Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υποδοχή … με συνθήματα στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης



Τελικά η επιθυμία του εκφραστή του νεοθωμανισμού και ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, να επισκεφθεί έστω και ιδιωτικά-ανεπίσημα τη Θράκη, είναι γεγονός. Από σήμερα στις 12 το μεσημέρι λοιπόν όταν το αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην Ελλάδα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ο Τούρκος επίσημος περιοδεύει στην περιοχή της Θράκης. Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψή του στην ορεινή Ξάνθη, ο κ. Νταβούτογλου, επισκέφθηκε το χωριό Αριαννά στη Ροδόπη (αμειγές μουσουλμανικό χωριό), όπου κάλεσε τη μειονότητα να είναι συσπειρωμένη και να διατηρήσει τα "τουρκικά" χαρακτηριστικά της. Στη συνέχεια μετέβη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου έγινε δεκτός από τον Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, ενώ δεν περέλειψε να μεταβεί στην πρώην "τουρκική νεολαία" και στο τουρκικό γενικό προξενείο Κομοτηνής.

Στην περιοδεία του αυτή συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ 3 τηλεοπτικά κανάλια καλύπτουν τις επαφές που έχει με εκπροσώπους τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και της μειονότητας

Τα παραπάνω "έπαιξαν" και στο δελτίο του ΑΝΤ1 (αυτό προλάβαμε να παρακολουθήσουμε) και πιστεύουμε ότι κάποιος "υπεύθυνος" θα βγει και θα πει αυτά που πρέπει κάποτε να ειπωθούν γιατί πολύ απλά, άσχετα με το αν η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου είναι ιδιωτική ή όχι εξακολουθεί να είναι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και οι δηλώσεις του έχουν πάντα ειδικό βάρος.

Μάλλον όμως φαίνεται ότι μαζί με την επίσημη ιδιότητά του άφησε πίσω στην Τουρκία και τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και "τακτ" που πρέπει να διακατέχει όλους τους ανθρώπους. Και εξηγούμαστε, δεν πας στο σπίτι κάποιου που σε καλεί και αρχίζεις να προκαλείς πικοιλοτρόπως. Πρέπει να δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό στον οικοδεσπότη (εν προκειμένου στο ελληνικό κράτος) και να αποφεύγεις ρήσεις και φράσεις που ενδεχομένως να δυναμιτίσουν το κλίμα, γιατί πολύ απλά ο σπιτονοικοκύρης και οικοδεσπότης θα αναγκαστεί να σε διώξει και να μη σε ξανακαλέσει.

Η ατυχής προσομοίωση των Αριαννών με το Ικόνιο της Τουρκίας α μη τι άλλο είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των προαναφερομένων επισημάνσεων που κάναμε σαν ιστολόγιο. Αν αυτό δεν είναι πρόκληση τότε ποιό μπορεί να είναι; Η παρότρυνσή του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προς τους μουσουλμάνους της περιοχής για να διαφυλάξουν την "τουρκική" ταυτότητα και η παρότρυνσή του για συνέχιση των αγώνων τους στα ευρωπαϊκά φόρουμ (κάτι που είχε κάνει και παλαιότερα και ο προκάτοχός του κ. Μπαμπατζάν, όταν επισκέφθηκε και αυτός τη Θράκη), κατά την άποψή μας ήταν ένα σαφές μήνυμα για την διατήρησης της συσπείρωσης της μειονότητας στο χώρο της Θράκης. Και το κυριώτερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε το λόγο που κάλεσε σε συσπείρωση τους ομόθρησκούς του.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με επικρατέστερο αυτό της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στη χώρα μας. Η μειονότητα παίζει ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα στην περιοχή, καθόσον έχει τη δυνατότητα να εκλέξει 2 βουλευτές μέσω των 2 μεγάλων πολιτικών κομάτων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εκλογή και 3ου βουλευτή, ανάλογα με τα αποθέματα ψήφων στις κατανομές των εδρών. Επισημαίνουμε ότι στις εκλογές του 1996, η μειονότητα εξέλεξε 3 βουλευτές. Σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς ψηφοφόρων από την Τουρκία ή τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως από τη Γερμανία) μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, οι οποίοι διατηρούν τα εκλογικά τους διακιώματα στη Θράκη και μπορούν να ανατρέψουν την όποια κατάσταση.

Ένα άλλο χαρακτηριτικό είναι ότι οι ψήφοι της μειονότητας "κατευθύνονται", στην πλειοψηφία τους σε ένα συκγεκριμένο πολιτικό χώρο (γεγονός το οποίο αποτελεί κατά την άποψή μας επίδειξη πολιτικής δύναμης και ισχύος από την Τουρκία προς την Ελλάδα), με χαρακτηρικότερο παράδειγμα το συντριπτικό 80% περίπου των ψήφων της μειονότητας της Ροδόπης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές να πάνε σε συνδυασμό, με αποτέλεσμα η διαφορά που είχε στη Ροδόπη να είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την εκλογική νίκη.

Δεν στεκόμαστε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, απλά αναφέραμε το τι μπορεί να κάνει η μειονότητα από τη στιγμή που υπό την σωστή καθοδήγηση διαχειρίζεται σωστά την ψήφο της και την κατανέμει έτσι ώστε να πάινρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος γι αυτήν. Και αυτό θα πρέπει να αποτελεί για κάποιους "φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση" από τη στιγμή που είναι μειονότητα στην περιοχή τους...

Τελικά φαίνεται ότι οι επισκέψεις των Τούρκων ΥΠΕΞ στην Θράκη τείνουν να γίνουν θεσμός και να ενταχθούν (αρχικά άτυπα και στη συνέχεια επίσημα) στις ενίοτε επισκέψεις τους στη χώρα μας, ανεξάρτητα με το αν αυτές θα γίνονται με επίσημο ή ανεπίσημο χαρακτήρα. Προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα των οποίων τις απαντήσεις αν ποτέ τις έχουμε αξίζει τον κόπο να τις δούμε και να τις αξιολογήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. Πότε πήγε Έλληνας ΥΠΕΞ είτε επίσημα, είτε ιδιωτικά επίσκεψη στους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου;

2. Θα τολμούσε να παρομοιάσει τα εναπομείναντα ελληνικά χωριά των νησιών αυτών με κάποια της Αρκαδίας ή της Φθιώτιδας?

3. Θα κυνδύνευε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να χαρακτηριστεί από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών παρατάξεων ως "φασίστας", "ακροδεξιός", "μη προοδευτικός" κλπ κλπ, σε περίπτωση που ξεστόμιζε τέτοιες εκφράσεις, καθόσον κατά την άποψή των ΜΜΕ και κάποιων "έγκριτων" θα έθετε σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις;

4. Αλήθεια, αυτές τις ευαισθησίες των νεοελλήνων ψευτοκουλτουριάρηδων και δήθεν προοδευτικών θα τις δούμε να εκδηλώνονται από αύριο το πρωί και κατά του Τούρκου ΥΠΕΞ, επειδή με τις δηλώσεις του δυναμιτίζει το κλίμα και δεν προωθεί την σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

5. Θα τολμούσε ποτέ Έλληνας ΥΠΕΞ να παροτρύνει τους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, η ακόμα και αυτούς που έφυγαν μετά το προγκρόμ του 1955 και διαμενουν πλέον στην Ελλάδα να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά όργανα για να δικαιωθούν για όσα έχουν υποστεί από το τουρκικό κράτος;

Γιατί πολύ απλά γραφικός, αρκοδεξιός, φασίστας και λοιπών χαρακτηρισμών, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που τολμούν και μιλάνε για τα εθνικά θέματα, αλλά και οι Τούρκοι που κάνουν ακριβώς τις ίδιου θέματος και περιεχομένου δηλώσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επίσημους της γειτονικής μας χώρας. Έτσι δεν είναι; Εκτός και αν κάποια συμφέροντα προστάζουν την επιλεκτική επιλογή προσώπων στην απόδοση τέτοιων χαρακτηρισμών.

Αν και προσωπικά δεν συμφωνούμε με την ενέργεια της φωτογραφίας, την αναγραφή δηλαδή υβριστικών συνθημάτων που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα, εντούτοις αν συνυπολογίσουμε τα όσα συμβαίνουν κάθε φορά που έρχεται στην περιοχή κάποιος Τούρκος επίσημος, τότε θα την δικαιολογίσουμε σαν ένδειξη διαμαρτυρίας όχι προς τα πρόσωπα, αλλά προς τις πολιτικές που πρεσβεύουν και προωθού αυτά.

Read more...

"Στη Θράκη νοιώθω όπως και στο Ικόνιο", λέει ο Νταβούτογλου.


Μετα την άφιξη του στην Αλεξανδρούπολη, ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε το χωριό Αριαννά. Εκεί τον περίμεναν εκατοντάδες Μουσουλμάνοι της περιοχής. Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών πήγε στο καφενείο του χωριού ανέβηκε πάνω σε μια καρέκλα και ξεκίνησε την ομιλία του. " Εσείς είστε η πύλη μας που ανοίγει στην Ευρώπη. Αισθάνομαι σαν να είμαι στο Ικόνιο της Τουρκίας μοιάζουν τόσο πολλά όλα" δήλωσε .

Ο τούρκος υπουργός επισκέφθηκε την "Τουρκική Ενωση Νέων Κομοτηνής" και την "Ένωση Τούρκων Θράκης"" Να είστε ενωμένοι, να προστατεύεται την τουρκική σας εθνικότητα, τη φωνή σας να την ακούσουν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Επωφεληθείτε απο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων"

http://www.onalert.gr




Read more...

ΑΗΜΕΤ HAS…TİR !


Σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Θράκη, υποτίθεται ιδιωτικώς, και έλαβε ένα ιδιωτικό καλωσόρισμα. Θρακιώτες και Κύπριοι διαδηλωτές κατήγγειλαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ την ώρα που συναντούσε εκεί τους ντόπιους προύχοντες, την υποκριτική παρουσία του με κουρδικές και κυπριακές σημαίες, καθώς και με πλακάτ και με πανώ.

Σ’ αυτά αναγράφονταν συνθήματα στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα τουρκικά, που έδιναν τον τόνο της διαμαρτυρίας:

ΝΑΙ στο ευρωπαϊκό μέλλον, ΟΧΙ στο οθωμανικό παρελθόν

Αρκετά με την τουρκική υποκρισία, ξεκουσμπιστείτε από τη Θράκη!

Αχμέτ, φεύγοντας πάρες και το Προξενείο μαζί σου!

Κατοχικη΄δύναμη της Κύπρου, η ελληνική Θράκη σου λέει: Άι σι…τίρ!

Οι 114 ομαδικοί τάφοι δεν είναι εδώ, στο Κουρδιστάν να πας!

Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία: 114 ομαδικοιί τάφοι, 1469 πτώματα. Κρατήστε τον ανθρωπισμό σας μακρυά μας!

Από τον τηλεβόα εστάλη και …προφορικό μήνυμα στον επισκέπτη, στα ελληνικά και στα τουρκικά:
Καταγγέλουμε την προκλητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην περιοχή. Ο ιδιωτικός της χαρακτήρας είναι ο φερετζές της υποκρισίας. Όποιος κόπτεται για μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν διατηρεί κατοχικούς στρατούς, δεν ισοπεδώνει γηγενείς λαούς εκατομμυρίων ψυχών, δεν αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, δεν χρησιμοποιεί την γεωπολιτική ως όχημα του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού.

Δηλώνουμε αντίθετοι στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη, η σημειολογία της οποίας δεν καλύπτεται από τις γελοίες δικαιολογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο φιλήσυχος κόσμος της Θράκης που σιχαίνεται τους κάθε λογής νταβατζήδες μειονοτήτων, ενώνει τη φωνή του με κείνη των Τουρκοκυπρίων που του απηύθυναν εκείνο το μεγαλοπρεπές άι σικτίρ. Να πάρει το μαγαζί του από την οδό Ιώνων και να μην τον ξαναδούμε!

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/hastir.html#more

Read more...

Σε κάθε βήμα του επίσημου κράτους υπάρχει ο αντικατοπτρισμός του τουρκικού παρακράτους


Στη …συνδιοικούμενη Θράκη με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας
Αναγνώστης της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Χρόνου» μας στέλνει το παρακάτω κείμενο, όπου μας θυμίζει συνοπτικά όλα όσα γράφουμε πολύ διεξοδικά κάθε φορά. Όλα αυτά είναι τυχαία; Δε νομίζω. Απολαύστε τον. «Έρχεται για την τακτική επιθεώρηση της συνδιοικούμενης περιοχής της Θράκης ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών. Η Υψηλή Πύλη της Άγκυρας έχει εδώ και χρόνια επιβάλει παράλληλους θεσμούς διοίκησης στη Θράκη. Διορίζει Μουφτή το Ελληνικό Κράτος, εκλέγει ψευτομουφτή η Τουρκία. Εκλέγει Περιφερειακό Συμβούλιο η Ελλάδα, συστήνει Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή η Τουρκία.

Ψηφίζει ευνοϊκό αναπτυξιακό νόμο (φτηνά δάνεια) για τη Θράκη το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας, ανοίγει τη Ziraat Bankasi το υπουργείο Οικονομίας της Τουρκίας. Δύο δήμαρχοι στη Ροδόπη αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες», άλλοι δύο αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι». Σύσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού με παράγοντες της πολιτικής και της οικονομικής ηγεσίας της Θράκης, σύσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τα μειονοτικά στελέχη του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και φυσικά τους ψευτομουφτήδες.

Υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, άτυπα (και παράνομα) νηπιαγωγεία ιδρύει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΠΕΚΕΜ του κεμαλικού Γκαλήπ. Σε κάθε βήμα του επίσημου κράτους υπάρχει ο αντικατοπτρισμός του τουρκικού παρακράτους. Η συνδιοίκηση είναι εδώ!

Κώστας Σιτάλκης» http://www.xronos.gr

Read more...

Εθιμοτυπική συνάντηση Άρη Γιαννακίδη με Αχμέτ Νταβούτογλου


Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη Άρη Γιαννακίδη, πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια. Η συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης και περιφερειακών διμερών συνεργασιών. Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η διάθεση συνεργασίας και η προώθηση περαιτέρω σχέσεων εμπιστοσύνης των δύο λαών. Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας.

http://www.komotiniblogs.gr/Piazza_del_Popolo

Read more...

Η Κλίντον πάει Τουρκία.


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικου δικτυου NTV με τον τίτλο « Η Κλίντον τον Μάρτιο στην Αγκυρα», η Υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑκ. Χιλαρυ Κλίντον, η οποία είχε αναβάλλει λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο την επίσκεψή της στην Τουρκία (και στην Ελλαδα) στις 7-8 Φεβρουαρίου, πρόκειται τώρα να επισκεφθεί την Τουρκία κατά το δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου.

Κατά την επίσκεψή της αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον τουρκο ομόλογο της κ. Νταβούτογλου, με τον πρωθυπουργο κ. Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Τουρκιας κ.Γκιούλ. Η κ Κλίντον είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την Τουρκία το 2009.

Read more...

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Οτσαλάν; Οι συνέπειες για την Ελλάδα


Σε περιορισμό κατ’ οίκον ενδέχεται να τεθεί ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν σύμφωνα με δυτικές «δεξαμενές σκέψεις» οι οποίες επικαλούνται τοπικές πηγές. Ο ιστορικός αρχηγός του ΡΚΚ και «εθνάρχης» των Κούρδων της Τουρκίας μπορεί να «απελευθερωθεί» από τις φυλακές του Ιμραλί και να μεταφερθεί σε οικία όπου και θα κρατηθεί από εδώ και πέρα. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να λάβει χώρα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο ανέφερε ένας «διαμεσολαβητής» με το κωδικό όνομα «Μπαλκτζί». Υπενθυμίζεται πως ο Α. Οτζαλάν στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και δήλωσε πως επεκτείνει την εκεχειρία μεταξύ των Κούρδων μαχητών και του τουρκικού κράτους έως τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Το defence-point.gr αναφορικά με την συγκεκριμένη «διαρροή» έχει να κάνει τα εξής σχόλια:

Πρώτον, επειδή πρόκειται για διαρροή η αξιοπιστία της ελέγχεται. Η δημοσίευση της συγκεκριμένης είδησης αναπαράγεται μόνο και μόνο επειδή η πηγή κρίνεται ως αξιόπιστη και πολύ καλά πληροφορημένη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.


Δεύτερον, εάν η είδηση αυτή δεν αντανακλά την πραγματικότητα τότε πρόκειται για μία έξυπνη ψυχολογική επιχείρηση η οποία σκοπό έχει να θέσει στην ατζέντα μία τέτοια πιθανότητα και φυσικά δεν μπορεί, η διασπορά μίας τέτοιας είδησης παρά να «ερεθίσει» το κουρδικό στοιχείο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άρα και να μην υπάρχει ως πρωτογενές υλικό μία τέτοια σκέψη ή εξέλιξη με την διαρροή μίας τέτοιας δυνατότητας «υλοποιείται» πλέον ως υπαρκτή επιλογή και «μετράει αντιδράσεις» αν όχι «φτιάχνει κλίμα».

Τρίτον, εάν όντως η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία τέτοια πιθανότητα τότε μιλάμε για μία πρωτοβουλία κολοσσιαίων διαστάσεων, του επιπέδου της αποφυλάκισης του Νέλσονα Μαντέλα, και του αρχικού κατ’ οίκον περιορισμού του, ο οποίος ύστερα μετατράπηκε σε απελευθέρωση.

Εάν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε δεν μπορεί παρά να παραδέχεται πλέον και επισήμως πως δεν είναι δυνατόν να αντιπαλέψει το κουρδικό κίνημα και με την πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά νομιμοποιεί μία de facto, τουλάχιστον αρχικά, ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο θα συμβεί νομοτελειακά αφού ο Α. Οτσαλάν θα αποτελέσει, όπως ακριβώς και ο Ν. Μαντέλα, τον πόλο έλξης των Κούρδων, τουλάχιστον αυτών που διαβιούν στην Τουρκία.
Φυσικά δεν μπορεί κάποιος να μην σκεφτεί πως η όλη διαπραγμάτευση ή/και διαρροή να αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα από το ΑΚΡ έτσι ώστε, με «τυράκι» την ουσιαστική απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν, να προσελκύσει τους Κούρδους ψηφοφόρους προς την πλευρά του.


Τέταρτον, και κυριότερο, η Αθήνα έχει αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει μία πιθανή απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν από την Άγκυρα, σε σχέση με την νέα ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο κρατών;

Φυσικά μία τέτοια πιθανότητα δεν μπορεί παρά να αποτελέσει θέμα μέχρι και… διδακτορικών διατριβών. Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο ενός σύντομου σημειώματος αρκεί να αναφέρουμε τις δύο ακραίες πιθανότητες οι οποίες βέβαια έχουν εκατοντάδες παραλλαγές.

Ας πάρουμε το αισιόδοξο για εμάς σενάριο: Η απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν, οδηγεί νομοτελειακά στην τοποθέτησή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η κίνηση αυτή να πυροδοτήσει και την ανάδυση των Κούρδων ως «συνεταίρων» στην διοικητική μορφή και δομή του κράτους.
Η όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει και να «ημερέψει» την Άγκυρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις της με τον περίγυρο και ειδικά την Ελλάδα.


Υπάρχει όμως και το απαισιόδοξο: Η πραγματική επίλυση του Κουρδικού στην Τουρκία, ουσιαστικά λύνει τα χέρια της Άγκυρας και της είναι πλέον δυνατόν απερίσπαστη να προχωρήσει με την νεοθωμανική της ονείρωξη.
Αφού πλέον οι πηγές, οικονομικές, υλικές, πνευματικές κ.λπ. δεν πρόκειται να στρέφονται σε έναν εξουθενωτικό εσωτερικό πόλεμο, τί θα εμποδίσει την Άγκυρα από το να στρέψει το βλέμμα της στο εξωτερικό.


Στην συγκεκριμένη παράμετρο, ας λάβουμε υπόψη μας τα εξής: Η νεοθωμανική ιδεολογική θέση του Α. Νταβούτογλου, επειδή ως πρώτο θέμα βάζει την θρησκεία και την «Αυτοκρατορία» εξ’ ορισμού στρέφεται κατά του εθνικισμού και του φυλετισμού.
Άρα, ο νεοθωμανισμός επειδή από την φύση σημαίνει την δημιουργία μίας πολυφυλετικής ενότητας υπό μία κοινή θρησκεία, ουσιαστικά έχει αναπτυχθεί για να «ενσωματώσει» τους Κούρδους στον τουρκικό κορμό.
Η ανάπτυξη λοιπόν το νεοθωμανισμού έγινε επειδή έχει διαπιστωθεί πως για τη ανάγκες της πολυφυλετικής τουρκικής κοινωνίας, ο δυτικού τύπου κεμαλικός εθνικισμός δεν μπορεί να αποτελέσει κοινό έδαφος για μία ενοποιητική ταυτότητα στην χώρα αυτή.


Με άλλα λόγια ο Α. Νταβούτογλου προσπαθεί να αφομοιώσει τους Κούρδους, αποδεχόμενος την φυλετική διαφορετικότητά τους αλλά μεταλαμπαδεύοντάς τους μία κοινή αυτοκρατορική ιδεολογία έτσι ώστε να δημιουργήσει μία νέα τουρκική «ταυτότητα» ποιο ενοποιητική σε σχέση με αυτή του κεμαλισμού.

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, εννοούμε πως ο νεοθωμανισμός εξ’ ορισμού ευνοεί, αν δεν επιτάσσει, την ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας και τον συνεταιρισμό μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Άρα, δεν είναι απίθανο το σενάριο αυτό να ευσταθεί.
Το δεύτερο δε που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι πως σε μία τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο πως ο Α. Οτσαλάν θα συναινέσει αφού ο πρώτος τους στόχος, αυτός της δημιουργίας συνεταιρισμού με τους Τούρκους, θα έχει επιτευχθεί…
Αφού λάβουμε όλα αυτά υπόψη μας ας σκεφτούμε τι θα συμβεί εάν βάλουμε στην εν λόγω εξίσωση και τις εξής παραμέτρους:
Τι ακριβώς θα κάνουν οι Κεμαλικοί, θα αφήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία να υλοποιηθεί; Πως ακριβώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, και πως θα αντιδράσουν οι Κούρδοι της Τουρκίας εάν τους δοθεί καθεστώς «συνεταίρου»; Άραγε ποια η στάση ενός παντοδύναμου Α. Οτσαλάν απέναντι στην Ελλάδα, μετά από όλα αυτά που του έκανε;
Αν και η στοιχειώδης σοβαρότητα δεν επιτρέπει σε πολιτικό ηγέτη, από το αίτημα ανάληψης της διοίκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να τις οδηγήσει σε νίκη κατά της Τουρκίας (θέση του Οτζαλάν προ της σύλληψής του), να οδηγείται στο άλλο άκρο λαμβάνοντας έως και ανθελληνικές θέσεις.
Άλλο η γεωπολιτική πραγματικότητα και άλλο η ασφάλεια ενός προσώπου, έστω ηγέτη. Εκτός κι αν θεωρεί ότι ο ίδιος αποτελεί μοναδική ενσάρκωση του δίκαιου αγώνα των Κούρδων να αποκτήσουν πατρίδα…

Και ένα τελευταίο ερώτημα για όλους εμάς:

Εάν όντως η αποφυλάκιση του Α. Οτσαλάν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο του 2011, μήπως με τον τρόπο αυτό η τουρκική ηγεσία ετοιμάζεται να κλείσει το κυριότερο εσωτερικό μέτωπο όταν στην ΑΟΖ της Κύπρου θα μπαίνουν τα τρυπάνια, και η Ελλάδα θα έχει εγείρει θέμα ελληνικής ΑΟΖ;
Με άλλα λόγια, μήπως η Άγκυρα ετοιμάζει το έδαφος για να ηρεμίσει το εσωτερικό, εν όψη κοσμογονικών γεγονότων στο εξωτερικό, και ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

defence-point.gr

Read more...

ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στις 12 Ιουνίου του 2011 θα πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο χώρας, με την επίσημη εκλογική διαδικασία να ενεργοποιείται στις 14 Μαρτίου. Η τελική κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Απριλίου, ενώ στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι εκλογές θα αρχίσει από τις 10 Μαΐου. Επισήμως, η προεκλογική περίοδος ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 11 του ίδιου μήνα.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Οι “κουτοπονηριές” του “ανατολίτη Κίσσινγκερ”


Ο “υπερτιμημένος” Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε χαρακτηριστεί από τους αμερικανούς ως ο “Κίσσινγκερ” της Τουρκίας. Αυτά πριν αρχίσουν να τον χαρακτηρίζουν “επικίνδυνο”,όπως προέκυψε από τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Λέμε “υπερτιμημένος”,γιατί η εικόνα που παρουσιάζει όταν επιχειρεί να κάνει τα “άσπρο-μαύρο” στα θέματα του Αιγαίου,δεν είναι και τόσο σοβαρή. Ξεκίνησε να μας λέει από τη Κυριακή στη συνέντευξή του στη Καθημερινή ότι το Καστελόριζο ανήκει κάπου στη Μεσόγειο ,πάντως όχι στην Ελλάδα. Συνέχισε με τις δηλώσεις του στο ΥΠΕΞ όπου ευτυχώς…μας καθησύχασε ,διαβεβαιώνοντάς μας ότι “το Καστελόριζο είναι ελληνικό” και τελείωσε -προς το παρόν- με τις MEGAλες, “ανατολίτικες κουτοπονηριές” που ξεστόμιζε τηλεοπτικά συνεντευξιαζόμενος .

“Και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις”!!! Δεν μας απάντησε που…

“Η Τουρκία πρέπει να έχει δικαίωμα να πετάει στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου”. Ποιος την εμποδίζει;Προφανώς εννοεί τη διαφορά των τεσσάρων μιλίων μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου,αλλά ακόμη κι έτσι ο διεθνής εναέριος χώρος είναι υπεραρκετός για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν ότι θελήσουν.
Δεν μας είπε βέβαια ο συμπαθής στη φυσιογνωμία και μονίμως χαμογελαστός -το ΄χουν οι ΥΠΕΞ αυτό το κουσούρι- γιατί οι Τούρκοι, κλείνουν επί 365 ημέρες το χρόνο σχεδόν όλο …το Αιγαίο δημιουργώντας πρόβλημα στις ελληνικές πτήσεις.

*”Να μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση”. Πως θα γίνει αυτό με τη συμπεριφορά της χώρας του δεν μας το εξήγησε.

Ειδικά για το Καστελόριζο. Ήταν πράγματι …συγκηνιτική η προσπάθεια του Νταβούτογλου να μας πείσει ότι το νησί υπάρχει ,αλλά μόνο πάνω από τη θάλασσα!
Ότι δεν μπορεί να προσθέσει ούτε πόντο ΑΟΖ στην Ελλάδα και άρα η Τουρκία είναι ελεύθερη να ενώσει την ΑΟΖ της με αυτή της Αιγύπτου. Είναι σε δύσκολη θέση ο κ.Νταβούτογλου και η κυβέρνησή του,αλλά ότι κι αν κάνουν το Καστελόριζο δεν μπορεί να σβηστεί από το χάρτη. Καλό είναι να το αποδεχτούν .

Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣΆγκυρα: «Είμαστε νύχι – κρέας»!


Οι πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων οδηγούν τον νεοοθωμανικό βηματισμό του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου που επισκέπτεται την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταβούτογλου προέρχεται από μακρά συζήτηση περί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ και τον Βέλγο υπουργό των Εξωτερικών Στέβεν Βανάκερε. Η συνάντηση με τους Βέλγους πολιτικούς, που περιλάμβανε και θέματα σχετιζόμενα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κράτησε πάνω από μία ώρα, καθώς στην Τουρκία συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου στα Κατεχόμενα.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς επανέλαβε πως το συλλαλητήριο έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, καθώς και αυτή τη φορά τα συνθήματα και τα πανό ήσαν «αντιτουρκικά» και απαιτούσαν λύση εδώ και τώρα: «Ειρήνη και λύση εδώ και τώρα», «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι, κύριε;».

Η επιμονή των Τουρκοκυπρίων, υποχρέωσε τον Μπαγίς να τους υπενθυμίσει: «Πρόκειται για σχέση μητέρας και κόρης», προσθέτοντας ότι η Τουρκία πάντοτε βοηθούσε τους Τουρκοκυπρίους, ακόμη και όταν αντιμετώπιζε δικά της οικονομικά προβλήματα.

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «Είμαστε νύχι – κρέας. Κανένας δεν μπορεί να μας χωρίσει». Απέδωσε δεν τις διαμαρτυρίες σε μια μειοψηφία, που επιμένει να σηκώνει τα λάβαρα κατά της «Μητέρας Πατρίδας»!

Σήμερα συναντώνται και πάλι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται και πάλι στην κατοικία της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, στην περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας, που τελεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

elzoni.gr

Read more...

«Αποκάλυψη ΤΩΡΑ» : Από το «Μάλτα Γιοκ» στο «Καστελόριζο Γιοκ»


Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Ήρθε λοιπόν ο Νταβούτογλου και μια μέρα πριν έρθει , φρόντισε με την συνέντευξή του να επιβεβαιώσει μια άλλη μια φορά ότι η Ελληνική Διπλωματία είναι τόσο «ζωντανή» όσο και το άγαλμα της κοιμωμένης του Χαλεπά! Επί μήνες τώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απειλεί στους Έλληνες διπλωμάτες: «Ή με μας ή με το Ισραήλ»! Και οι Έλληνες διπλωμάτες δεν απαντούν! Προφανώς γιατί είχαν προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας! Η Α4 Διεύθυνση του Υπουργείου μας γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός της ΑΟΖ προϋποθέτει την χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Και φυσικά οι Διπλωμάτες μας δεν παίρνουν θέση στον εκβιασμό Νταβούτογλου, διότι θεώρησαν ότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η Τουρκία , άρα, υπάρχει χρόνος να χρονοτριβήσουν και να μην ασχοληθούν με το ζήτημα που θέτει επιτακτικά η Τουρκία και θα μπορέσουν να αναπτύξουν σχέσεις στο παιχνίδι των πετρελαίων με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Όπως γνωρίζουν φυσικά, ότι η Μέρκελ θέλει τα πετρέλαια του Αιγαίου για λογαριασμό της! Και φυσικά ο Αλεξ Ρόντος που όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Αντιπολίτευση, εργαζόταν ως σύμβουλος άλλης χώρας σε θέματα πετρελαίου, γνωρίζει πολύ καλά τον λόγο της εκούσιας αποχής μας από τις διαπραγματεύσεις στο σχεδιασμό των ΑΟΖ της Μεσογείου.


Αν συνεχιστεί όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας μας από το διεθνές «παιχνίδι» και στην «σκακιέρα» θα επικρατήσουν άλλοι παίχτες. Σταδιακά θα μας εξοβελίσουν από την κούρσα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων την στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε εμείς να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως η πιο παλιά χώρα της Ε.Ε. στην περιοχή με δεσμούς αίματος με τους Κυπρίους αλλά εκμεταλλευόμενοι και τον νέο, μέγα εχθρό του Ερντογάν, το Ισραήλ.

Από το 2003 με ανοιχτή μου επιστολή στον τότε Υπουργό Εξωτερικών (Γιώργο Παπανδρέου) είχα παρουσιάσει μια σειρά ιστορικών γεγονότων που οδηγούσαν στο συμπέρασμα, ότι η υπόθεση των αεροδιαδρόμων (G-18 και R-19 που διέσχιζαν το FIR Αθηνών στο Β. Αιγαίο) και οδηγούσαν τα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Κύπρου, καθώς και η επίθεση της 17 Νοέμβρη στον τότε σύμβουλο της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ντενίζ Μπουλούκμπασι, δεν ήταν τυχαία γεγονότα. Μα καθόλου τυχαία γεγονότα!

Η Τουρκία με τους «αεροδιαδρόμους», το «Casus Belli» και τις «γκρίζες ζώνες», συνέθετε το χαμένο πάζλ της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αφού πρωταρχικός της στόχος ήταν η «έξοδός» της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και δευτερευόντως η «απελευθέρωση» της περιοχής ένθεν του 25ου Μεσημβρινού !

Και στα σχέδια της αυτά , μεγάλο εμπόδιο ήταν η… ύπαρξη ενός … μικρού νησιού ! Της νήσου Καστελόριζο που έδινε στην Ελλάδα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας σε μια ενιαία θαλάσσια περιοχή (Αιγαίο πέλαγος) και συνεπώς επέκτασης της ΑΟΖ μέχρι και 200 μίλια, μιας και το Αιγαίο αποτελεί ΜΙΑ θάλασσα που γειτνιάζει με αυτήν της Κύπρου και του Ισραήλ και σε συνδυασμό με την εκεί χάραξη της ΑΟΖ, η Τουρκία ουσιαστικά θα αποκλειόταν από την χάραξη ΑΟΖ σε ολόκληρη την περιοχή των νότιων ακτών της.

Με απλά λόγια ένα νησάκι «κλείνει» την Τουρκία από την έξοδό της στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου και περιορίζει σημαντικά τον χώρο που μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Το πόσο σημαντικό είναι το Καστελόριζο το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο και μόνο αν αναλογιστεί ότι στο τελευταίο δίμηνο όταν η Τουρκία «κουνήθηκε» για να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου συνέβησαν τα εξής:

- Οι Ρώσοι έστειλαν στην περιοχή το θηριώδης αεροπλανοφόρο τους, «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και παρέμενε επί μέρες ανοιχτά του Καστελόριζου
- Οι ΗΠΑ απέστειλαν από τον Ινδικό Ωκεανό εσπευσμένα το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»
- Η Γαλλία έστειλε στο Αιγαίο για ασκήσεις το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Ή μήπως αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν αντιληπτές από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα μήνα πριν έρθει ο Νταβούτογλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου , το Google Earth, είχε ξαφνικά εμφανίσει το Καστελόριζο και τη νήσο Στρογγυλή ως «Τουρκικό Έδαφος» με το Ελληνικό ΥΠΕΞ ανήμπορο να καταλάβει τι αλλαγές σχεδίαζε η Τουρκική Διπλωματία!

Σήμερα στο Β. Αιγαίο υπάρχει πλέον ένα «διπλωματικό τετελεσμένο» με τους αεροδιαδρόμους που έχουν αλλάξει και δίνουν το δικαίωμα στους τούρκους να πετούν μέχρι την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου ενώ παλιότερα δεν μπορούσαν να το κάνουν νόμιμα και πάντοτε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της ICAO. Άρα η υπόθεση των κοιτασμάτων του Μπάμπουρα (Θάσος) και των άλλων περιοχών είναι πιο κοντά σ’ αυτούς όσο ποτέ και πλέον εμείς έχουμε χάσει πολύ έδαφος από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το «βυθίσατε το Χόρα».

Σας τα γράφω πολύ απλοποιημένα αλλά είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε πως είναι πολύ πιο σύνθετα!

Η Ελλάδα λοιπόν όταν ήταν οικονομικά ισχυρή και λαμπερή ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε να τελειώσει με την υπόθεση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στο Νότιο καθώς και στη Μεσόγειο.

Δεν το έκανε η Κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου και ήταν Μέγα Λάθος.

Σήμερα, ο Νταβούτογλου έρχεται να δώσει προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου ένα ηχηρό ράπισμα αφού πλέον εμφανίζει ανοιχτά την επόμενη κίνησή του λέγοντας καθαρά ότι «αφού δεν είστε μαζί μας τότε βάζω θέμα Καστελορίζου και αναδιάταξης των ορίων στα οποία εκτείνεται το Αιγαίο Πέλαγος». Ή καλύτερα η κίνησή του αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί από έναν διπλωμάτη τρίτης χώρας ως … «Έλληνες, σας έπιασα στον ύπνο!»

Και πώς βάζει ο Νταβούτογλου αυτό το καινούριο ζήτημα που έπιασε στον ύπνο την Ελληνική Διπλωματία;

Δεν λέει ότι η περιοχή είναι γκρίζα ζώνη όπως τα Ίμια αλλά παραδέχεται ότι είναι ελληνικό νησί! Με τη διαφορά όμως , ότι επειδή είναι μακριά από το Αιγαίο , το εντάσσει στη ζώνη των νησιών της Μεσογείου όπως η… Μάλτα! Άρα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας Αιγαίου σταματά στην Ρόδο!

Και έτσι αλλάζει όλα όσα ήξεραν μέχρι σήμερα οι Έλληνες Διπλωμάτες! Διότι :

ΠΡΩΤΟ: Απομονώνει το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και το παραπέμπει στις Καλένδες ή τέλος πάντων στο εγγύς μέλλον και
ΔΕΥTΕΡΟ: και σημαντικότερο , μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την χάραξη της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να προλάβει την συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για τα κοιτάσματα του «Λεβιάθαν»!

Έτσι η Τουρκία ανοίγει δρόμο για την έξοδό της και μάλιστα άμεσα στη Μεσόγειο και περιορίζει την χάραξη της δικής μας ΑΟΖ εκεί , μειώνοντας σημαντικά το ρόλο μας στην συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου με το έτσι θέλω! Και φυσικά καθιστώντας την Τουρκία ισότιμο συνομιλητή με την Γερμανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα την περιοχή! Σε μια περίοδο που η πετρελαιοπαραγωγική δύναμη, η Λιβύη, αλλά και η Αίγυπτος, δεν έχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης με όσα συμβαίνουν εκεί! Ειδικά μετά την πτώση Μουμπάρακ που τα «είχε βρει με το Ισραήλ», ο Ερντογάν βιάζεται να εδραιώσει τα συμφέροντά του έχοντας ως σύμμαχο τον φίλο της Τουρκίας , Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ!

Έτσι μετά τον ναύαρχο Πίρι Ρέις και το αμίμητο «Μάλτα Γιοκ», μάθαμε από τον Νταβούτογλου ότι, μεταξύ του Αιγαίου και της Κύπρου παρεμβάλλεται μια άλλη … θάλασσα στην οποία το μοναδικό ελληνικό νησί είναι το Καστελόριζο! Αυτό που δεν είπε φυσικά, και το αποτυπώνουμε εμείς σήμερα, είναι ότι «η υφαλοκρηπίδα του μακρινού νησιού που λέγεται Καστελόριζο θα είναι πάρα πολύ περιορισμένη διότι η θάλασσα στην οποία κείτεται είναι μια … νέα τουρκική θαλάσσια περιοχή»!

Αυτή λοιπόν είναι η νέα «τουρκική διπλωματική εφεύρεση» την οποία οι Έλληνες Διπλωμάτες όφειλαν να την γνωρίζουν από τότε που η 17Ν είχε επιτεθεί στον Ντενίζ Μπουλούκμπασι !

Μάλιστα στις 4 Απριλίου του 2003 στην δίκη της 17Ν ο Μπουλούκμπασι είχε πει ότι τον επέλεξε η 17Ν γιατί τις μέρες εκείνες αντικαθιστούσε τον Τούρκο Πρέσβη. Η αλήθεια είναι ότι η 17Ν τον είχε επιλέξει γιατί αποτελούσε τον εμπνευστή του σχεδίου της αλλαγής των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο και όχι μόνο!
Ο «επικοινωνιακός» μας Πρωθυπουργός πάντως , ακόμη και σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές , δεν έχει δώσει «σήμα» στους υπουργούς του να μας απαντήσουν:
Θα πάει ο Νταβούτογλου στη Θράκη; Και αν πάει τι θα κάνει εκεί;

Συγχωρέστε μου εσείς οι επαΐοντες όλες τις υπεραπλουστεύσεις στους διπλωματικούς συσχετισμούς στο κείμενο, αλλά σκοπός μου είναι να καταλάβουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες την ουσία του παιχνιδιού! Και πάνω απ’ όλα, όπως σας έγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου στην «Ελεύθερη Ζώνη», στην Τουρκία υπάρχει ΜΙΑ εξωτερική πολιτική, ΜΙΑ ενιαία και σταθερή επεκτατική βούληση εναντίον της Ελλάδας.

Το εφεύρημα της «Καλής Τουρκίας των πολιτικών» και της «Κακής Τουρκίας των Στρατηγών», πλέον έχει καταστεί μπούμερανγκ για τη χώρα μας αλλά κυρίως για όσους το χρησιμοποίησαν για να κατακτήσουν υπουργικούς και … πρωθυπουργικούς θώκους!

–Ο κ. Γιώργος Αδαλής είναι Οικονομολόγος, ιδρυτής των Aegean Times

elzoni

Read more...

Ίδια «συνταγή» από τον Α. Νταβούτογλου


ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ο ΥΠΕΞ της τουρκίας επιβεβαίωσε, μετά τις συναντήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα, τις πάγιες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Βάραθρο» χωρίζει τις δύο χώρες στα ζητήματα του Αιγαίου, του μειονοτικού και του Κυπριακού

Στα γνωστά «υλικά» των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στηρίζεται το «νέο μοντέλο» για τις ελληνοτουρκικά σχέσεις που ευαγγελίζεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου,όπως επιβεβαιώθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον ομόλογο του Δ. Δρούτσα.

Οι κ. Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου επεχείρησαν να δώσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινών πεδίων δράσηs (π.χ. στη Μ. Ανατολή), αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες σε ό, τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα, το Αιγαίο, το μειονοτικό αλλά και το Κυπριακό.
Δεν είναι τυχαίο, Μάλιστα, ότι ο(και καθηγητής) κ.Α. Νταβούτογλου μας κάλεσε ουσιαστικά να δρασκελίσουμε -όπως έχει κάνει η χώρα του- το… «κατώφλι του ψυχολογικού αρνητισμού» και να είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση, με τον κ. Δρούτσα από την άλλη πλευρά να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «πρακτικές από την Τουρκία που δεν συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια…».
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέματα όπως τα «χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος» συμπεριλαμβάνονται στα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία απασχολούν τις διερευνητικές επαφές, ενώ μάλιστα στο θέμα των παραβιάσεων πρότεινε να μειωθούν οι πτήσεις των τουρκικών αλλά και των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο, εξισώνοντας τισ πτήσεις των ελληνικών μαχητικών’ σε ελληνικό εναέριο χώρο με τις παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.
Ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να επαναλάβει τη θέση του ότι από τη συζήτηση για το Αιγαίο εξαιρείται το Καστελόριζο, γιατί ανήκει στη… Μεσόγειο. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε μάλιστα ερώτηση για το εάν η Τουρκία έχει αποσύρει τη θεωρία της αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων (βάσει του ισχυρισμού των «γκρίζων ζωνών»), καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές το εδαφικό status quo.
Έστρεψε, μάλιστα, τη συζήτηση και πάλι στο Καστελόριζο, του οποίου όντως δεν αμφισβητείται η κυριαρχία (καθώς αναφέρεται ρητά της ιταλό- τουρκικής συμφωνίας), αλλά η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα του νησιού σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.λπ.) σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο.
Ο Δ. Δρούτσας παρενέβη και τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και «είναι αυτονόητο από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο».
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ – Έμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας
01 ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Εξωτερικών εξήραν τη σημασία που έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα συνέλθει υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών στην Τουρκία τον Ιούλιο, και αναφέρθηκαν στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών αλλά και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.
Στις συνομιλίες εξετάστηκε και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και η δυνατότητα ανάληψης κοινών δράσεων για. την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την πάγια ελληνική θέση ότι υπάρχει μόνο το θέμα του καθορισμού ms υφαλο-κρηπίδας στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος υης ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για πιο «βαθιές και προχωρημένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
To ΚΚΕ καλεί τον λαό σε εγρήγορση για να «ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης προειδοποίησε ότι κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί ειs βάρος της χώρας για ένα μείζον εθνικό θέμα», επισημαίνοντας όπ ο κ. Νταβούτογλου μεθοδεύει την εξαίρεση του Καστελόριζου από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. O ΣΥΝ ζήτησε ελληνοτουρκική συμφωνία για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, με ταυτόχρονη άρση του casus Belli.

ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 9

Read more...

Α. Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή για την Ελλάδα»


Πουλίδου Χ.

Στη συνήθη διπλωματική δραστηριότητα (της ανταλλαγής επισκέψεων και της προπαρασκευής του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας) εντάσσεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας για άλλη μια φορά επαναδιατυπώθηκε η πολιτική βούληση για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και με έμφαση υπογραμμίσθηκε ότι «είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα».

Ωστόσο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας πως «η επίλυσή του αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», ο Τούρκος ομόλογός του στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υπογράμμισε πως «η διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο είναι απαραίτητη για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων» μην αποκλείοντας την προσφυγή «σε όποιο μέσο γίνεται οικειοθελώς αποδεκτό από τα δύο κράτη», υπονοώντας και τη Χάγη.

* “Γεωγραφικό το πρόβλημα με το Καστελόριζο» – που πάντως «είναι ελληνικό νησί»
Ταυτόχρονα, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να εντοπίζει ένα πρόβλημα στο Καστελόριζο εξαιρώντας το από τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας – στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του είναι «επικεντρωμένη κατά προτεραιότητα στη διευθέτηση των θεμάτων του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νησί, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων».

Αναφερόμενος εξάλλου στις συχνές περιπολίες τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές, ο κ. Νταβούτογλου παρατήρησε ότι τα πλοία της Τουρκίας (πολεμικά και εμπορικά) μπορούν «ελεύθερα» να κινούνται στο Αιγαίο – «τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στα χωρικά ύδατα επί τη βάσει της διάταξης της «αβλαβούς διέλευσης». Αν ελληνικά πολεμικά πλοία περάσουν κοντά στην τουρκική ενδοχώρα, θα τα καλωσορίσουμε και θα προσφέρουμε καφέ στα πληρώματά τους» είπε…

Ο κ. Νταβούτογλου, αποδραματοποιώντας περαιτέρω το θέμα, σημείωσε πως τα αντίστοιχα ισχύουν και στον εναέριο χώρο, παρατηρώντας πως «όμως δημιουργούνται προβλήματα, όταν ο διεθνής εναέριος χώρο στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο εντοπίζεται ως εθνικός εναέριος χώρος». Συνοψίζοντας μετά ταύτα την έννοια «προβλήματα στο Αιγαίο», ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη «διαφοροποίηση των ορίων των εθνικών εναέριων χώρων, την ευθύνη επίβλεψης του FIR και τον καθορισμό των θαλασσίων ορίων στο Αιγαίο».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου εξάλλου, ενώ ο κ. Δρούτσας στένεψε το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών σημειώνοντας πως «έχουν ως στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητο να περιλάβουν την περιοχή από τον Έβρο ώς το Καστελόριζο», ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε πως «δεν αμφισβητείται ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί», τόνισε πως η Τουρκία «έχει θετική προσέγγιση στο θέμα επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου» και κατέληξε πως η τουρκική στάση ως προς το Καστελόριζο «είναι απόλυτα γεωγραφική».

Για τη Θράκη επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας», ενώ υπογράμμισε την καλή θέληση των δύο χωρών ώστε «σύντομα, στο εγγύς μέλλον, όλος ο κόσμος να μπορεί να δεί την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας».
ΣΥΝ: Αμοιβαία μείωση εξοπλισμών

* Το θέμα της «αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών» επανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του χτες ο ΣΥΝ τονίζοντας ότι «η επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις περνά μέσα από τον διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα στέκεται μακράν των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών».

Κατά τον ΣΥΝ, «η προώθηση της πρότασης για τη μείωση των εξοπλισμών και η άρση του casus belli αποτελούν βασικά κριτήρια για την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Από τη Ν.Δ. ο Π. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις Νταβούτογλου επαναλαμβάνουν απλώς τις θέσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου» και εξέφρασε «απορία» για την έλλειψη της κατάλληλης αντίδρασης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ανάγκη «εγρήγορσης για τη ματαίωση των επικίνδυνων σχεδίων ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του για να υποστηρίξει πως η Τουρκία «επιχειρεί να βγάλει το Καστελόριζο εκτός της ανάπτυξης της ΑΟΖ» και τόνισε πως «κάθε ώρα επιβαρύνεται η χώρα μας σε ένα εθνικό θέμα».

ΑΥΓΗ ΣΕΛ 3

Read more...

“Να ανακαλέσει η Τουρκία το casus belli”


“Χαστούκι” αποτελεί για την Τουρκία το ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο ζητεί μεταξύ άλλων την άρση του Casus belli απέναντι στην Ελλάδα. Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η απειλή του casus belli και ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Επίσης το ευρωκοινοβούλιο καλεί την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις κατοχής από την Κύπρο και να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο. Επιπλέον το ψήφισμα ζητεί από την Τουρκία να προωθήσει τη βελτίωση των συνθηκών της τουρκικής δικαιοσύνης και να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

newsbomb.gr

Read more...

Νταβούτογλου: Τι Θράκη, τι… Σπάρτη


Με προσκλητήριο στους Ελληνες να επισκεφθούν την Τουρκία«για να γνωριστούµε καλύτερα»,αλλά και ξεκάθαρη γλώσσα για τις διµερείς διαφορές άρχισε την τριήµερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ΑχµέτΝταβούτογλου. Eπιβεβαίωσε µάλιστα ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν για το Καστελλόριζο που,όπως είπε, είναι… ελληνικό νησί που ανήκει στη Μεσόγειο κι όχι στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι µεταβαίνει στη Θράκη επειδή… θέλει να γνωρίσει την περιοχή.

«Το Καστελλόριζο είναι ένα ελληνικό νησί. ∆εν υπάρχει θέµα αµφισβήτησης του καθεστώτος του. Εγώ είπα ότι γεωγραφικά ανήκει στη Μεσόγειο. Αυτό δεν έχει σχέσηµε το τι σκεφτόµαστε ή µε όποια νοµική θέση υποστηρίζουµε γι’ αυτό ή για άλλα νησιά», είπε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η Αγκυρα επιχειρεί να εξαιρέσει από τη διαπραγµάτευση για το Αιγαίο το Καστελλόριζο, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά «είναι ανοικτή σε συζήτηση για όλα τα θέµατα». Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν ηΤουρκία επιµένει στο ζήτηµα των «γκρίζων ζωνών». Από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, µετά τη συνάντησή του µε τον τούρκο οµόλογό του, αναφέρθηκε στην παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας: «Πρακτικές που δεν συµβάλλουν στην προσπάθεια εξοµάλυνσης, προκαλούν τη δυσπιστία της κοινής γνώµης και πρέπει να σταµατήσουν».

ΆΜΟΙΒΆΙΟΤΗΤΆ. Ο κ.Νταβούτογλου επιχείρησε να υποβαθµίσει τη σηµερινή επίσκεψή του στην Ξάνθη και την Κοµοτηνή λέγοντας πως πρόκειται για κοµµάτι της ελληνικής επικράτειας το οποίο δεν έχει «καµία διαφορά από την Κρήτη ή τα ∆ωδεκάνησα», ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ευρύτερη περιοχή. Συµπλήρωσε µάλιστα πως στην επόµενη επίσκεψή του θέλει να επισκεφθεί τη… Σπάρτη λόγω της ιστορικής της σηµασίας.

Πάντως, στις σηµερινέςτου επαφές µε εκπροσώπους της µειονότητας, ο τούρκος ΥΠΕΞ αναµένεται να επανέλθει στο τουρκικό αίτηµα για απευθείας εκλογή των µουφτήδων από τη µειονότητα στη λογική της αµοιβαιότητας µε κινήσεις που έχει κάνει η Αγκυρα στα ζητήµατα του Πατριαρχείου. Το δήλωσεάλλωστε: «Καιοι έλληνεςπολιτικοί, όταν επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, πηγαίνουν στο Πατριαρχείο κι εµείς χαιρόµαστε γι’ αυτό». Ερωτηθείς σχετικά, ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι η Πολιτεία «κάνει αυτά που οφείλει απέναντι σε κάθε έλληνα πολίτη» και πρόσθεσε ότι Ελλάδα δεν δέχεται τηλογική αµοιβαιότητας σε ζητήµαταανθρωπί νων δικαιωµάτων, «ούτεκαι ανάµειξη τρίτων στα εσωτερικά της». Τι ΣΥΖΗΤΗΣΆΝ. Εκτός από την προετοιµασία της δεύτερης συνάντησης του Ανώτερου Συµβουλίου Συνεργασίαςκαι τηνπορεία των διερευνητικώνεπαφών γιατο Αιγαίο (αναµένεται να πραγµατοποιηθεί ακόµη µια συνάντηση των δύο διαπραγµατευτικών οµάδων εντός του µήνα, η οποία θα είναι και η τελευταία µέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία), συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Τις συνοµιλίες απασχόλησεκαι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Η Αθήνα στηρίζει το τουρκικό αίτηµα – το οποίοβρίσκει αντίθετες τις µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – και ήδη κατάργησε τηβίζα γιατους κατόχους «πράσινων» διαβατηρίων από τηγειτονική χώρα, επιδιώκοντας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. «Οι πρώτοι συνοµιλητές µας σεαυτό το θέµα είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Πιστεύω ότι η ελεύθερη µετακίνηση των πολιτών µεταξύΕλλάδας και Τουρκίας είναι πάραπολύ σηµαντική. Θέλουµε να γνωρίσουµε τον ελληνικό λαό», είπε ο Α. Νταβούτογλου, καλώντας µάλιστατους Ελληνες ναεπισκεφθούντην Τουρκία. Το ζήτηµα αποτελεί πάντως, «αγκάθι» καθώς η Αγκυρα τοζητά ως αντάλλαγµα προκειµένου να εφαρµόσει τη Συµφωνία Επανεισδοχής µε την Ε.Ε.

Συµφώνησαν ότι διαφωνούν και για το Καστελλόριζο Ζήτησε και τους υπουργούς άµυνας

Κύριος στόχος της χθεσινής συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν η προετοιµασία της δεύτερης συνάντησης του ανώτερου Συµβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα πραγµατοποιηθεί τον ίούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο α. Νταβούτογλου ζήτησε τη διεύρυνση του Συµβουλίου µε τη συµµετοχή περισσότερων υπουργών και πρότεινε να συµµετάσχουν και οι υπουργοί αµυνας, για να λάβει την απάντηση από τον ∆. ∆ρούτσα ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκύψει από απόφαση των δύο πρωθυπουργών.

Στο επίκεντρο η εκλογή των µουφτήδων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ προκειµένου να θέσουν στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας τα µείζονα θέµατα της εκλογής των µουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών, αντιµετωπίζουν οι µειονοτικοί παράγοντες της Θράκης τη σηµερινή επίσκεψη του Αχµέτ Νταβούτογλου. Προάγγελος της υποδοχής που του επιφυλάσσουν είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκόφωνων µειονοτικών εφηµερίδων που αναφέρονται στην οµιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερµανία την περασµένη εβδοµάδα, όπου µίλησε για «αθέτηση του λόγου της ελληνικής πλευράς στο θέµα της εκλογής των µουφτήδων».

Πάγια διεκδίκηση της µουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί η παροχή δυνατότητας εκλογής των µουφτήδων στη Θράκη, παρότι η ελληνική Πολιτεία µε απόφασή της µόλις πριν από λίγους µήνες ανανέωσε για ακόµη µία πενταετία τις θητείες των διορισµένων µουφτήδων Κοµοτηνής και Ξάνθης. Να σηµειωθεί ότι οι «ψευδοµουφτήδες» Ξάνθης και Κοµοτηνής προέκυψαν απόαµφιλεγόµενες διαδικασίες εκλογής. Αυτούς επιδιώκει τώρα η µειονότητα να επιβάλει ως νόµιµους.

Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας θα συναντηθεί µε την Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας ∆υτικής Θράκης. Πρόεδρος της Επιτροπής που συνιστά µια άτυπη ένωση προσώπων η οποία αποτελείται από τους αιρετούς της µειονότητας, τους «ψευδοµουφτήδες», αλλά και από εκπροσώπους φορέων, εξελέγη πριν από λίγες ηµέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Χατζηοσµάν, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στον κοµµατικό µηχανισµό. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής και µετά το πέρας των επαφών του στην Κοµοτηνή θα µεταβεί στην Ξάνθη, όπου είναι προγραµµατισµένη η επίσκεψή του στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

Read more...

Α.Νταβούτογλου: "Ναι, συζητάμε με την κυβέρνηση Παπανδρέου για να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο"!


Nέα εκβιαστική πρόταση στην Ελλάδα για να παραιτηθεί τους δικαιώματός της να επεκτείνει να χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια με αντάλλαγμα την άρση του casus belli, αλλά και σαφή δήλωση και παραδοχή ότι συζητά με την ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει το καθεστώς του Αιγαίου, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία που είχε σήμερα το πρωί με Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη. Δηλαδή ο Α.Νταβούτογλου θεωρεί συμβατό με την διεθνή νομιμότητα το να απειλεί μια χώρα μία άλλη με πόλεμο επειδή η δεύτερη έχει ένα δικαίωμα που απορρέει από διεθνή συνθήκη!

Υποστήριξε ότι "Η απόφαση της τουρκικής Βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά casus belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγείθεισα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια".

Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε "θετικό σημείο" (σ.σ.: η κυβέρνηση Παπανδρέου ακόμα αρνείται ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου!) και ότι "Θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το αρχιπέλαγος, απο νομικής πλευράς, ως την «δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».

Επανέλαβε μάλιστα ότι "Η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά" (σ.σ.: απλώς θέλει να μην έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, ούτε FIR). Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, "Οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης" (ψεύδος, αλλά μικρή σημασία έχει μπροστά σε όλα τα άλλα που είπε).

Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο.

To εντυπωσιακό και ύποπτο ταυτοχρόνως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ παρακολουθούν τις κινήσεις και δηλώσεις Νταβούτρογλου επί ελληνικού εδάφους ως να είναι προσυμφωνημένες. Ήτοι, καμία αντίδραση...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Ανεπηρέαστη η αμυντική βιομηχανία από τη Μ. Ανατολή...


Υπέρμετρα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Τούρκοι για το μέλλον των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή, παρά τις ταραχές... Έχοντας πουλήσει οπλικά συστήματα αξίας 832 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 και ευρισκόμενοι εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων του 2010 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, εκτιμούν ότι για το 2011 θα καταγράψουν πωλήσεις περί το ένα δισεκατομμύρια δολάρια και διπλασιασμό τους μέχρι το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς άλλης οι συνολικές εξαγωγές για το 2009 ανήλθαν σε 669 εκατομμύρια δολάρια. Η διαφορά έγκειται στο τι ακριβώς συμπεριλαμβάνουν στον όρο «εξαγωγές». Ο μετριοπαθέστερος υπολογισμός καταγράφει αυστηρά και μόνο τις εξαγωγές αμυντικού υλικού και δεν συμπεριλαμβάνει εξαγωγές του τομέα πολιτικής αεροπορίας στο πλαίσιο συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων οι οποίες συνοδεύουν συχνά τις κύριες συμβάσεις.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της αμυντικής βιομηχανίας διατυπώνουν την πεποίθηση ότι η τάση δεν θα αναστραφεί και πως θα συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της περιοχής.

Η Τυνησία και η Λιβύη ήταν αγορές τις οποίες «κυνηγούσαν» οι Τούρκοι, χωρίς να έχουν επιτύχει κάποια πώληση, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα δεν έχουν επηρεαστεί. Ωστόσο, όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι Τούρκοι υπεύθυνοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες να ανοίξουν και αυτές τις αγορές.

Με την Αίγυπτο οι σχέσεις υφίστανται αρκετό καιρό, με τους Τούρκους να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιωδώς ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη συνέχιση της συνεργασίας. Οι άλλοι εταίροι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι κάποιες χώρες του περσικού Κόλπου, η Ιορδανία και η Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία είναι οι δυο περιοχές όπου η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει επιτύχει μεγαλύτερη διείσδυση.

Ωστόσο, η – σχεδόν – καταστροφή των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, μια χώρα της Μέσης Ανατολής, έχει πλήξει καθοριστικά την τουρκική αμυντική βιομηχανία που είχε επωφεληθεί τα μέγιστα, όχι τόσο πωλώντας προϊόντα, όσο αποκτώντας τεχνογνωσία στο πλαίσιο συμβολαίων για «πακέτα» αναβάθμισης διαφόρων οπλικών συστημάτων, χερσαίων και αεροπορικών.

Read more...

Ο φιλο-ισραηλινός, ο οποίος κρύβεται πίσω από τον Τουρκο υπουργό εξωτερικών Νταβούτογλου


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, είναι ο εμπνευστής του νέο – οθωμανικού δόγματος της τουρκικής διπλωματίας και ένας από τους εκφραστές της σύγκρουσης συμφερόντων στην ανατολική μεσόγειο.

Τον Νοέμβριο του 2010 η Ισραηλινή εφημερίδα Maariv δημοσίευε άρθρο με τίτλο μία φράση, η οποία αποδιδόταν στον Κίσινγκερ της τουρκικής διπλωματίας: «Το Ισραήλ, θα εξαφανιστεί ως κράτος». Όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πίσω από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, βρίσκεται ένας διανοούμενος, ο οποίος, τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα έχαιρε της εκτίμησης της Ουάσιγκτον, του Τελ Αβίβ και του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι. Ο λόγος για τον ο Sedat Laciner, ο οποίος είναι Τούρκος ακαδημαϊκός, που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους νέους διανοούμενους στον κόσμο σύμφωνα με το World Economic Forum, αφού το 2006 χαρακτηρίστηκε Young Global Leader.

Ο Sedat Laciner σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, όπου τιμήθηκε με ένα μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική (με διάκριση), και στο King s College του Λονδίνου, όπου και απέκτησε το διδακτορικό του και είναι επικεφαλής ενός πανίσχυρου think tank στην Τουρκία, του International Strategic Research Organization (U.S.A.K). To U.S.A.K. αποτελεί σημείο αναφοράς για την τουρκική εξωτερική πολιτική και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι λειτουργεί ως καθοδηγητικό όργανο για την άσκηση της τουρκικής διπλωματίας. Στο International Strategic Research Organization συμμετέχουν τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Laciner, ο οποίος γεννήθηκε στο Kirikkale της Τουρκίας το 1972, είναι συνεργάτης του τουρκικού TRT, της τουρκικής τηλεόρασης και ραδιοφωνικών σταθμών και έχει γράψει πληθώρα άρθρων και βιβλίων.

Υπέρ των καλών σχέσεων με το Ισραήλ
Λίγους μήνες μετά από τα γεγονότα στα «Mavi Marmara», δηλαδή από την έφοδο των Ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο το οποίο συμμετείχε στον «Στολίσκο της Ελευθερίας» και είχε ως προορισμό τη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2010 ο Sedat Laciner, παρά τη διαπιστωμένη σφοδρή σύγκρουση Ισραήλ και Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχωρούσε στο περιοδικό «Turkish Weekly» - το οποίο διασυνδέεται (επί της ουσίας είναι όργανο) με το U.S.A.K. και στο οποίο αρθρογραφεί πολύ συχνά ο Laciner - και στους Gizem Yeldan και Seline Rida εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της βελτίωσης των τουρκο – ισραηλινών σχέσεων και κυρίως ως υπέρμαχος της αναγκαιότητας των καλών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.

Μάλιστα εξηγούσε την στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση Άγκυρας και Τελ Αβίβ κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, ενώ αναφερόταν στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει τόσο ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλαχ Γκιούλ για την βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ο Laciner εξηγούσε ότι αν και το 2002 την χρονολογία δηλαδή της ανόδου του AKP (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) στην εξουσία, στο εσωτερικό της Τουρκίας είχαν εκφραστεί φόβοι ότι το ενδεχόμενο της σύσφιγξης των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο και την Παλαιστίνη θα οδηγούσαν σε σύγκρουση με το Ισραήλ, τελικά οι φόβοι αυτοί δεν ήταν ρεαλιστικοί. Βέβαια σήμερα η πραγματικότητα διαψεύδει τον Sedat Laciner, έστω και αν ο ίδιος σε εκείνη τη συνέντευξη που παραχωρούσε υπενθύμιζε ότι σε ομιλία του στο U.S.A.K. το 2005 ο Ισραηλινός πρέσβης ανέφερε ότι οι τουρκο – ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, όταν ο όγκος των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων και του εμπορίου, ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνούσε τα 10 δισ. δολάρια. Μάλιστα υπενθύμιζε και το περιεχόμενο ενός άρθρου των New York Times με τίτλο «Τουρκία, η στενότερη μουσουλμανική σύμμαχος του Ισραήλ…».

Ωστόσο στην ίδια συνέντευξη ο Sedat Laciner, ασκούσε κριτική στο Ισραηλινό κράτος, για τα γεγονότα στο «Mavi Marmara», αλλά ταυτόχρονα επισήμαινε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν υφίσταται στο Ισραήλ, επί της ουσίας, ενιαία αντίληψη, για την εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν δεν εκπροσωπεί τη χώρα του (!). Ο Laciner έκανε λόγο για διχασμένη κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ και για ανθρώπους στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι δεν θέλουν τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα. Επίσης κατηγόρησε και κάποιους «αντι – Τούρκους» Αμερικανούς πολιτικούς ότι έχουν δημιουργήσει συμμαχία με τμήματα του εβραϊκού λόμπι και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά της Τουρκίας, μέσω της οποίας συκοφαντούν τη χώρα. Ο ίδιος αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία, ως εμπόδιο για τη βελτίωση των σχέσεων. Ωστόσο σε εκείνη τη συνέντευξη ο Laciner κατέληγε ότι ως χώρες το Ισραήλ και η Τουρκία, χρειάζονται η μία την άλλη.

Στροφή

Σήμερα, λίγους μήνες μετά από εκείνη τη συνέντευξή του στο περιοδικό «Turkish Weekly», ο Sedat Laciner έχει τροποποιήσει τη στάση του και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα νέο – οθωμανικά στερεότυπα της σύγχρονης τουρκικής διπλωματίας. Πρόσφατα ο ίδιος ανέφερε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο για την σε ότι έχει να κάνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά και με το Λίβανο, ενώ πραγματοποίησε στροφή υπέρ της Χεζμπολάχ.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου 2011 το περιοδικό «Turkish Weekly» δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Water and Sea Law Studies Desk & Fellow ofthe USAK Centre for International Law Studies» (Καθορισμός της Θάλασσας του Αιγαίου). Επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται ο dr. Yucel Acer. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη «μόνο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Ο καθορισμός των χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι θεωρητικό ζήτημα και δεν προκαλεί προφανή σύγκρουση. Παρομοίως, δεν υφίσταται διαμάχη για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς ουδεμία από τις δύο χώρες την έχει διακηρύξει στο Αιγαίο. Επειδή, είναι φανερό πως όταν τα δύο κράτη καθορίσουν ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί διαμάχη παρόμοια με εκείνη της υφαλοκρηπίδας».

Όμως, η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει και άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία όπως μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει συνδέονται άμεσα, τελικά, με τις «αβλαβείς διελεύσεις» τουρκικών πλεούμενων στο Αιγαίο, ακόμη και ανοικτά της Αττικής: «Ανάμεσα στις ακτογραμμές που θα πρέπει να εξεταστούν είναι και η Χερσόνησος του Λαυρίου που είναι ακριβώς απέναντι στις τουρκικές ακτές και από εκεί θα πρέπει να υπολογιστεί ο καθορισμός της μέσης γραμμής».

Η μελέτη σημειώνει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και προσθέτει ότι «το Κεντρικό Αιγαίο αντιπροσωπεύει μια εύκολη γεωγραφική περιοχή για καθορισμό της “μέσης γραμμής” μια και οι ακτές Ελλάδας και Τουρκίας είναι απέναντι».

Επίσης αναφέρει και τα εξής: ««Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν πρόκειται να έχει κάποια σημαντική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σ’ ολόκληρο το Αιγαίο. Και υπάρχουν δύο λόγοι γι αυτό.
Πρώτο, αυτά τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στη “μέση γραμμή” ανάμεσα στις δύο ηπειρωτικές περιοχές των δύο χωρών και έτσι μειώνουν κατά πολύ τόσο την τουρκική υφαλοκρηπίδα, όσο και την ΑΟΖ που θα είχαν οι δύο χώρες χωρίς να υπολογιστούν τα νησιά. Δεύτερο, όλα αυτά τα νησιά έχουν δικά τους χωρικά ύδατα, που ήδη περιορίζει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Έτσι λοιπόν, για να φτάσουμε σε ισόποσο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να αγνοήσουμε όλα αυτά τα ελληνικά νησιά».

http://www.newscode.gr

Read more...

Άρση «απομόνωσης» και άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων Σε διπλό ταμπλό Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές για έκθεση της Τουρκίας


ΜΑΧΗτροπολογιών εκτυλίσσεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φόντο την έκθεση για την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι πολιτικές ομάδες των Πράσινων και των Φιλελεύθερων υπέβαλαν τροπολογίες στην άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, φλερτάροντας με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Οι Πράσινοι αξιώνουν επίσης μέσω τροπολογιών και το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που ζητά και η Ομάδα των Σοσιαλιστών.

Ο «Φ» εξασφάλισε τις τροπολογίες των τριών πολιτικών ομάδων, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα ενώπιον της ολομέλειας, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας που θα κρίνει την τελική μορφή που θα προσλάβει η έκθεση. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι εμφανίζονται υπέρμαχοι του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στον οποίο παραπέμπουν μέσω της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, χωρίς να τον κατονομάζουν. Οι τροπολογίες Πράσινων-Φιλελεύθερων καταλήγουν προφανώς κατόπιν προσυνεννόησης στο ίδιο ακριβώς λεκτικό, καλώντας «…το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενσωματώσει την πρόταση της Κομισιόν (σ.σ. για απευθείας εμπόριο)… ».

Και οι δύο εν λόγω πολιτικές ομάδες συνδέουν την έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, υιοθετώντας ουσιαστικά την τουρκική πολιτική και επιχειρηματολογία όπως είχε πρωτοεμφανιστεί στο «Αction Ρlan» του Αμπτουλάχ Γκιουλ, το 2006.

Οι Πράσινοι ζητούν και ξεμπλοκάρισμα των τουρκικών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα των κεφαλαίων Περιφερειακή Πολιτική,
Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια.

Ανάλογο αίτημα υποβάλλουν με δύο τροπολογίες και οι Σοσιαλιστές ζητώντας το άνοιγμα του κεφαλαίου Θεμελιώδη Δικαιώματα και του κεφαλαίου για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Πράσινοι και Σοσιαλιστές, επιχειρούν στην πραγματικότητα να παρακάμψουν τις διαδικασίες αλλά και τα τεχνικά κριτήρια (benchmarks) των οποίων η εκπλήρωση δεν είναι μόνο απαραίτητη για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά και για το άνοιγμά τους.

Αντίθετα με τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν προτίθεται να υποβάλει τροπολογίες, αλλά θα επιχειρήσει να διαφυλάξει το θετικό κείμενο της έκθεσης, όπως είχε διαμορφωθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής, καταγράφοντας σχεδόν όλες τις κυπριακές επιδιώξεις. Υπέρ της διαφύλαξης των κυπριακών κεκτημένων θα κινηθούν και οι πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, αλλά και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 8/03/2011

Read more...

Οι Αλεβί διαμαρτύρονται στη Σμύρνη για ίσα δικαιώματα


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σμύρνη την Κυριακή (6 Μαρτίου) ζητώντας ίσα δικαιώματα για τα μέλη της κοινότητας των Αλεβί. Η ισλαμική κοινότητα των Αλεβί διδάσκει την ισότητα των φύλων, επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ και υποστηρίζει ότι ο Θεός βρίσκεται μέσα σε όλους.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 60.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκούντογλου για να διαμαρτυρηθούν με σλόγκαν και συνθήματα, ζητώντας την κατάργηση των υποχρεωτικών θρησκευτικών μαθημάτων και νομική κατοχύρωση των λατρευτικών τους χώρων, των σεμεβί. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν επίσης από τις αρχές να σταματήσουν να χτίζουν τζαμιά σε χωριά των Αλεβί. (Hurriyet, Sabah, NTV, CNN Turk, Zaman - 06/03/11)

Read more...

“Για μια κούπα καφέ” στο Μαξίμου και μετά Θράκη πάει ο Αχμέτ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μια επίσκεψη που γίνεται σε ανταποόδοση της αντίστοιχης του Δημήτρη Δρούτσα τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα.
Οι προσδοκίες για τα αποτελέσμαατα της επίσκεψης δεν είναι μεγάλες, πάντως εντύπωση προκαλεί και η επίσκεψη που θα κάνει ο στη Δυτική Θράκη. Ο Νταβούτογλου το πρωϊ θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέουν και αμέσως μετά θα έχει συνομιλίες με τον Δημήτρη Δρούτσα.

Στην αζτέντα των των υπουργών, θα βρεθεί το Κυπριακό, όπου θα εξεταστεί η πορεία των απευθείας συνομιλιών. Για το Αιγαίο δεν υπάρχουν σαφής ενδείξεις αν θα υπάρξει κάποιο επιπλέον βήμα απο το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες.

Οι δηλώσεις του Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, προκαλούν βέβαια προβληματισμό. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στην Καθημερινή, εξαιρεί το Καστελόριζο, από ένα ενδεχόμενο πακέτο – λύσης στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου.
“Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο” ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.


Οι συνομιλίες των Νταβούτογλου και Δρούτσα και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας την οποία η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει καθώς απαιτεί την άρση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν. Κάτι που η Ε.Ε. αρνείται να δεχθεί καθώς η επανεισδοχή των μεταναστών είναι διαφορετικό ζήτημα απο τη βίζα.


Η “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ”

Ο Νταβούτογλου μετα την Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης θα μεταβεί “ιδιωτικώς” σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα. Εκεί θα επισκεφθεί και θα συναντηθεί με μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Νταβούτογλου με την ενέργεια αυτή θέλει να δείξει οτι η Άγκυρα έχει άμεση επαφή με την μειονότητα της Θράκης. Ο τούρκος υπουργός το πρωϊ της Πέμπτης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, οπου θα επισκεφθεί το σπίτι οπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Θέμα που ενδιαφέρεται έντονα η τουρκική πλευρά στην Δυτική Θράκη είναι η εκλογή των μουφτήδων και τα δικαιώματα της μειονότητας. Πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν τήρησε το λόγο που είχε δώσει για αποδοχή του αιτήματός της Άγκυρας, στο να μη διορίζονυται αλλά εκλέγονται οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP