Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ZHTHMA


Στις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού ζητήματος αναφέρεται άρθρο της εφς The Sydney Morning Herald υπό τον τίτλο "Other factors may outweigh talks on Cyprus partition", το οποίο αναδημοσιεύεται από τη βρετανική εφ. Guardian. Το άρθρο αναλύει «τους εξωγενείς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το 2004 υπήρξε η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού, όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψήφισαν επί του σχεδίου Ανάν. Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν θετικά, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Μια βδομάδα αργότερα η ΕΕ αποδέχτηκε στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσε ιστορικό λάθος».

«Στις μέρες μας, ενώ φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών κι ενώ οι ηγέτες τους επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παράγοντες όπως η ενδεχόμενη απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά. Επισημαίνεται ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχει συνδεθεί πλέον με την υποψηφιότητα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι θετικές. Η αναμενόμενη επανεκλογή της κας Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελαρίου της Γερμανίας δε θα ευνοήσει την ένταξη της Τουρκίας, καθώς τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί προτιμούν ένα είδος προνομιακής σχέσης με την Τουρκία και όχι την πλήρη ένταξη. Η αίτηση της Τουρκίας προς την ΕΕ θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία θα εκμεταλλευτούν την άρνηση της Τουρκίας να επεκτείνει και προς την Κύπρο την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ και θα ζητήσουν το πάγωμα της ένταξης».

Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι η Ελλάδα, «ο καλύτερος φίλος της Λευκωσίας, παρουσίαζει άλλα εμπόδια». Όπως αναφέρεται, «η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, διαφθοράς και κοινωνικής πόλωσης και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αιτημάτων, τα οποία θα πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει η υποψηφιότητά της προς την ΕΕ. Στη λίστα των αιτημάτων περιλαμβάνονται ο σεβασμός των ελληνικών συνόρων και της ελληνικής κυριαρχίας και η τήρηση των κανόνων της ΕΕ και σε ό,τι αφορά στην Κύπρο».

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  30 Σεπτεμβρίου 2009 στις 4:00 μ.μ.  

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP