Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Τουρκικός τύπος 21.05.2010


Ξεκινάμε με δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman για την είδηση με τίτλο "Επιστολή περί ουρανίου στον ΟΗΕ από Τουρκία και Βραζιλία". Με την επιστολή αυτή ζητήθηκε από τα πέντε μόνιμα μέλη και τη Γερμανία να εξετάσουν τη συμφωνία που επετεύχθη. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός Erdoğan εντατικοποίησε τις διπλωματικές επαφές και επικοινώνησε με τους προέδρους των ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Συρίας, Κατάρ και της Ελλάδας.

Περνάμε στην Haber Türk. Έπειτα από την πληροφορία που έδωσαν αμερικανικές πηγές πως μια ομάδα τρομοκρατών πλησιάζει τα σύνορα, 20 αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας χθες το μεσημέρι έπληξαν 50 στόχους της ΡΚΚ στις περιοχές Hakurk και Zap. Σε δεύτερη επιχείρηση που εξαπολύθηκε το βράδυ, η τρομοκρατική οργάνωση υπέστη μεγάλες απώλειες.

Η Star μας πληροφορεί ότι εντοπίστηκαν τα 28 πτώματα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από 4 μέρες σε ορυχείο στο Zonguldak. Στην είδηση διαβάζουμε ότι οι εργάτες δηλητηριάστηκαν από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Περνάμε στη Milliyet η οποία δημοσιεύει ότι βρήκε απόηχο οι απαγορεύσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον οικονομικό τομέα και οι απώλειες που σημειώθηκαν σε αγορές της Ευρώπης επηρέασαν και την Αμερική. Η εφημερίδα γράφει ότι η πρωθυπουργός της Γερμανίας επιμένει στη στάση που τηρεί απέναντι στον οικονομικό τομέα που προβλέπει την απαγόρευση της μείωσης της αξίας των μετοχών.

Η Cumhuriyet μας πληροφορεί ότι φέτος για 55η φορά θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Όσλο της Νορβηγίας. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει το συγκρότημα Manga με το τραγούδι "We could be the Same".

Η τελευταία εφημερίδα είναι Hürriyet η οποία δημοσιεύει ότι ένας κλέφτης στη Γαλλία αφαίρεσε πέντε αριστουργήματα ζωγραφικής από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι. Ο κλέφτης πήρε τα έργα των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Λεζέ και Μοντιλιάνι, αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην είδηση αναφέρεται ότι ο μασκοφόρος όπως κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ήταν μόνος του.

Read more...

Επικαιρότητα ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ...Τι γύρευαν οι ψευτομουφτήδες στο Κόσσοβο;



Επικαιρότητα
ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Τι γύρευαν οι ψευτομουφτήδες στο Κόσσοβο;
21.05.2010
Βρέθηκαν προσκεκλημένοι του προέδρου της ισλαμικής ένωσης της περιοχής, να μιλήσουν για την ειρήνη και την ευμάρεια στις χώρες των Βαλκανίων…
Μια είδηση μας φέρνει συνειρμούς οι οποίοι πολλές φορές παραπέμπουν σε φήμες κοσοβοποίησης της Θράκης. Φυσικά το Κόσσοβο, είναι μια περιοχή των Βαλκανίων και μάλιστα στο μαλακό υπογάστριό τους, στην οποία υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική παρουσία. Στα πλαίσια των «πολιτιστικών» ή άλλων ανταλλαγών από τις 11 μέχρι τις 13 Μαΐου ο έχων τον τίτλο όπως μας πληροφορεί η είδηση η οποία αναρτήθηκε σε blog στο διαδίκτυο με τίτλο «Παρατηρητήριο Μετέ», στην οποία όπως αναφέρει επί λέξει: «Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και μουφτής της Ισκέσε Αχμέτ Μέτε και ο Μουφτής Γκιουμουλτζίνας Ιμπραίμ Σερίφ μεταξύ 11 και 13 Μαΐου βρέθηκαν στο Κόσσοβο. Ο μουφτής Ισκέτσε Αχμέτ Μέτε προσκεκλημένος του προέδρου της ισλαμικής ένωσης Κοσσόβου Ναίμ Τορνόβα, υπό την αιγίδα του υπουργείου θρησκειών της Τουρκικής δημοκρατίας βρέθηκε για τέταρτη φορά στην Πρίστινα του Κοσσόβου μαζί με άλλους 11 κρατικούς θρησκευτικούς ηγέτες, υπουργούς θρησκειών και εκπροσώπους. Ο στόχος αυτών των συναντήσεων (οι προηγούμενες είχαν γίνει στη Βουλγαρία, στο Μαυροβούνιο και στη Ρουμανία) είναι η ειρήνη και η ευμάρεια στις χώρες των Βαλκανίων καθώς η ενδυνάμωση της Ισλαμικής Ένωσης. Η επιτροπή μετείχε σε γεύμα του προέδρου Δημοκρατίας του Κοσσόβου».
Εμείς τι να προσθέσουμε πάνω σ’ αυτό, όταν οι ψευτομουφτήδες προωθούνται παραμένοντας στο απυρόβλητο ως πρέσβεις την ειρήνη και την ευμάρεια αλλά και την ενδυνάμωση της ισλαμικής Ένωσης, στις βαλκανικές χώρες όπου είναι εμφανής η μουσουλμανική παρουσία, προφανώς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την περιοχή μας. Οι άνθρωποι πρέσβεις καλής θελήσεως είναι και πάντα ειρηνοποιοί… που να ξέρουν όμως τι συμβαίνει όταν κάποιοι ενδύονται τον μανδύα του αμνού ενώ στην ουσία καταρρακώνουν κάθε τι το ελληνικό προβάλλοντας μόνο τον τουρκισμό τους.

Read more...

Λίγο πριν... λίγο μετά


Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αντιμετώπισε τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου «ως φίλο» (σ.σ.: πότε πρόλαβε να αναπτυχθεί η «φιλία» των δύο ανδρών;), αλλά σίγουρα δεν τον αντιμετώπισε ως πρωθυπουργό χώρας με το ίδιο ή ισόποσο ειδικό βάρος και κύρος, όπως η Τουρκία.

ΣΤΗ διαπίστωση αυτή δεν συνηγορούν μόνον τα όσα είπε ή «απαίτησε» ο κ. Ερντογάν σε ό,τι αφορά τα διμερή προβλήματα, αλλά και τα όσα έκανε η Αγκυρα λίγο πριν και λίγο μετά την παραμονή του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

ΤΡΕΙΣ μόνον μέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αγκυρα (η δεύτερη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν από τις αρχές του χρόνου).


ΣΤΗ συνάντηση της Αγκυρας οριστικοποιήθηκε η ρωσοτουρκική συμφωνία στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Τζεϊχάν (συμμετέχει και η Ιταλία), μήκους 700 χλμ., που θα συνδέει το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα, με το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν (ανατολικά από τα Αδανα και απέναντι από την Κύπρο). Η αρχική στάση της Μόσχας στην κατασκευή του αγωγού αυτού ήταν αρνητική (αφού προοριζόταν κατ' αρχήν για το αζέρικο πετρέλαιο), εμμένοντας στη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Καθώς όμως ο αγωγός αυτός -και ελληνικών συμφερόντων-καρκινοβατεί (με τη Σόφια να υπαναχωρεί και την Αθήνα να σφυρίζει αδιάφορα), η Μόσχα μεταπήδησε γρήγορα στο τουρκικό έδαφος.

ΕΤΣΙ, η Αγκυρα των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου βλέπει στην άκρη του ορίζοντα να μετατρέπεται το λιμάνι του Τζεϊχάν σ' ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά λιμάνια στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

ΕΙΝΑΙ απολύτως εύλογο, λοιπόν, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμφέρον της Αγκυρας για την ασφάλεια και τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών στην ευρύτερη περιοχή. Ενας, έστω και περιστασιακός, παρατηρητής των πρόσφατων κινήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο μπορεί εύκολα να καταλάβει τις νέες προκλητικές -ναυτικές- κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, με τα περίεργα «σουλάτσα» και τους «εγκλωβισμούς» των ελληνικών μαχητικών στον εναέριο χώρο. Και αν πάλι δεν πείθεται, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο βιβλίο του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος, χωρίς περιστροφές, αναφέρει ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα «πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μιας γενικής θαλάσσιας στρατηγικής στο Αιγαίο...», χαρακτηρίζοντας «μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας...».

ΚΑΙ ενώ ο κ. Παπανδρέου στην Αθήνα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να «εγκλωβίσει» τον κ. Ερντογάν σε πρωτοβουλίες «για την κλιματική αλλαγή, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Βραζιλία του κ. Λούλα, ο κ. Ερντογάν, δύο ημέρες μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα, από κοινού με τον κ. Λούλα συμφώνησαν με την Τεχεράνη να μεταφέρει σε τουρκικό έδαφος το περίσσιο ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο, επιμένοντας έτσι ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_2140.html#ixzz0oaiFFy1g

Read more...

Ανοίγουν οι Τούρκοι τα σύνορα για το αζέρικο αέριο


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση έκρυβε η συνέντευξη τύπου για την είσοδο της EON στο μετοχικό σχήμα του Trans Andriatic Pipeline, γνωστού ως TAP. Όπως τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Statoil Rune Bjørnson, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχαμ Αλίεφ ανακοίνωσε επισήμως ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας «πακέτο» μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο, στις 7 – 8 Ιουνίου. Η συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή, σύμφωνα με τον κ. Bjørnson, και αυτό ανοίγει τη δυνατότητα για τη διέλευση transit του αζέρικου αερίου από την Τουρκία.

Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι εφόσον πέσουν οι υπογραφές για την transit διέλευση του αζέρικου αερίου από την Τουρκία, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Shakh Deniz 2 του μοναδικού μεγάλου ώριμου νέου κοιτάσματος στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας που εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετήσιες ποσότητες της τάξης των 16 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του κ. Bjørnson, το κοίτασμα του Shakh Deniz 2 είναι πολύ πιθανόν να έχει μπει σε παραγωγή το 2016 ή το 2017.


Στο αέριο αυτό προσβλέπουν τόσο ο TAP όσο και ο ITGI προκειμένου να τροφοδοτηθούν. Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία που διενεργεί την εκμετάλλευση του πεδίου συμμετέχει ως διαχειρίστρια η BP κατέχοντας ποσοστό 25,5%, ενώ μέτοχοι είναι επίσης η νορβηγική Statoil με 25,5%, η γαλλική Total με 10%, η κρατική εταιρεία του Αζερµπαϊτζάν SOCAR με 10%, η ρωσική LUKoil με 10%, η ιαπωνική Naftlran με 10% και η τουρκική TPAO με 9%.

Για να λειτουργήσει ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI, που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε ενεργειακή πύλη της Ε.Ε. για το ασιατικό αέριο, απαιτούνται ετησίως ποσότητες της τάξης των 11 δις κυβικών μέτρων ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη του αγωγού. Αντίστοιχα 10bcm είναι και η χωρητικότητα του TAP, ο οποίος θεωρητικά θα έχει ευκολότερο έργο να εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται καθώς η Statoil είναι μέτοχος και στον αγωγό αλλά και στο κονσόρτιουμ του κοιτάσματος.

Σημειώνεται ότι και η ΔΕΠΑ, έχει προσεγγίσει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφάλαιο στις 17 Απριλίου, τη γαλλική TOTAL και έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις η πρώτη στην Κωσταντινούπολη και η δεύτερη στο Παρίσι, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πρόσβασης του ITGI στο Shakh Deniz 2.

Σήμερα η ΔΕΠΑ προμηθεύεται μέσω της τουρκικής BOTAS αέριο αζερικής προέλευσης, καταναλώνοντας μάλιστα μέσα στο 2009 715 εκατ. κυβικά. Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και της κρατικής εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar για απευθείας προμήθεια ποσότητας 0,5bcm για την κάλυψη των νέων αναγκών του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου. Η συμφωνία αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το τουρκικό transit.

Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως για τη ΔΕΠΑ και τον Ιταλό συνεταίρο της Edison είναι να διασφάλιση των μεσομακροπρόθεσμων ποσοτήτων αερίου για την κάλυψη των αναγκών του ελληνοϊταλικού αγωγού.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν μέχρι σήμερα έχει σκοντάψει στο περίφημο 15% που θέλουν να παρακρατούν οι Τούρκοι προκειμένου να το εμπορεύονται οι ίδιοι ως αντάλλαγμα για το transit.

Μια ακόμη είδηση που προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη στις Βρυξέλλες για την είσοδο της EON στον TAP αφορούσε τις δηλώσεις των επιτελών του αγωγού ότι «η εταιρεία είναι ανοικτή για νέους συνεταίρους». «Ο TAP είναι εξαιρετικά ελκυστικό project καθώς βρίσκεται σε προχωρημένη φάση τόσο τεχνικά όσο αδειοδοτικά και αναμένουμε νέους εταίρους να ενταχθούν στο σχήμα της εταιρείας» ανέφερε με νόημα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Hans Schulz διευθύνων σύμβουλος της EGL, επίσης μετόχου του TAP.
capital.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_7442.html#ixzz0oahZ22a5

Read more...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πολλά ωραία λόγια και ελάχιστο αποτέλεσμα, είναι το συμπέρασμα δημοσιογράφων και αναλυτών της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ωστόσο η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «ιστορική» παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έμεινε απαράλλακτα επιθετική και ο ίδιος δεν μετακινήθηκε από τις γνωστές πάγιες θέσεις του.
Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ακόμα και την ώρα των συνομιλιών Παπανδρέου-Ερντογάν, θεωρήθηκαν, ως συνήθως, υπεύθυνοι οι «κακοί καραβανάδες». Οι παραβιάσεις, όμως, είναι συστατικό της εικόνας επικυρίαρχου που επιδιώκει η Τουρκία να επιβάλλει στην Αθήνα. Η πρόταση Ερντογάν να πετούν και τα ελληνικά αεροπλάνα άοπλα πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, μετατρέπει όλο το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη και υλοποιεί το στόχο των παραβιάσεων. Ο κ. Παπανδρέου πλειοδότησε αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η αποστρατικοποίηση των νησιών και η μείωση των εξοπλισμών. Αίτημα που υποστήριξε καταχαρούμενος και ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι νιώθει «ντροπή» για εξοπλισμούς εναντίον ανύπαρκτου εχθρού. Παρά ταύτα υποτίθεται ότι δεν συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα…


Δημοσίως επιβεβαιώθηκε ότι θα επαναληφθεί η προσπάθεια να «προσαρμοστούν» τα βιβλία της (σχολικής) Ιστορίας στους πολιτικούς προσανατολισμούς προσέγγισης των δυο χωρών, προσπάθεια που άρχισε με την κ. Ρεπούση αλλά, τότε, ματαιώθηκε. Επίσης οι οικονομικού χαρακτήρα συμφωνίες που υπογράφηκαν δημιουργούν κλίμα επιχειρηματικής προσδοκίας και θεμελιώνουν ένα «λόμπι» αμοιβαίων συμφερόντων με επιρροή στα λεγόμενα «σκληρά» εθνικά θέματα. Κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στις καλές οικονομικές σχέσεις με τον οποιονδήποτε εφ’ όσον αυτές δεν δημιουργούν αυταπάτες για ανώδυνη λύση προβλημάτων εθνικής σημασίας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, επιμένει ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι πρόσφορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών. Πολλοί φοβούνται ότι στη Χάγη μπορεί να απεμπολήσουμε εθνικά εδάφη και συμφέροντα-γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση Καραμανλή απέρριπτε αυτή τη λύση. Βεβαίως η απόφαση της Χάγης θα έβαζε, νομικά, τέρμα στις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας γι’ αυτό δεν την ήθελε. Τώρα ο κ. Ερντογάν την αποδέχεται εφ’ όσον εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί τις τουρκικές απαιτήσεις στο συνυποσχετικό που θα συνταχθεί ενόψει της προσφυγής. Η Χάγη δίνει νομικές απαντήσεις σε θέματα κυριαρχίας, όχι πολιτικές. Η αυτοκρατορική πολιτική του νεοοθωμανισμού και η πολιτική βούληση και ικανότητα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων δεν είναι θέμα δικαστηρίου. Πριν και μετά τη Χάγη το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας παραμένει ανοιχτό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 21-5-10

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_7847.html#ixzz0oagx61Zr

Read more...

Άγκυρα προς Μέτε: Εμείς αποφασίζουμε...


Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είπε μάλιστα ότι δεν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριάρχη, δήλωση που δημιούργησε ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, από την αντιπολίτευση.
O Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε τονίζοντας πως οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι διμερή, αλλά ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αφήνοντας παράλληλα τεράστιες απορίες για το πως μπορεί να αποδέχεται τον υποβιβασμό του Πατριάρχη και την ευθεία σύγκρισή του με τον εκάστοτε μουφτή στην Ελλάδα!!! Και αυτή η τοποθέτηση του κυρίου Παπανδρέου αποτελεί ουσιαστικά μία ριζική μεταβολή στην πολιτική της Ελλάδας..., της οποίας τα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα φανούν στην Θράκη.

Παγκόσμια πρωτοτυπία η εκλογή μουφτή
Προσπάθεια σύνδεσης των ζητημάτων του Πατριαρχείου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την απευθείας εκλογή του μουφτή επιχείρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα. Φυσικά, ο κύριος Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στο ότι πουθενά στον κόσμο δεν εκλέγονται οι μουφτήδες...! Ούτε στην ίδια την Τουρκία!!! Γιατί λοιπόν, να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; Αυτό, ξέχασε να το ρωτήσει ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος μάλλον επιθυμεί να κοιμάται ήσυχα παρά να... κάνει "ζόρικες" ερωτήσεις στον τούρκο ομόλογό του.
Φρένο στον "άτακτο" Μέτε
Έτσι, η κοινή, πλέον, απόφαση Παπανδρέου-Ερντογάν, να εκλέγεται ο μουφτής στην Θράκη, μάλλον υπήρξε το βασικό αίτιο να "αναλάβει" δραστικότερο ρόλο η Άγκυρα στην ελληνική αυτή περιοχή, αφού αυτομάτως τέθηκαν προβλήματα για την ανάδειξη του τοπικού θρησκευτικού (και όχι μόνο) ηγέτη. Τα προβλήματα αυτά προέκυψαν στην τοπική κοινωνία των μουσουλμάνων της Θράκης μετά από "αντίδραση" της "Συμβουλευτικής Επιτροπής", η οποία θεώρησε πως η "δημοκρατία" και η ανάδειξη του μουφτή από τους πολλούς και όχι από συγκεκριμένους, εγγυάται την αποδοχή του θρησκευτικού ηγέτη από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής. Κι εδώ υπήρξε (το πρώτο) σημείο ρήξης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ψευτομουφτής Αμέτ Μέτε θεωρούσε πως οι εξελίξεις μετά την συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της εκλογής του μουφτή στην Θράκη, τον φέρουν ως μοναδικό υποψήφιο της ηγεσίας των μουσουλμάνων της περιοχής. "Κάποιοι", όμως, φαίνεται πως είχαν διαφορετική άποψη.
Η "Συμβουλευτική Επιτροπή" και το Τουρκικό Προξενείο κάνουν "παιχνίδι"
Η αντίθεση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μέτε και των υποστηρικτών του με τους δύο μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και με στοιχεία της μειονότητας (βλ. εκπροσώπους της "Συμβουλευτικής Επιτροπής" που αποτελεί την παράνομη ορκισμένη κυβέρνηση που τοποθέτησε η Άγκυρα στην Θράκη), ήταν φανερή και στη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συνάντηση, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως υπήρξε εφαλτήριο για την ανάδειξη ενός "υπάκουου" στην Άγκυρα θρησκευτικού ηγέτη... Φαίνεται όμως πως το τουρκικό Προξενείο δεν επιθυμεί να "παραδώσει" καμία εξουσία στον εκάστοτε μουφτή (και ιδιαίτερα στον Αμέτ Μέτε, ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν έδειξε σημάσια "αυτονόμησης").
Οπως μάθαμε, έχει ανοίξει η «όρεξη» του κ. Μέτε, και ενώ άκουγε με ικανοποίηση τα νέα ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της «εκλογής» μουφτήδων, θεωρώντας αυτομάτως ότι θα αναγνωρισθεί ως νόμιμος μουφτής, διαπίστωσε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως να γίνει η ανάδειξη του μουφτή από μηδενική βάση και από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο δεν ελέγχεται από τον ίδιο.
Μπροστά στον κ. Ερντογάν κρατήθηκαν τα προσχήματα, αλλά η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον...
Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη διαχείριση των νερών του Έβρου
Σημαντικές ακόμα είναι οι συμφωνίες στον τομέα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα δύο υπουργεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης, που περνά από την Τουρκία και φτάνει στην Ιταλία.
Επίσης υπεγράφη συμφωνία αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της διαχείρισης των νερών του Έβρου, με στόχο τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ιδιαίτερα στη ζώνη του Δέλτα. Γίνεται ειδική αναφορά στις πλημμύρες που προκαλούν καταστροφές και στις δύο πλευρές, η οποία εμμέσως ανακινεί θέμα συνεννόησης με τη Βουλγαρία, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το μνημόνιο για τη διαχείριση και προστασία των δασών, που προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκπόνηση και έγκριση κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Υπάρχουν ακόμα συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, ειδικά των σιδηροδρόμων, των επικοινωνιών και της πληροφορικής, των οδικών μεταφορών, αλλά και στον τομέα της παιδείας και των σχολικών βιβλίων.

Read more...

Εμείς επιμένουμε… κόντρα στον γενιτσαρισμό


Μπορεί η ελληνοφοβική συμμωρία που υποδύεται την κυβέρνηση του ελλαδικού προτεκτοράτου να διολισθαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στον ρόλο της γονυκλινούς θεραπαινίδας (ευγενικά το λέμε, ε;) του νέο-οθωμανού σουλτάνου, μπορεί και αυτά που φαίνεται ότι μας ετοιμάζουν για τη Θράκη (εκπαίδευση, μουφτείες, υπηκοότητα) να φαντάζουν εφιαλτικά, εμείς όμως επιμένουμε.
Οι δυνάμεις μας είναι μικρές, οι οικονομικές μας δυνατότητες ουσιαστικά ανύπαρκτες, η φασιστική Τουρκία διακινεί στην περιοχή εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (χώρια η επιχειρηματική επέλαση που επίκειται), ελληνικές αρχές δεν υπάρχουν, όλα γύρω μας είναι φοβισμένα ή εξωνημένα, η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να ξυπνήσει παρά μόνο αν δει καμμιά ημισέληνο να κυματίζει μπροστά στο ηρώο της πόλης (ίσως όμως ΟΥΤΕ και τότε), με βάση την κοινή λογική φως δεν φαίνεται από πουθενά.

Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν μας πτοεί. Κόντρα στην έλλειψη κράτους, κόντρα στα φασιστόμουτρα του διογκούμενου κεμαλοθωμανισμού, κόντρα στην οσφυοκαμψία των τοπικών ναιναίκων, κόντρα στην ιδεοληπτική νεύρωση των ευρύτερων εθνομηδενιστών, κόντρα και σε κάθε τοπική ανθυποπρακτοράντζα, εμείς όχι μόνο συνεχίζουμε τον πόλεμο, αλλά και τον εντείνουμε.
Μια μικρή απόδειξη; Στις τρεις ήδη υπάρχουσες ιστοσελίδες μας (Αντιφωνητής, Προξενείο-Στοπ, Μεταφράσεις Τουρκικού Τύπου), από σήμερα προσθέστε και μία τέταρτη (http://ahmetmete.wordpress.com), για την οποία σάς υποσχόμαστε ότι θα είναι… εξοργιστικά αποκαλυπτική, καθώς θα… παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πολύπλευρη και πολλαπλώς υπονομευτική δράση του βασικότερου αυτή τη στιγμή οργάνου της Άγκυρας στη Θράκη, του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.
Ο διαχειριστής της, όπως φαίνεται και από τον τίτλο που επέλεξε («Παρατηρητήριο Μέτε»), σκοπεύει οφθαλμοφανώς να γίνει η…σκιά του προκλητικού τουρκόφρονα.
Από σήμερα λοιπόν, ακόμη περισσότερη και πληρέστερη ηλεκτρονική ενημέρωση για τη δραστηριότητα των πεμπτοφαλαγγίτικων οργάνων της Τουρκίας στην ελληνική Θράκη. Θα υπάρξει άραγε ποτέ ένας έστω – φρονών και πράττων τα αυτονόητα – Έλληνας πολιτικός, που θα αποφασίσει να αξιοποιήσει όλο αυτό το τεράστιο υλικό, που (συνεχίζουμε να) αποκαλύπτουμε;

Read more...

Εκπαιδεύουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο; Να τους στείλουμε τιμολόγιο πληρωμής...


Δυο ημέρες πριν από την επέτειο το θανάτου του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο και αφού ο κ. Ερντογάν μας είπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν γράφουμε για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ υποστήριξε ότι «ερμηνεύονται λανθασμένα» οι πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο οι οποίες, όπως είπε, απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των πιλότων της.
«Πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα», είπε ο στρατηγός Μπασμπούγ στην Αγκυρα, στο περιθώριο εκδήλωσης για την 129η επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Όπως ακόμη διευκρίνισε, «εάν οι χειριστές δεν πετούν, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Πολεμική Αεροπορία. Όσοι λένε να μειώσουμε τις πτήσεις διότι έχουν κόστος, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα μειωθεί και το επίπεδο της ετοιμότητας των χειριστών». Και πρόσθεσε: «πραγματοποιούμε τον μικρότερο αριθμό πτήσεων», είπε.
Ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου επανέλαβε και τη πρόταση που διατύπωσε ό Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα. «Να καταργήσουμε τα όπλα. Έτσι θα μειώσουμε και το βαθμό απειλής», είπε.
Είναι να απορεί, όμως, ο οποιοσδήποτε με τις αιτιάσεις που προβάλλουν οι Τούρκοι, που προφανώς περνάνε όλους τους έλληνες για... "Παπανδρέου". Αφού θέλουν να εκπαιδευτούν για πτήσεις πάνω από την θάλασσα, γιατί δεν το κάνουν στην Μαύρη Θάλασσα; Επίσης αφού δεν έχουν εχθρικές διαθέσεις, γιατί αγόρασαν αυτοκινούμενες γέφυρες (πάνω σε Leopard) για τον Έβρο; Γιατί διατηρούν τόσο μεγάλο αριθμό αρμάτων στην Ανατολική Θράκη και γιατί διατηρούν την Στρατιά του Αιγαίου (που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε «ειδική») απέναντι από τα ελληνικά νησιά; Αυτές τις ερωτήσεις ξέχασε να τις κάνει ο κύριος Παπανδρέου στον τούρκο ομόλογό του, όπως ξέχασε να τον ρωτήσει και τι γίνεται με την περίπτωση των Ιμίων...!!!
Βέβαια, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ρωτήσει τον κύριο Μπασμπούγ, γιατί τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα δεν πετάνε προς την μεριά του Λιβάνο μεριά ή και προς το Ισραήλ!!! Κι εκεί θάλασσα έχει και μάλιστα άφθονη, όπως επίσης και εξαιρετικές δυνατότητες εκπαίδευσης (με την Ισραηλινή αεροπορία)... Αλλά εκεί δεν θα έχουν τη δυνατότητα οι γείτονές μας να κάνουν εικονικούς βομβαρδισμούς πάνω από κατοικημένα νησιά, (τα ελληνικά ενδείκνυνται φαίνεται για πάρα πολλούς "εκπαιδευτικούς" λόγους) μέσα στα πλαίσια της ρεαλιστικής εκπαίδευσης!!!
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπασπούγ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος απάντησε στο περιθώριο εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων αεροπόρων: «Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο Τούρκος ομόλογός μου, κατ΄αρχάς εγώ δεν έχω να σκεφθώ τίποτα. Η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Αν τώρα επιθυμεί, αυτό που λέει να γίνει πραγματικότητα, είναι πολύ απλό. Αρκεί τα τουρκικά αεροσκάφη να καταθέτουν το προβλεπόμενο σχέδιο πτήσης, όταν πρόκειται να πετάξουν μέσα στο FIR Αθηνών».
Πλάκα θα είχε όμως να έστελνε στην Άγκυρα το Υπουργείο Οικονομικών ένα τιμολόγιο με τίτλο “HAF training fees” και τα έξοδα συντήρησης πτήσης, καθώς και την αμοιβή του εκπαιδευτή. Έτσι και λεφτά θα βγάλουμε και διπλωματικά θα τους στριμώξουμε. Αλλά ξέχασα, εδώ απαλλοτριώσανε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ακίνητο του ΠΝ, για να χτίσουν τζαμί... τιμολόγια πληρωμής θα στέλνουν στην Άγκυρα;
Και για να μην ξεχνιόμαστε, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι Έλληνες πιλότοι είναι οι καλύτεροι πιλότοι στο ΝΑΤΟ! Και είναι οι καλύτεροι, γιατί κάθε ημέρα και κάθε νύχτα, πετάνε σε συνθήκες πολέμου, απέναντι σε οπλισμένο και απρόβλεπτο αντίπαλο (που ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη")! Δεν πετάνε σε πεδίο που δεν έχει αντίσταση, όπως π.χ. στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην άσκηση RED FLAG (18/10/2008 – 1/11/2008), η 343 Μοίρα, την πρώτη ημέρα είχε σκορ 11-0 και την τέταρτη ημέρα 6-3.
Που να βρουν καλύτερους εκπαιδευτές…

Read more...

Toυρκία: Στρατιωτική θητεία εκτός πολιτικού ελέγχου


Του Ευστράτιου Χαραλάμπους

Στις 29 Απριλίου συναντήθκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Μπασμπούγ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξαγοράς της υποχρεωτικής θητείας, θέμα που απασχολεί πάνω από 100.000 νέους Τούρκους. Δυστυχώς για τους τελευταίους και ευτυχώς για το σεβασμό των θεσμών δεν επετεύχθη συμφωνία, με το αιτιολογικό, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η καθιέρωση εξαγοράς της θητείας θα επιδράσει ψυχολογικά στις φτωχές οικογένειες, ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας (ΡΚΚ).
Συμφωνήθηκαν δε τα εξής:

Α. Να ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί εντός του Ιουνίου, η επαγγελματοποίηση των 5 Ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και 1 Ταξιαρχίας της Στρατοχωροφυλακής.
Β. Να μελετηθεί και να καθιερωθεί στο μέλλον ενιαία θητεία 12 μηνών για όλους. Επισημαίνεται ότι σήμερα οι απόφοιτοι Λυκείου υπηρετούν 15 μήνες και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ 12 μήνες, ως έφεδροι αξιωματικοί και 6 μήνες ως στρατιώτες. Ισχύει δε η εξαγορά της θητείας για όσους παραμένουν συνεχώς εκτός χώρας πάνω από 3 χρόνια και πληρώνουν 5.112€ οι μέχρι 38 ετών και 7.668€ οι πάνω από 38 ετών, υποχρεούνται δε μόνο να περάσουν βασική εκπαίδευση 21 ημερών.
Γ. Να μελετηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης πολιτικής θητείας από τους αστυνομικούς και τους καθηγητές.
Στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί η εξαγορά της θητείας 3 φορές για οικονομικούς λόγους και στους σεισμούς του 1999, αλλά λίγοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν τη θητεία τους.
Ιστορικά, η εξαγορά θητείας τέθηκε σαν θέμα στη νεώτερη τουρκική ιστορία στην πρώτη Εθνοσυνέλευση στις 4 Ιουλίου 192ο, δε λήφθηκε όμως απόφαση με το ίδιο σκεπτικό ότι θα έφερνε διάκριση στο τουρκικό λαό. Μετά από χρονικό διάστημα και εν μέσω πολέμου με τη Χώρα μας τίθεται στη Βουλή το θέμα της εξαγοράς της θητείας για τους μη μουσουλμάνους με αντίτιμο 150ΤΛ αλλά και πάλι δεν ψηφίστηκε με το σκεπτικό "ότι οι χωριάτες (Τούρκοι) δε θα θέλουν να πολεμήσουν για τους πλούσιους (Χριστιανούς και Εβραίους)". Ο Κεμάλ απέφυγε να λάβει θέση στη πρώτη Βουλή, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε, του αποδίδεται όμως η παρακάτω φράση της οποίας τηρούν πιστά οι διάδοχοι του σύγχρονοι Α/ΓΕΕΘΑ "Ordu halkın Ordu, Bedelli aşkerlik ayrımına yol açar" ("Ο Στρατός είναι του λαού, η εξαγορά της θητείας ανοίγει το δρόμο στη διάκριση"). Ανεξάρτητα από την ιστορία το θέμα της εξαγοράς της θητείας αποτέλεσε μεταξύ Στρατού και κυβέρνησης ένα επιπλέον πεδίο αντιπαράθεσης, χωρίς όμως να οδηγήσει σε σύγκρουση καθόσον ο πανέξυπνος Τούρκος πρωθυπουργός την απέφυγε, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον, διότι την περίοδο αυτή τον ενδιέφερε να περάσει από την τουρκική Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος όπου και εκεί αναγκάστηκε να υποχωρήσει στα θέματα της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της απαγόρευσης λειτουργίας των κομμάτων. Όλα θα κριθούν στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να λάβει την έγκριση του λαού η προταθείσα τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι έχοντες αντίθετες απόψεις επί του θέματος, μέσω των ΜΜΕ αναφέρουν ότι καίτοι αυτή τη στιγμή η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο, αριθμητικά, στρατό μετά τις ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ δεν κατόρθωσε να επιφέρει καίριο στρατιωτικό πλήγμα κατά των Κούρδων ανταρτών εδώ και 25 χρόνια αντίθετα έχει υποστεί απώλειες μεγάλες και βασικά προερχόμενες από τις χαμηλού οικονομικού επίπεδου οικογένειες, δηλαδή οι πλούσιοι ούτως ή άλλως αποφεύγουν τη θητεία σε δύσκολες μονάδες. Δεν υπάρχει λόγος διατήρησης τόσου μεγάλου αριθμού Ενόπλων Δυνάμεων, με δεδομένο την σταδιακή επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες. Η δε καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί Ειδικές Δυνάμεις και κυρίως ενέργειες στους τομείς της οικονομίας και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να σταματήσει η φτώχεια και η ερήμωση της ΝΑ Τουρκίας, πλην μεγάλων πόλεων, να τροφοδοτεί με αντάρτες το κουρδικό κίνημα.
Η αλήθεια για το θέμα κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στη μέση, το πρόβλημα της ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πρωτίστως δεν είναι το ηθικό του λαού αλλά οι δεσμοί και ο σεβασμός που έχει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι δεσμοί τούτοι είναι συνυφασμένοι με την ψυχολογία των Οθωμανών και σήμερα Τούρκων από της εμφανίσεως τους στη Μικρά Ασία ως λαός νομαδικός στηριζόμενος στη στρατιωτική οργάνωση, τα αισθήματα αυτά έγιναν περισσότερο έντονα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους με έντονη στρατιωτική παρουσία σε όλους τους τομείς.
Οι σημερινοί στρατηγοί φοβούνται ότι με τη επιχειρούμενη αλλαγή σταδιακά σε τμήμα του λαού, που δεν θα υπόκειται σε στρατιωτική εκπαίδευση (η οποία εκτός από την καθαρή στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει και εμβάθυνση στις αρχές και αξίες του Κεμαλισμού και τον εμποτισμό της νεολαίας με το αίσθημα της αναγκαιότητας του Στρατού, πλέον της διαφύλαξης της εθνικής ακεραιότητας, για τη διαφύλαξη και πιστή τήρηση του αρχών και αξιών του Κεμαλισμού) θα επικρατήσει σταδιακά, αντιστρατιωτική νοοτροπία, σε συνδυασμό με την επικράτηση ισλαμικών τρόπων και συμπεριφορών που προωθεί η κυβέρνηση του Ερντογάν.
Τα προαναφερόμενα δύο στοιχεία θα θέσουν σε κίνδυνο την πρωτοκαθεδρία των Στρατιωτικών, σχεδόν σε όλους τους τομείς καθώς και των καθαρά ατομικών των συμφερόντων, τα οποία θα τεθούν σε πιθανούς περιορισμούς, από μία ισχυρή πολιτικά κυβέρνηση.
Συμπερασματικά πρόκειται για καθαρό πρόβλημα Δημοκρατίας και υπαγωγής του Στρατού στην εκάστοτε εκλεγμένη δημοκρατικά κυβερνητική πλειοψηφία. Προς τούτο δεν θα πρέπει να μας καταλαμβάνει υπέρμετρη αισιοδοξία, σε οποία πρόοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία, διότι σε όλα τα θέματα δεν είναι συνομιλητής (Muhatap) η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά τον τελευταίο λόγο σε μια σειρά θεμάτων ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής έχει η στρατιωτική ηγεσία.

Read more...

Οι σημερινές παραβιάσεις της τουρκικής Aεροπορίας


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 21 Μαίου ένα σχηματισμό από 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα τα οποία προχώρησαν σε 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Από τα 8 τουρκικά μαχητικά τα 4 ήταν οπλισμένα. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν καθώς τα μαχητικά της ΠΑ προχώρησαν σε διακριτική αναγνώριση κατά πάγια τακτική.

Read more...

Νέες απώλειες των επαγγελματικών μονάδων του τουρκικού Στρατού στην Ν.Α Τουρκία


Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του τουρκικού Στρατού με τους μαχητές του PKK οι οποίοι αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τα μέσα και τους άνδρες ώστε να μπορούν να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στον αντίπαλο τους.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Nazimiye στην Επαρχεία Tunceli σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας 6 ακόμα. Μετά την εκδήλωση της ενέδρας από τους μαχητές του PKK τουρκικός Στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση κατά των μαχητών στην οποία συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα Cobra.

Στην περιοχή επιχειρεί από τουρκικής πλευράς η 4η Ταξιαρχία καταδρομών η οποίοι έχει επανδρωθεί από επαγγελματίες στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού Στρατού σκοτώθηκαν 4 μαχητές του PKK. Μετά από την επίθεση αυτή οι τουρκικές απώλειες για τους 5 μήνες του 2010 έφτασαν τους 35 νεκρούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΙΡΑΚ: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ...κατα τα λοιπά ο Ερντογάν δεν έχει βομβαρδίσει ποτέ του άλλη χώρα!!!!!!!!!


Είκοσι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ. Το αεροπορικό χτύπημα φέρεται να είχε στόχο ομάδα Κούρδων αυτονομιστών που κινούνταν προς τη μεθόριο, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 50 στόχους στην κοιλάδα Ζαμπ της περιοχής Χαρκούρκ στο Βόρειο Ιράκ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι μία «τρομοκρατική ομάδα» εντοπίστηκε να προσεγγίζει τα τουρκικά σύνορα και τα μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η επιχείρηση διήρκεσε όλο το πρωί. Από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας δεν υπήρξε άμεσα κάποια δήλωση.Στρατιώτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καταδίωξαν στις 8 Μαΐου Κούρδους αντάρτες στην επικράτεια του Βόρειου Ιράκ και έπληξαν από αέρος στόχους του PKK, σκοτώνοντας πέντε αντάρτες. Η κυβέρνηση του Ιράκ διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχείς τουρκικές εισβολές στο έδαφος της χώρας με στόχο την εξόντωση μελών του PKK. Το Φεβρουάριο του 2008, ο τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή, στην οποία είχαν λάβει μέρος πάνω από 10.000 άνδρες.

Read more...

Τι διδάσκονται οι μαθητές στα Τούρκικα σχολεία;


Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ’ Δημοτικού επευφημεί τις …”προοδευτικές” προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία το αντίστοιχο βιβλίο των Τούρκων διδάσκει στους μαθητές ότι:
-Σελίδα 19: “Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή”.
-Σελίδα 21: “Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη”(!)
-Σελίδα 65: “Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία”.

-Σελίδα 110: “Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα, της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα”.

Αυτά και άλλα πολλά αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου.
Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται τα “Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο” (EgeDenizinde TurkHaklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 (!) με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά. Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν …τουρκικής προέλευσης!
Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς …προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα …μικρό παρακλάδι του …”μεγάλου τουρκικού λαού”, του “μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς”!
Ακόμη πιο προχωρήμενη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunaniliskilerive filiki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την …Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το…2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους …τουρκικής καταγωγής.
Η εργασία του εγκρίθηκε απ’ το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία…

Read more...

Προσκλήσεις προς ιεράρχες για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα


Δεκαπέντε μητροπολίτες ελληνικής καταγωγής καλούνται να προσέλθουν ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών της Τουρκίας για συνέντευξη προκειμένου να λάβουν την υπηκοότητα της γείτονος χώρας και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμη και την ανάδειξή τους στον Πατριαρχικό Θρόνο.
«Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση λαμβάνοντας κανείς υπ΄ όψιν του ότι πριν από μερικές δεκαετίες γινόταν αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από ιεράρχες που ζούσαν στην Τουρκία» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους δεκαπέντε. «Σημειώνεται μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και το βήμα αυτό αποτελεί καρποφορία και δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Πατριαρχείου στην ιστορική του έδρα» προσθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απεστάλη ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα ονόματα των 15 ιεραρχών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έλληνες υπήκοοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι που φέρουν και άλλη υπηκοότητα, όπως ο Μητροπολίτης Αυστρίας, που φέρει και την αυστριακή. Η διαδικασία ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι ιεράρχες διεκδίκησαν την υπηκοότητα ύστερα από σχετική επιστολή που τους απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στα τέλη του περασμένου έτους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ιεράρχες που έχουν είτε την ελληνική υπηκοότητα είτε την ελληνική ιθαγένεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και «θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους πατριάρχες να αποταθούν στο υπουργείο, για να αποκτήσουν την τουρκική ιθαγένεια». Αμεσα, χθες ενημερώθηκαν οι μητροπολίτες να προσέλθουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών.
Οπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, οι 15 πρώτοι ιεράρχες που κλήθηκαν να δώσουν συνέντευξη εκτιμούν ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα. Ετσι θα έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του Πατριαρχικού Θρόνου, στην ιστορία του οποίου τους τελευταίους αιώνες μόνον ο μακαριστός Αθηναγόρας μπόρεσε να εκλεγεί δίχως να είναι τούρκος πολίτης, το 1948, υπό την πίεση του τότε αμερικανού προέδρου Τρούμαν.


Read more...

H… άλωση των Δωδεκανήσων από την Τουρκία με τις ευλογίες της Ελλάδας!


Μετά τη Θράκη, όπου το «νερό έχει μπει στο αυλάκι» για τα τουρκικά συμφέροντα, σειρά έχουν τα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα η Ρόδος και η Κως.
Η συνταγή είναι απλή και έχει να κάνει με τη «ντε φάκτο» δημιουργία «Τουρκικής μειονότητας» – και μάλιστα… καταπιεσμένης - στα δυο νησιά με απώτερο στόχο την «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο!
Ο «εκτελεστής» αυτής της προσπάθειας είναι ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος.

Η… ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΩ
Στον επίσημο ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναρτήθηκε η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος και άλλοι δεκαέξι βουλευτές με τίτλο: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω».

Η πρόταση ψηφίσματος διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.
Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπογράφουν την πρόταση του ουσιαστικά αποσκοπεί στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας.
ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;
Ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής, λοιπόν, βρέθηκε προ ολίγων ημερών στη Ρόδο και τη Κω και είχε συναντήσεις με μουσουλμάνους ή με την «τουρκική μειονότητα» όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Το θέμα θα είχε περάσει στα «ψιλά» αν δεν βρισκόταν ο Κυριάκος Βελόπουλος να καταθέσει ερώτηση προς τον Γιώργο Παπανδρέου με τις εξής… απορίες: Ησαν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών και είχε δοθεί η ανάλογη έγκριση για αυτό; Σε τι ακριβώς συνίστανται οι «αναζητήσεις» του κ. Γκρος εκεί; Τι «στοιχεία» επεδίωξε να βρει;
Και προσέξτε τώρα την απάντηση του Πρωθυπουργού για να αντιληφθείτε πως η συγκυριαρχία στο Αιγαίο είναι θέμα χρόνου:
«Ο Ελβετός Βουλευτής, μέσα από τις επαφές του, έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σειρά ήδη αναληφθέντων μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας, τα οποία αντανακλούν την ως άνω πολιτική βούληση διατήρησης κλίματος ειρηνικής συμβίωσης και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού. Αυτή αποτυπώνεται σε διάφορα επίπεδα και μορφές, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η ανακαίνιση και ανάδειξη μνημείων και τεμενών της οθωμανικής περιόδου στην Ρόδο και την Κω, αλλά και η συμπερίληψη των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας στους σχεδιασμούς για την εκεί δημόσια εκπαίδευση, ως επίσης και η συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών δρώμενων σε αυτή».
Πολυπολιτισμός, συμμετοχή μουσουλμάνων στη Δημόσια εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάδειξη του Οθωμανικού πολιτισμού και άλλα τέτοια… εύηχα δεν αποτελούν παρά μόνο τον Δούρειο Ίππο για τη «συγκυριαρχία» στα Δωδεκάνησα εις βάρος, βεβαίως – βεβαίως, των ελληνικών συμφερόντων. Με τις υγείες μας…

Read more...

ΗΠΑ: Αντίδραση Μπαράκ Ομπάμα, στην πρωτοβουλία Βραζιλίας-Τουρκίας για συμφωνία με την Τεχεράνη – Συνομιλία του αμερικανού Προέδρου με τον Ρ.Τ. Ερντογά


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις μεγάλες ανησυχίες του όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας κάποιο ρήγμα στις σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου έγινε μετά από την τριμερή συμφωνία Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν για το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο , και μία ημέρα μετά από την απόφαση–με πρωτοβουλία των ΗΠΑ–να προταθούν και νέες σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν.

Ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν χθες Τετάρτη για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες τόσο του κ. Εντογάν όσο και του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα να μεσολαβήσουν για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον τούρκο πρωθυπουργό ότι η στάση του Ιράν που “προσφάτως αρνήθηκε να σταματήσει σε ποσοστό 20% τον εμπλουτισμό του ουρανίου” δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ενώ επισήμανε την συνεχή άρνηση της Τεχεράνης να συζητήσει το θέμα αυτό με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ).
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του χθες ο κ. Ερντογάν, μόλις ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθούν και νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για έλλειψη “αξιοπιστίας” έναντι της Τεχεράνης.

Read more...

STRATFOR: “Η Τουρκία δεν θα μειώσει τους εξοπλισμούς – Η Ελλάδα δεν είναι χρήσιμη για την Δύση”


Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς, αποφαίνεται σε έκθεσή του το εγκυρότερο αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor (www.stratfor.com), ενώ ταυτοχρόνως διακρίνει ότι έχει εκλείψει η γεωστρατηγική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση!
Αποτιμώντας τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, το Stratfor γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι “η Τουρκία “χρύσωσε το χάπι” της Ελλάδας, παρέχοντάς της ουσιαστικά μόνο καθησυχαστικές υποσχέσεις, που έπεισαν την ελληνική πολιτική ηγεσία, παρά την απογοήτευση που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες και οι στρατιωτικοί.”

«Η πιθανότητα μείωσης των τουρκικών εξοπλισμών είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστηρίζουν οι ερευνητές του Stratfor, «καθώς η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή».
«Η Ελλάδα» αναφέρει το Stratfor «δαπανά για την άμυνά της το υψηλότερο κατά κεφαλήν, ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, που διατηρεί δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την Πολωνία η οποία θεωρεί ότι πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που θα έχει να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό.
Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας της χώρας σε σχέση με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα τόσο σε έκταση και πληθυσμό όσο και στην οικονομία.
Ως αποτέλεσμα αυτού του φόβου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα μεγάλο στόλο μαχητικών ο οποίος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επιχειησιακά και ποιοτικά επίπεδα στην Πολεμική της Αεροπορία, ο οποίος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τη Γερμανία. Η ισχύς στον αέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ελληνικής αμυντικής στρατηγικής, και ιδιαίτερα πάνω από το Αιγαίο.
Ιστορικά η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιβιώσει με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την στρατηγική της θέση, την προστάτευσαν από πιθανές απειλές».
Σύμφωνα με το Stratfor «Το σύγχρονο ελληνικό κράτος οφείλει την ανεξαρτησία του στην υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας η οποία επεδίωκε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μέσο για τον έλεγχο της περιοχής καθώς βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση τόσο από την τότε Οθωμανική Τουρκία όσο και την νεοανερχόμενη αυτοκρατορική Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πιο πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν την Ελάδα ως τμήμα της Δύσης ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ να ελέγχεται και η Γιουγκοσλαβία στα Βαλκάνια. Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής υπερδύναμης η Ελλάδα χάνει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, αφού δεν χρησιμεύει πλέον σε κάποια.
Αυτό άφησε την ελληνική οικονομία να στηρίζεται σε δυο μόνο σημεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τα οποία όμως δεν επαρκούν να καλύψουν το χάσμα των δαπανών για την άμυνα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα κατόρθωσε να επιζήσει δανειζόμενη, όμως αυτό συνέβαλε στη δημιουργία του σημερινού εφιάλτη, με την αύξηση του χρέους που οδήγησε στην σημερινή οικονομική κρίση.
Δεν αποτελεί έκπληξη η προθυμία της Αθήνας να συμφωνήσει σε αμυντικές περικοπές που έθεσε η Τουρκία. Όμως η πιθανότητα η Τουρκία να κάνει περικοπές είναι εξαιρετικά χαμηλή, λόγω των γεωπολιτικών ανοιγμάτων της Τουρκίας στον Καύκασο, τη Μαύρη θάλασσα και την Μέση Ανατολή».
Τα παραπάνω όχι απλώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά θα λέγαμε ότι οι ερευνητές του Stratfor, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, όσο πικρά για τα ελληνικά συμφέροντα και αν είναι ορισμένα πράγματα.
Το Stratfor δίνει και μία απάντηση για το πως έφτασε η χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα: Η γεωστρατηγική-γεωπολιτική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που απλά αδιαφορούν για την στήριξη της. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είμαστε χρήσιμοι στρατηγικοί σύμμαχοι για άλλες χώρες εκτός των Δυτικών: Ρωσία και Κίνα προσφέρουν άριστες προοπτικές για γεωστρατηγική και οικονομική σύμπραξη.
Και εδώ αποδεικνύεται ότι πέραν των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών από το 1989 και μετά ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό και η ελληνική απραξία και η δουλικότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ελιτ, απέναντι στην Δύση που δεν έχει επιτρέψει στη χώρα να ασκήσει μία ανανεωμένη γεωστρατηγική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Έτσι ώστε να δημιουργήσει πλέον τεχνητά και στην Δύση την ανάγκη να αποζητήσει ανανέωση των στρατηγικών της δεσμών με την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την μείωση των εξοπλισμών της Τουρκίας, φυσικά είναι ορθή η εκτίμηση του Stratfor, ιδιαίτερη χρήσιμοι για ανάλυση οι λόγοι τους οποίους επικαλείται – «η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή» – αλλά στην Ελλάδα πέρα από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την γνωστή ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών, και φυσικά τον γνωστό για τις απιθανολογίες του, πλην όμως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και την ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, δε νομίζουμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να μειώσει τους εξοπλισμούς της.
Άρα ο κίνδυνος είναι, κυριολεκτικά, θανάσιμος: Μία πολιτική ηγεσία που πιστεύει τα λόγια του αντιπάλου και εργάζεται προς την κατεύθυνση αφοπλισμού της χώρας και ένας πονηρός αντίπαλος που έχει βρει μία κυβέρνηση που πιστεύει τα ευχολόγιά του και τα φληναφήματα περί «φιλίας» και «συνεργασίας» και εξοπλίζεται μέχρι να φτάσει την διαφορά ισχύος στο «κρίσιμο σημείο» και να κάνει πράξη τις πάγιες διεκδικήσεις του…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Εκπαιδευτικές οι πτήσεις στο Αιγαίο


«Πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα», επανέλαβε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ στην Αγκυρα, στο περιθώριο εκδήλωσης για την 129η επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ και προσέθεσε ότι «σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο».
Ο στρατηγός Μπασμπούγ εμμένει στις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δύο ημέρες και προσθέτει επίσης ότι «ερμηνεύονται λανθασμένα» οι πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο οι οποίες, όπως είπε, απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των πιλότων της…

Εντούτοις, στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μπασμπούγ δεν ανέφερε, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, τον ισχυρισμό ότι ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος είχε δήθεν πει ότι ”θα το σκεφθούμε” όσον αφορά τις άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο.
Ένα τμήμα της εκπαίδευσης βεβαίως την πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο, αλλά να κρατούμε σε υψηλό επίπεδο την εκπαίδευση των αεροπορικών μας δυνάμεων», υπογράμμισε κ . Μπασμπούγ.
Όπως ακόμη διευκρίνισε, «εάν οι χειριστές δεν πετούν, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Πολεμική Αεροπορία. Όσοι λένε να μειώσουμε τις πτήσεις διότι έχουν κόστος, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα μειωθεί και το επίπεδο της ετοιμότητας των χειριστών». Και πρόσθεσε: «πραγματοποιούμε τον μικρότερο αριθμό πτήσεων», είπε.
Ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου επανέλαβε και τη πρόταση που διατύπωσε ό Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα. «Να καταργήσουμε τα όπλα. Έτσι θα μειώσουμε και το βαθμό απειλής», είπε.

Read more...

Η επίσκεψη του Μεντβέντεφ στην Τουρκία


Νέα πρόοδο σημείωσαν οι τουρκορωσικές σχέσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου Προέδρου στην Τουρκία. Η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αποδεικνύει τη διάθεση της τουρκικής ηγεσίας να μετατοπίσει τον άξονα εξωτερικής πολιτικής της προς άλλα κέντρα εξουσίας από εκείνα με τα οποία παραδοσιακά συνεργάζεται. Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ στην Άγκυρα την εβδομάδα που πέρασε. Κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους τούρκους αξιωματούχους, ο ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε 17 συμφωνίες, δίνοντας νέα σημασία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Η σημαντικότερη απ' αυτές έχει να κάνει με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνα. Οι προσπάθειες της Άγκυρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία έτσι ώστε να κατασκευαστεί ο πολυπόθητος σταθμός δεν είναι καινούργιες. Άλλωστε είχαν προηγηθεί συμφωνίες οι οποίες ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Εν τούτοις, η ισλαμική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση και επιμονή, δρομολόγησε εδώ και λίγο διάστημα την απευθείας ανάθεση του έργου στους Ρώσους. Βάσει της συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε, η τιμή της κιλοβατώρας έχει καθοριστεί στα 12,35 λεπτά και η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής 48.000 Μεγαβάτ θα διαρκέσει έως επτά χρόνια. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι το ότι η Ρωσία φαίνεται να έχει αποσπάσει αυξημένα δικαιώματα όσον αφορά την εκμετάλλευσή του, καθώς το εν λόγω εργοστάσιο θα είναι ρωσικών συμφερόντων.

Άλλη σημαντική συμφωνία είναι εκείνη που αφορά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα ξεκινάει από τη Σαμψούντα (Αμισός) και διασχίζοντας την Κεντρική Μικρά Ασία θα καταλήγει στο Τζεϊχάν, στη Μεσόγειο. Η τουρκική ηγεσία έδινε ανέκαθεν μεγάλη σημασία στην εν λόγω συμφωνία, καθώς με την κατασκευή του αγωγού ευελπιστεί ότι θα αποφορτιστεί ο διάπλους των Στενών από τα δεξαμενόπλοια, αλλά και ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω σχέσεις αλληλεξάρτησης με τη Μόσχα.

Τα δύο μέρη υπέγραψαν ακόμη και μια συμφωνία αναφορικά με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα πρότυπα εκείνων που έχει επιδιώξει η Άγκυρα με άλλες χώρες, όπως τη Συρία και προσφάτως τη χώρα μας, για την προώθηση της πολιτικής συνεργασίας. Άλλες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό (άρση της θεώρησης για όσους ταξιδεύουν για 30 ημέρες), την ασφάλεια, τη μάχη κατά των ναρκωτικών, την εκπαίδευση (ίδρυση τουρκορωσικού πανεπιστημίου στην Τουρκία), τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές κ.λπ.

Κατά τη συνάντηση του Μεντβέντεφ με την τουρκική ηγεσία, η τελευταία δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει και θέμα Καραμπάχ. Οι Ερντογάν και Γκιουλ όχι μόνο δήλωσαν ότι αναμένουν από τη Ρωσία μια ευνοϊκότερη τοποθέτηση, αλλά ζήτησαν να συμπεριληφθεί η Άγκυρα στη διαδικασία της Ομάδας του Μινσκ που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Προφανώς η ισλαμική κυβέρνηση θεώρησε ότι της προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για να ζητήσει τη συνδρομή της Μόσχας στη διαμάχη με το Ερεβάν. Η κίνηση αυτή προσβλέπει προφανώς και στην άσκηση πιέσεων προς την αρμενική ηγεσία για να επισπευσθούν οι επικυρώσεις των Πρωτοκόλλων που υπογράφηκαν πριν από λίγους μήνες στην Ελβετία.

Η ολοκλήρωση αυτών των συμφωνιών ερμηνεύτηκε από μέρος του τουρκικού Τύπου ως αναβάθμιση των ήδη καλών τουρκορωσικών σχέσεων σε σχέσεις «στρατηγικού» επιπέδου. Η εμμονή στη ρητορεία περί συνάψεως «στρατηγικών συμφωνιών» ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό της τουρκικής πλευράς. Όταν πρόκειται όμως για «συνεταίρους» μεγάλων μεγεθών, όπως είναι στην περίπτωσή μας η Ρωσία, η θύμησή μας πάει στην ευφορία που επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και την κατάληξή τους.

Οι εξελίξεις στις τουρκορωσικές σχέσεις πιθανότατα θα απασχολήσουν την υπερατλαντική συμπολιτεία, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή και ότι ορισμένες από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν θα τις απασχολήσουν σοβαρά. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι περιφερειακές χώρες, τα περιθώρια και οι εναλλακτικές λύσεις των οποίων έχουν στενέψει.


Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ… Αφρίζουν οι ψευτομουφτήδες


Προσπάθεια να προβληθούν περισσότερο από τους μουσουλμάνους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι αποτελούσαν γέφυρα στις συναντήσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, έκαναν οι ψευτομουφτήδες κι άλλα στελέχη της Συμβουλευτικής επιτροπής που πήγαν στην Αθήνα αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να τρυπώσουν στην υψηλόβαθμη διμερή συνάντηση απλά να δουν στο ξενοδοχείο που κατέλυσε ο κ. Ερντογάν τον Τούρκο πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας την γνωριμία τους μέσω του βουλευτή του κ. Μοεζίνογλου καταγόμενο από τα Αρριανά.

Με την επιστροφή τους εκδόθηκαν διαφορετικά δελτία Τύπου και διαφορετικό φωτογραφικό υλικό στην προσπάθεια της κάθε πλευράς να οικειοποιηθεί τις συναντήσεις, αλλά σίγουρα οι ψευτομουφτήδες έμειναν πίσω κι άφριζαν…
Περιορίστηκαν στο δελτίο Τύπου που στάλθηκε σε όλους τους δημοσιογράφους από την Άτυπη αυτοαποκαλούμενη Ανωτάτη συμβουλευτική επιτροπή καταδεικνύει το πνεύμα των ανθρώπων την έπαρση και την στόχευσή τους αναφέρει: «Οι εκπρόσωποι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που τον συνόδευαν, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Αθήνα στις 14-15 Μαΐου του 2010.

Στην συνάντηση στην οποία που συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερήφ, ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο Βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, οι εκπρόσωποι της Μειονότητας έδωσαν πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ευχόμαστε, το κλίμα της συνεργασίας που δημιουργείται ανάμεσα στην πατρίδα μας Ελλάδα και την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, καθώς και η φιλία που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, να συμβάλουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Βέβαια υπήρξε προσπάθεια να παίξει ρόλο και γνωστός μειονοτικός δημοσιογράφος που από την αφάνεια και την απραξία μηνών ενεργοποιήθηκε, έσπευσε σε διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών και …παλιά λημέρια να δώσει το παρόν και κινήθηκε ως διαμεσολαβητής και μεταφραστής και μεταξύ των Τούρκων δημοσιογράφων, θέλοντας και στην γραμματεία Τύπου να παίξει ρόλο αλλά όπως μάθαμε του κόπηκαν τα φτερά και από ελληνικής και από τουρκικής πλευράς γιατί τον έμαθαν πλέον.

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΚΤΙΣΤΑΚΗ - ΛΕΚΤΟΡΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Δ.Π.Θ. Δεν υπάρχει «νομικό έρεισμα» για τη μη εκλογή του μουφτή…


Το δικαίωμα εκλογής του μουφτή από τα μέλη της μειονότητας, αρκεί βέβαια ο θρησκευτικός ηγέτης να απολέσει τις δικαστικές τους εξουσίες, τη γνωστή σαρία, αφού το δικαίωμα στην δικαιοταξία δεν καλύπτεται νομικά από κανένα κείμενο, υποστήριξε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με νομικά επιχειρήματα και παραπομπές ο Γ. Κτιστάκις, λέκτορας, τμήμα Νομικής, Δ.Π.Θ.. Η ομιλία του για το δικαίωμα στην αυτονομία των θρησκευτικών κοινοτήτων στη μετά-Λωζάνη εποχή, έγινε στα πλαίσια πρόσφατης ημερίδας με θέμα τα δικαιώματα των μειονοτήτων υπό το πρίσμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Κτιστάκης παρουσίασε την άποψή του αυτή στηριγμένος σε κείμενα και συμβάσεις για τις μειονότητες, γι’ αυτό και μπορούσε κανείς να διακρίνει την τεκμηρίωση σε όλα όσα έλεγε. Η ομιλία του αφορά άμεσα την πραγματικότητα της Θράκης και τους μουσουλμάνους κατοίκους της, που αναγκάζονται να κινηθούν ανάμεσα σε μουφτήδες και ψευτομουφτήδες. Από τη μία οι πρώτοι να προσπαθούν να διατηρήσουν ένα χαμηλό προφίλ τηρώντας τα καθήκοντά τους και από την άλλη οι δεύτεροι να άγονται και να φέρονται ως πολιτικοί διχάζοντας τον κόσμο με τα μηνύματά τους. Και βέβαια το σκηνικό συμπληρώνουν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργό με τις οποίες συνδέει τα ζητήματα του Πατριαρχείου με την εκλογή μουφτή στην περιοχή μας.


Το δικαίωμα της αυτονομίας, όπως παρουσιάστηκε από τον λέκτορα της Νομικής Σχολής, περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε θρησκευτικής κοινότητας να αποφασίζει για την οργανωτικής της δομή. Αυτή η απόφαση συμπεριλαμβάνει τη σύσταση παραρτημάτων ή ενοριών, για όσους είναι χριστιανοί, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο ή ακόμη και την ένωση εθνικών εκκλησιών ή εθνικών θρησκευτικών κοινοτήτων σε μια οικουμενική οργάνωση. Ιδιαίτερα στο σημείο αυτό μπορεί κάποιος να συμβουλευτεί τα σημεία 32.2 και 32.3 και 32.6 του κειμένου της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις μειονότητες το 1990 ή το άρθρο 8 της σύμβασης πλαισίου για τις εθνικές μειονότητες. Περιλαμβάνει βέβαια το δικαίωμα στην αυτονομία και το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αποφασίσει η ίδια για την ηγεσία της και τους αξιωματούχους της. Τέλος περιλαμβάνει το δικαίωμα εκπαίδευσης αξιωματούχων, της θρησκευτικής κοινότητας, το δικαίωμα χρήσης όποιου ονόματος ή τίτλου αυτή επιθυμεί εντός ή εκτός της χώρας στην οποία διαβιεί.

Οι στρεβλώσεις στο δικαίωμα της αυτονομίας από το 1923 και μετά
Το δικαίωμα στην αυτονομία θρησκευτικών κοινοτήτων δεν είναι άγνωστο στην συνθήκη της Λωζάνης. Το άρθρο 40, όπως το ανέγνωσε ο κ. Κτιστάκης μέσα, από μια έκδοση του Δ.Π.Θ., αναφέρει ότι οι μουσουλμανικές ή μη μουσουλμανικές μειονότητες, ανάλογα που αναφέρεται, θα έχουν δικαίωμα να συνιστούν, να διευθύνουν και να εποπτεύουν παγκοσμίως φιλανθρωπικά, θρησκευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, εκπαιδευτήρια και ούτω καθεξής. Επομένως προκύπτει ότι το δικαίωμα στην αυτονομία είναι γνωστό ήδη από την Λωζάνη. Εν τούτοις, όπως τόνισε ο κ. Κτιστάκης, «το δικαίωμα στην αυτονομία υπέστη πολύ σοβαρές στρεβλώσεις από το 1923 και μετά. Μπορώ να αναφερθώ στον τουρκικό νόμο του ’35 για τα βακούφια, με τον οποίον απαγορεύτηκε το δικαίωμα αυτοδιοικήσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε πρόσφατα, το 2008 και σήμερα ισχύει ο νόμος του 2008. Εκκρεμεί όμως στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας η προσβολή του από το κόμμα του Μπαϊκάλ και επομένως ο νόμος του 2008 θεωρητικά ή και με πολλές πιθανότητες μπορεί να ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα με τον νόμο του 1980 για τα βακούφια. Ήταν ένας νόμος ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τότε υπουργού εξωτερικών, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Τροποποιήθηκε από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη το 2008, αλλά δεν εφαρμόζεται, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτοδιοικήσεως στα ιδρύματα της μειονότητας».

Σταθμό χαρακτήρισε ο νομικός την απόφαση της επιτροπής της Βενετίας. Σε αυτή σύμφωνα με το δίκαιο των συνθηκών του ’30-’31 η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται, κυρίως και από την Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως και από την Λωζάνη. Δεύτερον ότι δεν υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις περί αυτονομίας των δύο κειμένων και τρίτον ότι ούτε οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες στις συνθήκες της Λωζάνης δείχνουν κάποιο άλλο συμπέρασμα. Τέλος ο κ. Κτιστάκης σημείωσε ότι, «το δικαίωμα στη αυτονομία των θρησκευτικών κοινοτήτων στην μετά-Λωζάνη εποχή καθορίζεται κυρίως από την ενεργοποίηση του μηχανισμού και στα δύο κράτη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λόγω προσφυγών στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Το δικαίωμα στην αυτονομία υπαγορεύει τον σεβασμό της οικουμενικότητας του πατριαρχείου

Το τι σημαίνει σήμερα υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων το δικαίωμα στην αυτονομία των θρησκευτικών κοινοτήτων, εξήγησε παρακάτω ο λέκτορας της Νομικής Σχολής. «Σημαίνει καταρχάς αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, το δικαίωμα στην αυτονομία θρησκευτικών κοινοτήτων σημαίνει το δικαίωμα, κάθε θρησκευτικής κοινότητας να αυτοαποκαλείται όπως η ίδια κρίνει και η ίδια η αυτονομία της το επιτρέπει. Η επιτροπή της Βενετίας σε αυτό ήταν πάρα πολύ σαφής, είπε δηλαδή πως το δικαίωμα στην αυτονομία υπαγορεύει τον σεβασμό της οικουμενικότητας του οικουμενικού πατριαρχείου, γιατί η ίδια η θρησκευτική κοινότητα και στο πλαίσιο της Τουρκίας αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζει αυτή την πρωτοκαθεδρία, αυτή την οικουμενικότητα στο πατριαρχείο».

Δεν υπάρχει νομική βάση για την μη ελεύθερη εκλογή των μουφτήδων
Η δεύτερη συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων για το δικαίωμα στην αυτονομία των θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως πλέον ερμηνεύεται υπό το φως του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι η ελεύθερη εκλογή του μουφτή στη Θράκη. Αυτό υποστήριξε ο ομιλητής σημειώνοντας, ότι, «δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το αντίθετο, αντίθετα υπάρχει μια νομολογία Βουλγαρική, Χασάν Τσαούς κατά Βουλγαρίας, που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα με τους μουφτήδες στην Βουλγαρία το 2000, όπου εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανέναν νομικό αίτημα να μην επιτρέπεται η εκλογή των μουφτήδων, όταν επιτρέπουν στους παλαιοημερολογίτες ή στους μάρτυρες του Ιεχωβά να εκλέγουν, ανάλογα και με το τι προβλέπει η ίδια η παράδοση τους. Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την μη ελεύθερη εκλογή των μουφτήδων στην περιοχή».

Το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτονομίας, δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στη δικαιοταξία
Το επιχείρημα βέβαια το οποίο είναι αλληλένδετο με την εκλογή ή μη των μουφτήδων, στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, είναι ότι στη Θράκη οι θρησκευτικοί ηγέτες λειτουργούν και ως δικαστές, αφού εφαρμόζεται η σαρία. Το σύνταγμα στο άρθρο 88 αναφέρει ρητά ποιοι μπορεί να είναι δικαστές σε αυτή την χώρα. Στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτονομίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κτιστάκης, «δεν μπορεί να στηριχθεί ότι η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ή στην Πόλη ή οπουδήποτε αλλού, δεν έχουν δικαίωμα στην δική τους δικαιοταξία. Το δικαίωμα δεν καλύπτεται από κανένα κείμενο. Ήδη υπάρχει το ψήφισμα της ολομέλειας του δικηγορικού συλλόγου, στο οποίο αναφέρονται όλες τις λεπτομέρειες, σε ποια σημεία συγκρούεται αυτή η ειδική νομοταξία που έχουμε αφήσει τόσο καιρό να εφαρμόζεται στην περιοχή, παρακάμπτοντας το δικαίωμα των μελών της μειονότητας να προσφεύγουν στον φυσικό τους δικαστή αλλά και το ίδιο το σύνταγμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει η σαρία στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο. Τελευταία την κατάργησε η Γαλλία, το 2001, για την ισχύ της στο νησί Mayotte στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εφαρμόστηκε με το άρθρο 11 της συνθήκης των Αθηνών το 1913. Συμπληρώθηκε με νόμους του 1914 και του 1915 και οριστικοποιήθηκε με τη συνθήκη της Λοζάνης.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Read more...

ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Το οικονομικό ενδιαφέρον 200 περίπου Τούρκων επιχειρηματιών που συνόδευσαν
τον Τούρκο πρωθυπουργό στις συναντήσεις του στην Αθήνα, μεταφέρθηκε από χθες (17/5)
στην Κομοτηνή, αφού στην πόλη μας πραγματοποιείται το τριήμερο συνέδριο του Εμπορικού
Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης. Με τον αριθμό των μελών του να φτάνει τους 400.000,
είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα επιμελητήρια του κόσμου και αντιπροσωπεύει το 30% της τουρκικής οικονομίας, η οποία σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται στη 17η θέση ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το πρωί στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη», ενώ διέκοψαν για λίγη ώρα στις 12 το μεσημέρι προκειμένου ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μουράτ Γιαλτσίντας να ενημερώσει τα τοπικά ΜΜΕ για την παρουσία τους στη Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαλτσίντας είναι πρόεδρος της ένωσης επιμελητηρίων 23 κρατών της Μεσογείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας.

Στη Θράκη περιορίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Οι επαφές των επιχειρηματιών μπορεί να ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα, όμως το
πραγματικό ενδιαφέρον επενδύσεων και συνεργασίας περιορίζεται στην περιοχή της Θράκης, εδώ όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες γνώστες της τουρκικής γλώσσας, σημείωσε
χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Οι χώρες και περιοχές στις οποίες οι
μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας, δηλαδή επιχειρήσεις με λιγότερους από 150
εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο κάτω από 50 εκ. ευρώ, θα επιδιώξουν άνοιγμα, είναι η
Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Θράκη στην Ελλάδα. «Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν την τουρκική γλώσσα», σημείωσε ο κ. Γιαλτσίντας εξηγώντας, «πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τη συνεργασία στη Θράκη είναι οι Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα και θα χρησιμεύσουν ως γέφυρα για το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει γιατί η Θράκη είναι σημαντική για τους Τούρκους επιχειρηματίες είναι η δυναμική της στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της κτηνοτροφίας, σε σχέση με την Τουρκία όπου αυτοί οι δύο τομείς δεν αναπτύχθηκαν αντίστοιχα με τον πληθυσμό με αποτέλεσμα οι τιμές του κρέατος και των τροφίμων να είναι αυξημένες. «Η Θράκη είναι κοντά σε εμάς και τα προϊόντα της μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην Τουρκία», ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητήριου. Τέλος ένας ακόμα τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τουρισμός. Είναι ενδεικτικό ότι και στις επαφές Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα κυριάρχησε το μοντέλο των κοινών δραστηριοτήτων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος κ.λπ.

Ευκαιρία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο «οικονομικός σεισμός»
Οι 200 και πλέον επιχειρηματίες της τουρκικής αποστολής, μαζί με βουλευτές,
γραφειοκράτες και καθηγητές πανεπιστημίων, δείχνουν να υπερασπίζονται την οικονομική
προσέγγιση των δύο χωρών. Άλλωστε οι περισσότεροι ανήκουν στη νέα επιχειρηματική τάξη
που αναδύθηκε μετά το 2002 και η ραγδαία αύξηση των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία
χρόνια, σε διάφορους τομείς, τους έχει φέρει μεγάλη ρευστότητα, την οποία θέλουν να
διοχετεύσουν σε επενδύσεις εκτός Τουρκίας. «Στην περιοχή σας οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Γιαλτσίντας, υπάρχουν καλοί τομείς για επενδύσεις και αυτοί οι τομείς πρέπει να αξιοποιηθούν. «Γνωρίζω ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι περίπου 6 δις. Δολάρια, ενώ οι επενδύσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι μηδαμινές, γύρω στα 30 εκ. δολάρια». Ως ευκαιρία για τη χώρα μας παρουσίασε το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, είπε «κάθε απειλή είναι ευκαιρία» και έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του, «στην Τουρκία το 2001 ζήσαμε μία πολύ μεγάλη κρίση, σε μία βραδιά χάσαμε 40 δις δολάρια και 8 τράπεζες βούλιαξαν στην κυριολεξία. Όμως τα μέτρα που ελήφθησαν και η αλλαγή στη νοοτροπία κατέστησαν την Τουρκία μία χώρα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτή η κρίση στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μία τέτοια ευκαιρία, η χώρα θα λύσει τα
χρονίζοντα προβλήματα με τα μέτρα που θα λάβει. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι ευοίωνο για την Ελλάδα». Ο πρόεδρος ερωτήθηκε για το θέμα της βίζας και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς των δύο κρατών για τη μη συνεργασία των λαών και κατέληξε λέγοντας ότι «ο οικονομικός σεισμός που καταστρέφει όλη τη γη, δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον», υπενθυμίζοντας την προσέγγιση των δύο χωρών στους καταστροφικούς σεισμούς.
Η συμμετοχή στην έκθεση «Θράκη» θα είναι στην ατζέντα των επαφών που θα έχει
το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης με τους επιχειρηματίες της περιοχή μας. Τα
τελευταία χρόνια το τουρκικό επιμελητήριο λαμβάνει μέρος σε όλο και περισσότερες εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, την οποία θεωρούν σημαντική γα την προσέγγιση των δύο χώρων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής
συνεργασίας. Επόμενος στόχος είναι η έκθεση «Θράκη», είπε ο κ. Γιαλτσίντας, «αυτή η
έκθεση έχει τη δυνατότητα να γίνει μία διαβαλκανική έκθεση και να ξεφύγει από τον τοπικό της χαρακτήρα. Εμείς ως επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης οργανώνουμε την εθνική συμμετοχή της Τουρκίας σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού. Σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ροδόπης για να καταστήσουμε την έκθεση «Θράκη» διαβαλκανική».
Οι εργασίες του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης συνεχίστηκαν μέχρι
αργά το μεσημέρι. Ακολούθησε επίσκεψη στο Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και γεύμα το
βράδυ με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιμελητηρίων της Θράκης. Σήμερα οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε επιμελητήρια, στην γενική γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τη νομαρχία και τον δήμο Κομοτηνής.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=55692&print=Y

Read more...

Νταβούτογλου: "Να αρθεί το εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων"


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της για τα ελληνοκυπριακά πλοία, όπως απαιτεί η ΕΕ, με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος της τουρκοκυπριακής οντότητας.

"Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε όλα τα τουρκικά λιμάνια στους Ελληνοκύπριους. Σε αντάλλαγμα δεν θέλουμε παρά ένα πράγμα: (...) να ανοίξουν τα τουρκοκυπριακά λιμάνια του Γκιρνέ (Κυρήνεια), της Μαγκόσα (Αμμόχωστος) και ο αερολιμένας του Ερτζάν" (στην κατεχόμενη βόρεια Λευκωσία), δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια μιας διάσκεψης με τη συμμετοχή βουλευτών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών.

"Τη στιγμή που οι τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν πει ναι στην ειρήνη, έχουν λιμάνια που παραμένουν κλειστά, δεν μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά και δεν μπορούν να μετάσχουν σε καμία πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, δεν μπορούν να παραβρίσκονται στο τραπέζι αυτό παρ' ότι είναι Μεσόγειοι, είναι τόσο εύκολο να ανάγουμε το όλο θέμα μόνο στο άνοιγμα των λιμανιών προς τους ελληνοκύπριους;" διερωτήθη.

"Ο κόσμος θα ανοίξει τρία λιμάνια για τους Τουρκοκύπριους, εμείς θα ανοίξουμε όλα τα λιμάνια μας για τους Ελληνοκύπριους. Το υπόσχομαι", συνέχισε ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή.

Read more...

Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εγκυμονεί ανησυχίες στη Δύση


Στην ολλανδική εφημερίδα, Financieele Dagblad, δημοσιεύεται άρθρο του δημοσιογράφου και ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη, κ. Marc Guillet, με τίτλο: «Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εγκυμονεί ανησυχίες στις δυτικές χώρες», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Τουρκίας συμβαδίζει με μια εξωτερική πολιτική με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η Άγκυρα δεν είναι πλέον μονομερώς φιλοδυτική. Τα σχολεία στην Τουρκία εξακολουθούν να ενσταλάζουν στους μαθητές τα παλαιά στερεότυπα σαν αυτά που λένε ότι «ο μόνος φίλος του Τούρκου είναι Τούρκος» ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς.

Πολλοί αξιωματικοί του στρατού και άλλοι υπερ-εθνικιστές πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ε.Ε. και η Αμερική συνωμοτούν για να διαιρέσουν την Τουρκία σε Κούρδους και Αρμενίους. Η δυσπιστία απέναντι στο εξωτερικό –συμμάχους και εχθρούς- είναι βαθιά ριζωμένη στην τουρκική εθνική ψυχή. Έξω από τους τοίχους των σχολείων και των στρατώνων, Τούρκοι διπλωμάτες και υπουργοί είναι απασχολημένοι να παροπλίσουν τα παλαιά κλισέ και να δώσουν σχήμα σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Η εκπληκτική συμφωνία για το ουράνιο, που ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε με τον βραζιλιάνο πρόεδρο στην Τεχεράνη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πολιτικής. Η Τουρκία έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο μονόπλευρα φιλοδυτική από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για δεύτερη χρονιά, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μεγαλώνει ο ρόλος της ως περιφερειακή υπερδύναμη. Η χώρα στον Βόσπορο μετατρέπεται σε βαρέων βαρών, χάρη στην αυξανόμενη οικονομική της δύναμη. Σε παγκόσμια κατάταξη η τουρκική οικονομία είναι δέκατη έβδομη. Αλλά η προσέγγιση της Τουρκίας με χώρες όπως το Ιράν και η Συρία – εκτός από το Ισραήλ που ασκεί κριτική – οδηγεί αυτούς που χαράζουν την πολιτική και τους παρατηρητές στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναρωτιούνται εάν το κυβερνών Κόμμα AK απομακρύνεται από τη Δύση.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού Ερντογάν διαθέτουν παραδείγματα πάνω σε αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα AK απορρέει από το πολιτικό Ισλάμ και υπάρχουν υποψίες ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια κρυφή ατζέντα για να μετατρέψει την κοσμική δημοκρατία του Ατατούρκ σε ένα δεύτερο Ιράν. Ο καθηγητής Bernard Lewis, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά για την Τουρκία, ήταν την περασμένη εβδομάδα, στη The Wall Street Journal, ο σημαντικότερος αναλυτής που χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου. Η Τουρκία όχι μόνο έχει εισέλθει σε φιλικές σχέσεις με το καθεστώς της Συρίας, αλλά έστρωσε επίσης, το κόκκινο χαλί για τον ηγέτη της Χαμάς, το 2006. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι «κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να διαπράξει γενοκτονία» και φάνηκε αυτό με τη διάθεσή του να προστατεύσει τον Σουδανό ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ.

Επίσης, επέκρινε τον “στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας”, το Ισραήλ, για τις επιθέσεις με υπερβολική βία στη Γάζα. Ο Ερντογάν ονόμασε τη Γάζα ένα ‘’στρατόπεδο συγκέντρωσης’’ και αποχώρησε επιδεικτικά από το βήμα μετά από μια λεκτική φιλονικία με τον ισραηλινό πρόεδρο Πέρες, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επιπλέον, απαγόρευσε τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να συμμετάσχουν στην ετήσια άσκηση Ανατολικός Αετός του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Όλα αποδεικνύουν ότι η Τουρκία στο πλαίσιο του κόμματος ΑΚ, εφαρμόζει μια «ισλαμική ηθική» και μια «ισλαμική πολιτική», όπως, υποστηρίζει ο Soner Cagaptay του Ινστιτούτου της Washington για την πολιτική στην Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η Τουρκία δεν γυρίζει την πλάτη στη Δύση. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και η προσχώρηση στην Ε.Ε. αποτελούν τους στρατηγικούς πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής. Αλλά η Τουρκία έχει γίνει πιο θετική και τα συμφέροντα που τρέχουν δεν είναι πάντα παράλληλα. Ο Νταβούτογλου είναι ο αρχιτέκτονας του επαναπροσανατολισμού της πολιτικής της Τουρκίας που ο ίδιος ονομάζει “κανένα πρόβλημα με τους γείτονες”. Έτσι εμφανίζονται αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, όπως η προσέγγιση με την Αρμενία και οι στενότερες οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Θετικό για την προμήθεια του φυσικού αερίου και καλό για τους Τούρκους επιχειρηματίες.

Παρά τη θέληση των στρατηγών, το 2004, ο Ερντογάν υποστήριξε το σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και συνεχίζει να πιέζει τους εθνικιστές στη Βόρεια Κύπρο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει και πρόοδος στη σχέση «ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη» με τον αιώνιο εχθρό της Τουρκίας, την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν, το περασμένο σαββατοκύριακο, όχι μόνο υπέγραψε 22 συμφωνίες, αλλά και μια συμβολική εκεχειρία, στο Στάδιο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η Τουρκία συνήψαν πολλές συμφωνίες στους τομείς ενέργειας και εμπορίου, μέρος μιας αυξανόμενης σχέσης με τη χώρα, που ο Ρώσος Πρόεδρος, Μεντβέντεφ είχε χαρακτηρίσει ως “μια πραγματικά στρατηγική εταιρική σχέση”. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την επίλυση των συγκρούσεων με την Αρμενία ικανοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που δημοσιεύεται κάθε φθινόπωρο. Ένας καλός γείτονας είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Αλλά είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με τον ιστορικό της ρόλο, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τώρα επιθυμεί να είναι ο άξονας στην περιοχή».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP