Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Μήνυμα προς Μόσχα για το πυρηνικό εργοστάσιο: Εάν συμφωνήσουμε στο κόστος, αρχίστε αμέσως


Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Μήνυμα προς Μόσχα για το πυρηνικό εργοστάσιο: Εάν συμφωνήσουμε στο κόστος, αρχίστε αμέσως» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία και πραγματοποιεί επαφές, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες αναφορικά με το θέμα της τιμής για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Akkuyu της Μερσίνης.

Ο Τοπτάν, αφού ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί την άμεση κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, είπε: «Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα του κόστους. Θα αποφασιστεί ανάλογα». Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε παράλληλα ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στην τιμή κατασκευής, τότε ο διαγωνισμός μπορεί να κηρυχθεί άγονος. Πάντως, ανέφερε ότι εκείνο το οποίο παρατηρείται, είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Read more...

Ο Ερντογάν δεν πήγε στην Αθήνα, επειδή ...


Ο συνεργάτης της Cumhuriyet Οζγκέν Ατζάρ στη σημερινή του στήλη με τον τίτλο «Ο Ερντογάν δεν πήγε στην Αθήνα, επειδή ...» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν θα έδειχνε και εκείνος το ανάστημά του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα. Μακάρι να μπορούσε να πάει και να έβλεπε τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην ιστορική, στην πολιτιστική και στη θρησκευτική της κληρονομιά.

Η σύζυγός του Εμινέ, το Μάιο 2004, όταν επισκέφθηκαν την Αθήνα, φορώντας ψηλοτάκουνα είχε ανέβει μαζί με την κ. Καραμανλή την Ακρόπολη και είχε μιλήσει στη συνέχεια πολύ επαινετικά. Ο Ερντογάν τότε δεν είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη, για να απονείμει στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, μετάλλιο.

Μετά τη μη συμμετοχή του Π/Θ στην εν λόγω τελετή την τελευταία στιγμή «λόγω υπέρτασης», στη συνέχεια ως αιτιολογία παρουσιάστηκε το ότι έπαθε «θερμοπληξία».

Παλαιότερα, και ο Πρόεδρος Γκιούλ είχε ακυρώσει σημαντική επίσκεψή του την τελευταία στιγμή «λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στο αυτί». Αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να συνηθίσουμε στις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής λόγω «πολιτικής υγείας».

Στον ελληνικό Τύπο, καθώς και στον τουρκικό, δημοσιεύθηκαν διάφορα σχόλια σχετικά με την ακύρωση.

Για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής μπορούν να παρουσιαστούν δύο δικαιολογίες:

1. Όπως ανέφερε και ο ανταποκριτής μας στην Αθήνα Μουράτ Ιλέμ, μια από τις πρώτες αιτίες είναι «το θέμα των λαθρομεταναστών». Η Αθήνα στο θέμα αυτό έχει δίκιο. Δεν περνάει ούτε μέρα, που να μην αναφέρονται στον Τύπο μας τραγικές ειδήσεις σχετικά με λαθρομετανάστες, που διαφεύγουν από τα παράλιά μας, το Αϊβαλί, το Κουσάντασι, το Τσεσμέ, τα Δίδυμα, την Αλικαρνασσό, προς τα ελληνικά νησιά. Αναφέρονται περιστατικά με σκάφη που ανατρέπονται, σκάφη τα οποία ανατρέπονται δια της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς και η απογοήτευση και οι ελπίδες χιλιάδων Αφγανών, Πακιστανών, Ιρακινών, ακόμη και Αφρικανών, οι οποίοι εγκαταλείπονται καμιά φορά σε τουρκικά παράλια, ενώ τους λένε ότι έφτασαν στα ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία και η Λιβύη λειτουργούν ως εφαλτήριο για τους λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες, που φεύγουν από τη Λιβύη, ανοίγονται στη Μεσόγειο και προσπαθούν να φτάσουν στα παράλια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Όμως, η πλειοψηφία τους φεύγει από την Τουρκία και μετατρέπει «σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως» ορισμένα σημεία της Πελοποννήσου και της Ν. Ελλάδας.

Γι’ αυτό το λόγο, στην τελευταία Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε., η κ. Μπακογιάννη επέβαλε στο τελικό ανακοινωθέν όρο για τη σύναψη συμφωνίας όσον αφορά τον τερματισμό της μετατροπής της Τουρκίας και της Λιβύης σε χώρες διέλευσης λαθρομεταναστών.

Σήμερα, στην Ελλάδα των 10 εκ. υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκ. λαθρομετανάστες και μάλιστα εξ αυτών οι 150.000 δεν πρέπει να λησμονείται ότι έφτασαν εκεί το 2008.

Τι μπορούμε να πούμε για τους λαθρομετανάστες, που έρχονται στη χώρα μας λόγω αδυναμίας φύλαξης των συνόρων μας; Αυτό δεν δείχνει ότι προέκυψε στη χώρα μας και ένα είδος μαφίας λαθρομεταναστών;

2. Μια άλλη αιτία πρέπει να έχει σχέση με την είδηση του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Ελτσίν Ποϊραζλάρ. Ο Αμερικανός ΥΦ/ΥΠΕΞ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Gordon, είχε πει: «Πρέπει να εξασφαλιστεί συμφωνία στο Κυπριακό με παραχωρήσεις της Τουρκίας». Τα λόγια αυτά έστρωσαν νάρκες στα πόδια του Ερντογάν δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι ο Gordon παρέβλεψε το "ναι" των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν και το "όχι" των Ε/κ, οδήγησε δικαιολογημένα στην ακύρωση της επίσκεψης του Ερντογάν.

Read more...

Κριτική του Ερντογάν στην ΕΕ: «οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι»


Η εφ/δα Wiener Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Άγκυρα με τίτλο «Κριτική του Ερντογάν στην ΕΕ: «οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνη την ΕΕ για το ότι ο ενθουσιασμός για την ΕΕ στη χώρα του έχει ελαττωθεί. Δεν υπάρχουν περικοπές ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα. Απεναντίας, είπε, «συγκεκριμένες στάσεις εκ μέρους της ΕΕ» έχουν οδηγήσει σε «σοβαρή διάβρωση» του ευρωπαϊκού ενθουσιασμού των Τούρκων, υπονοώντας τις θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ως προς την Τουρκία.


Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης ότι εάν κανείς θέτει συνεχώς υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Τουρκίας και επιχειρεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς, τότε παραβιάζει τις υπάρχουσες συνθήκες. Σε τελική ανάλυση η ΕΕ ψήφισε ομοφώνως να διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και προειδοποίησε τους πολιτικούς στην ΕΕ να μην επιχειρούν εις βάρος της χώρας του να εξάγουν πολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς αυτό θα ζημιώσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, γράφει η εφ/δα.

Read more...

TOΥΡΚΙΑ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Όσο και εάν ο όρος «ελεγχόμενη ασάφεια» μπορεί να θεωρηθεί νεολογισμός, και σίγουρα είναι αδόκιμος, μόνο έτσι θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα σύμφωνα με τον αγγλόγλωσσο Τύπο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξωτερικές διπλωματικές σχέσεις.

Αυτή η πολιτική των τουρκικών μέσων δεν είναι τωρινή ούτε και τυχαία. Γεγονότα που για όλους τους άλλους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με υπερβολική μετριοπάθεια «εξαιρετικά σημαντικά» και με ελάχιστη υπερβολή «κοσμογονικά» και γεγονότα «ιστορικής σημασίας» με ένα ιδιαίτερο και ιδιόμορφο τρόπο την πρώτη και δεύτερη ημέρα καταλαμβάνουν πρωτοσέλιδα και ύστερα ως διά μαγείας αρχίζουν να αναλύονται με τέτοιο τρόπο κατακερματισμένα ήδη σε δευτερευούσες και αμφιβόλου σημασίας λεπτομέρειες που σύντομα είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τη συνέχεια. Κάτι τέτοιο γίνεται περίπου με την υπόθεση της Εργκενεκον, μια υπόθεση που για πολλοστή φορά βγήκε στην επιφάνεια με το περίφημο έγγραφο του συνταγματάρχη Cicek που αποκάλυψε η Τaraf και στο οποίο δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Εδώ και δύο τρεις ημέρες ξεκίνησε η ίδια γνωστή συζήτηση. Είναι ή δεν είναι αυθεντικό (το έγγραφο); Είναι η υπογραφή του Cicek αυθεντική και εάν ναι, μπορεί να εκληφθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο αφού παρουσιάζεται σε φωτοτυπία; Θα απολογηθεί ο Cicek σε εισαγγελέα πολιτικών δικαστηρίων ή σε στρατιωτικό εισαγγελέα; Ήξερε ή δεν ήξερε το στράτευμα; Εάν ήξερε, ήξερε η ίδια η ηγεσία ή ένα μέρος των ΤΕΔ που δεν ελέγχεται; Είναι περίπου σαν μία επανάληψη του ίδιου έργου. Η εξέλιξη μέχρι στιγμής και αυτή γνωστή. Ο Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι οι θεσμοί στην Τουρκία είναι αρραγείς και συνεργάζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οι ΤΕΔ, από τη μεριά τους, σε σχετική αμηχανία και εκνευρισμό να υπόσχονται πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, χωρισμένοι στα δύο στρατόπεδα των κεμαλιστών και των φιλοκυβερνητικών να κατηγορούν αλλήλους, οι μεν για υπερβολή και εκμετάλλευση μιας υπόθεσης που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί για να πληγωθεί και να τρωθεί το στράτευμα και η κοσμικότητα του κεμαλικού κράτους, οι δε άλλοι να κατηγορούν τους πρώτους ότι υποβαθμίζουν το θέμα χρησιμοποιώντας δικολαβίστικες πρακτικές και νομικίστικες μεθόδους. Πάντως η ουσία παραμένει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη στην Taraf είναι τεράστιο και δημιουργεί για άλλη μία φορά τριγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας. Και εάν υπάρχει ακόμα κάποιος που δεν έχει καταλάβει ή δεν θέλει να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, τουλάχιστον για το πόσο πιθανώς να επηρεάσει τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα, η Emine Bozkurt, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή της στο Anadolu, το θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν το έγγραφο αποδειχθεί ότι είναι αυθεντικό «θα σημαίνει ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε απειλή»…«Η υπόθεση εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή» είπε «είναι σίγουρα ότι θα πάρει την άγουσα (προς τις Βρυξέλλες) και θα ενσωματωθεί στην επόμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία»

Πάμε τώρα στην εξωτερική πολιτική. Τηρουμένων των αναλογιών, κυρίως όμως λόγω της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί στην Τεχεράνη, η ίδια ασάφεια επικρατεί και για τη στάση της γείτονος αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Ιράν.

Παρά τις δηλώσεις Νταβούτογλου για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσω εσωτερικών διεργασιών αλλά και της έμμεσης υποστήριξης στον Αχμεντινετζάντ οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα επιφυλακτικά τις εξελίξεις. Μία επιφυλακτικότητα που πολλές φορές δημιουργεί την εντύπωση της ύπαρξης αγωνίας και δέους χωρίς να είναι εμφανές ή να καταγράφεται πουθενά πώς μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις, τα γεγονότα της Τεχεράνης ή τέλος πάντων την κατάσταση στην Άγκυρα. Δεν νομίζουμε ότι πρέπει επί του παρόντος να μπούμε σε λεπτομέρειες για τη στάση των τουρκικών ΜΜΕ για το θέμα, έχοντας βέβαια υπόψη ότι και οι τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχετικά τις αποφεύγουν. Θα υπάρχει καιρός για αυτό. Πολλοί αναλυτές στην παρουσίαση των γεγονότων της Τεχεράνης ακολουθούν μέχρι και σήμερα τη γνωστή υποκειμενική, ανάλογα με το μέσο στο οποίο εργάζονται, και με το τι πρεσβεύουν, πεπατημένη. Ο Yusuf Kanlı πχ φυσικά και αναφέρεται στη συνέντευξη του γιου του Mohammad Reza Pahlavi στην Milliyet για να δώσει έμφαση, πού αλλού, στο ότι ο Pahlavi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Τούρκους να διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού την κοσμικότητα της τουρκικής δημοκρατίας. Πηγαίνει και πάρα πέρα βέβαια ο Kanlı και σε μία αποστροφή του αναφέρει ότι τόσο η επανάσταση του 79 του Χομεϊνί όσο και τα λάθη της χούντας του 1980 «μπορεί» και να δικαιολογούν το φαινόμενο της θρησκευτικής συνειδητοποίησης των τούρκων τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και της στροφής της τουρκικής κοινωνίας προς τον συντηρητισμό. «Μπορεί», λέει ο Kanlı, αλλά το μήνυμα σαφές. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιας μορφής κρίση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς κάποιος αναλυτής να προσφέρει λύση μέσω του παραδείγματος της Τουρκίας. Αυτό το κάνει ο Mehmet Yılmaz της Zaman που φιλοξενείται στη σημερινή ΤΖ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι ναι μεν δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να γίνει Ιράν τώρα που έλυσε η χώρα το πρόβλημα των πραξικοπημάτων, υπάρχει όμως πιθανότητα, σύμφωνα με τον καλό δημοσιογράφο, το Ιράν να δει με μεγαλύτερη προσοχή το παράδειγμα που προσφέρει η Τουρκία.

Ο Andrew Fınkel στην ΤΖ αναφερόμενος στην, σύμφωνα με αυτόν, υποστήριξη της Άγκυρας προς τον Αχμεντινετζάντ διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις για την κίνηση θεωρώντας την βεβιασμένη λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν σαφείς και αντικειμενικοί λόγοι για την Άγκυρα να υποστηρίξει τον Αχμεντινετζάντ. Πάντως πολύ καλός είναι σήμερα ο İlhan Tanır στην DN ο οποίος αναλύει την κατάσταση μέσω του δόγματος Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες».

Κατανοητή η πολιτική Νταβούτογλου, λέει ο Tanır, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν λαμβάνουν χώρα κοσμογονικές εξελίξεις. Εκτός εάν αυτό, διερωτάται ρητορικά, έχει σχέση με τις δεκάδες διμερείς συμφωνίες για το ενεργειακό ή «Θεός φυλάξοι» ότι συμφωνούμε ως Τούρκοι με τις πρακτικές των Φρουρών της Επανάστασης του Αχμεντινετζάντ. Το να μην εμπλέκεται και το να μην παίρνει θέση στα εσωτερικά άλλων κρατών η Τουρκία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνει τα μάτια στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και εάν, συνεχίζει ο Tanır, η Τουρκία δεν είναι και η χώρα πρότυπο σε τέτοια θέματα.

«Οι Ιρανοί» καταλήγει ο τούρκος αναλυτής, «αφήνουν πίσω τους την οπισθοδρομικότητα για να προλάβουν επιτέλους τον υπόλοιπο κόσμο». «Τι είναι όμως αυτό που επιδιώκει να επιτύχει η Τουρκία; Αλήθεια η Τουρκία με ανησυχεί πιο πολύ αυτές τις ημέρες της εξέργεσης του Ιράν, παρά τα ίδιο το Ιράν. Αλήθεια με ποιον συμπαραστέκεται η Τουρκία;»

Read more...

Νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί για παρενοχλήσεις......


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 22/6/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν τρεις φορές, δυτικά, ΝΔ και ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά Μ-2000 και F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας και της Λάρισας.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ανατολικά της Ρόδου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Τέλος, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Σάμου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας και της Σκύρου.


Read more...

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Ανεβαίνει η ένταση


Πρακτορειακή ανταπόκριση του Associated Press στην ηλεκτρονική έκδοση του MSNBC με τίτλο «Greece-Turkey tensions on the rise» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, δηλώσεις της ΥΠΕΞ, κας Μπακογιάννη, με τις οποίες εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις με την γειτονική Τουρκία για το θέμα των στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρεται η κα Μπακογιάννη θα θέσει το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στον τούρκο ομόλογό της, κ. Davutoglu, στη συνάντηση των χωρών του ΟΑΣΕ, η οποία θα διεξαχθεί αυτό το Σ/Κ στην Κέρκυρα.


Read more...

Τουρκία- Σεμινάριο Στρατηγών-Ναυάρχων "Ο Δρόμος του Μεταξιού 2009"


Ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χασάν Ιγσίζ δήλωσε ότι η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα συνεχίσει να παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Το Σεμινάριο Στρατηγών-Ναυάρχων "Ο Δρόμος του Μεταξιού 2009" το οποίο ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου.

Ο Στρατηγός Χασάν Ιγσίζ ο οποίος εκφώνησε μια ομιλία στο Σεμινάριο «Δρόμος του Μεταξιού 2009» όπου συζητήθηκε το ΝΑΤΟ και η συνεργασία με τους Συμμάχους, αφού σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η αντίληψη παγκόσμιας ασφάλειας δήλωσε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα όπως τρομοκρατία, αύξηση των όπλων μαζικού αφανισμού, μείωση των πόρων ενέργειας και επιστροφή της πειρατείας.

Ο στρατηγός Ιγσίζ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι πρέπει να συνεργαστούν περισσότερα κατά των δραστηριοτήτων αυτών που απειλούν τον κόσμο.

Ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ αφού έκανε νύξη ότι η Τουρκία με τις επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ συμβάλλει στην παγκόσμια ασφάλεια δήλωσε ότι θα συνεχίσει η συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις αυτές και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν την πολιτική «ανοιχτής πόρτας» του ΝΑΤΟ στο θέμα των νέων μελών.


Read more...

Eν αναμονή αποφάσεων για μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας


Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας το προσεχές διάστημα αναφορικά με κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK).
Συγκεκριμένα, η SSIK αναμένεται να συνεδριάσει την 1η Ιουλίου με αντικείμενο την ολοκλήρωση των παρακάτω προγραμμάτων:
1. Πρόγραμμα Τουρκικού Ελικοπτέρου Γενικής χρήσης (TUHP) που αφορά 120 ελικόπτερα με υποψήφια το S-70A της αμερικανικής Sikorsky και ειδική έκδοση του AW149 της AgustaWestland.
2. Ναυπήγηση 2 αρματαγωγών LST για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK)
3. Πρόγραμμα εγχώριας παραγωγής 336 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, εκ των οποίων 54 οχήματα διοίκησης, 36 για εγκατάσταση συστημάτων ραντάρ και 30 ανίχνευσης ΠΒΧ ουσιών.
4. Πρόγραμμα εγχώριας παραγωγής 71 οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών για υποστήριξη πυροβολικού και συγκεκριμένα των πυροβόλων Τ-155 Firtina του Τουρκικού Στρατού.
5. Ναυπήγηση πλοίων υποστήριξης για το ΤDK, αφορά Μητρικό Πλοίο Διάσωσης Υποβρυχίων (MOSHIP) και πλοίο έρευνας-διάσωσης (RATSHIP).


Read more...

Σε έκτακτο συμβούλιο οι Αρχηγοί των Επιτελείων


Η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα. η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και οι πρόσφατες εξαγγελίες περί μείωσης των αμυντικών δαπανών τέθηκαν επί τάπητος σήμερα στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε εκτάκτως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί τρισήμιση ώρες


Read more...

Σχέδιο Ανάν για το Τουρκοκουρδικό.


Η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού κατά το Σχέδιο Ανάν (σε επιδεινωμένη μάλιστα εκδοχή του) και καταγγέλλει τους Κυπρίους που το απέρριψαν.

Αν οι Τούρκοι το θέλουν για λύση του Κυπριακού, γιατί δεν το υιοθετούν για λύση του προβλήματος των είκοσι εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, μειονότητας αντίστοιχης σε ποσοστό πληθυσμού με τους Τουρκοκυπρίους;

Το ερώτημα διατυπώνεται σε άρθρο του Μάρκους Τέμπλαρ, Αμερικανού ιστορικού και εμπειρογνώμονα για τα Βαλκάνια, ο οποίος, περιγράφει ως εξής τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάν για τη θεραπεία της Τουρκίας από τη ...χρόνια πληγή της κουρδικής ανταρσίας:

Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων που ζουν στην Τουρκία (τουρκικής και κουρδικής) και με την έγκρισή της σε δημοψήφισμα, το σημερινό κράτος παύει να υφίσταται και αντικαθίσταται από ένα νέο.

Από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, ακόμη και αν η μια ή η άλλη περιοχή το ζητήσουν με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου, η Τουρκία γίνεται ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο το 37% της επικράτειας περιέρχεται στην εξουσία της νέας κουρδικής κυβέρνησης.

Το νέο ομοσπονδιακό κράτος τιτλοφορείται ψευδεπίγραφα «Ενωμένη Τουρκική Δημοκρατία» και υπό το νέο του Σύνταγμα οι δύο μεγαλύτερες εθνικές ομάδες (Τούρκοι και Κούρδοι) έχουν ίση αντιπροσώπευση στη Γερουσία, παρά την πληθυσμιακή τους ανισότητα. Με αυτήν τη διάταξη το κράτος περιέρχεται σε ακινησία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (που λύνει τα αδιέξοδα) αποτελείται επίσης από ίσο αριθμό Κούρδων (18% του πληθυσμού) και Τούρκων (80% του πληθυσμού) δικαστών, με επιπλέον τρεις ξένους δικαστές. Έτσι τρεις ξένοι δικαστές θα ρίχνουν τις κρίνουσες ψήφους.

Τουρκικοί και κουρδικοί πληθυσμοί μετατοπίζονται, ο καθένας στην αντίστοιχη περιοχή του.Για τους Τούρκους ισχύουν περιορισμοί των δικαιωμάτων τους για επιστροφή και μόνιμη εγκατάσταση στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κουρδική περιοχή, αλλά για τους Κούρδους δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί.

Επιπλέον οι Τούρκοι που παρέμειναν στα κουρδικά εδάφη δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν ποτέ το 6% των κατοίκων ενός χωριού. Έτσι οι Τούρκοι εμποδίζονται να αποκτήσουν δικό τους σχολείο ή και να κάνουν παιδιά, εάν το ποσοστό του 6% έχει συμπληρωθεί.

Η οικονομία της νέας ομοσπονδιακής Τουρκίας είναι χωρισμένη -χωρίς κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον Τούρκοι επιχειρηματίες δεν επιτρέπεται να επενδύουν στο κουρδικό κράτος.

Και ενώ οι Κούρδοι επωφελούνται όλων των παραπάνω διατάξεων, οι Τούρκοι φορολογούμενοι επωμίζονται το κόστος όλων αυτών των τροποποιήσεων και συμβάσεων της νέας δημοκρατίας, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν ότι οι Κούρδοι υπέφεραν στις προηγούμενες δεκαετίες και πρέπει να αποζημιωθούν.

Επιπροσθέτως, οι Τούρκοι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ζημίες που υπέστησαν με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν.

Η ανωτέρω ανάλυση περιγράφει με απλά λόγια TI απέρριψαν οι Κύπριοι με το Δημοψήφισμα της 24 Απριλίου 2004 και τι μπορούν να υιοθετήσουν οι Τούρκοι με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν (που τόσο τους αρέσει) για το ....δικό τους μειονοτικό πρόβλημα.

ΥΓ. Εκτός του κ. Ερντογάν το άρθρο αφορά και τους παρ' ημίν φανατικούς προπαγανδιστές του Σχεδίου Ανάν του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, τους Οικολόγους Πράσινους και τους βαρόνους των ΜΜΕ, με τα κουρδισμένα παπαγαλάκια τους.

Read more...

Παραλήρημα επιθετικής προπαγάνδας απειλών και προκλήσεων από τον ψευτομουφτή της Κομοτηνής και τον Τούρκο Πρόξενο


«Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης συνεχίζουν την παράδοση "40 θυσιών" (γιορτή των 40 ημερών από την είσοδο της Άνοιξης) που διαρκεί εδώ και αιώνες», έτσι τιτλοφορεί το trtgreek.com την πρόσφατη γιορτή που έγινε στις πλαγιές της Ροδόπης, στη Χλόη, στην οποία φυσικά ήταν παρόν ο Τούρκος Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, αλλά και όλη η «αφρόκρεμα» των πρακτορίσκων και του (παράνομου) Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Θράκης».
Πέρα από την εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος που υπήρξε κατά τη διάρκεια της γιορτής στην οποία πραγματοποιήθηκαν μαζικές προσευχές (απορώ εάν ο Τούρκος Πρόξενος πηγαίνει να προσευχηθεί και στους τάφους των νεκρών του Κοσόβου, γιατί υπήρξε πρωταίτιος και βασικός συνεργός στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπών, εκτός και εάν ο κύριος Σάρνιτς είναι του δόγματος πως «μετά από την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν σφάλμα αναγνωρίζεται»…), σειρά είχε η πολιτική εκμετάλλευση και η στυγνή ανθελληνική προπαγάνδα!

Έτσι, τον λόγο πήρε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην παραμονή των «Τούρκων» στην περιοχή τα τελευταία 700 χρόνια (πιθανώς δεν αναγνωρίζει πως η ιστορία του τόπου είχε και έχει κατοίκους πολύ πριν αυτά τα 700 χρόνια της κατοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) και πως συγχαίρει τους «Τούρκους» κατοίκους της Θράκης που μπόρεσαν να δείξουν το καλύτερο παράδειγμα στο θέμα της ανεκτικότητας!!!
Ίσως θα έπρεπε βέβαια ο ψευτομουφτής Κομοτηνής να προσδιορίσει τον όρο ανεκτικότητα, αλλά και τον όρο «Τούρκοι της Θράκης». Όσο αφορά το δεύτερο, με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει Τούρκους, αλλά Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης (γι αυτό και δεν τους δέχτηκε στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών). Καταπατώντας λοιπόν ο ψευτομουφτής της Κομοτηνής την Διεθνή Συνθήκη της Λοζάνης, ψευδόμενος ασύστολα εις βάρος της ιστορίας και της σκληρής πραγματικότητας για την Άγκυρα, προκάλεσε για μία ακόμη φορά και αφήνοντας τον (υποτιθέμενο) θρησκευτικό του ρόλο παραδόθηκε στην πολιτική και στην γραμμή του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, βγάζοντας έναν πολιτικό λόγο που μάλιστα είχε σαφή ψήγματα κατά της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Δηλαδή, κύριε Σερίφ, όταν είστε στο τζαμί δεν μιλάτε για αγάπη και ειρήνη, αλλά επιδίδεστε σε λογίδρια που σαν σκοπό έχουν να επιφέρουν την αναταραχή και την σύγκρουση μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών κατοίκων της Θράκης; Ή άλλα λέτε μέσα στο τζαμί και άλλα στις συγκεντρώσεις στις οποίες παρευρίσκεστε, δίπλα στον Τούρκο Πρόξενο (ο οποίος είναι βουτηγμένος μέσα στο αίμα αθώων ανθρώπων);
Στα λεγόμενα του ψευτομουφτή Κομοτηνής ξεχωρίζει και η αναφορά στο θέμα της «ανεκτικότητας» για το οποίο συγχαίρει τους «Τούρκους» της περιοχής!!! Ανεκτικότητα; Σε τι, κύριε Σερίφ; Υπονοείτε πως οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης ανέχονται κάποιους και αν ναι, ποιους; Δεν θα θελήσω να βάλω λόγια στο στόμα του ψευτομουφτή Κομοτηνής, αλλά μόνος του «καρφώνεται» για τον ρόλο του ενάντια στην Ελληνική Πολιτεία και για το έργο που έχει αναλάβει και που είναι ο φανατισμός των μουσουλμάνων του νομού Ροδόπης. Τα συγχαρητήριά του, μάλιστα, για το «καλύτερο παράδειγμα ανεκτικότητας», ουσιαστικά κρούουν θύρες ακραίων στοιχείων, τους οποίους προκαλεί έμμεσα να δείξουν λίγο από αυτά που μπορούν να κάνουν…
Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Πολιτεία, αρχής γενομένης από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και από την κυρία Μπακογιάννη συνεπικουρούμενης από τον υπουργό Εσωτερικών κύριο Παυλόπουλο, σας έχουν αφήσει να αλωνίζετε και να ενσπείρετε σπόρους διχόνοιας και μίσους ανάμεσα στους κατοίκους της Θράκης. Η ανεκτικότητα που έχουν επιδείξει απέναντί σας τα θεσμικά όργανα της χώρας, αγαπητέ ψευτομουφτή της Κομοτηνής, είναι πλέον του δέοντος, εάν συγκριθεί η κατάσταση στη Θράκη με την κατάσταση στην Τουρκία. Και για να γίνω σαφέστερος, γνωστό είναι στον κύριο Σερίφ πως ούτε στην Τουρκία, αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που υπάρχουν μουσουλμάνοι, δεν εκλέγεται ο Μουφτής, αλλά ορίζεται από το κράτος. Δυστυχώς, βάσει και του Τουρκικού Δικαίου και των νόμων που ισχύουν στην Τουρκία, είστε παράνομος και ψευτομουφτής αγαπητέ κύριε Σερίφ. Και εάν η Άγκυρα ενεργεί σύμφωνα με το συμφέρον της, αναλογιστείτε τι θα ήσασταν στην Τουρκία εάν ενεργούσατε όπως ενεργείτε στην Ελλάδα… Μάλλον θα βρισκόσασταν σε κάποια σκοτεινή φυλακή, έγκλειστος επί μακρόν διάστημα, έως ότου «συνέλθετε» ή σας «συνεφέρουν» ποικιλοτρόπως (γνωστές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές)… και δεν χρειάζεται να αναφερθώ εγώ επειδή έχουν γίνει σχετικές αναφορές και καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς…
Κι επειδή με τα λεγόμενά του ο κύριος Σερίφ, ο ψευτομουφτής της Κομοτηνής, υπονοεί σαφώς καταπάτηση δικαιωμάτων των Ελλήνων μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης, καλό θα ήταν να γίνει σαφέστερος, έτσι ώστε να κατανοήσουμε όλοι εμείς, ποια είναι τα δικαιώματα που στερούνται οι «προστατευόμενοί» του…
Μήπως κύριε Σερίφ, δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην Παιδεία, για τα παιδιά των μουσουλμάνων; Όχι μόνο υπάρχει, αλλά ισχύουν και ειδικά καθεστώτα, τα οποία προσπαθούν να υπερκεράσουν τις δυσκολίες μάθησης που δημιουργούνται λόγω της παρεμβατικότητας του «πνεύματος της Άγκυρας». Υπάρχουν μειονοτικά σχολεία για τα μουσουλμανόπαιδα, αλλά και σχολεία του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν αλλά και ελεύθερα να διαλέξουν σε ποιο θα πάνε. Και η απορία που γεννιέται είναι η εξής κύριε ψευτομουφτή: Γιατί κατά κύριο λόγο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι γονείς των μουσουλμανόπαιδων (μουσουλμάνοι και οι ίδιοι φυσικά) επιλέγουν τα σχολεία του Ελληνικού Δημοσίου και όχι τα ιδιωτικά (και φυσικά επί πληρωμή) μειονοτικά σχολεία; Η απάντηση βρίσκεται στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, που δίχως ιδιαίτερη δυσκολία δηλώνουν πως: «διαπίστωσαν πως τα παιδιά τους μαθαίνουν καλύτερα στα δημόσια σχολεία, γίνονται κοινωνικότερα και προοδεύουν περισσότερο από ότι τα παιδιά που ακολουθούν την εκπαίδευση του ιδιωτικού μειονοτικού σχολείου». Επίσης, δηλώνουν πως η «επιβολή» της τρίτης γλώσσας, της Τουρκικής, είναι αφορμή για μεγάλα προβλήματα στην έκφραση αλλά και στην συνέχιση της πατρογονικής γλώσσας των ιδίων (να σημειωθεί πως οι περισσότεροι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Πομάκοι, οι οποίοι έχουν το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα που καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την Τουρκική γλώσσα). Έτσι, η ενσωμάτωση στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις η εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας λειτουργεί αντίστροφα και εξαναγκάζει σε μη καλή επικοινωνία και απομονωτισμό όλους εκείνους που πέφτουν θύματα της «Τουρκικής Παιδείας».
Μήπως όμως κύριε ψευτομουφτή της Κομοτηνής, οι μουσουλμάνοι δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία; Επισκέψεις στα νοσοκομεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι ασθενείς είναι μουσουλμάνοι!!! Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω της αμάθειας και του κλίματος μη εμπιστοσύνης προς τις Ελληνικές Υπηρεσίες Υγείας, που φρόντισαν άνθρωποι όπως εσείς να εισάγουν στους ανθρώπους αυτούς… Και για να γίνω σαφέστερος και κατανοητότερος, προτιμούν τα γιατροσόφια και τους «χοτζάδες», επιτείνοντας την ό,ποια ασθένειά τους και τελικά προσφεύγουν στις Ελληνικές υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου, έχοντας όμως ήδη υποστεί σοβαρές βλάβες… Μπράβο σας, που σκέφτεστε το «ποίμνιό» σας τόσο πολύ!!!
Μήπως όμως κύριε Σερίφ, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης δεν έχουν πρόσβαση στην ελεύθερη οικονομία και στον κόσμο των επιχειρήσεων; Μία βόλτα στις αγορές τόσο της Κομοτηνής όσο και της Ξάνθης, αποδεικνύει και στον απλό επισκέπτη των πόλεων αυτών πως η επιχειρηματικότητα των μουσουλμάνων της Θράκης είναι ιδιαίτερα αυξημένη και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα επιτυχημένη. Μάλιστα, πρόσφατα η Τουρκία άνοιξε και την Ziraat Bank στην Κομοτηνή, προκειμένου να προσελκύσει και να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια των μουσουλμάνων της περιοχής (πέρα από τον ρόλο της σε άλλα ζητήματα, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε εσείς και ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, κύριος Σάρνιτς).
Μήπως κύριε ψευτομουφτή της Κομοτηνής υπονοείτε πως οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής; Δυστυχώς για εσάς, έχουν αρκετά αναπτυγμένη οικοδομική δραστηριότητα και σε πλείστες όσες περιπτώσεις είναι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών (αλλά και υπέροχων μονοκατοικιών και εξοχικών). Αλλά με την δική σας παρεμβατικότητα ένα μέρος τους παραμένει εγκλωβισμένο στα βάθη της Ανατολίας και των ισχυρών κανόνων του Ισλάμ, επιβάλλοντας στις πανέμορφες γυναίκες τους διαφορετικές ενδυμασίες (συνήθως για να μην δυσαρεστήσουν τους γέροντες γονείς τους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζούνε με την πλύση εγκεφάλου που τους έχουνε κάνει άνθρωποι όπως εσείς). Βέβαια, σε χωριά πεδινά, τόσο στο νομό Ξάνθης όσο και στο νομό Ροδόπης, έχετε καταφέρει να ζούνε σε χαμόσπιτα και να εξάγουν τις οικονομίες τους στην Τουρκία, όπου έχουν ιδιόκτητες πολυκατοικίες (που δυστυχώς δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και ούτε να πάνε για να εισπράξουν τυχόν ενοίκια, αφού στο παρελθόν σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί αλλά και απαγωγές μερικών Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, που τόλμησαν να ζητήσουν από ενοίκους των περιουσιών τους χρήματα!!! Και αυτά συνέβησαν στην Τουρκία κύριε Σερίφ, γεγονότα αδιαμφισβήτητα τα οποία σαφέστατα γνωρίζετε αλλά πολύ εύκολα… ξεχνάτε…)
Τι υπονοείτε λοιπόν κύριε Σερίφ, αγαπητέ ψευτομουφτή της Κομοτηνής, όταν μιλάτε για ανεκτικότητα στην Θράκη; Ανεκτικότητα από ποιόν προς ποιους; Σαφέστατα επιθυμείτε να έχετε υποχείρια, αγράμματους και εξ ολοκλήρου εξαρτώμενους από εσάς όλους τους Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης… επειδή μόνο έτσι θα συνεχίσετε εσείς να ζείτε πλουσιοπάροχα, αλλά και η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα ό,ποια σχέδιά της για την περιοχή, εις βάρος ΟΛΩΝ των κατοίκων της Θράκης. Εσείς κάνετε καλά τη δουλειά σας, αλλά εγώ θέλω να σας προειδοποιήσω για κάτι: Σας έμαθαν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, αγαπητέ Σερίφ… Σας έμαθαν τόσο καλά, που το μόνο που σας γλυτώνει από τη δημόσια χλεύη, είναι το ψευτοαξίωμά σας… Κι επειδή οι άνθρωποι αυτοί τιμούν την θρησκεία τους, δεν σας αντιμετωπίζουν όπως πραγματικά σας αξίζει.
Εάν, σε μία ελάχιστη των περιπτώσεων, είσασταν μουφτής, αγαπητέ Σερίφ, ποτέ δεν θα μιλούσατε ως πολιτικός. Επειδή η θρησκεία με την πολιτική είναι σε δύο αντίθετες πλευρές. Κι εσείς διαλέξατε να βρεθείτε στο ενδιάμεσο… Δηλαδή, να μην είστε πολιτικός, αλλά ούτε και μουφτής…
Βέβαια, οι δηλώσεις του κυρίου Σερίφ, οργάνου του Τουρκικού Προξενείου και καθηγούμενου της Τουρκικής προπαγάνδας (μέσω του ισλάμ) στη Θράκη, έγιναν μπροστά στον καθ’ ύλην αρμόδιο της ανθελληνικής δράσης στην περιοχή, στον σχεδιαστή και εμπειρότατο (με προϋπηρεσία στο Κόσοβο) Τούρκου Προξένου Μουσταφά Σάρνιτς, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο για να μιλήσει στους μουσουλμάνους που γιόρταζαν μία παραδοσιακή-εποχιακή γιορτή, ανέφερε τη σημασία των παρόμοιων εκδηλώσεων των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης, για τη συνέχιση των παραδόσεων και της εθνικής ταυτότητας στις επόμενες γενιές.
Εθνική ταυτότητα όμως οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης ήδη έχουν, αγαπητέ κύριε Πρόξενε και αυτή είναι η Ελληνική, εκτός αν σας διαφεύγει ότι ο λόγος που βγάλατε ήταν εντός της Ελληνικής Επικράτειας… Φυσικά, η δουλειά του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, είναι να αμφισβητεί αδιαλλείπτως την Ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του αποτελούν καθαρή πρόκληση αλλά και παραίνεση προς εκείνους που εργάζονται συστηματικά για την αποδιάρθρωση και για την δημιουργία των «κατάλληλων προϋποθέσεων» έτσι ώστε να τεθεί (κάποια στιγμή) εθνοτικό ζήτημα στη Θράκη. Σαφέστατα ο κύριος Σάρνιτς γνωρίζει τις Διεθνείς Συνθήκες και σίγουρα έχει υπόψιν του την Συνθήκη της Λοζάνης (προσωπικά είμαι βέβαιος πως την γνωρίζει καλύτερα από όλους εμάς, και ίσως καλύτερα και από τους Έλληνες που είναι αρμόδιοι για την περιοχή).
Η πρόκληση αυτή δεν είναι η τελευταία από την πλευρά του επίσημου οργάνου της Άγκυρας, αλλά δυστυχώς δεν είναι και η πρώτη, δημιουργώντας πλείστα όσα αρνητικά συναισθήματα και σχόλια στους κατοίκους της περιοχής (κυρίως προς την Αθήνα και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών).
Αλωνίζουν ελεύθερα στη Θράκη, λοιπόν, τα μισθωμένα όργανα της Άγκυρας και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, δημοσίως, προπαγανδίζουν και προκαλούν το Αθηνοκεντρικό Ελληνικό κράτος και την ανύπαρκτη Ελληνική κυβέρνηση. Και γιατί να μην το κάνουν, όταν γνωρίζουν πως οι προτεραιότητες των Ελλήνων υπευθύνων (πολιτικών και μη) βρίσκονται σε άλλους τομείς και άλλες περιοχές; Γιατί να μην προκαλούν κάποιους οι οποίοι υποχωρούν μπροστά και στις πιο απίθανες αιτιάσεις της Τουρκικής πλευράς;
Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν καλά. Το θέμα είναι στο τι γίνεται από τη δική μας πλευρά και ως πότε θα ισχύει το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας και του εξόφθαλμου εμπαιγμού των Ελλήνων και του Ελληνισμού της περιοχής… Ως πότε;

Read more...

13 παραβιάσεις και εικονικές προσβολές ελληνικών εδαφών - 4 εμπλοκές Τούρκων με μαχητικά μας


Συνθήκες συγκυριαρχίας επιχειρούν να διαμορφώσουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι, καθώς οι παραβιάσεις του ΕΕΧ μεταξύ 6 και 10 μιλίων και οι υπερπτήσεις επάνω από κατοικημένο έδαφος αρχίζουν να εκφεύγουν ακόμα και από αυτά τα όρια των προκλήσεων. Σήμερα εκτός από την διπλή πρωινή υπέπτηση επάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, είχαμε συνολικά 13 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 4 εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.

Συνολικά 3 σχηματισμοί με 18 αεροσκάφη από τα οποία τα 10 ήταν οπλισμένα προχώρησαν στο προαναφερθέν μπαράζ παραβιάσεων. Εδώ πλέον τίθεται και πάλι το θέμα του τι ακριβώς απαντά η Άγκυρα στα ελληνικά διαβήματα: Το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, έχουν αποκαλύψει ότι οι απαντήσεις που δίνονται από τουρκικής πλευράς καταλήγουν στον ισχυρισμό ότι "Τα νησιά δεν έχουν προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άρα δεν τίθεται θέμα παραβίασης της ελληνικής κυραρχίας".

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πότε θα δώσει στην δημοσιότητα τις απαντήσεις της Άγκυρας στα ελληνικά διαβήματα; Μπορεί ο μεν πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογκάν να ακύρωσε (για διπλωματικούς ή μη λόγους) την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά η Τουρκική αεροπορία ήταν «τυπική» στο ραντεβού της!

Σήμερα το πρωί και περί ώρα 11.16 σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών, τεσσάρων μαχητικών F-4E Terminator 2020 και τεσσάρων F-16 Fighting Falcon εισήλθε στο FIR Αθηνών στην περιοχή Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου και αμέσως εξετέλεσε υπέρπτηση άνωθεν ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΩΝ! Η αποστολή τους είχε χαρακτηριστικά προσβολής εδάφους με προφίλ hi-lo-hi. δηλαδή ενώ προσέγγιζαν τα νησιά βούτηξαν απότομα και μετά την προσβολή από ύψος 700 μέτρων, πήραν ύψος και πάλι. Στις 11.35 τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν εν συνεχεία από το FIR Αθηνών. Όπως πάντα τα ελληνικά μαχητικά φυλακής έσπευσαν, αλλά δεν πρόλαβαν να αναχαιρίσουν τα τουρκικά μαχητικά. Στις 11.17 τα τέσσερα F-4E Terminator 2020 εξετέλεσαν υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμοκονησίου και στις 11.19 τα ίδια αεροσκάφη εξετέλεσαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου. Και στις δύο περιπτώσεις το ύψος ήταν 2.000 πόδια.
ΠΗΓΗ www.defencenet.gr

Read more...

Σύλληψη δυο Τούρκων αξιωματικών για διαρροή εγγράφων


Με εντόλη του στρατιωτικού εισαγγελέα, συνελλήφθησαν δυο αξιωματικοί, ένας υπολοχαγός και ένας ανθυπολοχαγός, που υπηρετούσαν στο επιτελείο της 2ης Στρατιάς, στο Ερζιγκιάν, ενώ ένας άλλος αξιωμαιτκός καταζητείται. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διέρρευσαν στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ απόρρητα επιχειρησιακά έγγραφα που αφορούν την καταπολέμηση του ΡΚΚ.
Ο ίδιος στρατιωτικός εισαγγελέας, που διεξάγει τις έρευνες για τη διαρροή του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, που έγινε πρόσφατα στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, είναι αυτός που υπέγραψε το ένταλμα σύλληψης των αξιωματικών της 2ης Στρατιάς.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο στρατιωτικός εισαγγελέας είχε αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό των ενόχων της διαρροής πολύ σημαντικών εγγράφων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ που αφορούν την καταπολέμηση του ΡΚΚ. Οι έρευνες, με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο εισαγγελέας, επικεντρώθηκαν στη 2η Στρατιά, όπου εντοπίστηκαν στοιχεία της διαρροής. Μετά από την επέκταση των ερευνών, εντοπίστηκαν οι αξιωματικοί που ευθύνονται για τη διαρορή, καθώς και τα άτομα με τα οποία ήλθαν σε επαφή, για να καταλήξουν τα έγγραφα στην εφημερίδα.
Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, ο στρατιωτικός εισαγγελέας έδωσε εντολή στην ασφάλεια Ερζιγκιάν για την έρευνα στο σπίτι των υπόπτων και για τη σύλληψή τους. Κατά την έρευνα βρέθηκαν αντίγραφα των εγγράφων που διέρρευσαν στον τύπο.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι δυο αξιωματικοί αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Ο τρίτος ένοικος του σπιτιού, αξιωματικός εν ενεργεία, βρισκόταν εν αδεία και δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή του. Από τον κύκλο του στρατιωτικού εισαγγελέα έγινε γνωστό ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείονται και άλλες συλλήψεις.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεκάδες ανάλογα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τα επίπεδα ασφαλείας στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για το επίπεδο πειθαρχίας και πίστης των ίδιων των Τούρκων αξιωματικών στην υπηρεσία και την πατρίδα τους.

Read more...

''Μνημείο θρασύτητας'' η δήλωση Ερτογάν


''Η Τουρκία - η οποία για 35 ολόκληρα χρόνια κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας 45 χιλιάδες στρατεύματα και η οποία παραβιάζει κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού - τολμά να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη λύση του Κυπριακού στο θύμα της αναχρονιστικής και σκοταδιστικής της συμπεριφοράς'', αναφέρει η ΕΔΕΚ.''Μνημείο θρασύτητας'' αποτελεί η δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, με την οποία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παρεμποδίζει και καθυστερεί τη λύση του Κυπριακού, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε σημερινή ανακοίνωση.


''Η Τουρκία - η οποία για 35 ολόκληρα χρόνια κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας 45 χιλιάδες στρατεύματα και η οποία παραβιάζει κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού - τολμά να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη λύση του Κυπριακού στο θύμα της αναχρονιστικής και σκοταδιστικής της συμπεριφοράς'', αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να καταγγείλει διεθνώς και εντός Ε.Ε. την προπετή συμπεριφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα η ΕΔΕΚ επαναδιατυπώνει την ανάγκη σαφούς προβολής της θέσης ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τις αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται η συγκατάθεση μας για την περαιτέρω ομαλή εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η Κύπρος απορρίπτει ισχυρισμούς του Ερντογάν για μεθοδεύσεις στο Κυπριακό


Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Κύπρος παρεμβάλλει εμπόδια στη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη θέλησή της για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, αναμένει από την τουρκοκυπριακή να τηρήσει την ίδια στάση.
Ο κ. Στεφάνου απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Κύπρος παρεμβάλλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Είναι η ίδια η Τουρκία, είπε, η οποία δημιουργεί προβλήματα με τη στάση της, αφού δεν εφαρμόζει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που προνοεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως, αν πραγματικά ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να συμβάλει και να βοηθήσει στη λύση, δεν έχει παρά να υποβοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντας ή αρχίζοντας από τα ελάχιστα, π.χ. την υλοποίηση της συμφωνίας για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, την εξέταση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Μνημείο θρασύτητας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν η ΕΔΕΚ, η οποία σε ανακοίνωση της καλεί την Κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει διεθνώς την προπετή, όπως αναφέρει, συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP