Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μικροκομομοτηναίϊκα


Παρουσία του υποπρόξενου Μπερίν Οκτούρ, προέδρων δικηγορικών συλλόγων, αυτοδιοικητικών και του δημάρχου Αρριανών Ιμπραήμ Σερήφ, ολοκληρώθηκε η …..άλωση του Μεγάλου Δερείου το περασμένο Σάββατο.
-Με τις ανακοινώσεις του προέδρου του DEP ότι θα ανοίξει στο χωριό και τοπικό γραφείο και με πρόσχημα το μπαζάρ γυναικών προς όφελος του τζαμιού, επετεύχθη το θεάρεστο έργο κατά την άποψη τους, ώστε να ξηλωθούν τα χνάρια και να σβηστεί από τη μνήμη των κατοίκων το έργο της Χαράς Νικοπούλου.
-Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όλοι θυμήθηκαν το απομακρυσμένο χωριό και νομιμοποιώντας τη δράση του Τουρκικού προξενείου για να έχει λόγο στα τοπικά δρώμενα, αλλά και με πρόσχημα τη θρησκευτική συνείδηση, προσπάθησαν να περιχαρακώσουν στο μαντρί του Τουρκισμού τους φιλήσυχος κάτοικους του χωριού.
-Πάντως, εκτός των επισήμων και γνωστών κύκλων, μόνο ένα λεωφορείο μεταφερόμενους κατόρθωσαν να φέρουν από την Κομοτηνή.
-Κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να καταστήσουν το μικρό χωριό πεδίο αντιπαραθέσεων, αφού κατάφεραν να διώξουν πρώτα τη Χαρά Νικοπούλου.

http://www.xronos.gr

Read more...

Η Τουρκία θέλει να παζαρέψει έναν ηγετικό ρόλο


Η στάση της Τουρκίας σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη χαρακτηρίζεται κυρίως από έναν παράγοντα: παραγκωννστηκε στη γωνία. Τις πρώτες ημέρες της κρίσης, όταν η Τουρκία εκκένωσε με επιτυχία χιλιάδες τούρκων εργατών από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι σε καμία περίπτωση δεν υα υπήρχε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης - παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ήδη συγκεντρώνοντας δυνάμεις για μια στρατιωτική επέμβαση. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις είναι μόνο η απληστία της Δύσης για το λιβυκό πετρέλαιο. Ο Νταβούτογλου είπε σε συνέντευξή ότι "μόνο η Τουρκία" έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όλων των πλευρών στη Λιβύη.

Μόνο η Τουρκία μπορεί να λύσει τον κόμβο στη Λιβύη. Αντ 'αυτού, ο κόμβος στη Λιβύη κόβεται με το σπαθί αυτή τη στιγμή, και χωρίς την Άγκυρα. Πρόκειται για την θεμελιώδη φιλοδοξία της πολυσυζητημένης νέα τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ότι οι καίριες διπλωματικές αποφάσεις στη Μέση Ανατολή δεν μπορύν να ληφθούν χωρίς την θέληση της Τουρκίας - η χώρα θεωρεί τον εαυτό της ως μία νέα και πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: χωρίς την Τουρκία, οι αρχηγοί των συμμαχικών δυνάμεων και του αραβικού κόσμου συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και αποφάσισαν τη στρατιωτική δράση.
Η Άγκυρα, παραγκωνισμένη, δεν θέλει πλέον να υποβαθμιστεί στο ΝΑΤΟ ως ένας κατώτερος σύμμαχος, εκτιμούν διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αντ 'αυτού, η Τουρκία προσπαθεί τώρα βασιζόμενη σε ορισμένες προϋποθέσεις, να λάβει ανταλλάγματα προτού συμφωνήσει στον στρατιωτικό ρόλο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνουν κυρίως ότι θα πιστοποιηθεί στην η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο παράγοντας της επιρροής και της σημασίας στην περιοχή.
Όσο μεγαλύτερη είναι η στρατιωτική δράση στη Λιβύη, τόσο λιγότερο πιθανὀ είναι να υπάρξει μια οποιαδήποτε πολιτική επιρροή της Τουρκίας στη νέα Λιβύη. Η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει πλέον μόνο στο γεγονός ότι τα όπλα θα σιγήσουν το ταχύτερο δυνατόν, για να λἀβει το προφίλ του διαμεσολαβητή σε μια μουσουλμανική χώρα.

fox2magazine

Read more...

Τι σημαίνει η πορεία του ιταλικού πλοίου για την διευθέτηση της ΑΟΖ;


Είναι ενδιαφέρον οτι η τουρκική NAVTEX που παραθέτει ο σχολιαστής “What” του antinews εξουσιοδοτεί την εικονιζόμενη κίνηση του Ιταλικού ερευνητικού σκάφους που εξεδίωξαν οι Τούρκοι απο την περιοχή του Καστελορίζου στις 12/03/2011. Το πλοίο θα κινηθεί επί των ορίων της Ισραηλινής, Αιγυπτιακής, Λιβανικής και Κυπριακής ΑΟΖ, εντός της Κυπριακής ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ καθώς και εντός της Ελληνικής περιοχής Ερεύνης – Διασώσεως…Σημαίνει κάτι ως πρός τις αμοιβαίες διευθετήσεις των ΑΟΖ;

antinews

Read more...

Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη


Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ωστόσο θα λάβει μέρος σε ανθρωπιστική αποστολή, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet. «Δεν θα συμμετάσχουμε με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι αδιανόητο για μας να ρίξουν οι δυνάμεις μας βόμβες πάνω από τον λιβυκό λαό», δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan.

Ο Erdogan πρόσθεσε ότι η χώρα του προτίθεται να λάβει μέρος στην ανθρωπιστική βοήθεια, να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης και «ελέγξει» την περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Βεγγάζης με τις ναυτικές της δυνάμεις. «Δεν θέλουμε να γίνει η Λιβύη δεύτερο Ιράκ. Ένας πολιτισμός κατέρρευσε στο Ιράκ μέσα σε οκτώ χρόνια. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα», συμπλήρωσε.

Νταβούτογλου: "Η Τουρκία, έθεσε ερωτήματα, είναι λανθασμένη η εντύπωση, ότι μπλόκαρε το ΝΑΤΟ"
Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Αραβικής Λίγκας «έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να εκτιμήσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι σχετικά με αυτή τη «νέα κατάσταση» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χτες η Άγκυρα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια» και σημείωσε: «δυστυχώς η συνάντηση στο Παρίσι δημιούργησε μία νέα κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ και πέρα του πλαισίου αυτού».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η επιχείρηση «πρέπει να σχεδιαστεί με έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών ή και των χωρών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, αλλά η ομπρέλα πρέπει να είναι αυτή του ΟΗΕ».

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι τις θέσεις της Άγκυρας, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

http://kostasxan.blogspot.com/

Read more...

H ατζέντα του CHP για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: Απόκτηση πυρηνικών όπλων!


Μείωση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30% και της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας αλλά και απόκτηση πυρηνικών όπλων υπόσχεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο προεκλογικό του πρόγραμμα! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης προτείνει συρρίκνωση των ΤΕΔ κατά 30% για ένα “σύγχρονο και επαγγελματικό” στράτευμα και 8μηνη θητεία για όλους τους Τούρκους άρρενες ανεξαιρέτως αφού σύμφωνα με στελέχη του κόμματος “οι στρατιωτικές συγκρούσεις 30 ετών κατά των τρομοκρατών (βλ. ΡΚΚ) απέδειξαν ότι ο αριθμός των οπλιτών σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την έκβαση της μάχης”. Η μείωση της θητείας θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση 1 δισ. τουρκικών λιρών τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στην μετάπτωση του στρατεύματος σε πλήρως επαγγελματικό. “Με τη περικοπή αυτής της δαπάνης, οι ΤΕΔ θα μπορούσαν να επενδύσουν στα πυρηνικά [όπλα], όπως έκανε η Γαλλία- ή στην απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της αποτροπής”! Τα συμπεράσματα δικά σας.

http://www.strategyreport.gr/

Read more...

Έρχεται ένταση στο Αιγαίο !


Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Όταν όλες οι αρμάδες του κόσμου είναι μαζεμένες στη Μεσόγειο, πλην της Ρωσικής, με στραμμένη την προσοχή στη Λιβύη, είναι μια κατάλληλη στιγμή η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Το κρίσιμο σημείο είναι έξω από το Καστελόριζο στο σημείο που ενώνονται η νόμιμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος με την Κυπριακή άρα και με την Ισραηλινή , αλλά και η επιδιωκόμενη , εκτός Διεθνούς Δικαίου, Τουρκική με την Αιγυπτιακή.

Απόψε συγκεντρώνεται στον ναύσταθμο απέναντι από την Ρόδο, οι περισσότερες δυνάμεις Ναυτικού και Αεροπορίας της Τουρκίας. Μέσα στις επόμενες μέρες και ενώ θα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, όπου το ελληνικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στα ζητήματα οικονομίας, η Άγκυρα με μεθοδολογία Ψυχρού Πολέμου, θέλει να δείξει ότι η περιοχή έξω από το Καστελόριζο είναι διεθνής και όχι Ελληνική, ενώ μπλοκάροντας τεράστιες περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Το ζήτημα για την Ελληνική κυβέρνηση, γίνεται αρκετά απλό. Ή θα σταματήσει τους «ενδοτισμούς» και τους περιπάτους στο Βερολίνο και θα συγκεντρωθεί στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ή πολύ γρήγορα η Τουρκία αντιδρώντας στα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, που αυτή δημιουργεί μαζί με τη Γερμανία στο «μέτωπο» της Λιβύης , θα πετύχει νέα δεδομένα σε επίπεδο «ζωνών διεκδίκησης» και όχι στις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Στη δεύτερη περίπτωση μετά το 1974 ελληνική κυβέρνηση θα χρεωθεί εθνική ήττα και αυτό όσο και αν η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο, θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις, όπως και τότε. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα στην παρούσα φάση να κλείσει τα θέματα των ΑΟΖ, μαζί με αυτήν του Αιγαίου. Οι συμμαχικές δυνάμεις που θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι συσχετισμοί με Αμερικανούς, Γάλλους και Ισραηλινούς είναι υπέρ μας. Αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, θάρρος και έμπειροι χειρισμοί για να υπάρξει το θετικό πολύ απλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες. Ο πρώτος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Δεύτερον ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με αιφνιδιασμό να δημιουργήσει νέα δεδομένα υπέρ της, σε κρίσιμους τομείς , όπως το πέρασμα της στο νότιο μέρος της Μεσογείου και οι συνθήκες κοινής διαχείρισης στο Αιγαίο, άσχετα με το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της Ελλάδος, σε επίπεδο χειρισμών αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής δίνει το μήνυμα του Ερζερούμ. «Προχωρήστε και δεν θα βρείτε αντίσταση». Ομοίως χειρίζεται και το Σκοπιανό. Αυτό που δεν γίνεται προφανώς αντιληπτό είναι ότι οι συνθήκες από το 1999 έχουν αλλάξει. Επίσης ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος δεν λύνεται με το Μνημόνιο, ούτε με το «Σύμφωνο του ευρώ». Αλλά με διπλωματία υψηλής έντασης και γεωπολιτική προσέγγιση πολύ διαφορετική απ’ ότι την τελευταία 20ετια.
Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το μέλλον και η μεγάλη αναστροφή και ευκαιρία είναι εκεί έξω. Στο ελληνικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου!

http://www.newscode.gr/scholia/story/erchetai-entash-sto-aigaio

Read more...

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ


Σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα για την ενέργεια της γειτονικής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex -ναυτιλιακές οδηγίες αντίστοιχες των αεροπορικών notam- για τις συμπληρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι για τις συμπληρωματικές αυτές εργασίες έχει δοθεί σχετική άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλομένους Navtex, συνέχισε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την έκδοση ίδιας αγγελίας από την Τουρκία παράτυπη τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

«Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές αυτές εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Αφορούν δε σε προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της πόντισης οπτικής ίνας που θα διασυνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία.

http://www.agelioforos.gr/

Read more...

Λιβύη: Η Τουρκία προσφέρει ένα υποβρύχιο και πέντε πλοία για το εμπάργκο


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

- Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαθέσει συνολικά 16 πλοία και υποβρύχια στην Ατλαντική Συμμαχία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, με πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο μόνο απο τη Τουρκία, ανακοίνωσε ένας στρατηγός του ΝΑΤΟ την Τετάρτη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν «προσφέρει 16 πολεμικά σκάφη» για την επιχείρηση παρακολούθησης του εμπάργκο όπλων που η Συμμαχία συμφώνησε την Τρίτη να αναλάβει την ευθύνη, δήλωσε ο Καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα μέσα αυτά συνίστανται σε «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερεις τουρκικές, και από μία από το Καναδά, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)», διευκρίνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι «μια σειρά από άλλα αεροπορικά μέσα» προτάθηκαν επιπλέον από χώρες του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση αυτή, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος στο βομβαρδισμό της Λιβύης, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες για «έλεγχο» στη Μεσόγειο και του αεροδρόμιου της Βεγγάζης , προπύργιο ανταρτών στο συνταγματάρχη Καντάφι.
Η «αλυσίδα της διοίκησης» της επιχείρησης αυτής ξεκινά από το διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης, περνά μέσα από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (νότια Ιταλία) και στη συνέχεια κατεβαίνει προς έναν Ιταλό ναύαρχο, αποσταλμένο από τη Ρώμη στη φρεγάτα διοίκησης, εξήγησε επίσης ο καναδός Στρατηγός.
Ένας ανώτερος υπεύθυνος του ΝΑΤΟ, υπό ανωνυμίας, δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του εμπάργκο όπλων ήταν «σημαντική» για την εφαρμογή του ψηφισμάτος του ΟΗΕ.
«Αν ο συνταγματάρχης Καντάφι θα μπορούσε να προμηθευθεί άλλα όπλα, αυτό θα παρέτεινε τη επιχείρηση», εκτίμησε ο ίδιος, ενώ οι δυνατότητες δράσης του λιβυκού στρατού ήταν ο στόχος των κτυπημάτων των χώρων του συνασπισμού από Σάββατο.
Ο ίδιος υπεύθυνος δήλωσε επίσης ότι οι φρεγάτες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το μηχανισμό, επειδή έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να σταματήσουν ύποπτα πλοία και να στείλουν άνδρες επί των ύποπτων πλοίων για να ελέγξουν το φορτίο τους.
Κατά περίπτωση μπορούν επίσης να τα εκτρέψουν σε λιμάνια για περαιτέρω ελέγχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ακριβής ρόλος της Ατλαντικής Συμμαχίας στις επιχειρήσεις αρχίζει να διαφανεί, μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων ενίοτε θυελλώδεις μεταξύ διαιρούμενων μελών, αλλά ο τελικός ρόλος δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της συμμαχίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους την Τετάρτη για να αποφασιστεί εάν θα ανατεθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της επιβολής της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Το ΝΑΤΟ έχει κάνει προπαρασκευαστικά σχέδιά, αλλά η απόφαση για την εφαρμογή τους δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουγκέσκου.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε θετικό πνεύμα», πρόσθεσε, «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δράσει, εάν είναι αναγκαίο και όταν του ζητηθεί."

Romandie.com 23.03.2011

Read more...

Για "οπορτουνισμό" κατηγόρησε ο Γκιουλ ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης.


Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε σήμερα για "οπορτουνισμό" ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή επέμβαση κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

"Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό", δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει κάποιες χώρες."Ακόμα και χώρες που ως χθες ήταν πολύ κοντά στις δικτατορίες αυτές, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των λαών τους, ενεργούν σήμερα με υπερβολικό τρόπο", τόνισε.

Η Γαλλία και η Ιταλία κυρίως, οι οποίες συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του Μουάμαρ Καντάφι είχαν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με τον λίβυο ηγέτη, συσφίγγοντας τις σχέσεις μαζί του και υπογράφοντας με τη Λιβύη επικερδή συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον Γκιουλ, η στάση ορισμένων χωρών προκαλεί ερωτηματικά για τις φιλοδοξίες τους στη Λιβύη, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο."Οι ενέργειές τους προκαλούν υποψίες για τις πραγματικές τους προθέσεις", υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση, εκφράζοντας ανησυχίες για τον πληθυσμό της Λιβύης.

Η Τουρκία είναι κυρίως ενοχλημένη από τη στάση της Γαλλίας, η οποία δεν ενημέρωσε πλήρως τους συμμάχους της πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

"Μάς είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Γαλλία μπαίνει τόσο μπροστά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ.

http://www.express.gr

Read more...

«Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα νοτίως της Καρπάθου, λέει η Άγκυρα


Ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των διεκδικήσεών της έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έβαλε σήμερα η Άγκυρα. Με απόλυτη καθαρότητα, η τουρκική κυβέρνηση αξιώνει να καρπωθεί την υφαλοκρηπίδα που ανήκει στην Ελλάδα επεκτείνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα ανατολικά της Κρήτης!

Οι εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν μόνο η αφορμή που επιζητούσε η τουρκική ηγεσία για να ξεδιπλώσει εκ νέου τις επεκτατικές της ορέξεις έναντι αδιαπραγμάτευτης ελληνικής κυριαρχίας.

Από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης και μέχρι την Πέμπτη, το «Explora» θα πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες με σκοπό μελλοντικά να ποντιστεί οπτική ίνα που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Η Τουρκία, παρατύπως και μονομερώς σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) γνωστοποιώντας ότι το ιταλικό πλοίο θα κάνει έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δήθεν βρίσκεται άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου, προτού κοινοποιηθεί ελληνική αγγελία η οποία θα γνωστοποιούσε στα παραπλέοντα πλοία την πορεία του ιταλικού ερευνητικού.

Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε κατά πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης και αφού προηγουμένως η τουρκική αγγελία είχε ήδη διανεμηθεί.

Αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές και επισημαίνουν υπαινικτικά ότι από ενημέρωση των ιταλικών αρχών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες του «Explora» δεν ζήτησαν άδεια διενέργειας εργασιών και από την τουρκική πλευρά.

«Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ο κ. Δελαβέκουρας προσθέτει ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιστατικό που έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 12 Μαρτίου κι ενώ το ιταλικό πλοίο «Explora» έπλεε στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο εξεδίωξε το «Explora», το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε.

Η ελληνική πλευρά, με καθυστέρηση τριών 24ώρων (δηλαδή την Τρίτη 15 Μαρτίου) έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων η τουρκική διπλωματία δεν πτοήθηκε από την ελληνική διαμαρτυρία. Είναι άλλωστε προφανές ότι η Τουρκία δεν ήθελε απλώς να καταγραφεί η διαφωνία της με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, εν προκειμένω την Ιταλία, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο).

Οι νέες έρευνες του ιταλικού «Explora» το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη 24 Μαρτίου αναμένεται να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τα όρια της ελληνικής ανεκτικότητας.

http://www.protothema.gr

Read more...

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση ετοιμάζει η Τουρκία στο Καστελόριζο


Για τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων ετών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου, προετοιμάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newscode.gr. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μεγάλη είναι η κινητικότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στον τουρκικό ναύσταθμο Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου. Η προετοιμασία της άσκησης, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί -ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη- έρχεται σε συνέχεια της ανοιχτής πρόκλησης στην οποία προχώρησε το βράδυ της 12ης Μαρτίου τουρκική φρεγάτα, που παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό σκάφος.

Οι Ιταλοί έκαναν έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ νότια του Καστελόριζου, ενημερώνοντας το πλήρωμα του ότι βρίσκεται «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Το περιστατικό αυτό συνέβη, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις προκλητικές δηλώσεις του ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newscode.gr οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμεύσει πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση για την πραγματοποίηση της αεροναυτικής άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου αρκετές φορές η Τουρκία έχει εγείρει αξιώσεις αναφορικά με το υποτιθέμενο δικαίωμά της να διεξάγει ενεργειακές έρευνες.

Πρόκειται για την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έχει ως σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, την στιγμή, που στην Αθήνα πραγματοποιείται συζήτηση αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρεί στάση αναμονής. Όπως αναφέρει στο newscode.gr καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή: «Ίσως σήμερα, που η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι συγκεχυμένη, είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο».

Εγκλωβισμός
Μια επίσης αξιόπιστη πληροφορία, η οποία είναι ενδεικτική του πόσο έχει εγκλωβιστεί η Αθήνα, αναφέρει ότι η Ελλάδα αποφάσισε άμεσα να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν θα διαφωνούσε τελικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ίσως η Ελλάδα να μην πρόσφερε διευκολύνσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κατά των κανταφικών δυνάμεων, αν εξ αρχής είχε γνώση της τουρκικής στάσης στο θέμα της Λιβύης, δεδομένου ότι η Άγκυρα εμμένει σταθερά στην άρνησή της για ανάληψη στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ.

Πηγή: Newscode.gr

Read more...

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας απομακρύνουν τους Κεμαλικούς


Του Κώστα Τζεβελέκου

Από το Μάιο του 2010 επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ( ΜΙΤ) είναι ο Dr. Hakan Fidan 44 ετών. Είναι ο λατρευτός συνεργάτης του Ερντογάν και του υπουργού εξωτερικών κ. Νταβούντογλου. Μάλιστα τους συνοδεύει σε αρκετές πρωτεύουσες ως επικεφαλής ασφαλείας και σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Hakan όμως δεν δέχεται «μύγα στο σπαθί του» και προσπαθεί να εξολόθρευση όσους πράκτορες της ΜΙΤ έχουν σχέση με τους στρατιωτικούς. Πρόσφατα μάλιστα απομάκρυνε τον ανώτερο αξιωματικό του Τουρκικού στρατού κ. Κοσίφ Κοζίνογλου ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη ΜΙΤ σε θέματα ασιατικών υποθέσεων.

Ο κ. Κοζίνογλου μόλις επέστρεψε από το Αφγανιστάν συνελήφθη κατηγορούμενος ότι συνωμοτούσε εναντίον του Ερντογάν.
Ποια είναι η αλήθεια;
Ο κ. Κοζίνογλου σε συνεργασία με πράκτορες – συνδέσμους άλλων μυστικών υπηρεσιών διενεργούσε έρευνα για τον σημερινό διοικητή της ΜΙΤ κ. Hakan και το μεγάλο χορηγό και υποστηρικτή της κυβέρνησης Ερντογάν Ιμάμη Φετφουλάχ Γκιουλέν .
Σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθούσε να αποδείξει τη διαπλοκή που έχουν οι συγκεκριμένοι προκειμένου ο Ερντογάν να κάνει «περίπατο» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Οι στρατιωτικοί που δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα είναι εξοργισμένοι. Αυτό που υπογραμμίζουν σε κατ ιδίαν συναντήσεις τους είναι ότι θα υπάρχει απάντηση για τον Κοζίνογλου έναν άνθρωπο που ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων και πολέμησε με μανία στη δεκατεία του 1990 τους Κούρδους.

newscode.gr

Read more...

Παπανδρέου: H Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει την Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης – Να γιατί πάμε στην Λιβύη…


Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία ζήτησε να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που εμπίπτει με την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) νοτίως της Κρήτης, ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στην Λιβύη! Η εκπληκτική αυτή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε στην Βουλή των Ελλήνων κατά τη δευτερολογία του στην συζήτηση για τις εξελίξεις στην Λιβύη και έχει ως εξής:

«Κλείνω με ένα τηλεγράφημα που μόλις πήρα, που νομίζω ότι πρέπει και αυτό να το αξιολογήσουμε. Δεν θα το σχολιάσω σε βάθος, αλλά πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τη δική μας παρουσία και την ορθότητα της απόφασής μας, όχι της στρατιωτικής εμπλοκής, αλλά της παρουσίας και όχι της απουσίας. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, είπε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναλάβει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης και να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις» – ακούστε – «για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης»».

Αντί άλλου σχολιασμού επαναφέρουμε για ακόμα μία φορά δύο αναλύσεις, οι οποίες και δημοσιεύθηκαν ακριβώς την ώρα της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Λιβύη με τις οποίες με έγκαιρο, έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο έθετε το κορυφαίο ζήτημα της παρουσίας μας στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα η οποία δεν επιδιώκει τίποτα άλλα παρά την εμπέδωση της Ελληνικής κυριαρχίας σε μία περιοχή (ελληνική ΑΟΖ) η οποία αποτελεί στην ουσία την μισή έκταση του Λιβυκού πελάγους και συνδέεται άμεσα:
Πρώτον, με την ύπαρξη, ανάπτυξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων η οποία εκτός της επίλυσης του οικονομικού προβλήματος της χώρας συμβάλλει τα μέγιστα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και στην ασφάλεια και ευημερία της Κύπρου και του Ισραήλ.
Δεύτερον, με την ανάσχεση της νεοθωμανικής επεκτατικής πολιτικής η οποία υπό συνθήκες μπορεί να οδηγήσει στην στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας από μία αναθεωρητική Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά της, ειδικά σε μία περίοδο που το μέτωπο με την Άγκυρα δεν είναι το μόνο ανοιχτό.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Γιατί η Τουρκία άλλαξε στάση


Ειδικού Συνεργάτη


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τουρκική εξωτερική πολιτική, εξαιτίας της πάγιας τακτικής της να πηγαίνει όπου φυσά ο άνεμος. Η στάση της Άγκυρας στο θέμα της Λιβύης, σε αντίθεση με αυτήν έναντι του Μουμπάρακ που ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή, βάζει τέρμα στις ψευδαισθήσεις της για εδραίωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας-προτύπου για τον αραβικό κόσμο. Η Άγκυρα επιθυμούσε την απομάκρυνση του Μουμπάρακ, καθώς τον θεωρούσε εμπόδιο για τα περιφερειακά της οράματα. Τα πράγματα, όμως, με την Λιβύη δεν είναι εύκολα.

Πρώτα από όλα ο κ. Ερντογάν διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Καντάφι.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης ΕΕ – Αφρικής που διεξήχθη στην Τρίπολη (όπου είχαν σπεύσει να υποβάλουν τα σέβη τους στον Καντάφι όλοι όσοι τον βομβαρδίζουν σήμερα), ο Τoύρκος πρωθυπουργός έλαβε από τον δικτάτορα το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Επίσης, η Άγκυρα έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη. Περίπου 25.000 Τούρκοι εργάτες εργάζονταν στα μεγάλα έργα υποδομής που ανέλαβαν μεγαλοεργολάβοι οι οποίοι υποστηρίζουν το Κόμμα του κ. Ερντογάν.
Οι επενδύσεις τους που ανέρχονται στα 20δις δολάρια θα τιναχτούν στον αέρα αν καταρρεύσει το καθεστώς Καντάφι.

Επειδή η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκείται με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή καταρρακώνεται η εικόνα της δημοκρατικής, ανεξάρτητης περιφερειακής δύναμης και το ηγετικό προφίλ του ηγέτη που τόλμησε να πει «one minute» (ένα λεπτό) στον Ισραηλινό ομόλογο του.

Με την στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων αυξάνεται η επιρροή και η παρουσία της Δύσης στη Μέση Ανατολή.
Οι αποικιοκράτες του χθες μετέφεραν στην περιοχή αυτή πολιτισμό, οι σύγχρονοι θα μεταφέρουν τη δημοκρατία αφού ανατρέψουν τα δικτατορικά καθεστώτα που οι ίδιοι εξέθρεψαν.

Αυτό δείχνει ότι η Άγκυρα με ψευδαισθήσεις δεν μπορεί να εδραιώσει το προφίλ της ηγετικής δύναμης στην περιοχή.
Εάν οι Σαουδάραβες και το Κατάρ πίστευαν στις δυνατότητες της Τουρκίας, ασφαλώς δεν θα ζητούσαν την παρέμβαση της Γαλλίας και των άλλων δυτικών χωρών.

Το μοντέλο της χώρας που συνδυάζει τη δημοκρατία με το Ισλάμ κατέρρευσε και εξαιτίας της αδυναμίας της Τουρκίας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση έναντι του δικτάτορα Καντάφι.

Τη σύγχυση που επικρατεί στην Άγκυρα την εκφράζει καλύτερα από όλους ο κ. Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έλεγε στις 28 Φεβρουαρίου τα εξής: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει στη Λιβύη;
Πού ακούστηκε μια τέτοια ανοησία; Τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη; Εμείς σαν χώρα είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, δεν σκεπτόμαστε και δεν συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Τρεις εβδομάδες μετά ο ίδιος άνθρωπος λέει: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να πάει εκεί για να διαπιστώσει και να κατακυρώσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους. Όχι για να μοιράσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε άλλους.
Οι Λίβυοι αδελφοί μας έχουν όλες τις δυνατότητες να εγκαθιδρύσουν την τάξη, την ηρεμία στη χώρα τους.
Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Λίβυους να αποφασίσουν μόνοι τους πριν μετατραπεί η επιχείρηση σε κατοχή».

Έμπιστος και αξιόπιστος σύμμαχος ο αιώνιος επιτήδειος ουδέτερος…


elzoni.gr

Read more...

Συνεχίζεται η συναρμολόγηση του ΚΤ-1 από την ΤΑΙ μετά το ατύχημα τις 9ης Φεβρουαρίου


Η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ ξεκίνησε πάλι την συναρμολόγηση των νέων ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών KT-1 μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το ατύχημα που συνέβη στις 9 Φεβρουαρίου όταν ο μηχανικός δοκιμαστής της εταιρείας εκτινάχτηκε από το αεροσκάφος χωρίς τη θέληση του.

Πιο συγκεκριμένα το ατύχημα έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου όταν ένα αεροσκάφος KT-1 το Νο.8 ξεκίνησε για μία αποστολή δοκιμών με τον πιλότο και τον μηχανικό δοκιμαστή της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ενεργοποιήθηκε το εκτινασσόμενο κάθισμα Martin-Baker Mk16LF με αποτέλεσμα ο μηχανικός που καθόταν στην πίσω θέση να εκτιναχτεί.

Ο μηχανικός κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτο ενώ ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος χωρίς άλλα προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτού του ατυχήματος ήταν η διακοπή των εργασιών συναρμολόγησης μέχρις ότου διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Μετά από ενάμιση μήνα σχεδόν οι εργασίες ξεκίνησαν αφού η εταιρεία εντόπισε το πρόβλημα χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι για τα αίτια του ατυχήματος. Αυτή την περίοδο η ΤΑΙ συναρμολογεί το αεροσκάφος Νο.9 από τα με τις παραδόσεις να σχεδιάζονται να ολοκληρωθούν το 2012.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συνεδρίασε χωρίς εκπλήξεις η Εκτελεστική Επιτροπή της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK)


Συνεδρίασε χτές υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν η Εκτελεστική Επιτροπή της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για να αποφασίσει το μέλλον σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ η Επιτροπή δεν προχώρησε στην λήψη αποφάσεων για τα προγράμματα όπως αυτό του νέου μεταγωγικού ελικοπτέρου ενώ προτάθηκε η επανεξέταση ορισμένων άλλων προγραμμάτων.

Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα της αγοράς 109 νέων μεταγωγικών ελικοπτέρων η Επιτροπή αποφάσισε την σύγκλιση της μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου και την λήψη της απόφασης την περίοδο εκείνη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος του προγράμματος με την Τουρκία να ζητά από τις δύο εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό την μείωση του. Για αυτό το λόγο η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο ενός μηνός στις εταιρείες για να υποβάλουν ξανά τις προτάσεις τους.

Για το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μεταγωγικού Α 400Μ η Επιτροπή εξουσιοδότησε την τουρκική αντιπροσωπεία να υπογράψει τις αλλαγές που έχουν προταθεί για το πρόγραμμα με δεδομένο ότι το κόστος απόκτησης του νέου μεταγωγικού έχει αυξηθεί σημαντικά.

Για την ακρίβεια το κόστος της τουρκικής συμμετοχής για την απόκτηση 10 νέων μεταγωγικών Α400Μ αυξήθηκε κατά 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αποφασίστηκε η επιτάχυνση της ανέγερσης του νέου τεχνολογικού πάρκου TEKNOPARK στην Κωνσταντινούπολη το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών για έρευνα και ανάπτυξη νέων συστημάτων κυρίως στον χώρο της άμυνας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς 100 αεροσκαφών JSF οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς αναφορικά με την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα στην μεταφορά τεχνολογίας και στη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στο κατασκευαστικό έργο δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αν και οι τουρκικές εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν ένα σημαντικό μερίδιο στις εργασίες. Η απόφαση για το μέλλον του προγράμματος θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Απάντηση στην ελληνική διαμαρτυρία στην ΕΕ για τα πυρηνικά


Με ένα ενδιαφέρον επιχείρημα – έμμεση αμφισβήτηση, αλλά και υπονοούμενα για την εξέλιξη της ενταξιακής πορείας απάντησε η Άγκυρα στην ελληνική διαμαρτυρία στην ΕΕ για τα τουρκικά πυρηνικά σχέδια... Η απάντηση ήρθε δια στόματος Τανέρ Γιλντίζ, του πανέξυπνου – όπως έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις – και υπερδραστήριου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι η ελληνική διαμαρτυρία στερείται ρεαλισμού! Κι αυτό διότι το Ακούγιου απέχει 900 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ άλλα πυρηνικά εργοστάσια χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέχουν μόλις 600 χιλιόμετρα!

Επίσης, επισημοποίησε την αδιαφορία του για τα κριτήρια της ΕΕ για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει μπλοκαρισμένο και δεν έχει ανοίξει, οπότε την Τουρκία δεσμεύουν μόνο οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA: International Atomic Energy Agency)!

Να υπενθυμίσουμε στον συμπαθή Τούρκο υπουργό ότι καλό θα ήταν να υπολογίσει ξανά την απόσταση της Καρπάθου και του Καστελορίζου από το Ακούγιου, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται εξίσου και για τους Ελληνοκύπριους τους οποίους επίσης έχει συνηθίσει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όπως άλλωστε και τους Τουρκοκύπριους (οι οποίοι παραμένουν όμηροι της Τουρκίας και καταδικασμένοι να μην μπορούν να αποτελέσουν τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας εξ αιτίας του της κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους από τη χώρα του).

Επίσης, ότι τα πυρηνικά εργοστάσια στα οποία αναφέρεται δεν είναι χτισμένα πάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα, αλλά και το ότι η Ελλάδα έχει ουκ ολίγες φορές πιέσει ασφυκτικά για τη βελτίωση των όρων ασφαλούς λειτουργίας των εργοστασίων αυτών είτε στο επίπεδο των διμερών σχέσεων είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


http://www.defencepoint.gr

Read more...

Η τουρκική συνδρομή στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ


Μπορεί να έχει διατυπώσει τις διαφωνίες της για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της Λιβύης από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία διαθέτει ναυτικά μέσα για την επιβολή του εμπάργκο όπλων. Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα έχει διαθέσει στο ΝΑΤΟ τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο υποστήριξης, τα οποία θα συμμετάσχουν στις θαλάσσιες περιπολίες με σκοπό την αποτροπή παράδοσης οπλισμού στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές συνεισφορές, αφού πλοίο υποστήριξης έχει προσφέρει μόνο η Ιταλία και καμία άλλη χώρα δεν έχει διαθέσει μεγαλύτερο – ούτε καν παραπλήσιο – αριθμό φρεγατών. Η Ελλάδα έχει διαθέσει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (τηλεγράφημα Reuters) μία φρεγάτα. Γιατί κάτι μας λέει ότι τα τουρκικά σκάφη θα... γυροφέρνουν συστηματικά νοτίως της Κρήτης, όσο πιο κοντά στη νήσο μπορούνε;


Read more...

Τι ρόλο παίζει η Τουρκία στη Λιβύη; Που είναι η Ελλάδα;


Σειρά άσχετων φαινομενικά μεταξύ τους στοιχείων, υποδεικνύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει πλέον συγκεκριμένο ρόλο στην κρίση της Λιβύης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο και πως η συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποστεί σοβαρή δοκιμασία. Κι αν για το ΝΑΤΟ το ζήτημα δεν απειλεί και τη γεωπολιτική του υπόσταση, δε συμβαίνει το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εμφανίζεται ως ένα αμελητέο γεωπολιτικό μέγεθος, ασχέτως του τι λένε είτε οι κυβερνήσεις είτε οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλες.

Η Τουρκία έχει αναλάβει στο παρασκήνιο μεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, αφού φρόντισε να αναδείξει με τις κατάλληλες κινήσεις τον εαυτό της ως έναν πραγματικό έντιμο διαμεσολαβητή (honest broker).

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από την ανακοίνωση ότι οι Τούρκοι ανέλαβαν να εκπροσωπούν τα αμερικανικά συμφέροντα (διπλωματική εκπροσώπηση δι’ αντιπροσώπου) στη Λιβύη. Πρόσφατα είναι επίσης τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για την τηλεφωνική συνομιλία του Ομπάμα με τον Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ερντογάν, Γκιουλ, Μπαγκίς και Γκιονούλ, ξιφούλκησαν εναντίον του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί κατηγορώντας τον για αφροσύνη και επί της ουσίας εξυπηρέτηση των στενών εσωτερικών πολιτικών του συμφερόντων, κάτι που φυσικά δεν στερείται βάσης. Τι πέτυχαν με αυτές τις σκόπιμες και συντονισμένες δηλώσεις οι Τούρκοι; Να γίνουν αποδεκτοί από το καθεστώς του Καντάφι, το ένα από τα δύο μέρη που πρέπει να συνεννοηθούν για να προκύψει λύση στο πρόβλημα. Ποιο είναι το έτερο μέρος: Οι ΗΠΑ, όχι οι φαιδροί -όπως αποδείχθηκε- Ευρωπαίοι.

Μόλις χθες βράδυ η Χίλαρι Κλίντον άφηνε να εννοηθεί μιλώντας στο ABC, ότι το περιβάλλον Καντάφι έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την οριστικοποίηση των προϋποθέσεων αποχώρησής του από την εξουσία και την ίδια τη χώρα, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να πειστούν για τις προθέσεις του (βλ. ανάρτηση στη διεύθυνση: http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2482:2011-03-23-08-16-08&catid=39:foeign-affairs-international&Itemid=59).

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν πλασαριστεί εξαιρετικά και διαδραματίζουν συγκεκριμένο ρόλο. Τι καλύτερα ανταλλάγματα θα μπορούσαν να ζητήσουν πέραν της αποφυγής περιθωριοποίησής τους στα ζητήματα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Κάπου εκεί εμπλέκουν και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όπως άλλωστε υπαινίχθηκε χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πόσο αφελής και αργόστροφος πρέπει να είναι κάποιος ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση που εξελίσσεται στη γειτονιά μας, το ρόλο αυτό θα μπορούσε να έχει αναλάβει η Ελλάδα; Να κεφαλαιοποιήσει με τον σωστό τρόπο τη σχέση που ούτως ή άλλως διατηρεί με τον Καντάφι!... Να πετύχει αν θέλετε την απομάκρυνσή του από την εξουσία με αντάλλαγμα την υποστήριξη των θέσεών της στο ζήτημα της ΑΟΖ που δικαιούται η Γαύδος, την οποία ο Λίβυος δικτάτορας αρνείται επί τόσα έτη;

Που είναι ο πρωθυπουργός μας ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να πάρει το αεροπλάνο και να «οργώσει» την οικουμένη σε... μεσολαβητικούς ρόλους; Γιατί παθαίνουν τέτοια... εμπλοκή όταν πρόκειται να εργαστούν για το ελληνικό εθνικό συμφέρον; Τόσο πολύ φοβηθήκαμε μη μας "κακιώσει" ο Σαρκοζί και ο Κάμερον ή δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι η Μέρκελ που βρισκόταν επί μέρες υπό πίεση για το θέμα των επιχειρήσεων θα εκτιμούσε ιδιαίτερα τη στάση μας; Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθούμε και να εγκαταλείψουμε επιτέλους την... έντιμη στάση του τρομαγμένου, μικρού και αδύναμου κράτους που δεν τολμά να αρθρώσει λόγο και επιλέγει κάτι διατυπώσεις... αρχών που αφήνουν τους πάντες παγερά αδιάφορους;

Τούτων λεχθέντων, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η τουρκική διπλωματία κινήθηκε με ακρίβεια και συνοχή κατορθώνοντας να αποσπάσει για τον εαυτό της συγκεκριμένο ρόλο, να εκταμιεύσει δηλαδή ότι καλύτερο μπορεί στην παρούσα συγκυρία, πιθανότατα δε σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αφού η σοβαρότητα έχει δυστυχώς εκλείψει προ πολλού από τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναλώνεται σε ακατάσχετη θεωρητικολογία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέραν της προσπάθειας σύλληψης μια καινούργιας ιδέας που θα αξιοποιήσει τη συγκυρία και θα προωθήσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου οι διάλογοι που διημείφθησαν διεκδικούν επαξίως Όσκαρ παρακμής με τον σοβαρότερο της υπόθεσης, τον υπουργό Ευ. Βενιζέλο, για χάρη του... δημοκρατικού δικαιώματος της ενημέρωσης, να χρησιμοποιεί ευφυολογήματα και διπλωματικές διατυπώσεις, ώστε να είναι σε θέση να αρνηθεί εύσχημα (plausible deniability είναι έκφραση που χρησιμοποιούν και στις μυστικές υπηρεσίες!) όταν θα αρχίσουν να δημοσιεύονται οι συνήθεις για τα ελληνικά δεδομένα τερατολογίες κάθε είδους.

Αυτό δεν είναι επιτυχία υπουργέ μου, διότι τώρα μικρό το κακό (που δεν είναι μικρό, ας υποθέσουμε όμως). Όταν όμως έρθει η ώρα στρατιωτικής κρίσης η "ασυδοσία" και σύγχυση που επικρατεί με την ανοχή του υπουργείου, θα στραφεί εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας. Και τότε, την πολιτική ευθύνη θα φέρουν οι διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Και μη μας απαντήσετε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει ότι θέλει. Προφανώς! Όμως και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει με ακρίβεια τον ελληνικό λαό για τα δεδομένα, ώστε να μην αφήνει πρόσφορο έδαφος στη δημιουργική φαντασία και την τρομολαγνεία που τελικά λειτουργούν ως παραπληροφόρηση.

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP