Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δημοτικές εκλογές: Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν


Η εφημερίδα TODAY΄S ZAMAN (30.3) περιγράφει σειρά μέτρων που αναμένεται να ληφθούν από την τουρκική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Αυτά είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κουρδικό, η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών, το Κυπριακό, για το οποίο αναμένεται υποβολή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση προς κύρωση στην τουρκική Βουλή.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ρύθμιση των σχέσεων πολιτικών και στρατιωτικών στη χώρα είναι απολύτως αναγκαία, διότι η ροπή των Τούρκων στρατιωτικών προς την επιβολή δικτατορικών καθεστώτων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Τουρκική Δημοκρατία, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί το άρθρο 35 του Εσωτερικού Υπηρεσιακού Στρατιωτικού Κανονισμού της Τουρκίας, το οποίο ορίζει ότι «καθήκον του Στρατού είναι η προστασία και η εγγύηση της Δημοκρατίας».
Οι κεμαλιστές υποστηρικτές του άρθρου και πιθανόν ενός πραξικοπήματος τον 21ο αιώνα στο όνομα της ελευθερίας του λόγου πρέπει να αντιληφθούν πόσο αντιδραστικοί και πόσο πολιτικά οπισθοδρομικοί έχουν καταντήσει στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.


Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν το Κυπριακό, είπε:

«Όπως ξέρουμε, έχει επιβαρυνθεί ως παγιοποιηθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, που είναι το ένα ζητούμενο όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά βεβαίως έχει σημασία και το πώς θα επηρεαστεί η τουρκική θέση όσον αφορά τις συνομιλίες που γίνονται στην Κύπρο, διότι μια ανάλυση έλεγε ότι ο Ερντογάν είναι συγκρατημένος σε όλα τα ζητήματα που ανέφερα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και ότι μετά την αναμέτρηση θα μπορούσε να έμπαινε πιο δυναμικά. Δεν ξέρω τώρα πώς θα επηρεάσει τις θέσεις του γενικά στο Κυπριακό αυτή η αποτυχία, θα μπορούσε να την πει κανείς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος το ονόμασε έτσι...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα οι δημοτικές εκλογές έχουν ιδιαιτερότητα. Πολλές δημοτικές εκλογές έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τις γενικές εκλογές, γιατί είναι ένα είδος ενδιάμεσης αντίδρασης των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση. Όμως φαίνεται ότι εδώ για τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και για την Τουρκία ειδικά έχουν μια μεγάλη πολιτική σημασία οι δημοτικές εκλογές. Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα το ερμηνεύσει ο ίδιος ο Ερντογάν αυτό, ότι ο κόσμος θέλει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, ή ότι θέλουν να τον συγκρατήσουν για να έχει μια πιο συντηρητική προσέγγιση και βεβαίως αν με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί και η επιρροή του βαθέως κράτους. Να μην το ξεχνάμε ότι είναι εκεί ο στρατός, το ΥΠΕΞ, η Δικαιοσύνη στην Τουρκία και εάν αυτό θα εκληφθεί σαν μια αδυναμία του Ερντογάν σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των τελευταίων γενικών εκλογών και αν αυτή ακριβώς την αδυναμία θα έρθει να την αξιοποιήσει τώρα το βαθύ κράτος, για να επιβάλλει δικές του πολιτικές.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Ιταλία και τη συνάντηση του με τον Πάπα, αλλά και με τον κ. Μπερλουσκόνι. Ειδικότερα ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η συνάντηση με τον κ. Μπερλουσκόνι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια θετική εξέλιξη. Έγινε κατ’ ιδίαν η συνάντηση, όπως ξέρετε, αλλά δεν μπορώ να σας πω για το περιεχόμενο της συνάντησης. Είναι ο ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στους G-8. Η Ιταλία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, επομένως το να κρατούμε μια στενή επαφή με την ιταλική Κυβέρνηση και με τον πρωθυπουργό για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και για το πώς θα μπορέσει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να κάνει κινήσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, είναι πάντα χρήσιμο. Αλλά, πέρα από τις αναλύσεις που γίνονται κατά διαστήματα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ή που μπορεί να γίνουν και σε επίσημες επισκέψεις, καμία φορά αυτές ακριβώς οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές γιατί εκεί οι ηγέτες μπορεί να μιλήσουν ανοιχτά, ελεύθερα, «έξω από τα δόντια», για να δουν πώς θα μπορέσουν να συντονιστούν στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι έχει και μια συνάντηση ο κ. Μπερλουσκόνι σύντομα με τον κ. Ερντογάν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω. Υπάρχουν τακτικές επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ο συνάδελφός μου θα πάει σίγουρα, μπορεί και σε πρωθυπουργικό επίπεδο υπάρχουν τακτικές επαφές

Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός ρωτήθηκε και για το ζήτημα της επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, για το οποίο ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Βεβαίως θα κριθεί από διάφορους παράγοντες. Πρώτα από όλα με έχει καλέσει η Επίτροπος των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για να πούμε για αυτό το θέμα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο βέβαια. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. Ποιες είναι οι διάφορες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και τι θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Σίγουρα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο ένας, ο πιο τεχνικός, ο πιο εμφανής, είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και όλων των συναφών υποχρεώσεών της, εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία κ.λ.π.. Αλλά βεβαίως βασικός παράγοντας πρέπει να είναι η στάση της Τουρκίας και γενικότερα της τουρκικής πλευράς στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Πιστεύω, η άποψή μου είναι, ότι από εκεί θα πρέπει να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η προσέγγισή μας. Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μεγαλύτερη επιθυμία, το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όχι αν θα πάει ένα πλοίο αύριο σε ένα λιμάνι τουρκικό ή όχι. Άρα, το κυριότερο και εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε πιστεύω είναι κατά πόσον είναι έμπρακτα εποικοδομητική η στάση όπως αναμένει η Ε.Ε. της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Βεβαίως έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσει να συντάσσεται η έκθεση. Η έκθεση βεβαίως θα καταγράψει τα γεγονότα, τα οποία είναι λίγο ή πολύ γνωστά, όμως θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε όλους αυτούς τους τομείς που θα επηρεάσουν τη στάση μας και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, όταν έρθει η ώρα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η έκθεση θα συμπεριλάβει την απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσο έμπρακτα η Τουρκία αυτή τη στιγμή θέλει επίλυση στο Κυπριακό ή είναι αυτό εκτός της έκθεσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να το καταγράψει. Πέρσι, διαφωνήσαμε όπως ξέρετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι περιορίστηκε στο θέμα του καλού κλίματος, ότι θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος. Η δική μας θέση είναι ότι η Τουρκία πρέπει έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο στο θέμα του καλού κλίματος. Όμως να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή κάνει μια έκθεση και την υποβάλλει. Το θέμα της ενταξιακής πορείας οποιασδήποτε χώρας είναι διακυβερνητικό και αποφασίζεται σε επίπεδο κρατών-μελών. Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε γιατί δεν εντοπίστηκε στην Κύπρο. Ενώ η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία φέτος του Δεκεμβρίου του 2008 ήταν πιο επιεικής από άλλες φορές, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν πιο σκληρά, πιο αυστηρά από προηγούμενες φορές, ακριβώς διότι το Συμβούλιο έχει τα δικά του κριτήρια και έχει τη σειρά των αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τις θέσεις του. Άρα, σημαντικότατη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στο τέλος της ημέρας σημασία έχουν οι θέσεις των κρατών-μελών. Και ξέρουμε ότι κάποια κράτη-μέλη είναι ιδιαίτερα θετικά προς την Τουρκία, άλλα είναι ιδιαίτερα αρνητικά προς την Τουρκία και εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP