Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

H EMINE ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


H κυρία Εμινέ Ερντογάν και ο Εγεμέν Μπαγίς θα συναντηθούνε με ομογενείς στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής

Στην ανακοίνωση της Τουρκικής Νεολαία Κομοτηνής αναφέρεται ότι στις 22 Μαΐου 2011 η κυρία Εμινέ Ερντογάν-σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς θα έρθουν για μια ιδιωτική επίσκεψη στην Δυτική Θράκη. Αναφέρεται επίσης ότι στα πλαίσια της επίσκεψης στις 17.00 θα συναντηθούνε με ομογενείς της Δυτικής Θράκης στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυρία Εμινέ Ερντογάν-σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς θα έρθουν για μια ιδιωτική επίσκεψη στην Δυτική Θράκη στις 22 Μαίου. Στα πλαίσια της επίσκεψης στις 17.00 θα συναντηθούνε με τον κόσμο μας στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής.

Όλοι οι ομογενείς μας είναι καλεσμένοι

Ημερομηνία : 22 Μαΐου 2011 Κυριακή

Ώρα : 17.00

Χώρος : Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής

http://tourkikanea.gr/2011/05/18/emine/#more-6195

Read more...

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ


Ανακοινώθηκε ότι στις 10-12 Μαΐου του 2011, ο Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ πραγματοποίησε επισκέψεις στην Αθήνα, στην Κω και στην Ρόδο. Αναφέρεται ότι οι επισκέψεις ξεκίνησαν με εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου του 2011 στο Γεν. Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και στη συνέχεια ο Μετέ επισκέφτηκε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Χασάν Γκιογούς.

Ανακοινώθηκε ότι μετά τις επισκέψεις ο Μετέ γευμάτισε με τον Τούρκο Πρέσβη Χασάν Γκιογούς και τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη και τονίστηκε ότι αργότερα οι βουλευτές ήπιαν καφέ μαζί με τον Μετέ στην πλατεία Συντάγματος. Ο Μετέ στην γραπτή ανακοίνωση που έκανε στον Τύπο ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον που του έδειξαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν και τους ευχαρίστησε. Ο Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης την ίδια μέρα πήγε στην Κω όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του συλλόγου Μαζλούμ Μπέϊ και με τους υπευθύνους του συλλόγου. Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι κύριοι Χασάν και Χαγιατί, ο παλιός και ο νέος χότζας του νησιού αντίστοιχα.

Στην συνάντηση οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για τα υπάρχοντα προβλήματα και αναφέρθηκε ότι ο Μετέ την Τετάρτη 11 Μαΐου πέρασε στην Ρόδο όπου συναντήθηκε με τους διαχειριστές του συλλόγου στο νησί.

«Παρατήρησα ότι η κατάσταση των αδερφών μας στην Κω και στην Ρόδο είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους Μουσουλμάνους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε εκείνες τις περιοχές και να πυκνώσουμε τις επισκέψεις» σημείωσε ο Μετέ στην ανακοίνωσή του. Ο Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης επίσης ανέφερε ότι πως είναι ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον που του έδειξαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν και τους ευχαρίστησε.

Σχόλιο: Ρε Αχμέτ γιατί δεν πάς να δεις τους άλλους αδερφούς σου στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Ουλούντερε ; Πάνε να δεις τι καλά περνάνε εκεί οι αδελφοί σου οι μουσουλμάνοι…. Και κάτι ακόμη : Φανταστείτε πόσο ¨καλές¨ είναι οι σχέσεις Μέτε- Μάντατζη που να είναι νέο στις εφημερίδες αν ήπιαν καφέ ! Φυσικά το ότι και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τον Μέτε ως μουφτή δεν δείχνει να ενοχλεί το κόμμα τους. Είναι…γαλαντόμοι σε τέτοια θέματα.

tourkikanea

Read more...

Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά σε…νέες περιπέτειες!


Αυτή τη φορά σε…εγχώρια εκδήλωση, παρέα με τον Πρόξενο, τον ψευτομουφτή Κομοτηνής και άλλους τουρκόφρονες, ενώ προέβη και σε δηλώσεις περί «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης»…

Ο λόγος για μία θρησκευτική τελετή μεβλήτ, που (όπως μας ενημερώνει η «Μπιρλίκ» της 26ης Απριλίου) οργάνωσε ένας από τους πάμπολλους προξενοτουρκοσυλλόγους που δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή μας, κηρύσσοντας τουρκισμό, κεμαλισμό, εσχάτως δε και νεοοθωμανικά ιδεώδη, ο «Μειονοτικός-Μορφωτικός-Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος» της περιοχής Χάρμανλικ στην Κομοτηνή. Στην τελετή μετείχαν φυσικά ο πρόξενος της Tουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βοηθός του Φεχίμ Αχμέτ, μια πλειάδα ακόμη μουφτήδων που ήρθαν από την Τουρκία (φαίνεται πώς τους εισάγουμε κιόλας πλέον), όπως οι μουφτήδες της Αδριανούπολης, της Κεσσάνης, του Ουζούνκιοπρου, της Χάβζας κι άλλοι 80 ιμάμηδες από την περιοχή της Αδριανούπολης. Ήταν όμως εκεί κι ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, τη δημ. σύμβουλο Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, τον δήμαρχο Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, τον πρόεδρο των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν και πολλούς ακόμη – επίσημους και μη – τουρκόφρονες της περιοχής μας.

Στην εκδήλωση είχαμε ασφαλώς ύμνους και ποιήματα (στο γνωστό πλέον…ύφος) από μαθητές των μαθημάτων Κορανίου, ενώ φυσικά είχαμε και τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις από κάποιους, όπως ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς που στον χαιρετισμό του συνεχάρη μεταξύ άλλων τον σύλλογο του Χάρμανλικ «εξ ονόματος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και κυρίως βέβαια ο πρόξενος Σάρνιτς, που εξετράπη στο σύνηθες εθνικιστικό του κήρυγμα περί τουρκισμού, κεμαλισμού και…Τσανάκκαλε, λέγοντας: «Ξέρετε ότι δύο μέρες πριν γιορτάστηκε στην Τουρκία η 23η Απριλίου. Ο Ατατούρκ αφιέρωσε αυτή τη μέρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτή η εκδήλωση κατά τη γνώμη μου έχει και μια ακόμη σημασία…Όπως ξέρετε είναι μια εβδομάδα που γιορτάζεται και ο μεγάλος άθλος του Τσανάκκαλε. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται στο Τσανάκκαλε μεγάλες εκδηλώσεις. Το Τσανακαλε είναι ένα γεγονός σημαντικό για την ανθρωπότητα. Ο αντίκτυπος του υπάρχει και εδώ. Υπό αυτή την έννοια τα χάτιμ και τα μεβλήτ, που οργανώνονται σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, είναι σημαντικές εκδηλώσεις που ενδυναμώνουν τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Στο ίδιο μοτίβο ωστόσο και ο… μουσαφίρης μουφτής Αδριανούπολης, που είπε ότι «ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που οι παππούδες μας και οι παππούδες σας έζησαν σημαντικές μέρες για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και για το Τσανάκκαλε» (για τη μετάφραση όλων των δηλώσεων βλ. το αδελφό ιστολόγιο http://tourkikanea.gr).

Ανάμεσα σ’ αυτούς όμως δηλώσεις έκανε κι ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά, που είπε «Σήμερα ζούμε μια πραγματικά ιστορική μέρα. Εγώ επιθυμώ…να σας ανακοινώσω πως πήραμε το ΟΚ για το σχέδιο για το σχολείο του Μάστανλη. Εύχομαι να βγει επωφελές για όλη μας τη μειονότητα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες. Εγώ εξ ονόματος του δήμου Κομοτηνής ευχαριστώ ιδιαίτερα αυτόν τον ωραίο σύλλογο, καθώς και τους ωραίους δασκάλους, πατέρες, μανάδες και παππούδες που ανέθρεψαν αυτά τα παιδιά μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα συνεχίσει να υπάρχει εδώ».

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Έναν πρόξενο να εξυμνεί πάλι τον Κεμάλ και το Τσανάκκαλε. Τούρκους πολίτες να εξυμνούνε επίσης το Τσανάκκαλε (και φυσικά τον συμβολισμό του ως μνημείο του τουρκικού εθνικισμού) μέσα στην Κομοτηνή. Φυσικά ακόμη ένα τουρκοσύλλογο που τον στηρίζει (και όχι μόνο…ηθικά, ε;) το Προξενείο. Τραγούδια και ποιήματα τουρκοεθνικισμού από μικρά παιδιά. Και μέσα σε όλα αυτά και τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής, κολλητά με τον πρόξενο, τον ψευτομουφτή και όλα τα υπόλοιπα μπυμπούκια της σφηκοφωλιάς, να κάνει λόγο για «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Ωραία εικόνα, ε; Το γεγονός συνέβη λίγες μόλις μέρες πριν ο Ριτβάν Μολλά Ισά βρεθεί στις αρχαιρεσίες του BTTDD στην Τουρκία, εκπροσωπώντας τον…εαυτό του (όπως μας δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης). Επειδή ωστόσο στο Χάρμανλικ σίγουρα δεν εκπροσωπούσε τον εαυτό του, αλλά τον δήμαρχο, και επειδή επίσης ειλικρινά δεν πιστεύουμε ότι ο τελευταίος του έχει δώσει το…ελεύθερο να κάνει εδώ κι εκεί ανέξοδες και προκλητικές δηλώσεις περί «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», μήπως πρέπει να του μαζέψει λίγο τα λουριά; Αν μη τι άλλο δηλαδή…

http://proxeneio-stop.org

Read more...

«Υποτιθέμενη» η Ποντιακή Γενοκτονία κατά τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου!


Με δελτίο τύπου αναφέρεται στα ζητήματα που έθεσε ο «Σπάρτακος», παρέχει κάλυψη στον αντιδήμαρχο Ριτβάν Μολλά Ισά για τις αλυτρωτικές του τουρκοπαρέες, κάνει όμως λόγο και για την «υποτιθέμενη ποντιακή γενοκτονία»!

Βρήκαμε στο τουρκόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» (15-5-2011) το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» (και εκλεκτή του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές) Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Με το κείμενο αυτό προσπαθεί να ψελλίσει κάποιες απαντήσεις σε όσα έθεσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής (στις 12 Μαϊου 2011) ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» Νεκτάριος Δαπέργολας, όσον αφορά: α) τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Κομοτηνής Ριτβάν Μολλα Ισά στη Γενική Συνέλευση του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», β) την απότιση τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας και γ) την ανάγκη εφαρμογής επιτέλους της υπάρχουσας νομοθεσίας που επιβάλλει την παράλληλη τουλάχιστον χρήση και της ελληνικής γλώσσας στις επιγραφές των καταστημάτων.

Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στο δελτίο αυτό λέει πολλά και κωμικά, όπως π.χ. εκείνο το ανεκδιήγητο ότι με την ερώτηση Δαπέργολα για το αν θα τιμηθεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στοχοποιούνται τάχα μου οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της μειονότητας (τουτέστιν, πάρε λόγια και τράβα στο παζάρι)! Πέραν των κωμικών όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η πλήρης κάλυψη που παρέχει στον Ριτβάν Μολλά Ισά, επαναφέροντας και αυτή το άκρως διασκεδαστικό επιχείρημα της ιδιωτικής επίσκεψης, καθώς και της ελευθερίας επισκέψεων σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Το χειρότερο όμως όλων και το πλέον εξοργιστικό είναι η αναφορά της στην «υποτιθέμενη ποντιακή γενοκτονία». Ποιος νομιμοποιεί αλήθεια επιτέλους αυτήν την κυρία να προβαίνει ανενόχλητη σε όλες αυτές τις απίστευτες προκλήσεις, από τις προεκλογικές της περιοδείες στα χωριά της Κομοτηνής παρέα με τους ψευτομουφτήδες και τους πράκτορες του Προξενείου και υπό τους ήχους οθωμανικών εμβατηρίων, έως την όλη μετεκλογική της στάση και την τωρινή χυδαία απαξίωση προς το αίμα των παππούδων μας, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα της Παγκόσμιας Ιστορίας; Ο πολιτικός της προϊστάμενος Μουσταφά Σάρνιτς; Ο κόσμος της Κομοτηνής; Το DEB, δηλαδή το κόμμα του φασίστα πράκτορα Αχμέτ Σαδήκ, υπό την αιγίδα του οποίου εξελέγη δημοτική σύμβουλος; Ή μήπως το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει τολμήσει ακόμη να τη διαγράψει από μέλος του; Ποια είναι εν τέλει τα ακριβή όρια ανάμεσα στη γελοιότητα, την κακοήθεια και την ασυδοσία;

Για την ιστορία, παραθέτουμε αμέσως ολόκληρο το δελτίο τύπου της Σιμπέλ Μοσταφάογλου (σε μετάφραση Μ.Κ.):

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου 2011, πέρα από τη συνηθισμένη ατζέντα, συζητήθηκαν και τρία θέματα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του συνδυασμού «Σπάρτακος» κος Δαπέργολας.

Ο κος Δαπέργολας υποστήριξε ότι οι ταμπέλες των μαγαζιών και των τραπεζών που έχουν ξένες λέξεις, αποτελούν πρακτική που αντιτίθεται στον ελληνικό πολιτισμό. Ζήτησε δε από το Δήμο Κομοτηνής, να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος.

Ο κος Δαπέργολας ισχυρίστηκε ότι όταν περιπλανιέται στα δρομάκια της Κομοτηνής, νιώθει σαν να βρίσκεται υπό αγγλική, γαλλική και τουρκική διοίκηση. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο ζήτημα και το θέμα δεν συζητήθηκε. Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ο κος Δαπέργολας, είναι η συμμετοχή του αντιδημάρχου Ριντβάν Μολλά Ισά, στο Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD). Ο κος Δαπέργολας ζήτησε να ενημερωθεί για τη συμμετοχή του κου Ριντβάν Μολά Ισά στην εκδήλωση ενός συλλόγου που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου του κου Δαπέργολα, συκοφαντεί την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και συνάπτει συνεργασίες με τους Γκρίζους λύκους. Όπως διευκρινίστηκε, ο αντιδήμαρχος δεν συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση ως μέλος της δημοτικής Αρχής ενώ, πριν παραστεί σε αυτήν, πήρε σχετική άδεια.

Το τρίτο θέμα το οποίο έθιξε ο κύριος Δαπέργολας ήταν η μέρα μνήμης της υποτιθέμενης γενοκτονίας των Ποντίων. Όπως έγινε γνωστό, καθώς πολλοί Έλληνες οργανώνουν τελετές μνήμης για τους νεκρούς τους, αξιωματούχοι και πολιτικοί από τη Δυτική Θράκη, θα συμμετέχουν στην πορεία προς το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα δε, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και στην Τουρκία. Ρωτήθηκε λοιπόν, ο Δήμος για τα σχέδια του εκείνη την ημέρα. Ως συνασπισμός «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα», διευκρινίσαμε ότι όλοι καταλάβαμε τι ήθελε να πει ο κος Δαπέργολας. Οι στόχοι και των τριών θεμάτων που έθιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι όλοι ίδιοι. Δηλώνουμε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε όποια εκδήλωση επιθυμεί. Επίσης, δεν λήφθηκε καμία απόφαση παραχώρησης άδειας για τις εκδηλώσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει κανένας. Διευκρινίσαμε ακόμα ότι την ώρα που ο κος Δαπέργολας ζητά να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις, στοχοποιώντας τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους της μειονότητας, χωρίς να του έχει παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε κι εμείς να ζητήσουμε να ενημερωθούμε για διάφορες εκδηλώσεις. Προσθέσαμε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι χώρος επίλυσης εθνικών ζητημάτων αλλά επίλυσης των προβλημάτων όλων όσοι μας ψήφισαν. Στην απάντησή μας ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, ο κος Δαπέργολας απάντησε ότι είναι ιστορικός. Κι εμείς λοιπόν λήξαμε το ζήτημα, ισχυριζόμενοι ότι στην περίπτωση αυτή, η ομιλία του θα πρέπει να γίνει σε άλλους χώρους, αντί του Δημοτικού Συμβουλίου».

Μια ερώτηση μόνο, εν κατακλείδι: για ποιες εκδηλώσεις θα επιθυμούσε ενημέρωση η Σιμπέλ Μουσταφάογλου; Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή κεμαλική ή οθωμανική ή σκέτη ισλαμική γιορτή που να μην εορτάζεται στη Θράκη (και μάλιστα εις…δεκαπλούν), ώστε να τολμά να υποδηλώνει και παράπονα; Δεκάδες τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται καθημερινά και μέσα στην Κομοτηνή και στα χωριά της περιοχής, με την παρουσία του πρόξενου, των ψευτομουφτήδων και εκατοντάδων τουρκοφρόνων (στη 2η φωτογραφία βλέπουμε και την ίδια στην πρώτη σειρά των “επισήμων” σε εκδήλωση που έγινε στο Προξενείο τον περασμένο Νοέμβριο στη μνήμη του Κεμάλ) . Ο «Σπάρτακος» ένα βασικότατο ζήτημα έθεσε, να τολμήσουμε να αποτίσουμε επιτέλους στοιχειώδη φόρο τιμής ως αυτοδιοίκηση στο αίμα εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας, και η απάντηση των ελληνοφώνων (απ’ όλες τις παρατάξεις) ήταν ότι καλό είναι να μην προκαλούμε (σ.σ. κι όσοι δεν το είπαν με τα χείλη τους, το είπαν με τη σιωπή τους). Για τι επιθυμεί να ενημερωθεί λοιπόν η κυρία Σιμπέλ; Δεν είναι για μια ακόμη φορά προφανές ότι όσο θα μένουν ασύδοτοι, τόσο περισσότερο θα αποθρασσύνονται; Τι έτι χρείαν έχετε μαρτύρων;

http://proxeneio-stop.org

Read more...

Εκδήλωσης μνήμης για την Γενοκτονία διοργανώνει σήμερα το βράδυ στην Κομοτηνή ο «Σπάρτακος»


Αφού όπως αναφέρθηκε προ μερικών ημερών η δημοτική Αρχή της Κομοτηνής αρνήθηκε να πραγματοποιήσει το αυτονόητο δηλαδή τη διοργάνωση μίας τουλάχιστον εκδήλωσης μνήμης για την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με την δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο θα οξύνει τα πνεύματα, η ομάδα πολιτών «Σπάρτακος» αποφάσισε να πράξει αυτό που χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι επιθυμούν. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη πολιτών "Σπάρτακος" ανακοινώθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης για την μαύρη επέτειο του Ελληνισμού, καταδικάζοντας με ειρηνικό τρόπο τις εθνοκαθάρσεις και τα εγκλήματα της Τουρκίας απέναντι στου Έλληνες του Πόντου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

«Απόψε, Πέμπτη 19 Μαΐου, τιμάμε, ως ομάδα πολιτών του «Σπάρτακου», τη μνήμη των 350.000 Ποντίων που σφάχτηκαν από τα τουρκικά στίφη στη γενέτειρα γη του Πόντου την περίοδο 1919-1923.

Ήταν η τελευταία φάση της κτηνώδους εθνοκάθαρσης, η οποία ξερρίζωσε από τα πατρογονικά μικρασιατικά εδάφη τον ιωνικό και ποντιακό ελληνισμό μετά από τρεις χιλιετίες, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Στις 21.00 το βράδυ βγαίνουμε όλοι στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, για να ανάψουμε ένα κερί και να το κρατήσουμε για δύο ώρες αναμμένο, δηλώνοντας ότι δεν ξεχάσαμε! Θυμόμαστε, πονάμε και τιμούμε!»

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Προκλήσεις των Τούρκων εντός της Ελλάδας ακόμα και την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων


Την τουρκική προκλητικότητα και μία ακόμη απόδειξη για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι τις σχέσεις τους με τους Έλληνες επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής (ΛΑΟΣ) Η. Πολατίδης με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις που αποφάσισαν να διοργανώσουν φορείς από την Τουρκία στην Ελλάδα σήμερα ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακολουθεί η ερώτηση

Την 19η Μαΐου, δηλαδή την ημέρα που έχει ορισθεί από το ελληνικό κράτος ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους βαρβάρους Τούρκους του αρχισφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, επέλεξαν τουρκικοί φορείς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις εντός της Ελλάδος! Να σημειωθεί ότι η 19η Μαΐου είναι για τους Τούρκους εθνική εορτή και εορτάζεται ως ημέρα μνήμης του κατ’ αυτούς «εθνάρχη» τους, Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ).

Συμφώνως, λοιπόν, με την μειονοτική εφημερίδα της Θράκης «Μπιρλίκ» (12/5/2011), το κανάλι 1 της κρατικής τουρκικής τηλεοράσεως (TRT-1) θα γυρίσει στην Κομοτηνή (ξενοδοχείο «Φιλία») στις 19/5/2011 ένα από τα επεισόδια της εκπομπής-διαγωνισμού «Είσαι το αστέρι μας». Η εν λόγω τηλεοπτική εκπομπή αποτελεί έναν διαγωνισμό τουρκικής μουσικής ο οποίος θα αναδείξει μετά από 13 επεισόδια, όπως διαφημίζει, το νέο μουσικό αστέρι της Τουρκίας. Φυσικά (για ευνοήτους προπαγανδιστικούς λόγους) ένας αριθμός από τα επεισόδια (8 από τα 13) θα γυρισθούν σε χώρες εκτός Τουρκίας όπου ομιλείται η τουρκική γλώσσα από μερίδα των πληθυσμών (Γερμανία, Βουλγαρία, Βοσνία, Ελλάς κ.λπ.).

Συμφώνως ακόμη με το μειονοτικό περιοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (10/5/11), μέλη του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινουπόλεως (İKOD), επ’ ευκαιρία της ημέρας μνήμης του Ατατούρκ και της εορτής του αθλητισμού, στις 19/5/11 θα επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη. Από εκεί θα ξεκινήσει μία πομπή οχημάτων η οποία θα συναντηθεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με διαφόρους «τουρκικούς» συλλόγους και «Τούρκους» πολίτες της Θράκης!

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις βεβαίως εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσει ισχυρούς τους δεσμούς με τους «ομογενείς» της αλλά και να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Ευρώπη για εκτουρκισμό τουρκοφώνων πληθυσμών ακολουθώντας το γνωστό «δόγμα Νταβούτογλου». Το μείζον ζήτημα όμως το οποίο δημιουργείται για την Πατρίδα μας είναι ότι τα γεγονότα αυτά κορυφώνουν σε επικίνδυνο βαθμό την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Θράκη.

Οι ενέργειές της σε όλους τους τομείς (οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς κ.λπ.) δεικνύουν ότι θεωρεί την Θράκη (χάρις φυσικά στην απαράμιλλη ελληνική ενδοτικότητα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων) ως de facto τουρκικό προτεκτοράτο! Η επιλογή δε της 19ης Μαΐου δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως βάναυση πρόκληση προς τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους αλλά και προς την εθνική ευαισθησία όλου του Ελληνικού Έθνους και του δικαιώματός του στην μνήμη και στην Ιστορία του.

Συνεπώς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.Ποιοι έδωσαν εκ μέρους των ελληνικών αρχών τις σχετικές άδειες για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και μάλιστα για την συγκεκριμένη ημερομηνία;

2.Με ποιο σκεπτικό εδόθησαν οι άδειες; Υπήρξε η σκέψης και ο προβληματισμός εκ μέρους των αρμοδίων ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία προκαλεί τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων Ποντίων αλλά και όλου του ελληνικού λαού η όχι;

3.Σε τι ενέργειες προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να ανακοπή η ευρύτερη και πολύπλευρη τουρκική επιθετικότητα στην Θράκη;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ζήτησε από την Ντόρα να πάει στα κατεχόμενα.Νταβούτογλου: Της είπα να μεταβώ στις ελεύθερες περιοχές και δεν δέχθηκε


Ο ΤΟΥΡΚΟΣΥπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προτείνει στην Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν ΥΠΕΞ να ταξιδέψουν χωριστά, εκείνος στην Κύπρο κι εκείνη στα Κατεχόμενα, για να διακηρύξουν από κοινού ότι υποστήριζαν μια λύση στο Κυπριακό! Η κ. Μπακογιάννη δεν αποδέχθηκε την πρόταση και όπως ανέφερε στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, τη συμπαθούσε αλλά «δεν θα έκανε τολμηρά βήματα».

Αυτά αναφέρονται σε τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaksκαι δημοσίευσαν χθες τα αθηναϊκά Νέα. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, τα οποία αφορούν πρωτίστως τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γράφει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα σε απόρρητο τηλεγράφημά του, «υποστήριξε ότι η κυριαρχία αυτών των «βράχων» (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ιμια, και οι Ελληνες επιλέγουν συγκεκριμένα θέματα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν με συνολικό τρόπο για τα θέματα του Αιγαίου».

Όλα αυτά το 2009, ενώ όπως προκύπτει από άλλα απόρρητα τηλεγραφήματα, αν και η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ότι τα νησιά αποτελούν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος, έπαιζε διπλό παιχνίδι. Διαβεβαίωνε την Αθήνα για το δίκαιο των θέσεών της, καλώντας την ωστόσο να μην απαντά «προκλητικά» στις τουρκικές υπερπτήσεις. Καλούσε δε την Άγκυρα να παύσει τις υπερπτήσεις, επειδή ενίσχυαν τα ελληνικά επιχειρήματα στο Αιγαίο. Μάλιστα επέδωσε, κατ’ εντολήν της Χίλαρι Κλίντον, παράλληλα διαβήματα στις δύο πρωτεύουσες.

Στις αρχές του Μαΐου του 2009 ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι συναντιέται με τον στρατηγό Χασάν Ισγκίζ (σήμερα είναι διοικητής της 1ης Στρατιάς), με θέμα το Αιγαίο. Έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο έντασης και τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ο Τζέφρι λέει στον στρατηγό ότι πολλά από τα επιχειρήματα της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έχουν ουσία. Αλλά «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικημένων νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, δεν εξυπηρετεί την Τουρκία».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 18/05/2011

Read more...

Η Τουρκία θεωρεί πρόκληση το να αναφερόμαστε στην Ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου


Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει "να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με "τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα".

Ο Σ. Ουνάλ υπογράμμισε:

"Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, με τρόπο ειρηνικό, που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες, που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών".

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, τέθηκε θέμα σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Στελέχη του "Δημοκρατικού Κόμματος" ισχυρίστηκαν ότι τα δύο νησιά "από το 2004 τελούν υπό την κατοχή της Ελλάδας".

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από στελέχη του κόμματος επιχείρησαν χτες να επισκεφθούν με σκάφος, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, παρά μόνο με διαβατήριο, τα μέλη της ομάδας επέστρεψαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι "με διαβατήριο μπορέσαμε να πάμε σε τουρκικά νησιά".

Read more...

Τουρκία: Υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2015 -16


Την υποψηφιότητά της για μη μόνιμη θέση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015 -2016 ανακοίνωσε η Τουρκία. Όπως μεταδίδει η Hurriyet, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως “είναι αποφασισμένη να αυξήσει τη συνεισφορά της για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευμάρεια, καθώς και να επεκτείνει την προσπάθειά της για την ενίσχυση θεμελιακών αρχών και αξιών όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία”. Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε θέση στο συμβούλιο ασφαλείας την περίοδο 2009 -2010 καθώς συγκέντρωσε 151 ψήφους από τους 192 συνολικά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή:www.capital.gr

Read more...

Tουρκικές εκλογές και ελληνική εξωτερική πολιτική


Σήμερα στη Τουρκία γιορτάζεται η εορτή νεολαίας και άθλησης, αλλά στην ουσία γιορτάζεται η άφιξη του Κεμάλ, στις 19 Μαΐου, στη Σαμψούντα με την 18μελή συνοδεία του με το πλοίο “Bandırma”. Σημείο καμπής για τους γείτονες, το οποίο αποτελεί το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων, που είχαν οδηγήσει στη σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην κατοχή της Πόλης από τις δυνάμεις της Αντάτ και στη διαρκή διαμάχη των μεγάλων δυνάμεων να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους “σκυλεύοντας στο πτώμα” της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η αποστολή του Κεμάλ ήταν υπό την έγκριση του υπουργού στρατιωτικών με σκοπό να διαλύσει το κίνημα των αδελφών μας Ποντίων. Πράγματι πέτυχε του σκοπού του και εκμεταλλευόμενος την άφιξη του ελληνικού στρατού κατόρθωσε να ξυπνήσει τον τουρκικό εθνικισμό, να ανεξαρτητοποιηθεί από το Σουλτάνο και βοηθούμενος από τα δικά μας τραγικά λάθη να ιδρύσει το 1923 τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

Παρακολουθώντας την προεκλογική περίοδο στη Τουρκία και λαμβανομένου υπόψη των εσωτερικών γεγονότων στη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο περιόδων, η δε ελληνική εξωτερική πολιτική τείνει να επαναλάβει το ίδιο λάθος, δηλαδή να μην αξιολογεί σωστά τις προθέσεις και τους σκοπούς του κυρίαρχου τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, που κυβερνά από το 2003 και να παρασύρεται από τα παραπλανητικά λόγια του, διακυβεύοντας το μέλλον της χώρας.
Οι κινήσεις του Ερντογάν, σε αγαστή συνεργασία με τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, στοχεύουν στην διασφάλιση της εξουσίας και την αναρρίχηση του ιδίου στην προεδρία με αυξημένες αρμοδιότητες, ώστε να γιορτάσει το 2023 τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας έχοντας επιβάλει τις τουρκικές απαιτήσεις στη γύρω περιοχή και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, Θράκη Κύπρο και Β.Ιράκ κλπ, δηλαδή επαναφέροντας εν μέρει την οθωμανική δόξα και πετυχαίνοντας ο ίδιος να “πλησιάσει” τον Κεμάλ, που κατά βάθος αντιπαθεί, διότι διέλυσε τις βάσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας (θρησκεία, χαλιφάτο κλπ). Οι βασικότερες κινήσεις του τούρκου πρωθυπουργού ήταν οι παρακάτω:


Α. Αφού οι σχέσεις του με το Στρατό πέρασαν από σαράντα κύματα (λόγω της εκλογής του Γκιούλ στην προεδρεία), με τη συνάντηση στο Ντολμάμπαχτσε με τον Αρχηγό του Επιτελείου, πέτυχε τουλάχιστον να εξασφαλίσει την ανοχή των Στρατιωτικών, ουσιαστικά μη θίγοντας ζητήματα που ενδιαφέρουν τις ένοπλες δυνάμεις ( προνόμια, προμήθειες, ΟΥΑΚ) κερδίζοντας ελάχιστα, σχετικά με την στρατιωτική δικαιοσύνη, προσαγωγή στρατιωτικών στα πολικά δικαστήρια (για αδικήματα εκτός στρατιωτικού ποινικού κώδικα) και επανέλεγχο των αποφάσεων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος που πέτυχε ήταν η ανύψωση του προφίλ του, στο εξωτερικό και εσωτερικό, που παραπλάνησε ακόμη και το διάσημο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ώστε να τον εγκωμιάσει δημόσια.
Β. Με την μερική τροποποίηση του Συντάγματος (δημοψήφισμα 12 Σεπ 2010) πέτυχε την τροποποίηση του αριθμού των δικαστών – μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανεβάζοντας το σύνολο σε 21, εκ των οποίων τα 16 διοριζόμενα. Τοιουτοτρόπως πέτυχε των έλεγχο των ανωτάτων δικαστηρίων καθώς και τον έλεγχο στους διορισμούς και μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών. Τούτο του επέτρεψε να συνεχίσει τις δίκες Εργκενεκόν και Βαριοπούλα και να χειραγωγήσει τις δίκες για τα σκάνδαλα της παράταξης του.
Γ. Στο κουρδικό ζήτημα αφού πήρε τις ψήφους των κούρδων υποσχόμενος λύση, έκανε στροφή 180 μοιρών σκληραίνοντας τη στάση του εγκαταλείποντας το θέμα στους στρατιωτικούς οι οποίοι συνεχίζουν και προεκλογικά τις επιχειρήσεις , παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει ανακοινώσει ο Οτζαλάν από τη φυλακή. Η επιθυμία του τελευταίου είναι να μετατραπεί η ποινή του σε κατ οίκον περιορισμό και μάλλον υπακούει στις εντολές των συνομιλητών του από τη κυβέρνηση.
Δ. Στην οικονομία εφαρμόζοντας πιστά το μονεταριστικό πρόγραμμα του πρώην υπουργού οικονομικών και νυν διεθνούς οικονομικού στελέχους, Κεμάλ Ντερβίς πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που οδήγησαν τη Τουρκία στην 17η θέση στη κλίμακα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά χωρίς να μεταφέρεται ο παραγόμενος πλούτος στο λαό, ενδεικτικό είναι ότι στη κλίμακα του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι μόλις στην 57η θέση.
Ε. Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως του Ερντογάν είναι η ανάπτυξη (αριθμητικά και ποιοτικά ) της αστυνομίας, συνεπικουρούμενος από την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετχιουλάχ Γκιουλέν. Δεν θα είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι βαίνουμε από το στρατιωτικό σε αστυνομικό κράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πλέον των παραπάνω υπάρχουν και άλλα πολλά, τα οποία σταδιακά μετέτρεψαν το κόμμα του Ερντογάν σε “καθεστώς” αυτόν δε τον ίδιον σε αλαζόνα και μεγαλομανή, που δεν θυμίζουν καθόλου τον αδικημένο στέλεχος, όταν αποφυλακιζόταν στις Σαράντα Εκκλησιές, για να αρχίσει τη πολιτική του σταδιοδρομία .
Οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν τις ελπίδες τους για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο πρόσωπο του Ερντογάν. Οι διμερείς συνομιλίες συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αντίθετα οι τούρκοι συνεχώς θέτουν, μέσα από τα ΜΜΕ, διάφορα θέματα (μουσουλμανική μειονότητα, Αγαθονήσι κλπ) ακολουθώντας πιστά το “κανόνα του παζαριού”, δηλαδή σε μία διαπραγμάτευση όσα πιο πολλά θέματα θέτεις κάτι θα μείνει στο τέλος.
Φθάνουν δε στο σημείο, γνωρίζοντας τη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, να προτείνουν πάγωμα των εξοπλισμών όταν αυτοί έχουν εξασφαλίσει τις ανάγκες τους σε βάθος 15-20 χρόνων παράλληλα δε διατηρούν πολεμική βιομηχανία με τις γνωστές δυνατότητες.
Βασικός στόχος του τούρκου πρωθυπουργού στις επικείμενες εκλογές είναι η εξασφάλιση 367 εδρών στη Βουλή που θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα και τη μορφή του πολιτεύματος σε προεδρικό σύστημα (πιθανόν παρόμοιου με το γαλλικό) ώστε πριν το 2015 να εκλεγεί από το λαό ως πρόεδρος.
Στη προσπάθεια του για επίτευξη του στόχου του δεν φείδεται μέσων, επιδιώκοντας ακόμη σπίλωση των αντιπάλων του, μέσω υλικού υποκλοπών. Αν θα πετύχει του σκοπού του, θα το ξέρουμε το βράδυ στις 12 Ιουνίου.
Η ελληνική όμως πλευρά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να σταματήσει εντέχνως τις ατέρμονες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά και να διακηρύξει ότι πριν την άρση των κυριαρχικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η συζήτηση επί άλλων θεμάτων. Τούτο όμως προϋποθέτει εθνική σύμπνοια, ικανές δυνάμεις αποτροπής και σφυρηλάτηση του εθνικού φρονήματος.
Οι επικείμενες τουρκικές εκλογές είναι κρίσιμες όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη ευρύτερη περιοχή, είναι προτιμότερο να εξέλθει ο Ερντογάν και το κόμμα του με μειωμένες δυνάμεις από την εκλογική αναμέτρηση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλαζονείας και μεγαλοϊδεατισμού και να υπάρξει ισορροπία στις σχέσεις των πόλων εξουσίας στη γειτονική χώρα .


Στρατής Χαραλάμπους
Υπτγος ε.α.

strategyreport

Read more...

Τούρκος απόστρατος αξιωματικός, υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) πράκτορας της ΜΙΤ, αποπειράθηκε να αποβιβαστεί στο Αγαθονήσι


Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ και σύμφωνα με πηγή του Γενικού Επιτελείου συνέβησαν τα εξής: "Ένα τουρκικό σκάφος δέκα μέτρων περίπου, εντοπίστηκε από την φρουρά του νησιού να πλέει με κατεύθυνση προς το λιμάνι του νησιού. Στο σκάφος, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων επέβαιναν πέντε άτομα. Το σκάφος μπήκε στον κολπίσκο του λιμανιού, αλλά δεν έφτασε στην προκυμαία καθώς σκάφος του λιμενικού το προσέγγισε για έλεγχο. Τους ζητήθηκαν χαρτιά και ειδικές άδειες εισόδου τις οποίες δεν είχαν. Τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν και αυτό έγινε χωρίς να προβάλουν αντίσταση".

Από τους επιβαίνοντες τέθηκε θέμα αποβίβασής τους στο νησί, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση από τον ελέγχοντα λιμενικό και ενώ άνδρες της φρουράς είχαν θέσει στο σκόπευτρο τους το σκάφος.

(Αρχικό κείμενο): Τούρκος απόστρατος αξιωματικός, υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) που έχει κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με την ΜΙΤ, αποπειράθηκε να αποβιβαστεί στο Αγαθονήσι μερικές ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αρχηγού του κόμματος Namik Kemal Zeybek που ισχυρίστηκε σε δήλωση του ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Φαρμοκονήσι και το Αγαθονήσι.

Ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Ümit Yalım αποπειράθηκε να αποβιβαστεί στο τουρκικό νησί όπως δήλωσε στους Έλληνες λιμενικούς μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος του. Όπως δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ μόλις επέστρεψε πίσω στα τουρκικά παράλια, ζήτησε από τους Έλληνες λιμενικούς στο Αγαθονήσι να του επιτρέψουν να επισκεφτεί το «δικό μας (τουρκικό) νησί» και δεν τον άφησαν.

Τους έδειξε δε και το διπλωματικό του διαβατήριο χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι άνδρες του λιμενικού όπως αναφέρει δεν τον άφησαν να αποβιβαστεί στο νησί. Συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας ο υποψήφιος Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Συνταγματάρχης Ümit Yalım δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι βρίσκονται υπό ελληνική στρατιωτική κατοχή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Αρχηγός του κόμματος Namik Kemal Zeybek ισχυρίστηκε ότι προτίθεται να επισκεφτεί τα νησιά αυτά χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο, και ότι αν δεν βρει βάρκα για να πάει στα δύο νησιά θα κολυμπήσει μέχρι αυτά. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι «Ξέρω ότι το έθνος δεν θα με αφήσει μόνο».

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι δουλέμποροι επέλεγαν "εντελώς τυχαία" τα δύο αυτά νησιά για να αποβιβάζουν τις χιλιάδες των παράνομων μεταναστών πιέζοντας απελπιστικά τον τοπικό πληθυσμό ο οποίος κάποια στιγμή είχε φτάσει στα όρια του.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή της απόπειρας αποβίβασης του Τούρκου υποψήφιου Βουλευτή, έρχεται να δέσει με τις αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σήμερα για τις αληθινές προθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ahmet Davutoglou όσον αφορά το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, ο οποίος όπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2009 ότι «η κυριαρχία αυτών των “βράχων” ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ίµια»
(http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4631367).

Η αντίδραση αυτή του Davutoglou ήρθε σε απάντηση της τοποθέτησης του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά θα πρέπει να σταματήσουν. Με απλά λόγια δηλαδή ο Τούρκος ΥΠΕΞ μπορεί να μας μιλά περί μηδενικών προβλημάτων με τους γειτόνους χωρίς όμως να ξεχνά τις επεκτατικές βλέψεις του τουρκικού κράτους που όπως αποδεικνύεται είναι διαχρονικές ανεξαρτήτως αν στην εξουσία της γειτονικής χώρας είναι οι κεμαλιστές ή οι ισλαμιστές.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όλων αυτών που προπαγανδίζουν και προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία ειδικότερα δε οι τοπικοί άρχοντες των νησιών του Αν. Αιγαίου που πιστεύουν ότι οι Τούρκοι ξαφνικά ξέχασαν τον μακροχρόνιο επεκτατικό γεωπολιτικό τους σχεδιασμό και αποφάσισαν να συμπεριφερθούν ως μία άλλη ευρωπαϊκή χώρ

defencenet

Read more...

Κοσσυφοπέδιο: «Η Τουρκία μεγάλος φίλος του Κοσσυφοπεδίου»


Η πρέσβειρα της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο Songyl Ozan, επισκέφθηκε, χθες, τον πρόεδρο του κόμματος AKR, Ιμπραήμ Μακόλι. Ο Μακόλι εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματός του για την βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο στην διαδικασία οργάνωσης του κράτους. Η Τουρκάλα διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα της θα εμβαθύνει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς , δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική και στην οικονομία.

Ο Μακόλι δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος φίλος του Κοσσυφοπεδίου με τη συνεχή στήριξη που προσφέρει στο λαό της χώρας του. Η Songyl Ozan, σήμερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και υπουργό της Τοπικής αυτοδιοίκησης, Σλόμπονταν Πέτροβιτς, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του. Η Οζάν συνεχάρη τον Πέτροβιτς για το διορισμό του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του, υπενθυμίζοντάς του ότι θα υπάρξουν πολλές κοινές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.

echedoros-a

Read more...

19 Μαίου: Μαύρη ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους


Mπορεί πολλοί να θεωρούν πως στις 19 Μαϊου του 1919 ξεκίνησε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου απο τους Τούρκους εθνικιστές , αλλά στην πραγματικότητα τα βάσανα των περίπου 600.000 Ποντίων ξεκίνησαν νωρίτερα. Κατα τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου οι Νέότουρκοι με πρόσχημα την ασφάλεια του κράτους στην περίοδο του πολέμου, αρχίζουν να εκτοπίζουν ενα μεγάλο μέρος των ποντίων στην ενδοχώρα και τους βάζουν να εργάζονται στα "Αμελέ Ταμπουρού" , τα οποία είναι τάγματα εργασίας.

Στα τάγματα αυτά εργάζονταν όσοι άνδρες δεν κατατάσσονταν στο στρατό και δούλευαν στις πιο εξοντωτικές εργασίες όπως σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων. Οι περισσότεροι άνδρες πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες. Χιλιάδες Πόντοι πέθαναν κατω απο αυτές τις συνθήκες. Αυτά συμβαίνουν ενω στην Ανατολή είναι σε εξέλιξη η Γενοκτονία των Αρμενίων με θύματα 1.500.000 ανθρώπους.

Παράλληλα οι Τούρκοι συνέχιζαν τις δολοφονίες αλλά ακόμη και τις πυροπολήσεις των χωριών των Ελλήνων του Πόντου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Πόντιοι ανέβηκαν στα βουνά και ως αντάρτες προσπαθησαν να αμυνθούν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, οι τούρκοι εθνικιστές άρχισαν να στρέφουν όλη τη προσοχή τους στον Πόντο και άρχισαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εξολόθρευση του Ελληνισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Το 1919 οι Πόντιοι μαζί με τους Αρμένιους που έβλεπαν οτι έρχεται η μεγάλη καταστροφή προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος για να μπορέσουν να σωθούν. Το σχέδιο αυτό δεν πέτυχε, ο τουρκικός εθνικισμός έφτασε στο ζενίθ και τότε ξεκίνησε η δεύτερη φάση της γενοκτονίας η οποία ήταν και η πιο σκληρή.
Στις 19 Μαίου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα των Τούρκων. Ομως στην πραγματικότητα παράλληλα με τη δράση αυτή, ξεκινά και η φάση της εξαφάνισης του Ποντιακού πληθυσμού. Δίνει εντολές σε δικούς τους ανθρώπους για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ισχυρές δυνάμεις των τούρκων εθνικιστών καταπολεμούν τους Πόντιους αντάρτες και σκοτώνουν γυναικόπεδα και πυρπολούν εκατοντάδες χωριά.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις μέχρι το 1922 δηλαδή τη Μικρασιατική Καταστροφή, τουλάχιστον 200.000 Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους απο τις βαρβαρότητες των Τούρκων. Υπάρχουν αναφορές και για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Ομως το σημαντικό στην ενέργεια των Τούρκων δεν είναι οι αριθμοί αλλά ο σκοπός τους, καθώς εξαφάνισαν εναν ολόκληρο Πολιτισμό μέσα σε περίπου 5 χρόνια.
Πολλοί Πόντιοι για να γλιτώσουν απο το Γενοκτονία διέφυγαν στη Ρωσία και αργότερα περίπου 350.000 ήρθαν στην Ελλάδα.
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στην Τουρκία η 19η Μαϊου είναι εθνική γιορτή! Καθώς οι γείτονες μας στα βιβλία ιστορίας τους διδάσκονται πως την ημέρα αυτή ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Τούρκων, δηλαδή την ημέρα που έφτασε ο Κεμάλ στην Σαμψούντα. Δεν γνωρίζουν περισσότερα για τα βάσανα των Ποντίων και την εξολόθρευση τους. Μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, με εντολή του Κεμάλ η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε σε "Γιορτή της Νεολαίας" και σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παρελάσεις απο τους μαθητές των σχολείων.

onalert

Read more...

Στα 109 τουρκικά ελικόπτερα περιλαμβάνονται 30 της Στρατοχωροφυλακής και 20 του Στρατού, 11 της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων...


Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας συνεδρίασε στις 21 Απριλίου 2011 και επέλεξε την προσφορά της Sikorsky για το Πρόγραμμα Τουρκικών Ελικοπτέρων Γενικής χρήσης (TUHP). Υπενθυμίζεται πως στην SSIK συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου και ο επικεφαλής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM). Την απόφαση ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας πως το κόστος του προγράμματος 109 ελικοπτέρων είναι $3,5 δισ. Ανέφερε επίσης πως ο αριθμός ελικοπτέρων θα μπορούσε να φθάσει τα 600 στο μέλλον.


Η ανακοίνωση της Sikorsky στις 22 Απριλίου διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει εξαγωγικές προοπτικές και μελλοντικές δυνητικές εγχώριες απαιτήσεις.
Το T-70 της Sikorsky είναι ειδική έκδοση για τις τουρκικές απαιτήσεις του S-70 International (S-70i) Black Hawk. Η AgustaWestland διεκδικούσε το πρόγραμμα προτείνοντας την από κοινού ανάπτυξη του AW149 με την τουρκική βιομηχανία.
Ακολουθούν διαπραγματεύσεις κατάρτισης της σύμβασης μεταξύ Sikorsky, SSM και Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) η οποία θα αναλάβει καθήκοντα κυρίου αναδόχου και θα συναρμολογήσει τα ελικόπτερα. Η παραγωγή θα περιλάβει τμήματα και εξαρτήματα από πρόσθετες εταιρείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, επιπλέον της Sikorsky και της ΤΑΙ. Η πρόταση της Sikorsky περιλάμβανε επενδύσεις για την επέκταση του δυναμικού παραγωγής εξαρτημάτων της Alp Aviation, στην οποία μετέχει με 50%. Η βιομηχανική πρόταση θα επιτρέψει στην τουρκική βιομηχανία πρόσβαση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Sikorsky. Περιλαμβάνεται μάλιστα η εξαγωγή ελικοπτέρων τουρκικής συναρμολόγησης σε διεθνείς πελάτες της Sikorsky. Η σύμβαση αναμενόμενης διάρκειας 10 ετών θα δημιουργήσει επίσης ευκαιρίες υποστήριξης μετά την πώληση, περιλαμβάνοντας εκπαίδευση και συντήρηση.
Στα 109 ελικόπτερα περιλαμβάνονται 30 της Στρατοχωροφυλακής και 20 του Στρατού, 11 της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, δύο Διοίκησης και Ελέγχου, 6 Έρευνας Και Διάσωσης Μάχης (CSAR) της Πολεμικής Αεροπορίας, 20 της Αστυνομίας και 20 των πυροσβεστικών δυνάμεων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών.

hellenicdefence

Read more...

Η τραγωδία της υφαλοκρηπίδας και το φάντασμα της ΑΟΖ


Tου Θόδωρου Καρυώτη, Καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Μέρυλαντ, ΗΠΑ

Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ’ αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ.


Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα, λαμβάνουν υπ’ όψη την οριοθέτηση και των δύο ζωνών πού πάντα συμπίπτουν. Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς να αναφέρονται στην ΑΟΖ. Ο λόγος βέβαια της μεγάλης χαράς των Τούρκων είναι ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει με την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο.Υπάρχει και ένα συμβάν που δεν έχει γίνει γνωστό στον ελληνικό λαό. Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου ενημέρωσε τους Έλληνες δημοσιογράφους στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Η τελευταία ερώτηση ήταν του Μιχάλη Ιγνατίου, δημοσιογράφου του MEGA TV και των εφημερίδων «Έθνος» και «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Την παραθέτω αυτούσια από την απομαγνητοφώνηση:
M. Ιγνατίου:
“Κύριε πρόεδρε, μιλάτε συνεχώς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας σαν την μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία. Γιατί δεν συνδέεται και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;”
Πρωθυπουργός:
“Αναμφίβολα η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνδέονται. Το θέμα μάς έχει απασχολήσει και θα το φέρω προς συζήτηση με τον Ερντογάν στην επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.”
Έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε και οι δύο Πρωθυπουργοί έχουν βρεθεί και μιλήσει τρεις φορές μετά από αυτή την δήλωση του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το θέμα της ΑΟΖ συζητήθηκε. Επομένως, ή τότε ο Παπανδρέου παραπληροφορούσε με την απάντησή του στην ερώτηση του Ιγνατίου ή έφερε μεν το θέμα αλλά ο Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού. Ο Πρωθυπουργός οφείλει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Πριν από λίγο καιρό, για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ΑΟΖ σε μια ερώτηση στην Βουλή για τα πετρέλαια. Ο πρωθυπουργός είπε: “Η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί, με υπερφυσικές ιδιότητες, που λύνει όλα τα προβλήματα”. Αλλά, κανείς δεν έχει ποτέ ισχυριστεί ότι η ΑΟΖ αποτελεί κάποιο μαγικό χαρτί με υπερφυσικές ιδιότητες. Νομίζω ότι η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια υποτίμησης της ΑΟΖ, προφανώς για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι την είχε αγνοήσει όλα τα χρόνια που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια της σημερινής του θητείας ως Πρωθυπουργός. Όμως, το γεγονός και μόνο της αναφοράς της ΑΟΖ από το βήμα της Βουλής σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί και πρέπει να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες με τους Τούρκους.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιτέθηκε σ’ όσους πιστεύουν ότι η ΑΟΖ αποτελεί “μόδα”, όπως είπε, και επιτέθηκε μάλιστα σε αυτούς που μιλάνε για την ΑΟΖ και αγνοούν τη σημασία της υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Δρούτσας είναι ή άσχετος ή παριστάνει τον άσχετο αλλά σε κάθε περίπτωση απαράδεκτος διότι ισχυρίζεται ότι η εθνική κυριαρχία στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Όχι μόνο αγνοεί την αξία της ΑΟΖ αλλά προσπαθεί να μας πείσει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος κακώς έκαναν οριοθέτηση της ΑΟΖ και έχουν απεμπολήσει τα εθνικά τους συμφέροντα μια και αγνόησαν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι σαφές και φανερό σε όλους ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στη Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί όχι μόνο μία σημαντική οριοθέτηση αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί τα κράτη αυτά έχουν προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν σχεδιάζουν να οριοθετήσουν ποτέ την υφαλοκρηπίδα τους γιατί η έννοια αυτή έχει ξεπεραστεί από το 1982 από την έννοια της ΑΟΖ. Ωστόσο, ο υπουργός επιμένει να δίνει μαθήματα στους Έλληνες, στους Κύπριους και στους Ισραηλίτες τονίζοντας ότι «Η ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του ορυκτού πλούτου. Με την υφαλοκρηπίδα σχετίζεται.”
Δυστυχώς ο κ. Δρούτσας δεν γνωρίζει ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1970, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της ΑΟΖ, ζήτησαν να σταματήσει η συζήτηση για την ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας γιατί είχε υπερκεραστεί από την έννοια της ΑΟΖ αλλά, η τότε ελληνική αντιπροσωπεία δεν υποστήριξε αυτή τη θέση που θα έλυνε τα χέρια της Ελλάδας στο Αιγαίο! Γνωρίζει, όμως, ότι πριν λίγους μήνες ανακαλύψαμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα της ΑΟΖ με τη Τουρκία. Ένα έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας μας διαφωτίζει ξεκάθαρα. Πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 1979. Την προηγούμενη ημέρα είχε επισκεφτεί τον πρέσβη ο Γιάννης Τζούνης, τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο, που είχε τότε αρχίσει να διαμορφώνεται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι ενώ αυτή είναι έννοια που ευνοεί την Ελλάδα δεν ευνοεί καθόλου την Τουρκία. Αυτό συνέβη επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη και με υπουργό Εξωτερικών τον Κ. Μητσοτάκη. Έχουν περάσει από τότε 32 χρόνια και όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας έχουν ξεκάθαρα σεβαστεί αυτή τη θέση διότι, κατά την άποψή μου, διακατέχονται από ένα ανίατο φοβικό σύνδρομο, πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα φτάσει ακόμη και σε πόλεμο για να προστατέψει τα συμφέροντά της σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ στο θαλάσσιο χώρο της.
Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προβεί σε ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτές της Κύπρου και της Αιγύπτου, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη το Καστελόριζο και έτσι θα υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά πιο σημαντικό θα είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με τη Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα αντιταχτεί σε μια τέτοια οριοθέτηση και θα ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, πράγμα που έχει δικαίωμα να κάνει ad hoc. Δηλαδή μπορεί να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παρέμβει μόνο για αυτή την οριοθέτηση. Οι πιθανότητες της Τουρκίας να αποσπάσει κάτι θετικό από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι πολύ μικρές, διότι όχι μόνο θα ζητάει την ανατροπή της απόφασης τριών κρατών αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ασφαλώς και δεν θα ήθελε να δει μείωση της ΑΟΖ της στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα τώρα που η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.
Ο χάρτης που παραθέτω πιο κάτω δείχνει την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας (άσπρη γραμμή) και ταυτόχρονα δείχνει την αξία του Καστελόριζου, διότι σε περίπτωση που υποθέσουμε ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ (η διακεκομμένη κόκκινη γραμμή) η ελληνική ΑΟΖ δεν μπορεί κατά συνέπεια να συνορεύει με τη κυπριακή ΑΟΖ.
Η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να μη προβεί πρώτα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Κύπρο και την Αίγυπτο αλλά να παραπέμψει την ελληνοτουρκική διένεξη στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μέρος της θαλάσσιας ζώνης του Καστελόριζου διότι η Χάγη, σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν δίνει πλήρη επήρεια σε πολύ μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά σ’ ένα μεγάλο ηπειρωτικό χώρο ο οποίος ανήκει σ’ άλλο κράτος. Ο νοών νοήτω. Κατά συνέπεια, ενώ θα δοθεί μια αρκετά μεγάλη περιοχή στο Καστελόριζο (η Χάγη δεν θα δεχτεί την τουρκική θέση ότι τα Καστελόριζο δεν διαθέτει τίποτα παραπάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του), δεν αναμένεται να προσδιορίσει μια έκταση που να δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο.
Η Ελλάδα, όταν αποφασίσει να δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές της ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις του Δίκαιου της Θάλασσας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Τουρκία. Απλώς, η Τουρκία θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ, όπως ακριβώς έκανε και με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η Κύπρος ούτε φοβήθηκε ούτε σταμάτησε από αυτή την ενέργεια της Τουρκίας και μάλιστα πήρε και την έγκριση της ΕΕ. Η Άγκυρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει τις όποιες νεο-οθωμανικές βλέψεις της στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

http://greeknation.blogspot.com

Read more...

Εβαψε γκρίζο το Αγαθονήσι ο Νταβούτογλου


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γράφει ο αµερικανός πρεσβευτής στην Aγκυρα σε απόρρητο τηλεγράφηµά του, «υποστήριξε ότι η κυριαρχία αυτών των «βράχων» (Φαρµακονήσι και Αγαθονήσι) ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ιµια, και οι Ελληνες επιλέγουν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο για τα θέµατα του Αιγαίου».

Διαβάστε εδώ το σχετικό τηλεγράφημα

Γκρίζα χρωµάτισε το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι – συγκρίνοντάς τα µε τα Ιµια – ο Αχµέτ Νταβούτογλου τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε απόρρητο τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από άλλα απόρρητα τηλεγραφήµατα, αν και η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ότι τα νησιά αποτελούν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος, έπαιζε διπλό παιχνίδι.

Διαβεβαίωνε την Αθήνα για το δίκαιο των θέσεών της, καλώντας την ωστόσο να µην απαντά «προκλητικά» στις τουρκικές υπερπτήσεις, ενώ καλούσε την Αγκυρα να παύσει τις υπερπτήσεις, επειδή ενίσχυαν τα ελληνικά επιχειρήµατα στο Αιγαίο. Μάλιστα επέδωσε, κατ’ εντολήν της Χίλαρι Κλίντον, παράλληλα διαβήµατα στις δύο πρωτεύουσες.

Στις αρχές του Μαΐου του 2009 ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Τζέιµς Τζέφρι συναντιέται µε το νούµερο 2 του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χασάν Ισγκίζ (σήµερα είναι διοικητής της 1ης Στρατιάς), µε θέµα το Αιγαίο. Εχει προηγηθεί ένα εξάµηνο έντασης και τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι. Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, ο Τζέφρι λέει στον στρατηγό ότι πολλά από τα επιχειρήµατα της Τουρκίας σχετικά µε το καθεστώς του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έχουν ουσία. Αλλά «η αµφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικηµένων νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρµακονησίου, δεν εξυπηρετεί την Τουρκία». Υποστηρίζει ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από αυτά τα νησιά είναι εναντίον των στόχων της Τουρκίας κι αυτό επειδή ενισχύουν τα ελληνικά επιχειρήµατα ότι όλες οι τουρκικές αντιρρήσεις στις «διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν πρέπει να λαµβάνονται υπ’ όψιν». Ο Τζέφρι πιέζει τον στρατηγό να σταµατήσει τις υπερπτήσεις και να συνεχίσει να συνεργάζεται µε την Ελλάδα στα θέµατα του Αιγαίου. «Ο Ισγκίζ έλαβε υπ’ όψιν του τα σηµεία αυτά, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ότι οι υπερπτήσεις έχουν συµβεί, ούτε συµφώνησε να βάλει τέλος σε αυτές», σχολιάζει ο αµερικανός πρεσβευτής.

Το ίδιο θέµα θέτει ο Τζέφρι και στον τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν. Ο τούρκος αξιωµατούχος φέρεται να είναι ενοχληµένος από την έγερση του θέµατος των υπερπτήσεων από τους Αµερικανούς και λέει ότι θα ερευνήσει τον «ισχυρισµό». Μάλιστα διαµαρτύρεται για την αποτυχία της Ελλάδας να διαβουλεύεται µε την Τουρκία στη βάση των συµφωνηµένων µηχανισµών και εκφράζει την οργή του για το γεγονός ότι ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε ερήµην του τον τούρκο πιλότο για τη σύγκρουση τουρκικού µε ελληνικό πολεµικό αεροσκάφος που είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο ενός έλληνα πιλότου το 2006. Ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του σµηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006, ύστερα από θερµό επεισόδιο ελληνικών µε τουρκικά µαχητικά. Ο τούρκος αξιωµατούχος υποστηρίζει, και όπως επισηµαίνει ο Τζέφρι «µπορεί να έχει δίκιο», ότι «τα ίχνη του ραντάρ και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό αεροσκάφος χτύπησε το τουρκικό F16 από πίσω» και ότι η δίκη ήταν «αναξιόπιστη». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ισχυρίζεται ότι για το συµβάν έφταιξε ο Ηλιάκης.

ΔΕΝ… ΗΞΕΡΑΝ. Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο αµερικανός πρεσβευτής περιγράφει τη συνάντησή του µε τον αναπληρωτή διευθυντή των Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Μπασάτ Οζτούρκ. Ο τούρκος αξιωµατούχος υποστηρίζει ότι δεν έχει πληροφόρηση για τις υπερπτήσεις και υπόσχεται πως θα το ερευνήσει.

Οπως σχολιάζει ο αµερικανός πρεσβευτής, ενώ οι Ελληνες διαµαρτύρονται για τις υπερπτήσεις, οι Τούρκοι διαµαρτύρονται για τις αναχαιτίσεις. «Σχεδόν κάθε φορά που ένα τουρκικό F16 πετά πάνω από το Αιγαίο, ανεξάρτητα από το ίχνος του, αναχαιτίζεται από ελληνικό F16. Οταν το τουρκικό αεροσκάφος αναχαιτίζεται, κάνει µανούβρες µάχης και σε αυτό το σηµείο δεν µπορεί πια να θεωρηθεί υπεύθυνο για το αν υπερίπταται ελληνικού εδάφους» γράφει ο Τζέφρι, υιοθετώντας τα τουρκικά επιχειρήµατα. Ο Οζτούρκ επαναφέρει την ιδέα της υιοθέτησης «κώδικα συµπεριφοράς» πάνω από το Αιγαίο που προτείνει η Αγκυρα στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι οι αναχαιτίσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις υπερπτήσεις, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήµατος.

Εναν µήνα αργότερα, στις 12 Ιουνίου του 2009, η Χίλαρι Κλίντον στέλνει εµπιστευτικό τηλεγράφηµα στην Αθήνα και στην Αγκυρα, δίνοντας οδηγίες να επιδοθούν παράλληλα διαβήµατα στις δύο πρωτεύουσες, τα οποία θα καλούν τους Τούρκους να σταµατήσουν τις υπερπτήσεις των «κατοικηµένων νησιών των Δωδεκανήσων» και τους Ελληνες να µην τηρούν αµυντική στάση, η οποία «µπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατυχήµατος». Οι οδηγίες της Κλίντον για το διάβηµα στην Αθήνα είναι να γίνει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι οι Αµερικανοί δεν µπορούν να βοηθήσουν αν η Ελλάδα «συµπεριφέρεται µε προκλητικά επιθετικό τρόπο, όπως µε το να επιλέγει για στρατιωτικές ασκήσεις νησιά, τα οποία βάσει συνθηκών είναι αποστρατικοποιηµένα». Οι οδηγίες για την Αγκυρα είναι να παύσουν οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι.

ΗΘΕΛΑΝ ΡΟΛΟ. Υστερα από µερικές µέρες, σε τετ-α-τετ µε την Ντόρα Μπακογιάννη, ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα που συνέταξε, της λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν µε τον διάλογο και τη συµβουλεύει η ελληνική πλευρά να αποφύγει συµπεριφορές που εκλαµβάνονται ως «προκλητικές» στο Αιγαίο, ενηµερώνοντάς την ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει το ίδιο µήνυµα στην Τουρκία σε σχέση µε τις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι. Δηλώνει µάλιστα ότι οι Αµερικανοί είναι έτοιµοι να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στην προσπάθεια διαλόγου. Η ελληνίδα ΥΠΕΞ του απάντησε ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να δηµιουργηθεί νέα ατµόσφαιρα στις διµερείς σχέσεις και οι υπερπτήσεις δεν επέτρεπαν στην Ελλάδα να δείξει ευελιξία. Προτείνει ότι µια καλή ιδέα θα ήταν η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει «το αναχρονιστικό casus belli». «Αυτό θα δηµιουργούσε ατµόσφαιρα η οποία θα µπορούσε να έχει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά», σηµειώνει.

Ο Σπέκχαρντ της αντιτείνει πως µάλλον αυτό θα ήταν υπερβολικόβήµα και της µιλά για πράξεις της Ελλάδας που εκλαµβάνονταν ως «προκλητικές από την Τουρκία». «Δεν θα πέσω στην παγίδα των Τούρκων που βάζουν ακόµη µια µάρκα στο τραπέζι (τις υπερπτήσεις) και απαιτούν µια ουσιαστική ελληνική παραχώρηση για να αλλάξουν θέση» είπε στον αµερικανό διπλωµάτη. Η Μπακογιάννη υπογράµµισε ότι δεν ήταν πολιτικά εύκολο για την ίδια και τον Κώστα Καραµανλή να συνεχίσουν να στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεδοµένης της τουρκικής συµπεριφοράς, αλλά συνέχιζαν να το κάνουν επειδή πίστευαν πως αυτό ήταν το συµφέρον για όλους. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, «οι υπερπτήσεις πρέπει να σταµατήσουν» πριν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος.

Σε ανάλογη συζήτηση πουέχει µερικές µέρες αργότερα ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, µιλάει στον τούρκο ΥΠΕΞ για την ανάγκη να σταµατήσουν οι υπερπτήσεις στοΑγαθονήσι και το Φαρµακονήσι. Ο Νταβούτογλου, γράφει ο ΤζέιµςΤζέφρι σε απόρρητο τηλεγράφηµα, «αντέδρασε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία αυτών των “βράχων” ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ιµια, και οι Ελληνες επέλεγαν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο µε το σύνολο των θεµάτων του Αιγαίου». Στην ουσία, δηλαδή, ο τούρκος ΥΠΕΞ θέτει στην ίδια βάση τα Ιµια µε το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι, παρουσιάζοντάς τα περίπου ως «γκρίζες ζώνες». Ο Τζέιµς Τζέφρι του απάντησε ότι ανεξάρτητα από το τι έκανε η Ελλάδα, αµφέβαλλε γιατο επιχείρηµα των Τούρκων: «Τα νησιά είναι κατοικηµένα και το να προβάλλετε επιχειρήµατα επί της κυριαρχίας τους µέσω των υπερπτήσεων πολεµικών αεροσκαφών σε χαµηλό ύψος δεν είναι σωστό».

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει περισσότερες υπερπτήσεις από τους Τούρκους, αλλά ο Τζέφρι του υπενθύµισε ότι οι υπερπτήσεις των Ελλήνων δεν συνοδεύονται από διεκδικήσεις επί της τουρκικής κυριαρχίας. «Σε αυτό το σηµείο, ο Νταβούτογλου άλλαξε συµπεριφορά και είπε ότι είχε παραγγείλει και περίµενε έναν απολογισµό όλων των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο» γράφει ο Αµερικανός. Ο τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι τη συµπαθούσε αλλά ότι «δεν θα έκανε τολµηρά βήµατα». Εξοµολογείται µάλιστα ότι της πρότεινε να ταξιδέψουν χωριστά, εκείνος στην Κύπρο κι εκείνη στα Κατεχόµενα, για να διακηρύξουν από κοινού ότι υποστήριζαν µια λύση στο Κυπριακό!


Αποκαλυπτικές συζητήσεις

Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στην αγκυρα, ο αµερικανός πρεσβευτής λέει στον στρατηγό Χασάν Ισγκίζ, νούµερο 2 του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ότι «η αµφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικηµένων νησιών, του αγαθονησίου και του Φαρµακονησίου, δεν εξυπηρετούν την Τουρκία» και πως οι τουρκικές υπερπτήσεις σε αυτά τα νησιά είναι εναντίον των στόχων της Τουρκίας. «ο Ισγκίζ έλαβε υπόψη του τα σηµεία αυτά, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ότι οι υπερπτήσεις έχουν συµβεί, ούτε συµφώνησε να βάλει τέλος σε αυτές», σχολιάζει ο αµερικανός πρεσβευτής
«Υπερβολικές κρίνονται οι ελληνικές διεκδικήσεις»

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2009, ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Τζέιµς Τζέφρι σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα µοιράζεται τις σκέψεις του για το Αιγαίο, ύστερα από το νέο σηµείο έντασης που παρατηρείται µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είναι το επιχείρηµα της Αγκυρας ότι ο Αϊ-Στράτης είναι αποστρατικοποιηµένη ζώνη.

Στο τηλεγράφηµα ο Τζέφρι σηµειώνει πως οι ΗΠΑ δεν χάρηκαν καθόλου που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συµµετάσχει στην άσκηση «Τολµηρός Τοξότης» (ήταν αυτή που προκάλεσε την πρώτη τουρκική αντίδραση για τον Αϊ-Στράτη το 2007, µε αποτέλεσµα τη µαταίωσή της) παρότι, όπως παραδέχεται, αρχικά οι Αµερικανοί κατάφεραν να µετριάσουν την τουρκική αντίδραση. Ωστόσο, γράφει, «στόχος µας πρέπει να είναι να εµποδίσουµε τις δύο πλευρές από το να προκαλούν η µία την άλλη». Αναφέρει ως πρόβληµα τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι, για το στάτους των οποίων η αµερικανική πλευρά τάσσεται µε τα επιχειρήµατα της Αθήνας. Γράφει χαρακτηριστικά: «Δεδοµένου ότι τα νησιά είναι κατοικηµένα, το καθεστώς τους και η ελληνική κυριαρχία είναι αρκετά σαφής, και η έγερση θέµατος κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά είναι πολύ αµφισβητήσιµη». Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο αµερικανός πρεσβευτής αναλύει τα επιχειρήµατα της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο και καταλήγει ότι οι «ισχυρισµοί» πως µε βάση διάφορες συµφωνίες του 1930 και τη Συνθήκης του Παρισιού το Αιγαίο έχει µοιραστεί ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι «ασαφείς», ενώ σηµειώνει ότι η Ελλάδα έχει «υπερβολικές διεκδικήσεις επί της υφαλοκρηπίδας, που προκύπτουν από τη Σύµβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας». Καταλήγει ότι η διένεξη για την υφαλοκρηπίδα «αποτελεί έναν πραγµατικό λόγο διεκδίκησης των δικαιωµάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο».

«Οι Τούρκοι φέρονται σαν παιδιά στο Αιγαίο»

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ της Τουρκίας διαµαρτύρεται και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δηµήτριος Γράψας σε γεύµα του µε τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ τον Φεβρουάριο του 2009. Οπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα του αµερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, οστρατηγόςτού είπε ότι η Τουρκία ήταν«απειλή ασφαλείας» για την Ελλάδα. Οπως τόνισε, «αυτό επηρεάζει τι αγοράζει η Ελλάδα, πώς η Ελλάδα οργανώνει και αναπτύσσει τις δυνάµεις της και αν η Ελλάδα µπορεί να διαθέτει επιπλέον δυνάµειςσε ειρηνευτικέςαποστολές». Ο αµερικανός πρεσβευτής τού απάντησε ότι δεν συµφωνούσε και ο Γράψας σηµείωσε ότι ήθελε να κρατήσει την ένταση µε τουςΤούρκους σε χαµηλό επίπεδο, αλλά «οι Τούρκοι το έκαναν πολύ δύσκολο». Πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι φέρονται σαν παιδιά στο Αιγαίο, επιδεικνύοντας πατριωτική υπερβολή»,υπενθυµίζοντας, πάντως,ότι ο ίδιοςκαι το ΓΕΕΘΑ ήταν «ώριµοι και θαδρούσαν υπεύθυνα». Ο Γράψας εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις συχνές επαφές ανάµεσα στις ένοπλες δυνάµεις των δύο χωρών, «τα µεγάλα θέµατα που µας χωρίζουν είναι “εθνικά” και πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο». Το µόνοπου µπορούν να κάνουν οι ένοπλεςδυνάµεις, υποστήριξε, είναι να δηµιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να µπορέσουν οι πολιτικοί να λύσουν τα προβλήµατα, αλλά, «στηνΤουρκία οι πολιτικοί είναι απρόθυµοι να έρθουν σε αντιπαράθεση µε τον τουρκικό στρατό µε µια τέτοια ατζέντα».

Ο έλληνας στρατηγός ανέφερε στον αµερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα ότι η Τουρκία ήταν «απειλή ασφαλείας» για την Ελλάδα

Διαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks

tanea.gr

Read more...

Εσωτερικός πολιτικός πόλεμος στη Βουλγαρία με αντι-αμερικανικές και αντι-τουρκικές κορώνες!


Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα novinite.com μεταδίδει ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις-επιθέσεις κατά του Αμερικανού πρέσβη στη Βουλγαρία, Τζέιμς Γουώρλικ, τόνισε πως κάποιοι Βούλγαροι πολιτικοί συμπεριφέρνονται ανεπίτρεπτα, αναφερόμενος σε δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος ΑΤΑΚΑ, Βόλεν Σίντεροφ και του βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος/ΒΣΚ) και πρώην ΥΠΕΣ, Ρούμεν Πετκόφ. «Πιστεύω πως ένα από αυτά τα δυο πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ Drager, (σ.σ. αλκοόλ τεστ) πριν προβεί σε δημόσιες εμφανίσεις έτσι ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συναισθηματική του κατάσταση και την αποφυγή υπερβολικών αντιδράσεων σε ορισμένα προγράμματα» δήλωσε ο κ. Τσβετάνοφ και τόνισε ότι είναι απαράδεκτη μια τέτοια εμφάνιση σε ένα κράτος που «σέβεται τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των άλλων χωρών στο έδαφός της». (Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Πετκόφ στο κανάλι bTV ο πρώην ΥΠΕΣ, χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Αμερικανού πρέσβη).

Ο κ. Τσβετάνοφ έκανε λόγο και για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τέτοια γεγονότα στην εικόνα της Βουλγαρίας στο εξωτερικό. Ο Βούλγαρος ΥΠΕΣ πρότεινε οι πολιτικοί να προσπαθούν να επιλύουν τα προβλήματα με τρόπο που δεν θα υπερβαίνει τα όρια της διπλωματίας και της στρατηγικής συνεργασίας. Ως στρατηγικούς εταίρους της Βουλγαρίας χαρακτήρισε την Αμερική, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ. Σχετικά με την επίθεση του Ρούμεν Πετκόφ κατά του Αμερικανού πρέσβη ο κ. Τσβετάνοφ τόνισε πως ο πρόεδρος του ΒΣΚ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς ο κ. Πεκτόφ αποτελεί στέλεχος του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε προεκλογικές τις δηλώσεις Σίντεροφ που έχουν ως στόχο «ανθρώπους που θα μπορούσαν να στηρίξουν τέτοιου είδους ενέργειες».

Η ιστοσελίδα novinite.com σε νεότερο δημοσίευμά της αναφέρει ότι «ο ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ, Βόλεν Σίντεροφ προέβη χθες σε άλλη μια επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος ΓΚΕΡΜΠ. Όπως σημειώνεται, ο κ. Σίντεροφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος στην πόλη Μπατάκ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους σφαγιασθέντες κατοίκους της περιοχής από τις Οθωμανικές δυνάμεις, άσκησε έντονη κριτική στο ΓΚΕΡΜΠ αποκαλώντας τα στελέχη του εθνικούς προδότες διότι αρνήθηκαν, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σίντεροφ, να κηρύξουν την 17η Μαΐου ως ‘’Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας Βούλγαρων πολιτών από τους Τούρκους’’.

Ο κ. Σίντεροφ δήλωσε:‘’Προειδοποιούμε το ΓΚΕΡΜΠ ότι αν συνεχίσει να αγνοεί τα βουλγαρικά εθνικά συμφέροντα και να εξυπηρετεί την Αμερική, τη Ρωσία και την Τουρκία, θα καταρρεύσει σύντομα και ως πολιτική δύναμη θα εξαφανισθεί. Η ΑΤΑΚΑ έχει προσφέρει στήριξη το ΓΚΕΡΜΠ, αλλά υπό τον όρο της προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Τώρα χρειαζόμαστε ένα αρχηγό κράτους ο οποίος θα δώσει μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων’’ τόνισε ο κ. Σίντεροφ.

Ο εθνικιστής ηγέτης απηύθυνε έκκληση στο κυβερνών κόμμα να μην αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας την 1η Ιουνίου απειλώντας πως το αντίθετο θα σημάνει το τέλος της στήριξής του προς την κυβέρνηση».

http://e-dragoumanos.gr/?p=12272

Read more...

Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα σύγκρουση με το Ισραήλ


Με τίτλο «Ανεκτική η στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο νέο στολίσκο για τη Γάζα» και υπότιτλο «Ο Τούρκος ΥπΕξ δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προειδοποιήσει τους ακτιβιστές για τους κινδύνους της συμμετοχής τους στο νέο στολίσκο για τη Γάζα, αλλά δεν μπορεί να τους εμποδίσει», η ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet δημοσιεύει άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Reuters), σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του απόπλου του νέου στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους ακτιβιστές για τους κινδύνους που υπάρχουν αν επιχειρήσουν την άρση του ναυτικού αποκλεισμού στη Γάζα, ωστόσο τόνισε πως αυτές οι ομάδες δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Το Ισραήλ, συνεχίζει το άρθρο, είχε ζητήσει από την Τουρκία να εμποδίσει τους ακτιβιστές να συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους Παλαιστινίους, σε επανάληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara και στο θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών στις 31/5/2010. «Θα ενημερώσουμε τους πολίτες μας για τις ενδεχόμενες συνέπειες» δήλωσε ο Νταβούτογλου στο τουρκικό κανάλι A Νews, προσθέτοντας πως «η ιδέα άσκησης κυβερνητικού ελέγχου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελεί ανατολίτικη προσέγγιση». «Η προσδοκία να πράξει η Τουρκία κάτι που οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να πράξουν αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η Τουρκία περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που είχαμε λάβει και πέρυσι, αλλά η κύρια πηγή του προβλήματος είναι ο αποκλεισμός που επιβάλλει το Ισραήλ».

Επιτροπή του ΟΗΕ αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν τις προσεχείς ημέρες σχετικά με το θάνατο των Τούρκων ακτιβιστών. Το Mavi Marmara ήταν το βασικό σκάφος ενός στολίσκου έξι σκαφών που κατελήφθησαν από τις ισραηλινές ΕΔ σε διεθνή ύδατα. Επί τη ευκαιρία της επετείου του συμβάντος, η φιλο-παλαιστινιακή οργάνωση ακτιβιστών ‘Free Gaza Movement’, προγραμματίζει τον απόπλου στολίσκου 15 σκαφών στα τέλη Ιουνίου, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση ΙΗΗ, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το Mavi Marmara, σκοπεύει να συμμετάσχει με ένα πλοίο. «Ο στολίσκος αναμένεται να αναχωρήσει από την Ευρώπη στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα ξεκινήσουν από την Τουρκία λίγες ημέρες μετά και θα συναντηθούμε κάπου στη διαδρομή», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ΙΗΗ, Σερκάν Νεργκίς.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από το Ισραήλ να απολογηθεί για τα γεγονότα του Mavi Marmara και να αποζημιώσει τις οικογένειες των νεκρών. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες του δέχθηκαν επίθεση από ακτιβιστές που έφεραν γκλόμπ και μαχαίρια. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι αν η έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ είναι αντίθετη με τα περσινά πορίσματα της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τουρκία θα υποβάλει την αντίδρασή της στα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης ότι η έκθεση της Επιτροπής ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι παράνομος, η ενέργεια των ισραηλινών να σκοτώσουν αμάχους συνιστά έγκλημα και η έφοδος των Ισραηλινών κομάντο αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

http://e-dragoumanos.gr/?p=12274

Read more...

Τον Αύγουστο του 2012 η παρθενική πτήση του Hurkus


Η τουρκική εταιρία ΤΑΙ σχεδιάζει να διεξάγει την παρθενική πτήση του εκπαιδευτικού Hurkus ("ελεύθερο πουλί") τον Αύγουστο του 2012. Πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησε το πρόγραμμα με την χρηματοδότηση από την υπογραμματεία των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, το οποίο πρόγραμμα θα παραδώσει τρία μοντέλα, ένα εκπαιδευτικό στρατιωτικής και πολιτικής χρήσεως και ένα ελαφρύ μαχητικό.

Το αεροσκάφος θα εξοπλίζεται με κινητήρα τύπου Pratt & Whitney Canada PT6, σχεδιάζεται να έχει τελική ταχύτητα πάνω από 250kt (462 χλμ/ώρα), και να είναι σε θέση να εκτελέσει ελιγμούς μεταξύ 7g και -3.5g. Το πρώτο Hurkus Α θα κατασκευαστεί από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ΤΑΙ με περισσότερα από 1.800 από τα συνολικά 3.300 απαιτούμενα εξαρτήματα να έχουν ήδη παραχθεί. Μετά την εξασφάλιση της πιστοποίησης από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας και της τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τις παραδόσεις έως το 2014. Η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για το αεροσκάφος.

http://www.fox2magazine.net

Read more...

Στην Τουρκία πύραυλοι S-300


Ο ΡΩΣΟΣπρέσβης στην Τουρκία Βλαντίμιρ Ιβανόφσκι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Ρωσία. Αναφορικά με τη συνεργασία στο στρατιωτικο-τεχνικό τομέα, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, η ρωσική πλευρά έχει αναλάβει την επισκευή 18 αεροσκαφών για την Τουρκία, ενώ σκοπεύει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για να προμηθεύσει την Τουρκία με αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται, επίσης, για συνεργασία με τα ρωσικά γραφεία σχεδίασης.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Τουρκία: Αύξηση προβλημάτων στην οικονομία


Η τουρκική οικονομία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κι αυτή τη δική της κρίση, αλλά για διαφορετικούς λόγους μέχρι στιγμής. Η μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη οδήγησε σε αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων.
Επιπλέον, η μεγάλη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, μπορεί να θεωρείται ότι φέρνει μεγάλες εισροές κεφαλαίων και αύξηση των θέσεων εργασίας, ωστόσο μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Βασικό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο τροφοδοτεί την αυξητική πορεία του δανεισμού. Δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή του εισοδήματος στην τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πλούτος των «λίγων», συνεπώς και η δυσαρέσκεια.

Τον περασμένο μήνα, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα 9,8 δις δολάρια, από 4,3 που ήταν το Μάρτιο. Δηλαδή, μέσα σ’ ένα μήνα υπερδιπλασιάστηκε! Το συνολικό έλλειμμα είναι άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία, επαναπάτρισαν τα κέρδη τους. Συνολικά 1,8 δις από τις ξένες εταιρείες, έφυγαν από την Τουρκία και γύρισαν στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι ιδιωτικές εταιρείες.
Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε και ο κατασκευαστικός τομέας, κυρίως λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου υπέστη πτώση της τάξης του 52%. Ως σανίδα σωτηρίας φαντάζει η παρούσα τουριστική περίοδος, όπου ελπίζεται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση, λόγω της αναταραχής στις χώρες της Βόρειας Αφρική και της Μέσης Ανατολής.
Η μεγάλη άνοδος στις ξένες επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε λόγω των συνθηκών εργασίας, όπου τα χαμηλά εισοδήματα για τους εργάτες και το γενικότερο κλίμα ευκαιριών για τις ξένες εταιρείες βοηθούν στην αύξηση των κερδών τους, καθιστώντας την Τουρκία ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Εν μέρει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου είναι λογικό, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό θα μπορούσε να μην ανησυχεί σε υπερβολικό βαθμό.
Αυτό, όμως, που παρέχει ώθηση στην οικονομία της γειτονικής μας χώρας, είναι οι αξιολογήσεις από τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.
Για παράδειγμα η Morgan Stanley, η GoldmanSachs, η UBS και άλλες πολλές, προτείνουν ανελλιπώς στις εκθέσεις τους προς τους επενδυτές τους, να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους προς την τουρκική οικονομία.
Αυτά είναι κι ένα από τα «τρικ» της παγκόσμιας οικονομίας, με εντονότατες πολιτικές αποχρώσεις. Δηλαδή, και πολύ επιγραμματικά, ενώ η Ελλάδα έχει τεθεί στο στόχαστρο, εν μέρει δικαίως αλλά αρκετά αδίκως, η Τουρκία παρά τα προβλήματά της λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα οι θεσμικοί επενδυτές να κατευθύνονται προς αυτή. Κοινώς, ό,τι και να λένε οι πολιτικοί, το «παιχνίδι» παίζεται «παρασκηνιακά», κι αυτήν την περίοδο, το «παρασκήνιο» είναι οι οίκοι αξιολόγησης κι οι επενδυτικές τράπεζες.

defence-point.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP