Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ


Eφ. Σαμπάχ 12-9-2010
Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα που θέλουν να στήσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ιρανικής πυρηνικής απειλής στην Τουρκία, πλησίασε προς το τέλος του και το σχέδιο για την αντιαεροπορική ομπρέλα που είχε αρχίσει πριν από 6 χρόνια.
Υπήρξαν τέσσερεις προσφορές για το σχέδιο ¨4 μονάδες μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος¨. Η Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών μετά τις πρώτες αξιολογήσεις , τον Οκτώβριο θα αποφασίσει ποιο σύστημα θα αγοραστεί.

Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει 2 δις $. Στον διαγωνισμό μετείχαν το αμερικανικό Πάτριοτ, το ρωσικό S-400, το κινέζικο FD-2000, και η ιταλογαλλική συμπαραγωγή Samp-T. Ο στόχος είναι το αργότερο το 2012 το σύστημα να τεθεί σε υπηρεσία.
Τα δύο από τα συστήματα θα εγκατασταθούνε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, και τα υπόλοιπα δύο θα τοποθετηθούνε αναλόγως των απειλών.

Read more...

12 στρατιώτες νεκροί από επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία


Σε τρείς επιθέσεις ως αντίποινα για το θάνατο εννέα Κούρδων Μαχητών οι οποίοι σκοτώθηκαν απο τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια μάχης στην επαρχία Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 προχώρησε η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο Κουρδικός Απελευθερωτικός Στρατός (HPG,) στις οποίες δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Οι επιθέσεις έγιναν:

1) Εναντίον φορτηγού που μετέφερε νερό στο φυλάκιο του του τουρκικού στρατού στην πόλη Eruh, της επαρχίας Σίιρτ, στις 11 Σεπτεμβρίου με απολογισμό πέντε Τούρκους στρατιώτες νεκρούς. Ο Τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση στην περιοχή, μετά την επίθεση, αλλά αποσύρθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
2) Πέντε Τούρκοι στρατιώτες και ένας πολιτοφύλακας φρουρός του χωριού σκοτώθηκαν στο στην κωμόπολη Μπεϊτούσεμπαπ (Beytussebap), του νομού Σιρνάκ όταν Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε θέσεις του τουρκικού στρατού.
3) Ο Κουρδικός Απελευθερωτικός Στρατός (HPG) ανέλαβε την ευθύνη και για τη χθεσινή επίθεση στο Eruh που είχε σαν αποτέλεσμα ένας Τούρκος στρατιώτης να σκοτωθεί.

Read more...

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος


Του Θανου Π. Ντοκου*

Η καθαρή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα στην Τουρκία οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεώρησε πως το κεντρικό ερώτημα ήταν η επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβέρνησης Ερντογάν. Για αρκετούς άλλους, βεβαίως, ορισμένες από τις προτεινόμεν.ες αλλαγές προκάλεσαν έντονο προβληματισμό ή ακόμη και ανησυχία. Οι επίμαχες διατάξεις του δημοψηφίσματος πλήττουν δύο από τις τρεις βασικές γραμμές άμυνας (η προεδρία της δημοκρατίας έχει ήδη «αλωθεί» από το ΑΚΡ) του κεμαλικού συστήματος: τις ένοπλες δυνάμεις, που τίθενται πλέον υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων και, κυρίως, τη δικαστική εξουσία που πολλάκις στο παρελθόν είχε θέσει πολιτικά κόμματα εκτός νόμου. Ακούγεται ως μάλλον αυτονόητη αλλαγή, με όλους, βεβαίως, τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόλυτη πλέον εξάρτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία στην περίπτωση ενός κόμματος που έχει κατηγορηθεί ότι έχει μια κρυφή ατζέντα ισλαμοποίησης της χώρας.

Το μάλλον περιορισμένο εύρος των μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι ο στόχος ήταν σαφέστατα εσωτερικός και όχι εξωτερικός (η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας). Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον κ. Ερντογάν κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού και τον νέο ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Κιλιτσντάρογλου αποδυναμωμένο, κάτι που θα επιτρέψει στο ΑΚΡ να συνεχίσει την προσπάθεια διάβρωσης και ελέγχου του κρατικού μηχανισμού. Ενδεχόμενη μετάβαση του κ. Ερντογάν στην προεδρία της δημοκρατίας –πιθανόν με ενισχυμένες εξουσίες– μετά το 2011, θα φέρει στην επιφάνεια εσωτερικές διαιρέσεις και έριδες μέσα στο ΑΚΡ, λόγω ανταγωνισμού των επίδοξων διαδόχων και ίσως οδηγήσει στον τερματισμό της πολιτικής ηγεμονίας του.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα συνεχιστεί με ατμομηχανή το «πράσινο κεφάλαιο», ενώ για την ιδιαίτερα φιλόδοξη εξωτερική πολιτική είναι νωρίς για να γίνει μια αξιολόγηση. Ωστόσο, βάρος θα συνεχίσει να αποτελεί η αδυναμία πολιτικής διαχείρισης του κουρδικού προβλήματος (όπου παρατηρούνται «ανίερες συμμαχίες» μεταξύ βαθέος κράτους και ακραίων κουρδικών ομάδων), ενώ ο ανταγωνισμός των δύο πόλων ισχύος εντός της Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστεί πριν σταδιακά υπάρξει μια σύνθεση.

Οι πιθανές συνέπειες του δημοψηφίσματος για την Ελλάδα, πέραν της βελτίωσης της εικόνας της Τουρκίας σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., εξαρτώνται από την υπόθεση εργασίας που θα υιοθετήσει ο κάθε αναλυτής: αν θεωρηθεί ότι ο κ. Ερντογάν επιθυμεί την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μέχρι τώρα εμποδιζόταν από τους «Πασάδες», τότε η ενίσχυσή του στο εσωτερικό μέτωπο είναι θετική για την Ελλάδα. Αν όμως εκτιμηθεί ότι οι θέσεις του ΑΚΡ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα δεν είναι διαφορετικές από αυτές του κεμαλικού κατεστημένου, τότε η ισχυροποίησή του είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη και στη χειρότερη επικίνδυνη. Και γενικότερα, μια πιο δημοκρατική και σταθερή Τουρκία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία, θα σημαίνει μια πιο ισχυρή Τουρκία. Η ισχύς άλλοτε οδηγεί σε μείωση της ανασφάλειας και επιθυμία εξομάλυνσης των σχέσεων με γειτονικές χώρες και άλλοτε σε αλαζονεία και επεκτατική πολιτική. Η Ελλάδα δεν μπορεί, φυσικά, να επηρεάσει τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά οφείλει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις ευρύτατες αλλαγές και διεργασίες που πραγματοποιούνται στη γειτονική χώρα.

*Ο Θάνος Π. Ντόκος είναι Γενικός Διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Read more...

Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα πετρέλαια του Αιγαίου


TOY ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ
Aνοίγει το πετρελαϊκό παιχνίδι στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να προχωρά στην ίδρυση Φορέα Υδρογονανθράκων, με σκοπό βεβαίως σε χρόνο-ρεκόρ (6 μήνες) να νοικιάσει τα 42 θαλάσσια οικόπεδα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δημιουργηθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι εξορύξεις για το «δώρο του Θεού», τη στιγμή που η Τουρκία κάνει λόγο για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Άλλωστε, οι «βόλτες» του «Πίρι Ρέις» αλλά και του «Τσεσμέ», το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μάλιστα, διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν εταιρείες από την Αμερική, οι οποίες έχουν εγχώριους συνεργάτες, να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που θα βρεθούν στον ελλαδικό χώρο. Εξάλλου, ορισμένες από τις εταιρείες αυτές έχουν στενή συνεργασία με τις λεγόμενες «7 αδερφές», τις μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές Amoco, BP, Chevron, Exxon, Mobil, Shell και Texaco!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 24 Ιουνίου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε το σχετικό ο.k. στον υφυπουργό για θέματα Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μανιάτη να προαναγγείλει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Το Βήμα την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων. Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό και έχει ήδη παραδώσει την έκθεσή της στην υπουργό Περιβάλλοντος. Στόχος του νέου φορέα, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο υφυπουργός στην εφημερίδα, είναι η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Εξάλλου, και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τους χάρτες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες πετρελαίου «τρεις φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές του Πρίνου». Ο νέος φορέας θα έχει πενταμελές ΔΣ και θα λειτουργεί ως εταιρεία του Δημοσίου, με μία, δηλαδή, μετοχή, αυτή του Ελληνικού Δημοσίου. Η στελέχωσή του θα γίνει με μόλις δέκα άτομα, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, σε πρώτη φάση από το Δημόσιο Τομέα και σε δεύτερη με ελληνικής καταγωγής πρόσωπα από το εξωτερικό. Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμό και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος αυτός φορέας, νευραλγικός για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εθνική μας άμυνα, να αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Με τη σύσταση του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα προχωρήσουν άμεσα και οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες. Δηλαδή, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση, όπως λέγεται, 42 θαλάσσιων οικοπέδων, στα οποία ερευνητικά πλοία από διάφορες εταιρείες θα επιχειρήσουν να βρουν πετρέλαιο. Για τις επιχειρήσεις εντοπισμού, άντλησης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα αυτό της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σε θαλάσσια ισραηλινά οικόπεδα εντοπίστηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιάτης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα «Επίκαιρα», αρνήθηκε να μιλήσει για το τι συμβαίνει στον ελλαδικό χώρο και ποιες ενέργειες έχουν γίνει σχετικά με την ίδρυση του Φορέα Υδρογονανθράκων, τονίζοντας ωστόσο πως είναι συνολικό θέμα της κυβέρνησης να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, διαψεύδοντας την ίδια ώρα τα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ελληνικό Τύπο…

Ωστόσο –λίγες ημέρες μετά από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα–, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η κυρία Μπιρμπίλη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα όπου παρουσιάστηκαν χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, και στο Ιόνιο.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι… επαφές

Στις 7 Ιουλίου, λίγες μόνο ημέρες μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μανιάτης ταξίδεψαν στις ΗΠΑ όπου αμφότεροι παρουσίασαν τις προτεραιότητες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (7-9 Ιουλίου). Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι δύο υφυπουργοί συναντήθηκαν με αξιωματούχους που γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει «δώρο Θεού», καθώς μίλησαν με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Ζοζέ Φερνάντες, τη βοηθό υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη Φιλίς Γιοσίντα, καθώς και τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη Ντάνιελ Στέιν και Ρεμπέκα Νεφ, συμβούλους άλλωστε του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος, σημειωτέον, στις 17 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την… Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για να χαιρετίσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά στο αζερικό φυσικό αέριο. Ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής που πέρασε, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πετρελαϊκά αποθέματα στην περιοχή του Αιγαίου, τα οποία όπως πρόσθεσε μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο μετά από διμερή «εμπορική συμφωνία» Ελλάδας – Τουρκίας, ακόμη κι αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές! Αναγνώρισε ωστόσο το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλους της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μόρνινγκσταρ είναι βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ως πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, και έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην ΕΕ!
Πετρελαϊκές… ενδείξεις

Από τις έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα, το μέγεθος των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο θεωρείται πως είναι μεγάλο καθώς όχι απλά υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες με θετικά αποτελέσματα.

Τα… γνωστά, άλλωστε, οικόπεδα τα οποία έχουν απασχολήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια είναι τα εξής:

• Κοίτασμα της θέσης «Μπάμπουρας».

• Κοίτασμα «Δομή EAST Θάσου» ανατολικά της Θάσου.

• Κοίτασμα «Βόρειος Πρίνος – Νέα Πέραμος – Άθως».

• Κοιτάσματα Επανομής – Σιθωνίας και Θερμαϊκού.

• Πετρελαιοφόρος ορίζοντας Β.Α. Αιγαίου, Κρήτη.

• Κοίτασμα Ικαρίας.

• Κοίτασμα Δωδεκανήσου κοντά στο Καστελόριζο.

• Κοίτασμα Κυκλάδων.

• Κοίτασμα Σκοπέλου.

• Κοίτασμα Βόρειας και Νότιας Λέσβου.

Επίσης, από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ένα ακόμη πετρελαϊκό κοίτασμα βρίσκεται στο νομό Ηλείας, στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το κοίτασμα αυτό αρχικά ερευνήθηκε από την πάλαι ποτέ ΔEΠ μεταξύ 1978-1982. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 1982 ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες. Κοίτασμα πετρελαίου φαίνεται πως υπάρχει και στη Δυτική Ελλάδα! Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε από τις μετρήσεις ξένων εταιρειών στο διάστημα 1997-2001, καθώς πραγματοποίησαν έρευνες σε χερσαίες περιοχές 10.000 τετρ. χλμ. συνολικά και έξι ερευνητικές γεωτρήσεις, επενδύοντας περί τα 60 εκατ. δολάρια!

http://m-epikaira.gr

Read more...

Παραμένουν στόχος του Ερντογάν οι Κούρδοι!


Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει, τόσο εντός, όσο κι εκτός Τουρκίας, το γεγονός πως οι κουρδικοί πληθυσμοί υπάκουσαν σε μεγάλο βαθμό στην έκκληση της ηγεσίας του κουρδικού κόμματος για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος που πραγματοποίησε το κυβερνών κόμμα με στόχο να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Αιτία είναι πως η ΄’έκκληση ” για μποϋκοτάζ προήλθε στην ουσία έμμεσα από το ΡΚΚ και τον κρατούμενο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη βάση της πολιτικής επιλογής του Τούρκου πρωθυπουργού, να μην προτείνει για συνταγματική τροποποίηση μεταβολές που αφορούν στο καθεστώς της Κουρδικής εθνότητας στην Τουρκία. Εθνότητα, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια πολίτες και βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το κυβερνών κόμμα και ο κ. Ερντογάν, που ενδεχομένως πλέον ενδιαφέρεται ζωηρά για την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, μετ΄τη λήξη της θητείας του Αμπντ. Γκιούλ, αποφάσισαν πως την περίοδο αυτή, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των κεμαλικών και της ηγεσίας του Στρατού, δεν πρέπει να επιδιώξουν “πολιτική συναίνεση” με τους Κούρδους. Τούρκοι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές, θεωρούν πως ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ “δικαιολογεί” σε υψηλό βαθμό το “εθνικό φρόνημα” και τον “κεμαλισμό” του κυβερνώντος κόμματος χωρίς να εξαναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις θρησκευτικού περιεχομένου, που τους ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μαζί με τους Κούρδους εμφανίζονται ήδη φόβοι πως μετά την επικράτηση του ισλαμικού κυβερνητικού σχηματισμού, στόχος μπορεί να γίνουν οι Αλεβίτες, που οι ισλαμιστές του κ. Ερντογάν έχουν στο στόχαστρο εδώ και δυο δεκαετίες…κατηγορούνται ότι απεμπολούν με τις μεταρρυθμίσεις.

Read more...

Πρόσφυγες: μειώνονται στο Αιγαίο, αυξάνονται στον Έβρο…


Σημαντική μείωση αναμένεται να σημειώσει στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι αρχές ως τώρα, ο αριθμός των παράνομα διακινούμενων προσώπων από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα με την ως σήμερα θεωρία που απέδιδε το γεγονός αυτό στην παρουσία, πλέον σε μόνιμη βάση, της Ευρωπαϊκής Frontex και των συνεχών ναυτικών και αεροπορικών περιπολιών, το γεγονός οφείλεται στο ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει προχωρήσει σημαντικά στο έργο της αποναρκοθέτησης των Έλληνο -Τουρκικών συνόρων, πράγμα που κάνει ευκολότερη τη διέλευσή τους από τον Έβρο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, πρόσφατα αναφερόμενος στο ζήτημα τόνισε πως η πολιτεία θα ενισχύει οικονομικά άμεσα την κατασκευή σύγχρονου κέντρου προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δυο κέντρα κρατουμένων στο νόμο Έβρου.

Παρόλα αυτά, η κριτική των ομάδων πίεσης που υπάρχουν για τους πρόσφυγες στην ΕΕ αλλά και των αρχών των Ηνωμένων Εθνλών εξακολουθεί να βάλλει κατά της Ελλάδας, εγκαλόντας την κυρίως για έλλειψη νομοθεσίας που να προστατεύει τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα τους αιτούντες άσυλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός πως και η Φινλανδία μετά τη Σουηδία αποφάσισαν να μην στέλνουν πίσω στην Ελλάδα άτομα που εχουν ζητήσει άσυλο, καθώς κινδυνεύουν να απελαθούν από τις Ελληνικές αρχές.
Δανία επαναποροωθεί στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο
Στο ελληνικό σύστημα ασύλου και στην απόφαση των δανικών αρχών, σχετικά με τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο των Anton Geist και Sebastian Gjerding, με τίτλο «H Δανία επισπεύδει τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στο χάος του ελληνικού συστήματος ασύλου», που δημοσιεύεται στη δανέζικη εφημερίδα Information.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να εκδώσει απόφαση, η οποία θα προβλέπει την παύση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι δανικές αρχές έχουν τροποποιήσει την συνηθισμένη τους πρακτική και επισπεύδουν τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στο χάος, το οποίο επικρατεί στην Ελλάδα, όσον αφορά το σύστημα χορήγησης ασύλου. “Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι δανικές αρχές έλαβαν αυτή την απόφαση”, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thomas Hammarberg. “Το σύστημα στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, πλήρως και αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις των ατόμων, τα οποία επαναπροωθούνται, δεν εξετάζονται δίκαια, προκειμένου να λάβουν άσυλο. Είναι περίεργο το γεγονός που η Δανία δεν μπορεί να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πρόκειται να εκδοθεί σε λίγους μήνες και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα”, πρόσθεσε ο Thomas Hammarberg.
Λόγω της εν λόγω απόφασης, ενδεχομένως το Βέλγιο να καταδικασθεί για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς οι βελγικές αρχές προχώρησαν στην επαναπροώθηση ενός άνδρα, αφγανικής καταγωγής, στην Ελλάδα. “Ελπίζω η Δανία να μην προσπαθεί να απαλλαγεί από κάποιους ανθρώπους, πριν την προλάβει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”, υπογράμμισε ο Thomas Hammarberg. Η Δανία προχώρησε, την περασμένη Πέμπτη, στην καταναγκαστική επαναπροώθηση 12 αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν Αφγανοί, σύμφωνα με τη Βασιλική Αστυνομία.
Οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου. Η Ελλάδα αποτελεί, πολύ συχνά, τον πρώτο σταθμό των αιτούντων άσυλο στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Η χώρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δέχεται, ετησίως, περίπου 150.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες, παρά τις προσπάθειες της FRONTEX για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων. Ωστόσο, το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει, είναι ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, στην οποία καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη, καθώς μόλις το 0,04% των αιτούντων λαμβάνουν άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, αντιστοιχούν 45.000 αιτούντες άσυλο σε 1.000 θέσεις, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στα κέντρα υποδοχής προσφύγων της χώρας. Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να λάβουν ταυτότητα, η οποία θα τους επιτρέψει την πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, χωρίς την υποβολή σχετικής αίτησης. Επίσης, πολλές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, περιγράφουν ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο κοιμούνται στους δρόμους και δεν μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στις ελληνικές αρχές. Ακόμη, όμως, και οι αιτήσεις, οι οποίες κατατίθενται, δεν εξετάζονται με δίκαιο τρόπο. Για αυτό το λόγο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει την παύση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει αυτή την τακτική. Την περασμένη εβδομάδα, σουηδικό δικαστήριο σταμάτησε την επαναπροώθηση πέντε ατόμων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δικαστηρίου, “η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων παρουσιάζει τόσες ελλείψεις”, ώστε ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος απέλασης των αιτούντων άσυλο, παρά την ανάγκη που έχουν για προστασία.
Στις 26 Μαΐου του 2010, δύο μήνες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής δανικό Υπουργείο τροποποίησε την τακτική του, σχετικά με την εξέταση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. “Οι επαναπροωθήσεις ενηλίκων αιτούντων άσυλο θα πραγματοποιούνται, στο μέλλον, εάν η Ελλάδα, όπως ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου, είναι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων”, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση Τύπου του αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής δανικού Υπουργείου. Με άλλα λόγια, οι δανικές αρχές εγκατέλειψαν την αρχή, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να εγγυηθούν ότι θα εξετάσουν τις αιτήσεις των αιτούντων άσυλο, καθώς η Συνθήκη του Δουβλίνου επιτρέπει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Δανία προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.
Ο ερευνητής σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου του Δανικού Ινστιτούτου Διεθνώς Σπουδών, Thomas Gammeltoft Hansen, ασκεί αυστηρή κριτική στην απόφαση των δανικών αρχών, ενώ θεωρεί ότι οι δανικές αρχές δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι οποίες συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν σταματήσει τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ο Thomas Gammeltoft Hansen πιστεύει ότι το Βέλγιο και ενδεχομένως και η Δανία, διατρέχουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς αφενός γιατί οι ελληνικές αρχές φέρονται στους αιτούντες άσυλο με απάνθρωπο ή απαξιωτικό τρόπο και αφετέρου γιατί το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα δεν λειτουργεί και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους, όπου ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν διώξεις και βασανιστήρια.
Η δανική οργάνωση για την προστασία των προσφύγων κατάφερε, σε 15 μεμονωμένες περιπτώσεις, να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκδώσει προσωρινή απαγόρευση στις δανικές αρχές, όσον αφορά την πραγματοποίηση επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα. Η Οργάνωση καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να σταματήσει και άλλες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP