Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Γενεύη: καφές, τσάι και συμπάθεια αλλά χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό!


Πραγματοποιήθηκε χθες η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, στη Γενεύη, με σκοπό να καταγραφούν τα κοινά σημεία που συγκλίνουν οι δυο πλευρές αλλά και τα σημεία διαφωνίας τους. Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για νέα συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια, αποφεύγοντας να επισημάνει τις διαφορές που έχουν εκδηλωθεί.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τότε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Η δήλωση αυτή αποτελεί επανάληψη παλαιότερων ευχολογίων όσο τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν μια προσέγγιση των προβλημάτων στην Κύπρο, χωρίς ν΄αποδέχονται τη βασική αρχή ότι το όλο ζήτημα έχει σαν βάση του την παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Λευκωσία οι αντιδράσεις ήταν χαμηλές καθώς η συνάντηση δεν προσέδωσε νέα στοιχεία ή ελπίδες ότι το ζήτημα οδηγείται σε λύση καθώς οι πρώτες διαρροές από τη Γενεύη υπογραμμίζουν πως ο τούρκο-κύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, παρέμεινε στις θέσεις του για “δικαιώματα” των Τουρκοκυπρίων που ακυρώνουν βασικές πολιτικές αρχές της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Read more...

Η Τουρκία θα γιορτάσει την «επανάσταση» των "τούρκων της Δυτικής Θράκης"!!!


Η ημέρα των Τούρκων Δυτικής Θράκη θα γιορτασθεί στις 29 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους με διάφορες δραστηριότητες. Εκτός από τις γιορτές στη Δυτική Θράκη(;) μια σειρά δραστηριοτήτων θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την Άγκυρα*.
Υπεύθυνοι των εορτασμών προτάσσονται τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, μέλη της οποίας είναι οι: Αχμέτ Μέτε (πρόεδρος και ψευτομουφτής Ξάνθης), Αχμέτ Χατζηοσμάν (Αναπληρωτής), Τσετίν Μάντατζη (Αναπληρωτής), Αβραάμ Σερίφ (ψευτομουφτής Κομοτηνής). Επίσης, συνδιοργανωτές εμφανίζονται οι: Μεχμέτ Χατζηχαλήλ (Πρόεδρος της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης), Αντνάν Σελίμ (Πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής), Σαμί Τοραμάν (Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Θράκης), Χαλίτ Χαμπίπογλου και Φερούχ Οζκάν.

Τι «γιορτάζουν» όμως οι τουρκόφρονες αυτοί που διατηρούν άριστες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής; Και γιατί ο εορτασμός αυτός επιλέχθηκε να γίνει αυτή την χρονική περίοδο; Ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η τουρκική προπαγάνδα; Ποιά σχέση υπάρχει με την επιδίωξη δημιουργίας κρατιδίου "Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης";

Η «γιορτή της επανάστασης» των τουρκολάγνων καλοβολεμένων αναφέρεται στα «επεισόδια» που είχαν γίνει το 1990 στην πόλη της Κομοτηνής. Φυσικά, επεισόδια όχι μόνο δεν υπήρξαν, αλλά αντίθετα, μεγάλος αριθμός κατοίκων της Κομοτηνής (μεταξύ των οποίων και πολλοί μουσουλμάνοι) διαδήλωσαν για την αναίτια και προκλητική -για την ειρηνική συμβίωση των πολιτών- εν ψυχρώ δολοφονία. Η τοπική αστυνομία τοποθετήθηκε έγκαιρα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, όσο και στα περίχωρά της, επειδή υπήρξαν σαφέστατες πληροφορίες μετακίνησης αριθμού φανατικών τουρκολάγνων, οι οποίοι «αποφάσισαν» να μπούνε στην πόλη της Κομοτηνής και να διαμαρτυρηθούν για την σύλληψη ενός μουσουλμάνου, ο οποίος είχε επιτεθεί εν ψυχρώ μέσα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής τον Άγγελο Σολακίδη δημιουργώντας του πολύ βαρύ τραυματισμό!!!
Ο δράστης, ένας απλός γιδοβοσκός που δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική και φυσικά το τουρκικό προξενείο και τους πράκτορές του, έπασχε από ψυχολογική νόσο και επιτέθηκε αναίτια στον πρώτο που βρέθηκε μπροστά του, δηλαδή στον άτυχο Σολακίδη. Το πραγματικό γεγονός αποκρύφθηκε εντέχνως όμως από την τουρκική προπαγάνδα, η οποία εμφάνιζε τον ψυχασθενή γιδοβοσκό ως ήρωα που «δεν άντεξε άλλο»… Φυσικά, αυτό αποτέλεσε κύριο αίτιο δημιουργίας μίας έντασης στην πόλη της Κομοτηνής και όταν μετά από εβδομάδες μαθεύτηκε πως ο Σολακίδης κατέληξε, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία… Τίποτε άλλο… Αντίθετα, υπήρξε περίπτωση κατά την οποία φανατικός μουσουλμάνος είχε κινηθεί ένοπλος εναντίον μίας παρέας νεαρών, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, αλλά δεν κατάφερε να πυροβολήσει επειδή τον πρόλαβαν και τον ακινητοποίησαν άλλοι παρευρισκόμενοι…
Οι τουρκόφρονες, λοιπόν, αποφάσισαν να γιορτάσουν έναν φόνο, που ντον βάφτισαν επανάσταση, ενώ εκείνες τις ημέρες, τόσο το Indymedia Πάτρας**, όσο και o γνωστός "Ιός" (της «Ε»), παραποιούσαν τα γεγονότα και δυναμίτιζαν το λαϊκό αίσθημα, αναφερόμενοι σε πογκρόμ των χριστιανών κατοίκων της περιοχής, ευτυχώς χωρίς να καταφέρουν να υπάρξουν έκτροπα. Παρ’ όλα αυτά, τα δημοσιεύματά τους έγιναν αντικείμενο ανθελληνικής προπαγάνδας, τα αποτελέσματα της οποίας με διάφορους τρόπους (καταδίκες από την Ε.Ε.) και μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τώρα, μάλιστα, οι τουρκόφρονες έχουν προγραμματίσει διήμερες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, στις οποίες θα επισκεφθούν όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ (τηλεοράσεις και εφημερίδες) προκειμένου να προπαγανδίσουν στηριγμένοι αποκλειστικά στο ψέμα και να σχηματίσουν στρεβλή εικόνα για την διαβίωση των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους οι ίδιοι αποκαλούν «τούρκους πολίτες»!!!
Ο «εορτασμός» αυτός, συνθλίβει την πραγματική ιστορία και θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την τουρκική προπαγάνδα στην Ευρώπη εις βάρος της Ελλάδας, αλλά αναμένεται πως θα χρησιμοποιηθεί και από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην χώρα μας, στην οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να συζητήσει ελληνοτουρκικά θέματα και φυσικά –όπως ο ίδιος έχει ξεκάθαρα δηλώσει- τις συνθήκες διαβίωσης των τούρκων της Θράκης…
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κύριος Ερντογάν θα προτιμήσει να μετακινηθεί προς την Αθήνα οδικώς, προκειμένου να επισκεφθεί –έμμεσα- την Θράκη, δίνοντας έτσι μία ακόμη ευκαιρία να συσπειρωθούν οι τουρκολάγνοι στο πρόσωπό του ως «λυτρωτή»… Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν πως η πίεση που θα ασκήσει ο τούρκος πρωθυπουργός στον έλληνα ομόλογό του θα είναι πολύ ισχυρή, επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί την χρονική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία απολαμβάνει την αίσθηση της δύναμης και του «χωροφύλακα» που της έχει επιδοθεί από τον Μπάρακ Ομπάμα.
Ο εορτασμός, όμως, της «επανάστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», αυτόματα δημιουργεί μία «εικόνα» πως στην Ελληνική Θράκη υπάρχουν Τούρκοι, οι οποίοι υποφέρουν και πως προσπάθησαν να αποκτήσουν την «ελευθερία» τους ή την «ανεξαρτησία» τους. Αυτή η ψευδής εικόνα, θα είναι και η χειρότερη που επιδιώκουν να καταφέρουν να περάσουν οι τούρκοι προβοκάτορες, οι οποίοι όχι μόνο δεν σέβονται τη μνήμη των νεκρών (ο γιδοβοσκός μουσουλμάνος αυτοκτόνησε με απαγχονισμό καθώς περίμενε την εκδίκαση της έφεσής του και στέρησε από τους τούρκους πράκτορες την δυνατότητα να επενδύσουν στην δυστυχία του και να τον εμφανίσουν ως τούρκο που υπέφερε από την Ελλάδα και αγανάκτησε, ενώ γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως ο δυστυχής αυτός ταλαιπωρούνταν από επικίνδυνη ψυχασθένεια…). Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο που θα γίνουν «εορτασμοί» εντός της Θράκης, αν και αυτοί έχουν ανακοινωθεί ήδη χωρίς να έχουν αναφερθεί οι τόποι των «εορτασμών»… Δηλαδή, άλλη μία προπαγάνδα, που σκοπό έχει να πιέσει προς την κατεύθυνση δημιουργίας (έστω και μικρής) «γιορτής»…
Κωνσταντίνος

* Το πλήρες πρόγραμμα των «εορτασμών» βρίσκεται στην επόμενη ανάρτηση.

** Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται ως «αποτελέσματα επίθεσης σε καταστήματα μουσουλμάνων» αποτελούν καθαρή προπαγάνδα, αφού εάν ένας σημερινός επισκέπτης της Κομοτηνής επισκεφθεί τα σημεία φωτογράφισης θα δει πως πρόκειται για εγκαταλειμμένα καταστήματα που δεν ενοικιάζονται λόγω μη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως λόγω υψηλών τιμημάτων που θέτει η Μουφτεία της Κομοτηνής η οποία είναι και η κατά νόμο ιδιοκτήτρια των συγκεκριμένων οικημάτων.

Read more...

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την ημέρα μνήμης τους (29/1/1990)


Κορυφώνονται οι προετοιμασίες της Μειονότητας για τις εκδηλώσεις ημέρας εθνικής μνήμης, όπως αποκαλείται από την Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την παραπάνω ημέρα. Ήδη έχει ανακοινωθεί πραγματοποίηση εκδήλωσης την 29 Ιαν. και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο ΦΙΛΙΑ της Ξάνθης, ενώ προσεχώς θα σας έχουμε μεταφρασμένο και το κείμενο της ανακοίνωσης που έχει ήδη αναρτηθεί σε μειονοτικές ιστοσελιδες όπως αυτές της BIRLIK και της RODOP RUZGARI.

Θυμίζουμε τα επεισόδια του 1990

Στις 20.1.1990 η συντονιστική επιτροπή της μειονότητας κηρύσσει αποχή των μαθητών από τα σχολεία, ζητώντας τουρκικά σχολικά βιβλία, αλλά ουσιαστικά για να ασκήσει πίεση υπέρ του Σαδίκ και του ψευτομουφτή Κομοτηνής Σερίφ, που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για παλαιότερα αδικήματά τους. Στις 26.1.1990 και οι δύο καταδικάσθηκαν πρωτοδίκως σε 18μηνη φυλάκιση (στις 30.2.1990 εξαγόρασαν τις μειωμένες από το εφετείο ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι). Στις 29.1.1990, μειονοτικοί πραγματοποιούν διαδήλωση και δημιουργούν επεισόδια. Ο μουσουλμάνος Χασάν Σαλή, μάλιστα, επετέθη και σκότωσε στο νοσοκομείο Κομοτηνής τον Αγγελο Σολακίδη.

Ο φόνος εκείνος κι όλα τα προηγηθέντα γεγονότα παρόξυναν το κλίμα. Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, σημειώθηκαν έκτροπα. Η συγκέντρωση των μουσουλμάνων προκάλεσε την αντι–συγκέντρωση χριστιανών, οι οποίοι και έσπασαν βιτρίνες μουσουλμανικών μαγαζιών, χωρίς όμως, να υπάρξουν μαζικές βιαιοπραγίες εναντίον της μειονότητας. Επρόκειτο για μία τυφλή αντίδραση του χριστιανικού στοιχείου. Η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τα θλιβερά επεισόδια για να κατηγορήσει διεθνώς την Ελλάδα με την επιστολή Γιλμάζ προς όλες τις κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε τον Τούρκο πρόξενο και για αντίποινα, η Αγκυρα απέλασε τον Ελληνα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Στις εκλογές του Απριλίου 1990, στη Ροδόπη εξελέγη ο Αχμέτ Σαδίκ με 35,28% και στην Ξάνθη εξελέγη ο Φαΐκ Φαΐκογλου με 25,61%.

O πολιτικός έλεγχος της μειονότητας, μόνιμος στόχος της Aγκυρας

Από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης και ιδιαιτέρως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο πρωταρχικός στόχος της Αγκυρας στον χώρο της Θράκης είναι ο πλήρης κι αδιαμφισβήτητος πολιτικός έλεγχος της μειονότητας. Αυτή είναι και η κύρια αποστολή του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Το προξενείο απειλεί και πιέζει όσους μειονοτικούς δεν ευθυγραμμίζονται με τις εντολές. Εκμεταλλευόμενες οι τουρκικές υπηρεσίες ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία και στέλνουν εκεί τα παιδιά τους για σπουδές, ασκούν πιέσεις σ’ όσους δεν ευθυγραμμίζονται. Η τουρκική πολιτική στον χώρο της μειονότητας προσέλαβε έναν επιθετικότερο χαρακτήρα από τις αρχές του 1988. Μέχρι το 1991, οι ελληνικές αρχές εφάρμοζαν ορισμένους περιορισμούς και κάποιες διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων. Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι έγιναν πλούσιοι διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί, που χρηματίζονταν για τη διεκπεραίωση υποθέσεων. Στις 14.5.1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε την κατάργηση των μέχρι τότε περιορισμών. Η τουρκική προπαγάνδα προσπάθησε να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η Αθήνα υποχώρησε, επειδή δεν άντεξε τις πιέσεις της Αγκυρας. Η εντύπωση αυτή προσωρινά ενίσχυσε τις αλυτρωτικές τάσεις, αλλά μεσοπρόθεσμα λειτούργησε κατευναστικά στις σχέσεις των δύο σύνοικων στοιχείων της Θράκης. Η καθιέρωση του ορίου 3% για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή έθεσε τέλος και στο πείραμα των ανεξάρτητων μουσουλμανικών συνδυασμών. Από τις εκλογές του 1993, η μουσουλμανική μειονότητα εκπροσωπείται μέσω υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στους συνδυασμούς των κομμάτων.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP