Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Τουρκικός τύπος 02.05.2010


Στη σύντομη επισκόπηση του Κυριακάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu που προέβη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Davutoğlu ανέφερε ότι για την εξασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή πρέπει να εξασφαλιστεί ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία που προέβη ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς με τις γείτονες της και σκοπός τους είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τα εξής: " Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με την Αρμενία αλλά αυτό δεν φτάνει, θέλουμε να ανοίξουμε και τα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Περνάμε στη Haber Türk η οποία μας πληροφορεί σχετικά με τους εορτασμούς της πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε μεγαλύτερο μέρος στον κόσμου οι εορτασμοί πέρασαν σε καλή ατμόσφαιρα ενώ σημειώθηκαν επεισόδια στην Ελλάδα. Το πλήθος από χιλιάδες εργάτες και τους αναρχικούς που φορούσαν μαύρες κουκούλες διαμαρτυρήθηκαν για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι διαμαρτυρίες κάποιες στιγμές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις και στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις ομάδες των νεαρών.

Η Cumhuriyet δημοσιεύει ότι στη χθεσινή επίθεση που διοργανώθηκε σε τζαμί στη Μογκαντίσου της Σομαλίας, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε δυο επιθέσεις που διοργανώθηκαν πριν την μεσημεριανή προσευχή σε ένα τζαμί κοντά σε εμπορικό κέντρο, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη των επιθέσεων.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Yeni Şafak και μας πληροφορεί σχετικά με την εξαγωγή της Τουρκίας τον Απρίλιο. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η εξαγωγή του περασμένου μήνα σε σύγκριση με την ιδία περίοδο της περσινής αυξήθηκε κατά 25,44%. Σύμφωνα με τα δεδομένα η εξαγωγή των 4 μηνών έφτασε τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Read more...

Δεύτερος γύρος του συνταγματικού μαραθωνίου....Οι ψηφοφορίες θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας


Σήμερα ξεκινάει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί στις 12.00 για τη συζήτηση της πρότασης. Στο δεύτερο γύρο δεν συζητείται το περιεχόμενο των άρθρων, διατυπώνονται μόνο απόψεις για τις προτάσεις. Για την επικύρωση των άρθρων της πρότασης απαιτούνται τουλάχιστον 330 ψήφοι. Άρθρο το οποίο δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους, θα θεωρηθεί άκυρο. Ενώ θα σημαίνει πως απορρίφθηκε η πρόταση, σε περίπτωση που στην ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί για το σύνολο των προτάσεων, δεν ξεπεραστεί το όριο των 330 ψηφοφοριών.

Ανέρχονται στους 335 οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκτός από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mehmet Ali Şahin ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Εάν το κυβερνητικό σχέδιο συγκεντρώσει πάνω από 330 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς «διαρροές», όπως έγινε άλλωστε στον πρώτο γύρο τότε η συνταγματική τροποποίηση θα έχει υιοθετηθεί με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 330 ψήφων και θα τεθεί κατευθείαν προς δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα σχεδιάζεται να διεξαχθεί κατά τα τέλη του Ιουλίου.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είχε ανακοινώσει πως θα δώσει πλήρη υποστήριξη στην πρόταση συνταγματικής τροποποίησης σε περίπτωση που αφαιρεθούν τα 3 επίμαχα άρθρα που αφορούν το κλείσιμο κομμάτων και την αναδιάρθρωση της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και του Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ το κυβερνών κόμμα AKP απέρριψε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Read more...

Μηνύματα Başbuğ «Δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα με την τρομοκρατία»


Σημαντικές δηλώσεις από τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό İlker Başbuğ. «Σφάλλουν όσοι νομίζουν πως θα πλήξουν την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» είπε ο στρατηγός Başbuğ.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Anıtkabir, μαζί με 62 συμφοιτητές του από την Πολεμική Σχολή με αφορμή την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την αποφοίτηση τους, είπε ότι στην επίθεση στο Tunceli υπήρξαν απώλειες και από τους τρομοκράτες.

« Όλες οι μονάδες μας και τα μεθοριακά φυλάκια κατέχουν τη δύναμη και ικανότητα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση» τόνισε ο στρατηγός Başbuğ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αφού σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι στρατιώτες και αξιωματικοί αγωνίσθηκαν ηρωικά και εκπλήρωσαν το καθήκον τους είπε «δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα με την τρομοκρατία. Τί δεν μπορούμε να μοιραστούμε στην χώρα αυτή; Τί νομίζετε ότι θα πετύχετε χαλώντας την ευημερία και ασφάλεια στην χώρας; Μήπως νομίζετε πως οι ενέργειες αυτές θα πλήξουν την αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας; Κάνετε μεγάλο λάθος».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP