Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η Τουρκία θεωρεί πρόκληση το να αναφερόμαστε στην Ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου


Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει "να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με "τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα".

Ο Σ. Ουνάλ υπογράμμισε:

"Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, με τρόπο ειρηνικό, που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες, που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών".

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, τέθηκε θέμα σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Στελέχη του "Δημοκρατικού Κόμματος" ισχυρίστηκαν ότι τα δύο νησιά "από το 2004 τελούν υπό την κατοχή της Ελλάδας".

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από στελέχη του κόμματος επιχείρησαν χτες να επισκεφθούν με σκάφος, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, παρά μόνο με διαβατήριο, τα μέλη της ομάδας επέστρεψαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι "με διαβατήριο μπορέσαμε να πάμε σε τουρκικά νησιά".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP