Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ζήτησε από την Ντόρα να πάει στα κατεχόμενα.Νταβούτογλου: Της είπα να μεταβώ στις ελεύθερες περιοχές και δεν δέχθηκε


Ο ΤΟΥΡΚΟΣΥπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προτείνει στην Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν ΥΠΕΞ να ταξιδέψουν χωριστά, εκείνος στην Κύπρο κι εκείνη στα Κατεχόμενα, για να διακηρύξουν από κοινού ότι υποστήριζαν μια λύση στο Κυπριακό! Η κ. Μπακογιάννη δεν αποδέχθηκε την πρόταση και όπως ανέφερε στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, τη συμπαθούσε αλλά «δεν θα έκανε τολμηρά βήματα».

Αυτά αναφέρονται σε τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaksκαι δημοσίευσαν χθες τα αθηναϊκά Νέα. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, τα οποία αφορούν πρωτίστως τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γράφει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα σε απόρρητο τηλεγράφημά του, «υποστήριξε ότι η κυριαρχία αυτών των «βράχων» (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ιμια, και οι Ελληνες επιλέγουν συγκεκριμένα θέματα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν με συνολικό τρόπο για τα θέματα του Αιγαίου».

Όλα αυτά το 2009, ενώ όπως προκύπτει από άλλα απόρρητα τηλεγραφήματα, αν και η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ότι τα νησιά αποτελούν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος, έπαιζε διπλό παιχνίδι. Διαβεβαίωνε την Αθήνα για το δίκαιο των θέσεών της, καλώντας την ωστόσο να μην απαντά «προκλητικά» στις τουρκικές υπερπτήσεις. Καλούσε δε την Άγκυρα να παύσει τις υπερπτήσεις, επειδή ενίσχυαν τα ελληνικά επιχειρήματα στο Αιγαίο. Μάλιστα επέδωσε, κατ’ εντολήν της Χίλαρι Κλίντον, παράλληλα διαβήματα στις δύο πρωτεύουσες.

Στις αρχές του Μαΐου του 2009 ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι συναντιέται με τον στρατηγό Χασάν Ισγκίζ (σήμερα είναι διοικητής της 1ης Στρατιάς), με θέμα το Αιγαίο. Έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο έντασης και τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ο Τζέφρι λέει στον στρατηγό ότι πολλά από τα επιχειρήματα της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έχουν ουσία. Αλλά «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικημένων νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, δεν εξυπηρετεί την Τουρκία».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 18/05/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP