Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ίδια «συνταγή» από τον Α. Νταβούτογλου


ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ο ΥΠΕΞ της τουρκίας επιβεβαίωσε, μετά τις συναντήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα, τις πάγιες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Βάραθρο» χωρίζει τις δύο χώρες στα ζητήματα του Αιγαίου, του μειονοτικού και του Κυπριακού

Στα γνωστά «υλικά» των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στηρίζεται το «νέο μοντέλο» για τις ελληνοτουρκικά σχέσεις που ευαγγελίζεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου,όπως επιβεβαιώθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον ομόλογο του Δ. Δρούτσα.

Οι κ. Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου επεχείρησαν να δώσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινών πεδίων δράσηs (π.χ. στη Μ. Ανατολή), αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες σε ό, τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα, το Αιγαίο, το μειονοτικό αλλά και το Κυπριακό.
Δεν είναι τυχαίο, Μάλιστα, ότι ο(και καθηγητής) κ.Α. Νταβούτογλου μας κάλεσε ουσιαστικά να δρασκελίσουμε -όπως έχει κάνει η χώρα του- το… «κατώφλι του ψυχολογικού αρνητισμού» και να είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση, με τον κ. Δρούτσα από την άλλη πλευρά να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «πρακτικές από την Τουρκία που δεν συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια…».
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέματα όπως τα «χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος» συμπεριλαμβάνονται στα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία απασχολούν τις διερευνητικές επαφές, ενώ μάλιστα στο θέμα των παραβιάσεων πρότεινε να μειωθούν οι πτήσεις των τουρκικών αλλά και των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο, εξισώνοντας τισ πτήσεις των ελληνικών μαχητικών’ σε ελληνικό εναέριο χώρο με τις παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.
Ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να επαναλάβει τη θέση του ότι από τη συζήτηση για το Αιγαίο εξαιρείται το Καστελόριζο, γιατί ανήκει στη… Μεσόγειο. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε μάλιστα ερώτηση για το εάν η Τουρκία έχει αποσύρει τη θεωρία της αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων (βάσει του ισχυρισμού των «γκρίζων ζωνών»), καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές το εδαφικό status quo.
Έστρεψε, μάλιστα, τη συζήτηση και πάλι στο Καστελόριζο, του οποίου όντως δεν αμφισβητείται η κυριαρχία (καθώς αναφέρεται ρητά της ιταλό- τουρκικής συμφωνίας), αλλά η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα του νησιού σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.λπ.) σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο.
Ο Δ. Δρούτσας παρενέβη και τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και «είναι αυτονόητο από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο».
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ – Έμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας
01 ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Εξωτερικών εξήραν τη σημασία που έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα συνέλθει υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών στην Τουρκία τον Ιούλιο, και αναφέρθηκαν στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών αλλά και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.
Στις συνομιλίες εξετάστηκε και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και η δυνατότητα ανάληψης κοινών δράσεων για. την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την πάγια ελληνική θέση ότι υπάρχει μόνο το θέμα του καθορισμού ms υφαλο-κρηπίδας στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος υης ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για πιο «βαθιές και προχωρημένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
To ΚΚΕ καλεί τον λαό σε εγρήγορση για να «ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης προειδοποίησε ότι κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί ειs βάρος της χώρας για ένα μείζον εθνικό θέμα», επισημαίνοντας όπ ο κ. Νταβούτογλου μεθοδεύει την εξαίρεση του Καστελόριζου από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. O ΣΥΝ ζήτησε ελληνοτουρκική συμφωνία για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, με ταυτόχρονη άρση του casus Belli.

ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 9

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP