρο» για τις προσωπικές του ανάγκες. Στην ίδια «ακρόαση» ο Χάστερτ αποκαλείται από τους Τούρκους με το παρατσούκλι «Denny-Boy» και γίνεται αναφορά για «επιδοτήσεις» του με την μορφή μικροποσών, των 200 δολαρίων, για να μην υπάρχει η υποχρέωση για την δήλωση προέλευσή τους! Πληροφορίες φέρουν τον « Denny-Boy» να έχει λάβει εκατοντάδες «επιδοτήσεις» των 200 δολαρίων…

Η πρακτική της δωροδοκίας και της εξαγοράς για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους των ΗΠΑ εκ μέρους της Τουρκίας, όπως προκύπτει, πρόκειται για μια μακροχρόνια πρακτική ρουτίνας! Η ρουτίνα συνήθως ωθεί τους πράκτορες σε απενεργοποίηση των κανόνων ασφαλείας. Η Τουρκική ΜΙΤ έπεσε θύμα της πρακτικής αυτής, και δεν τήρησε έστω και τους απλούς κανόνες ασφαλείας, που αφορούν τις επικοινωνίες της! Με τον ποιο αφελή τρόπο αποκαλύφθηκε όλο το δίκτυο των συνεργατών της και των πρακτόρων της στις ΗΠΑ αλλά και οι τρόποι δράσης της!

Η αποκάλυψη Σιμπέλ ΄Εντμοντς

Η υψηλής στρατηγικής αξίας υπόθεση κατασκοπείας, προδόθηκε από την απουσία εφαρμογής των κανόνων και μέτρων ασφαλείας της όλης επιχείρησης, αλλά και από μια ασήμαντη υπάλληλο του FBI! Την μεταφράστρια, Σιμπέλ ΄Εντμοντς!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Έζησε την παιδική και εφηβική της ηλικία, μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Είναι σιϊτικού θρησκεύματος. Πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου γνώρισε και τελικά παντρεύτηκε τον αμερικανό σύζυγό της και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί ξεκινώντας μια νέα ζωή.

Μετά τις επιθέσεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο FBI ως μεταφράστρια στο τμήμα υποκλοπών, όπου εργάζονταν

στην μετάφραση απορρήτων συνομιλιών που είχαν σχέση με υπόπτους τρομοκρατίας αλλά και κατασκοπείας.

Την ίδια εποχή προσλήφθηκε στο FBI στο ίδιο τμήμα με την Σ. ΄Εντμοντς, η Τουρκάλα Μελέκ Κάν ως μεταφράστρια και εργάζονταν μαζί στους ίδιους τομείς.

Η Τουρκάλα πριν την πρόσληψή της στο FBI, εργάζονταν στο ATC και ένα άλλο αμερικανοτουρκικό «ίδρυμα» το Assembly of Turkish American Associations (ATAA),

έχοντας προϋπηρεσία και στο Γερμανικό-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας…

Ιδρύματα τα οποία αποτελούν προκαλύμματα της Τουρκικής ΜΙΤ και βραχίονες επηρεασμού της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκάλα Μελέκ Κάν, απέκρυψε στο βιογραφικό της και την αίτησή της προς το FBI, τις προηγούμενες ιδιότητές της…΄Όταν ξέσπασε η καταιγίδα των αποκαλύψεων της Σ. ΄Εντμοντς, οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ Πάτρικ Λίχι και Τσάρλς Γκράσλεϊ, κατέθεσαν ερώτηση στο FBI, γιατί δεν διεξήχθη όπως προβλέπετε από τους κανονισμούς, η SBI

(Special Background Investigation) « Ειδική ΄Έρευνα Παρελθόντος» για την Μελέκ Κάν.

Το FBI απάντησε ότι η Τουρκάλα προσλήφθηκε στην υπηρεσία με αδιαφανής διαδικασίες και «άνωθεν» παρεμβάσεις, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας της απολάμβανε καθεστώς «ιδιαίτερης μεταχείρισης» εξασφαλίζοντας την επάρκεια για την διενέργεια της μυστικής της δράσης, για λογαριασμό της ΜΙΤ!

Πώς όμως κατάφερε μια γυναίκα πράκτορας της ΜΙΤ να διεισδύσει στα πλέον απόρρητα τμήματα του FBI και με τόσο θράσος αλλά και θάρρος, να υπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας?

Υπόθεση «Ντάγκλας Ντίκερσον»

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα,

ο Επισμηναγός Ντάγκλας Ντίκερσον ως Στρατιωτικός Ακόλουθος , υπεύθυνος και τα θέματα προμηθειών και λογιστικής υποστήριξης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και προϊστάμενος του Ντίκερσον, ήταν ο γνωστός νεοσυντηρητικός και μετέπειτα Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Γκρόσμαν.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της παραμονής του στην Τουρκία, ο Επισμηναγός

γνωρίστηκε με την προαναφερόμενη Τουρκάλα την Μελέκ Καν Χαρπτουλού. Η σχέση τους εξελίχθηκε ραγδαία και κατέληξε σε γάμο το 1995.

Ο Επισμηναγός Ν. Ντίκερσον αναβαθμίζεται και προάγεται σε κύριο διαχειριστή όλων των προμηθειών όπλων για το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Ταξιδεύει συνεχώς έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Μελέκ Κάν-Ντίκερσον… Μέχρις εδώ όλα φαίνονταν φυσιολογικά, ώσπου το 1996

φτάνουν σημαντικές πληροφορίες στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου

Άμυνας των ΗΠΑ, για δωροδοκία και στρατολόγηση Αξιωματικού της Πρεσβείας στην

Άγκυρα από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ). Ο Αξιωματικός συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να δωροδοκείται από την ΜΙΤ!

Ο Ντίκερσον μετά από διαταγή του Πρέσβη Μ. Γκρόσμαν, βοηθά σθεναρά την εταιρεία,

ΙΑΙ (International Advisors Inc.) η οποία εκπροσωπεί την Τουρκία στις ΗΠΑ στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας και των προμηθειών. Η ΙΑΙ είχε δημιουργηθεί το 1989 από τον γνωστό Ντάγκλας Φέϊθ Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον Βοηθό Υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Πέρλ.

Ο Ντίκερσον πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην Πρεσβεία, μετατέθηκε στην Γερμανία όπου τον ακολούθησε και η σύζυγό του, για την οποία η έρευνα της CIA την παρουσίαζε ως πράκτορα της ΜΙΤ.

Η Μελέκ Κάν-Ντίκερσον αμέσως προσλήφθηκε στον «Γερμανο-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας» γνωστό ίδρυμα-βιτρίνα της Τουρκικής ΜΙΤ στην Γερμανία.

Το 2001 ο Ντίκερσον μετατίθεται στην βάση Bolling της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) στην Ουάσινγκτον και αναλαμβάνει επικεφαλής του Τμήματος Παρακολούθησης εξοπλισμών της Τουρκίας και των χωρών που προαναφέρθηκαν, όταν ήταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Η Μελέκ αναλαμβάνει ταυτόχρονα δύο θέσεις. Μια στο ATC και μια στο ATAA. Μετά από λίγο διάστημα προσλαμβάνεται στο

FBI ως μεταφράστρια έχοντας ως συνάδελφός της και άμεση συνεργάτη της την Σιμπέλ ΄Εντμοντς.

Η ΜΙΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ FBI-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΛΕΥΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς, εκ των πραγμάτων και της στενής συνεργασίας της με την Μελέκ, διαπιστώνει δύο πράγματα. Πρώτον, μια δαιδαλώδη διαπλοκή των ζητημάτων τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία με επίκεντρο την Τουρκία. Δεύτερον, το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας στο τρίγωνο, ΗΠΑ-Πακιστάν-Τουρκία!



Η Σ.΄Εντμοντς κατέγραφε με ακρίβεια όλες τις κινήσεις της Τουρκάλας συναδέλφου της και διαπίστωσε ότι αυτή, υπέκρυπτε συγκεκριμένες συνομιλίες από τις υποκλοπές ή τις μετέφραζε παραποιημένα. Ειδικά τις επικοινωνίες του Τουρκικού Προξενείου στο Σικάγο τις απέκρυπτε πολύ επιμελώς! Κατά σύμπτωση ο Πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ εκλέγονταν στην συγκεκριμένη περιφέρεια!

Η ΄Εντμοντς διαπίστωσε ότι στις συνομιλίες που απέκρυψε η Μελέκ υπήρχαν στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001!

Επίσης, στο κρυφό αρχείο της Τουρκάλας βρήκε πλήθος στοιχεία για την αγορά με παράνομους τρόπους πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας με κύριο οργανωτή το ATC!

Το 2001 ιδρύθηκε η Τουρκική εταιρεία ενέργειας «Μπεγιάζ ΄Ενερτζυ» (Beyaz Enerji, Λευκή Ενέργεια) η οποία συνεργάζονταν με το ATC στην ανεύρεση, αγορά και εξαγωγή πυρηνικών υλικών, ατομικής τεχνολογίας και στρατιωτικής νανοτεχνολογίας με προορισμό την Τουρκία αλλά και το Πακιστάν.

Η «Λευκή Ενέργεια» κατάφερε και βρήκε πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια πυρηνικών ερευνών των ΗΠΑ του Όακ Ρίτζ και του Λός Άλαμος. Ταυτόχρονα προσπάθησε να αγοράσει δύο εταιρείες συμβούλων που είχαν πρόσβαση στα παραπάνω εργαστήρια, αλλά και στελέχη από το εξειδικευμένο εργαστήριο «Λώρενς Λίβερμορ»!

Την ίδια περίοδο η εταιρεία-βιτρίνα της CIA «Brewster Jennings & Associates» απόκτησε προσβάσεις στην «Λευκή Ενέργεια» και παρακολουθούσε στενά τις ενέργειές της για την απόκτηση πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας.

Η «Λευκή Ενέργεια» μάλιστα ξεκίνησε προσπάθειες να αγοράσει την εταιρεία-βιτρίνα της CIA!!! Τότε στα δύο τηλεφωνήματα που υπέκλεψε το FBI ο Υφυπουργός Μ. Γκρόσμαν ένα προς την «Λευκή Ενέργεια» και ένα προς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) όπου τους πληροφορεί να σταματήσουν κάθε επαφή με την εταιρεία-βιτρίνα γιατί είναι της CIA!!!

Τις υποκλοπές αυτές δεν τις μετάφρασε η Μελέκ και τις απέκρυψε!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς καθημερινά ανακάλυπτε πλήθος άλλες πληροφορίες που απέκρυπτε η Τουρκάλα πράκτορας της ΜΙΤ και έντρομη ζήτησε ακρόαση από τους προϊσταμένους της, ο οποίος αμέσως κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μια μεγάλης έκτασης περίπτωση κατασκοπείας και λαθρεμπορίου πυρηνικών και έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό του FBI.

Η έμπειρη Τουρκάλα πράκτορας, κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτή και αμέσως ειδοποίησε την ΜΙΤ και τους συνεργάτες της στις ΗΠΑ. Απείλησε την Σιμπέλ ΄Εντμοντς για την ζωή της! Αλλάζοντας τακτική την επόμενη μέρα, της τηλεφώνησε αιφνιδιαστικά ζητώντας με ευγένεια να την επισκεφθεί στο σπίτι της για μια «κοινωνική συνάντηση».

Η Τουρκάλα πράκτορας πρόσφερε στην Σ.΄Εντμοντς και τον σύζυγό της πολλές χιλιάδες δολάρια και συνεργασία με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες!

Την ίδια στιγμή η αδελφή της Σ.΄Εντμοντς που διαμένει στην Άγκυρα δέχεται απειλές για την ζωή της, ενώ προσκαλείται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της «για υπόθεσή της», όπου απειλείται και κατηγορείται για πλήθος αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου! Η μηχανή της Τουρκικής ΜΙΤ ενεργοποιείται πλήρως και η ΄Εντμοντς βρίσκεται πλέον μέσα στα δίχτυα της! Παράλληλα μυστικά ενεργοποιείται πλήρως όλο το σύμπλεγμα της Τουρκικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με κυρίαρχο άξονα τις στενές σχέσεις

της Τουρκίας με το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Η Τουρκία διαθέτει ισχυρότατες προσβάσεις από δεκαετίες βαθιά μέσα στο Ισραηλινό κατεστημένο των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση σε όλους τους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα!

Το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ ξεκινά μια τιτάνια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης καθώς εμπλέκονται και υψηλά ιστάμενα στελέχη και μέλη του που κατέχουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις στις ΗΠΑ!

Η ΄Εντμοντς βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και αρχίζει εναντίων της ολόκληρη επιχείρηση «αποδόμησης»…Οι απειλές εις βάρος της και σε ότι έχει σχέση με αυτήν λαμβάνουν καταιγιστική μορφή!

Η ΄Εντμοντς προσφεύγει στα ΜΜΕ για να γλιτώσει πιστεύοντας ότι εάν το θέμα δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον θα σώσει την δική της ζωή και του συζύγου της!

Εμφανίζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS όπου και αποκαλύπτει μέρος των όσων γνωρίζει. Ταυτόχρονα προσφεύγει και στην Δικαιοσύνη καθώς βλέπει ότι τα όρια γύρω της στενεύουν και πως οι καταγγελίες της προς τους προϊσταμένους της δεν έχουν το αποτέλεσμα που αναμένονταν.

Η Σ.΄Εντμοντς απολύεται από το FBI ως «προβληματική»!!!

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Άσκφορτ εκδίδει απαγόρευση στην Σ. ΄Εντμοντς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα, ενώ η επιτήρησής της είναι στενή με την λογική ότι «κινδυνεύουν ζητήματα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» !

Η Σ.΄Εντμοντς προσφεύγει στο Κογκρέσο το οποίο ερευνά την υπόθεση και με ενέργειές του καταφέρνει να απεγκλωβίσει την αδελφή της Σ.΄Εντμοντς από την Τουρκία, καθώς είχε προφυλακιστεί χωρίς καμία αποδεδειγμένη κατηγορία!

Η Σ. Έντμοντς προσφεύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας δικαίωση και πλήρη διαλεύκανση της σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας.

Κάθε προσπάθεια της Σ. ΄Εντμοντς προσκρούει σε απίθανες δυσκολίες! Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα…

Το αόρατο δίκτυο προστασίας της ΜΙΤ στις ΗΠΑ και τα Τουρκοϊσραηλινά συμφέροντα ,

μεταθέτουν τον Ντίκερσον τον Ιανουάριο του 2006 πολύ μακριά από τις ΗΠΑ…

Στην αεροπορική βάση Γιοκοτά της Ιαπωνίας, ως διοικητή στην 374η Μοίρα Λογιστικής Ετοιμότητας! Μάλιστα ο Ντίκερσον προήχθη και σε Αντισμήναρχος!

Τον Αύγουστο του 2005 ο Ντίκερσον ανακρινόμενος για την υπόθεση και τις κατηγορίες κατασκοπείας εις βάρος του και της συζύγου του, απειλεί με σοβαρές αποκαλύψεις!

Παρεμβάσεις υψηλά ισταμένων κυβερνητικών στελεχών βάζουν τέλος στις ανακρίσεις.

Για την συγκάλυψη της υπόθεσης παρεμβαίνει και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι!

Ο Ντίκερσον προάγεται και φεύγει μαζί με την σύζυγό του στην Ιαπωνία!

Η αθέατη όψη της Τουρκίας

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς και τα στοιχεία τα οποία διαθέτει και έδωσε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν απίστευτα γεγονότα και τεράστιες διαπλοκές!

Πλήρης εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πυρηνικών υψηλά ισταμένων κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ. Σχέσεις της Τουρκίας με την Αλ Κάϊντα σε ανώτατα κυβερνητικά και πολιτικά κλιμάκια, απίστευτες συγκαλύψεις υποθέσεων τρομοκρατίας και ένα τεράστιο δίκτυο όχι απλά κατασκοπείας, αλλά πολιτικού επηρεασμού και χειραγώγησης της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Πως όμως κατάφερε η Τουρκία και κυρίως οι Μυστικές της Υπηρεσίες να στήσουν ένα τέτοιου μεγέθους δίκτυο με τόσο μεγάλες προεκτάσεις?

Άραγε διαθέτει η Τουρκία τόσους οικονομικούς πόρους και τέτοια μεγάλη εμπειρία

να κατασκοπεύει στην καρδιά των ΗΠΑ και να τοποθετεί πράκτορές της σε τόσο σημαντικές θέσεις?

Με την δυνητική προοπτική ότι κάποια στιγμή όλα θα αποκαλύπτονταν η Τουρκία πως δεν εξέταζε το ενδεχόμενο της πλήρους ρήξης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και πολύ σοβαρά αντίποινα εις βάρος της από την υπερδύναμη?

Ποιος «αόρατος προστάτης» και «υποκινητής» βρίσκεται πίσω από τέτοιου μεγέθους «κατασκοπευτικές διαβρώσεις» και «δράσεις» τις οποίες θα ζήλευε και η περιβόητη KGB?

Οι αποκαλύψεις της Σ. ΄Εντμοντς έφεραν στο προσκήνιο ολόκληρη την διαπλοκή μεταξύ των Τουρκικών και των Ισραηλινών «Ιδρυμάτων» και «Οργανώσεων» στις ΗΠΑ!

Μια διαπλοκή που εμπλέκει τεράστιο αριθμό κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, αλλά που ταυτόχρονα επηρεάζει τα μέγιστα την πολιτική των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία!

Φωτιάδης Γ.΄Ομηρος

Read more...

«ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ»-ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ.


Νέα στοιχεία για τις κρύπτες οπλισμού της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.-

Συνελήφθη το πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, ERGIN GELDIKYAKA, για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ενώ σε απολογία πρόκειται να κληθούν και οι απόστρατοι:

-AYTAC YALMAN-Στρατηγός πρώην Δκτής Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.

-OZDEN ORNEK-Ναύαρχος πρώην Δκτης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

-IBRAHIM FIRTINA-Πτέραρχος πρώην Δκτης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό οπλισμού στους πρόποδες του όρους Cudi στην περιοχή Nasri, της επαρχίας Silopi του νομού Sirnak.

Η έρευνα διεξάγεται με εισαγγελική εντολή, καθώς βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με κρύπτες οπλισμού και πυρομαχικών της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Την εντολή έδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας της υπόθεσης, ZEKEPIYA OZ.

΄Ερευνες διεξάγονται επίσης, και στην συνοικία VANIKOY στο Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης, σε υποθαλάσσια περιοχή.

Στις 10 Μαϊου 2009, σε υποθαλάσσια περιοχή της επαρχίας BEYKOY της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκαν οπλισμός, πυρομαχικά και άλλα υλικά.

Read more...

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ


Αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος με πτώματα Κούρδων του Ιράκ.-

Πολλές δεκάδες πτώματα, που φαίνεται ότι ανήκουν σε Κούρδους του Ιράκ, αποκαλύφθηκαν σήμερα σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στην Ντιουανίγια στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του τοπικού τμήματος του ιρακινού υπουργείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φαντέλ αλ Κασίρ.
Τα πτώματα που είναι πάρα πολλά, αποκαλύφθηκαν 75 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ντιουανίγια πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας 180 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.
"Είναι προφανές ότι έχουν σκοτωθεί πριν από το 1991", δήλωσε ο κ. αλ Κασίρ προσθέτοντας ότι λόγω των παραδοσιακών κουρδικών ρούχων που φέρουν εικάζεται ότι τα πτώματα ανήκουν σε Κούρδους.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 180 χιλιάδες Κούρδοι δολοφονήθηκαν στη διάρκεια των στρατιωτικών επιθέσεων Anfal στο Κουρδιστάν το 1987 και το 1988 όπου και δεκάδες χωριά καταστράφηκαν.
Πέντε πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν δικάστηκαν στη Βαγδάτη για την ευθύνη τους στην υπόθεση αυτή.
Τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και δύο άλλοι σε ισόβια.
Ο εντοπισμός του ομαδικού τάφου έγινε κατόπιν πληροφορίας που είχαν οι ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών για την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν.
Στον ομαδικό τάφο υπάρχουν και πτώματα γυναικών και παιδιών με τις παραδοσιακές κουρδικές ενδυμασίες τους

Read more...

Λύση του Κουρδικού στα πρότυπα του Κοσσόβου.-


Ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος DTP, Αχμέτ Τουρκ, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του, αναφορικά με τις δηλώσεις Γκιουλ για το κουρδικό πρόβλημα, είπε: «Ο Πρόεδρος Γκιουλ αποδέχθηκε το πρόβλημα και, ονοματίζοντάς το, άνοιξε ένα σημαντικό ορίζοντα». -

Παράλληλα, ο Μεχμέτ Τουρκ ανέφερε ότι αποτελεί ιστορική υποχρέωση της κυβέρνησης να εργαστεί για μια λύση στο πρόβλημα αυτό, απευθύνοντας έκκληση και στους πολιτοφύλακες να εγκαταλείψουν τα όπλα.

Ο Τουρκ, στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Στο Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος του Κοσόβου. Στο Κόσοβο τα ονόματά τους είναι τουρκικά. Μιλούν την τουρκική και επωφελούνται όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, έχουν και το δικαίωμα να μιλούν στην τουρκική γλώσσα στο Κοινοβούλιο. Εάν η Τουρκία δίνει σημασία στους Τούρκους, οι οποίοι βρίσκονται εκεί και οι οποίοι δεν ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού, θα πρέπει να δει και τα δικαιώματα των 20.000.000 συμπατριωτών της. Ό,τι ζητεί η τουρκική κυβέρνηση για την εκεί τουρκική μειονότητα και όσα αιτήματα έχουν εξασφαλιστεί, εάν αυτά εφαρμοστούν σήμερα και στη χώρα μας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σήμερα μας έχει παρουσιαστεί ένα σημαντικό υπόβαθρο για μια λύση. Αυτό πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και τη λύση μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο ένας πολιτικός φορέας. Η επίλυσή του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με μερική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά στο πλαίσιο ενός νέου Συντάγματος. Εάν χαθούν οι ευκαιρίες, θα έλθουν δύσκολες περίοδοι. Ελάτε όλοι μαζί, μπροστά στη Δημοκρατία, να εξαλείψουμε το κουρδικό πρόβλημα μέσα από έναν πολιτικό διάλογο».

Hürriyet (13/5/2009) http://geopolitics-gr.blogspot.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP