Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία θέλει να παζαρέψει έναν ηγετικό ρόλο


Η στάση της Τουρκίας σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη χαρακτηρίζεται κυρίως από έναν παράγοντα: παραγκωννστηκε στη γωνία. Τις πρώτες ημέρες της κρίσης, όταν η Τουρκία εκκένωσε με επιτυχία χιλιάδες τούρκων εργατών από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι σε καμία περίπτωση δεν υα υπήρχε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης - παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ήδη συγκεντρώνοντας δυνάμεις για μια στρατιωτική επέμβαση. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις είναι μόνο η απληστία της Δύσης για το λιβυκό πετρέλαιο. Ο Νταβούτογλου είπε σε συνέντευξή ότι "μόνο η Τουρκία" έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όλων των πλευρών στη Λιβύη.

Μόνο η Τουρκία μπορεί να λύσει τον κόμβο στη Λιβύη. Αντ 'αυτού, ο κόμβος στη Λιβύη κόβεται με το σπαθί αυτή τη στιγμή, και χωρίς την Άγκυρα. Πρόκειται για την θεμελιώδη φιλοδοξία της πολυσυζητημένης νέα τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ότι οι καίριες διπλωματικές αποφάσεις στη Μέση Ανατολή δεν μπορύν να ληφθούν χωρίς την θέληση της Τουρκίας - η χώρα θεωρεί τον εαυτό της ως μία νέα και πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: χωρίς την Τουρκία, οι αρχηγοί των συμμαχικών δυνάμεων και του αραβικού κόσμου συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και αποφάσισαν τη στρατιωτική δράση.
Η Άγκυρα, παραγκωνισμένη, δεν θέλει πλέον να υποβαθμιστεί στο ΝΑΤΟ ως ένας κατώτερος σύμμαχος, εκτιμούν διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αντ 'αυτού, η Τουρκία προσπαθεί τώρα βασιζόμενη σε ορισμένες προϋποθέσεις, να λάβει ανταλλάγματα προτού συμφωνήσει στον στρατιωτικό ρόλο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνουν κυρίως ότι θα πιστοποιηθεί στην η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο παράγοντας της επιρροής και της σημασίας στην περιοχή.
Όσο μεγαλύτερη είναι η στρατιωτική δράση στη Λιβύη, τόσο λιγότερο πιθανὀ είναι να υπάρξει μια οποιαδήποτε πολιτική επιρροή της Τουρκίας στη νέα Λιβύη. Η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει πλέον μόνο στο γεγονός ότι τα όπλα θα σιγήσουν το ταχύτερο δυνατόν, για να λἀβει το προφίλ του διαμεσολαβητή σε μια μουσουλμανική χώρα.

fox2magazine

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP