Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010


Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται στη χώρα μας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στα πλαίσια της Διεθνής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ παρατήρησε δε πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει και η άλλη πλευρά .

"Αυτές, όμως, πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις" σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα, ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι αύριο πραγματοποιείται στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, ο κ.Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον χαρακτήρα της "εμπιστευτικότητας" της διαδικασίας, υπενθύμισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τόνισε πως από την Αθήνα και την Άγκυρα "υπάρχει σαφής πολιτική εντολή να εντατικοποιηθούν οι επαφές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα".

Τέλος, αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, παρατήρησε πως "για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος".

Σχετικά με τη ΠΓΔΜ

"Για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα", τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία.

Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ή κατ' οικονομίαν λύση, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο αντικατάστασης του πρέσβη Αδ. Βασιλάκη από τη διαδικασία Νίμιτς.

"Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, πρόκειται για διπλωματική απρέπεια και όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δελαβέκουρας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Συρία (με τη συνταγματική της ονομασία) ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε, πως πρόκειται για μια ενέργεια που δεν συνάδει ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε με τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Συρίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρέσβης της Συρίας κλήθηκε σήμερα από τον ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών για να διευκρινίσει τη θέση της χώρας της, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις έως ότου να υπάρξει μια καθαρή τοποθέτηση, σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης. Η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη λύση και να μην αναζητούμε άλλες "διεξόδους", δήλωσε, κάτι το οποίο επί της ουσίας σημαίνει πως η ΠΓΔΜ πρέπει να παρουσιάσει μιαν εποικοδομητική στάση στη διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τέλος, σχολιάζοντας σχετικά με την απουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ν. Γκρουέφσκι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε ότι έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκυ, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για τη "δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις, κατάλληλου για την επίτευξη λύσης".

Σχετικά με το Κόσσοβο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από την Ελλάδα, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ελπίζει πως η προσπάθεια που τώρα καταβάλλεται για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αποτελέσει μια σωστή βάση, που θα διευκολύνει την κατάληξη σε μια συναινετική λύση.

Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα είχε διακηρύξει από την αρχή την ανάγκη επιδίωξης συναινετικών, διπλωματικών λύσεων, ως μόνη διέξοδο για τα Βαλκάνια και τόνισε ότι αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του ΔΔΧ, ο Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ η ελληνική πλευρά διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους παίκτες στην περιοχή.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP