Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παραμένουν στόχος του Ερντογάν οι Κούρδοι!


Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει, τόσο εντός, όσο κι εκτός Τουρκίας, το γεγονός πως οι κουρδικοί πληθυσμοί υπάκουσαν σε μεγάλο βαθμό στην έκκληση της ηγεσίας του κουρδικού κόμματος για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος που πραγματοποίησε το κυβερνών κόμμα με στόχο να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Αιτία είναι πως η ΄’έκκληση ” για μποϋκοτάζ προήλθε στην ουσία έμμεσα από το ΡΚΚ και τον κρατούμενο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη βάση της πολιτικής επιλογής του Τούρκου πρωθυπουργού, να μην προτείνει για συνταγματική τροποποίηση μεταβολές που αφορούν στο καθεστώς της Κουρδικής εθνότητας στην Τουρκία. Εθνότητα, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια πολίτες και βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το κυβερνών κόμμα και ο κ. Ερντογάν, που ενδεχομένως πλέον ενδιαφέρεται ζωηρά για την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, μετ΄τη λήξη της θητείας του Αμπντ. Γκιούλ, αποφάσισαν πως την περίοδο αυτή, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των κεμαλικών και της ηγεσίας του Στρατού, δεν πρέπει να επιδιώξουν “πολιτική συναίνεση” με τους Κούρδους. Τούρκοι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές, θεωρούν πως ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ “δικαιολογεί” σε υψηλό βαθμό το “εθνικό φρόνημα” και τον “κεμαλισμό” του κυβερνώντος κόμματος χωρίς να εξαναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις θρησκευτικού περιεχομένου, που τους ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μαζί με τους Κούρδους εμφανίζονται ήδη φόβοι πως μετά την επικράτηση του ισλαμικού κυβερνητικού σχηματισμού, στόχος μπορεί να γίνουν οι Αλεβίτες, που οι ισλαμιστές του κ. Ερντογάν έχουν στο στόχαστρο εδώ και δυο δεκαετίες…κατηγορούνται ότι απεμπολούν με τις μεταρρυθμίσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP