Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ


Η διπλωματικός συντάκτης της SABAH Duygu Gunenc στις εσωτερικές σελίδες και με τον κοινό τίτλο με την ανταπόκριση του κ Μπερμπεράκη (βλ σχετ ΑΠ 3357/ 6/12/2010) «Το 48ο βήμα για το Αιγαίο» αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι η μία χώρα δεν κάνει χωρίς την άλλη και ενώ έχουν πολλά κοινά δεν λείπουν μεταξύ τους και οι προστριβές. Το βασικό γεύμα είναι η τσιπούρα που έγινε αιτία και των προστριβών μεταξύ ελλήνων και τούρκων ψαράδων. Στην συνέχεια γράφει ότι στην αύξηση των προβλημάτων συνέβαλαν και οι συγγενείς των δύο πλευρών. Από την μια πλευρά οι Ρωμιοί της Κων/λης και το Πατριαρχείο και από την άλλη η Δυτική Θράκη και οι μουφτήδες.

Η αρθρογράφος συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι πρώτοι άνεμοι ελπίδας άρχισαν να πνέουν στις 8 Μαΐου 1959 όταν ο τότε π/θ της Ελλάδας Κων/ος Καραμανλής και ο ΥΠΕΞ Αβέρωφ ήρθαν στην Αγκυρα ως προσκεκλημένοι του τότε Τούρκου π/θ Μεντερές. Τότε δεν υπήρχε ακόμα το Κυπριακό και έπνεε εαρινός άνεμος μεταξύ Μεντερές και Καραμανλή. Το βασικό πρόβλημά τους ήταν η φιλονικία των αλιέων. Οι δύο ηγέτες χώρισαν με την προοπτική να συναντηθούν. Την ατμόσφαιρα αυτή την χάλασε η αντίληψη που τελικά οδήγησε τον Μεντερές στην κρεμάλα. Τελικά η Αγκυρα μετά την παρέλευση 50 ετών κατόρθωσε να φιλοξενήσει Ελληνα π/θ .

Τα προβλήματα στο Αιγαίο έγιναν πιο περίπλοκα. Ενώ η Ελλάδα έλεγε ότι υπάρχει μόνο το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία απαριθμούσε τα θέματα του εναερίου χώρου, χωρικών υδάτων, εξοπλισμού των νησιών. FIR, και αμφισβητούμενων περιοχών. Ακολούθησαν άλλα πολλά γεγονότα όπως η «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο μετά την ανατροπή του Μακαρίου από τον Σαμψών. Στο δε Αιγαίο δεν έλειψε η μυρωδιά της πυρίτιδας. Η ιστορία των Ιμίων, τα προβλήματα με την ASALA, το ΡΚΚ, το θέμα των 12 μιλίων το 1995, το casus belli κ.α.

Όταν ο τούρκος π/θ Μεσούτ Γιλμάζ έκανε το βήμα για το χρονοδιάγραμμα της ειρήνης, το φλερτ για την φιλία δεν άρχισε αμέσως , όμως η Τουρκία βρήκε δίπλα της την Ελλάδα όταν κλονίστηκε με τους σεισμούς το 1999 και μαζί με τον πόνο άρχισαν να ανακαλύπτονται πάλι οι γεύσεις του Αιγαίου. Στην Ελλάδα ΥΠΕΞ ήταν ο σημερινός π/θ Παπανδρέου και στην Τουρκία ο Ισμαήλ Τζέμ. Αρχισαν στην συνέχεια τα αλλεπάλληλα ταξίδια και ακολούθησαν οι διερευνητικές συνομιλίες των οποίων η 48η συνάντηση γίνεται σήμερα . Με την ανάληψη της εξουσία από τον Παπανδρέου επιταχύνθηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Χρειαζόταν πλέον πολιτική βούληση για να γίνουν βήματα. Ο σημερινός τούρκος ΥΠΕ΅Ξ Νταβούτογλου μαζί με τον Ελληνα ομόλογο του υποσχέθηκαν να πράξουν αυτά τα βήματα αλλά αυτά ακόμα δεν έγιναν. Οι πλευρές πραγματοποίησαν 47 συνομιλίες και συζήτησαν διάφορες φόρμουλες αναφορικά με το Αιγαίο. Στις συνομιλίες αυτές δεν άρχισε ακόμα η περίοδος του πάρε-δώσε . Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών δεν άρχισαν τις διαπραγματεύσεις. Την θύελλα που είχε επικρατήσει στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν την άκουσε και δεν την έμαθε κανείς διότι οι συνομιλίες αυτές ήταν μυστικές. Είχε αποφασιστεί να είναι μυστικές.

Όταν δημιουργήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας το βήμα αυτό ήταν σαν όνειρο. Ακολούθησε η απόφαση της Τουρκίας στον νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας να σταματήσει τον χαρακτηρισμό «απειλή» για τους στενούς γείτονες, όμως οι προτεραιότητες για την Ελλάδα είχαν αλλάξει, ο μεγαλύτερος φόβος πλέον για την Ελλάδα δεν ήταν η Τουρκία αλλά το πρόβλημα με την οικονομία. Σήμερα τα προβλήματα αναφορικά με το Αιγαίο προχωρούν παράλληλα με το χρονοδιάγραμμα της Κύπρου. Στην περίπτωση που επέλθει συνεννόηση στην Κύπρο αυτό θα έχει θετική απήχηση στο Αιγαίο. Από την άλλη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επικρατεί στασιμότητα και αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση την επιθυμητή ειρήνη στο Αιγαίο . Έχουν δοθεί προ πολλού οι ημερομηνίες για το επόμενο ραντεβού. Ο Ελληνας π/θ θα έρθει τον Ιανουάριο στην Τουρκία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP