Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο τουρκικός στρατός διακινητής ναρκωτικών


Σοκ προκαλεί στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, η είδηση ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην Ιταλία, στη διάρκεια νατοϊκής άσκησης.-

Τα συγκλονιστικά στοιχεία φέρνει στο φως η εφημερίδα Zaman, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταφορά ηρωίνης με πολεμικό πλοίο». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο «καυτό» περιεχόμενο του ημερολογίου του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Εκεί αναγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2004, ένας αξιωματικός του πλοίου Ερτουρούλ «πήγε στην Ιταλία για άσκηση και μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης». Ο Ορνέκ συνεχίζει λέγοντας ότι το παράνομο «πακέτο» παραδόθηκε σε συνεργάτη του αξιωματικού στη Σαρδηνία και μάλιστα ότι αυτό έγινε εν γνώσει του καπετάνιου του πολεμικού καραβιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν αξιωματικός και καπετάνιος επέστρεψαν, άνοιξαν δύο «παχυλούς» τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το πλοίο συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση που έγινε μεταξύ 30/9 και 16/10 του 2004 στη Σαρδηνία. Σε αυτή πήραν επίσης μέρος 11 χώρες, με 10.000 στρατιώτες, 50 πλοία και 50 μαχητικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να ανακόψουν τη «μυστική» επιχείρηση που διαδραματιζόταν στο παρασκήνιο.

Read more...

ΑΝΑΛΥΣΗ-Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ.


Του Egemen Özalp

Η δεκαετία του '90 αποτέλεσε σκηνή στην αλλαγή πολλών δομικών και πολιτικών εξισώσεων που σχημάτισαν με τη σειρά τους τον χαρακτήρα του 20ου αιώνα. Μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, μεταβλήθηκε η διπολική δομή για να εδραιωθεί ένα μονοπολικό σύστημα. Ο Ρεαλισμός που θεωρείται ως η πιο δραστική θεωρία στην ανάλυση των διεθνών σχέσεων, έτυχε κριτικής επειδή δεν μπόρεσε να προβλέψει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με νέες θεωρίες αμφισβητήθηκαν οι αντιφάσεις που είχε.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κρατών σε μια έκταση 6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και την αλλαγή της συγκυρίας. Πάρα πολλές χώρες ήταν απροετοίμαστες στις αλλαγές από ψυχολογικής αλλά και θεσμικής άποψης. Ακόμα και μετά που οι πολιτικές της Γκλασνόστ και της Περεστρόϊκα του Γκορμπατσόφ άρχισαν να ανοίγουν στον κόσμο το κλειστό σύστημα του Σοβιέτ, δεν συνάφθηκαν απευθείας επαφές με τις σοβιετικές δημοκρατίες.


Ωστόσο η ανεξαρτητοποίηση των χωρών της Κεντρικής Ασίας (Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν), προσέδωσαν νέα διάσταση στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα κράτη αυτά και όπου άνοιξε πρεσβεία. Η κοινή γλώσσα και κουλτούρα επιτάχυνε τις κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη ενός ιστορικού κενού. Οι επισκέψεις ανωτάτου επιπέδου που πραγματοποιούνται από το 1992 καθώς και οι 500 σχεδόν διμερείς και πολύπλευρες συμφωνίες που υπογράφηκαν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Τουρκικών Δημοκρατιών.

Συνάντηση Κορυφής των Προέδρων Τουρκόφωνων Κρατών, αποτελεί τον πιο υψηλόβαθμο συμβουλευτικό μηχανισμό μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Κιργιζίας, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Τουρκίας. Η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 1992 στην Άνκαρα και η όγδοη το 2006 στην Antalya (Αντάλια).

Με την έννοια αυτή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως προς την Κεντρική Ασία, διαμορφώνεται στα πλαίσια πέντε βασικών στόχων:

Κύριος στόχος τα πρώτα χρόνια ήταν η προσφορά στην ενίσχυση της κρατικής δομής των τουρκικών κρατών που είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία παροτρύνει την προστασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της περιοχής καθώς και την περιφερειακή συνεργασία. Κάποιοι άλλοι βασικοί στόχοι είναι η στήριξη των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων και η προσφορά βοήθειας στη συγχώνευση των χωρών της περιοχής με τον κόσμο καθώς και με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Επιπλέον θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας η ενίσχυση της ελεύθερης και ποικιλότροπης μεταφοράς των πηγών ενεργείας στις αγορές του κόσμου.

Στα πλαίσια αυτά το 1992 ιδρύθηκε ο τουρκικός Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας (TİKA) και σε διάστημα επτά ετών ανέπτυξε 270 σχέδια για την προσφορά τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας. Σκοπός της ίδρυσης αυτού του φορέα ήταν η ενίσχυση της ανάπτυξης κυρίως των τουρκόφωνων χωρών αλλά και των γειτόνων της Τουρκίας.



Ο ανθρώπινος πόρος είναι η κυρίαρχη δυναμική που σχηματίζει τον κρατικό μηχανισμό και αναπτύσσει τις διακρατικές σχέσεις. Η Τουρκία απέδωσε μεγάλη σημασία στο έργο της παιδείας στην Κεντρική Ασία προκειμένου να δημιουργηθεί ο πόρος του καλλιεργημένου ανθρώπου με εγγυημένη τη συνέχειά του. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με επίσημες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είναι σε συντονισμό με τις χώρες όπου βρίσκονται.

Αρχικά ιδρύθηκε το Τουρκο-Καζακικό Πανεπιστήμιο Hoca Ahmet Yesevi, με συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 1992 στην Άγκυρα. Πάνω από 20 χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο αυτό που έχει αυτόνομη δομή. Εξάλλου έχει ξεκινήσει ένα περιεκτικό πρόγραμμα υποτροφίας για τους φοιτητές από Κεντρική Ασία που σπουδάζουν στην Τουρκία και έχουν χορηγηθεί περίπου 18 χιλιάδες υποτροφίες. Μέχρι το 2000 έχουν ανοίξει 12 εκπαιδευτικά ιδρύματα με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν επίσης τα ιδιωτικά τουρκικά σχολεία στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία τα οποία προσφέρουν παιδεία σε 3 γλώσσες, τουρκικά, αγγλικά και την γλώσσα της όποιας χώρας. Θα πρέπει να πούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των Τούρκων καθηγητών που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική αυτή εκστρατεία είναι εθελοντές.

Το 1993 είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα μια Διάσκεψη για το Αλφάβητο και την Ορθογραφία προκειμένου οι τουρκόφωνες δημοκρατίες να έχουν ένα κοινό σύστημα γραφής. Στο τέλος των εργασιών υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο με 33 γράμματα και με βάση το λατινικό.

Παράλληλα με τις πολιτιστικές σχέσεις, παρουσιάζουν σπουδαία εξέλιξη και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας. Ειδικά στους τομείς της συγκοινωνίας, της επικοινωνίας και των κατασκευών.

Η Τουρκία έχει χορηγήσει δάνειο στις χώρες της περιοχής ύψους 1,2 δις Δολαρίων. Με τα δάνεια αυτά ενθαρρύνονται οι επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών στην περιοχή. Δραστηριοποιούνται πάνω από 1.000 Τουρκικές εταιρείες με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να αγγίζει τα 3 δις Δολάρια.

Ολοένα αυξάνεται και η σημασία της οικονομίας και της πολιτικής στον 21ο αιώνα. Οι χώρες προσανατολίζονται σε νέες συνεργασίες και συμμαχίες σε θέματα πολιτισμού, ενεργείας, εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς εμπορίου. Η Τουρκία τα 15 τελευταία χρόνια συμπληρώνει αιώνια κενά στην Κεντρική Ασία. Οι πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των τουρκικών κρατών βοηθούν στην διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή και σχηματίζουν ένα αξιοσημείωτο πεδίο δράσης μεταξύ των παγκόσμιων ισορροπιών.

Read more...

Ελλάδα-Τουρκία: Σε τροχιά άμεσης σύγκρουσης - Σκληρές αερομαχίες σήμερα στο Αιγαίο


Σε ερώτηση του defencenet.gr προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ύπαρξη ή μη του σεναρίου επίθεσης και κατάληψης νησιού "σαν το Αγαθονήσι", πού είχε δημοσιευθεί στον "Τύπο της Κυριακής", από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: "Γνωρίζουμε ότι συντάχτηκε ένα τέτοιο σενάριο-μελέτη από κάποιον καθηγητή Πανεπιστημίου. Στο υπουργείο δεν βρίσκεται αυτό το σενάριο-μελέτη, ούτε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο γι αυτό". Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει το defencenet.gr το οποίο στις 9 Απριλίου αποκάλυψε τον συντάκτη-ες του σεναρίου.

(Ανανέωση 20:30) Σε υψηλά επίπεδα με έντονη δραστηριότητα από πλευράς ελικοπτέρων αλλά και μεγάλο αριθμό εμπλοκών κινήθηκε η σημερινή μέρα στο Αιγαίο σε ότι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις. Συνολικά 3 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 18 μαχητικά καθώς και 6 μεμονωμένα αεροσκάφη (5 ελικόπτερα και 1 CN-235), δηλαδή συνολικά 24 αεροσκάφη, προχώρησαν σε μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα, είχαμε 18 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου καθώς και 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Από τα 18 μαχητικά τα 9 έφεραν οπλισμό ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης και αναχαίτισης από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν 4 παρατεταμένες εμπλοκές, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων μηνών.
Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.
Σε τροχιά οριστικού "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες - για πρώτη φορά μετά τα Ίμια - στην πράξη αμφισβητούν το νόμιμο κατοχής εδάφους από την Ελλάδα. Οι επαναναλαμβανόμενες υπερπτήσεις μαχητικών τους επάνω από το Αγαθονήσι, αλλά και τους Φούρνους και το Φαρμακονήσι, αλλά και η εντυπωσιακή αδυναμία της ελληνικής πλευράς να αντιδράσει αποφασιστικά, με απειλή χρήσης πυρών, όπως θα έπραττε το οποιοδήποτε κράτος σε Δύση και Ανατολή και όπως είναι το φυσικολογικό, οδήγησε σε μία ακόμα κλιμάκωση.

Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", διατυπώνεται η άποψη Τούρκων αξιωματούχων των υπουργείων ¨Εξωτερικών και Άμυνας ότι "Η Ελλάδα εποικίζει παράνομα το Αγαθονήσι"!

Η απάντηση από ελληνικής πλευράς ήρθε από την πλευρά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γώργου Κουμουτσάκου, ήταν ως συνήθως χλιαρή: "Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα εφημερίδων ειδικά όταν αποτελούν μνημεία σκόπιμης παραπληροφρόσης". Αποδεχόμαστε δηλαδή ότι γίνεται σκόπιμη παραπληροφόρηση, αλλά επιμένουμε να αγνοούμε ποιός βρίσκεται πίσω από αυτή την παραπληροφόρηση.

Το θέμα όμως δεν είναι η δήλωση Κουμουτσάκου. Το πρόβλημα είναι ότι αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνικότητα ενός κατοικημένου νησιού "μη κατονομαζόμενου από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάνης και Παρισίων" αυτομάτως δημιουργούν το νομικό υπόβαθρο διεκδίκησής του. Θέτουν για πρώτη φορά θέμα εποικισμού και θεωρούν ότι οι κάτοικοί του είναι έποικοι και όχι γηγενείς, άρα μπορούν να "επαναπατριστούν" και όχι να ξεριζωθούν σε περίπτωση που προσδιοριστεί η κυριότητα της νήσου και το κυρίαρχο κράτος είναι η Τουρκία. Και φυσικά αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στο Αγαθονήσι.

Μη κατονομαζόμενα από τις συνθήκες, κατοικημένα εληνικά νησιά είναι δεκάδες στο Ανατολικό Αιγαίο. Εδώ λοιπόν έχουμε στην πράξη αποτύπωση του σεναρίου που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος": Απόβαση των Τούρκων σε μικρό νησί, μη κατονομαζόμενο από τις συνθήκες, κατάληψή του με τις λιγότερες απώλειες και απομάκρυνση φρουράς και εποίκων προς γειτονικό νησί που κατονομάζεται από τις συνθήκες.

Το σενάριο μαζί με άλλα πέντε ανάλογα σενάρια που αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε, είναι απλώς η εξέλιξη αυτού που παρακολουθούμε σήμερα: Δεκάδες υπερπτήσεις επάνω από κατοικημένα νησιά ή νησιά, όπως το Φαρμακονήσι, κατοικημένα μεν, αλλά χωρίς μόνιμους κατοίκους (το Φαρμακονήσι, εκτός από την φρουρά του, κατοικείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως), οι οποίες δημιουργούν στην πράξη αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, με ότι αυτό σημαίνει.

Η απόβαση ενός τάγματος τουρκικών ειδικών δύνάμεων π.χ. σε δύο μήνες από σήμερα, για την "αποκατάσταση της νομιμότητας" και "την παύση εποικισμού των νησιών", δεν θα γίνει κατά ενός ελληνικού νησιού, αλλά κατά ενός νησιού, το οποίο βρίσκεται στις γκρίζες ζώνες, η κυριότητά του είναι αμφισβητούμενη και εποικίζετα παράνομα από την Ελλάδα. 'Ηδη σε ευήκοα ώτα αγγλοσαξόνων διπλωματών διατυπώνονται με σαφήνεια οι αιτιάσεις: "Οι 'Ελληνες γνωρίζουν ότι το νησί δεν είναι δικό τους αφού δεν αντιδρούν, πέρα από κάποιες τυπικές ρηματικές διακοινώσεις στην δήθεν παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, των χωρικών υδάτων τους κλπ." Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα άφηνε μέσα σε πέντε μήνες να περάσουν 22 φορές επάνω από τα νησιά τουρκικά μαχητικά εκτελώντας ασκήσεις προσβολής στόχων εδάφους, λέμε εμείς...

Τα προαναφερόμενα δεν είναι σενάριο, είναι όλα γεγονός: Μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί το νομικό και πρακτικό υπόβαθρο για την δημιουργία αιτίων που θα οδηγήσουν στην κρίσιμη κίνηση, δηλαδή την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που θα αναλάβουν να σταματήσουν την "παράνομη ελληνική ενέργεια", τον "εποικισμό" των νησιών.

Γιατί οι Τούρκοι επιλέγουν να κινηθούν σήμερα είναι το ερώτημα. Για όσους γνωρίζουν οι απαντήσεις είναι ήδη γνωστές: Θεωρούν ότι η εσωτερική πολιτική αστάθεια και αναταραχή έχει δημιουργήσει το κρίσιμο "έλλειμμα αποφασιστικότητας" στην ελληνική πολιτική ηγεσία για να δράσει αποφασιστικά. Ανάλογο με αυτό που υπήρχε το 1974. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, έδειξαν την αδυναμία. Δέκα ημέρες μετά ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις. Κάτι που η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ έσπευσε να τονίσει με την αρθρογραφία της στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και επιβεβαιώθηκε σε μία από τις σπάνιες στιγμές αναγνώρισης των αποτελεσμάτων των ταραχών σε διεθνές επίπεδο από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε.Μεϊμαράκη: "Οι Τούρκοι προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες γιατί οι ταραχές του Δεκεμβρίου έδωσαν μία εικόνα αστάθειας για την χώρα"΄είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στις αρχές Ιανουαρίου, αναφερόμενος σις πρώτες τουρκικές υπερπτήσεις.

Η δεύτερη βασική αιτία είναι διαπίστωσή τους ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δυστυχώς βρίσκονται στο χαμηλότερo επίπεδo επιχειρησιακής ετοιμότητας μετά το 1974.Οι λεπτομέρειες που γνωρίζει το defencenet.gr για το επίπεδο αυτής της κατ'όνομα "ετοιμότητας", είναι ανατριχιαστικές και φυσικά, αν συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, τότε κανείς δεν θα είναι άμοιρος ευθυνών: Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Τμήμα αναλύσεων www.defencenet.gr

Read more...

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης σήμερα γιορτάζουν και τιμούν τον Άγιο Γεώργιο!!!


Εderlez (Εντερλές) ονομάζεται η γιορτή κατά την οποία οι μουσουλμάνοι της Θράκης και ιδιαίτερα οι Πομάκοι (κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης) γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης, αλλά ταυτόχρονα τιμούν και τον Άγιο Γεώργιο.
Σύμφωνα με το έθιμο, λοιπόν, και σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, σαν σήμερα εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος, τον οποίο τιμούν, σέβονται και εορτάζουν τη μνήμη του οι μουσουλμάνοι της Θράκης.
Έτσι, η σημερινή ημέρα είναι μία μεγάλη γιορτή, κατά την οποία ο κόσμος βγαίνει στην εξοχή και γίνονται τα γνωστά «κουρμπάνια» (σφαγή ζώου και στη συνέχεια το μαγειρεύουν) στα οποία οι συναθροίσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η καλή διάθεση είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαρμόσυνης εορτής του Αγίου.

Ederlez, λοιπόν, σήμερα στη Θράκη και την ημέρα δεν μπορούσε να αφήσουν ανεκμετάλλευτη οι «γνωστοί» του Προξενείου Κομοτηνής, οι οποίοι ξεχύθηκαν στα ορεινά, αλλά οργάνωσαν και εκδρομές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προκειμένου τα «αδέλφια» να συναντηθούν και να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Γνωστό εξάλλου είναι πως ο Άγιος Γεώργιος (ο Κουδουνάς) τιμάται και στην Τουρκία, όπου χιλιάδες Τούρκων προστρέχουν στο μοναστήρι του (που βρίσκεται στα Πριγκηπόννησα), προκειμένου να προσευχηθούν αλλά και να αφήσουν το «τάμα» ή την ευχή τους στα χέρια του Αγίου Γεωργίου, έχοντας πλήρη πεποίθηση πως ο Άγιος θα ικανοποιήσει το αίτημά τους.
Η εκμετάλλευση της θρησκευτικότητας για μία ακόμη φορά γίνεται από την Άγκυρα και τους ανθρώπους της στην Θράκη, ελέω ανυπαρξίας της Ελληνικής κυβέρνησης. Η υπουργός Εξωτερικών έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα (όπως αυτό της διαδοχής στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας), ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Παυλόπουλος έχει να ασχοληθεί με την οργάνωση των Ευρωεκλογών!!!
Λυπάμαι πολύ, αλλά για μία ακόμη φορά το Ελληνικό Κράτος και τα όργανά του έλαμψαν δια της απουσίας τους, χωρίς να τιμήσουν ως πρέπει, τους Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις και κυρίως επαναλαμβάνοντας και τονίζοντας τις «κακές γλώσσες» που συζητούν για ολική εγκατάλειψη της Θράκης στα χέρια…
Περιγραφή μουσουλμάνου για θαύμα του Αγίου
Η περιγραφή που ακολουθεί μου εξιστορήθηκε μόλις εχθές από έναν γέροντα μουσουλμάνο. Οι κρίση ανήκει σε εσάς για την αλήθεια που υπάρχει σε αυτήν:
«Ήμουν μικρός, περίπου δεκαπέντε χρονών, όταν το έμαθα. Έγινε στο διπλανό χωριό και είχε γίνει μεγάλος ντόρος από το θαύμα. Στο χωριό εκείνο έμενε κάποιος που ήταν ανάπηρος από τη μέση και κάτω από τότε που ήταν μωρό. Μεγάλος άντρας όμως ήταν όταν στον ύπνο του παρουσιάστηκε κάποιος μέσα στα χωράφια, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη και του είπε να μην φοβηθεί και την επομένη να ανεβεί στο κάρο και να πάει μόνος του στο εκκλησάκι. Ο άντρας (μουσουλμάνος) το είπε το πρωί στους συγγενείς του και αυτοί τον ανέβασαν επάνω σε ένα κάρο και του έδωσαν τα γκέμια για να το οδηγήσει. Μόνος του ο μουσουλμάνος προχώρησε με το κάρο και όταν έφτασε στο εκκλησάκι άκουσε μία φωνή να του λέει «μην φοβάσαι, κατέβα από το κάρο κι έλα εδώ». Η φωνή ακουγόταν από το εκκλησάκι. Ο άντρας δεν είχε περπατήσει ποτέ του. Έβαλε δύναμη στα χέρια και κατέβηκε από το κάρο. Τότε κατάλαβε πως μπορούσε να στέκεται στα πόδια του!!! Πλησίασε το εκκλησάκι, ασπάστηκε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε ένα κερί, από αυτά που υπήρχαν για να εξυπηρετούν τους διαβάτες, γύρισε στο χωριό περπατώντας…»
Πλήθος περιστατικών θαυμάτων έχουν να αφηγηθούν πολλοί γέροντες μουσουλμάνοι για τον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο τιμούν, ενώ εμείς…
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Αύριο το ιστολόγιο ελπίζει να μπορέσει να δημοσιεύσει φωτογραφίες από την γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που γίνεται από τους μουσουλμάνους της Θράκης

Read more...

Η τακτική αντιμετώπιση των τουρκικών υπερπτήσεων


Του Χρ. Κουτσογιαννόπουλου
Ταξιάρχου ε.α.
Πρώην Δντή Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Τρείς χιλιάδες ίχνη τουρκικών αεροσκαφων στο Αιγαίο έχουν εντοπίσει τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την αρχή έως το τέλος του 2008. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ κατά την διάρκεια του έτους 452 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφων έχουν πραγματοποιήσει 1.153 παραβιάσεις και 23 υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου. Από αυτά τα αεροσκάφη τα 357 ήταν οπλισμένα και οι αναχαιτίσεις τους από ελληνικά αεροσκάφη εξελιχτήκαν σε σκληρές και επικίνδυνες εμπλοκές. Ειδικότερα το 2009 η τουρκική αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από τα δυο νησιά πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων αμφισβητώντας για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.

Επειδή δεν είναι στις προθέσεις μου να προκαλέσω μόνο εντυπώσεις με την καταγραφή των στοιχείων των τουρκικών διεκδικήσεων προτείνεται μια νέα τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Η νέα τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων-υπερπτήσεων στο Αιγαίο αποτελείται από τα παρακάτω μέτρα:
- Έλεγχος του εθνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα της περιοχής Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι από τα νεoπαραληφθέντα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου Erieye/Embraer-145H της 380 Μοίρας.
- Μεταφορά των στοιχείων των υπερπτήσεων στο μικτό αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων του NATO (CAOC-7) στη Λάρισα και διπλωματική εκμετάλλευση αναλόγως.
- Αναδιάταξη και ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς TOR-M1, Patriot PAC3 και S-300PMU1 για προειδοποιητικές αναχαιτίσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου άνευ πυρών. Τα αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα με την νέα διάταξη θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι τούρκοι πιλότοι μετά τον εγκλωβισμό τους θα αντιλαμβάνονται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης ότι μπορούν να καταρριφθούν διότι παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η φάση αυτή της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου να μεταδίδεται στο CAOC-7 Λάρισας και στη συνέχεια στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες για την ανάλογη διπλωματική εκμετάλλευση.
Η χρήση των αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων είναι μια προωθημένη τεχνολογικά και τακτικά ενέργεια η οποία εφαρμόζεται τελευταίως στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνει οικονομία-αποτελεσματικότητα και στη περίπτωση μας ενημέρωση των Διεθνών Οργανισμών (ICAO-NATO-EE) για τις επικίνδυνες τουρκικές υπερπτήσεις. Τέλος, άμεση προώθηση σε επιλεγμένα αεροδρόμια ανατολικών νησιών του Αιγαίου μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά χρειάζονται χρόνο για να αφιχθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οπότε τα τουρκικά μαχητικά είτε έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών και στον εθνικό εναέριο χώρο είτε έχουν αποχωρήσει. Για να εξασφαλιστούν επιτυχείς και ταχύτερες αναχαιτίσεις απαιτείται η προώθηση μαχητικών επιπέδου σμήνους στα ανατολικότερα αεροδρόμια τα οποία προωθούν τη γραμμή αναχαιτίσεως 60 μίλια ανατολικότερα. Ο κάθε εισβολέας θα αντιμετωπίζεται στα απώτερα όρια του FIR Αθηνών και θα αισθάνεται όταν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο ότι είναι βέβαιο θύμα της Ελληνικής Αεράμυνας, εάν το θελήσει.

Read more...

Ίδρυση τουρκικού υφυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας;


Του Ευστράτιου Χαραλάμπους

Στα πλαίσια των αλλαγών που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Cemil Çiçek ανακοίνωσε ότι δόθηκε προς υπογραφή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία "Υφυπουργείου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας" (Terörle mücadele müştesarligi ). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νέο υφυπουργείο θα υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών, Beşir Atalay, ο οποίος σύντομα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου. Είναι φυσικό ο νέος θεσμός να σχετίζεται με την αναδιοργάνωση της Στρατοχωροφυλακής, που αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμα μας.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νέο όργανο θα έχει την ευθύνη χάραξης στρατηγικής, σχεδιασμού και επιχειρήσεων σχετικά με την τρομοκρατία.
Εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

- Ποια θα είναι η σχέση του νέου οργάνου με τις ένοπλες δυνάμεις;
- Πέρα από τη πίεση της Ε.Ε. για πολιτικοποίηση του αγώνα κατά των Κούρδων και την απεμπλοκή του Στρατού, διαφαίνεται η αποτυχία επίτευξης αποτελέσματος από το 1984.
- Θα αποδώσει το νέο όργανο ή θα συνεχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων και Υπηρεσιών (στρατός, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες);
- Ποια θα είναι η σχέση του νέου Υφυπουργείου με την "Ανωτάτη Επιτροπή του αγώνα κατά της Τρομοκρατίας" (Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Baskanlığı ), που υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Cemil Çiçek;
- Θα υπάρξει αντίδραση από τις ένοπλες δυνάμεις; Λογικά όχι, αν σκεφθεί κανείς τη φθορά στο κύρος που υφίστανται από την μακρόχρονη και χωρίς αποτέλεσμα εμπλοκή τους στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις στην Τουρκία ιδιαίτερα με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Read more...

Νέα αμφισβήτηση κυριαρχίας ελληνικού εδάφους από την Άγκυρα


Άκρως προκλητικό είναι το πρώτο άρθρο στον τουρκικό Τύπο που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ahmet Davutoğlu. Πρόκειται για άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας «Cumhuriyet» στην Αθήνα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες, η κυριότητα του νησιού είναι αμφισβητούμενη και ο απέναντι γείτονας φοβάται την τουρκική αντίδραση», προβαίνοντας σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις της νήσου από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Επισημαίνει εμφατικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει το νησί, σημειώνοντας ότι βάση των Διεθνών Συνθηκών δεν μπορούν να εγκατασταθούν εκεί ελληνικές δυνάμεις.
Σε μία παράλληλη κίνηση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετέβη στα Κατεχόμενα, στο πρώτο του ταξίδι με τη νέα του ιδιότητα, «υπογραμμίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τη σταθερότητα και την ευημερία της "ΤΔΒΚ"», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


Read more...

Παραιτήσεις σοκ στην Tουρκική Πολεμική Αεροπορία


Tου Σάββα Καλεντερίδη

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παραιτήθηκαν, προκαλώντας σχόλια και ερωτηματικά στην Τουρκία και σε σχετικούς κύκλους στο εξωτερικό. Οι παραιτήσεις των δυο ανωτάτων αξιωματικών έγιναν δεκτές από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι αξιωματικοί που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους είναι ο διοικητής της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, υποπτέραρχος Sinan Şanlı και ο υποδιοικητής της 1ης ΤΑΔ (Μπαλίκεσιρ), υποπτέραρχος Levent Türkmen. Και οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί χαρακτηρίζονται ως στελέχη με ιδιαίτερες ικανότητες και προοπτικές ανέλιξης, όπως υποδηλώνουν και οι θέσεις που υπηρετούσαν, μέχρι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Ο υποπτέραρχος Sinan Şanlı πριν τοποθετηθεί στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, υπηρετούσε ως διοικητής στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι η αντίστοιχη της δικής μας Σχολής Ικάρων. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση εις βάρος ανωτέρου αξιωματικού για την υπόθεση των "Σπιτιών Επιτελείων", που λειτουργούσαν στα πλαίσια της δράσης της μυστικιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Το άτομο αυτό μετατέθηκε από την σχολή πολέμου αεροπορίας στην Καισάρεια και εκεί συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στο παρασκήνιο συζητιέται ότι η παραίτηση του υποπτέραρχου Sinan Şanlı σχετίζεται με την υπόθεση αυτή και γενικότερα με τη δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Όσον αφορά την παραίτηση του υποπτεράρχου Türkmen, και πάλι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για θέματα που αφορούν την προσωπική του ζωή. Να σημειωθεί ότι ο υποπτέραρχος Türkmen ήταν το νούμερο δυο στις επιχειρήσεις παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, από αεροσκάφη της 1ης ΤΑΔ, που έχει έδρα το Μπαλίκεσιρ.

Read more...

TΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Ο Τύπος συνεχίζει για δεύτερη μέρα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στο θέμα της προχθεσινής «σφαγής», όπως χαρακτηρίζεται, στο χωριό Μπιλγκέ του Μάρντιν, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λόγω βεντέτας δολοφονήθηκαν 44 άτομα. Η δολοφονία έγινε εντός της οικογένειας Τσελεμπί και ο επικεφαλής της ομάδας που επιτέθηκε και σκότωσε 44 άτομα, Αμπντούλ Καντίρ Τσελεμπί, φέρεται να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πόσα άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, που έκαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, και ότι για να μην ακολουθήσει αργότερα αντεκδίκηση και δολοφονηθούν μέλη της οικογένειάς του, είχε σαν στόχο να σκοτώσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μικρών παιδιών.


Η Hurriyet προβάλλει τις δηλώσεις αυτές με τον τίτλο «Στόχος μας ήταν να ξεράνουμε τη ρίζα του χωριού». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εχθρότητα μεταξύ της οικογένειας Τσελεμπί είχε ξεκινήσει πριν 10 χρόνια λόγω κάποιας διαφωνίας επί εδαφικών εκτάσεων και τότε είχαν δολοφονηθεί 10 άτομα. Τώρα ξεχείλισε το ποτήρι, όταν ο έπαρχος έδωσε την κόρη του Σεβγκί στο γιο της οικογένειας, η οποία θεωρείται εχθρική.

Τελικά, η Σεβγκί Τσελεμπί θάφτηκε μαζί με τους άλλους στο χωριό Μπιλγκέ, ενώ ο υποψήφιος γαμπρός Χαμπίπ Αρί [δεν πρόλαβαν να παντρευτούν] μαζί με τον πατέρα του στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι μασκοφόροι, που μπήκαν στο σπίτι της νύφης, άρχισαν να κτυπούν επί 15 συνεχή λεπτά με Καλάσνικωφ και στοχεύοντας στο κεφάλι όσων κινούνταν, αφήνοντας τελικά πίσω 44 νεκρούς, εκ των οποίων τα 6 παιδιά, οι 16 γυναίκες και οι 3 εξ αυτών έγκυες, η μία μάλιστα 9 μηνών.

Οι επιτιθέμενοι επωφελούμενοι από την αμμοθύελλα, που ερχόταν από τη Συρία και περιόριζε την ορατότητα στα 10 μέτρα, εξαφανίστηκαν. Δώδεκα εξ αυτών συνελήφθησαν χθες από τη Στρατοχωροφυλακή και ανακρίνονται.

Το συμβάν συγκλόνισε όλη τη χώρα και έγινε το θέμα συζήτησης σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για το πώς τελικά θα μπορέσει να ξεπεραστεί στην Τουρκία αυτό το πρόβλημα, που λέγεται βεντέτα.

****
Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρόεδρος Γκιούλ εξέδωσε «ιστορικό μήνυμα» με σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη μεγάλη σφαγή, που έγινε στο Μάρντιν.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ χαρακτήρισε την επίθεση «βαναυσότητα, που ανοίγει βαθιές πληγές» και «πρωτόγονη κατάσταση». Ο Πρόεδρος Γκιούλ είπε: «Το γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε, έννοιες όπως η βεντέτα και οι εχθρότητες μετρούν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει σαν κοινωνία όλοι να το σκεφτούν πολύ σοβαρά και να το εξετάσουν. Μια τέτοια πρωτόγονη κατάσταση και μια τέτοια βαναυσότητα, που ανοίγει βαθιές πληγές, δεν μπορεί αν εξηγηθεί με τίποτε. Θα πρέπει και ο καθένας προσωπικά αλλά και θεσμικά, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλη φορά τέτοιου είδους γεγονότα. Ολόψυχα συμμερίζομαι τον πόνο των οικογενειών, που έχασαν τη ζωή τους στην αποτρόπαια επίθεση».

Εξάλλου, και ο Π/Θ Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση στο Μάρντιν ως «απάνθρωπη» και τόνισε: «Καμία βεντέτα, κανένα έθιμο και καμία αντίληψη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη σφαγή αυτή».

Ο Π/Θ Ερντογάν σε ομιλία του χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του είπε: «Η επίθεση, που έγινε σε μια στιγμή χαράς εναντίον ανθρώπων που έκαναν ναμάζι [προσευχή], στρέφοντας τις κάνες εναντίον παιδιών τριών και ενός ετών, εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, είναι αποτρόπαια και απάνθρωπη σε βαθμό που δεν μπορεί να εξηγηθεί με λέξεις. Είμαι πεπεισμένος ότι το συμβάν αυτό προκαλεί τελείως διαφορετική απήχηση σε όλη την Τουρκία. Πρόκειται για ένα πολύ πικρό αντίτιμο της αντίληψης της βεντέτας, που επικρατεί στη χώρας μας χρόνια. Για το θέμα αυτό θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει ό,τι αναλογεί στον ίδιο».

****
Στον Τύπο αναφέρεται ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αισθάνεται βαθύ σοκ και λύπη για τη σφαγή που έγινε. Ακόμη, τονίζεται ότι το συμβάν είχε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πέρασαν την είδηση με τον τίτλο «Σφαγή σε γάμο σε κουρδικό χωριό». Επίσης, τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρθηκαν στην είδηση εκτενώς.

Στο μεταξύ μεγαλώνουν σαν χιονοστιβάδα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για τη βαναυσότητα αυτή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο Γκιούλ και ότι ο Όλι Ρεν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση συλλυπούμενος τις οικογένειες των θανόντων και εκφράζοντας την ευχή και την πεποίθηση ότι οι δολοφόνοι θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατόν στη δικαιοσύνη.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ - ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Η Yeni Safak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συγκληθεί για τον Πακσούτ» γράφει ότι η καταγγελία, την οποία κατέθεσε προς το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων ο αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Οσμάν Πακσούτ εναντίον των εισαγγελέων, οι οποίοι διεξάγουν την έρευνα για την υπόθεση Εργκενεκόν, με το αιτιολογικό της παράνομης παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων, είχε ως συνέπεια να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο άνεμος που πνέει εντός του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Κιλίτς, μετά την καταγγελία, συγκάλεσε για αύριο την Επιτροπή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία θα συνεδριάσει με ειδική ημερήσια διάταξη υπό την προεδρία του, προκειμένου να διερευνήσει τους ισχυρισμούς εναντίον του Πακσούτ και της συζύγου του, αναφορικά με αυτά, τα οποία ελέχθησαν εκ μέρους τους κατά την περίοδο της αγωγής απαγόρευσης λειτουργίας του ΑΚΡ.

Η Επιτροπή, παράλληλα, θα αξιολογήσει και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ζεύγους Πακσούτ, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Θα συζητηθεί, επίσης, και το θέμα κατά πόσον θα διενεργηθεί ανάκριση εναντίον του Πακσούτ. Τώρα, είναι απορίας άξιον η ειδική αυτή συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετέχουν και τα αναπληρωματικά μέλη του Συνταγματικού, τι είδους απόφαση θα λάβει.

Στο θέμα της καταγγελίας Πακσούτ αναφέρεται και ο λοιπός Τύπος.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ


Ο Sami Kohen σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Η προτεραιότητα τώρα είναι ο Καύκασος», μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής:

// Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώτος επισκέπτης του νέου Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ήταν ο ΥΦΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση σηματοδοτεί ότι ο Νταβούτογλου δίνει σημασία στη βελτίωση των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπεί και η επικείμενη επίσκεψη του Π/Θ Ερντογάν στο Μπακού. Κατά τη συνάντηση, την οποία θα έχει με τον Αλίγεβ, θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Μπακού, όσον αφορά τις συμφωνίες προσέγγισης που έχουν γίνει μεταξύ Τουρκίας - Αρμενίας. Άλλωστε, η Τουρκία δεν μπορεί να σκεφθεί να «χάσει» το Αζερμπαϊτζάν χάρη στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αρμενία.

Η τουρκική διπλωματία στη νέα περίοδο, που έχει αρχίσει με το Ερεβάν, είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του Άνω Καραμπάχ. Η Άγκυρα για το θέμα αυτό είχε δώσει εγγυήσεις στο Μπακού. Τώρα η προσωπική συνάντηση Ερντογάν - Αλίγεβ ελπίζουμε να ανοίξει το δρόμο, ώστε η πλευρά των Αζέρων να δείξει εμπιστοσύνη προς την Τουρκία.

[...] Ο βασικός σκοπός της συνάντησης του Π/Θ Ερντογάν με τον Πούτιν στο Σότσι έχει να κάνει με το πρόβλημα του Καυκάσου, με την εξασφάλιση συνεργασίας και με την προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών, που ακολουθούν οι δύο χώρες. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμβάλουν και στην επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία στο θέμα αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Παράλληλα, ασκεί επιρροή τόσο προς το Μπακού, όσο και προς το Ερεβάν.

Τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, η τουρκική διπλωματία θα στραφεί περισσότερο προς τον Καύκασο. Ενώ κυλά η περίοδος εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Αρμενία, παράλληλα με αυτό φαίνεται ότι η Άγκυρα μπορεί να συμβάλει και στην εξομάλυνση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας σε αγαστή συνεργασία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, όταν ήταν σύμβουλος του Π/Θ, στους δημοσιογράφους επεσήμαινε το εξής: Η Τουρκία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Κατά συνέπεια, πρέπει να ακολουθεί ενεργό πολιτική στις εξελίξεις που σημειώνονται ταυτόχρονα στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Ενίοτε, η πολιτική μπορεί να επικεντρώνεται και πάνω σε μία μόνο περιοχή [όπως έγινε πριν από μήνες με τη Μέση Ανατολή]

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική πρέπει να αφήσει πίσω τους δεσμούς της με τη Δύση ή έστω τους χαλαρώσει //

Read more...

Συνάντηση Γκιουλ με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Όπως αναφέρεται στο σημερινό γραπτό Τύπο και στις ιστοσελίδες των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Γκιούλ αποφάσισε να συναντηθεί χωριστά με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP, MHP και DTP. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χθες πρώτα με τον πρόεδρο του CHP Ντενίζ Μπαϋκάλ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Προεδρικό Μέγαρο και, ενώ είχε προβλεφθεί να διαρκέσει 1 ώρα, κράτησε 1,5.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπαϋκάλ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, προέβη σε σύντομη δήλωση λέγοντας: «Με την αντίληψη του σεβασμού στο δικαίωμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, μπορώ να πω ότι η συνάντηση αυτή δημιούργησε μια ευκαιρία αξιολόγησης όσον αφορά τρία βασικά θέματα: Το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος, το θέμα της τρομοκρατίας και το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν». Ο Μπαϋκάλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ωφέλιμη, είπε ότι κατά τη διάρκειά της υπήρξε αμοιβαία αξιολόγηση της κατάστασης.

Έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ κατά τη συνάντηση είπε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να έχει το χαρακτήρα μιας μεταρρύθμισης προς αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της χώρας και ότι το Σύνταγμα πρέπει να τροποποιηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό και με ευρεία συμμετοχή. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική και ωφέλιμη και, αναφερόμενος και στη σημασία της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ τις προσεχείς ημέρες θα δεχτεί τον πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τον πρόεδρο του DTP Αχμέτ Τουρκ.

Read more...

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ


Ενώ η αστυνομία συγκέντρωνε αποτυπώματα και από την Άγκυρα έφτασαν στην επαρχία Mardin ο Υπουργός Εσωτερικών Atalay, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin και ο Υπουργός Γεωργίας Mehdi Eker στην επαρχία της Mardin, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στο νοσοκομείο του Mardin, όπου οι νεκροί φυλάσσονταν στο νεκροτομείο και νοσηλεύονταν οι τραυματίες.
Στην Άγκυρα ο π/θ Recep Tayyip Erdogan διέκοψε μια συνεδρίαση και ζήτησε να τον ενημερώσουν για τα γεγονότα. «Καμία παράδοση δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο έγκλημα», δήλωσε ο π/θ την Τρίτη σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας, που οδηγεί σε τέτοια ‘όργια βίας’, δήλωσε ο Erdogan και απηύθυνε έκκληση σε δασκάλους, καθηγητές και ΜΜΕ να συνεργαστούν γι’ αυτή την αλλαγή.
Αν επιβεβαιωθεί η υποψία ότι οι δράστες ήταν ‘προστάτες χωριού’, τότε πολιτικά η κυβέρνηση θα περιέλθει σε δύσκολη θέση. Γιατί το σύστημα των ‘προστατών χωριού’ έχει εδώ εξελιχθεί προ πολλού σε κράτος εν κράτει. Το 1985, ένα χρόνο αφότου το ΡΚΚ ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα για αυτόνομο κουρδικό κράτος, η κυβέρνηση του τότε π/θ Turgut ?yal άρχισε να οργανώνει την κατασκευή αυτά τα ένοπλα σώματα. Άνδρες από κουρδικές μεγάλες οικογένειες, οι οποίοι δήλωναν πίστη στο τουρκικό κράτος, ενισχύθηκαν με όπλα, απόκτησαν κρατικό μισθό και κοινωνικές παροχές.

Έργο τους ήταν να προστατεύουν τα χωριά στις κουρδικές επαρχίες από επιθέσεις της κουρδικής εξτρεμιστικής οργάνωσης ΡΚΚ. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες σχεδόν 60.000 ‘προστάτες χωριού’ μισθοδοτούνται από το κράτος. Αυτό το σύστημα αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη φτωχή νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τοπικά το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 50%. Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός, τον οποίο λαμβάνουν οι άνδρες ως ‘προστάτες χωριού’, είναι το μόνο τους εισόδημα. Αλλά εδώ και καιρό το σύστημα έχει αυτονομηθεί, έχει αποκτήσει μαφιόζικες δομές, και έχει ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο. Οι ‘προστάτες χωριού’ κάνουν λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, τρομοκρατούν ολόκληρες περιοχές, εκβιάζοντάς τες, ώστε να τους πληρώνουν για παροχή προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα από το 1996, του περιοδικού ‘Nokta’ για τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ένας στους τρεις ‘προστάτες χωριού’ εμπλεκόταν σε αξιόποινες πράξεις ? από εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο ανθρώπων, βιασμούς μέχρι και φόνο. Το σύστημα ‘προστατών χωριού’ ενισχύει και τις φεουδαλικές δομές της περιοχής. Ορισμένοι μεγάλοι γαιοκτήμονες διατηρούν νόμιμους ιδιωτικούς στρατούς επανδρωμένους με εκατοντάδες ‘προστάτες χωριού’. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ‘αγάδες’ είναι πολύ καλά δικτυωμένοι πολιτικά και μερικοί από αυτούς είναι βουλευτές στην Άγκυρα καθιστά το σύστημα των ‘προστατών χωριού’ ένα ιδιαίτερα καυτό πολιτικό ζήτημα.
Καμία τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί την κατάσταση του 1985, πώς μπορεί κανείς να διαλύσει το σύστημα ή τουλάχιστον να αποκόψει τα χειρότερα παρακλάδια του. Οι σχεδόν 60.000 ένοπλοι δεν είναι μόνο μια πολιτική, αλλά και μια στρατιωτική δύναμη, την οποία δεν μπορεί κανείς έτσι απλά να αφοπλίσει. Το μακελειό του Bilgek?y θα μπορούσε να φέρει και πάλι το καυτό ζήτημα στην πολιτική ημερήσια διάταξη στην Άγκυρα.

Read more...

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Τουρκίας στην Κύπρο


«O νεοδιόριστος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έφθασε σήμερα στη ΤΔΒΚ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Το κυπριακό πρόβλημα υπήρξε το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση.
Οι δύο άνδρες συνέχισαν τις συνομιλίες τους σε γεύμα εργασίας, παρουσία των ομάδων εργασιών των δύο πλευρών.
Μετά τη συνάντηση, αναμένεται να δοθεί κοινή διάσκεψη Τύπου.
Στα πλαίσια των επαφών του, ο κύριος Νταβούτογλου θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Όζγκουρκιουν και τον Διοικητή της Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, αντιστράτηγο Χιλμί Ακίν Ζορλού.
Ο κύριος Νταβούτογλου άρχισε τις επαφές του με επίσκεψη στον τάφο του Τουρκοκύπριου ηγέτη δρα. Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου υπέγραψε το ειδικό βιβλίο και στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Τουρκική Πρεσβεία.
Μετά το πέρας των επαφών του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από τη Δημοκρατία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διορίστηκε σαν υπουργός Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, στην ΤΔΒΚ».


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ


Η εφημερίδα Berlingske Tidende δημοσιεύει ειδησεογραφικό άρθρο (dpa) με τίτλο «Δέκα Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας», το οποίο αναφέρει ότι δέκα Τούρκοι στρατιώτες έχασαν, χθες, τη ζωή τους, μετά από έκρηξη βόμβας, η οποία ήταν τοποθετημένη σε δρόμο, ο οποίος ενώνει τις επαρχίες Diyarbakir και Bingol της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV, η βόμβα τοποθετήθηκε από αντάρτες της οργάνωσης ΡΚΚ. Οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν έλεγχο στην περιοχή, όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από την έκρηξη. Η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το θάνατο 32.000 ατόμων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην οργάνωση ΡΚΚ.



Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP