Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ZHTHMA


Στις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού ζητήματος αναφέρεται άρθρο της εφς The Sydney Morning Herald υπό τον τίτλο "Other factors may outweigh talks on Cyprus partition", το οποίο αναδημοσιεύεται από τη βρετανική εφ. Guardian. Το άρθρο αναλύει «τους εξωγενείς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το 2004 υπήρξε η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού, όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψήφισαν επί του σχεδίου Ανάν. Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν θετικά, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Μια βδομάδα αργότερα η ΕΕ αποδέχτηκε στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσε ιστορικό λάθος».

«Στις μέρες μας, ενώ φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών κι ενώ οι ηγέτες τους επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παράγοντες όπως η ενδεχόμενη απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά. Επισημαίνεται ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχει συνδεθεί πλέον με την υποψηφιότητα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι θετικές. Η αναμενόμενη επανεκλογή της κας Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελαρίου της Γερμανίας δε θα ευνοήσει την ένταξη της Τουρκίας, καθώς τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί προτιμούν ένα είδος προνομιακής σχέσης με την Τουρκία και όχι την πλήρη ένταξη. Η αίτηση της Τουρκίας προς την ΕΕ θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία θα εκμεταλλευτούν την άρνηση της Τουρκίας να επεκτείνει και προς την Κύπρο την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ και θα ζητήσουν το πάγωμα της ένταξης».

Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι η Ελλάδα, «ο καλύτερος φίλος της Λευκωσίας, παρουσίαζει άλλα εμπόδια». Όπως αναφέρεται, «η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, διαφθοράς και κοινωνικής πόλωσης και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αιτημάτων, τα οποία θα πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει η υποψηφιότητά της προς την ΕΕ. Στη λίστα των αιτημάτων περιλαμβάνονται ο σεβασμός των ελληνικών συνόρων και της ελληνικής κυριαρχίας και η τήρηση των κανόνων της ΕΕ και σε ό,τι αφορά στην Κύπρο».

Read more...

Η Μπαγιντίρ του DTP: Η λύση μας είναι η αυτονομία


Η Milliyet [28/9] στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η Μπαγιντίρ του DTP: Η λύση μας είναι η αυτονομία» γράφει ότι στο Μπάλβερεν του Νομού Σίρνακ πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ για το Μέλι, κατά το οποίο ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ και του Οτζαλάν.

Η βουλευτής Σίρνακ του DTP, Μπαγιντίρ, μιλώντας στο Φεστιβάλ είπε: «Η δική μας λύση είναι μια δημοκρατική αυτονομία. Όμως, μας αναφέρουν ότι δεν πρόκειται αυτό να το αποδεχθούν. Οι Κούρδοι, όμως, όπως τους υποχρέωσαν [εννοεί το τουρκικό κράτος] να αποδεχθούν την ύπαρξή τους, έτσι θα τους υποχρεώσουν να αποδεχθούν τη διοίκησή τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Εσείς, και αν ακόμη δεν το αποδεχθείτε, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν αποδεχθεί ως θέληση του Οτζαλάν.

Συνομιλητής του κουρδικού προβλήματος είναι ο Οτζαλάν. Παράλληλα, είστε υποχρεωμένοι να λάβετε ως συνομιλητή σας και το DTP, το οποίο εκφράζει την πολιτική βούληση του λαούς μας. Εμείς γνωρίζουμε το δικό μας πρόβλημα. Είναι η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας και η τροποποίηση του Συντάγματος. Οι προσπάθειές μας καταβάλλονται προς την πλευρά της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και του αίματος που ρέει».

Read more...

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για μια τροποποίηση του Συντάγματος


Η Zaman [28/9] στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τη Ν. Υόρκη στην Τουρκία και μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Φαίνεται ότι το Κοινοβούλιο, αλλά και οι λοιποί φορείς, δεν είναι έτοιμοι για μια τροποποίηση του Συντάγματος».

Ο Π/Θ ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει την προσοχή της βασικά στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς και στα προβλήματα όλων των εθνοτικών παραγόντων με επικεφαλής τους κουρδικής καταγωγής Τούρκους πολίτες. Εμείς είπε θα καταβάλουμε προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των υφισταμένων προβλημάτων. Όμως, δεν είναι δυνατόν να τα μηδενίσουμε.


Read more...

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ΑΚΡ και CHP, κωφεύουν στους Αλεβίτες


Η Hurriyet [27/9] στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασή, Αλί Μπαλκίζ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πυρ Σουλτάν, Γκιουμούς, παραχώρησαν [προ]χθες συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία διάβασαν την κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων.

Ο Μπαλκίζ ανέφερε ότι στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν στην περιοχή της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη συλλαλητήριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα των Αλεβιτών.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ άνοιξε μια διαδικασία με την ονομασία ?άνοιγμα προς τους Αλεβίτες?. Αρχικά άκουσε τους Αλεβίτες. Ενώ τα αιτήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν με τους Αλεβίτες, η κυβέρνηση παρέπεμψε το πρόβλημα στις καλένδες και άρχισε να ακούει, αλλά και συνεχίζει να ακούει, διάφορους θεολόγους και θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεσή μας. Η Δ/νση Θρησκευτικών Υποθέσεων διακήρυξε ότι αποτελεί απειλή για το Ισλάμ το αίτημά μας ?περί αποχαρακτηρισμού του μαθήματος των θρησκευτικών ως υποχρεωτικού?. Αυτό, το οποίο έκανε, έθεσε υπό απειλή τις οργανώσεις και τα διοικητικά μέλη των οργανώσεων των Αλεβιτών, που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, τα υποδεικνύουν ως στόχους στις μυστικές οργανώσεις και στους στρατευμένους της οπισθοδρόμησης. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει να μην έχει αυτιά και μάτια για τους Αλεβίτες και τις εκκλήσεις τους».

Ο Μπαλκίζ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ρόλο του CHP στο άνοιγμα αυτό, είπε: «Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο. Μεταξύ του ΑΚΡ και του CHP δεν υπάρχει καμία διαφορά».

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


«Ενώ η αρμενική ηγεσία παραπλανεί τον λαό της χρησιμοποιώντας ασαφείς διατυπώσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την υπογραφή συμφωνίας με την Αρμενία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων στις 10 Οκτωβρίου», γράφει η ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν www.bakilizar.az.
Η ιστοσελίδα παραθέτει δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προγραμματισμό της υπογραφής στις 10 Οκτωβρίου συμφωνίας για την έναρξη διπλωματικών σχέσεων.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συμφωνία θα υπογραφεί στη Ζυρίχη, ενώ στις 14 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν θα επισκεφθεί την Τουρκία για παρακολουθήσει ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών.


Read more...

Νταβούτογλου: Το θέμα Συρίας - Ιράκ να το λύσουμε ενδοοικογενειακά


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι στη Νέα Υόρκη ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου πραγματοποίησε και μια τρίτη συνάντηση με τους ομολόγους του τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, καθώς και με τον Γ.Γ. της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά την οποία ανέφερε: «Πρωταρχικός σκοπός της Τουρκίας είναι η εξασφάλιση ενός πεδίου ασφάλειας με τους γείτονές της. Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της και με τις δύο χώρες, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ Συρίας - Ιράκ».

Ο Τ/ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, ότι πριν το θέμα προχωρήσει σε διεθνή πλατφόρμα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε αυτό να διευθετηθεί ενδοοικογενειακά. Χαρακτηριστικά είπε: «Εάν στην περιοχή μας υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα καθίσουμε να το συζητήσουμε. Το ίδιο απαιτεί και η επίλυση του προβλήματος που υπάρχει μεταξύ Συρίας - Ιράκ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου συναντήθηκε και με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Αυστραλίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η Zaman σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος της BOTAS για να γίνει μια δεύτερη Gazprom» γράφει ότι η Τουρκία, η οποία χάρη στους μεγάλους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε έναν ενεργειακό διάδρομο, τώρα κινητοποιείται προκειμένου να έχει λόγο και στην παραγωγή.

ρος το σκοπό, αυτό το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων άρχισε εργασίες για μια νέα διάρθρωση της κρατικής εταιρείας BOTAS. Με τροποποίηση του Νόμου περί Αγοράς Φυσικού Αερίου θα εκχωρηθεί στη BOTAS η αρμοδιότητα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου. Η εργασία, εκ μέρους του Υπουργείου, πραγματοποιείται με άκρα μυστικότητα και λέγεται ότι με αυτή την εργασία θα ανοίξει και ο δρόμος ώστε η BOTA? να μπορεί να διενεργεί έρευνες για φυσικό αέριο σε χώρες, όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες, ώστε να μετατραπεί σε εταιρεία τύπου Gazprom ή της αυστριακής OMW.

Ειδικοί επί της Ενέργειας αναφέρουν: «Εάν ο Νόμος εγκριθεί από τη Βουλή, η Τουρκία από μια χώρα, η οποία δεν διαθέτει επάρκεια φυσικού αερίου, θα βρεθεί στη θέση χώρας παραγωγής και διανομής».

Read more...

ΚΙΝΗΜΑ FETHULLAH GULEN / ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Το εβδομαδιαίο κοινωνικο-πολιτικό περιοδικό Polityka (τεύχος 38) με τίτλο «Πατέρας συντηρητής», δημοσιεύει δισέλιδη ανταπόκριση του Piotr Zalewski από την Κωνσταντινούπολη, όπου αναφέρεται στην προσωπικότητα του Μουσουλμάνου κήρυκα Fethullah Gulen και αναλύεται η ενδεχόμενη επιρροή της αδελφότητας, της οποίας ηγείται, στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας.
Στην ανταπόκριση, αφού περιγράφεται διεξοδικά η σταδιοδρομία του Fethullah Gulen, ηγέτη του μεγαλύτερου θρησκευτικού κινήματος στην Τουρκία «Fethullahci» και επισημαίνεται ότι στην περσινή διαδικτυακή δημοσκόπηση των περιοδικών "Prospect" και "Foreign Policy" εξελέγη πρώτος στην κατηγορία "o διανοούμενος του κόσμου που διατηρεί τις μεγαλύτερες επιρροές", τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος ηγέτης είναι σήμερα «η εικόνα του μεταρρυθμισμένου Ισλάμ του 21ου αιώνα».

Στην ανταπόκριση, σημειώνεται ότι ορισμένοι Δυτικοί παρατηρητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μέλη του κινήματος του G?len έχουν διεισδύσει βαθιά στην τουρκική κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό και επιχειρούν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση.
Στο δημοσίευμα, αφού περιγράφεται η αντιπαράταξη της οργάνωσης Εrgenekon και της κοινότητας του ιμάμη Fethullah Gulen, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό επεκτατισμό των «Fethullahci».
Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ανησυχεί με ένα ενδεχόμενο ισλαμικό πραξικόπημα και τονίζεται ότι: «Ο Gulen δεν ενδιαφέρεται να υποκινήσει σε μια επανάσταση, ενώ οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται να την υποστηρίξουν, όμως τα μέλη του κοσμικού κατεστημένου (establishment) έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Το σύστημα που κληρονόμησαν από τον Ataturk, και στο οποίο χρωστούν την κοινωνική τους θέση και τις περιουσίες τους, αρχίζει να θρυμματίζεται. Η άνθηση του κινήματος του Gulen, με τα συμφέροντά του στον τομέα της οικονομίας, των Μ.Μ.Ε., της εκπαίδευσης και της πολιτικής σημαίνει τη δημιουργία μιας νέας ελίτ, μιας υψηλά μορφωμένης, συντηρητικής, μουσουλμανικής μεσαίας τάξης.
Σήμερα οι παλαιές ελίτ της Κωνσταντινούπολης τρομάζουν με την εικόνα των γυναικών που κυκλοφορούν καλυμμένες με μουσουλμανικές μαντίλες και που παρελαύνουν σήμερα με τσάντες Louis Vuitton ή κάθονται πίσω από το τιμόνι νέων Mercedes. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο κίνδυνο διακρίνουν σε αυτό, τα μέλη της παλαιάς φρουράς συνειδητοποιούν ένα πράγμα: ότι τόσο ο Gulen όσο και το κάποτε περιθωριοποιημένο, προϊόν ?κονσέρβα?, το οποία εκπροσωπούν, γίνεται ένα ολοένα και πιο εμφανές τμήμα της τουρκικής πραγματικότητας».

Read more...

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


«Το Ιράν αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συναντήσεις, που είχε εκεί.
«Αυτοί που διαμαρτύρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν όλοι πυρηνικά όπλα», είπε και πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικό οπλισμό, αλλά «υπάρχει μία διαφορά: το Ιράν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενώ το Ισραήλ δεν είναι».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για τα «όπλα μαζικής καταστροφής», που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην επιδρομή εναντίον της Γάζας.
«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στη Γάζα. Αυτό είναι όπλο μαζικής καταστροφής. Χίλιοι τετρακόσιοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν. Γιατί δεν ασχολείται με αυτό το θέμα;», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράν ως «τρέλα» και παρέπεμψε στον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος «κατέστρεψε έναν πολιτισμό και προκάλεσε σχεδόν 1 εκατομύριο νεκρούς. Αυτό που έγινε στο Ιράκ, πρέπει να αποτελεί μάθημα για τον κόσμο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ιράν τον Οκτώβριο.

"Θα ήταν τρέλα"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών σταθμών του Ιράν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.
Μια τέτοια επίθεση θα ήταν "τρέλα" και οι τρομακτικές της συνέπειες δεν θα επηρέαζαν μόνο το Ιράν, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό τύπο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα για συνομιλίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επικέντρωση των συζητήσεων για τα πυρηνικά μόνο στο Ιράν δεν είναι σωστή.
"Είμαστε απολύτως κατά των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή...Αλλά υπάρχει μία χώρα στη Μέση Ανατολή, η οποία κατέχει πυρηνικά όπλα: το Ισραήλ. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά: το Ισραήλ δεν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ενώ το Ιράν είναι", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.
Στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπού Γάιτ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.
"Ομως, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τον ιρανικό κίνδυνο. Το Ιράν οφείλει να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και το Ισραήλ να εγκαταλείψει επίσης τα πυρηνικά του προγράμματα", δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.
Η ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η Τεχεράνη αποκάλυψε την ύπαρξη και δεύτερης μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας , της Κίνας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη για να συζητήσουν το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διάψευση Ερντογάν για αγορά πυραύλων από ΗΠΑ


«Δεν τίθεται θέμα αγοράς (πυραύλων) αξίας 7 - 8 δισ.δολαρίων. Ούτε πρόκειται για ειλημμένη απόφαση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν διαψεύδοντας τις φήμες περί επικείμενης αγοράς από την Τουρκία μεγάλου πυραυλικού συστήματος. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησε ότι, οι εκτοξευτήρες των πυραύλων δεν είναι σταθεροί, αλλά κινούμενοι και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναπτύσσονται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου στόχου «συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν» όπως είπε.

«Για παράδειγμα, ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, διαθέτει έξι συστοιχίες πυραύλων. Η Τουρκία έναντι αυτού δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο. Όσον αφορά το Ιράν, δεν γνωρίζω πόσους διαθέτει», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης διατύπωσαν την άποψη ότι η Τουρκία πρόκειται να υπογράψει μεγάλη συμφωνία αγοράς πυραύλων που θα εντάσσονταν στο σύστημα της αντιπυραυλικής ζώνης που σχεδίασε να εγκαταστήσει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Όταν το σύστημα αυτό εγκαταλείφθηκε από την σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης "υπαινίχθηκαν" ότι η αγορά των πυραύλων μπορεί να εξυπηρετεί αμυντικές ανάγκες απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υφυπουργός αμυντικής βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ, ο οποίος επισκέφθηκε εγκαταστάσεις της εταιρείας Raytheon στις ΗΠΑ, αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους S-400.
Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη, το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, στις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας CPMIEC.
Πηγή express.gr

Read more...

Νέες δυσκολίες στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μετά τη νίκη της Μέρκελ


Νέες δυσκολίες περιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Αγγελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές.

"Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία", γράφει η εφημερίδα Μιλιέτ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς ότι θα ενισχυθεί η ρητορική κατά της τουρκικής ένταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, "το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κίνδυνος για την Τουρκία". "Θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", προσθέτει η εφημερίδα, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο CNN Turk "το χειρότερο σενάριο" έγινε τώρα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υψώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

iKypros
28/09/2009

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP