Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Στήριξη Πολωνίας στην τουρκική ένταξη


Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την ένθερμη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ κατά την διάρκεια της σημερινής επίσκεψης στη Πολωνία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τον Τουσκ σχετικά με τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την εμπειρία της Πολωνίας για να διαπραγματευθεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη από τις δέκα χώρες κυρίως της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πως η διαδικασία θα τερματιστεί σύντομα."Υπάρχουν ορισμένα διεθνή κριτήρια και όταν ικανοποιηθούν τα κριτήρια αυτά κάθε εμπόδιο θα αρθεί",ανέφερε ο Τουσκ.

Η Πολωνία είναι μέλος της ομάδας "Φίλοι της Τουρκίας"στην ΕΕ και από μακρού υποστηρίζει την προσπάθειά της Αγκυρας για ένταξη στους 27.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα είναι μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και θα ενισχυθεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ εάν ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005.

Χώρες που αντιτίθενται στην ένταξή της όπως η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη χώρα και φτωχή χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP