Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ Ε/Τ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ


Η SABAH στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το 48ο βήμα για το Αιγαίο» δημοσιεύει ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα στην οποία γράφει πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν το βασικό θέμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού τύπου.

Στην Ελλάδα πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού παρακολουθούνται στενά και οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας . Στο μεταξύ επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον για τις συνεχιζόμενες μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών διερευνητικές συνομιλίες. Όμως οι αρμόδιοι των δύο Υπουργείων συμφώνησαν να μην δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τις συνομιλίες αυτές πριν ε\\ξασφαλιστεί συμφωνία. Εξάλλου ο φάκελος διαφωνιών στο Αιγαίο μετά την επιχείρηση στη Κύπρο το 1974, ο οποίος κατέβηκε ξανά από το ράφι έκανε πιο περίπλοκες τις διαφωνίες στο Αιγαίο και τα τελευταία 35 χρόνια διογκώθηκε.

Το πρόβλημα στο Αιγαίο το οποίο μέχρι το 1974 ήταν μια αθώα διαφωνία για τον καθορισμό των ορίων αλιείας, τώρα πλέον περιέχει θέματα όπως ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα των νήσων, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το σε ποιον ανήκουν νησίδες και βραχονησίδες καθώς επίσης σε ποιον ανήκουν τα δικαιώματα γεωτρήσεων στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισαν να βελτιώνονται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999, η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρωτοπόρος σε αυτό ήταν ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας και σημερινός π/θ Γιώργος Παπανδρέου. Όμως το γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο βασιζόμενο στη Συμφωνία του Δικαίου Θαλάσσης που υπέγραψε το 1982, επικύρωσε το 1995 το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, οδήγησε στο να εγκριθεί από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το Casus Belli.

Σύμφωνα με φόρμουλα για την οποία γίνονται εργασίες, η Ελλάδα, το δικαίωμα για τα 12 μίλια δεν θα το χρησιμοποιήσει στα ανατολικά του Αιγαίου που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια αλλά δυτικά, νότια της Κρήτης ή στο Ιόνιο πέλαγος, σε περιοχές που είναι μακριά από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την φόρμουλα αυτή η Ελλάδα θα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα για τα 12 μίλια και η Τουρκία θα έχει παραιτηθεί από να θεωρεί αυτό αιτία πολέμου. Εντός μιας τέτοιας αντιστοιχίας και ο εναέριος χώρος των 10 μιλίων, τον οποίο δέχεται η Ελλάδα ότι περνά πάνω από τα νησιά του Αιγαίου αλλά δεν το δέχεται η Τουρκία και το ΝΑΤΟ, θα εναρμονιστεί με τα χωρικά ύδατα των νησιών πράγμα θα τερματίσει τις «αερομαχίες».

Οι πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο δίνουν την εντύπωση ότι κατά πάσα πιθανότητα γίνεται προσπάθεια για την προετοιμασία της κοινής γνώμης των δύο χωρών .Ελληνες αρμόδιοι, των οποίων πήραμε τις απόψεις είπαν « Ναι, υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά επειδή οι διαφωνίες στο Αιγαίο είναι περίπλοκες και αλληλένδετες, είμαστε αποφασισμένοι να μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση πριν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες».

Την περασμένη εβδομάδα ο π/θ Παπανδρέου απαντώντας σε επερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. ότι ασκείται μυστική διπλωματία με την Τουρκία στο θέμα του Αιγαίου είπε ότι επιθυμεί συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε τομέα αλλά πρώτα θα πρέπει να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Ο Παπανδρέου απαρίθμησε ως εξής τις αιτίες σχετικά με το γιατί δεν μπορεί να γίνει συνεργασία με την Τουρκία:

1. Δεν έχει αρθεί ακόμη η απειλή της «αιτίας πολέμου»
2. Παραβιάζονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα από τα πολεμικά αεροσκάφη
3. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την Συμφωνία Δικαίου Θαλάσσης.
4. Δεν οριοθετήθηκε ακόμα η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί η άποψη ότι με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών θα επιλυθούν αυτομάτως οι διαφωνίες στο Αιγαίο. Ομως η τουρκική πλευρά αυτό δεν το δέχεται επειδή δεν έχει υπογράψει την Συμφωνία της Γενεύης του 1952 που αναγνωρίζει την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νησιών. Με τον καθορισμό με οποιονδήποτε τρόπο της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμβάλλονται και ίσως θα προκύψει η δυνατότητα συνεργασίας για έρευνα πετρελαίου και γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ δήλωση στην οποία προέβη ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας προχθές στις Βρυξέλλες προκάλεσε απορία σε ορισμένους κύκλους . Ο κ Δρούτσας είπε ότι η Τουρκία δεν ανοίγει τους λιμένες και αερολιμένες της στα υπό «Ε/κ σημαία» πλοία και αεροπλάνα και ότι για αυτόν τον λόγο μπλοκάρονται σχεδόν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι τον προσεχή Ιούνιο θα παγώσουν τελείως οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Δρουτσας πρότεινε Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για την παρεμπόδιση του παγώματος αυτού. Εξάλλου και ο κ Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι υπέρ μιας νέας Συνάντησης Κορυφής μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ


Η διπλωματικός συντάκτης της SABAH Duygu Gunenc στις εσωτερικές σελίδες και με τον κοινό τίτλο με την ανταπόκριση του κ Μπερμπεράκη (βλ σχετ ΑΠ 3357/ 6/12/2010) «Το 48ο βήμα για το Αιγαίο» αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι η μία χώρα δεν κάνει χωρίς την άλλη και ενώ έχουν πολλά κοινά δεν λείπουν μεταξύ τους και οι προστριβές. Το βασικό γεύμα είναι η τσιπούρα που έγινε αιτία και των προστριβών μεταξύ ελλήνων και τούρκων ψαράδων. Στην συνέχεια γράφει ότι στην αύξηση των προβλημάτων συνέβαλαν και οι συγγενείς των δύο πλευρών. Από την μια πλευρά οι Ρωμιοί της Κων/λης και το Πατριαρχείο και από την άλλη η Δυτική Θράκη και οι μουφτήδες.

Η αρθρογράφος συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι πρώτοι άνεμοι ελπίδας άρχισαν να πνέουν στις 8 Μαΐου 1959 όταν ο τότε π/θ της Ελλάδας Κων/ος Καραμανλής και ο ΥΠΕΞ Αβέρωφ ήρθαν στην Αγκυρα ως προσκεκλημένοι του τότε Τούρκου π/θ Μεντερές. Τότε δεν υπήρχε ακόμα το Κυπριακό και έπνεε εαρινός άνεμος μεταξύ Μεντερές και Καραμανλή. Το βασικό πρόβλημά τους ήταν η φιλονικία των αλιέων. Οι δύο ηγέτες χώρισαν με την προοπτική να συναντηθούν. Την ατμόσφαιρα αυτή την χάλασε η αντίληψη που τελικά οδήγησε τον Μεντερές στην κρεμάλα. Τελικά η Αγκυρα μετά την παρέλευση 50 ετών κατόρθωσε να φιλοξενήσει Ελληνα π/θ .

Τα προβλήματα στο Αιγαίο έγιναν πιο περίπλοκα. Ενώ η Ελλάδα έλεγε ότι υπάρχει μόνο το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία απαριθμούσε τα θέματα του εναερίου χώρου, χωρικών υδάτων, εξοπλισμού των νησιών. FIR, και αμφισβητούμενων περιοχών. Ακολούθησαν άλλα πολλά γεγονότα όπως η «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο μετά την ανατροπή του Μακαρίου από τον Σαμψών. Στο δε Αιγαίο δεν έλειψε η μυρωδιά της πυρίτιδας. Η ιστορία των Ιμίων, τα προβλήματα με την ASALA, το ΡΚΚ, το θέμα των 12 μιλίων το 1995, το casus belli κ.α.

Όταν ο τούρκος π/θ Μεσούτ Γιλμάζ έκανε το βήμα για το χρονοδιάγραμμα της ειρήνης, το φλερτ για την φιλία δεν άρχισε αμέσως , όμως η Τουρκία βρήκε δίπλα της την Ελλάδα όταν κλονίστηκε με τους σεισμούς το 1999 και μαζί με τον πόνο άρχισαν να ανακαλύπτονται πάλι οι γεύσεις του Αιγαίου. Στην Ελλάδα ΥΠΕΞ ήταν ο σημερινός π/θ Παπανδρέου και στην Τουρκία ο Ισμαήλ Τζέμ. Αρχισαν στην συνέχεια τα αλλεπάλληλα ταξίδια και ακολούθησαν οι διερευνητικές συνομιλίες των οποίων η 48η συνάντηση γίνεται σήμερα . Με την ανάληψη της εξουσία από τον Παπανδρέου επιταχύνθηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Χρειαζόταν πλέον πολιτική βούληση για να γίνουν βήματα. Ο σημερινός τούρκος ΥΠΕ΅Ξ Νταβούτογλου μαζί με τον Ελληνα ομόλογο του υποσχέθηκαν να πράξουν αυτά τα βήματα αλλά αυτά ακόμα δεν έγιναν. Οι πλευρές πραγματοποίησαν 47 συνομιλίες και συζήτησαν διάφορες φόρμουλες αναφορικά με το Αιγαίο. Στις συνομιλίες αυτές δεν άρχισε ακόμα η περίοδος του πάρε-δώσε . Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών δεν άρχισαν τις διαπραγματεύσεις. Την θύελλα που είχε επικρατήσει στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν την άκουσε και δεν την έμαθε κανείς διότι οι συνομιλίες αυτές ήταν μυστικές. Είχε αποφασιστεί να είναι μυστικές.

Όταν δημιουργήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας το βήμα αυτό ήταν σαν όνειρο. Ακολούθησε η απόφαση της Τουρκίας στον νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας να σταματήσει τον χαρακτηρισμό «απειλή» για τους στενούς γείτονες, όμως οι προτεραιότητες για την Ελλάδα είχαν αλλάξει, ο μεγαλύτερος φόβος πλέον για την Ελλάδα δεν ήταν η Τουρκία αλλά το πρόβλημα με την οικονομία. Σήμερα τα προβλήματα αναφορικά με το Αιγαίο προχωρούν παράλληλα με το χρονοδιάγραμμα της Κύπρου. Στην περίπτωση που επέλθει συνεννόηση στην Κύπρο αυτό θα έχει θετική απήχηση στο Αιγαίο. Από την άλλη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επικρατεί στασιμότητα και αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση την επιθυμητή ειρήνη στο Αιγαίο . Έχουν δοθεί προ πολλού οι ημερομηνίες για το επόμενο ραντεβού. Ο Ελληνας π/θ θα έρθει τον Ιανουάριο στην Τουρκία.

Read more...

Η Θράκη ως μη ευσταθής ισορροπία


* Γράφει Ν. Λυγερός

Όταν οι Έλληνες και οι K ύπριοι ειδικοί αναλύουν και συγκρίνουν τις θέσεις της Θράκης και της Κύπρου, θεωρούν ότι η πρώτη είναι αντικειμενικά θετικότερη. Αν και αυτή η προτίμηση φαίνεται λογική και συμπίπτει με την κοινή γνώμη, θεωρούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη διότι δίνει το αίσθημα της ασφάλειας. Η εισβολή, η κατοχή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοι είναι όντως στοιχεία που δεν μπορούμε να διαγράψουμε εξαιτίας μιας ανορθόδοξης στρατηγικής προσέγγισης. Παρ'όλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι η συμβίωση επιχειρημάτων είναι βιώσιμη.

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι αποτελεί μια ευσταθή ισορροπία. Διότι ακόμα και αν υπάρχει κατοχικό καθεστώς το οποίο είναι παράνομο, η ιστορία δείχνει με τα χρόνια που περνούν ότι δύσκολα αλλάζεις μια κατάσταση που προήλθε από στρατιωτική αναμέτρηση. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, βέβαια, ανατρέπει αυτήν τη σταθερότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη διάρκεια της προσπάθειας. Πάντως, όλο το θέμα είναι καθαρό και φανερό με την έννοια ότι τα συστατικά τα γνωρίζουμε. Το παιχνίδι είναι ανοιχτό όπως το σκάκι.

Το πρόβλημα της Θράκης είναι ότι αποτελεί μια μη ευσταθή ισορροπία. Διότι ακόμα και αν δεν υπάρχει ένα επίσημο κατοχικό καθεστώς και στρατιωτική αναμέτρηση, η κατάσταση είναι αντικειμενικά επικίνδυνη. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι όντως ένα θετικό στοιχείο που θα είχε απαγορεύσει την ύπαρξη της εισβολής στην Κύπρο, όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε το συνοριακό στοιχείο.

Η ιστορία μάς έμαθε πολλά με την Ανατολική Θράκη, όμως πολλοί δεν βλέπουν τον συσχετισμό με τη Δυτική Θράκη. Αν όμως κάποιος εξετάσει την ουτοπική περίπτωση μιας Κύπρου που θα είχε κοινά σύνορα με τον εισβολέα της, μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά.
Στη Θράκη το παιχνίδι είναι κλειστό, όπως είναι το πόκερ. Η νοημοσύνη χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι όμως επαρκής.

Η γεωπολιτική είναι πολυπλοκότερη και είναι δύσκολο να πείσουμε παράγοντες για την κρισιμότητα της κατάστασης. Διότι είναι σπάνιοι οι άνθρωποι με μνήμη που χειρίζονται τον αιώνα ως βάση, και μόνο εκείνοι βλέπουν την εξέλιξη της διαχρονικής στρατηγικής.

Read more...

Επιβάλλουν αναγνώριση όλων των μειονοτικών ενώσεων


Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, ύστερα από απόφαση που έλαβε, η -υπό τουρκική προεδρία- Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Παρασκευή στο Στρασβούργο.

Η επιτροπή που, εκτός των άλλων, έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κατηγορηματικό τρόπο συνιστά στην Ελλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφός της.

Η απόφαση πάρθηκε και θα ανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, ύστερα από την εξέταση της συμπεριφοράς της χώρας μας στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις υποθέσεις: Μπεκίρ Ούστα κατά της Ελλάδας και Τουρκική Ενωση Ξάνθης κατά της Ελλάδας.

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις a priori, σχετικές, αποφάσεις της επιτροπής βρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της οποίας διαβεβαίωσε το Σώμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη «τουρκικός» και άλλες όχι.
Ν. ΡΟΥΣΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Τουρκίας-Ισραήλ


Μπορεί ο Α. Γκιουλ να δηλώνει δημοσίως ότι "Το Ισραήλ έχασε οριστικά την φιλία της Τουρκίας, αλλά στο παρασκήνιο, σήμερα είχαμε συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Τουρκία και το Ισραήλ σήμερα στη Γενεύη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Πάντως ενωρίτερα σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωνε ότι "οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ δεν θα βελτιωθούν μέχρι αυτό να «καθαρίσει» τη Μεσόγειο από το αίμα των 9 Τούρκων ακτιβιστών".

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με έναν ισραηλινό αξιωματούχο για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας υπεύθυνος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση σήμερα στη Γενεύη", δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος αξιωματούχος είναι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένταμιν Νετανιάχου έχει στείλει στη Γενεύη τον ισραηλινό εκπρόσωπο της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για αυτό το συμβάν, τον Γιόζεφ Σιεσανόβερ.

Μέχρι στιγμής η ισραηλινή πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αυτή τη συνάντηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του απαιτεί αποζημιώσεις και τη συγγνώμη του Ισραήλ έπειτα από τη φονική επιδρομή της 31ης Μαΐου.

"Κάποια ημέρα θα γυρίσουμε σελίδα (...) Όμως πρώτα πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους του Ισραήλ για ανάκτηση των φιλικών σχέσεων η Τουρκία δεν θα την αγνοήσει.

"Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί, ότι θα αποκηρύξουμε το νόμο και τη δικαιοσύνη, όσο το αίμα που έτρεξε στη Μεσόγειο δεν έχει καθαριστεί", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βοήθεια που απέστειλε η χώρα του στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν "ένα ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οκτώ παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου σήμερα από την τουρκική Αεροπορία


Τρεις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από 18 αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 8 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Από τα 18 αεροσκάφη τα 8 έφεραν οπλισμό και η όλη δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Εμπλοκές δεν υπήρξαν καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη –και κατά πάγια τακτική- αγνόησαν επιδεικτικά τα ελληνικά μαχητικά που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τέσσερεις κινητήρες ΜΤ 883 θα παραδώσει η MTU στην Otokar το 2012-2014 για το Altay


Προχωρά κανονικά το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου άρματος μάχης Altay του τουρκικού Στρατού με την ανάθεση στην γερμανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων παραγγελίας για 4 κινητήρες MTU ΜΤ 883 1100Kw. Οι κινητήρες θα πρέπει να παραδοθούν από την εταιρεία στην τουρκική εταιρεία Otokar μεταξύ 2012 και 2014.

Με τον νέο κινητήρα το τουρκικό άρμα μάχης θα διαθέτει περισσότερο χώρο στο σασί του καθότι ο κινητήρας MTU 883 είναι μικρότερος σε μήκος κατά 1 μέτρο από τον γνωστό MTU MB 873. Το προωστικό σκεύος Euro-Powerpack όπως είναι γνωστό έχει επιλεγεί για τα άρματα μάχης Leclerc tropicalisée και το κορεατικό K2 Black Panther

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Γλέντι της νεολαίας του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ


Ο Σύλλογος Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ γιόρτασε το Γλέντι Νεολαίας στις 27 Νοεμβρίου μαζί με τους πολύ αξιότιμους καλεσμένους μας από την Δυτική Θράκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κύριο Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κύριο Τσετίν Μάντατζη, προέδρους συλλόγων Τούρκων Δυτικής Θράκης από τη Γερμανία, πολλούς Δυτικοθρακιώτες και με τον DJ Σενόλ.

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Φρανκφούρτη κύριος Ιλχάν Σαγιγκιλί το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των βουλευτών μας από την Δυτική Θράκη και των προέδρων των συλλόγων Τούρκων Δυτικής Θράκης στη Γερμανία. Στο δείπνο μετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κύριος Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κύριος Τσετίν Μάντατζη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ Χουσεΐν Σάαρ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίτεν Μεσούτ Χουσεΐν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρούμελης (Βαλκανίων) του Κέλστερμπαχ-Φρανκφούρτης Χουσεΐν Ανταλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Χουριέτ Τουργκάι Ρασίτ, και νέοι από τον τομέα νεολαίας του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ.

Στις 27 Νοεμβρίου 2010, οι βουλευτές μας και οι πρόεδροι των Συλλόγων Τούρκων Δυτικής Θράκης επισκέφτηκαν στη Φρανκφούρτη τον συμπολίτη μας και διευθυντή της Χουριέτ Τουργκάι Ρασίτ και είδαν τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας Χουριέτ. Αργότερα οι βουλευτές μας επισκέφτηκαν τους συμπολίτες μας που αποτελούνε την διοίκηση στο τζαμί του Κέλστερμπαχ, ενώ το βράδυ στο χώρο του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ, έγιναν δεκτοί από πολλούς Δυτικοθρακιώτες που είχαν έρθει από το Κέλστερμπαχ και από άλλες περιοχές της Δυτικής Θράκης. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς στον σύλλογο, οι βουλευτές πέρασαν από το γλέντι των νέων, έκαναν μια σύντομη ομιλία και επέστρεψαν ξανά στον σύλλογο. Στον σύλλογο συνομίλησαν με τους συμπολίτες μας μέχρι αργά. Στην βραδιά μετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίτεν Μεσούτ Χουσεΐν, η πρόεδρος του Μορφωτικού και Αθλητικού Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Ντούισμπουργκ Μπιλγκίν Ιλιαζίογλου,ο αναπληρωτής πρόεδρος Ραίφ Μποζατζί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης του Σβάινφουρτ Ερόλ Σαλί και Γκαλίπ Χουσείν και πολλοί Δυτικοθρακιώτες.

3-12-2010, ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί

Read more...

Εντείνεται διεθνώς η τουρκική προπαγάνδα κατά της Θράκης


Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (2-12-2010) τι λένε οι τουρκόφρονες της Θράκης για το νέο γραφείο της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» στις Βρυξέλλες και για τις καινούργιες προοπτικές που δημιουργεί…“Στις 1 Δεκεμβρίου 2010 άνοιξε στις Βρυξέλλες το γραφείο εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF). Έτσι πλέον η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα έχει τη δυνατότητα να ακούγεται ανεμπόδιστα η φωνή της στις Βρυξέλλες. Υπ΄αυτήν την έννοια η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί την αρχή μιας νέας περιόδου για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Το Δ.Σ. της ABTTF είχε αποφασίσει στις 19 Ιουνίου να ανοίξει στις Βρυξέλλες ένα γραφείο εκπροσώπησης, με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα που δίνει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στις 10 Ιουλίου το θέμα είχε τεθεί στο Συμβούλιο Εκπροσώπων. Μετά τις συζητήσεις που έγιναν το Συμβούλιο των Εκπροσώπων είχε ανακοινώσει την στήριξη του στο σχέδιο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού λόμπι που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε επίπεδο Ε.Ε. και στην κοινή γνώμη της Ευρώπης. Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Εκπροσώπων, το Δ.Σ της ABTTF έδωσε αγγελία για τον διοικητικό που θα ασκούσε καθήκοντα εκπροσώπου και άρχισε να αναζητεί γραφείο κατάλληλο. Μετά την ολοκλήρωση των ετοιμασιών, στις 1 Δεκεμβρίου το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες τέθηκε σε λειτουργία.
Το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF βρίσκεται μόνο 400 μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπ΄αυτήν την έννοια η ABTTF με την πιστοποίηση που έχει πάρει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την χρονική περίοδο Μάιου 2010-Μαίου 2011, έχει υπογράψει ακόμα μια επιτυχία στον τομέα του λόμπι. Με την εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ABTTF θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις εργασίες του, καθώς και των επιτροπών που υπάγονται σε αυτό. Με το γραφείο να βρίσκεται στα 400 μέτρα μόνο απόσταση κέρδισε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έτσι η ABTTF θα έχει την δυνατότητα άνετα να συναντάται με ευρωβουλευτές και αρμόδιους του Ευρωκοινοβουλίου και να παρέχει λεπτομερείς ενημερώσεις στο επίπεδο δραστηριοτήτων λόμπι.
Αυτός ο οποίος θα εργαστεί στην εκπροσώπηση της ABTTF στις Βρυξέλλες είναι ο πολύ γνωστός στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου και των Βρυξελλών Τζαν Ιζμπούλ… Από το 2001 και εντεύθεν έχει εργαστεί ως ανταποκριτής του TRT και αργότερα του Habertürk στις Βρυξέλλες, και πλέον θα εργαστεί ως διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες.
Χαμπίμπογλου: Μια νέα εποχή άρχισε για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπιμπογλου δήλωσε: «Μια νέα σελίδα άνοιξε για την ιστορία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στις 1 Δεκεμβρίου 2010. 22 χρόνια μετά την ίδρυση της ABTTF, τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα μεταφερθούνε μέσω του γραφείου εκπροσώπησης, πάλι από την ABTTF, στις Βρυξέλλες. Έτσι η φωνή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα αρχίσει να ακούγεται απευθείας στις Βρυξέλλες. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια να ανακοινώνω αυτήν την είδηση σε όλη την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Από τώρα και πέρα θα είμαστε πιο ισχυροί, και η φωνή μας θα ακούγεται πιο δυνατά».

proxeneio-stop

Read more...

Φάκελος Καστελόριζο: (Μέρος 1ο) Δόγματα και δεδομένα


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Όπως λέγεται και γράφεται, η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα η τριγωνική σχέση που προκύπτει ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα συνιστούν το «νέο ενεργειακό Ελντοράντο». Για χρόνια υπήρχαν αναφορές στην ύπαρξη κυρίως κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαπίστωση της ύπαρξης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και συγκεκριμένα στα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, οι προχωρημένες συζητήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, κυρίως οι πολύ πρόσφατη προαναγγελία από την πλευρά υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κου Γιάννη Μανιάτη για την υποβολή νομοσχεδίου αναφορικά με την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και με την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο (και πιθανότατα στο Ιόνιο), δημιουργούν νέα δεδομένα στον τομέα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στον αντίποδα η αντίληψη της τουρκικής διπλωματίας για το επιθυμητό status quo στο Αιγαίο αποτυπώνεται στην αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2001 «Στρατηγικό βάθος – Η διεθνής θέση της Τουρκίας» και συγκεκριμένα στη σελίδα 171 αναφέρει μεταξύ άλλων «Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». Το πόνημα του Αχμέτ Νταβούτογλο κυκλοφόρησε λίγο πριν την άνοδο στην εξουσία του μετριοπαθούς ισλαμικού AKP. Ο «Κίσινγκερ» της τουρκικής διπλωματίας, όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Μάρκ Πάρις, είχε εκδώσει ήδη το μανιφέστο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στην αναφορά του περί «προέκτασης της γεωλογικής δομής» υπήρξε σαφέστατα επηρεασμένος από τον τρόπο με τον οποίο είχε εκφραστεί το 1973 και πολύ λίγο πριν από την εισβολή στην Κύπρο ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, ο οποίος δήλωνε ότι τα νησιά τα οποία βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελούν προέκταση της Τουρκίας.
Σήμερα η συζήτηση περί συνδιαχείρισης ή ακόμη και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο δεν πραγματοποιείται τυχαία. Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς υπήρξε σαφής στις Βρυξέλλες: «να φτιάξουµε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών». Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε τις προηγούμενες ημέρες δηλώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Με βάση την προαναγγελία για την έναρξη ερευνών στο Αιγαίο καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η απουσία ενεργειακής πολιτικής στον τομέα, τουλάχιστον, της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που πιθανότατα εντοπίζονται στο Αιγαίο.
Η άσκηση ενεργειακής πολιτικής με βάση το εθνικό συμφέρον είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει εμπόδια εξαιτίας της εκδήλωσης των τουρκικών διεκδικήσεων, σήμερα μάλιστα που η τουρκική εξωτερικής πολιτική τείνει να αυτονομηθεί περισσότερο από την επιρροή της Δύσης και που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το νέο – οθωμανικό πολιτικό πρόγραμμα της Άγκυρας, το οποίο εποφθαλμιά ως σφαίρα επιρροής, όπως προκύπτει και από απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, τις κτήσεις της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο «ενεργειακό Ελντοράντο» της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν οπωσδήποτε κράτη στα οποία η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει την επιρροής της, όπως για παράδειγμα ο Λίβανος, η Αίγυπτος, ακόμη και η Λιβύη. Ο καθοριστικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη ενεργειακής πολιτικής είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για την Κύπρο, είτε για την Τουρκία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο είναι ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Το χωροταξικό πεδίο - κλειδί, το οποίο λειτουργεί προσδιοριστικά για την ανάπτυξη της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας είναι οπωσδήποτε η περιοχή του Καστελόριζου, μια περιοχή την οποία συχνά – πυκνά, η επιθετική στρατηγική των τουρκικών διεκδικήσεων φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

newscode

Read more...

Όργιο μυστικής διπλωματίας στο Αιγαίο


Υπάρχει μυστική διπλωματία; Ναι. Αυτό συνάγεται από τον έντονο εκνευρισμό που επιδεικνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς πλέον οι εφημερίδες συνθέτουν κομμάτι-κομμάτι το «ενεργειακό» πάζλ στο Αιγαίο.
Όπως επίσης αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, η κατάληξη θα είναι, σύμφωνα με τα όσα «μαγειρεύει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συνεκμετάλλευση.
Στο όνομα της «ειρήνης», που με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υπογράψουν οι διεθνιστές και «κοσμοπολίτες» θιασώτες του ραγιαδισμού που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ζαλοκώστα.

Κινούμαστε, αλλά για λογαριασμό ποιανού;

Μάθαμε λοιπόν ότι στη Βουλή, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τις διαδικασίες παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και (συν)εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Κι όλα αυτά λίγο μετά τις ανακοινώσεις που κατέγραφαν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, αλλά και την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανάλογων με αυτό του Πρίνου, σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Ο λόγος για πετρέλαια, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αλλά και να προκαλέσει μια «έκρηξη» στην ανάπτυξή της.
Το καλό είναι ότι υπάρχουν κοιτάσματα και σε περιοχές όπου η Άγκυρα δεν μπορεί να εγείρει απαιτήσεις (αν και με αυτούς που μας κυβερνούν, ποτέ δεν ξέρεις…), όπως είναι η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.
Το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, ο Πατραϊκός Κόλπος, ο Μεσσηνιακός Κόλπος, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Δυτική Θράκη, είναι περιοχές όπου τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών, ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

Η Αθήνα «φοβάται» την Άγκυρα

Φυσικά, το στοίχημα» είναι πολύ μεγαλύτερο στη γνωστή ως «λεκάνη του Ηροδότου» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου (οι ειδικοί μιλάνε για 15 τρις κυβικά μέτρα), που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου για πολλές δεκαετίες.
Οι Κύπριοι έχουν ήδη κινητοποιηθεί, καθώς έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα και κινούνται στην κατεύθυνση του ορισμού της ΑΟΖ. Δεδομένου ότι εκεί τα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν και η κατάσταση είναι παραπάνω από ασαφής (αφήνοντας πολύ ζωτικό χώρο για «πρωτοβουλίες» διαφόρων τύπων), μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Τούρκων και των Ισραηλινών, με την Ελλάδα να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και την ηγεσία της να μην κινείται, για να μην «εκνευρίσει» την Άγκυρα.

Μαξίμου της συμφοράς…

Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης γεωπολιτική αναδιάταξη και όπου ο ενεργειακός χάρτης θα κρίνει πάρα πολλά και κυρίως την ισχύ των κρατών, η Αθήνα είτε αδρανεί, είτε κινείται σε μια ανεξήγητα «συγκαταβατική», έναντι της Άγκυρας, βάση. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, είναι το εξής: υπάρχει παρασκηνιακή απόφαση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;
Όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια λογική συνεκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, εξ ου και η «πρεμούρα» της να επισπεύσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τότε, στο πλαίσιο του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου», πολλά θα μπορούν να δικαιολογηθούν…

Read more...

Α.Γκιούλ: “Το Ισραήλ έχασε οριστικά την φιλία της Τουρκίας”


Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ προέβη σήμερα η Τουρκία μέσω του προέδρου της Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γκιουλ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» κατέστησε σαφές ότι “Το Ισραήλ έχασε την τουρκική φιλία και τόνισε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική “Ευτυχώς άλλαξε προσανατολισμό προς τον σωστό άξονα» εννοώντας το Ιράν.

Μετά την αλλαγή του συντάγματος της Τουρκίας, συνέχισε ο Γκιουλ, η χώρα εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση και την Ιστορία της για να εφαρμόσει μια πολιτική με τους γείτονες που βελτιώνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, αντί προωθεί τον ανταγωνισμό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Πεδίο βολής θέλουν το Αιγαίο οι Τούρκοι


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Ενώ οι φρεγάτες τους κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα νησιά μας, αξιώνουν την παραχώρηση μεγάλων, δεσμευμένων «από το Ελληνικό Ναυτικό, περιοχών για την πραγματοποίηση των δικών τους ασκήσεων.
Πέντε ολοκληρες μερες, από us 22 μέχρι τις 26 Νοεμ­βρίου, έμεινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην Τουρκία.
Ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα προσκεκλημένος του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναυάρχου Ουγούρ Γιγϊτ, ωστόσο η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού προκάλεσε εντύπωση, αφού τόσες μέρες απουσίας στο εξωτερικό δικαιολογούνται μόνο όταν πρόκειται για υπερατλαντικές επισκέψεις.



Την ώρα που ο αρχηγός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έφτανε στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης και ο ναύαρχος Γιγίτ θα συζητήσουν για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και θα εξετάσουν το ζήτημα του προσδιορισμού ins υφαλοκρηπίδας.
Η εκδοχή αυτή ενισχύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος.
Στις συνομιλίες του αντιναυάρχου Ελευσινιώτη η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν έθεσε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Ο ναύαρχος Γιγίτ, όμως, προσπάθησε με έναν ελιγμό να αποσπάσει τη δέσμευση του Έλληνα αρχηγού ότι η Αθήνα θα εκτρέπει και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν, για τις ασκήσεις, θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, που όμως βρίσκονται μέσα σε ελληνικά πεδία βολής.
Η αφορμή δόθηκε όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης ρώτησε τον Τούρκο αρχηγό για ποιο λόγο οι τουρκικές φρεγάτες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και φτάνουν να πλέουν 3-4 μίλια από τις ακτές της Αττικής. Κατά πληροφορίες, ο ναύαρχος Γιγίτ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι τα τουρκικά πλοία κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα ελληνικά νησιά παρακάμπτοντας τη λογική της αβλαβούς διέλευσης, ο αρχηγός των τουρκικών ναυτιών δυνάμεων διαμαρτυρήθηκε εμμέσως για το ότι -όπως ισχυρίστηκε- οι ελληνικές δυνάμεις μονοπωλούν τα πεδία βολής στην Άνδρο και την Κρήτη.
Στις συγκεκριμένες περιοχές, που είναι ενεργοποιημένες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών γυμνασίων, τον πρώτο λόγο έχουν οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.
Δικαίωμα
Για την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, όπως φάνηκε, η λογική αυτή δεν είναι αποδεκτή, αφού προφανώς θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ασκούνται στα συγκεκριμένα πεδία βολής. Ιδίως όμως στο πεδίο βολής Κρήτης γυμνάσια μπορούν να κάνουν -εκτός από την Ελλάδα το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ είναι πραγματικά περίεργο τι είδους ασκήσεις θέλει να κάνει η Τουρκία ανοικτά των Χανίων!
Επιπλέον, σε πολλές τουρκικές ασκήσεις οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν στις τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τμήματα στο πεδίο βολής Άνδρου, οπότε ο υπαινιγμός του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς χρήσης σε δύο από τα σημαντικότερα πεδία βολής του Αιγαίου λαμβάνει Ξεχωριστή σημασία και χρήζει λεπτομερούς αξιολόγησης.

Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΦΩΣ ΣΤΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ – Πύραυλοι εξ αποκαλύψεως


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ fakatselis@enet.gr
Η μεγάλη περικοπή στο τουρκικό πυραυλικό πρόγραμμα έχει θορυβήσει τους επίδοξους προμηθευτές της Αγκυρας και συγκεκριμένα τους Αμερικανούς με τους Patriot (συστοιχία τους βλέπουμε εδώ), τους Ρώσους με τους S-400, τους Κινέζους με τους FD-2000 και το γαλλοϊταλικό κονσόρτσιουμ με τους SAMP-Τ.
Η εγκατάσταση της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας σε τουρκικό έδαφος οδηγεί σε αναβολή ή συρρίκνωση το πυραυλικό πρόγραμμα της ίδιας της Αγκυρας.
Αναδύθηκε στην επικαιρότητα σαν «φάλτσο» στην προσεκτική ενορχήστρωση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία.

Είναι το τουρκικό πρόγραμμα πυραυλικού συστήματος μεγάλης ακτίνας δράσης, που κρατήθηκε στο περιθώριο της ειδησεογραφίας για χρόνια, αλλά εμφανίστηκε τώρα ξαφνικά στις μέσα σελίδες των τουρκικών εφημερίδων εξαιτίας της απρόσεχτης εμπλοκής του με τα αντίστοιχα ΝΑΤΟϊκά σχέδια.
Την περασμένη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα αποφάσισε την ανάπτυξη συμμαχικής αντιπυραυλικής ομπρέλας, με την Τουρκία να είναι η πιθανότερη χώρα που θα την υποδεχτεί.
Ομως, αυτή η στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω ΝΑΤΟ προκάλεσε παρενέργειες σε ένα άλλο, εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- εθνικό πρόγραμμα στρατηγικής αναβάθμισης, που δρομολογεί την κατασκευή τουλάχιστον δύο βάσεων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.


Τα δύο προγράμματα -εθνικό και ΝΑΤΟϊκό- επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβληματισμό στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Προβληματισμό που κινείται σε δύο άξονες: ή για αναβολή του εθνικού προγράμματος ή συρρίκνωσή του.
«Αν οι πύραυλοι εγκατασταθούν στο έδαφός μας ως μέρος του προγράμματος του ΝΑΤΟ, τότε το δικό μας πρόγραμμα ή θα αναβληθεί ή ο αριθμός των πυραύλων που θα αγοράσουμε θα μειωθεί», φέρεται να δηλώνει στρατιωτική πηγή. Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ αποσαφηνίζει τον προβληματισμό δηλώνοντας «διαθέτουμε πυραύλους μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
Αν το ΝΑΤΟϊκό πυραυλικό σύστημα καλύψει σημαντικό μέρος του εδάφους μας, τότε μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το δικό μας σύστημα».
Την οριστική απόφαση για το πώς θα εκμεταλλευτεί τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα η τουρκική πλευρά, θα την πάρει η Επιτροπή Υλοποίησης Αμυντικής Βιομηχανίας, στην οποία μετέχει ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ και ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει θορυβήσει τις πολυεθνικές των εξοπλισμών, που συνωστίζονται στην Τουρκία προσπαθώντας να πουλήσουν τους πυραύλους τους.
Πρόκειται για συναγωνισμό αμερικανικών, ρωσικών, κινεζικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, που επιδίδονται σε ένα «διαρκές λόμπι» στους πολιτικούς διαδρόμους της Αγκυρας, αλλά τώρα βλέπουν τις ελπίδες τους να περιορίζονται λόγω της αιφνίδιας εμφάνισης του ΝΑΤΟϊκού παράγοντα.
Πράγματι, η Τουρκία είχε σχεδιάσει αρχικά την ανάπτυξη δώδεκα πυραυλικών βάσεων, συνολικού κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μετά περιορίστηκαν σε τέσσερις, «ανάλογα με το επίπεδο της υφιστάμενης απειλής», και τώρα μειώνονται σε δύο.
Ετσι ο ανταγωνισμός οξύνεται: Οι ΗΠΑ προτείνουν τους Patriot PAC-3 της διαβόητης Loc-kheed Martin, οι Ρώσοι σπρώχνουν τους δικούς τους S-400 της Almaz (κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων ανά συστοιχία), οι Κινέζοι τους FD-2000 που δεν είναι παρά αντίγραφα των ρωσικών S-300 PMU1 αλλά σε χαμηλότερη τιμή, και, τέλος, το γάλλο-ιταλικό κονσόρτσιουμ Eurosam που κατασκευάζει τους SAMP-Τ με χαμηλή ακτίνα δράσης (μόλις 120 χιλιόμετρα έναντι των 400 χιλιομέτρων των S-400) αλλά με τα «καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα». Πρόκειται για μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επαναφορά του τουρκικού πυραυλικού προγράμματος στην επικαιρότητα γίνεται σε μια εποχή οξυμένης φιλειρηνικής ρητορικής από τη μεριά της ισλαμικής κυβέρνησης, που αποδεικνύεται προπέτασμα για τη συγκάλυψη ενός εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ, που με τουρκική ή ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα ανατρέπει τις λεπτές στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή του Αιγαίου και της Μ. Ανατολής.

Read more...

Wikileaks:Στον “αέρα” τα ευαίσθητα στρατηγικά σημεία της Τουρκίας.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το Wikileaks αποκαλύπτει τα ευαίσθητα στρατηγικά σημεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το 2009 οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν ποια είναι τα στρατηγικά σημεία της κάθε χώρας.
Ο στόχος αυτής της αναφοράς ήταν η λήψη μέτρων κατά των τρομοκρατών που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν κάποιο χτύπημα το οποίο θα είχε επίπτωση και την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα «ευαίσθητα» σημεία της Τουρκίας είναι, ο Βόσπορος , ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τζέιχαν και κάποια εργοστάσια μετάλλων που βρίσκονται στην Τουρκία.
Η αναφορά για τα συγκεκριμένα σημεία έχει γίνει από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την τουρκική κυβέρνηση.
πηγη

Read more...

Η Τουρκία ψάχνει για ουράνιο!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, στην περιοχή Άκουγιου της Νότιας Τουρκίας. Η Άγκυρα δείχνει της προθέσεις της πως θέλει να είναι ανεξάρτητη και στην πρώτη ύλη , που είναι το ουράνιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας έχει δώσει εντολή στις aρμόδιες Διευθύνσεις για την επανέναρξη έρευνας ουρανίου σε όλη την επικράτεια.

Η σχετικές έρευνες είχαν διακοπεί το 1990. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ρώσους, η Διεύθυνση Έρευνας Μεταλλευμάτων της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις εργασίες αυτές.
Ήδη καλούνται τεχνοκράτες και επιστήμονες που έχουν βγει στη σύνταξη για να συνεχίσουν οι έρευνες εκεί που έχουν σταματήσει. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Τουρκίας υπάρχει απόθεμα ουρανίου που φτάνει περίπου στους 9 χιλιάδες τόνους.
Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ΄Ακουγιου θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 5000 MW που σημαίνει ότι οι ετήσιες ανάγκες του εργοστασίου θα είναι περίπου 1000 τόνους ουρανίου.
Η Τουρκία πάντως είναι σε διαπραγματεύσεις και για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Βόρειο Τουρκία.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν εταιρείες από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Read more...

ΟΜΙΧΛΩΔΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Περί συνάντησης στην ΓΕΝΕΥΗ αργά το βράδυ μεταξύ του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ για την περίπτωση της σχετικής έρευνας του ΟΗΕ για το ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ γίνεται λόγος, στο φως της αποστολής πυροσβεστικού αεροσκάφους από την ΤΟΥΡΚΙΑ στο ΙΣΡΑΗΛ το οποίο συμμετείχε στην γιγάντια πολυεθνική προσπάθεια να σβήσουν την φωτιά στο βουνό ΚΑΡΜΕΛ περιφερειακά της ΧΑΪΦΑΣ.

Λεπτομέρειες δεν έχω, αλλά ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ εμμένει στην πάγια θέση του ότι το ΙΣΡΑΗΛ θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το συμβάν στον στολίσκο για την ΓΑΖΑ και να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 9 Τούρκων που έχασαν την ζωή τους στο αιματηρό συμβάν.

Αναφορικά με την αποστολή βοήθειας στο ΙΣΡΑΗΛ για πυρόσβεση είπε ότι οι λόγοι ήσαν αποκλειστικά ανθρωπιστικοί και ότι δεν μπορεί να αφεθεί μια χώρα στο έλεος φυσικής καταστροφής με ανθρώπινες απώλειες και τρομακτική ζημιά στο περιβάλλον.
Στη συνάντηση της ΓΕΝΕΥΗΣ λέγεται ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν την δυνατότητα να πεσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης…

Read more...

“Διαψεύσεις σαν ομολογίες ενοχής”.


Των Σταύρου Λυγερού και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στο προηγούμενο φύλλο του, ο “ΚτΕ” δημοσίευσε αποσπάσματα άκρως απόρρητου εγγράφου με τίτλο «Απεικόνιση ορίων ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του, το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) εξέδωσε μακροσκελή και γεμάτη υβριστικούς χαρακτηρισμούς ανακοίνωση-απάντηση.
Το περιεχόμενό της μαρτυράει ότι τόσο ο υπουργός κ. Δρούτσας, που την ενέκρινε, όσο και οι “Hρακλείς του στέμματος” κ.κ. Ζέππος (γενικός γραμματέας) και Παρασκευόπουλος (γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων), που την υπαγόρευσαν, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Προφανώς έχουν τους λόγους τους.

Το ΥΠΕΞ συνομολογεί την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά κατηγορεί την εφημερίδα ότι προέβη σε «επιλεκτική δημοσιοποίηση αποσπασμάτων». Πράγματι, δημοσιεύσαμε όσα αποσπάσματα είχαν πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να δημοσιευθεί ολόκληρο ένα έγγραφο 17 πυκνογραμμένων σελίδων, που ένα μεγάλο τμήμα του ανέλυε τη διεθνή νομολογία.

Αν πάντως επιμένουν ότι η δημοσιοποίση αποσπασμάτων αλλοιώνει έστω και κατά ένα γιώτα ή μία κεραία το περιεχόμενο του εγγράφου, ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε ολόκληρο για να γελάσει και το “παρδαλό κατσίκι”. Eάν θέλουν, ας το ζητήσουν και θα το πράξουμε.
Η ηγεσία του ΥΠΕΞ περιλούζει την εφημερίδα και τους συντάκτες και επιχειρεί να διδάξει δημοσιογραφική δεοντολογία!
(«Διαστρεβλώνοντας και ερμηνεύοντας αυθαίρετα το περιεχόμενό και το σκοπό σύνταξης του εγγράφου, προκειμένου να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη, παραβιάζοντας κατάφωρα τη δημοσιογραφική δεοντολογία»). Μας κατηγορεί, επίσης, ότι αποκρύψαμε.
Προκαλούμε το ΥΠΕΞ να δώσει στη δημοσιότητα απόσπασμα του εγγράφου, που να αναιρεί αυτά που ήδη δημοσιεύσαμε. Προκαλούμε να αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα διαστρέβλωσης ή παραπληροφόρησης.
Δεν είμαστε εμείς που διαστρεβλώνουμε και παραπληροφορούμε. Είναι οι θλιβεροί συντάκτες της ανακοίνωσης που κάνουν δίκη προθέσεων και συκοφαντούν ασυστόλως, κρυπτόμενοι πίσω από ένα κρατικό θεσμό.

Η ηγεσία του ΥΠΕΞ μας κατηγορεί περίπου για εθνική προδοσία! «Ταυτόχρονα, δημοσιοποίησαν πληροφορίες που τα συμφέροντα της Ελλάδας επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητες απέναντι σε ξένη κυβέρνηση και υπονόμευσαν τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας»!
Προκαλούμε το ΥΠΕΞ να αναφέρει έστω και ένα παράδειγμα για να τεκμηριώσει το γελοίο και συκοφαντικό ισχυρισμό του, που αποκλειστικό σκοπό έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Επιβεβαίωση
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν δημοσιοποιήσαμε καμμία πληροφορία, που να αφορά ελληνικούς χειρισμούς. Αποκαλύψαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει, (όπως έχει δικαίωμα, συμφέρον, αλλά και συμβατική υποχρέωση) χάρτες με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στον ΟΗΕ και δεν έχει προσαρμόσει την εθνική νομοθεσία στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ευνοεί καταφανώς τις εθνικές θέσεις. Προφανώς αυτή η πληροφορία είναι γνωστή στην Τουρκία και στα άλλα κράτη, αλλά όχι στην ελληνική κοινή γνώμη.
Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι ενώ η εφημερίδα είχε πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία, δικαιώνοντας την κριτική μας.

Αποκαλύψαμε, επίσης, την απαίτηση της Τουρκίας να εξαιρεθεί από την τρέχουσα διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.
Προφανώς η τουρκική απαίτηση είναι γνωστή στην Άγκυρα, αλλά όχι και στην ελληνική κοινή γνώμη. Με τη δημοσίευση του εγγράφου κλείνει οριστικά ο δρόμος για ενδεχόμενη υποχώρηση στην τουρκική απαίτηση. Ίσως, ορισμένοι να ήθελαν αυτό το δρόμο ανοικτό.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, το ύφος της ανακοίνωσης απάδει σε κρατική υπηρεσία και δη στο ΥΠΕΞ. Θα ήταν, όμως, υπερβολή να χρεώσουμε τον δυστυχή πελταστή κ. Δελαβέκουρα, ο οποίος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου, υπογράφει την ανακοίνωση.
Η προφανής αιτία του εκνευρισμού των κ.κ. Ζέππου και Παρασκευόπουλου είναι η κριτική που τους ασκήσαμε. Το ομολογούν, άλλωστε και στην ανακοίνωση: «Εγκαλούν, μάλιστα, την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επειδή εξετέλεσε τα αυτονόητα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί».
Επειδή είναι γνωστή η διαδρομή και το ήθος του καθενός, είναι θράσσος και γελοιότητα να μας παραδίδουν μαθήματα εθνικής ευθύνης τόσο ο κ. Δρούτσας όσο και οι εκλεκτοί του.
Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι ο υπουργός δεν έχει ακόμα δώσει εξηγήσεις για σοβαρές ανακρίβειες, που έχει συμπεριλάβει στο βιογραφικό του. Ανακρίβειες, που σε άλλες χώρες θα τον είχαν υποχρεώσει σε παραίτηση.

Χωρίς εκτόπισμα
Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Δρούτσας ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, χωρίς να έχει αφήσει προσωπικό ίχνος στη δημόσια ζωή και χωρίς να έχει αυτοδύναμο πολιτικό εκτόπισμα.
Ίσως, διαθέτει άλλα μη ορατά προσόντα, που εμείς αγνοούμε και που δεν διαπιστώσαμε στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην κορυφή του ΥΠΕΞ.
Αυτό που θυμούνται, πάντως, οι Ελληνοκύπριοι είναι οι πολύ στενές σχέσεις του με τον αρχιτέκτονα του σχεδίου Ανάν Βρετανό διπλωμάτη λόρδο Χάνεϊ και ο προκλητικός ρόλος του στην επιχείρηση επιβολής του καταστροφικού αυτού σχεδίου.
Για το βίο και την πολιτεία των κ.κ. Ζέππου και Παρασκευόπουλου θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά.
Προς το παρόν, περιοριζόμαστε στο ότι και οι δύο έχουν διακριθεί στην λεπτή τέχνη να πηγαίνουν πάντα με τα νερά των εκάστοτε υπουργών.
Όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε ούτε μία φορά, που να έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη απ’ αυτή που ήθελαν να ακούσουν οι προϊστάμενοί τους. Θα είχε ενδιαφέρον να μας αναφέρουν έστω και μία και εμείς θα ανασκευάσουμε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της χώρας είναι εξαιρετικά τεχνικό και σύνθετο, αλλά και ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα».
Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν κάνουν τον κόπο να αναφέρουν ποιά είναι η ελαφρότητα και πώς εκδηλώνεται. Απλώς προσθέτουν έναν ακόμα συκοφαντικό χαρακτηρισμό.
Στην πραγματικότητα, το εδάφιο αυτό αποκαλύπτει μία νοοτροπία, που θεωρεί ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αποκλειστική αρμοδιότητα ενός “ιερατείου” κι όχι των κοινών θνητών.
Η ολιγαρχική αυτή αντίληψη ουκ ολίγες φορές κυοφόρησε εθνικές ήττες.

Η κολοκυθιά
«Το εν λόγω έγγραφο ουδεμία σχέση έχει με τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών.
Το έγγραφο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι συντάκτες, προκλήθηκε από σχετικό ερώτημα της υπηρεσιακής ηγεσίας… με σκοπό τη διερεύνηση ορισμένων τεχνικών και νομικών παραμέτρων, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να διαμορφωθεί καταλλήλως η ελληνική απάντηση σε αβάσιμους τουρκικούς ισχυρισμούς σε διαμαρτυρίες μας περί παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Είναι ανακριβές, αυθαίρετο και παραπλανητικό το συμπέρασμα των συντακτών ότι το έγγραφο συντάχθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών».
Εδώ η ηγεσία του ΥΠΕΞ παίζει την κολοκυθιά. Ομολογεί ότι το έγγραφο ζητήθηκε για να διαμορφωθεί η ελληνική απάντηση σε τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα.
Χαρακτηρίζει, όμως, παραπλανητικό να το συσχετίζουμε με τις διερευνητικές επαφές, παρ’ ότι επισήμως, το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ακριβώς η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας!
Θέλει η ηγεσία του ΥΠΕΞ να πιστέψουμε ότι στις διερευνητικές επαφές οι Τούρκοι δεν προβάλλουν τους πάγιους ισχυρισμούς τους; Έλεος!
Υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών, αλλά δεν σκέφτονται τα γέλια που η ανακοίνωσή τους προκάλεσε στην Άγκυρα;

Παρακάτω, διαβάζουμε ότι «οι ισχυρισμοί για “εγκληματική αμέλεια” της ελληνικής πλευράς είναι κενοί περιεχομένου και σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων».
Πράγματι, εδώ έχουν κάποιο δίκιο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε σωστές και ακριβείς εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, ελπίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πιεσθούν οι αρμόδιοι να κάνουν αυτά που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα: να προσαρμόσουν την ελληνική νομοθεσία στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, να καταθέσουν τους χάρτες στον ΟΗΕ, να προχωρήσουν σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η θεωρία περί “μυστικής διπλωματίας“, που κατά κανόνα βασίζεται στην ημιμάθεια και τις υπεραπλουστεύσεις, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη διαιώνιση μιας φοβικής αντίληψης για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας».
Τόσες βρισιές σε μία φράση! Είναι αλήθεια ότι διαβάζοντας αυτή την ανακοίνωση φοβόμαστε μήπως ο Ελληνισμός ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με διπλωματικά τερατουργήματα, όπως το σχέδιο Ανάν, το ανακοινωθέν της Μαδρίτης κλπ.
Δυστυχώς, τα κείμενα αυτά δεν έγιναν δεκτά από ημιμαθείς, αλλά από γνώστες, που προτίμησαν να ξεχάσουν τις γνώσεις τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΞ, που έσπευσε να εκδώσει αυτή την ανακοίνωση, τηρεί σιγή ιχθύος για επανειλημμένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία συζητείται μεγάλη έκπτωση από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Η ηγεσία του ΥΠΕΞ, βεβαίως, δεν παρέλειψε να δώσει εύσημα στον εαυτό της. Όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στα εθνικά μέτωπα, όμως, τέτοιου είδους αυτοέπαινοι είναι πρόκληση. Ελπίζουμε ότι η αλαζονία δεν είναι εκδήλωση ένοχης συνείδησης, αλλά μόνο ανασφάλειας.

Κόσμος του Επενδυτή

Read more...

Προσπάθεια για αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ


Ενας υψηλόβαθμος τούρκος διπλωμάτης συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με έναν ισραηλινό αξιωματούχο για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας υπεύθυνος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση σήμερα στη Γενεύη”, δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Διευκρίνισε ότι ο Τούρκος εκπρόσωπος είναι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας. Δεν μπόρεσε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του ισραηλινού αξιωματούχου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ περνάνε σοβαρή κρίση μετά την επιδρομή ισραηλινών κομάντο στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 Τούρκοι. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει στείλει στη Γενεύη τον ισραηλινό εκπρόσωπο της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για αυτό το συμβάν, τον Γιόζεφ Σιεσανόβερ, για να συναντηθεί με τον Τούρκο διπλωμάτη. Μέχρι στιγμής η ισραηλινή πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αυτή τη
συνάντηση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP