Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

“Για μια κούπα καφέ” στο Μαξίμου και μετά Θράκη πάει ο Αχμέτ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μια επίσκεψη που γίνεται σε ανταποόδοση της αντίστοιχης του Δημήτρη Δρούτσα τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα.
Οι προσδοκίες για τα αποτελέσμαατα της επίσκεψης δεν είναι μεγάλες, πάντως εντύπωση προκαλεί και η επίσκεψη που θα κάνει ο στη Δυτική Θράκη. Ο Νταβούτογλου το πρωϊ θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέουν και αμέσως μετά θα έχει συνομιλίες με τον Δημήτρη Δρούτσα.

Στην αζτέντα των των υπουργών, θα βρεθεί το Κυπριακό, όπου θα εξεταστεί η πορεία των απευθείας συνομιλιών. Για το Αιγαίο δεν υπάρχουν σαφής ενδείξεις αν θα υπάρξει κάποιο επιπλέον βήμα απο το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες.

Οι δηλώσεις του Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, προκαλούν βέβαια προβληματισμό. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στην Καθημερινή, εξαιρεί το Καστελόριζο, από ένα ενδεχόμενο πακέτο – λύσης στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου.
“Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο” ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.


Οι συνομιλίες των Νταβούτογλου και Δρούτσα και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας την οποία η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει καθώς απαιτεί την άρση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν. Κάτι που η Ε.Ε. αρνείται να δεχθεί καθώς η επανεισδοχή των μεταναστών είναι διαφορετικό ζήτημα απο τη βίζα.


Η “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ”

Ο Νταβούτογλου μετα την Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης θα μεταβεί “ιδιωτικώς” σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα. Εκεί θα επισκεφθεί και θα συναντηθεί με μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Νταβούτογλου με την ενέργεια αυτή θέλει να δείξει οτι η Άγκυρα έχει άμεση επαφή με την μειονότητα της Θράκης. Ο τούρκος υπουργός το πρωϊ της Πέμπτης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, οπου θα επισκεφθεί το σπίτι οπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Θέμα που ενδιαφέρεται έντονα η τουρκική πλευρά στην Δυτική Θράκη είναι η εκλογή των μουφτήδων και τα δικαιώματα της μειονότητας. Πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν τήρησε το λόγο που είχε δώσει για αποδοχή του αιτήματός της Άγκυρας, στο να μη διορίζονυται αλλά εκλέγονται οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας.

http://nationalpride.wordpress.com/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP