Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τουρκικός τύπος 02.05.2010


Στη σύντομη επισκόπηση του Κυριακάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu που προέβη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Davutoğlu ανέφερε ότι για την εξασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή πρέπει να εξασφαλιστεί ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία που προέβη ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς με τις γείτονες της και σκοπός τους είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τα εξής: " Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με την Αρμενία αλλά αυτό δεν φτάνει, θέλουμε να ανοίξουμε και τα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Περνάμε στη Haber Türk η οποία μας πληροφορεί σχετικά με τους εορτασμούς της πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε μεγαλύτερο μέρος στον κόσμου οι εορτασμοί πέρασαν σε καλή ατμόσφαιρα ενώ σημειώθηκαν επεισόδια στην Ελλάδα. Το πλήθος από χιλιάδες εργάτες και τους αναρχικούς που φορούσαν μαύρες κουκούλες διαμαρτυρήθηκαν για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι διαμαρτυρίες κάποιες στιγμές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις και στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις ομάδες των νεαρών.

Η Cumhuriyet δημοσιεύει ότι στη χθεσινή επίθεση που διοργανώθηκε σε τζαμί στη Μογκαντίσου της Σομαλίας, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε δυο επιθέσεις που διοργανώθηκαν πριν την μεσημεριανή προσευχή σε ένα τζαμί κοντά σε εμπορικό κέντρο, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη των επιθέσεων.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Yeni Şafak και μας πληροφορεί σχετικά με την εξαγωγή της Τουρκίας τον Απρίλιο. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η εξαγωγή του περασμένου μήνα σε σύγκριση με την ιδία περίοδο της περσινής αυξήθηκε κατά 25,44%. Σύμφωνα με τα δεδομένα η εξαγωγή των 4 μηνών έφτασε τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP