Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Η οικονομική κρίση ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν


Η οικονομική κρίση, η αυξανόμενη ανεργία, η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον κουρδικό πληθυσμό, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της μεγάλης πτώσης που παρουσίασε η δύναμη του ΑΚΡ στις εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν στην πραγματικότητα συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο της ανεργίας στην Τουρκία. Σήμερα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 3,27 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 13,6% του ενεργού πληθυσμού. Τον τελευταίο χρόνο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 838.000 σημειώνει η εφημερίδα.


Η ΜΙΛΛΙΕΤ αναφέρεται στην αποτυχία του ΑΚΡ στη Ν.Α. Τουρκία, όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι και παρά ορισμένα βήματα που έκανε το κυβερνών κόμμα δεν μπόρεσε να λύσει το χρονίζον πρόβλημα των εκρηκτικών προβλημάτων του κουρδικού πληθυσμού. Στην περιοχή αυτή η υποστήριξη στους πολιτικούς του DTP αυξήθηκε σημαντικά αντί να μειωθεί, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κούρδων.
Η εφημερίδα ΒΑΤΑΝ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δείχνει πως βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και ότι ο θρύλος ενός κόμματος που συνεχώς αυξάνει τη δύναμή του έχει αποδυναμωθεί.
Η ΧΟΥΡΙΕΤ γράφει επίσης ότι στις βασικές αιτίες της υποχώρησης της δύναμης του ΑΚΡ περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία και οι ατασθαλίες. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Ερντογάν θα αφήσει το αγέρωχο ύφος που τον εμπόδιζε να βλέπει τα προσωπικά του λάθη και αν αυτό γίνει, η χώρα θα μπορέσει να ησυχάσει, διαφορετικά η κατάρρευση του ΑΚΡ θα επιταχυνθεί.
Στη ΡΑΝΤΙΚΑΛ υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να σκεφθεί τι έκανε λάθος και εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές.
Ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει επιπλέον ότι ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε. και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP