Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Άγκυρα προς Μέτε: Εμείς αποφασίζουμε...


Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είπε μάλιστα ότι δεν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριάρχη, δήλωση που δημιούργησε ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, από την αντιπολίτευση.
O Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε τονίζοντας πως οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι διμερή, αλλά ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αφήνοντας παράλληλα τεράστιες απορίες για το πως μπορεί να αποδέχεται τον υποβιβασμό του Πατριάρχη και την ευθεία σύγκρισή του με τον εκάστοτε μουφτή στην Ελλάδα!!! Και αυτή η τοποθέτηση του κυρίου Παπανδρέου αποτελεί ουσιαστικά μία ριζική μεταβολή στην πολιτική της Ελλάδας..., της οποίας τα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα φανούν στην Θράκη.

Παγκόσμια πρωτοτυπία η εκλογή μουφτή
Προσπάθεια σύνδεσης των ζητημάτων του Πατριαρχείου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την απευθείας εκλογή του μουφτή επιχείρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα. Φυσικά, ο κύριος Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στο ότι πουθενά στον κόσμο δεν εκλέγονται οι μουφτήδες...! Ούτε στην ίδια την Τουρκία!!! Γιατί λοιπόν, να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; Αυτό, ξέχασε να το ρωτήσει ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος μάλλον επιθυμεί να κοιμάται ήσυχα παρά να... κάνει "ζόρικες" ερωτήσεις στον τούρκο ομόλογό του.
Φρένο στον "άτακτο" Μέτε
Έτσι, η κοινή, πλέον, απόφαση Παπανδρέου-Ερντογάν, να εκλέγεται ο μουφτής στην Θράκη, μάλλον υπήρξε το βασικό αίτιο να "αναλάβει" δραστικότερο ρόλο η Άγκυρα στην ελληνική αυτή περιοχή, αφού αυτομάτως τέθηκαν προβλήματα για την ανάδειξη του τοπικού θρησκευτικού (και όχι μόνο) ηγέτη. Τα προβλήματα αυτά προέκυψαν στην τοπική κοινωνία των μουσουλμάνων της Θράκης μετά από "αντίδραση" της "Συμβουλευτικής Επιτροπής", η οποία θεώρησε πως η "δημοκρατία" και η ανάδειξη του μουφτή από τους πολλούς και όχι από συγκεκριμένους, εγγυάται την αποδοχή του θρησκευτικού ηγέτη από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής. Κι εδώ υπήρξε (το πρώτο) σημείο ρήξης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ψευτομουφτής Αμέτ Μέτε θεωρούσε πως οι εξελίξεις μετά την συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της εκλογής του μουφτή στην Θράκη, τον φέρουν ως μοναδικό υποψήφιο της ηγεσίας των μουσουλμάνων της περιοχής. "Κάποιοι", όμως, φαίνεται πως είχαν διαφορετική άποψη.
Η "Συμβουλευτική Επιτροπή" και το Τουρκικό Προξενείο κάνουν "παιχνίδι"
Η αντίθεση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μέτε και των υποστηρικτών του με τους δύο μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και με στοιχεία της μειονότητας (βλ. εκπροσώπους της "Συμβουλευτικής Επιτροπής" που αποτελεί την παράνομη ορκισμένη κυβέρνηση που τοποθέτησε η Άγκυρα στην Θράκη), ήταν φανερή και στη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συνάντηση, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως υπήρξε εφαλτήριο για την ανάδειξη ενός "υπάκουου" στην Άγκυρα θρησκευτικού ηγέτη... Φαίνεται όμως πως το τουρκικό Προξενείο δεν επιθυμεί να "παραδώσει" καμία εξουσία στον εκάστοτε μουφτή (και ιδιαίτερα στον Αμέτ Μέτε, ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν έδειξε σημάσια "αυτονόμησης").
Οπως μάθαμε, έχει ανοίξει η «όρεξη» του κ. Μέτε, και ενώ άκουγε με ικανοποίηση τα νέα ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της «εκλογής» μουφτήδων, θεωρώντας αυτομάτως ότι θα αναγνωρισθεί ως νόμιμος μουφτής, διαπίστωσε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως να γίνει η ανάδειξη του μουφτή από μηδενική βάση και από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο δεν ελέγχεται από τον ίδιο.
Μπροστά στον κ. Ερντογάν κρατήθηκαν τα προσχήματα, αλλά η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον...
Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη διαχείριση των νερών του Έβρου
Σημαντικές ακόμα είναι οι συμφωνίες στον τομέα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα δύο υπουργεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης, που περνά από την Τουρκία και φτάνει στην Ιταλία.
Επίσης υπεγράφη συμφωνία αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της διαχείρισης των νερών του Έβρου, με στόχο τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ιδιαίτερα στη ζώνη του Δέλτα. Γίνεται ειδική αναφορά στις πλημμύρες που προκαλούν καταστροφές και στις δύο πλευρές, η οποία εμμέσως ανακινεί θέμα συνεννόησης με τη Βουλγαρία, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το μνημόνιο για τη διαχείριση και προστασία των δασών, που προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκπόνηση και έγκριση κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Υπάρχουν ακόμα συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, ειδικά των σιδηροδρόμων, των επικοινωνιών και της πληροφορικής, των οδικών μεταφορών, αλλά και στον τομέα της παιδείας και των σχολικών βιβλίων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP