Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ


Ενώ η αστυνομία συγκέντρωνε αποτυπώματα και από την Άγκυρα έφτασαν στην επαρχία Mardin ο Υπουργός Εσωτερικών Atalay, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin και ο Υπουργός Γεωργίας Mehdi Eker στην επαρχία της Mardin, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στο νοσοκομείο του Mardin, όπου οι νεκροί φυλάσσονταν στο νεκροτομείο και νοσηλεύονταν οι τραυματίες.
Στην Άγκυρα ο π/θ Recep Tayyip Erdogan διέκοψε μια συνεδρίαση και ζήτησε να τον ενημερώσουν για τα γεγονότα. «Καμία παράδοση δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο έγκλημα», δήλωσε ο π/θ την Τρίτη σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας, που οδηγεί σε τέτοια ‘όργια βίας’, δήλωσε ο Erdogan και απηύθυνε έκκληση σε δασκάλους, καθηγητές και ΜΜΕ να συνεργαστούν γι’ αυτή την αλλαγή.
Αν επιβεβαιωθεί η υποψία ότι οι δράστες ήταν ‘προστάτες χωριού’, τότε πολιτικά η κυβέρνηση θα περιέλθει σε δύσκολη θέση. Γιατί το σύστημα των ‘προστατών χωριού’ έχει εδώ εξελιχθεί προ πολλού σε κράτος εν κράτει. Το 1985, ένα χρόνο αφότου το ΡΚΚ ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα για αυτόνομο κουρδικό κράτος, η κυβέρνηση του τότε π/θ Turgut ?yal άρχισε να οργανώνει την κατασκευή αυτά τα ένοπλα σώματα. Άνδρες από κουρδικές μεγάλες οικογένειες, οι οποίοι δήλωναν πίστη στο τουρκικό κράτος, ενισχύθηκαν με όπλα, απόκτησαν κρατικό μισθό και κοινωνικές παροχές.

Έργο τους ήταν να προστατεύουν τα χωριά στις κουρδικές επαρχίες από επιθέσεις της κουρδικής εξτρεμιστικής οργάνωσης ΡΚΚ. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες σχεδόν 60.000 ‘προστάτες χωριού’ μισθοδοτούνται από το κράτος. Αυτό το σύστημα αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη φτωχή νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τοπικά το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 50%. Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός, τον οποίο λαμβάνουν οι άνδρες ως ‘προστάτες χωριού’, είναι το μόνο τους εισόδημα. Αλλά εδώ και καιρό το σύστημα έχει αυτονομηθεί, έχει αποκτήσει μαφιόζικες δομές, και έχει ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο. Οι ‘προστάτες χωριού’ κάνουν λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, τρομοκρατούν ολόκληρες περιοχές, εκβιάζοντάς τες, ώστε να τους πληρώνουν για παροχή προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα από το 1996, του περιοδικού ‘Nokta’ για τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ένας στους τρεις ‘προστάτες χωριού’ εμπλεκόταν σε αξιόποινες πράξεις ? από εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο ανθρώπων, βιασμούς μέχρι και φόνο. Το σύστημα ‘προστατών χωριού’ ενισχύει και τις φεουδαλικές δομές της περιοχής. Ορισμένοι μεγάλοι γαιοκτήμονες διατηρούν νόμιμους ιδιωτικούς στρατούς επανδρωμένους με εκατοντάδες ‘προστάτες χωριού’. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ‘αγάδες’ είναι πολύ καλά δικτυωμένοι πολιτικά και μερικοί από αυτούς είναι βουλευτές στην Άγκυρα καθιστά το σύστημα των ‘προστατών χωριού’ ένα ιδιαίτερα καυτό πολιτικό ζήτημα.
Καμία τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί την κατάσταση του 1985, πώς μπορεί κανείς να διαλύσει το σύστημα ή τουλάχιστον να αποκόψει τα χειρότερα παρακλάδια του. Οι σχεδόν 60.000 ένοπλοι δεν είναι μόνο μια πολιτική, αλλά και μια στρατιωτική δύναμη, την οποία δεν μπορεί κανείς έτσι απλά να αφοπλίσει. Το μακελειό του Bilgek?y θα μπορούσε να φέρει και πάλι το καυτό ζήτημα στην πολιτική ημερήσια διάταξη στην Άγκυρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP