Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Δεύτερος γύρος του συνταγματικού μαραθωνίου....Οι ψηφοφορίες θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας


Σήμερα ξεκινάει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί στις 12.00 για τη συζήτηση της πρότασης. Στο δεύτερο γύρο δεν συζητείται το περιεχόμενο των άρθρων, διατυπώνονται μόνο απόψεις για τις προτάσεις. Για την επικύρωση των άρθρων της πρότασης απαιτούνται τουλάχιστον 330 ψήφοι. Άρθρο το οποίο δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους, θα θεωρηθεί άκυρο. Ενώ θα σημαίνει πως απορρίφθηκε η πρόταση, σε περίπτωση που στην ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί για το σύνολο των προτάσεων, δεν ξεπεραστεί το όριο των 330 ψηφοφοριών.

Ανέρχονται στους 335 οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκτός από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mehmet Ali Şahin ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Εάν το κυβερνητικό σχέδιο συγκεντρώσει πάνω από 330 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς «διαρροές», όπως έγινε άλλωστε στον πρώτο γύρο τότε η συνταγματική τροποποίηση θα έχει υιοθετηθεί με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 330 ψήφων και θα τεθεί κατευθείαν προς δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα σχεδιάζεται να διεξαχθεί κατά τα τέλη του Ιουλίου.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είχε ανακοινώσει πως θα δώσει πλήρη υποστήριξη στην πρόταση συνταγματικής τροποποίησης σε περίπτωση που αφαιρεθούν τα 3 επίμαχα άρθρα που αφορούν το κλείσιμο κομμάτων και την αναδιάρθρωση της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και του Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ το κυβερνών κόμμα AKP απέρριψε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP