Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σύσκεψη των τριών υποψηφίων από τη μειονότητα για το δήμο Ιάσμου


Αναφερθήκαμε χθες στην παραπάνω συνάντηση και να το σημερινό δημοσίευμα σε πλήρη μετάφραση...

Η προεκλογική αναμέτρηση στο δήμο Ιάσμου ανάβει όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε τις εκλογές του 7 Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι από την μειονότητα για το δήμο Ιάσμου, ο Μουσταφά Μουσταφάογλου, ο Ισμέτ Καδή και ο Τουργκάι Μουμίν συναντήθηκαν μαζί την περασμένη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή μαζί με τα μέλη των συνδυασμών τους. Αφορμή για αυτήν την συνάντηση, απετέλεσε η πίεση που δέχθηκαν από ομάδα νεολαίων του Ιάσμου η οποία είχε ως στόχο να τους ενώσει ώστε να κατέλθουν στις εκλογές ενωμένοι σε ένα συνδυασμό με επικεφαλής ένα τέταρτο πρόσωπο, του οποίου τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα.

Η συζήτηση μεταξύ των τριών υποψηφίων απέβη άκαρπη. Δεν υπήρξε ομοφωνία και αποφάσισαν όλοι οι υποψήφιοι την πρώτη Κυριακή των εκλογών να κατεβούν ανεξάρτητοι με τους δικούς τους συνδυασμούς, λέγεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο Ιάσμου δεν θα κριθεί την πρώτη Κυριακή και αναγκαστικά θα οδηγηθούν στη δεύτερη. Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν περίπου την ίδια άποψη πάνω σε αυτό. Έτσι συμφώνησαν ομόφωνα ότι τον υποψήφιο που θα περάσει τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όλοι οι υπόλοιποι να τον στηρίξουν και να ενώσουν τους συνδυασμούς τους με το δικό του.

Οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι για τον δήμο Ιάσμου ισχυρίσθηκαν ότι όλοι οι πολίτες από την μειονότητα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, να μην δώσουν ψήφο στην πλειονότητα και να επιλέξουν με προσοχή έναν από αυτούς τους τρεις υποψηφίους της μειονότητας. Επίσης τόνισαν το μήνυμα «ψήφος της μειονότητας στη μειονότητα» που είχε διαδοθεί και στις βουλευτικές εκλογές, να υιοθετηθεί και να εφαρμοσθεί.


Πηγή: Εφημερίδα Birlik

Σχόλιο ιστολογίου
Η εφημερίδα δεν χρησιμοποιεί τη φράση «ψήφος της μειονότητας στη μειονότητα», αλλά την φράση "τουρκιή ψήφος στον τούρκο"....και για το αληθές σας παραθέτουμε και το αυθεντικό κείμενο της Birlik, στην τουρκική

TEK LİSTE TOPLANTISINDA YASSIKÖY BELEDİYESİ’NDE İLK HAFTA HERKES LİSTELERİYLE YOLA DEVAM, İKİNCİ HAFTA TÜRK ADAYLARIN GÜÇ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMA MESAJI ÇIKTI

Yassıköy Belediyesi’ndeki seçimlere giden yol her geçen gün heyecan verici oluyor. Mustafa Mustafaoğlu, İsmet Kadıoğlu, Turgay Mümin 4 Ekim 2010 Pazartesi akşamı Gümülcine’de azalarıyla birlikte bir araya gelerek toplantı yaptılar. Toplantının yapılmasına Yassıköy’de duyarlı gençlerin öncülük yapması vesile oldu. Yassıköylü ve etraf köylerden bir grup genç üç Türk adayı dördüncü bir isim etrafında birleştirerek tek listeyle seçimlere inme yollarını aradı. Ancak bunun şu an olması mümkün olmadı ve üç adayın ilk hafta herkes kendi listeleriyle seçimlere katılma kararı alındı.
Ancak var sayımlara göre, seçimlerin ilk haftada bitmeyeceği fikri ağır bastı ve üç aday tarafından da bu görüş ve değerlendirme teyid edildi. Ancak ikinci haftaya kalan Türk adayın etrafında birleşmesine karar verildi. Bu karara üç adayında itirazı yoktu çünkü tek yönün bu olduğunun altı çizildi.
Her üç aday da seçmenlerin 7 Kasım 2010 seçim günü sandık başına giderek oylarını seçtikleri ve inandıkları adaydan yana kullanmalarını ancak tek bir oyun dahi Yunanlı adaylara gitmemesi gerektiğini savundular. Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, “Türkün Oyu Türke” sloganı bu seçimlerde de aynen benimsenmeli ve uygulanmalıdır” denildi.

http://www.birlikgazetesi.info/?pid=3&id_news=1937

Τα συμπεράσματα δικά σας.....

Read more...

«Αυτοί που δεν μπόρεσαν να διοικήσουν το δήμο Σώστη, πώς θα διοικήσουν το δήμο Ιάσμου;»....φαγουρά στους κόλπους της Μειονότητας????


Ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες των υποψηφίων και των συνδυασμών για το δήμο του Ιάσμου, βλέπουμε πως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, γεγονός που οδηγεί τους κατοίκους της περιοχής σε αμηχανία. Με την ένωση των δήμων Σώστη και Αμαξάδες στο δήμο του Ιάσμου και τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων από τη μειονότητα γεννώνται πολλά ερωτηματικά στους κατοίκους. Αναρωτιόμαστε, ποιος κανονίζει να υπάρχουν 4 διαφορετικοί συνδυασμοίς από τη μειονότητα για το δήμο του Ιάσμου; Μήπως και οι 4 συνδυασμοί προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκλεγεί πάλι ο Κυριάκος Αμούτζας; Τι δουλειά έχει η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στο δήμο του Ιάσμου; Τι συγκεκριμένο σκοπό έχει ο Τουργκάι Μουμίν που συμμετέχει στις εκλογές;

Με το χρόνο και τις εξελίξεις, θα βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μας. Θέλω να εξετάσουμε τις υπηρεσίες που έδωσαν τα τελευταία 4 χρόνια, ο δήμαρχος Σώστη Ισμέτ Καδή και ο Μουσταφά Μουσταφάογλου στην αντιπολίτευση.


Με την εκλογή του στο δήμο Σώστη, ο κ. Καδή δυστυχώς δεν μπόρεσε να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον στους κατοίκους στα χρόνια της υπηρεσίας του. Περισσότερο ενδιαφέρθηκε για τις δραστηριότητες των γνωστών του και όχι του λαού. Έμεινε μακριά από τον λαό και δεν επισκέφθηκε τα χωριά του δήμου για να ακούσει τους κατοίκους τους, τα προβλήματά τους, τις σκέψεις τους. Επίσης δεν ενδιαφέρθηκε και για τον μειονοτικό τύπο και πολλές φορές έκανε συνεντεύξεις ανακοινώσεις τύπου στα ελληνόφωνα μέσα.

Έτσι και ο μειονοτικός τύπος πήρε στάση εναντίον του και στα φεστιβάλ κερασιού δεν συμμετείχε και ανακοίνωσε κείμενο κατηγορώντας τον για τη στάση του απέναντι στο μειονοτικό τύπο. Στα 4 χρόνια της υπηρεσίας του, δεν μπόρεσε να ανακοινώσει τα έσοδα και έξοδα από τα φεστιβάλ κερασιού που διοργανώνουν κάθε χρόνο. Γιατί; Απλά ανακοίνωνε ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν καλύτερα από όλους τι γίνεται και στις εκλογές του 7 Νοέμβρη θα δώσουν της απάντησή τους στον κ. Καδή. Αν ο κ. Καδή θέλει να φανεί δίκαιος, να βγει και να ανακοινώσει τα έσοδα και τα έξοδα του τελευταίου φεστιβάλ κερασιού.

Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του δήμου Σώστη σήμερα είναι εξαιτίας της αδιαφορίας του κ. Καδή. Για παράδειγμα σε ένα χωριό επειδή δεν έγιναν ομαλά και σωστά οι υπηρεσίες αποχέτευσης, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στα 4 χρόνια υπηρεσίας του κ. Καδή έγινε «εργαλείο» και ο Μουσταφά Μουσταφάογλου που είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο. Τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να βγει, να ελευθερωθεί από τα λόγια και την πίεση του κ. Καδή και για αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να κάνει και ανακοινώσεις στον τύπο.

Εκείνο που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο κ. Μουσταφάογλου έκρινε ότι το καλύτερο είναι να μείνει σιωπηλός στη διάρκεια της υπηρεσίας του κ. Καδή στο δήμο του Σώστη τόσα χρόνια και να μην κάνει τίποτα άλλο. Έτσι αυτά τα χρόνια πέρασαν χωρίς καμιά δυσκολία για τον κ. Καδή.



Αυτά τα δυο πρόσωπα τώρα κάνουν τους δικούς τους συνδυασμούς ξεχωριστά και είναι υποψήφιοι στο δήμο του Ιάσμου. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να διοικήσουν το μικρό δήμο Σώστη, πως θα διοικήσουν το μεγάλο δήμο Ιάσμου που θα αποτελείται από 27 χωριά σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”; Μήπως οι συνδυασμοί τους θα είναι με τα ίδια άτομα που είναι τώρα στο δήμο;



Σήμερα οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αυξάνονται ολοένα και περισσότερο προς τον κ. Καδή. Στο περασμένο Ραμαζάν Μπαϊράμ, σε επίσκεψη που έκανε σε ένα χωριό του δήμου, ήρθε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων. Οι κάτοικοι των ρώτησαν γιατί δεν ήρθε καθόλου στο χωριό τους εδώ και 4 χρόνια που βρίσκεται στην υπηρεσία του δήμου και αυτός έμεινε άναυδος. Επίσης του είπαν πως σκέφτεται μόνο το δικό του συμφέρον και δεν σκέφτεται το λαό. Ένας από τους λόγους των αντιδράσεων των κατοίκων προς τον κ. Καδή είναι επειδή, στις προηγούμενες εκλογές είχε υποσχεθεί σε κάποιους να τους πάρει στη διοίκηση του δήμου, αλλά τελικά δεν τους επέλεξε.

Σήμερα που υπάρχουν 4 συνδυασμοί από την μειονότητα για το δήμο του Ιάσμου, είναι ό,τι καλύτερο για τον κ. Αμούτζα που είναι ο μοναδικός από ελληνικής πλευράς. Ποια είναι η ανάγκη για 4 συνδυασμούς σε ένα δήμο δεν μπορώ να καταλάβω. Αν θέλει η μειονότητα να εκλέξει δικό της δήμαρχο σε αυτό το δήμο, πρέπει να υπάρχουν το πολύ 2 συνδυασμοί και όχι περισσότεροι. Γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι 4 συνδυασμοί και να σχηματίσουν έναν μεγάλο ή δυο; Ποιος εξυπηρετείται με την σημερινή κατάσταση;

Από τη μια ο κ. Καδή και ο κ. Μουσταφάογλου συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για τον προσδιορισμό των μελών και από την άλλη έρχονται και ο Τουργκάι Μουμίν με την Σιμπέλ Μουσταφάογλου ξεχωριστά με αποφασιστικότητα, αλλά με τι σκοπό και τι στόχο άραγε. Όλοι φαίνεται έχουν τελικό σκοπό να εξασφαλίσουν την εκλογή του κ. Αμούτζα.

Πηγή: Εφημερίδα Blten

Read more...

Μικροκομοτηναίϊκα....και οι ζυμώσεις στον δήμο Ιάσμου


Μετά την αποχώρηση της Σιμπέλ Μουσταφάογλου από τον δήμο Ιάσμου, άρχισαν οι μεταγραφές των στελεχών της που μοιράστηκαν τόσο στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Σώστη Καδή Ισμέτ, όσο και στον συνδυασμό του πρώην δημάρχου Μουσταφά Μουσταφάογλου.
-Βέβαια υπάρχει και ένας τρίτος συνδυασμός, αλλά μάλλον ο υποψήφιος του διεκδικεί αντιδημαρχία και προφανώς θα απορροφηθεί τελικά από κάποιον από τους κεντρικούς μονομάχους.
-Όμως η καλή πορεία του συνδυασμού του δημάρχου Ιάσμου Κυριάκου Αμούτζα που έχει πλέον και δυνατά στελέχη της μειονότητας στο ψηφοδέλτιο, θορύβησε το περιβάλλον του τουρκικού προξενείου.
-Που ανέλαβε εργολαβικά τις τελευταίες ημέρες να γεφυρώσει τα χάσματα στις μειονοτικές υποψηφιότητες ώστε το παιχνίδι να παιχτεί την πρώτη Κυριακή με ένα ψηφοδέλτιο στην μειονότητα.
-Και κάνουν τα αδύνατα – δυνατά να αποθαρρύνουν επίδοξους υποψηφίους για να πετύχουν την συσπείρωση, με τον φόβο ότι την δεύτερη Κυριακή με τις έχθρες και τις διχόνοιες που θα υπάρξουν μεταξύ των αντιπάλων, μάλλον η κατάσταση θα ευνοήσει τον δήμαρχο Ιάσμου Κυριάκο Αμούτζα.
-Το ζήτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο η παρεμβατικότητα του περιβάλλοντος του προξενείου έχει την δυνατότητα να συσπειρώσει όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους σε ένα ψηφοδέλτιο.
-Γιατί υπάρχουν και οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και οι έντονες κόντρες και διαφορές χρόνια τώρα.
-Πάντως η απροκάλυπτη αυτή συμπεριφορά και οι παρεμβάσεις στα τοπικά δρώμενα, ας προβληματίσει κάποιους που περί άλλων τυρβάζουν, αφήνοντας τον Κυριάκο Αμούτζα να βγάλει μόνος του τα κάστανα από την φωτιά.

Read more...

Κουβέντες Καφενείου


Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ και ο ρόλος που παίζει και θα παίξει σε αυτές τις εκλογές απασχόλησε και την προχθεσινή εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, που τείνει να γίνει ειδικός... θρακολόγος με τα ρεπορτάζ και τις εκπομπές που αφιερώνει στην περιοχή μας. Αυτή τη φορά θέμα του «Αθέατου Κόσμου» δεν ήταν η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου (η οποία, με την ευκαιρία, έχει φύγει από το Μεγάλο Δέρειο και υπηρετεί στην Θεσσαλονίκη, προχωρά όμως σε μήνυση κατά του δημάρχου Ορφέα Ευάγγελου Πουλιλιού). Θέμα της νέας εκπομπής ήταν η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, για το προφίλ της οποίας υπήρχε πλήρης ανάλυση, αλλά απουσίαζε η είδηση της τελευταίας στιγμής: η τραγική απώλεια του πατέρα της, η οποία φυσικά έχει πάει πίσω και όλη της την προεκλογική δραστηριότητα για την αυτόνομη κάθοδο στον Δήμο Κομοτηνής. Βλέπετε, ο Χαρδαβέλας πάτησε επάνω στα ρεπορτάζ που είχαν και όλες σχεδόν οι κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες με ολοσέλιδα ή δισέλιδα ρεπορτάζ ασχολήθηκαν με το θέμα, έστω και με σχετική καθυστέρηση (αφού θα περιμέναμε αυτά να έχουν γίνει από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα).

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες σκληροπυρηνικοί παράγοντες της μειονότητας εντείνουν τις πιέσεις τους κατά ατόμων που έχουν ανακοινωθεί με τα ψηφοδέλτια των άλλων (χριστιανών) υποψηφίων δημάρχων και κυρίως του Γιώργου Πετρίδη. Ονόματα που θα περιλαμβάνονται στον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό δεν διαρρέουν, λέγεται πάντως ότι η πλειοψηφία του σχήματος της Μουσταφάογλου θα απαρτίζεται από... γυναίκες ενώ το πολύ 6-7 θα είναι οι άνδρες, που μοιραία θα αποτελούν και τα ονόματα κράχτες που θα λάβουν και τις περισσότερες ψήφους. Γεγονός είναι πάντως ότι ανάμεσα στους υποψηφίους δύσκολα θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στις προηγούμενες εκλογές και απερχόμενος νομαρχιακός σύμβουλος Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, καθώς παρά την δήλωση στήριξης που παρείχε στον συνδυασμό, ο ίδιος τυγχάνει να μην είναι δημότης Κομοτηνής αλλά Αρριανών. Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένει και αυτός ευεργετημένος από το ΠαΣοΚ, όπως και η Σιμπέλ δηλαδή, κατέχοντας ακόμα και σήμερα θέση νομικού συμβούλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του μειονοτικού συνδυασμού της Κομοτηνής έχουν καθυστερήσει πάντως όχι μόνο εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της Σιμπέλ, η οποία λόγω του πένθους ακυρώνει και τηλεοπτικές εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει καιρό τώρα σε τοπικά κανάλια, αλλά και επειδή το κέντρο που κινεί τα νήματα του συνδυασμού έχει ρίξει όλο του το βάρος τελευταία στις εξελίξεις στην... Ξάνθη. Εκεί ακόμα ο αντίστοιχος ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός βρίσκεται στον αέρα. Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί μια ακόμα συνάντηση στελεχών στα γραφεία της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης», μπας και καταλήξουν στον επικεφαλής. Ο μέχρι σήμερα πρόεδρός της Χουσεΐν Μπαντάκ φαίνονταν να επιθυμούσε συνεργασία με τον Μιχάλη Στυλιανίδη και να μεθόδευε την διάλυση της αυτόνομης κίνησης, που χάρισε στον ίδιο και στον Χασάν Μαλκότς έδρες στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης. Ο τελευταίος επιμένει ότι η «Ισότητα» δεν διαλύεται, δηλώνει όμως απρόθυμος για μια νέα υποψηφιότητα και έτσι για τον ρόλο του επικεφαλής παίζουν πλέον τα ονόματα του πρώην προέδρου της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης» Μεχμέτ ΧατζηΧαλήλ και του δικηγόρου της Ορχάν Χατζηιμπράμ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ περίεργο παιχνίδι φέρεται να παίζει ο ξανθιώτης βουλευτής Τσετίν Μαντατζή, που σε αντίθεση με τον κομοτηναίο συνάδελφό του Αχμέτ Χατζηοσμάν που έχει εξαφανιστεί από τις αντίστοιχες διεργασίες στην Ροδόπη, ο ίδιος συμμετέχει και μάλιστα ενεργά. Μάλιστα, στήριξε και συγκεκριμένο στέλεχος του γραφείου του για υψηλή θέση στον μειονοτικό συνδυασμό, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν κρίνει σκόπιμο να κατέβει. «Ο κόσμος θέλει εκπροσώπηση μέσω των υπαρχόντων πολιτικών οργανισμών, αλλά είναι απογοητευμένος από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων» είπε στην «Ελευθεροτυπία» ο Μαντατζη, ξεχνώντας ίσως ότι ο ίδιος είναι βουλευτής σε ένα από αυτά.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ πάντως ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το παιχνίδι στα περιφερειακά ψηφοδέλτια, κάνετε μέγα λάθος. Την παγωμάρα που επικράτησε στο στρατόπεδο Γιαννακίδη όταν έγινε γνωστό ότι η πρώην στενή του συνεργάτιδα και επί χρόνια αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου αποφάσισε να ηγηθεί ανεξάρτητης κίνησης στον Δήμο Κομοτηνής την διαδέχτηκε μια ακόμα, όταν άρχισαν να διαρρέουν ονόματα από τη μειονότητα που κλείνουν με το ψηφοδέλτιο Παυλίδη. Πρώτον, στην Ξάνθη ο Μπουρχάν Μπαράν, υποψήφιος βουλευτής με το... ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές. Ακόμα, ο Χασάν Μαλκότς, υποψήφιος του... Συνασπισμού. Τρίτον, στη Ροδόπη ο Μουσταφά Κατρατζή, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, αλλά και ο έμπορος από τα Αρριανά Ντοσκούν Ουζεγίρ.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ η πλευρά των πράσινων έχει να αντιτάξει για την ώρα τον Μεχμέτ Καάν από τον Πολύανθο που εργάζεται στην «Τράπεζα Πειραιώς», τον φαρμακοποιό και πρόεδρο του Αετού Αρριανών Ερτζάν Χουσεΐν και κυρίως τον δικηγόρο Αϊχάν Σιακήρ, νομαρχιακό σύμβουλο του Αθανασιάδη και στέλεχος της ΝΔ που αποχώρησε πέρυσι από το κόμμα μαζί με τον πρώην βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, όταν εξελέγη αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς.

ΩΣΤΟΣΟ Ο ΑΡΗΣ σε αυτές τις εκλογές θα μετρά και μία σημαντική απουσία στο ψηφοδέλτιό του. Πρόκειται για το πρόσωπο που έβαψε ουσιαστικά πράσινη της υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου τόσο το 2002 όσο και το 2006 με τους 20.000 σταυρούς που ελάμβανε. Είναι ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, που έχει μετακομίσει πλέον στο Κοινοβούλιο...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Ανεξάρτητη λίστα «Επιστροφή στα Παλιά» και «Προοδευτικότητα»


Οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από πολλές απόψεις. Στις εκλογές του 2006 που πραγματοποιήθηκαν, υπήρχε μια πρωτοποριακή εξέλιξη για την μειονότητα, η ανεξάρτητη λίστα στην Ξάνθη. Η μειονότητα της Ξάνθης, μετά από τόσα χρόνια υποστήριξης των κομμάτων, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν μπόρεσε να πάρει τις αναμενόμενες υπηρεσίες από αυτούς τους συνδυασμούς που διοίκησαν εκεί και αποφάσισε να σχηματίσει έναν δικό της συνδυασμό, ανεξάρτητο από κόμματα, με όνομα «Ισότητα στο Δήμο Ξάνθης». Αυτός ο συνδυασμός συμμετείχε στις εκλογές του 2006 και είχε ως αποστολή να εκλέξει δημοτικούς συμβούλους και παρόλες τις ελλείψεις του ήταν η φωνή της μειονότητας στην Ξάνθη. Εκτός από την εκπροσώπηση της μειονότητας αυτός ο συνδυασμός έστελνε και μηνύματα σε όλες τις πλευρές.


Ο σχηματισμός ενός τέτοιου συνδυασμού δεν είναι καθόλου εύκολο, επειδή στην άλλη πλευρά υπάρχουν έμπειροι επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα, που έχουν και οικονομική ευημερία και στηρίζονται και από τα μεγάλα κόμματα. Από την πλευρά της μειονότητας, ούτε εμπειρία υπάρχει, ούτε αρκετοί πόροι υπάρχουν, αλλά με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες ο συνδυασμός σχηματίσθηκε. Αυτός ο συνδυασμός εξέλεξε 2 εκπροσώπους και στο κλίμα υπέρ των υποψηφίων της μειονότητας που δημιουργήθηκε, εκλέχτηκαν 2 άτομα και από τους άλλους συνδυασμούς.

Αυτά που έγιναν το 2006 στην Ξάνθη, τώρα γίνονται και στην Κομοτηνή. Με την επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού πριν δυο βδομάδες, ο συνδυασμός πια είναι πραγματικότητα, με επικεφαλής την Σιμπέλ Μουσταφάογλου και όνομα «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα».



Ο ανεξάρτητος συνδυασμός στην Ξάνθη πριν τέσσερα χρόνια και ο ανεξάρτητος συνδυασμός στην Κομοτηνή τώρα είναι αποτέλεσμα των αναγκών. Οι ανεξάρτητοι αυτοί συνδυασμοί είναι αποτελέσματα της μη απάντησης στις απαιτήσεις και προσδοκίες της μειονότητας της Θράκης, από τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα.



Η μειονότητα της Θράκης παρόλο που δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα, δεν μπόρεσε να πάρει αυτά που προσδοκούσε. Παρόλο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφθασαν στο καλύτερο επίπεδο και έγιναν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών, η μειονότητα δεν μπόρεσε να πάρει αυτά που έπρεπε στο θέμα των «μειονοτικών δικαιωμάτων». Δυστυχώς και στις τοπικές διοικήσεις της Θράκης, η μειονότητα συνεχίζεται να μεταχειρίζεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Μπορεί τα τελευταία χρόνια, στις διοικήσεις αυτές να υπήρχαν κάποια πρόσωπα από την μειονότητα, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «πρόοδος», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως «απαντήθηκαν οι απαιτήσεις» της κοινωνίας της μειονότητας και δεν σημαίνει ότι είναι «στάδιο».

Τέσσερα χρόνια πριν, θυμόμαστε τους αγώνες που έγιναν μεταξύ του ανεξάρτητου συνδυασμού και του δημάρχου Ξάνθης. Ενώ σήμερα στην Κομοτηνή, ακόμα πριν την επίσημη ανακοίνωση του ανεξάρτητου συνδυασμού, κάποιες πλευρές είχαν ήδη αρχίσει να κατακρίνουν τον συνδυασμό αυτό. Μετά την επίσημη ανακοίνωση οι κριτικές φούντωσαν περισσότερο. Κάποιοι ονόμασαν αυτήν την εξέλιξη ως «επιστροφή στα παλιά». Δυο από τα μεγάλα ονόματα της περιοχής μας που είναι στα δυο μεγάλα κόμματα της χώρας έκαναν «εξωδικαστική εκτέλεση» αυτού του ανεξάρτητου συνδυασμού της μειονότητας. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής και ο πρώην Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέκριναν τον συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», λέγοντας και οι δυο ότι αυτό θα απομακρύνει τους Μουσουλμάνους από τους Χριστιανούς και θα δημιουργηθούν περισσότερες διακρίσεις που θα μας οδηγήσουν δεκαετίες πίσω. Επιπλέον περίγραψαν το κίνημα αυτό ως «σαμποτάρισμα» και «φασισμό».

Φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχθούν στις πρωτοβουλίες της μειονότητας να έχει δικό της πολιτικό συνδυασμό, να έχει δικιά της πολιτική άποψη, να έχει δικό της οργανισμό και δομή ή να έχει λόγο στις τοπικές διοικήσεις. Προτιμούν την μειονότητα, να χαθεί μέσα στο τρέχων πολιτικό σύστημα και να απομονωθεί.
Θέλω να υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις σε αυτούς τους «προοδευτικούς» που βλέπουν τον ανεξάρτητο συνδυασμό ως «επιστροφή στα παλιά», που τον σχημάτισε η ίδια η μειονότητα με τα δημοκρατικά της δικαιώματα για να θέσει τη φωνή της στις τοπικές διοικήσεις.

• Σύμφωνα με το καινούριο σύστημα στις περιφέρειες, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις από την μειονότητα για υποψήφιο αντιπεριφεριάρχη, είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που δεν επέλεξαν κανέναν;

• Εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που η μειονότητα έχει σημαντικό ποσοστό πληθυσμού στο νομό Έβρου, είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που τα κόμματά σας δεν επέλεξαν κανέναν για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο;

• Είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που στο δήμο Φιλλύρας συνέχεια έγιναν ακυρώσεις με άσκοπες δικαιολογίες, για την κατανομή του οικοπέδου στο ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης), που θέλει να φτιάξει εκεί ένα μειονοτικό γυμνάσιο;

• Από το 1994 που οι Νομάρχες έγιναν αιρετοί, είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που εξαφανίστηκε η δυνατότητα εκλογής νομάρχη από την μειονότητα και μειώθηκε η εκπροσώπηση της μειονότητας με την κατακύρωση της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;

• Είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που προσπαθούν να εμποδίσουν να βγει δήμαρχος από την μειονότητα στο δήμο Ιάσμου λέγοντας «χάνουμε την πατρίδα»;

• Είναι «επιστροφή στα παλιά» ή «προοδευτικότητα» που τόσα χρόνια και τόσα λεφτά ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα υπάρχουν τόσα πολλά χωριά της μειονότητας που δεν έχουν δρόμους με άσφαλτο;

Πηγή: Εφημερίδα Gndem

Read more...

Πως είδαν οι Τούρκοι την ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010



Εφ. Μπιρλίκ 7-10-2010
ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ¨ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ¨

H Ελλάδα δεν προτίθεται να απομακρυνθεί από την μακροχρόνια λογική του ¨εξ ανατολών κινδύνου¨. Στις ασκήσεις που κάνουν σε ορισμένα χρονικά διαστήματα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βλέπουν την Τουρκία ως ¨εχθρική απειλή¨.

Με βάση το σενάριο της άσκησης ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ¨ που μετά από μια διετία πραγματοποιείται στις 4 με 8 Οκτωβρίου στο Βόρειο Αιγαίο και στην Δυτική Θράκη πάλι εμφανίζεται η Τουρκία ως απειλή.

Η άσκηση ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ¨ που σε μεγάλο βαθμό γίνεται με την λογιστική υποστήριξη, την στρατιωτική δύναμη και τα οχήματα του 4ου Σ.Σ. βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο.

Στην άσκηση αυτή που κατά κύριο λόγο μετείχαν μονάδες τεθωρακισμένων, πυροβολικού και διοίκησης μη επανδρωμένων οχημάτων, συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Πάνος Μπεγλίτης και παρακολούθησαν το σενάριο που περιλάμβανε απόκρουση, αντίσταση και αργότερα αντεπίθεση.

Ο Βενιζέλος και ο υφυπουργός του παρακολούθησαν ένα τμήμα της άσκησης από την φρεγάτα ΤΠΚ “RUSSEN”. Από την άλλη στα πλαίσια του σεναρίου της άσκησης αερομεταφερόμενες ειδικές δυνάμεις από την 1η ΜΑΛ και την 2η ΜΑΛ από Μάλεμε και Ασπρόπυργο αντίστοιχα μεταφέρθηκαν με C-130 που απογειώθηκε από την Κρήτη και έπεσαν με αλεξίπτωτο στην περιοχή της Ροδόπης.

Πρώτα έπεσε η 1η ΜΑΛ και ακολούθως η 2η. Σε αυτή την άσκηση οι Έλληνες κομάντο απέκρουσαν επίθεση που έγινε από Τούρκους κομάντο οι οποίοι με την μέθοδο της κάθετης εισόδου είχαν κατέβει μέσα στα τάγματα

Αναφέρεται πως η άσκηση ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ¨ παρακολουθείται μέχρι το τέλος της από 4 ανώτατους αξιωματικούς.
Στην άσκηση ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010¨φέτος μετείχαν και οι φορείς ΥΠΕΘΑ – ΥΠΕΣΑΠΗΔ – ΥΠΟΙΑΝ – ΥΠΕΞ – ΥΠΠ – ΓΓ/ΕΕ – ΕΥΠ -ΥΠΑ – ΟΤΕ – ΕΑΒ – ΕΜΥ.

Read more...

Ανησυχία της Τουρκίας και για το «ακυβέρνητο» Ιράκ


Η Τουρκία ανησυχεί, εξαιτίας της δυστοκίας που παρατηρείται στο Ιράκ, ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που διατυπώθηκε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως «η σταθερότητα της περιοχής, αυτήν την περίοδο εξαρτάται από τη σταθερότητα στο Ιράκ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Αγκυρα με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ραφί Αλ Ισαβί, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε αν η απουσία κυβέρνησης στο Ιράκ επηρεάζει αρνητικά την αντιμετώπιση του ΡΚΚ εκ μέρους της Τουρκίας, για να απαντήσει θετικά και να σημειώσει ότι «δυστυχώς, η τρομοκρατική απειλή που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας προέρχεται από στοιχεία που βρίσκονται στα εδάφη του Ιράκ. Ελπίζουμε να συσταθεί μία ισχυρή κυβέρνηση και να ελέγξει όλα τα εδάφη του Ιράκ».


Απαντώντας σε ερώτηση, ο Νταβούτογλου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό ομόλογό του Μανουχέρ Μουτακί, με τον οποίο συζήτησε «όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του μεταξύ άλλων την κατάσταση στο Ιράκ, τις διμερείς σχέσεις και το ζήτημα του Ιράν.

Χθες, πάντως, κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση του πρωθυπουργικού γραφείου περί παράτασης της εξουσιοδότησης προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ.

Η εν λόγω εξουσιοδότηση είχε δοθεί τον Νοέμβριο του 2007 και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο. Τον Δεκέμβριο του 2007, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες εκτεταμένες επιχειρήσεις.
ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8858.html#ixzz11hRKp4LI

Read more...

Η Θράκη στο δρόμο ιδιότυπης αυτονομίας;


* Γράφει ο Χριστόφος Πετρίδης

Δυστυχώς τα όσα κατά καιρούς ανέφεραν διάφοροι για τους κινδύνους εξαιτίας του πρόχειρου και εκλογοκεντρικού σχεδιασμού του Καλλικράτη, δεν έγιναν αντικείμενο ανάλυσης από την κυβέρνηση.
Και έτσι σήμερα, ένα μήνα σχεδόν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, βρισκόμαστε εμπρός σε δυσάρεστες καταστάσεις στην ακριτική Θράκη. Κάποιοι περίμεναν τον Καλλικράτη, όχι για να αναδείξουν καλύτερες μορφές τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά για να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους για κάποια μορφή "αυτονομίας".
Αναφερόμαστε φυσικά στους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές θα συμμετέχει καθαρά "μειονοτικός" συνδυασμός, του οποίου τα μέλη δηλώνουν "Τούρκοι" και όχι Έλληνες μουσουλμάνοι.
Πόσο "γραφικοί" φαίνονται πλέον αυτοί που πριν από κάποια χρόνια φώναζαν ότι χάρις στην αδιαφορία του επίσημου κράτους και τον πολιτικό καιροσκοπισμό των τοπικών αρχόντων, οδηγούμαστε σε κοσοβοποίηση της Θράκης;


Η περίπτωση Σιμπέλ
Η επικεφαλής του συνδυασμού με τον "απειλητικό" τίτλο "Πρώτο Βήμα", δεν είναι κάποιο τυχαίο άτομο στην περιοχή. Δεν είναι κάποιο πρόσωπο που αναδείχθηκε μέσα στην τοπική κοινωνία και ως εκ τούτου συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντίθετα, πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία εξελίχθηκε μέσω συγκεκριμένων τρόπων και του κομματικού σωλήνα του ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα της συνήθους τακτικής των κομμάτων εξουσίας να συναλλάσονται με το τουρκικό προξενείο, προκειμένου να αποκομίσουν συγκεκριμένα κομματικά οφέλη στην περιοχή. Πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής - προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου - μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, υπεύθυνη του κέντρου απεξάρτησης "Ορφέας", υπεύθυνη τουρισμού - πολιτισμού στην νομαρχία και αντινομάρχης. Καθόλου άσχημα, όπως βλέπετε και όλα αυτά με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Προσφάτως λοιπόν, επικεφαλής του συνδυασμού "Πρώτο Βήμα" που συσπειρώνει γύρω της, ό,τι πιο ελεγχόμενο από το τουρκικό προξενείο υπάρχει στην Θράκη. Όπως καταγγέλλει η εφημερίδα "Χρόνος" της Θράκης, "η ομιλία της ετοιμάστηκε από το επιτελείο του προξενείου, η στήριξή της από το κόμμα του Σαδίκ που επίσης γράφαμε ότι νεκραναστήθηκε τελευταία, από τους ψευτομουφτήδες!" Η παραίτησή της στις 30 του Σεπτέμβρη από τη θέση του αντινομάρχη, την οποία κατείχε, δεν αποκρύπτει τις ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή σήμερα. Ευθύνες που διακλαδώνονται σε πολλούς τομείς, καθώς η κ. Σιμπέλ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της χρόνιας συναλλαγής μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του προξενείου στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Στην προετοιμασία του συνδυασμού συμμετείχαν και μια σειρά "προσωπικοτήτων", πρόεδροι και στελέχη όλοι τους διαφόρων "τουρκικών" οργανώσεων της Θράκης: "ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και μέλη του κόμματος, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, ο βοηθός του Φεχίμ Αχμέτ, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών Δ. Θράκης Σαδίκ Σαδίκ και μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, o πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Σερίφ, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου Μουσταφά Μουσταφάογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ριντβάν Κοτζαμουμίν, ο πρόεδρος της Ένωσης κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων Ιμπραΐμ Χαλίλ Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου 1000 Αλί Πεντζάλ, ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Χάρμανλικ Αρίφ Κασικτσί και μέλη του ΔΣ και ο Ριντβάν Αχμέτ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο."

Δεν πρόκειται όμως για την μοναδική περίπτωση "τουρκικού" συνδυασμού...
Προσπάθειες γίνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου ένας τέτοιος μηχανισμός να στηθεί και σε άλλες περιοχές της Θράκης, πέραν της Κομοτηνής. Όπως παραδείγματος χάριν, στην Ξάνθη. Εκεί γίνεται προσπάθεια για την στελέχωση ενός αποκλειστικά μειονοτικού συνδυασμού, με το όνομα "Ισότητα". Φαίνεται όμως ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την επάνδρωσή του, καθώς ιδιαίτερα η θέση του "επικεφαλής", μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα. Πρόσφατα, ο Χουσεΐν Μπαντάκ αρνήθηκε να αναλάβει την "ηγεσία" του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου, ενώ και ο νυν δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Μαλκότς Χασάν δήλωσε: «Δεν κατεβαίνω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δεν συμμετέχω ως κομπάρσος, σε ένα... θίασο τυχοδιωκτών!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μαχητής" της Ξάνθης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν να κατέβουν υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης (στο δρόμο που χάραξε η Σιμπέλ) τόσο ο γιατρός και πρώην βουλευτής Ακήφογλου Μπιρόλ όσο και ο δικηγόρος Ορχάν Χατζηϊμπράμ, αν και τους προτάθηκε στη προχθεσινή συνάντηση να είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού. Τελικά, αποφασίστηκε να γίνει μια τελευταία διαβούλευση την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και να παρθεί η τελική απόφαση, ενώ υπάρχουν ήδη 15 περίπου υποψήφιοι μειονοτικοί σύμβουλοι. Σε περίπτωση πάντως που τελικά κατέβει αυτόνομος ο μειονοτικός συνδυασμός, είναι πολύ πιθανό ο Μπαντάκ να κατέβει ως συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ξάνθης, ενώ «φαβορί» να τεθεί επικεφαλής του είναι ο πρώην Πρόεδρος της «παράνομης» ΤΕΞ Χατζηχαλήλ Μεχμέτ που τον στηρίζει δυνατά και ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης Μετέ.
Συζητείται επίσης και το όνομα του γυμναστή Ουστά Χουσεΐν, ενώ ο βουλευτής Τσετίν δεσμεύτηκε στην περίπτωση αυτή «να κατέβουν υποψήφιοι με το συνδυασμό ΙΣΟΤΗΤΑ όλοι οι συνεργάτες του στο πολιτικό του γραφείο»! Η τελευταία πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υποδεικνύει το ποιοί είναι αυτοί που προωθούν τους καθαρά "μειονοτικούς" συνδυασμούς στην περιοχή.
Δυστυχώς, ακόμη και αυτή τη στιγμή, την τόσο κρίσιμη, κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο στρουθοκαμηλισμός αποτελεί την απάντηση στα όσα συμβαίνουν στην Θράκη. Την ίδια στιγμή, το προξενείο δουλεύει ακατάπαυστα και οι όποιες προσπάθειες, από τοπικούς συλλόγους, αντίστασης στην αύξηση της επιρροής του, όχι μόνο δεν στηρίζονται από το κεντρικό κράτος, αλλά γίνονται και αντικείμενο χλευασμού από τους δήθεν "προοδευτικούς".
Προφανώς, κάποιοι έχουν αποδεχτεί την "τουρκοποίηση" της Θράκης και πιστεύουν ότι το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να διασφαλιστεί κάποιο καθεστώς ομαλής συνεργασίας με τους εν ονόματι της Τουρκίας επικυρίαρχους της περιοχής. Θα μου πείτε τώρα έχουν να ασχολούνται με τους... φορτηγατζήδες, έχουν να χάσουν χρόνο για την Θράκη;

Read more...

Επεισόδια προβοκατόρων της μειονότητας κατά Γάλλων δημοσιογράφων


Επεισόδια σε βάρος Γάλλων δημοσιογράφων του καναλιού ΤF-3 προκάλεσαν προβοκάτορες της μειονότητας στο χωριό Θέρμη της Θράκης. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι έναναν ρεπορτάζ για της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά σύμφωνα με το akritasmedia.gr, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι τους χαρακτήρισαν Πομάκους και όχι Τούρκους όπως ήθελαν κάποιοι από αυτούς και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τους κατηγορήσουν για ... κατασκοπεία (προφανώς υπερ της Ελλάδας)!

''Τα όσα αντιμετωπίσαμε στις Θέρμες ήταν πραγματικά απίστευτα και μας θύμισαν καταστάσεις που έχουμε ζήσει σε αφρικανικές χώρες, άλλες εποχές, όπως η Τυνησία και το Τσαντ και μάλιστα σε περιόδους αναταραχής, όπως σε πολέμους ή σε δικτατορίες''. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τα όσα βίωσε, η Έφη Τσελίκα, που είναι η Ελληνογαλλίδα ανταποκρίτρια τόσο της κρατικής τηλεόρασης, όσο και του κρατικού ραδιοφώνου της Γαλλίας.

Τελικά στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί που απέτρεψαν τα χειρότερα. Αντί όμως να διώξουν τους εξαγριωμένους μουσουλμάνους, ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να σβήσουν το καταγεγραμμένο υλικό τους, ώστε να ικανοποιηθεί ο υποκινούμενος όχλος που τους περιστοίχιζε!

Το θέμα κατέγραψαν και Τούρκοι δημοσιογράφοι που έσπευσαν από τη γειτονική χώρα. Εκείνοι βέβαια έτυχαν διαφορετικής αντιμετώπισης. Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε ένταση, αλλά οι μουσουλμάνοι σχημάτιζαν ουρά για να μιλήσουν στην τηλεόραση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: «Σε άθλια κατάσταση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»



Ως άθλια χαρακτηρίζει την κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε εσωτερικές εμπιστευτικές του εκθέσεις του.

Είναι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός βασίζεται σε εκτιμήσεις που έχουν σαφώς επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας και απαξίωσης που έχει καταλάβει τη χώρα λόγω των γνωστών και σημαντικών οικονομικών προβλημάτων. Είναι δε τόσο βαρύ αυτό το κλίμα που συνδυαζόμενο με την ελληνική υπερβολή έχει οδηγήσει τα πράγματα στο άλλο άκρο. Αυτό δεν είναι άλλο από το να υποβαθμίζεται ή και μηδενίζεται η καθημερινή προσπάθεια των χιλιάδων ανδρών και γυναικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παρά τα όντως υπαρκτά προβλήματα διατηρούν σε υψηλό επίπεδο το ηθικό τους και φυσικά την αμυντική ικανότητα της χώρας.


Η γνωστοποίηση της τουρκικής εκτίμησης έγινε δεκτή με μάλλον χλιαρό τρόπο από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Οι ίδιοι μάλιστα κύκλοι αφού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία, σημείωσαν με νόημα ότι έχουν γνώση οι φύλακες και η οποιαδήποτε αξιολόγησή της δεν θα πρέπει να γίνει συναισθηματικά αλλά στη βάση της ψυχρής λογικής. Συμπλήρωσαν δε την αξιωματική αρχή ότι η υποτίμηση του αντιπάλου αποτελεί συνταγή ήττας.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει σε όλο το εύρος της την τουρκική εκτίμηση καθώς όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, τέτοιου είδους εκτιμήσεις ανοίγουν έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο που μπορεί να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο, κρίση ή ακόμη και σε πόλεμο.


Πάντως όσον αφορά την ουσία της εκτίμησης, αρκεί κάποιος φίλος ή εχθρός να παρατηρήσει τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της εθνικής μεγάλης κλίμακας διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», που διεξάγεται αυτή τη στιγμή για να αντιληφθεί πόσο λάθος είναι.



Δυστυχώς για όσους -τους περισσότερους- Έλληνες δεν βρίσκονται στον τόπο διεξαγωγής της άσκησης, τα τεκταινόμενα αυτά παραμένουν και θα παραμείνουν άγνωστα καθώς τα περισσότερα ΜΜΕ λάμπουν δια της απουσίας τους, προτιμώντας να... ταϊζουν τους Έλληνες με reality.


Με την υποστήριξη του Joomla!

Read more...

Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ


Επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη, Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ (Α’ Τόμος), που όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 1998, τάραξε τα νερά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς και κυρίως στην ίδια τη γείτονα χώρα, όπου η ΜΙΤ προχώρησε στη μετάφραση και την παράνομη έκδοση και κυκλοφορία του στην τουρκική αγορά βιβλίου. Όταν κυκλοφόρησε θεωρήθηκε από Έλληνες και ξένους μελετητές και αναλυτές ως ‘ευαγγέλιο’, αφού πήρε επάξια τον τίτλο της πιο συστηματικής και ενδελεχούς μελέτης παγκοσμίως γύρω από την ιστορία, την οργάνωση-διάρθρωση, τις επιχειρησιακές δυνατότητες, τις πρακτικές και τη δράση της ΜΙΤ και των άλλων υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας.

Τώρα, εν όψει της έκδοσης και κυκλοφορίας του Β΄ Τόμου του εν θέματι βιβλίου, που θα αφορά τη συνέχεια και τις εξελίξεις γύρω από τη ΜΙΤ και τις λοιπές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας από το 1998 και εντεύθεν,ο εκδοτικός οίκος ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ προχώρησε στην επανέκδοση του μνημειώδους έργου του Μάνου Ηλιάδη, Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ (Α’ Τόμος), που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο γνώσης και ανάλυσης της πολιτικής που ασκεί η Τουρκία δια των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και μέσα από τη δράση παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων και συμμοριών, που ελέγχονται ασφυκτικά από το τουρκικό ‘βαθύ’ κράτος.

Τίτλος: Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ (Α’ Τόμος)
ISBN: 960836243-1
Σελίδες: 512
Τιμή: 28 ευρώ
Κεντρική Διάθεση: Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα, Αθήνα,
Τηλ. 210 3316036, Φαξ 210 3250421, e-mail: info@infognomon.gr

Read more...

Οι παγίδες της «συνεκμετάλλευσης» και της «συνεργασίας» στο Αιγαίο


«Μήνας ελληνοτουρκικής προσέγγισης» αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα επισκεφθούν την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Μπαγίς, με επίσημη αφορμή το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Αγκυρας για τα θέματα του Αιγαίου έχουν προχωρήσει πολύ. Κατά μία πηγή, το έργο των διερευνητικών επαφών έχει ολοκληρωθεί και μένει μόνον η πολιτική απόφαση. Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «οικονομικής συνεργασίας» στο Αιγαίο, χωρίς να διαψεύδουν αλλά ουτέ και να αναφέρουν καθαρά τις έννοιες «συνεκμετάλλευση» ή «συνδιαχείριση» του Αιγαίου.

Όμως ένα σχέδιο επίλυσης με τον μανδύα της επωφελούς οικονομικής συνεργασίας είναι αμφίβολο αν αποτελεί εγγύηση για την ασφαλή έξοδο από την κρίση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων:

Το άρθρο 76
Σύμφωνα με το άρθρο 76 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (που είναι ήδη νόμος του κράτους), το εύρος της υφαλοκρηπίδας είναι μέχρι 200 ν.μ. από τα χωρικά ύδατα, δηλαδή στα διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις και με βάση τη μέθοδο της οριοθέτησης (γραμμές βάσης) που έχει εφαρμόσει κατά 98,2% το Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το 83% περίπου του Αιγαίου (FIR Αθηνών και όχι μόνον) ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 17% στην Τουρκία. Επιπροσθέτως,σ το άρθρο 77 της Σύμβασης ορίζει ότι η παράκτια χώρα έχει κυριαρχικό δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα της για εξόρυξη φυσικών πόρων. Στην περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να μην κάνει εξόρυξη, τότε καμία άλλη χώρα δεν ανακτά αυτό το δικαίωμα. Με άλλα λόγια, η ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι φυσικοί πόροι που περιέχονται σ' αυτήν, επομένως και τα κυριαρχικά και οικονομικά οφέλη, ανήκουν μόνον στους Ελληνες πολίτες και θεωρητικώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα συνδιαχειριστεί με την Τουρκία κατά 50%, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λύσεις προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα και δεν έχουν διευθετηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Σε περίπτωση συνδιαχείρισης της υφαλοκρηπίδας και με το ισχύον καθεστώς των 6 ν.μ. τότε θα προκύψουν αμφίβολα αποτελέσματα για τη χώρα. Ενα απλό παράδειγμα: σε τυχόν εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου αξίας π.χ. 100 δισ. ευρώ ετησίως, τα 50 δισ. θα τα εισπράξει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 50 η Τουρκία στην περίπτωση της συνδιαχείρισης. Αντιθέτως, με βάση το 83% και το 17% της οριοθετημένης ελληνικής και τουρκικής υφαλοκρηπίδας αντιστοίχως, η Ελλάδα θα έπρεπε να εισπράξει 83 δισ. και η Τουρκία 17 δισ. Με τη συνδιαχείριση επομένως, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει στην Αγκυρα 33 δισ. ετησίως ως «δώρο» της συνδιαχείρισης. Είναι μάλλον προφανές γιατί η Αγκυρα επιδιώκει να κατοχυρώσει τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο.


Ο εναέριος χώρος
Εκτός όμως από τις οικονομικές απώλειες, η συνδιαχείριση θα θέσει σε δοκιμασία και τα δικαιώματα στον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το άρθρο 78 της Σύμβασης, τα δικαιώματα της παράκτιας χώρας (όπως η Ελλάδα) για τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την υφαλοκρηπίδα (π.χ. με εξέδρες εξόρυξης, αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου κ.λπ.) δεν πρέπει να επηρεάζουν το υπάρχον νομικό καθεστώς. Ομως στην περίπτωση συνδιαχείρισης της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα ελέγχου του διεθνούς εναέριου χώρου επειδή ακριβώς δεν θα έχει οριοθετήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην περίπτωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που σύμφωνα με το άρθρο 57 της Σύμβασης έχει και αυτή εύρος 200 ν.μ. από τις ακτές, η παράκτια χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ για έρευνες, αλιεία, παραγωγή ενέργειας από το νερό και τον αέρα, οτιδήποτε δηλαδή είναι εκμεταλλεύσιμο από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι και την επιφάνεια αυτής.


Ανύπαρκτη ΑΟΖ
Ομως η τουρκική Βουλή στις 15 Μαΐου 1964 ψήφισε το νόμο 476, με τον οποίο καθόρισε τα 12 ν.μ. από τις ακτές της ως ζώνη αλιείας, μειώνοντας αισθητά την ελληνική ΑΟΖ. Την ίδια μάλιστα χρονιά η Τουρκία κατέθεσε το νόμο αυτόν για επικύρωση στον ΟΗΕ, ο οποίος ισχύει μέχρι και σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλήττονται οι αλιείς των Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κω, Ρόδου, και Μεγίστης, που δεν μπορούν να βγουν από τα χωρικά μας ύδατα των 6 ν.μ., διότι μπαίνουν στην τουρκική ζώνη αλιείας και συλλαμβάνονται.
Στην περίπτωση συνδιαχείρισης, χωρίς η Ελλάδα να έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της, τότε η Τουρκία μπορεί να τοποθετήσει στο βυθό καλώδια για έρευνες ή και αγωγούς, ενώ θα μπορεί κάλλιστα να μη σέβεται τα αντίστοιχα δικαιώματα της Ελλάδας, αφού η ελληνική ΑΟΖ θα είναι ανύπαρκτη.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 60 της Σύμβασης, η Τουρκία θα μπορεί να δημιουργήσει τεχνητά νησιά - εξέδρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, δημιουργώντας ακόμα σοβαρό πρόβλημα και στον έλεγχο του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο, διότι εκτός των άλλων δεν έχει γίνει πρόβλεψη στη Σύμβαση στο θέμα αυτό, που παραμένει σε εκκρεμότητα. *

enet.gr

Read more...

Θέση / Εναντίον ποίων εξοπλίζεται ο Ερντογάν;


O Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν απέδωσε την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας. «Στην Ελλάδα», ανέφερε σε ομιλία του, «επικρατεί οικονομική κρίση και από αυτήν προκύπτει ότι έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της.
Εναντίον ποίων εξοπλίζεται; Αυτό ωφελεί σε κάτι; Τώρα η γειτονική χώρα καταβάλλει βαρύ αντίτιμο γι’ αυτήν τη φανταστική παραγωγή εχθρών.
Θα πρέπει να μη διαπράξουμε και εμείς το ίδιο λάθος…».

Όσο και αν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί επιβαρύνουν μεγάλως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εν τούτοις, οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας, δεν είναι η κύρια αιτία των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Όμως η Ελλάδα δεν εξοπλιζόταν και δεν εξοπλίζεται για να επιτεθεί, ούτε οι εξοπλισμοί έχουν ως στόχο «φανταστικούς εχθρούς».
Η Ελλάδα εξοπλίζεται προκειμένου να αμυνθεί έναντι της πραγματικής τουρκικής απειλής, που δεν είναι ούτε φανταστική ούτε κατασκευάστηκε στο μυαλό των Ελλήνων.
Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η κατοχή που συνεχίζεται για 36 χρόνια, τα μη αποκρυβόμενα στρατηγικά σχέδια των Τούρκων στην Κύπρο -τα οποία αποκαλύπτονται στο βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου-, οι καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας, στον αέρα και στη θάλασσα, από τα τουρκικά πολεμικά, οι βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, και πολλά άλλα, δεν είναι «φανταστικοί κίνδυνοι».
Είναι υπαρκτοί και απλώς η Άγκυρα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εφορμήσει.
Τα επικοινωνιακά παιγνίδια των Τούρκων, τα χαμόγελα του λύκου, τα κόλπα των δήθεν μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, δεν μπορούν να παραπλανούν κανέναν γνωστικό Έλληνα.
Το θέμα δεν είναι αν θα ξεκινήσει η εφαρμογή των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας κατά του Ελληνισμού, αλλά πότε θα ξεκινήσει. Συνεπώς, ο Ελληνισμός, εδώ και στην Ελλάδα, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, να ενισχύει την ενότητά του και να ενδυναμώνει την αμυντική του ισχύ, για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, όταν εκδηλωθούν.
Την ίδια ώρα, όμως, που ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν επικριτικά στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, η χώρα του εξοπλίζεται συνεχώς. Η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία εξελίσσεται κατά τρόπο εντυπωσιακό.
«Βάζουμε τέλος στην εξάρτησή μας από το εξωτερικό για την κατασκευή ειδικών πολεμικών μηχανών», δήλωσε ο «φιλειρηνικός» Τούρκος πρωθυπουργός.
Η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία κατασκευάζει όπλα, πολεμικά σκάφη, ακόμη και κατασκοπευτικούς δορυφόρους.
Εναντίον ποίων ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του ο Τούρκος πρωθυπουργός; Εναντίον των Κούρδων μαχητών. Εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων για την ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας τους. Εναντίον της Ελλάδας για την κατάληψη του Αιγαίου. Εναντίον άλλων λαών, στην προσπάθειά της να καταστεί παγκόσμια δύναμη, ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο (δήλωση Νταβούτογλου).
Οι επιδρομικές διαθέσεις της Τουρκίας είναι πασιφανείς. Και ο Ελληνισμός δεν μπορεί να παραπλανάται από λύκους με προβιά προβάτου…

Read more...

Οι ψευτιές του Ερντογάν για τους εξοπλισμούς έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Ελλάδας


του Ανδρέα Κούτρα

Εμμένει η Τουρκία στην αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών με την Ελλάδα για λόγους, όπως επικαλείται, εξοικονόμησης χρημάτων σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος έχει ως ειδική αποστολή τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε., ήταν ο πρώτος που μίλησε για μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία.

Το θέμα μάλιστα αυτό φέρεται να συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών δεν παραβρέθηκαν στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Είναι, ωστόσο, τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι από την Άγκυρα προτείνεται μείωση των εξοπλισμών, όταν οι Ένοπλές της Δυνάμεις έχουν σχεδιάσει για την επόμενη 10ετία και υλοποιούν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ.


Έλληνες αναλυτές διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των τουρκικών προτάσεων και βλέπουν πως στόχος της γειτονικής χώρας είναι η προώθηση των αξιώσεών της σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα μιλούν για τακτική στρατιωτικής, συνεπώς και πολιτικής, αποδυνάμωσης της Ελλάδας. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή αποτελούν κοινό μέτωπο εκ μέρους της Τουρκίας, πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους χωρίζουν. Πράγμα καθόλου τυχαίο.

Για μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία πρώτος μίλησε (εδώ και δύο-τρεις μήνες) ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ως ειδική αποστολή τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε. «Επιτέθηκε» μάλιστα σε Γαλλία και Γερμανία γιατί πιέζουν τη χώρα μας σε αγορά οπλικών συστημάτων τη στιγμή που η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει. Τελευταία αναφορά του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα, λέγοντας πως «πρέπει να ξοδεύουμε για εξοπλισμούς όσο και οι άλλοι μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλιζόμαστε εναντίον αλλήλων». «Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο αρχηγός των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Επιτελείς του Πενταγώνου συνδέουν τις δηλώσεις και τις προτροπές των αξιωματούχων της Τουρκίας με την πάγια πολιτική των επιδιώξεών της στο Αιγαίο. «Θέλουν να χάσει τη στρατιωτική της ισχύ η Ελλάδα», λένε. Κάτι που θα προκαλούσε συντριβή της χώρας μας στο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής και απανωτές ήττες σε επιχειρησιακό επίπεδο σχετικά με τα θέματα του Αιγαίου. Τελικός στόχος η διχοτόμηση και συνδιαχείρισή του, την οποία από το 1974 επιδιώκει ανελλιπώς η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, με την προβολή του επιχειρήματος μείωσης των εξοπλισμών, η Άγκυρα παριστάνει το «καλό παιδί» επιδιώκοντας να «ανοίξει» το δρόμο στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να εκφράσει θετική διάθεση στην επίλυση των προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Το ερώτημα είναι το εξής: θα πέσει η ελληνική κυβέρνηση στην παγίδα που στήνουν οι Τούρκοι με ωραίο περιτύλιγμα αλλά ουσιαστικά με εξαιρετικά δυσμενείς για τα εθνικά μας συμφέροντα επιδιώξεις; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο εκ μέρους της Αθήνας δείχνουν πως παρασύρεται και, αν συνεχίσει έτσι, σύντομα θα εγκλωβιστεί. Κι αυτό επειδή, τη στιγμή που εμείς επιμένουμε να τείνουμε χείρα φιλίας στη λογική και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι κερδίζουν στα… σημεία. Το πόσο δε αντιφατικά και ειρωνικά είναι τα λεγόμενα περί της μείωσης των εξοπλισμών προκύπτει και από το πρόγραμμα που ήδη υλοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Είκοσι τέσσερις προμήθειες οπλικών συστημάτων, με συνολικό κόστος που μπορεί να φθάσει τα 50 δις ευρώ, υλοποιεί η Τουρκία για τα επόμενα χρόνια, και οι οποίες αν υλοποιηθούν θα ανατρέψουν άρδην την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, που ήδη έχει διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό από το 1999, με πολιτικά λάθη και παραλείψεις. Μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πλοία διαφόρων τύπων, υποβρύχια, ελικόπτερα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και βαλλιστικοί πύραυλοι είναι οι βασικότερες προμήθειες του τουρκικού ΕΜΠΑΕ. Αρκετά εξ αυτών είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησης, ενώ σε συνεργασία με Κινέζους, Κορεάτες και ευρωπαϊκές χώρες, οι Τούρκοι αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, αποκτούν τεχνογνωσία και ενισχύουν την αμυντική τους βιομηχανία. Εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας στον αμυντικό χώρο της γειτονικής χώρας.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τι έχουν να αντιπαραθέσουν; Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 το 2005 ήταν το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έκτοτε, η στρατιωτική ηγεσία αναλώνεται σε επανακαθορισμό προτεραιοτήτων, επικαιροποίηση ΕΜΠΑΕ και παλεύει να εγκριθεί το κονδύλι των 160 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων. Κάθε αναφορά σε νέα προμήθεια, όπως τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, η έλλειψη των οποίων εκμεταλλεύεται δέοντος από την Τουρκία, προσκρούει στην οικονομική δυσχέρεια. Το μόνο που αποφασίσθηκε ήταν ένα επιπλέον δώρο στους Γερμανούς, με την ανάθεση της ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, έτσι γιατί φάνηκαν συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις για την κατασκευή των τεσσάρων. Το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ «παγώνει», ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες… συνεχίζονται.

Τι εξοπλισμούς να μειώσει λοιπόν η Ελλάδα; Ιδίως όταν στην απέναντι όχθη ορθώνεται ένας εξοπλιστικός γίγαντας, αλλά και όταν οι Τούρκοι επιμένουν στο casus belli και προβάλλουν τις αξιώσεις τους μέσω ακόμη περισσότερων καναλιών, όπως αυτό της Frontex. Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει από την Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τις «βόλτες» των πλοίων με υψωμένη την ημισέληνο μέχρι και το Σούνιο, είπε ότι «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική». Ακόμη και 3 ημέρες πριν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα με 10 υπουργούς και ομάδα επιχειρηματιών, η Τουρκία προκαλούσε στο κεντρικό Αιγαίο με νυχτερινές παραβιάσεις και «έλεγχο» πορείας και κατεύθυνσης ελληνικών αεροσκαφών.

Ουδείς επίσης αντιλαμβάνεται τις κινήσεις «καλής θέλησης», στις οποίες επιμένει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει και επιμένει πως «η υφαλοκρηπίδα δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών». Η ελληνική πλευρά εμμένει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όταν σχεδόν κανένα δεν τήρησε η Άγκυρα (πολιτική ή στρατιωτικό), και αντιθέτως συνεχώς καταστρατηγεί το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ με παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με αναβαθμισμένα μάλιστα χαρακτηριστικά. Κάθε δε, νέα σειρά ΜΟΕ συνιστά ένα βήμα πίσω για την εθνική μας εξωτερική πολιτική και όφελος για την τουρκική.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 10ετία

4 ιπτάμενα ραντάρ Awacs

100 μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-35

2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης (αεροσκάφη μέλλοντος)

51 επιθετικά ελικόπτερα εγχώριας κατασκευής

Εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης Leopard

6 υποβρύχια Τ214

Πλοία διάσωσης υποβρυχίων

8 κορβέτες (πρόγραμμα Milgem)

Πλοία έρευνας και διάσωσης

250 άρματα μάχης τουρκικής κατασκευής με κορεάτικο πρότυπο

Εκπαιδευτικά αεροσκάφη

4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου

30 μαχητικά F-16

6 αντιτορπιλικά

Εκσυγχρονισμός περιπολικών σκαφών SAR-33

1 ελικοπτεροφόρο

16 πλοία ανοιχτής θαλάσσης

4 κορβέτες

Δορυφορικό σύστημα έρευνας-παρακολούθησης

8 αποβατικά σκάφη και 2 αποβατικά πλοία

127 ελικόπτερα γενικής χρήσης

100 βαλλιστικοί πύραυλοι τουρκικής κατασκευής με κινέζικη τεχνολογία

54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV’s

Αυτά για τους ευκολόπιστους.Οι Τούρκοι δεν αλλάζουν.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Ο αλβανικός εθνικισμός και ο νεοοθωμανισμός απλώνονται στα Βαλκάνια


Του Χρήστου Καπούτση

Η πολιτική αστάθεια, λόγω της εθνοτικής ανομοιογένειας των πληθυσμών των Κρατών, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Βαλκανικής χερσονήσου.
Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε μια επικίνδυνη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, η γεωστρατηγική αξία της Βαλκανικής παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως επειδή αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.
Ακριβώς λόγω των διαπλεκόμενων στρατηγικών συμφερόντων ισχυρών κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., Τουρκία) και προκειμένου να εξασφαλίσουν επιρροή στη νέα Βαλκανική πραγματικότητα, τα εθνομειονοτικά πάθη και η θρησκευτική μισαλλοδοξία των κατοίκων της Βαλκανικής, αναζωπυρώνονται επικίνδυνα.

Η δολοφονία του έλληνα βορειοηπειρώτη στη Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, 37 χρονών, από αλβανούς εθνικιστές, δεν είναι ένα μεμονωμένο ατυχές περιστατικό, όπως παρουσιάστηκε από όλα σχεδόν τα Αλβανικά και δυστυχώς και από κάποια Ελληνικά ΜΜΕ.

Αποτελεί έκφραση μιας κλιμακούμενης επιθετικότητας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, από τον διογκούμενο αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Στόχος των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας είναι ο εκφοβισμός των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, στους οποίους ασκούνται φοβερές πιέσεις, για να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να αποχωρήσουν από την περιοχή. Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, μέσω υφαρπαγής των περιουσιών των ελλήνων που ζουν στην νότια Αλβανία και μετεγκατάστασης εκεί, γηγενών αλβανών από τη Βόρεια Αλβανία. Στόχος η δημογραφική αλλοίωση των ελληνικών χωριών και πόλεων και η εξαφάνισης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελλήνων βορειοηπειρωτών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να ζητήσει την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών, ώστε το Αλβανικό κράτος να προστατεύει και όχι να υποθάλπει φαινόμενα σφετερισμού των περιουσιών των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Η κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, απειλούνται με νέα κρίση, εξαιτίας της δραστηριότητας αλβανών εθνικιστών.
Ωστόσο, η έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού, δεν απειλεί μόνο της διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά εξελίσσεται σε κύρια απειλή, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και η επισήμανση αυτού του κινδύνου αποτελεί το ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής διπλωματίας, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως , ειδικά στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ασφάλειας (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.).
Μεγάλη Αλβανία και Τσάμηδες
Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (22 Ιουλίου 2010), να χαρακτηρίσει συμβατή με το διεθνές Δίκαιο την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, έχει αναζωπυρωθεί ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και τα σχέδια για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Συμπαγείς αλβανόφωνοι πληθυσμοί κατοικούν στο Κόσσοβο, τη νότια Σερβία, στις βορειοδυτικές περιοχές της FYROM, στις νότιες επαρχίες του Μαυροβουνίου. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν σχεδόν κοινά σύνορα (Αλβανία- Κόσσοβο- FYROM- Σερβία- Μαυροβούνιο), συνεπώς, αν οι μειονοτικοί αλβανικοί πληθυσμοί ζητήσουν και επιτύχουν καθεστώς ανεξαρτησίας παρόμοιο με αυτό του Κοσσόβου, τότε, η προοπτική ένωσής τους και η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας , είναι μάλλον αναπότρεπτη. Η προοπτική αυτή όμως, θα δημιουργήσει πολύ ισχυρές πολιτικές αναταράξεις στα Βαλκάνια, που με μαθηματική ακρίβεια θα διαμορφώσουν ένα νέο γεωγραφικό χάρτη. Καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων, ο μεγαλοϊδεατισμός των αλβανών.
Ο μεγαλοϊδεατισμός των αλβανών όμως, συνδέεται και με τις αξιώσεις των αλβανοτσάμηδων σε βάρος της Ελλάδας.
Από το 1990 έχει ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία προβολής του «Ζητήματος των Τσάμηδων» , μέσω έντονης προπαγάνδας, με ευρεία χρήση του διαδικτύου και με προσφυγές σε επίσημους διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτές τις προσπάθειες των Τσάμηδων , η Τουρκία προσφέρει πολύπλευρη πολιτική και διπλωματική υποστήριξη.
Οι Τσάμηδες αποτελούν μια υπαρκτή πληθυσμιακή ομάδα τόσο στην Αλβανία όσο και την διασπορά, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Αλβανίας . Οι τσάμηδες πιέζουν, για την καταβολή αποζημιώσεων από την Ελλάδα, σε πρώτο στάδιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλυτρωτικών και εδαφικών διεκδικήσεων στην Τσαμουριά, όπως αποκαλούν την Θεσπρωτία. (Τσαμουριά ονομαζόταν, κατά την Τουρκοκρατία, η ζώνη της Ηπείρου που συμπίπτει, με τη Θεσπρωτία. Εκεί, το 1923, ζούσαν 20.319 Μουσουλμάνοι οι οποίοι είχαν ως μητρική γλώσσα τα αλβανικά. Συνεργάστηκαν, κατά τα έτη 1941-44, με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, υποβάλλοντας τους Έλληνες χριστιανούς της Θεσπρωτίας σε διώξεις και βιαιοπραγίες. Μετά την κατάρρευση του φασιστικού άξονα, εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και πέρασαν τα σύνορα και εγκαταστάθηκαν στην αλβανική επικράτεια, στην πεδιάδα της Μουζακιάς. Η αιτία της «εξόδου» τους πρέπει να αναζητηθεί στον φόβο τους, μήπως υποστούν τις συνέπειες των φοβερών εγκλημάτων που διέπραξαν σε βάρος των ελλήνων συνεργαζόμενοι με τα φασιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά κατοχικά στρατεύματα.)
Η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους Τσάμηδες ως αντίβαρο στους Βορειοηπειρώτες, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένταση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Η λογική και η ιστορία, αντιδρούν στην προσπάθεια εξίσωσης των βορειοηπειρωτών με τους τσάμηδες, όχι όμως και η Ελληνική Κυβέρνηση, που οι αντιδράσεις της είναι μάλλον υποτονικές. Εξαιρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, που ευκαιρίας δοθείσης, στηλιτεύει την Αλβανία που υποστηρίζει τις εξωφρενικές αξιώσεις των τσάμηδων.
Αλβανικός εθνικισμός και νεοοθωμανισμός
Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του αλβανικού εθνικισμού, έχει δημιουργήσει η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η τουρκική διπλωματία, εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές του νεοοθωμανισμού, και έχει έντονη παρουσία στην Βαλκανική χερσόνησο, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Είναι σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στο οποίο θα ασκεί πολιτική και πολιτισμική επιρροή, που θα εκτείνεται παράλληλα με τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και θα συνδέει τις ακτές της Αδριατικής με τα τουρκικά παράλια του Εύξεινου Πόντου.
Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας, η τουρκόφωνη μειονότητα και οι μουσουλμάνοι του Κοσυφοπεδίου, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, οι τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι της πΓΔ Μακεδονίας, οι πομάκοι και τουρκόφωνοι της Βουλγαρίας και η μουσουλμανική και τουρκόφωνη μειονότητα της Θράκης, αποτελούν την κρίσιμη μάζα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η τουρκική διπλωματία.
Στους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων η Τουρκία αναζητά την ύπαρξη μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής, ώστε να στηρίξει το βασικό της εγχείρημα , για επανασύνδεση της σύγχρονης Τουρκίας με το οθωμανικό παρελθόν της. Γι’ αυτό ακριβώς, η
Τουρκία στηρίζει με κάθε μέσο τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τις τουρκόφωνες ή τουρκογενείς μειονότητες και τα αμιγώς μουσουλμανικά κράτη της χερσονήσου του Αίμου. Η Τουρκία είναι αλληλέγγυα και στηρίζει πολιτικά τα Βαλκάνια κράτη , που έχουν διαφορές με την Ελλάδα, όπως η Αλβανία και η FYROM.
Τι είναι ο νεοοθωμανισμός: Ο νεοοθωμανισμός εκφράζει τη στρατηγική και την εξωτερική πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας, μέσα από μια πολυπρισματική θρησκευτικο-πολιτισμική θεώρηση. Το Ισλάμ είναι ο πυρήνας, οι κοινές πολιτισμικές παραδόσεις και η κοινή (τουρκική) καταγωγή, είναι το εποικοδόμημα του νεοοθωμανισμού. Χώρος αναφοράς και ορόσημο του νεοοθωμανισμού, είναι η γεωγραφική έκταση της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Βασικοί στόχοι του νεοοθωμανισμού είναι η αύξηση της εθνικής ισχύος της Τουρκίας και η κατάκτηση κυρίαρχου ρόλου στο περιφερειακό γεωπολιτικό υποσύστημα. Πτυχή του νεοοθωμανισμού είναι και ο ανθελληνισμός.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Καθηγητής Α.Νταβούτογλου είναι ο αρχιτέκτονας και ο θεωρητικός του νεοοθωμανισμού. Η επιρροή του Α.Νταβούτογλου είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είναι πολιτικός επιστήμονας με έντονη θρησκευτική συνείδηση, διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπαχτσέ Σεχίρ της Τουρκίας και στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μαλαισίας. Διαθέτει ευρύτατο φάσμα γνώσεων, συγκροτημένη επιστημονική σκέψη και ένα φιλόδοξο όραμα, για το ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Α.Γκιούλ αποκαλούν τον Νταβούντογλου δάσκαλο, ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μαρκ Πάρις τον χαρακτήρισε Κίσινγκερ της Τουρκικής διπλωματίας!
Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η Κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νεοοθωμανισμού έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με όλες τις χώρες, που στο παρελθόν ανήκαν στις οθωμανικές κτήσεις, κυρίως της Βαλκανικής. Εκτιμούν, ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολη η πνευματική και πολιτιστική επιρροή της νεοοθωμανικής ιδεολογίας, που είναι φυσικά και πολιτική άποψη, στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς αυτών των κρατών . Είναι μια διπλωματική πρακτική που εξασφαλίζει και την ηγεμονική πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας.
Στη θεωρητική και πρακτική λογική του Νεοοθωμανισμού, η Τουρκία θα επιχειρήσει να ξαναγίνει κραταιά περιφερειακή δύναμη και τα κράτη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι «δορυφόροι» της. Έτσι, με όχημα τον νεοοθωμανισμό (θρησκευτικό- πολιτισμικό ιδεολόγημα) , η Άγκυρα προωθεί τους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, στρατηγικούς στόχους και συμφέροντα.
Πάντως ο νεο-οθωμανισμός ως διέξοδος από τα εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι παλιά υπόθεση, για την Τουρκία. Απλώς τώρα ο Α.Νταβούτογλου την αποκρυστάλλωσε σε μια ώριμη στιγμή για την Τουρκία. Ασφαλώς υπάρχουν και Κεμαλικοί νεο-οθωμανιστές και στρατηγοί , που συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις Νταβούτογλου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, η σημερινή στρατηγική της Τουρκίας να αποδειχθεί ανεδαφική σε πολλές περιοχές, αλλά να επιτύχει , μερικώς έστω, στην εκπλήρωση βασικών στόχων της στην Κύπρο και ίσως στο Αιγαίο. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική από την ελληνική διπλωματία, που θα ακυρώσει τα νεοοθωμανικά οράματα του Νταβούτουγλου. Η προσεχτική μελέτη του βιβλίου «Στρατηγικό βάθος» του Α.Νταβούτογλου , αποκαλύπτει τα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, άρα, οριοθετεί και την οργάνωση της άμυνά μας, σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Αλβανία και Τουρκία: Ουσιαστικές σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας έχουν αναπτύξει η Τουρκία με την Αλβανία, μετά από την «πολιορκία» των Τιράνων, από την τουρκική διπλωματία.
Οι τουρκο-αλβανικές σχέσεις εκτείνονται στον θρησκευτικό (το Ισλάμ ενώνει) , πολιτικό, πολιτισμικό , ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα!
Και μόνο η προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, θα έπρεπε να είχε συνεγείρει την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι, έχει συναφθεί ισχυρή στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Άγκυρας και Τιράνων (Ερντογάν- Μπερίσα), σύμφωνα με την οποία δύο αλβανικά λιμάνια, το Δυρράχιο και ο Αυλώνας , εκεί όπου κατοικεί πολυπληθής ελληνική μειονότητα, έχουν μετατραπεί σε τουρκικές Ναυτικές Βάσεις, στις οποίες ελλιμενίζονται πλοία και υποβρυχία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, η τουρκική πολιτιστική προπαγάνδα, επανέφερε στο προσκήνιο τη φυλή των τουρκαλβανών (αλβανοί εξισλαμισθέντες), σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινής καταγωγής!
Στον αντίποδα, πλήγμα για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και κυρίως για το διεθνές κύρος της Ελλάδας, αποτελεί η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων των δύο κρατών, που έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επειδή η συμφωνία αυτή δημιουργούσε προβλήματα στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ακύρωσε την συμφωνία, προκαλώντας ικανοποίηση στην Άγκυρα, αλλά και ενθουσιασμό στους αλβανούς μουσουλμάνους. Η ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, ζήτησε εξηγήσεις από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα τις αγνόησε…
Συμπεράσματα
Η Ελλάδα, μετά την κατάρρευση του γραφειοκρατικού και κρατικοδίαιτου «υπαρκτού» σοσιαλισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ε.Σ.Σ.Δ. (1989-1991), είχε αναγνωριστεί ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1990-2000, είχε ισχυρή οικονομία και ήταν η μοναδική χώρα της Βαλκανικής που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Τα Βαλκανικά κράτη που έβγαιναν από την περιπέτεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία), ή εκείνα που δημιουργούνταν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, προσέβλεπαν στην στήριξη της Ελλάδας, για τη μετάβασή τους στις ευρωατλαντικές δομές (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.). Σήμερα όμως, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και κυρίως, λόγω της διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ουδείς αναγνωρίζει στην Ελλάδας ηγετικό ρόλο στην Βαλκανική χερσόνησο. Αντίθετα, παλιές αντιπαλότητες και μίση, επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλβανία ο ανθελληνισμός είναι συνταγή λαοφιλίας για τους αλβανούς πολιτικούς. Με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι αλβανοτσάμηδες, που με διάφορες εκδηλώσεις συντηρούν «ζωντανή» ακόμη και την εδαφική επέκταση της Αλβανίας προς το νότο!
Είναι σαφές ότι, το κενό πολιτικής επιρροής που άφησε η Ελλάδα στα Βαλκάνια, καλύπτεται με αυξανόμενους ρυθμούς, από την Τουρκία.
Μάλιστα με την διπλωματική διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια και την αποδοχή του ιδεολογήματος του νεοοθωμανισμού που προωθεί συστηματικά ο Α.Νταβούτογλου, έχουμε φθάσει στο σημείο, οι μουσουλμανικοί θύλακοι των Βαλκανίων (π.χ. οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι), να θεωρούν την Τουρκία, περίπου, ως «Μητέρα Πατρίδα»! Επίσης, λόγω της τουρκικής επιρροής, αλβανοκοσοβάρος υπουργός παρέστη στις εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, που οργάνωσε το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, για την επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 στο νησί.
Ελπίζουμε, η Ελλάδα να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ και προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Αν συμβεί αυτό, τότε, η Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τα όσα θα συμβούν, είτε στη Θράκη, είτε στην Κύπρο. Γιατί άραγε να μην ζητήσουν παρόμοιο καθεστώς με τους αλβανοκοσοβάρους και οι τουρκογενείς κάτοικοι της Θράκης; Ή γιατί να μην αναγνωρίσουν τα μουσουλμανικά κράτη την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσσοβο;
Επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό και κυρίως συγκρουσιακό, η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και διορατική. Προφανώς τα διπλωματικά ΟΧΙ προς τους ισχυρούς κοστίζουν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μονόδρομος, για την διασφάλιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, που αναμφίβολα, συνιστούν όρους επιβίωσης του Ελληνισμού.

*δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”πολιτικά ΘΕΜΑΤΑ”

Read more...

Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Τουρκία;


Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται ασυνήθιστη μετακίνηση διπλωματικών αποστολών από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προς τις χώρες καταγωγής τους, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του διπλωματικού σώματος, υπήρξε επιβεβαίωση της πληροφορίας με επισήμανση, ότι μέχρι τις 20 Οκτώβρη το εν λόγο αεροδρόμιο θα υπολειτουργεί λόγω στρατιωτικών ασκήσεων, με συνέπεια την δυσκολία στις ευρύτερες αερομεταφορές πολιτών.

Από την άλλη,σύμφωνα με τα τουριστικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουνε μόνο δυο αναχωρήσεις και αφίξεις από και προς την Τουρκία μέχρι 20 Οκτώβρη,με ελάχιστα εισιτήρια τα οποία αφορούν συγκεκριμένες θέσεις, που ορίζεται ως εξαιρετικά περιορισμένη κίνηση.

Τα πρακτορεία από την μεριά τους αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός λέγοντας μας ότι η αιτία παρακώλυσης των πτήσεων προς την γείτονα χώρα, παραμένει άγνωστη.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε διάψευση αλλά ούτε και επαρκής προβολή στα ΜΜΕ του ζητήματος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο εγκαταλείπουν «σιωπηρά» την Τουρκία οικονομικά στελέχη και πολιτικοί παράγοντες.

Αν λοιπόν κάποιοι που ξέρουν κάτι παραπάνω εγκαταλείπουν την Τουρκία και κάποιοι άλλοι δυσκολεύουν την πρόσβαση προς αυτήν για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εμείς πρέπει να υποθέσουμε ότι έρχεται κάτι σημαντικότερο ή πως απλά είναι ένα συμπτωματικό γεγονός;

Το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο η ευρύτερη περιοχή «μυρίζει μπαρούτι», καθώς στις καθημερινές πλέον θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την αστάθεια που μαστίζει την Ελλάδα σε οικονομικό στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, και την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα περίεργο γεγονός στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σχόλιο Ιστολογίου

Χωρίς να θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν, η δική μας έρευνα σε τουριστικό προακτορείο στην περιοχή του Ζωγράφου, μας έδειξε ότι, υπάρχουν επί καθημερινής βάσης 2-3 πτήσεις από Αθήνα προς Κων/πολη χωρίς να έχει ανακοινωθεί από κάπου η περικοπή πτήσεων.

Read more...

ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ-ΚΙΝΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ./ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Προσεχώς προτίθεμαι να παρουσιάσω εκτενείς αναλύσεις με πολλά πρωτογενή στοιχεία για τις σχέσεις μας με το ΚΑΤΑΡ και τη ΚΙΝΑ(και βέβαια αν όλα όσα έχουν λεχθεί θα υλοποιηθούν ή ποια θα υλοποιηθούν και πότε).ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ «ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ».
Προβληματισμό (που θα έπρεπε να υπάρχει και σε εμάς, που δυστυχώς δεν τα ψάχνουμε…) έχει προκαλέσει η κυοφορούμενη στρατιωτική συνεργασία της ΤΟΥΡΚΙΑΣ με το ΙΡΑΝ και την ΚΙΝΑ στις ΗΠΑ, στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο ΙΣΡΑΗΛ και στην ΙΝΔΙΑ, βάσει απόλυτα επιβεβαιωμένων πληροφοριών μου.

Μάλιστα έχουν γίνει δυο συσκέψεις για αυτά τα ανοίγματα της ΑΓΚΥΡΑΣ και τις διευρυμένες επαφές ΠΕΚΙΝΟΥ-ΑΓΚΥΡΑΣ στον στρατιωτικό τομέα .ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΕΠΙΛΕΠΤΕΣ…, το αναφέρω ακροθιγώς(γιατί δεν επιθυμώ να είμαι δέκτης αυτών που περίτεχνα μας πλασάρουν…).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου(για αυτό υποστηρίζω ότι δεν έχουμε σοβαρή πληροφόρηση και το επίπεδο ανάλυσης-εκτίμησης είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό…) παρουσιάζεται η εξής κατάσταση(και σε λίγες ημέρες θα δώσω πιο πολλά στοιχεία..).
*Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ….Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ G-20 ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.
*ΗΔΗ ΠΕΚΙΝΟ-ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.
*Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ (ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) ΕΚΡΥΒΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ…./ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΥΦΗ… ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΟΥΧΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΡΑΝ.
*ΟΙ ΙΡΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ C-802 ΕΠΑΚΤΙΑΣ ΑΜΥΝΑΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
*Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ.
* Η ΔΥΣΗ-ΙΝΔΙΑ-ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ASEAN ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ-ΔΙΑΔΟΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ-ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ετία- ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 60.000 HACKERS ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ…
*ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕΤΑΒΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ… ΗΔΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-κλπ.
*ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ «ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ-ΙΡΑΝ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΩΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ».
Προσεχώς ευρύτερες αποκαλύψεις για τον ΚΙΝΕΖΙΚΟ ρόλο στην ΕΥΡΩΠΗ, στην χώρα μας, τις σχέσεις του Πεκίνου με την ΤΟΥΡΚΙΑ, κλπ

Read more...

Αυξανόμενο το εμπόριο Ρωσίας – Τουρκίας


Η Zaman στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Γιγαντιαία συμφωνία με την Ρωσία για το εμπόριο» γράφει ότι η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας ( TUSKON) πραγματοποίησε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας με το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας (TPP). Κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για εμπορικό δυναμικό 100 δις δολ το χρόνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμάκοφ αξιολογώντας την συνεργασία αυτή αναφέρθηκε στην συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών Πούτιν και Ερντογάν τον Ιανουάριο 2010. Ο Πριμάκοφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι στόχος είναι η αύξηση του εμπορικού δυναμικού σε 100 δις δολ εντός 5 ετών είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψαν θα μετατρέψει σε πραγματικότητα τον στόχο αυτό, ενώ εθεωρείτο όραμα

Read more...


Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται στη χώρα μας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στα πλαίσια της Διεθνής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ παρατήρησε δε πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει και η άλλη πλευρά .

"Αυτές, όμως, πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις" σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα, ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι αύριο πραγματοποιείται στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, ο κ.Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον χαρακτήρα της "εμπιστευτικότητας" της διαδικασίας, υπενθύμισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τόνισε πως από την Αθήνα και την Άγκυρα "υπάρχει σαφής πολιτική εντολή να εντατικοποιηθούν οι επαφές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα".

Τέλος, αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, παρατήρησε πως "για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος".

Σχετικά με τη ΠΓΔΜ

"Για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα", τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία.

Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ή κατ' οικονομίαν λύση, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο αντικατάστασης του πρέσβη Αδ. Βασιλάκη από τη διαδικασία Νίμιτς.

"Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, πρόκειται για διπλωματική απρέπεια και όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δελαβέκουρας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Συρία (με τη συνταγματική της ονομασία) ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε, πως πρόκειται για μια ενέργεια που δεν συνάδει ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε με τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Συρίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρέσβης της Συρίας κλήθηκε σήμερα από τον ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών για να διευκρινίσει τη θέση της χώρας της, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις έως ότου να υπάρξει μια καθαρή τοποθέτηση, σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης. Η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη λύση και να μην αναζητούμε άλλες "διεξόδους", δήλωσε, κάτι το οποίο επί της ουσίας σημαίνει πως η ΠΓΔΜ πρέπει να παρουσιάσει μιαν εποικοδομητική στάση στη διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τέλος, σχολιάζοντας σχετικά με την απουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ν. Γκρουέφσκι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε ότι έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκυ, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για τη "δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις, κατάλληλου για την επίτευξη λύσης".

Σχετικά με το Κόσσοβο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από την Ελλάδα, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ελπίζει πως η προσπάθεια που τώρα καταβάλλεται για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αποτελέσει μια σωστή βάση, που θα διευκολύνει την κατάληξη σε μια συναινετική λύση.

Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα είχε διακηρύξει από την αρχή την ανάγκη επιδίωξης συναινετικών, διπλωματικών λύσεων, ως μόνη διέξοδο για τα Βαλκάνια και τόνισε ότι αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του ΔΔΧ, ο Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ η ελληνική πλευρά διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους παίκτες στην περιοχή.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP