Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δρομολογείται ο διάλογος Αθήνας - Αγκυρας


Για την επόμενη Τρίτη, 9 Μαρτίου, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η 15η σύνοδος της Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας. Η σύγκλιση της επιτροπής, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, συζητείται από τον Δεκέμβριο και τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα, προτάσσοντας την ανάγκη καλής προεργασίας πριν εντατικοποιηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ανώτερο επίπεδο, επέμεινε να συνέλθει η επιτροπή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ημερομηνία που ορίστηκε δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, που την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, αναμένει να γίνει συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και θέλει να μπορεί να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.


Παράλληλα, αύριο, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συγκαλεί η ισπανική προεδρία στην Κόρδοβα, αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου.

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή Eλλάδας - Τουρκίας έχει ως βασικό αντικείμενο να κάνει την προεργασία για τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν προσεχώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αρχής γενομένης από την ατζέντα της επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, πρόθεση είναι να εγκαινιάσει ένα πολυδιάστατο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων υπουργείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρμοδίων για μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η υγεία, οι μεταφορές, υπό την αιγίδα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Παπανδρέου πριν από μερικούς μήνες και η Αθήνα απάντησε κατ’ αρχήν θετικά, επιμένοντας, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλή προεργασία.

kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_6018.html#ixzz0hKd0VLIo

Read more...

«Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν


Δεν φαίνεται να ωφελεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το κλίμα έντασης στην Τουρκία, αφού οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι περιορίζεται η εκλογική του δύναμη, τη στιγμή που η αντιπαράθεση κορυφώνεται τώρα, με άξονα τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νομοθετική ρύθμιση στο νομικό σύστημα.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας ΑΚΑΜ, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 20-28 Φεβρουαρίου σε 26 νομούς της Τουρκίας με δείγμα 6.544 ατόμων. Σύμφωνα με αυτήν, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 30,2% (46,7 στις εκλογές του 2007) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,3 (20,9) και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 20,8 (14,3).


Το βασικό θέμα αυτές τις μέρες είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος είναι γνωστός ως φιλικά διακείμενος προς το κυβερνών κόμμα. Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Κιλίτς λέει ότι «ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο γενικός επιτελάρχης κι εγώ ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τις θέσεις που κατέχουμε μας τις έχει εμπιστευθεί ο λαός. Συνεπώς δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τα ζητήματα με αντιλήψεις της μορφής "καλώς έγινε, αφού το έκανα ή το είπα εγώ". Το μόνο που καταφέρνει κανείς με αυτό, είναι να προκαλεί ένταση». Ο Κιλίτς υπογράμμισε την ανάγκη για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι αλλαγές στο νομικό σύστημα, αλλά επισήμανε ότι «αυτά πρέπει να γίνουν με συμβιβασμούς», διότι όπως είπε, σε αντίθετη περίπτωση, γίνονται συνεχώς προσφυγές προς το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η έλλειψη διαλόγου και τάσης συμβιβασμού είναι κάτι για το οποίο κατηγορείται και από την αντιπολίτευση το κυβερνών κόμμα. Με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΡΛΚ), Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους ηγέτες των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Πράγμα λίγο δύσκολο αφού, εκτός από το Σύνταγμα, υπάρχουν μια σειρά από πηγές έντασης, όπως για παράδειγμα η υπόθεση «Εργκενεκόν» και οι συνεχείς προσαγωγές στρατιωτικών. Περίεργο ήταν το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, ο διοικητής της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, ηγείται από χθες των Χειμερινών Γυμνασίων 2010 στην περιοχή Καρς της Ανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για χειμερινές ασκήσεις που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_4127.html#ixzz0hKcVXjg6

Read more...

Σαφές μήνυμα έστειλαν στον Ερντογάν οι δικαστές και οι στρατηγοί


Από τη μια ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν να μη θίξει τις εξουσίες της «κάστας» του. Κι από την άλλη οι πασάδες ανέθεσαν στον πρώτο εν ενεργεία στρατηγό που κατηγορήθηκε προχθές επίσημα για την Εργκενεκόν, τον Σαλντιράι Μπερκ, το πρόσταγμα διήμερης άσκησης στα σύνορα με την Αρμενία. Σήμερα μάλιστα θα βρεθεί στο πλευρό του ο ίδιος ο αρχηγός του επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμούγ, σε μια απροκάλυπτη χειρονομία στήριξης.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς
Αφανή αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό είχε η συνέντευξη-προειδοποίηση στην κεμαλική «Χουριέτ» του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς. Απείλησε εμμέσως ότι θα μπλοκάρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας.
Πρόκειται για τον ίδιο δικαστή που έσωσε με την ψήφο του το ΑΚΡ από «λουκέτο» το 2008, αλλά με τη ρητή προϋπόθεση να μην προωθήσει την «ισλαμική ατζέντα»:
«Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή η δικαστική και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα φτάσουν σε μας (σ.σ. το Συνταγματικό Δικαστήριο) και θα αναγκαστούμε να βγάλουμε μια απόφαση. Είναι αλήθεια ότι η χώρα χρειάζεται συνταγματική αλλαγή, αλλά πρέπει να γίνει με συναίνεση. Οι πρόσφατες απόπειρες εκδημοκρατισμού έφεραν πολιτική ένταση και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη χώρα», τόνισε ο Κιλίτς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, προανήγγειλε ήδη στο CNNTurk ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μολονότι χτες αποδέχτηκε την εκτονωτική πρόσκληση του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο προεδρικό Μέγαρο.
Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντ. Μπαχτσελί, και αργότερα με τον Σ. Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Και οι δύο διαφωνούν με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, για διαφορετικούς βέβαια λόγους.
Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον πολιτικό έλεγχο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (ιδίως στους διορισμούς ανώτατων δικαστών) και να απαγορεύσει τη δικαστική διάλυση πολιτικών κομμάτων χωρίς την έγκριση της Βουλής. Αντίθετος σε αυτά τα σχέδια δήλωσε ο Ριζά Τουρμέν, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, με το επιχείρημα ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία εκτελεστικής-δικαστικής εξουσίας. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αποφύγει τον πειρασμό ενός «επικίνδυνου» δημοψηφίσματος, που «θα πολώσει και θα διχάσει την Τουρκία».
Και ο στρατός όμως έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν ότι «δεν τα παρατάει» παρά τις ήττες στα μέτωπα «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλας». Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν ήταν ο ορισμός του στρατηγού Σαλντιράι Μπερκ, ως διοικητή της μεγάλης άσκησης στην επαρχία Σαρίκαμις, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.
Ο αρχηγός της 3ης στρατιάς είναι ο κορυφαίος αξιωματικός μεταξύ των δεκάδων κατηγορουμένων για την Εργκενεκόν. Μαζί, βέβαια, με τον εισαγγελέα του Ερζιντζάν, η σύλληψη του οποίου προκάλεσε δικαστικό «εμφύλιο» στην Τουρκία.
Ποιό όμως μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνουν οι στρατηγοί στον τούρκο πρωθυπουργό με αυτή την στρατιωτική άσκηση που γίνεται υπό τις διαταγές ενός κατηγορούμενου για συνεργασία σε προετοιμασία πραξικοπήματος; Το βέβαιο είναι πως τις αμέσως επόμενες 48 ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί να κοιμάται και τόσο ήσυχος...

Read more...

To μυστικό που έκρυβε ο Μεσούτ Γιλμάζ επί 13 χρόνια και οι επιπτώσεις του "South Stream" στην Ελλάδα



Tου Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αποκάλυψε στα τουρκικά ΜΜΕ ένα μυστικό που κρατούσε μέσα του επί 13 χρόνια. Το μυστικό αυτό αφορά η συμφωνία και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream (Mavi Akım) και την αντίδραση στο όλο θέμα των ΗΠΑ.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Bugün, ο Μεσούτ Γιλμάζ, αναφερόμενος στο θέμα και συγκεκριμένα στην επικύρωση της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού από την τουρκική βουλή, τον Ιούλιο του 1997, είπε τα εξής:

“Από την ημέρα εκείνη άρχισαν να επισκέπτονται τον υπουργό ενέργειας και μένα πρέσβεις διαφόρων χωρών, όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Αιγύπτου κλπ. Αυτό που επιδίωκαν ήταν να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία από τη διεθνή αγορά ενέργειας και να ελέγξουν την τουρκική αγορά.”
Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ακυρώσουν τον ρωσοτουρκικό αγωγό, για να πουλήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ ως LPG στην τουρκική αγορά. Σημείωσε μάλιστα ότι τα αποθέματα του Κατάρ τα έχουν ‘κλείσει’ ήδη αμερικανικές εταιρείες.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση της Ρωσίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό ήταν πολύ ελκυστική, γεγονός που θορύβησε τον αμερικανό πρέσβη.
Ο Γιλμάζ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη είπε:
“Ο πρέσβης των ΗΠΑ με επισκέφθηκε δυο φορές. Μου είπε επί λέξει: ‘Αν δεν ακυρώσετε τη συμφωνία, θα έχετε κακά ξεμπερδέματα, και σεις προσωπικά. Άλλωστε, ο αγωγός δεν μπορεί να περάσει κάτω από τη θάλασσα’. Και ‘γω του είπα ‘Δεν φοβάμαι. Η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μου”.
Οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που έγιναν ενώπιον βουλευτών, προκάλεσαν τεράστια εντύπωση.
O Mεσούτ Γιλμάζ, ως αποτέλεσμα της ‘αμαρτωλής’ επιλογής του, το 1998 κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Τουρκίας (Emlak Bankası), που είχε πρωταγωνιστή τον Korkmaz Yigit, γρονθοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βουδαπέστη (φώτο) τον Ιούλιο του 1998 από ‘παρακρατικούς’, ενώ στις εκλογές του 2002 δεν εξελέγη καν βουλευτής. Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξελέγη και πάλι βουλευτής στις εκλογές του 2007, όταν έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στο Νομό του Ρίζαιου.
Αυτά, για όσους είχαν και συνεχίζουν να διατηρούν αμφιβολίες για το κόστος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει από τα ‘παπαγαλάκια’ ο Κώστας Καραμανλής για τις αντίστοιχες επιλογές του και για τους λόγους που οδήγησαν τον νυν πρωθυπουργό να δηλώσει αυτά που δήλωσε προεκλογικά για τον αγωγό “South Stream”.

Read more...

H Άγκυρα "πουλάει τσαμπουκά" στις ΗΠΑ: Ανακάλεσε τον πρεσβευτή της λόγω αρμενικού!


Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία ανάλογη με αυτή του 2003, αν θα μπορούσε βέβαια να το εκμεταλλευτεί: Τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον ανακάλεσε πριν μία ώρα η Τουρκία μετά την αναγνώριση, σε πρώτη φάση, της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή!

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών του Σώματος είχε εγκρίνει οριακά μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στέλοντάς του Ολομέλεια -όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν.

Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» από το ψήφισμα.

Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».

Read more...

"Θέμα εθνικής υπερηφάνειας τα αντίποινα στις ΗΠΑ" λέει ο Α.Νταβούτογλου


Θέμα εθνικής υπερηφάνειας έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των αντιποίνων σε βάρος των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την επιτροπή της αμερικανικής Βουλής: Ερωτηθείς εάν η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ, ο Α. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά την εθνική μας υπερηφάνεια. Θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για συγκεκριμένα μέτρα».

Χθες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με οριακή διαφορά μίας ψήφου (23 υπέρ και 22 κατά), μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία στην επίσημη αμερικανική πολιτική.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει χθες έκκληση στην Επιτροπή να μην ψηφίσει υπέρ της απόφασης, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Αντιπροσωπεία της τουρκικής βουλής είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιχειρήσει να πείσει τα μέλη της επιτροπής να την καταψηφίσουν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων. Η κ. Κλίντον αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει «με πολύ σημαντικό τρόπο».

Την οργή του για την απόφαση εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «αδικία απέναντι στην ιστορία» η λήψη μιας τέτοιας απόφασης «με πολιτικές σκοπιμότητες κατά νου». «Η Τουρκία δεν θα είναι υπεύθυνη για τα αρνητικά αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει αυτό το γεγονός», πρόσθεσε.

Η αρμενική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προς την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή, η Αγκυρα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».

Read more...

"Τουρκικός ο εναέριος χώρος μεταξύ Χίου και Σάμου" λέει η Άγκυρα


Η Άγκυρα «βάφτισε» «τουρκικό εναέριο χώρο» για πρώτη φορά και το κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή Χίου και Σάμου, μία περιοχή που βρίσκεται καθαρά εντός Εθνικού Εναέρου Χώρου. Σήμερα τα ξημερώματα το πολωνικό αεροσκάφος της FRONTEX που περιπολούσε στην περιοχή δέχθηκε 15 (!) κλήσεις από τα ραντάρ της Σμύρνης και της Datca να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί βρισκόταν «εντός του τουρκικού εναέριου χώρου διαφορετικά θα εκτελείτο σε βάρος του τακτική επιχείρηση» δηλαδή θα στέλνονταν μαχητικά αεροσκάφη.

Στην πραγματικότητα βρισκόταν νότια της Σάμου και ανατολικά της Χίου, εντός του ΕΕΧ, σε ύψος 3000 ποδών εκτελώντας το «τακτικό» δρομολόγιο Κω-Σάμου-Χίου-Μυτιλήνης σε αναζήτηση λαθρομεναναστών.

Οι προειδοποιήσεις από τους Τούρκους ξεκίνησαν στις 04:31 και διήκεσαν σχεδόν τρεις ώρες μέχρι τις 07:18, δηλαδή καθ’όλη την διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους (είχε απογειωθεί στο 04:06 και προσγειωθεί στις 07:57). Δεν τόλμησαν να σηκώσουν μαχητικά παρά το γεγονός ότι είχε ξημερώσει στο ανατολικό Αιγαίο και αρκέστηκαν σε «λεονταρισμούς».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την FRONTEX ως «φορέα» καταγραφής των διεκδικήσεων της και συνεχώς προβάλλει νέες.

Δεν τολμάνε να σηκώσουν μαχητικά πάντα (κάποιες φορές το έκαναν) γιατί θα διακινδύνευαν επιπλοκές με την ΕΕ, αλλά αυτή η τακτική δεν αποκλείεται να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό», όπως ήταν και το προηγούμενο με τα επεισόδια σε Ρω, Καστελλόριζο κλπ.

Πάντως πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι «Τους παρακολουθούμε πολύ στενά. Μόλις ανάψουν τις μηχανές στο αεροδρόμιο το πληροφορούμαστε και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνυον κάτι χωρίς προειδοποίηση άνω των 30’ για εμάς».

Read more...

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον


Η Τουρκία «ανακάλεσε» αργά σήμερα «τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον», «για διαβουλεύσεις», πολύ λίγο αφότου από επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίστηκε μία απόφαση, στην οποία οι σφαγές Αρμενίων στην αρχή του 20ου αιώνα (επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας) χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία», τονίστηκε με τουρκικό επίσημο ανακοινωθέν στην Αγκυρα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν τόνισε ότι, «επλήγησαν σοβαρά», με αυτόν τον τρόπο, «οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις».


Ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP