Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δημοτικές εκλογές: Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν


Η εφημερίδα TODAY΄S ZAMAN (30.3) περιγράφει σειρά μέτρων που αναμένεται να ληφθούν από την τουρκική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Αυτά είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κουρδικό, η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών, το Κυπριακό, για το οποίο αναμένεται υποβολή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση προς κύρωση στην τουρκική Βουλή.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ρύθμιση των σχέσεων πολιτικών και στρατιωτικών στη χώρα είναι απολύτως αναγκαία, διότι η ροπή των Τούρκων στρατιωτικών προς την επιβολή δικτατορικών καθεστώτων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Τουρκική Δημοκρατία, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί το άρθρο 35 του Εσωτερικού Υπηρεσιακού Στρατιωτικού Κανονισμού της Τουρκίας, το οποίο ορίζει ότι «καθήκον του Στρατού είναι η προστασία και η εγγύηση της Δημοκρατίας».
Οι κεμαλιστές υποστηρικτές του άρθρου και πιθανόν ενός πραξικοπήματος τον 21ο αιώνα στο όνομα της ελευθερίας του λόγου πρέπει να αντιληφθούν πόσο αντιδραστικοί και πόσο πολιτικά οπισθοδρομικοί έχουν καταντήσει στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.


Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν το Κυπριακό, είπε:

«Όπως ξέρουμε, έχει επιβαρυνθεί ως παγιοποιηθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, που είναι το ένα ζητούμενο όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά βεβαίως έχει σημασία και το πώς θα επηρεαστεί η τουρκική θέση όσον αφορά τις συνομιλίες που γίνονται στην Κύπρο, διότι μια ανάλυση έλεγε ότι ο Ερντογάν είναι συγκρατημένος σε όλα τα ζητήματα που ανέφερα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και ότι μετά την αναμέτρηση θα μπορούσε να έμπαινε πιο δυναμικά. Δεν ξέρω τώρα πώς θα επηρεάσει τις θέσεις του γενικά στο Κυπριακό αυτή η αποτυχία, θα μπορούσε να την πει κανείς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος το ονόμασε έτσι...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα οι δημοτικές εκλογές έχουν ιδιαιτερότητα. Πολλές δημοτικές εκλογές έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τις γενικές εκλογές, γιατί είναι ένα είδος ενδιάμεσης αντίδρασης των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση. Όμως φαίνεται ότι εδώ για τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και για την Τουρκία ειδικά έχουν μια μεγάλη πολιτική σημασία οι δημοτικές εκλογές. Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα το ερμηνεύσει ο ίδιος ο Ερντογάν αυτό, ότι ο κόσμος θέλει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, ή ότι θέλουν να τον συγκρατήσουν για να έχει μια πιο συντηρητική προσέγγιση και βεβαίως αν με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί και η επιρροή του βαθέως κράτους. Να μην το ξεχνάμε ότι είναι εκεί ο στρατός, το ΥΠΕΞ, η Δικαιοσύνη στην Τουρκία και εάν αυτό θα εκληφθεί σαν μια αδυναμία του Ερντογάν σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των τελευταίων γενικών εκλογών και αν αυτή ακριβώς την αδυναμία θα έρθει να την αξιοποιήσει τώρα το βαθύ κράτος, για να επιβάλλει δικές του πολιτικές.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Ιταλία και τη συνάντηση του με τον Πάπα, αλλά και με τον κ. Μπερλουσκόνι. Ειδικότερα ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η συνάντηση με τον κ. Μπερλουσκόνι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια θετική εξέλιξη. Έγινε κατ’ ιδίαν η συνάντηση, όπως ξέρετε, αλλά δεν μπορώ να σας πω για το περιεχόμενο της συνάντησης. Είναι ο ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στους G-8. Η Ιταλία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, επομένως το να κρατούμε μια στενή επαφή με την ιταλική Κυβέρνηση και με τον πρωθυπουργό για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και για το πώς θα μπορέσει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να κάνει κινήσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, είναι πάντα χρήσιμο. Αλλά, πέρα από τις αναλύσεις που γίνονται κατά διαστήματα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ή που μπορεί να γίνουν και σε επίσημες επισκέψεις, καμία φορά αυτές ακριβώς οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές γιατί εκεί οι ηγέτες μπορεί να μιλήσουν ανοιχτά, ελεύθερα, «έξω από τα δόντια», για να δουν πώς θα μπορέσουν να συντονιστούν στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι έχει και μια συνάντηση ο κ. Μπερλουσκόνι σύντομα με τον κ. Ερντογάν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω. Υπάρχουν τακτικές επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ο συνάδελφός μου θα πάει σίγουρα, μπορεί και σε πρωθυπουργικό επίπεδο υπάρχουν τακτικές επαφές

Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός ρωτήθηκε και για το ζήτημα της επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, για το οποίο ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Βεβαίως θα κριθεί από διάφορους παράγοντες. Πρώτα από όλα με έχει καλέσει η Επίτροπος των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για να πούμε για αυτό το θέμα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο βέβαια. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. Ποιες είναι οι διάφορες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και τι θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Σίγουρα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο ένας, ο πιο τεχνικός, ο πιο εμφανής, είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και όλων των συναφών υποχρεώσεών της, εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία κ.λ.π.. Αλλά βεβαίως βασικός παράγοντας πρέπει να είναι η στάση της Τουρκίας και γενικότερα της τουρκικής πλευράς στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Πιστεύω, η άποψή μου είναι, ότι από εκεί θα πρέπει να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η προσέγγισή μας. Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μεγαλύτερη επιθυμία, το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όχι αν θα πάει ένα πλοίο αύριο σε ένα λιμάνι τουρκικό ή όχι. Άρα, το κυριότερο και εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε πιστεύω είναι κατά πόσον είναι έμπρακτα εποικοδομητική η στάση όπως αναμένει η Ε.Ε. της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Βεβαίως έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσει να συντάσσεται η έκθεση. Η έκθεση βεβαίως θα καταγράψει τα γεγονότα, τα οποία είναι λίγο ή πολύ γνωστά, όμως θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε όλους αυτούς τους τομείς που θα επηρεάσουν τη στάση μας και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, όταν έρθει η ώρα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η έκθεση θα συμπεριλάβει την απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσο έμπρακτα η Τουρκία αυτή τη στιγμή θέλει επίλυση στο Κυπριακό ή είναι αυτό εκτός της έκθεσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να το καταγράψει. Πέρσι, διαφωνήσαμε όπως ξέρετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι περιορίστηκε στο θέμα του καλού κλίματος, ότι θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος. Η δική μας θέση είναι ότι η Τουρκία πρέπει έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο στο θέμα του καλού κλίματος. Όμως να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή κάνει μια έκθεση και την υποβάλλει. Το θέμα της ενταξιακής πορείας οποιασδήποτε χώρας είναι διακυβερνητικό και αποφασίζεται σε επίπεδο κρατών-μελών. Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε γιατί δεν εντοπίστηκε στην Κύπρο. Ενώ η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία φέτος του Δεκεμβρίου του 2008 ήταν πιο επιεικής από άλλες φορές, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν πιο σκληρά, πιο αυστηρά από προηγούμενες φορές, ακριβώς διότι το Συμβούλιο έχει τα δικά του κριτήρια και έχει τη σειρά των αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τις θέσεις του. Άρα, σημαντικότατη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στο τέλος της ημέρας σημασία έχουν οι θέσεις των κρατών-μελών. Και ξέρουμε ότι κάποια κράτη-μέλη είναι ιδιαίτερα θετικά προς την Τουρκία, άλλα είναι ιδιαίτερα αρνητικά προς την Τουρκία και εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί».

Read more...

Η οικονομική κρίση ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν


Η οικονομική κρίση, η αυξανόμενη ανεργία, η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον κουρδικό πληθυσμό, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της μεγάλης πτώσης που παρουσίασε η δύναμη του ΑΚΡ στις εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν στην πραγματικότητα συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο της ανεργίας στην Τουρκία. Σήμερα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 3,27 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 13,6% του ενεργού πληθυσμού. Τον τελευταίο χρόνο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 838.000 σημειώνει η εφημερίδα.


Η ΜΙΛΛΙΕΤ αναφέρεται στην αποτυχία του ΑΚΡ στη Ν.Α. Τουρκία, όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι και παρά ορισμένα βήματα που έκανε το κυβερνών κόμμα δεν μπόρεσε να λύσει το χρονίζον πρόβλημα των εκρηκτικών προβλημάτων του κουρδικού πληθυσμού. Στην περιοχή αυτή η υποστήριξη στους πολιτικούς του DTP αυξήθηκε σημαντικά αντί να μειωθεί, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κούρδων.
Η εφημερίδα ΒΑΤΑΝ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δείχνει πως βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και ότι ο θρύλος ενός κόμματος που συνεχώς αυξάνει τη δύναμή του έχει αποδυναμωθεί.
Η ΧΟΥΡΙΕΤ γράφει επίσης ότι στις βασικές αιτίες της υποχώρησης της δύναμης του ΑΚΡ περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία και οι ατασθαλίες. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Ερντογάν θα αφήσει το αγέρωχο ύφος που τον εμπόδιζε να βλέπει τα προσωπικά του λάθη και αν αυτό γίνει, η χώρα θα μπορέσει να ησυχάσει, διαφορετικά η κατάρρευση του ΑΚΡ θα επιταχυνθεί.
Στη ΡΑΝΤΙΚΑΛ υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να σκεφθεί τι έκανε λάθος και εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές.
Ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει επιπλέον ότι ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε. και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Read more...

Όλι Ρεν: Μετά τις εκλογές, η Τουρκία πρέπει πλέον να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις


Τώρα που οι εκλογές διενεργήθηκαν, η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προσέγγισή της με την Ε.Ε., τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν.
«Οι δημοτικές εκλογές απαίτησαν μεγάλη ενέργεια, ως συνήθως. Τώρα που ο λαός ψήφισε, ήρθε η ώρα για την Τουρκία να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Όλι Ρεν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- Τουρκίας.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κυριότερος παράγοντας στη διαδικασία ένταξης παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό και την ένταση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση για την υιοθέτηση νέων νόμων, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων.
«Οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που βελτιώνουν τις βασικές ελευθερίες, ενισχύουν το κράτος Δικαίου και εδραιώνουν το δημοκρατικό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, είναι κατ’ αρχήν προς το συμφέρον του τουρκικού λαού», επέμεινε ο Όλι Ρεν.


Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., που άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Αν και η Άγκυρα είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες πριν το 2005 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά από αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τακτικά την απουσία μεταρρυθμίσεων.
«Μετά τις δημοτικές εκλογές, εισερχόμαστε σε μία τριετή περίπου περίοδο χωρίς εκλογές και ο πρωθυπουργός μας απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», απάντησε ο Τούρκος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και νέος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Read more...

Η Κύπρος απέρριψε τις δηλώσεις του Γκιούλ


Η Κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ
ότι η Τουρκία δήθεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή -
όπως ανέφερε ανακριβώς - δέχεται τους Ελληνοκυπρίους στο έδαφός της χωρίς βίζα.
Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ έγιναν σε συνέντευξή του στο "Euronews" και σε
απάντηση ερώτησης γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει τις πτήσεις κυπριακών
αεροπλάνων στον εναέριό της χώρο και τη χρήση των τουρκικών λιμανιών από
κυπριακά πλοία, παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η διευκόλυνση επισκεπτών δεν
μπορεί να υποκαταστήσει κατ’ ουδένα τρόπο την επίσημη αναγνώριση ενός κράτους-
μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί.
Είπε ακόμη ότι η δήλωση του Τούρκου προέδρου είναι παραπλανητική, γιατί κατά
την είσοδο Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία απαιτείται βίζα, που σφραγίζεται σε ένα
χαρτάκι, ακριβώς επειδή η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά διαβατήρια.


Εξ άλλου, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις
προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία οφείλει
να συμβάλει θετικά στην επίλυση του προβλήματος.
«Η Τουρκία λέει πως στηρίζει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για
το Κυπριακό, αλλά όταν αναφέρεται στη λύση και στην ουσία του προβλήματος, οι
τοποθετήσεις της είναι αρνητικές», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει στους συνομιλητές της και
υποδεικνύει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού, διότι από τις δημόσιες
τοποθετήσεις της δεν δείχνει να τηρεί θετική στάση.
Εξ άλλου, ο κ. Κυπριανού, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής,
δήλωσε ότι οι επιπτώσεις στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λόγω μη
συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, μπορούν
να υπάρξουν είτε με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε με
διατήρηση του δικαιώματος κράτους μέλους ή και περισσοτέρων κρατών μελών να
εμποδίσουν το άνοιγμα ενός ή περισσοτέρων προς διαπραγμάτευση κεφαλαίων.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Φθινόπωρο θα γίνει αξιολόγηση της ενταξιακής
πορείας Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σαφής ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστησε επίσης σαφές πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η
αξιολόγηση της Τουρκίας το Φθινόπωρο, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η ΕΕ και εάν
η Τουρκία μέχρι τότε δεν συμμορφωθεί, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν
επιπτώσεις για την ενταξιακή της πορεία», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Είπε επίσης ότι ποια μέτρα θα ληφθούν, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τις
υποχρεώσεις της «είναι θέμα που πρέπει να ζυγιστεί πάρα πολύ καλά, λαμβάνοντας
υπόψη και τα δεδομένα και βεβαίως το σημαντικότερο ζητούμενο, που είναι η
προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Read more...

Αναβλήθηκαν οι αυριανές συνομιλίες για το Κυπριακό


Αναβλήθηκαν οι αυριανές συνομιλίες για το Κυπριακό
Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της μετάβασης του κ. Ταλάτ για το Παρίσι.
Αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της μετάβασης του κ. Ταλάτ για το Παρίσι, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, ότι από τις έξι προτεραιότητες, που είχε θέσει για το 2009, απέμεινε αυτή του Κυπριακού, είπε ότι είναι και δική του προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος.

«Είναι κανείς λογικός άνθρωπος, που να μην αγωνίζεται για λύση στο Κυπριακό, εδώ και τώρα;», διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία των συνομιλιών συνεχίζεται και βαθαίνει και «αποτελεί καθήκον όλων μας, εάν είναι δυνατόν εδώ και τώρα να λύσουμε το Κυπριακό, στηριγμένοι σε αρχές, μέσα από την ενότητα του λαού, στηριγμένοι στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είπε ακόμη, ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική «και δεν ευθύνεται ο Δημήτρης Χριστόφιας γιατί φέραμε τα πράγματα ως εδώ».

Είπε ότι για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού ευθύνονται διάφοροι, «που δεν θέλω καν να αναφέρω, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ενωμένοι σε μια γροθιά, διαφορετικά θα είμαστε οι χαμένοι της ιστορίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα μας καλεί να...μιμηθούμε την Τουρκία!!!


Φυσικά, καλά κάνει και λέει την αλήθεια ο (νέος) Αμερικάνος Πρέσβης στη χώρα μας, μπας και ξυπνήσουν ορισμένοι...απολαύστε λοιπόν μερικές από τις δηλώσεις του σχετικά με την επίσκεψη Ομπαμα στους γείτονες και την παράκαμψη της χώρας μας απ' αυτόν: "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από άλλα γεγονότα και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική στρατηγικά με την Τουρκία.

Ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό είναι σημαντικά,αλλά δεν πρέπει να καθορίζουν την ελληνοαμερικανική σχέση. Πρέπει να πάψουμε να αξιολογούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με σημείο αναφοράς την Τουρκία. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ παραμένει, και ούτε πρόκειται να χρωστάμε χάρη στην Τουρκία επειδή είναι τώρα σημαντική για εμάς. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει σχέση με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν. Δεν πρόκειται για αγώνα μπάσκετ για να μετράμε το σκορ και να λέμε ότι σκόραρε η Τουρκία επειδή πήγε εκεί η Χ. Κλίντον. Όταν πήγε η Κλίντον στην Τουρκία δεν μίλησε μόνο για τα θέματα του Πατριαρχείου, αλλά και για την ανάγκη συνδυασμένης προσπάθειας για ένα πιο σταθερό Αφγανιστάν. H Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μόνο τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και άλλα, στα οποία πρέπει να εμπλακεί,δηλαδη το Αφγανιστάν αλλά και τη Μέση Ανατολή."
Οπως βλεπετε,ο Αμερικανος Πρεσβης καθιστα σαφες οτι οσο η χωρα μας δεν συμμορφωνεται με τις πρωτοβουλιες των ΗΠΑ σχετικα με τη Μ.Ανατολη και το Αφγανισταν,τοσο θα μενει εξω απο τους πρωτοκλασατους συμμαχους των..
Για συνέχεια http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

Read more...

ΜΑΣ ΑΝΑΒΕΙΦΩΤΙΕΣ Η ΚΛΙΝΤΟΝ??????????


Σοβαρό θέμα σύνδεσης της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στη Θράκη, φαίνεται ότι δημιουργείται από τη συνομιλία που φέρεται να είχε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Δημήτριο και έλληνες επιχειρηματίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη που προστίθεται στις ήδη αρνητικές για την Ελλάδα κινήσεις των πρώτων ημερών της νέας αμερικανικής ηγεσίας, καθώς η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να ενεργεί ως προέκταση των τουρκικών επιδιώξεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφουν ο Νίκος Μελέτης και ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι πληροφορίες για τη συνάντηση αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχε η Χ. Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανούς, έσπευσε να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με την τουρκική απαίτηση για αντίστοιχα ανταλλάγματα υπό μορφή αμοιβαιότητας στη Θράκη, εξυπηρετώντας απόλυτα τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Έτσι, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με δηλώσεις και της Ν. Μπακογιάννη ανέμενε ότι η Αμερικανίδα υπουργός θα μετέφερε τις ελληνικές θέσεις για την ένταση στο Αιγαίο προς την τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι συνέβη το αντίστροφο, με την Χ. Κλίντον να προωθεί τις ανιστόρητες τουρκικές απαιτήσεις για τη Θράκη, όπως αναφέρεται.

Η εξέλιξη αυτή όμως θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και σοβαρότητα με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τις ελληνικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ περισσότερο όταν είναι πρόσφατη η συνάντηση της Ν. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσικά... μειονοτικό σχολείο) θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί αύξηση των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, ενώ συνδέει και το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής της για εκλογή των μουφτήδων (Νομιμοποίηση των ψευτομουφτήδων) σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η Τουρκία, έχοντας παραβιάσει κατάφωρα και επί δεκαετίες το συμβατικό πλαίσιο της Λοζάνης και σε μια προσπάθεια να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία το Πατριαρχείο, αμφισβητεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του και μειώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε ρόλο θρησκευτικού λειτουργού της συρρικνωμένης, για τους γνωστούς λόγους, ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, εμφανίζοντάς τον ως «ομόλογο» των ψευτομουφτήδων στη Θράκη. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία θα υπάρξει πλειοδοσία των εγχώριων πολιτικών για τα την παροχή των ικανοποιητικών ανταλλαγμάτων για τις μειονοτικές ψήφους!

Read more...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗ... ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


‘’ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/3/2009 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ... ΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SUSSEX ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ: ΑLI HUSEYINOGLOU (ΑΛΗ ΧΟΥΣΕΙΝΟΓΛΟΥ) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΣΕ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΡΑΚΗ 1923 -2009 Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ!

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Α) ΘΡΑΚΗ 4/7/1923 ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΖΑΝΗΣ ΑΡΘΡΑ 37-45 Β) Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 1930 – 1941 ΕΠΟΧΗ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Γ) Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 1946 – 1949 ANDARTLIK (ANTAPTIKO), EΝΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΜ/ΣΥΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ Δ) ΘΡΑΚΗ 1950 -1960 ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Ε) ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 1967 – 1974 ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (!) ΣΤ) ΘΡΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1974 – 1980 Ζ) 1980 -1990 Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (!!!) Η) ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!
Μια χαρά δουλεύουν μέσα στην ίδια μας την Πατρίδα και εμείς κοιμόμαστε!

Read more...

Ο Ντερβίς αντιπρόεδρος στο Brookings


Milliyet (31/3/2009)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του Ινστιτούτου Brookings, Talbott, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς ανέλαβε την αντιπροεδρία του εν λόγω αμερικανικού ινστιτούτου. Παράλληλα, θα είναι και διευθυντής του προγράμματος «Παγκόσμια Οικονομία και Ανάπτυξη».

Ο Κεμάλ Ντερβίς, παράλληλα με το αξίωμά του αυτό, θα συνεχίσει και τα νέα του καθήκοντα, τα οποία είχε αναλάβει στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί. Αναμένεται, επίσης, ο Ντερβίς κατά την επικείμενη Σύνοδο της G – 20, η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο, να συνοδεύσει το Γ.Γ. των Η.Ε..


Read more...

Σοβαρή πτώση των εξαγωγών προβληματίζει την Τουρκία


του Σάββα Καλεντερίδη
ο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία και οι παροχές που έκανε η κυβέρνηση Ερντογάν για να μειώση την πτώση των ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, είναι γεγονός ότι δεν έκαναν αρκούντως αισθητή την παρουσία της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή των Τούρκων.
Υπό αυτή την άποψη, η επόμενη των εκλογών, βρίσκει την κυβέρνηση Ερντογάν αντιμέτωπη με δυο σοβαρά ζητήματα. Την πτώση των δικών της ποσοστών και την αύξηση των ποσοστών των Κούρδων και μάλιστα του ΡΚΚ, το οποίο σημειωτέον σάρωσε στις κουρδικές περιοχές, ενισχύοντας τη θέση του εν όψει του Πανκουρδικού Συνεδρίου που πρόκειται να γίνει τις επόμενες βδομάδες στην Ερμπίλ και την οικονομική κρίση, που όπως προαναφέρθηκε, προσπάθησε να την "απωθήσει" χρονικά λόγω την εκλογών.

Οι εκλογές, όμως, πέρασαν και οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με ενδεικτικό το δείκτη των εξαγωγών, που συνεχίζει τη ραγδαία καθοδική του πορεία για έκτο μήνα.
Με βάση τα στειχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Εξαγωγέων Τουρκίας (Türkiye İhracatçılar Meclisi, TİM), οι εξαγωγές το Μάρτιο του 2009 έχουν μειωθεί σε ποσοστό 34,92 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, φθάνοντας τα 7 δις 127 εκατ. δολάρια. Ο πρόεδρος της TİM, Mehmet Büyükekşi, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Αϊδίνι, εξέφρασε την ελπίδα η πτώση να συνεχιστεί με μειούμενους ρυθμούς. Ο Büyükekşi ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η κινητικότητα στις διεθνείς αγορές θα επανέλθει μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ δήλωσε επίσης ότι αναμένει τα αποτελέσματα της συνόδου των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών (G-20) για να προβεί σε περαιτέρω εκτιμήσεις.
Επίσης, ο πρόεδρος των Τούρκων εξαγωγέων δήλωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ε.Ε. μειώνονται ανησυχητικά τα δυο τελευταία χρόνια, πρωτού ακόμα εμφανιστεί η διεθνής οικονομική κρίση.
Πηγή: YENİ ŞAFAK

Read more...

Nέα δεδομένα στο Κουρδικό Ζήτημα


του Όμηρου Φωτιάδη
Η δορυφοριοποίηση του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους του Βορείου Ιράκ, εκ μέρους της Τουρκίας, είναι η πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.
Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν, προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα στην περιοχή.
΄Ηδη η Τουρκία, παρουσιάζει μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα στο Βόρειο Ιράκ και πολλές άλλες δραστηριότητες, πάσης φύσεως, με σκοπό τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους.
Σκοπός της Τουρκίας είναι κατά κύριο λόγο η απομάκρυνση του ενδεχομένου δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους και η μελλοντική προοπτική δημιουργίας αποσχιστικών διαθέσεων των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας και ένωσης με το Κουρδιστάν.
Η Τουρκία, θέλει να καταστήσει το Κουρδικό Ομόσπονδο Κράτος, δικό της μοχλό και το «μακρύ χέρι» της, στην περιοχή.

΄Ηδη στις μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ, οι Τούρκοι παρουσιάζουν σχέδια και σενάρια, τα οποία φέρουν, τους ελεγχόμενους Κούρδους, να ενεργούν εις βάρος της Συρίας του Ιράν και του Νοτίου Ιράκ, με Τουρκική κηδεμονία.
Η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να αντιγράψει την πολιτική των ΗΠΑ και της την παρουσιάζει με «Τουρκικό μανδύα» με ενεργούμενα τους Κούρδους στους οποίους θέλει να φορέσει «Τουρκικό φέσι».
Οι Τουρκικές προτάσεις, καταδεικνύουν στις ΗΠΑ, πως μετά την αποχώρησή τους, η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει την ανατρεπτική τους πολιτική, στην Συρία και το Ιράν, χρησιμοποιώντας τους Κούρδους. Δηλαδή, την θέση των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, να λάβει η Τουρκία, αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση της συνέχειας της δράσης εναντίων των γειτονικών χωρών και της προστασίας της Κουρδικής Επαρχίας.
Η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος των ΗΠΑ και ο ανάδοχος του Κουρδιστάν.
Φυσικά για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, ζητά την συμμετοχή της στα κέρδη των πετρελαίων του Κιρκούκ και της Μοσούλης σε ποσοστό 25%, την δημιουργία συνδιοίκησης στο Κιρκούκ. Την άτυπη ανακήρυξη του Κιρκούκ ως πρωτεύουσας των Τουρκομάνων και το Αρμπίλ των Κούρδων. Την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Κουρδιστάν, για την «προστασία των Κούρδων» από τους Σύριους, Ιρανούς και ΄Αραβες, η οποία θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Αριστοτεχνικά οι Τούρκοι, πραγματοποιούν τους διπλωματικούς τους ελιγμούς φέροντας τουλάχιστον επί του παρόντος σε αμηχανία τις ΗΠΑ. Η νέες Τουρκικές προτάσεις, εξετάζονται από τις ΗΠΑ επί τη βάση των μελλοντικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η Τουρκία προβάλει τον εαυτό της ως τον φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των Κούρδων, με αντάλλαγμα την πάταξη του ΡΚΚ, συμμετοχή στους υδρογονάνθρακες και αναβάθμιση των Τουρκομάνων της περιοχής.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τα σχέδια των ΗΠΑ έως τώρα, προέβλεπαν την παράδοση μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους για την προστασία τους, την δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στις Κουρδικές περιοχές, την ενσωμάτωση του ΡΚΚ στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ και τον πλήρη έλεγχο των υδρογονανθράκων.
Για τους σκοπούς αυτούς, οι Αμερικανοί, προτίθενται να υπογράψουν λίγο προ της οριστικής τους αποχώρησης συμφωνία για την εγκατάσταση δυνάμεών τους στο Αρμπίλ.
΄Εχουν ήδη επιλέξει ποια οπλικά συστήματα θα αφήσουν στους Κούρδους κατά την αποχώρησή τους και εγγυώνται την ασφάλεια των πηγών και της διαχείρισης των υδρογονανθράκων.
Τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, Κούρδοι και Αμερικανοί, επεξεργάζονται και υλοποιούν σταδιακά, «Σχέδιο Προστασίας» των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, από τους δύο λίαν σοβαρούς κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι.
Στον νότο, την αραβική απειλή, η οποία θεωρείται βέβαιο πως θα εκδηλωθεί αμέσως με την αποχώρηση των ΗΠΑ και στον βορά τις Τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν απειλητικά στην μεθόριο. Οι Τουρκικές δυνάμεις έως τώρα φέρονταν να διώκουν το ΡΚΚ, αλλά εσχάτως στις συναντήσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ως δυνάμεις που θα προκαλέσουν «ευτυχία» ή «πόνο» στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Εκβιαστικά ο Α. Γκιούλ είπε στους Κούρδους, ή συνεργάζεστε και ζούμε «ευτυχισμένοι» ή θα «πονέσετε»...
Οι νεοσυντηρητικοί της κυβέρνησης Μπούς, εφαρμόζοντας το «Σχέδιο Προστασίας» σχεδίασαν την δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης» στο Νότιο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Αράβων, αποτελούμενη κυρίως από Τουρκομάνους η οποία επεκτείνεται από τα σύνορα της Συρίας μέχρι τα σύνορα του Ιράν.
Δεύτερη «ενδιάμεση ζώνη» στο Βόρειο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας, οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ.
΄Ηδη χιλιάδες Τουρκομάνοι έχουν μεταφερθεί και διασπαρθεί σε όλη την έκταση της «ενδιάμεσης νότιας ζώνης» από την Συρία μέχρι το Ιράν. Δόθηκαν σοβαρά οικονομικά ανταλλάγματα, ανταλλάξιμες περιουσίες, και πλήθος ευεργετήματα, ελκυστικά για τους φτωχούς Τουρκομάνους. Η ΄Αγκυρα προσπάθησε και προσπαθεί να χειραγωγήσει πλήρως τους Τουρκομάνους και το μόνο που κατάφερε, είναι να τους θέσει υπό την σοβαρή απειλή τόσο των Αράβων, όσο και των Κούρδων. Οι Τουρκομάνοι, προτίμησαν την συνεργασία με τους Κούρδους, μη έχοντας άλλη επιλογή για την μελλοντική τους επιβίωση, παρά τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις της Τουρκίας.
Στις Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας στον Νότο, ήδη συμμετέχουν πλήθος Τουρκομάνοι και συνεχώς ενσωματώνονται μαζικά στις δυνάμεις ασφαλείας.
Στην «ενδιάμεση βόρεια ζώνη» τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισχυρή παρουσία του ΡΚΚ, αφύπνισε τις χιλιάδες Κούρδων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα την δεκαετία του 1990, διωκόμενοι από τον Τουρκικό Στρατό. Τουλάχιστον 710 χωριά είναι καταγεγραμμένα ως ελεγχόμενα από τις δυνάμεις του ΡΚΚ, στον βορά.
Οι τεράστιες και μαζικές εκδηλώσεις στο φετινό Νεβρόζ στα χωριά αυτά, υπό την σημαία του ΡΚΚ κατέδειξαν πως διαθέτει σοβαρά λαϊκά ερείσματα στην περιοχή.
Οι μαζικές εθελοντικές εκδηλώσεις στρατολόγησης στα ένοπλα τμήματα του ΡΚΚ, καταδεικνύουν πως η Τουρκία και οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο 2.000 αντάρτες, αλλά τουλάχιστον 5.000 αποφασισμένους μαχητές, υπαρχούσης και μιας μεγάλης δεξαμενής τροφοδοσίας μελλοντικών νέων μαχητών.
Οι ΗΠΑ πέραν της συνεργασίας τους με το ΡΚΚ για το Ιράν και την Συρία, κυριολεκτικά παραπλάνησαν την Τουρκία στην πολυδιαφημιζόμενη συνεργασία τους για την πάταξη του ΡΚΚ. Το γεγονός έγινε αντιληπτό γρήγορα από τους Τούρκους, καθώς τα F 16, άδειαζαν το φονικό τους φορτίο στα βράχια του όρους Καντίλ...
Η μεγάλη επιχείρηση του ΡΚΚ τον παρελθόντα Οκτώβριο εναντίων Τουρκικού Στρατοπέδου μέρα μεσημέρι, κατέδειξε, πως το ΡΚΚ, όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά διαθέτει μεγάλες δυνατότητες διεξαγωγής σοβαρών επιχειρήσεων.

ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα σχέδια των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, για έναν νέο χάρτη στην Μέση Ανατολή, προέβλεπαν ένα Κουρδικό Κράτος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προϋποθέσεις αυτές εκλείπουν πλέον, καθώς ο Ομπάμα προωθεί τον διάλογο με την Συρία και το Ιράν,
και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.
Η Κουρδική Ηγεσία του Βορείου Ιράκ, έχει διαμορφώσει έναν ενστικτώδη ρεαλισμό, και παρουσιάζεται ευπροσάρμοστη μπροστά στις νέες εξελίξεις.
Η απομάκρυνση της δημιουργίας στο άμεσο ορατό μέλλον, ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας, ούτε πρόκειται να θιχθεί η de facto ανεξαρτησία της περιοχής, η οποία ξεκίνησε το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2003.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρξει μια ισχυρή κεντρική εξουσία στην Βαγδάτη. Περιφερειακά θα πρέπει να αποκλειστεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, κατόπιν της αποτυχημένης διπλωματικής πρωτοβουλίας της ΄Αγκυρας πρόσφατα.
Η Κουρδική Οντότητα θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στην σταθερότητα ολόκληρης της περιφέρειας στο μετακατοχικό Ιράκ , ως ένας νέος αναδυόμενος τρίτος πόλος, μεταξύ σιιτών και σουνιτών με διευρυμένα όρια ελιγμών, μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης, καθώς θα επιδρά καταλυτικά στις Κουρδικές οργανώσεις που βρίσκονται στις χώρες αυτές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να μην αναφέρουμε και το ακριβώς αντίθετο ενδεχόμενο, δηλαδή να επιδρά επιθετικά....
Η ρεαλιστική προσαρμογή της Κουρδικής Αυτόνομης και Ανεξάρτητης Οντότητας του Βορείου Ιράκ, στην ουσία ευνοεί την Τουρκία, η οποία εάν δεν συμπεριφερθεί, ως ηγεμών της περιοχής, θα έχει πιθανόν ευεργετικά αποτελέσματα στο εσωτερικό της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια τους για την δημιουργία των δύο «ενδιάμεσων ζωνών ασφαλείας» στον Νότο και τον Βορά, οι οποίες και θα αποτελούν τις Κουρδικές προφυλακές, προς τους εν δυνάμει, εισβολείς τους.
Η προσέγγιση σχεδόν ταυτόχρονα της Ηγεσίας του ΡΚΚ, τόσο από τους Αμερικάνους όσο και από τους Ιρανούς, δίνει μια νέα δυναμική στο Κουρδικό ζήτημα. Μια ενδεχόμενη συνεργασία ΡΚΚ-Ιράν θα έρθει και θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς των εμπλεκομένων για την περιφέρεια αυτή.
Φήμες φέρουν πως η προσέγγιση Κούρδων του ΡΚΚ με τους Ιρανούς έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή, και σαφέστατα θα έχει εμφανή ή αφανή λόγο, αλλά ουσιαστικής μορφής... Εάν όντως ισχύουν οι φήμες για «Ρωσική εμπλοκή» στο Κουρδικό σε συνεργασία με το Ιράν, η Τουρκία θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τις προεκτάσεις του θέματος και να αναθεωρήσει τις ηγεμονικές της προθέσεις.
Ο ρυθμιστικός πόλος της Κουρδικής Οντότητας του Βορείου Ιράκ, εμπεριέχει έναν σοβαρό αστάθμητο παράγοντα στον εσωτερικό του πυρήνα. Δεν είναι άλλος από το ΡΚΚ και τον ρόλο που θα επιλέξει τελικά το ίδιο να διαδραματίσει στις εξελίξεις...
Εάν το ΡΚΚ καταφύγει στο Ιράν, παρέλκουν όλες οι προσπάθειες και τα σχέδια Τούρκων, Κούρδων του Β. Ιράκ, ΗΠΑ και θα έχουμε ισχυρές μεταβλητές σε εξέλιξη...
Εάν το ΡΚΚ συνεχίσει να αποτελεί, «ζώνη προστασίας» της Κουρδικής Οντότητας, στον βορά, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο δορυφοριοποίησης της από την Τουρκία.
Το να αφοπλιστεί το ΡΚΚ θα πρέπει να θεωρείται μια μη ρεαλιστική οπτική, καθώς όπως φαίνεται πέραν των Τούρκων, ουδείς άλλος το επιθυμεί.
Ενώ το Ιράν πιθανόν συνεπικουρούμενο και από την Ρωσία, φαίνεται πως συμπεριφέρεται πολύ έξυπνα και «αφοπλιστικά» προς τις ΗΠΑ-Τουρκία, δεν φαίνεται η Τουρκία να κάνει το ίδιο...
Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημά της δεν είναι οι λίγες χιλιάδες Κούρδοι του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, αλλά τα εκατομμύρια Κούρδων του ΡΚΚ στο έδαφός της...
Η μελλοντική δημιουργία Κουρδικού Ανεξάρτητου Κράτους στο Βόρειο Ιράκ είναι αναπόφευκτη. ΄Εστω και εάν αυτό αποτελέσει δορυφόρο της Τουρκίας, συγκρινόμενο με τους υπέρ πολλαπλάσιους πληθυσμιακά και γεωγραφικά Κούρδους της Τουρκίας, είναι ένα δεδομένο χωρίς περιεχόμενο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι στο δικό της έδαφος και όχι στου Βορείου Ιράκ...
Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας δεν της επιτρέπει να δει, πως το Κουρδικό πρόβλημα βρίσκεται στο δικό της έδαφος, είναι τα πολλά εκατομμύρια οπαδών του ΡΚΚ και όχι οι αμερικανοτραφείς Κούρδοι φύλαρχοι του Βορείου Ιράκ.
Το ΡΚΚ αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και κομβικό σημείο στα σχέδια για το Κουρδικό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που όπως φαίνεται έχουν αντιληφθεί καλύτερα οι Ρώσοι και μόλις άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικάνοι. Οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι οι Τούρκοι και παλαιοί τους μισθοφόροι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ.
Η μελλοντική ευημερία και πρόοδος του Τουρκικού Λαού και η ειρήνη της ευρύτερης περιφέρειας, βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Τουρκίας.
Μια ρεαλιστική αντίληψη της σοβαρής κατάστασης, θα την οδηγήσει σε υγιείς και ισότιμες συνομιλίες με τους Κούρδους του ΡΚΚ και την Ηγεσία τους.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι ο μόνος Ηγέτης που έχει το πολιτικό ειδικό βάρος και την γεωπολιτική-γεωστρατηγική αντίληψη, να βοηθήσει για την εξεύρεση μιας συνολικής ειρηνικής διευθέτησης του Κουρδικού προβλήματος.
Ουδαμώς, η Τουρκία θα αρκεστεί σε πρόσκαιρα οφέλη και σε μελλοντικές μεγάλες και σοβαρές απώλειες πολυεπίπεδα...

Read more...

Αλχημίες από το ψευδοκράτος


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Έχοντας στην κατοχή του τα αντίγραφα του Κτηματολογίου Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου, το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να βρει άκρη με τους τίτλους που μοίρασε στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους.
Μετά από έντονα παράπονα για λάθη, έγινε προσπάθεια επαναχωρομέτρησης σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, ώστε οι λεγόμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας να συνάδουν με την κατανομή των χωραφιών επί του εδάφους. Τον τελευταίο καιρό δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους νέα διορθωμένα «κοτσιάνια».

Ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν, το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνοκυπριακής γης το πήραν έποικοι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι που κατέθεσαν τους τίτλους ιδιοκτησίας στα ελεύθερα εδάφη πήραν μικρότερες εκτάσεις γης. Υπάρχει και η κατηγορία των Τουρκοκυπρίων κυρίως προερχόμενων από οικογένειες με σημαντικές εκτάσεις, που δεν πήραν απολύτως τίποτε από τα «κατακτημένα» ελληνοκυπριακά εδάφη. Αυτή η κατηγορία είναι και η μόνη που ασκεί πίεση για επίλυση του περιουσιακού επί τη βάσει αρχών.
Οι πολλοί πιέζουν να τους δοθούν από τα λίγα που έμειναν αμοίραστα και από τα χαλίτικα. Πολλοί από τους εποίκους πώλησαν έναντι πινακίου φακής σημαντικές εκτάσεις που τους είχαν δοθεί στα πρώτα στάδια μετά την τουρκική εισβολή. Έτσι στην περιοχή της Μόρφου, του Λευκονοίκου και πολλών άλλων περιοχών, οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική αξία της γης, έβαλαν χέρι στη λεία των εποίκων «αγοράζοντας» τη γη. Αυτή η κατηγορία των Τουρκοκυπρίων ρωτά τώρα καθημερινά τις ψευδοαρχές τι θα γίνει σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Φοβούνται αυτοί οι Τουρκοκύπριοι ότι θα αναγκαστούν να δώσουν πίσω χωράφια που αγόρασαν στο πέρασμα των μεταεισβολικών χρόνων.
Στις επερχόμενες ψευδοεκλογές παίζει έντονα το περιουσιακό στοιχείο. Ο Ντερβίς Έρογλου και ο Σερντάρ Ντενκτάς διαβεβαιώνουν καθημερινά τούς σφετεριστές Τουρκοκυπρίους και εποίκους ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε για τη «γη τους». Οι τίτλοι τους ψευδοκράτους τους, λένε, είναι σιδεροκέφαλοι και στηρίζονται από τις λόγχες του κατοχικού στρατού. Έτσι δημιουργείται ένα ρεύμα για διατήρηση και ενίσχυση του στάτους κβο. Βέβαια ο Φερντί Σαπίτ Σογέρ και ο Ταλάτ απαντούν ότι οι ίδιοι μπορούν με πιο νομότυπο τρόπο να κατοχυρώσουν τους «αποδέκτες της εγκαταλειμμένης ελληνοκυπριακής γης». Τους λένε ότι με υπερεκτίμηση της αξίας της γης στα ελεύθερα εδάφη θα μπορέσουν να πάρουν νομότυπα τις κατεχόμενες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, αποζημιώνοντάς τις με τουρκοκυπριακή γη στα ελεύθερα εδάφη.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Στο μικροσκόπιο το θέμα της Αμμοχώστου


Να ανοίξουν εκ νέου την αναφορά για την Αμμόχωστο, αποφάσισαν οι αρμόδιοι συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Να ανοίξουν εκ νέου την αναφορά για την Αμμόχωστο, αποφάσισαν οι αρμόδιοι συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Με την απόφαση αυτή διασφαλίστηκε ότι το θέμα της Αμμοχώστου, σε συνέχεια της εγκριθείσας τον περασμένο Ιούλιο, θετικότατης έκθεσης, θα παραμείνει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Αναφορών από την αρχή, ήδη, της νέας ευρωκοινοβουλευτικής θητείας.
Η αναφορά της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου είχε κλείσει με απόφαση του Πολωνού Προέδρου της εν λόγω Επιτροπής, Μάρτσιν Λιμπίτσκι, μετά την έγκριση της έκθεσης για την Αμμόχωστο τον Ιούλιο του 2008, η οποία αποτελούσε ηθική δικαίωση για τους εκτοπισμένους Βαρωσιώτες. Ο κ. Λιμπίτσκι, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς επιχειρήσει με πολλαπλά διαδικαστικά τεχνάσματα να προωθήσει απαράδεκτο κείμενο, θεώρησε ότι με την έγκριση της έκθεσης έπρεπε φυσιολογικά να «κλείσει» και η αναφορά της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.

Στηριζόμενος στα συμπεράσματα της ανωτέρω έκθεσης, που προνοούσαν επανεξέταση του θέματος από την Επιτροπή Αναφορών σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου απέστειλε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου επιστολή προς ευρωβουλευτές που είχαν ασχοληθεί με το εν λόγω ζήτημα, ζητώντας την επαναφορά του στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αναφορών. Οι ενέργειες του κ. Δημητρίου έγιναν σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και τους κ. Λοΐζο Αυξεντίου και Κίκη Χριστοφίδη από την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου.
To αίτημα του κ. Δημητρίου τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δια των ευρωβουλευτών Sir Robert Atkins και Carlos Iturgaiz. Υποστηρικτικές εν προκειμένω υπήρξαν και οι άλλες πολιτικές ομάδες και κατά συνέπεια αποφασίστηκε όπως ανοίξει η αναφορά και εξεταστεί εκ νέου από την νέα σύνθεση της Ευρωβουλής, που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
SHMERINH

Read more...

Υπέρ διάσπασης του τριγώνου ΗΠΑ - Τουρκία - Ελλάδα


Δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα
Για ανάγκη «ανεξαρτητοποίησης» της σχέσης μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον από τον παράγοντα «Τουρκία», έκανε λόγο χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία ούτε εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Μιλώντας για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα και τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού των ΗΠΑ με τους συμμάχους και φίλους τους, ο κ.Σπέκχαρντ τόνισε ότι η μακρόχρονη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να «αποδεσμευτεί» από τις ελληνοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να αναβαθμιστεί.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναβάθμισης του συντονισμού μεταξύ των δυο χωρών, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η καταπολέμηση του εμπορίου των όπλων μαζικής καταστροφής.
«Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα αυτή είναι πολυεθνικές και όχι μόνο επιχείρηση των ΗΠΑ.

Read more...

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Να μην υποστείλουμε τον αγώνα για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια


Στα Φυλακισμένα Μνήματα φυλάκισαν οι Άγγλοι τα λείψανα των ηρώων της ΕΟΚΑ που απαγχόνιζαν

Γεγονότα από την έναρξη του Αγώνα μέχρι την άφιξη του Χάρντιγκ (1η Απριλίου - 3 Οκτωβρίου 1955)

1. Στα τέλη Μαρτίου του 1955 η ΕΟΚΑ ήταν έτοιμη για το ξεκίνημα του Αγώνα. Τη νύκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου, 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, οι ομάδες της ΕΟΚΑ έδρασαν με επιτυχία. Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και στρατιωτικές επισταθμίες. Η ΕΟΚΑ είχε τότε τον πρώτο της νεκρό. Ήταν ο Μόδεστος Παντελή από το Λιοπέτρι, που πέθανε απόηλεκτροπληξία στην προσπάθεια του ν' αποκόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, για να δράσουν οι ομάδες της ΕΟΚΑ.
2. Την 1η Απριλίου 1955 κυκλοφόρησε η πρώτη προκήρυξη του Διγενή που άρχιζε με τούτα τα λόγια: «Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού».
3. Οι δολιοφθορές σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνεχίστηκαν σ' όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Η ΕΟΚΑ με τη δράση της προξενούσε υλικές ζημιές και θύματα μεταξύ των Άγγλων. Μερικές από τις τολμηρές επιχειρήσεις των πρώτων μηνών του Αγώνα της ΕΟΚΑ είναι:
α) Η τοποθέτηση ωρολογιακής βόμβας στις 25 Μαΐου κάτω από το κάθισμα του Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας. Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Κυβερνήτη.
β) Η επίθεση στον αστυνομικό σταθμό του Αμιάντου στις 22 Ιουνίου 1955 από ανταρτική ομάδα.
γ) Η επίθεση στο μεταλλείο Μιτσερού στις 22 Σεπτεμβρίου 1955 από ανταρτική ομάδα.
4. Παράλληλα με τη στρατιωτική δράση της ΕΟΚΑ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δρούσε στο πολιτικό πεδίο. Στις 15 Απριλίου 1955 αναχώρησε για το Μπαντούγκ της Ινδονησίας, όπου συγκροτήθηκε Αφρικανοασιατικό Συνέδριο με εκπροσώπηση 29 κρατών. Εκεί, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μίλησε για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού. Στις 11 Ιουλίου πήγε στην Ελλάδα και έπεισε την Ελληνική Κυβέρνηση να καταθέσει αίτηση στον ΟΗΕ για την εφαρμογή της αρχής της αυτοδιάθεσης στην περίπτωση του Κυπριακού λαού.
5. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν βρήκε σύμφωνους τους Τουρκοκυπρίους που εξέφρασαν στον Κυβερνήτη την ανησυχία τους. Η ΕΟΚΑ με φυλλάδιά της ξεκαθάριζε το σκοπό και την τακτική του Αγώνα. Με φυλλάδιό της, που κυκλοφόρησε σε τουρκική γλώσσα τον Ιούλιο του 1955 στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους ότι ο Αγώνας δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εναντίον του Άγγλου κυρίαρχου και τα φυλλάδιά της, που κυκλοφορούσαν στην ελληνική γλώσσα, τόνιζαν ότι μοναδικός σκοπός του Αγώνα ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωσή της με την Ελλάδα.
6. Οι Άγγλοι, που ήταν αντίθετοι στην παραχώρηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στον Κυπριακό λαό, συγκάλεσαν Τριμερή Διάσκεψη στο Λονδίνο στις 29 Αυγούστου 1955. Σ' αυτή πήραν μέρος αντιπροσωπίες των Κυβερνήσεων Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Τα θέματα καθορίστηκαν ως εξής: «Πολιτικά και αμυντικά ζητήματα που επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της Κύπρου». Η Τριμερής Διάσκεψη έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να γίνει καμιά συμφωνία, λόγω των διαφορετικών θέσεων των τριών χωρών. Τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Διάσκεψη εκμεταλλεύτηκε η Βρετανία και τότε και αργότερα και δεν ικανοποιούσε το αίτημα του Κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση.
7. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 ο τουρκικός όχλος, με συνενοχή της Τουρκικής Κυβέρνησης, διέπραξε βανδαλισμούς εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Κατέστρεψε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και άλλα Ελληνικά κτίρια. Δύο μητροπολίτες και αρκετοί ιερείς τραυματίστηκαν, πολλοί Έλληνες κακοποιήθηκαν και 20 θανατώθηκαν.
8. Ο Κυβερνήτης της Κύπρου, για ν' αντιμετωπίσει την ΕΟΚΑ, στις 15 Ιουλίου 1955 έθεσε σε ισχύ το νόμο περί προσωποκρατήσεως, που έδινε το δικαίωμα στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε πολίτη θεωρούσαν ύποπτο για παράνομες ενέργειες και να τον εγκλείει στη φυλακή, στο φρούριο της Κερύνειας ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για ακαθόριστο χρονικό διάστημα.
9. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1955 άρχισε τις εργασίες της η 10η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη απορρίφθηκε. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε αντίδραση με μαχητικές διαδηλώσεις και παναπεργία.
10. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 δραπέτευσαν από το φρούριο της Κερύνειας 16 πολιτικοί κρατούμενοι. Συνελήφθησαν 7, αλλά οι άλλοι 9 κατόρθωσαν να ενωθούν με ανταρτικές ομάδες της ΕΟΚΑ.

Read more...

Σενέρ Λεβέντ: Πάλι ξεγελούν τους φίλους μας στο νότο


H ε/φ «ΠΟΛΙΤΗΣ» δημοσιεύει μετάφραση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου γνώμης του Σενέρ Λεβέντ στη σημερινή «ΑΦΡΙΚΑ», το οποίο έχει τίτλο «Πάλι ξεγελούν τους φίλους μας στο νότο» και αναφέρει τα εξής:


«Η εφημερίδα ‘Πολίτης’ μίλησε, λέει, με κάποιους από τον στενό κύκλο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δεν μπορώ να ξέρω με ποιους. Δεν έγραψε όνομα η εφημερίδα. Όμως, όποιοι και αν είναι αυτοί, έδωσαν στην εφημερίδα πληροφορίες που προκαλούν έκπληξη σε σχέση με τις εκλογές μας. Ειδικά για τη στάση της Τουρκίας. Η Τουρκία, λέει, υποστηρίζει συνεργασία ΚΕΕ-ΡΤΚ εδώ, δηλαδή σύναψη συνασπισμού μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων. Αν δεν ήθελε λύση στο νησί, δεν θα υποστήριζε, λέει, το ΡΤΚ. Αντίθετα, θα δημιουργούσε έναν συνασπισμό από κόμματα που αντιτίθενται στη λύση. Η συμπερίληψη του Έρογλου στην κυβέρνηση, λέει, θα στοχεύει στη στήριξη της λύσης και από το ΚΕΕ.
Οι φίλοι μας οι Ελληνοκύπριοι στο νότο, όπως συμβαίνει πάντα, φαίνεται να μην μπορούν να αντιληφθούν και πολύ την κατάσταση στο βορρά. Ή τους ξεγελούν ενσυνείδητα οι εδώ πηγές τους. Σκαρφίζονται απίστευτα σενάρια για να αποδείξουν για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση. Ή ποιος ξέρει, λένε αυτό που επιθυμούν να είναι αλήθεια, όχι τις πραγματικότητες. Κύκλοι προσκείμενοι στο ΡΤΚ αναφέρονται σε συνασπισμό ΚΕΕ-ΡΤΚ. Αλλά αυτό μοιάζει να είναι μια επιθυμία και μήνυμα που δίδεται στην Άγκυρα. Άλλη είναι η ουσία της υπόθεσης.
Από πού συμπέραναν οι κύκλοι οι προσκείμενοι στον Ταλάτ ότι η Άγκυρα υποστηρίζει το ΡΤΚ σε αυτές τις εκλογές; Μήπως το ψιθύρισε αυτό ο Ερντογάν στο αφτί του Ταλάτ κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα; Δεν είδαμε ένα τέτοιο σημάδι μέχρι τώρα εμείς. Κατά τις προηγούμενες εκλογές ήταν ξεκάθαρη η στάση της Άγκυρας σε σχέση με το ΡΤΚ και δεν άφηνε χώρο για καμμία αμφιβολία. Είχε δείξει τη στήριξή της πολύ ενεργά. Και κατεύθυνε μια σημαντική πλειονότητα των εκ Τουρκίας να το ψηφίσουν. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν επιτυχή κατάληξη και η Άγκυρα εκτόξευσε το ΡΤΚ από το 20% σε ποσοστά πέραν του 40%. Η Άγκυρα είχε αποφασίσει να δρέψει τους καρπούς του ‘ναι’ στο δημοψήφισμα μαζί με το ΡΤΚ. Τροχοδρόμησε την πολιτική τού ‘εμείς είπαμε ναι και οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι’. Και έτσι κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη πέντε χρόνια χωρίς λύση στην Κύπρο. Απέκτησε ισχύ αφού ως κατοχική δύναμη απέκτησε και ‘πιστοποιητικό αθωότητας’ στη διεθνή σκηνή. Ξαφνικά έγινε η πλευρά ‘που υποστήριζε τη λύση’. Και έκανε αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα στο νησί. Λεηλάτησε και τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που είχαν μείνει. Μετέφερε άλλο τόσο πληθυσμό εδώ. Ύστερα έφερε και το μεγάλο κεφάλαιο της Τουρκίας. Έφτιαξε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό δεν επέστρεψε το Βαρώσι, ούτε και απέσυρε έστω και έναν στρατιώτη.
Όμως, η αποστολή του ΡΤΚ ήταν μέχρι εδώ. Τέλειωσε η περίοδος τού ‘εμείς είπαμε ναι και εκείνοι είπαν όχι’. Τώρα χρειάζεται να ξεπεράσει ακόμη πέντε χρόνια χωρίς λύση η Τουρκία. Γι’ αυτό το κατάλληλο κόμμα δεν είναι το ΡΤΚ. Βεβαίως, μπορεί να είναι και αυτό, αλλά αρμόζουν πιο πολύ εκείνοι που είναι γνωστοί ως ‘οπαδοί της μη λύσης’. Οι φίλοι που προέβησαν σε εκείνη την αξιολόγηση στην εφημερίδα ‘Πολίτης’ σίγουρα δεν γνωρίζουν ότι το βαρύ πυροβολικό του Ταγίπ Ερντογάν σεργιανίζει εδώ και μαζεύει ψήφους για τον Τουργκάι Αβτζί. Αν το ήξεραν, μήπως θα πίστευαν τις πληροφορίες που τους έδωσαν οι προσκείμενοι στον Ταλάτ κύκλοι; Ο κύριος πράκτορας της Τουρκίας εδώ τώρα είναι ο Τουργκάι Αβτζί και το κόμμα του. Άλλωστε εκείνοι το ίδρυσαν πριν δύο χρόνια. Και το έκαναν το νέο συνεταίρο του ΡΤΚ. Τώρα μαζεύουν ψήφους γι’ αυτό το κόμμα από τους ψηφοφόρους από την Τουρκία για να εδραιώσουν τη θέση του στην κυβέρνηση. Κάλυψαν όλα τα έξοδα του Αβτζί για τις εκλογές, λένε. Ξεκίνησαν, λέει, ακόμη και εκλογικά λεωφορεία για τον Αβτζί από την Τουρκία. Οι εμπειρογνώμονες του Ερντογάν προβλέπουν συνασπισμό ΚΕΕ-ΚΕΜ (του Αβτζί) εδώ και όχι ΚΕΕ-ΡΤΚ. Διαπίστωσαν ότι το ΚΕΕ διαθέτει ένα ποσοστό ψήφων αρκετό για να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην κυβέρνηση. Θα το μειώσουν λίγο και θα τσοντάρουν τον Τουργκάι Αβτζί στην κυβέρνηση. Το ΡΤΚ δεν υπάρχει καθόλου σε αυτό το λογαριασμό. Μάλιστα, λένε ότι και ο Σερντάρ Ντενκτάς θα κολλήσει στο (εκλογικό) όριο. Τα υπόλοιπα σκεφτείτε τα μόνοι σας».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP